De holocaust

De VVD zet zware middelen in de strijd om de bevolking JA te laten zeggen. Vanaf zaterdag gaat een reclamespot draaien die begint met beelden van de holocaust en ‘dit nooit meer’. Daarnaast komen beelden voorbij van Srebrenica en de aanslag in Madrid. Kijk en oordeel zelf.

Wij mogen de euro niet bespreken, wij mogen niet zeggen dat Europa een superstaat wordt , maar het ja-kamp mag wel beelden van de holocaust vertonen. Wie speelt hier nu op de onderbuik?

Inmiddels is gemeld dat de VVD het spotje geschrapt heeft.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 20 mei 2005 :: 17.00 uur

84 Comments

84 reacties

 1. dan hebben ze drie en half miljoen uit getrokken om een afschuwelijk filmpje te maken, het vervolgens toch maar niet uit te zenden :? wat maar goed is ook,… pfffff zou ik ook wel is willen, met zoveel geld smijten….

  Reactie door Patrick — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.04 uur

 2. Ik heb dit spotje net gezien.via Elseviers opinie. ASOCIAAL en smerig om zo stemmen proberen te winnen .IK wil nog meer zeggen maar ik kan dit niet zonder ontzettend boos te worden.Ik weet inmidels ook dat het niet uitzenden de schoften
  hein

  Reactie door h.kerkhoff — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.17 uur

 3. Misselijkmakend en het zegt ook HEEEEEEEL veel over de VVD. Dit soort mensen zou zelfs de hand van Hitler schudden als er wat te halen valt. Nee, dit is echt een brug te ver. Dit moet afgestraft worden, zowel bij EU-grondwet als bij de aankomende verkiezingen, deze partij mag nooit meer in een regering deelnemen. Zelfs geert wilders gaat niet zo ver… En kunnen ze het snel intrekken, het leed is al geschied.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.18 uur

 4. dat zij
  hein

  Reactie door h.kerkhoff — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.19 uur

 5. Laat alsjeblieft vanavond in NOVA bij Dudok iemand de juiste vragen stellen aan Zalm! Het zou een aanfluiting zijn als deze
  propaganda-uitzending gladjes mag verlopen!!

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.23 uur

 6. Dit kunnen ze nooit meer goedmaken!

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.32 uur

 7. Het makkelijkste wat er is : gebruik maken van iemand anders z’n ellende om er zelf wijzer van te worden..Het lijkt of ze zelf de NSB zijn, en de gemaakte fouten nog even onder ieders neus te willen wrijven.

  Reactie door Marjolijn — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.40 uur

 8. “VVD zet holocaust in voor ja-stem grondwet”

  Dit is echt verschrikkelijk ranzig en misselijkmakend van de VVD.
  De wanhoop in het ja-kamp was nog nooit zo groot als nu.
  De VVD kan het niet maken om deze spot uit te laten zenden.
  Om deze voorbeelden te gebruiken die niets met de grondwet te make…

  Trackback door Weblog Bart Vermeulen — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.43 uur

 9. [...] werking nodig’ en ‘Een toekomst met vrede, veiligheid en welvaart! Eén Europese Grondwet’ Reactie Jan M: “Dus de tegenstanders mogen de euro niet bespreken, wij mogen [...]

  Pingback door Weblog Paul Lempens » Ziek spotje van de VVD — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.43 uur

 10. Die mensen van de VVD kunnen zich beter uit het debat terugtrekken, dit gooit zo alle deuren dicht en tast je geloofwaarheid zo enorm aan. Als ik Jan was zou ik nonstop ‘EURO, EURO, EURO’ roepen.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.52 uur

 11. EURO EURO EURO krijg de PLEURO PLEURO PLEURO!!!!

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.53 uur

 12. Elke dag woord ik een beetje misselijker!!

  That they would even consider including this in their campaign is awful. :( What a bunch of losers :( Every day I wonder what they are going to do or say next to get that ‘yes’ vote..

  Reactie door Paula — vrijdag 20 mei 2005 @ 18.26 uur

 13. Dankzij de behulpzame aktie van user Pberends op het jongerenforum fok.nl, hebben een hoop mensen al een klacht bij de reklame code commissie neergelegd.
  Ik vind dit niet meer dan terecht en het geeft eens en te meer blijk dat jongeren zich betrokken voelen bij de wantoestanden van de snelle en achterbakse nieuwe politiek.

  Reactie door Jory — vrijdag 20 mei 2005 @ 18.26 uur

 14. Ik ben er uit!
  Ik ga nee stemmen!

  Reactie door Karin — vrijdag 20 mei 2005 @ 18.37 uur

 15. Walgelijk en misselijkmakend! En dan heb ik het spotje alleen nog maar gehoord op de radio! Dat je zo laag kunt zinken om een ja-stem binnen te krijgen.

  Bovendien vond ik het nogal dom om Madrid erbij te betrekken. De EU bestond toen al en er wordt in dat spotje dus de indruk gewekt dat een stuk papier (wat de grondwet is) een terroristische aanslag kan voorkomen!

  Gelukkig heeft de VVD het spotje ingetrokken, maar ik denk dat het kwaad al geschied is.

  Reactie door emma — vrijdag 20 mei 2005 @ 18.49 uur

 16. Ik wil de VVD en JPB (zie het interview met deze premier in NRC Handelsblad van 28 april 2005) niet meer horen over “waarden en normen”. Zo onethisch en afschuwwekkend mag men niet met het verleden omgaan.

  De voorzitter van de Tweede Kamer, drs. Frans Weisglas, zal -gegeven zijn Joodse achtergrond- ook hevig geschrokken zijn!

  Ik hoop dat Joodse organisaties tegen deze grove handelwijze van de VVD zullen protesteren. Ik denk o.a. aan het CIDI (Centrum voor Informatie en Documentatie over Israël). Wellicht ook de ambassadeur van Israël. De VVD dient zijn oprechte excuses aan te bieden …

  Reactie door Kees Huizenga — vrijdag 20 mei 2005 @ 19.30 uur

 17. Zie toch eens de Wanhoop van het JA kamp !!!

  Wat leuk dat ons belastinggeld zo over balk gesmeten word.

  Binnenkort besparen we wel weer wat geld op het Eurodusniet songfestival.

  Ik word gewoon piss-melig van dit grondwet-ja circus.

  Reactie door Jean-Paul — vrijdag 20 mei 2005 @ 19.39 uur

 18. Ik heb het spotje nog net kunnen zien op internet. Je maag draait zich om bij zo’n wanstaltige manier van politiek bedrijven. Uit zo’n club kan niets goeds komen, laat dat duidelijk zijn. Dit was de overtreffende trap van smakeloosheid ingezet door Balkenende, Zalm en alle andere huidige bobo’s.

  Reactie door ollekebolleke — vrijdag 20 mei 2005 @ 19.57 uur

 19. Inspelen op de primaire angsten van eenvoudige mensen waren in de tijd van de vreselijke Holocaust ook de normale Nazi praktijken. Maar de VVD heeft vaker wansmakelijke spotjes. Ik herinner er eentje van een jonge moeder die moet werken volgens dat spotje en dus zoomt de camera in op de baby die in een crêche hoort of bij “oma” zodat de moeder een betaalde baan kan gaan doen… er was meer in dat spotje waar ik me hels over maakte. Het was ordinaire emotionele chantage! En dat is dit ook. Heel erg vies.

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 20 mei 2005 @ 19.59 uur

 20. 18) ollekebolleke
  Het filmpje is nog te zien via http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2005/5/20/200505_vvd_spotje.html

  Reactie door Karin — vrijdag 20 mei 2005 @ 20.03 uur

 21. Heel even is het gezicht van de VVD uit de plooi gevallen
  Heel even kwam hun ware aard naar boven
  Heel even vielen alle puzzelstukjes inelkaar
  Heel even hoopte ik dat het kabinet hier over struikelde

  Nog steeds hoop ik dat het veel schade aanbrengt
  Stiekem hoop ik dat de media dit uitspit (veel hoop heb ik niet in een land waar Barend en Van Dorp kritisch zijn tov de grondwet)

  Maar ik ben bang dat we het allemaal wel verkeerd begrepen hebben.

  Alexander

  Reactie door alexander — vrijdag 20 mei 2005 @ 20.05 uur

 22. Geen manier om je positie van politieke en morele zwakte, bij een schijnbaar gebrek aan argumenten en overtuigingskracht om vóór de Grondwet te stemmen, duidelijker te tonen dan via deze radiospot. Het is een beschamende vertoning van de VVD, die hiermee duidelijk en omomstoten laat zien dat deze partij nu puur op angstgevoelens bij de bevolking inspeelt om de Grondwet te ‘promoten’. En tegelijkertijd ook een minachting van de Nederlandse kiezer, die blijkbaar niet in staat wordt geacht zijn keuze om voor of tegen te stemmen te maken, anders dan door de vertoning van deze beelden, die bij de kiezer de herinnering van deze schokkende gebeurtenissen moet oproepen. Bovendien toont de vertoning van deze spot ook een sterk gebrek aan kennis van mens en maatschappij, want alleen in een dictatuur kun je mensen voor het maken van de gewenste keuze manipuleren, door in te spelen op angst en schuldgevoelens. Of worstelt de VVD soms met de fundamentele vraag welke kant het in met de VVD (en in Nederland) uit moet gaan? Wordt het de Partij Voor Vrijheid of Dictatuur? De VVD maakt zichzelf in ieder geval tot een partij waar steeds meer mensen (diepe) vraagtekens bij zullen zetten.

  De creativiteit van een partij als de VVD, nu op een zo laag niveau gedaald dat ze alleen nog maar via schokkende beelden van oorlogen en terroristische aanslagen de bevolking kan ‘overtuigen’ om ‘ja’ te stemmen, kan alleen nog maar méér reden vormen voor de bevolking om juist néé te stemmen. Als er nog twijfelaars zijn, dan zullen ook deze mensen bij het zien/horen van deze spot definitief over de streep getrokken worden. Het nu geschrapt hebben van deze spot zal daaraan niets meer afdoen. Dat het op 1 juni een Nederlands ‘nee’ gaat worden, daar hoeft na vandaag in ieder geval geen weddenschap meer voor worden afgesloten.

  Reactie door David Tompot — vrijdag 20 mei 2005 @ 20.15 uur

 23. Ik denk dat het heel slim gespeeld is, kwa kijkers aantallen en media exposure.

  Wat is de factor van kijkers nu? 10, 100, 1000 x meer mensen dan welke het gewoon in alle schaarse momenten van reguliere uitzending gezien hadden?

  Ben benieuwd of het voor of tegen de pVVDa werkt. En dus voor de EU grondwet NEE.

  Wordt het niet eens tijd voor een pool om niks, zo van: al stemmen we NEE

  Reactie door Barend — vrijdag 20 mei 2005 @ 20.20 uur

 24. JA doen ze toch

  Reactie door Barend — vrijdag 20 mei 2005 @ 20.21 uur

 25. Misselijkmakend gewoon… :?

  Reactie door Mirella — vrijdag 20 mei 2005 @ 20.22 uur

 26. Ik kon het spotje niet bekijken, mogelijk omdat het inmiddels geschrapt is, maar alleen het idee al is meer dan verschrikkelijk! Wat een verraad ook aan alle slachtoffers van de holocaust en wat een gebrek aan eerbied!

  dat het naderhand geschrapt is, maakt het wat mij betreft niet goed, het gebrek aan ethiek om het alleen al te bedenken zegt mij meer dan genoeg! Ben hier echt woedend over!

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 20 mei 2005 @ 20.32 uur

 27. Door omstandigheden een hele week geen krant gelezen en geen tv
  gezien. Zet ik het journaal aan en hoor iemand met grote nadruk
  Darwin citeren.

  Wetenschap is geen geloof
  x
  En geloof is geen wetenschap

  De x is voor verstaanders.

  Reactie door Alex ander — vrijdag 20 mei 2005 @ 20.32 uur

 28. Laten we allemaal een mail sturen naar NOVA (nova@nps.nl) in de hoop dat ze het Gerrit Zalm vanavond even moeilijk maken!

  Reactie door Mirella — vrijdag 20 mei 2005 @ 20.34 uur

 29. Walgelijk spotje. Mijn stem zal dus gewoon NEE blijven.

  Reactie door Rode Peper — vrijdag 20 mei 2005 @ 20.35 uur

 30. Onbegrijpelijk dat dit kan in Nederland Bv…Oppositie, verenigt u zou ik zeggen…

  Reactie door lambert — vrijdag 20 mei 2005 @ 20.51 uur

 31. Straks gaan Nicolai en Zalm of Brinkhorst ook nog met een davids-ster op hun jas buiten rondlopen met hun foldertjes. Het is natuurlijk vooral bedoeld om de oudste generatie de schrikbeelden van vroeger weer terug te halen om hen zo te dwingen om “Ja” te stemmen. Men is angst aan het zaaien. Hoe hebben ze nog het lef inderdaad om de “nee” campagne te beschuldigen van populisme en onderbuikgevoelens.

  Dit was ook de tactiek jarenlang gebruikt door de politici van “fatsoen”, om elke kritiek over de multi-culti cultuur hier monddood te maken.

  Reactie door ReneR — vrijdag 20 mei 2005 @ 20.54 uur

 32. Helemaal mee eens ReneR, maar het kwaad is geschied, de angstbeelden worden nu verstrooid door allerlei media. Beelden zijn een machtig medium, de VVD heeft wat dat betreft goed gekeken naar de filmjes van WO2 van de Nazis en de Bush verkiezingen. Ik vind dat de VVD hiermee nog veel verder gaat dan Wilders… Waar houdt het een keer op?

  Reactie door Jack — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.03 uur

 33. Het valt me op; hoe de hele S.P. in beweging is met het naderen van dat referendum.
  Des te meer bevreemd het me, dat Anja Meulenbelt als een soliste het elke dag presteert om in deze tijden het zoveelste stuk over de islam (cultuur) uit te kotsen na het andere op haar log; zonder ook maar 1 moment even stil te staan bij wat de S.P. in het algemeen bezighoudt. Zit ze alleen maar voor de promotie van die islam in de 1e kamer en de politiek? Het lijkt er wel op.

  Hoe lang moet dat nog voortduren, of geeft de S.P. een keer de ruimte op de site aan een ander schrijvend talent binnen die S.P? Voor mijn part Joan; Olaf M of MAD of Alexander, Daniel O, Accept. En sorry voor degenen; die ik nog niet heb genoemd.

  Reactie door ReneR — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.07 uur

 34. en wel de amerikanen steunen ,en het goed keuren van martelen,g,b ..het zijn ratten,en het blijven ratten ,ze zijn in mijn ogen,, al alleen om dit te maken, ,net zo erg als de SS ers,om ellende te gebruiken als campanje materiaal,ratten,vies vuil volk,jammer dat ze zich hier niet laten zien,met hun nazi praktijken,,heel erg jammer

  Reactie door ad — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.12 uur

 35. Dom en schandalig deze propaganda-actie van de vvd, maar wel bewust gekozen en wel naar het grote voorbeeld van Amerika.
  Iedereen weet wat zich daar rondom en tijdens verkiezingen afspeeld.
  Inspelen op angst,oorlog, crises en manupulatie op het laagste niveau zijn daar onderdeel van verkiezings-uitzendingen.
  Alleen hebben de dames en heren van de vvd zich nu verkeken op de reactie van hun actie want een kat in het nauw maakt rare sprongen,nietwaar?? maar deze kat heeft zichzelf zeer pijnlijk in zijn eigen staart gebeten .

  Reactie door visgert — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.15 uur

 36. ps ga naar de SITE VAN VAN AARTSEN en laat een keer horen wat een vieze streek die/dat volk uit haalt gadver wat een vies volk,

  Reactie door ad — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.17 uur

 37. Zélfs Ronny Naftaniël van Het CIDI vond dit spotje te ver gaan,
  wat me niet van hem tegenvalt aangezien zulks niet bevorderlijk is voor een soepele integratie in een mogelijk Israëlisch kandidaatschap voor de EU wat Bush zo graag zou zien.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.19 uur

 38. In de topic “Uitgesproken tegen” vind je een inzending van Marion (13.36 u) waar een link geplaatst wordt naar een artikel waarin op een zeer weloverwogen wijze uiteengezet wordt welk gevaar de Europese democratie op dit moment loopt. Het artikel is vrij lang, leest niet lekker weg, maar is wel zeer ter zake.
  Ik raad iedere bezoeker van dit log aan er kennis van te nemen
  De Grondwet MOET gestopt worden nu het nog kan.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.26 uur

 39. Ja, en ik moet nog dit kwijt: De NOS durfde schandelijk genoeg niet het hele spotje uit te zénden, de RTL iéts meer.
  Wat te zien was, waren wat warrige fragmenten, en daarna een heel pro-verhaal van allerlei zenuwachtige Pro Euro-types die de druk van de ketel probeerden te halen, Walgelijk!

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.28 uur

 40. Nog even en we zien van die filmpjes dat ministers met van die terroristen badmutsen op, in hun handen AK’47′s, schreeuwend naar Marijnissen, Rouvoet en Wilders. Dat ze voor moeten lezen dat de grondwet goed is en dat wij voor moeten stemmen. En om te bewijzen dat Europa geen spelletje is onthoofd Zalm, Wilders.

  Misschien een leuk idee voor ze…..ze zijn toch op dreef.

  En ze moeten nu echt nooooooooit meer zeggen van Geert Wilders extreem is. Iedere VVD’er moet vooral overlopen naar Geert Wilders, bij de volgende verkiezingen ga ik nog folderen voor hem ook, ook al ben ik het niet met hem eens. VVD moet maar flink op zijn flikker krijgen.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.29 uur

 41. @30
  GL en PvdA vallen af, dus weinig te verenigen oppositie in deze.

  Reactie door Barend — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.37 uur

 42. GA NAAR DE SITE”S VAN VVD EN VAN AARTSEN EN ZEG EEN KEER WAT JE ER VAN VINDT

  Reactie door ad — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.41 uur

 43. Overigens is het opvallend dat diezelfde VVD die nu over de Holocaust begint, voorstander is van de toetreding van een land dat de volkenmoord op twee miljoen Armeniërs (en Grieken) gewoon ontkent. Ik word echt doodziek van die EU-achterbaksheid.

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.42 uur

 44. @ad

  Brief aan Jozias

  Ik heb vanavond dat filmpje bekeken wat de VVD nu niet meer wenst uit te zenden.
  Schandalig dat er zelfs toestemming gegeven word zo iets te maken. Iedereen weet dat dit bewuste keuzes zijn ingefluisterd door jou zogenaamde adviseurs.
  Zelfs het oude Vlaams Blok in Belgie bediend zich nog niet van dit soort methodes.
  Als oudere man moet jij weten wat beelden doen met mensen, deze beelden in deze context werken op dezelfde manier als de beelden die de nazis gebruikte in de 2e wereldoorlog en de Russen tijdens de koude oorlog.
  Jozias Nederland is geen Amerika, als je hier angst wil creeren creeer je wat anders, namenlijk verzet. Ik weet dat jij alleen maar je werk doet voor die paar multinationals en dat je wat betreft ook niet echt toerekeningsvatbaar bent maar je bent wel verantwoordelijk en zoals het in een rechtstaat hoort zal daarover verantwoording af moeten leggen.
  Maar misschien zie ik het wel verkeert en is dit de ultime poging bam de VVD om de ja campagne de nek om te draaien, in dat geval bedankt Jozias

  Jack

  Reactie door Jack — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.44 uur

 45. miselijk nu gaan we zeker TEGEN stemmem

  Reactie door joris — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.44 uur

 46. Vereniging Democratisch Europa

  Standpunt: tegen

  Voornaamste argument: “De grondwet biedt geen oplosing, want er wordt heel veel niet door geregeld. Het regelt alleen een vrije markt, zonder statenrechtelijke controles. Dus er is een groot gat en de grondwet is onvolledig.”

  Reactie door Alie Dekker — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.48 uur

 47. Stichting Dierenrechten Europa

  Standpunt: tegen

  Voornaamste argument: “De Grondwet rechtvaardigt nationale gebruiken zoals stierenvechten, de jacht op herten etc. Verder wordt er alleen gelet op een zo groot mogelijke bio-industrie, zonder te letten op de belangen van de dieren.”

  Reactie door Alie Dekker — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.51 uur

 48. Wat ik van de VVD nu toch eindelijk eens verwacht had: Waarom is de marktwerking in zorg,onderwijs,openbaar vervoer goed voor ons????????……Nee ze kiezen voor een methode die inspeelt op onze allergrootste angst. Weer een holocaust!!! Moord en doodslag. Hel en verdoemenis. Waarom???? Laat je ware reden zien VVD. Wat staat er in jullie verborgen agenda’s?

  Reactie door Alie Dekker — vrijdag 20 mei 2005 @ 21.56 uur

 49. jack harstikke mooi,mijn moeder/tante hebben het mee gemaakt, en ware geschokt,,(zwak uigedrukt) van de beelden,vandaar mijn uitspatting in dit log.
  MENSEN GA NAAR VVD SITE’s,LAAT HET ZE WETEN!!!

  Reactie door ad — vrijdag 20 mei 2005 @ 22.08 uur

 50. 30 jun 2003 – Jules Maaten (VVD): “Smakeloosheid kun je niet
  Europees regelen”

  Was hij toen al met zijn propaganda filmpje bezig????

  Reactie door Alie Dekker — vrijdag 20 mei 2005 @ 22.19 uur

 51. Wéér met bangmakerij de burger op andere gedachten willen brengen! Het feit dat het filmpje wordt gemaakt zegt al genoeg over die partij.

  Reactie door Kees — vrijdag 20 mei 2005 @ 22.19 uur

 52. Ik hoor net Brinkhorst bij nova raaskallen over dat spotje. Zegt ie dat het een geschiedenisles vindt voor de jeugd want die weten niet wat de Holocaust is, maar voor zijn generatie nogal pijnlijk.

  Daar word ik echt pissig van!! Ik ben 21, weet dondersgoed wat de Holocaust is. Ik heb het dan niet meegemaakt, maar tegenwoordig wordt beweert dat “de jeugd” helemaal niets meer weet, laat staan dat ze zo’n spotje pijnlijk vinden. Waar slaat het op?!

  Tegenwoordig staat jeugd synoniem met vmbo, vmbo met dom, dom met jeugd. Jeugd is dom. Ouderen zijn wijs. Brinkhorst is oud. Brinkhorst is wijs? De logica is hier niet van toepassing.
  _________________

  Reactie door Susanne — vrijdag 20 mei 2005 @ 22.39 uur

 53. vanmiddag hadden we het er ook al over in de weblog over Bot en Tegen, het heeft me inmiddels m’n relatie gekost, maar we gaan vrolijk verder.

  Reactie door kaatje — vrijdag 20 mei 2005 @ 23.08 uur

 54. Net Nova bekeken, triest hoor, nieuwe parade paardje wordt nu terrorisme. Europa beschermt je tegen het terrorisme. Even voor de duidelijkheid een terrorist herken je niet en is moeilijk te bestrijden. Daarbij is terrorisme gekoppeld aan het Al quada netwerk. Die volgens de USA flink in geldnood zitten en bijna niet meer levensvatbaar zijn…Waarom hebben ze het ingodsnaam nog over terrorisme.

  Kortom einde oefening Europa, kunnen die politici weer eens echt gaan werken voor hun centen inplaats in het niets verdwijnen in Brussel.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 20 mei 2005 @ 23.09 uur

 55. Vanavond drie lachebekjes met stropdas bij NOVA.
  Kregen zoals verwacht de kans om voor de grondwet te pleiten.

  Reactie door ollekebolleke — vrijdag 20 mei 2005 @ 23.11 uur

 56. Alleen mensen met het verstand van een fruitvlieg stemmen ja

  Reactie door wreker — vrijdag 20 mei 2005 @ 23.30 uur

 57. Verdeel en heers

  Zaai angst en bied bescherming

  Richtlijnen voor macht

  Bilderberggroep???

  Reactie door Johan Smeets — vrijdag 20 mei 2005 @ 23.39 uur

 58. Eurocommissaris drs. Neelie Kroes (econoom) beweerde zojuist in Barend & Van Dorp met droge ogen dat de Nederlandse regering de besluitvorming van de Staten-Generaal inzake het “Ontwerpverdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa” naast zich neer kan leggen (bij een afwijzing door het Parlement, mede n.a.v. het gehouden referendum). Dat dacht minister drs. Rita Verdonk afgelopen woensdag in Barend & Van Dorp ook.

  Dit is staatsrechtelijke onzin. Ik verwijs nogmaals naar art. 91 lid 1 van de Nederlandse Grondwet (citaat):
  “Het Koninkrijk wordt niet aan verdragen gebonden en deze worden niet opgezegd ZONDER voorafgaande goedkeuring van de Staten-Generaal.” Einde citaat.

  Conclusie: De Staten-Generaal hebben het laatste woord.

  Dat zei premier J.P. Balkenende vanmiddag ook. Mevrouw Neelie Kroes behoort dit toch ook te weten, met al haar politieke ervaring???

  Reactie door Kees Huizenga — vrijdag 20 mei 2005 @ 23.39 uur

 59. @ Kees Huizenga: volgens mij is het wel degelijk zo dat de regering op eigen hand verdragen kan afsluiten. Het opzeggen is alleen een ander verhaal. Artikel 91 gaat dan ook over OPZEGGING.

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 20 mei 2005 @ 23.50 uur

 60. Als het kapitalisme geen oplossingen meer heeft voor de problemen die het zelf veroorzaakt dan kiest het altijd voor oorlog.

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — vrijdag 20 mei 2005 @ 23.53 uur

 61. De zeepkist van de vvd is door hen zelf om zeep geholpen

  Reactie door chrisinactie — vrijdag 20 mei 2005 @ 23.58 uur

 62. #53 TheSaint

  Een gebeurtenis van terreur is ook wel vaker misbruikt door politici; om de macht vervolgens te grijpen. In 1933 was de brandstichting van de rijksdag door Marinus van der Lubbe uitgelegd door de NSDAP als ware het land zelf in gevaar en werd er een klein artikeltje in de grondwet verzilverd in het voordeer van Hitler. We kennen de gevolgen.

  Eigenlijk probeert de VVD in een bepaalde mate nu hetzelfde te doen met terugwerkende kracht. Alleen is het nu niet 1 land wat de macht kan grijpen, maar zijn het dus nu de groot-industrieelen en de aanverwante kartels.

  #58 Daniel O

  Maar dan klopt onze eigen grondwet dus ook niet met de werkelijkheid. Ik hoop; dat Kees gelijk heeft.

  Reactie door ReneR — zaterdag 21 mei 2005 @ 0.15 uur

 63. @ 58 Daniël O.:

  Ik verwijs naar het Dagblad van het Noorden van gisteren (digitaal citaat):

  Balkenende: “NEE BETEKENT ECHT NEE”

  (c) Koen Suyk

  DEN HAAG – Premier Balkenende wil er ,,geen enkel misverstand over laten bestaan”: als het parlement nee zegt tegen de Europese grondwet, zal de regering die niet ondertekenen. Dat zei de minister-president in reactie op een peiling.
  Deze peiling wees uit dat veel Nederlanders denken dat het kabinet zich niet veel zal aantrekken van het referendum over de Europese Grondwet op 1 juni. Balkenende herinnerde eraan dat de uitkomst van het referendum bepalend zal zijn voor het stemgedrag van het parlement. En dat is bepalend voor wat het kabinet kan doen: ,,Een kabinet kan nooit verder springen dan het parlement toelaat.”

  De minister-president wilde niet ingaan op uitlatingen van zijn collega Juncker van Luxemburg, dat nu voorzitter is van de Europese Unie. Juncker zei dat een Frans nee bij het referendum, eind mei, het einde betekent van de Europese grondwet. Balkenende zei ,,geen behoefte te hebben aan speculaties”. Hij kiest in de laatste weken naar het referendum voor een ,,positieve insteek”.

  Verdedigen

  De minister-president zal de komende weken tegen iedereen die het wil horen de grondwet verdedigen, omdat het ,,een duidelijke verbetering is”. Hij zal daarbij ,,wel nadrukkelijk stilstaan bij twijfels en gevoelens” rond de grondwet.

  Eerder deze week sprak D66-vice-premier Brinkhorst zijn twijfels uit over het referendum, maar daarover wilde Balkenende het na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad het liever niet hebben: ,,Laten we nu vooruitkijken.”

  20 mei 2005, 18:43 uur

  Einde citaat van het DvhN.

  Aanvullende opmerking: Indien het gaat om belangrijke verdragen, kan de regering nimmer de Staten-Generaal trotseren, gegeven art. 91 van de Nederlandse Grondwet. Lees dit artikel goed, Daniël!
  De regering kan wèl een aangenomen motie van de Tweede Kamer niet uitvoeren. Dat is iets anders.

  Reactie door Kees Huizenga — zaterdag 21 mei 2005 @ 0.17 uur

 64. Ik heb ook Barend en van Dorp gezien

  Ik moet wel zeggen; dat Neelie forse kritiek had op die Maaten. Maar ja; wat kan ze ook anders.

  Maar het gekke was; dat die Frits Wester de spot nota bene ging verdedigen!! Hij kon de inhoud wel begrijpen zo gaf ie aan….en eigenlijk gaf hij ook ronduit toe, voor deze grondwet te zijn in zijn later betoog.

  Reactie door ReneR — zaterdag 21 mei 2005 @ 0.20 uur

 65. Nou weet ik toevallig; dat die Frits Wester eens campagneleider was binnen het team van Eelco Brinkman (CDA). Dan weet je genoeg.

  Reactie door ReneR — zaterdag 21 mei 2005 @ 0.38 uur

 66. Schandalig actie van de vvd!

  kabinet balkenende, dit nooit meer!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 21 mei 2005 @ 1.35 uur

 67. ‘k Heb ‘t spotje ook gezien. De Jodenvervolging in WOII en de genocide tijdens de Balkanoorlog hebben immens veel leed gedaan. Leed aan de slachtoffers en hun nabestaanden en geliefden. Om dit leed voor je eigen doeleinden te misbruiken in een reclamespot is niet goedkoop. Het is ronduit walgelijk.

  Ik stem Tegen.

  Reactie door Henk Tukkers — zaterdag 21 mei 2005 @ 2.02 uur

 68. Ik heb het spotje, gelukkig, niet gezien.

  Ik ga er ook niet naar zoeken, want het lijkt wel een natuurwet: als we een discussie niet op argumenten kunnen winnen beginnen we gewoon over de 2e wereldoorlog.

  Beste remedie; alleen al om deze reden gewoon tegenstemmen.
  En dat voortaan elke keer als de geschiedenis misbruikt wordt.

  Reactie door arend — zaterdag 21 mei 2005 @ 4.25 uur

 69. Rener
  Ja is waar, alleen 1 pech, Nederlanders houden niet van ‘moeten’. En de VVD staat dramatisch laag in de peilingen, 21 zetels nog maar. Ze hebben nog 2 weken om te liegen en te bedriegen…

  Reactie door TheSaint — zaterdag 21 mei 2005 @ 5.48 uur

 70. Kees, als de coalitie-meerderheid in de Tweede Kamer beslist dat het eventuele NEE van het referendum wordt genegeerd en Nederland toch JA zal stemmen, dan hebben wij, als bevolking van dit land, het nakijken. Denk eens terug aan de afgelopen verkiezingen dan?

  Ik heb de “Kleurrijke folder” opgehaald bij het deelgemeente kantoor hier; Hier zijn de belangrijkste punten die daar in staan:

  . alle bestaande verdragen van de Europese Unie worden in EEN nieuw verdrag opgenomen. (DUS TOCH GEEN GRONDWET!)
  . de verdeling van de bevoegdheden tussen de lidstaten en de EU wordt duidelijker
  . daar waar naast de lidstaten ook de EU bevoegd is, treedt de EU alleen op als dat nodig is
  . er komt een lijst van grondrechten in het Verdrag (NB : grondrechten wordt hier met een kleine letter gespeld en dat vind ik veelzeggend, en het Verdrag met een hoofdletter, want dit maakt duidelijk dat het verdrag BELANGRIJKER is – mijn opmerking is dit)
  . het recht van de EU gaat boven het recht van de lidstaten (en zo staat dit meest belangrijke punt heel sneaky er tussen gepropt en valt het nauwelijks op!! Maar dit is de CRUX!)
  . de manier waarop besluiten tot stand komen, wordt op sommige onderdelen eenvoudiger (minder inspraak zeker!)
  . het Europees Parkement krijgt meer bevoegheden
  . de Europese Raad krijgt een vaste voorzitter
  . de EU krijgt een eigen minister van Buitenlandse Zaken
  . de Europese Commissie krijgt minder leden (en dus krijgen de lidstaten minder te zeggen volgens mij!)
  . het Europese Hof van Justitie krijgt ruimere bevoegdheden
  . de lidstaten krijgen de mogelijkheid om de EU te verlaten

  Verder gaat de folder over het stemmen: hoe en waar en wanneer en zo. En geeft de folder een rits websites waar de mensen voor goede raad terecht kunnen….
  http://www.referendumeuropesegrondwet.nl
  http://www.ukomttochook.nl
  http://www.referendumcommissie.nl
  http://www.grondwetinbeeld.nl (voor functioneel analfabeten)
  http://www.grondweteuropa.nl
  http://www.referendumwijzer.nl
  Deze folder is NIET van BUZA,maar van BIZA!! Van Pechthold dus. Want die Koninkrijkzaken staan er bij vermeld. Wat is het antwoordnummer van BIZA???

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 21 mei 2005 @ 8.38 uur

 71. Het spotje van de VVD… dit nooit meer

  Reactie door Jan Breur — zaterdag 21 mei 2005 @ 9.23 uur

 72. Dit legt toch wel bloot hoe weinig fatsoen deze politici hebben om zoiets te gebruiken voor een doel wat al vele twijfels heeft.

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 21 mei 2005 @ 10.05 uur

 73. Na het zien van het holocast spotje wist ik het zeker, hoe had ik zo dom kunnen zijn om het over het hoofd te zien maar ik had al zo mijn vermoedens: Ze Willen Juist Dat We NEE Stemmen, snap dat dan. Met zijn 3en waren ze zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk waren ze nooit, nu wel, gisteravond Ach!

  Reactie door Lida Overbeek — zaterdag 21 mei 2005 @ 11.42 uur

 74. Ook de VVD is blijkbaar veramerikaniseerd, in de VS is dit soort propaganda heel normaal. Laatst zag ik een Amerikaans spotje waarvan de moraal: als je blowt steun je het terrorisme.
  (Natuurlijk werd daarbij niet vermeld dat Amerikaanse eenheden in Colombia al jarenlang de bevolking terroriseren en uitmoorden.)

  Van de week kreeg ik een krantje in de bus, ‘De Vrije Rotterdammer’ (van de plaatselijke VVD). Met een foto van Verdonk en in koeieletters: Wie geen hand wil geven hoeft hem ook niet op te houden. De teneur van het artikel was “keihard aanpakken”, “we blijven doorgaan”, etc.

  De VVD is een zieke racistische partij.

  Reactie door Sonja — zaterdag 21 mei 2005 @ 13.06 uur

 75. @ 69 L.M. Lembeck: In reactienummer 57 schreef ik dat mevrouw N. Kroes dacht, dat de regering de negatieve uitspraak van de Staten-Generaal over dit ontwerp-EU-verdrag kon overrulen. Dat kan staatsrechtelijk niet.

  Jij schrijft: “Als de coalitie-meerderheid in de Tweede Kamer beslist dat het eventuele NEE van het referendum wordt genegeerd en Nederland toch JA zal stemmen, dan hebben wij, als bevolking van dit land, het nakijken.”

  Welnu: het CDA heeft aangegeven dat zij de uitslag van het referendum zal uitvoeren bij het stemgedrag, mits er een opkomst is 30% of hoger. Andere partijen, zoals de PvdA, D66 en GroenLinks, hebben dit ook gezegd. Voor de ChristenUnie is de referendumuitslag niet normatief, maar deze partij is toch al tegen.

  Balkenende heeft dus gelijk: “Een nee betekent nee” (zie reactienummer 62). De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 kunnen niet een meerderheid voor de “EU-Grondwet” forceren, als de uitslag van het referendum een meerderheid van nee-stemmers oplevert. Stel dat dit wel het geval is, dan had de Tweede Kamer niet om een volksreferendum hoeven te verzoeken. Toch?

  Taalkundige opmerking: In Barend & Van Dorp van gisteren zei mevrouw N. Kroes dat het niet gaat om een nieuwe Europese Grondwet, maar om een “internationaal verdrag”. Niet wetende dat een verdrag met een staat of groep van staten per definitie internationaal is. Een “internationaal verdrag” is met andere woorden een voorbeeld van een pleonasme.

  Reactie door Kees Huizenga — zaterdag 21 mei 2005 @ 15.32 uur

 76. Aanvulling 75:
  Gegeven de aard, inhoud en reikwijdte van het “ontwerpverdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa” (dus toch een superstaat VSE of een onjuiste voorstelling van zaken?) moet dit verdrag met een meerderheid van ten minste twee derden door de Staten-Generaal worden goedgekeurd. Dit staat in art. 91 lid 3 van de Nederlandse Grondwet (zie http://www.wetten.nl bij: Grondwet).

  Zelfs al willen de coalitiepartijen een “cordon sanitaire” vormen (daarbij het volksreferendum negerend), dan is deze coalitiemeerderheid te weinig voor een noodzakelijke 2/3 meerderheid van de Staten-Generaal!

  Reactie door Kees Huizenga — zaterdag 21 mei 2005 @ 15.49 uur

 77. Ik dacht dat alleen politici in de VS er dit soort idiote taktieken er op na hielden.
  “Wees bang, stem ja!”
  Of erger nog: “Als je niet ja stemt, is het jouw schuld!”
  Ik heb er geen goed woord voor over. En de mensen die dit hebben gemaakt zitten dus al in het europarlement namens ons…

  O ja, en dan ook nog staan te kijken dat het een averechts effect heeft.

  Reactie door Michiel — zaterdag 21 mei 2005 @ 18.04 uur

 78. En de VS zegt dat ook in deze zaak: “wees bang en stem ja”! Want ze zijn bezorgd over “de islamisering van Europa”, dus wordt er hard gelobbiet, iets wat te weinig media-aandacht krijgt.
  Zo was er ooit ook de angst dat Europa na WO2 communistisch zou worden. Toen kwamen ze met de Marshall “hulp”. Ben benieuwd met welke “hulp” ze straks gaan komen.

  Op “informele” Europese basis wordt al gesproken om samen te werken met de bouw van Europese asielzoekerskampen in het Sahel/Saharagebied (een initiatief van Duitsland), als een cordon voor de Middenlandse zee. Amerika helpt daar graag aan mee. Italië heeft al jarenlang zo’n concentratiekamp in Libië, en niemand weet wat er daar gebeurd, alleen dat vluchtelingen er kreperen. Hierover zei Verdonk: “Ik wil het woord ‘kampen’ niet meer horen!” DUS worden dat kampen.

  En dit is dus een vorm van Europse samenwerking die bevorderd gaat worden wanneer je JA stemt. Geheel tegen alle internationale conventies van mensenrechten in overigens, de Geneefse, maar ook de Europese.

  Reactie door Sonja — zondag 22 mei 2005 @ 16.04 uur

 79. Ja stemmen………..is juist stemmen voor een holocaust !

  Reactie door Vette tegestander — maandag 23 mei 2005 @ 10.45 uur

 80. Holocaust….. Dat was toch toen we één groot Europa hadden? Weliswaar duits, maar dat is maar een detail.
  Als je een schuilplaats wilde zijn voor de vervolgden dan moest je juist buiten het grote Europa blijven!

  Kortom: belachelijke vergelijking!

  Reactie door kareltje — maandag 23 mei 2005 @ 13.57 uur

 81. Wat een goorlappen bij die VVD.

  Reactie door Robert — maandag 23 mei 2005 @ 14.50 uur

 82. Het is afschuwelijk hoe mesen er toe kunnen komen om een vergelijking te durven maken tussen de holocaust en hetgene wat er zou kunnen gebeuren als men nee stemt…ik snap best dat ze bij de vvd dit niet bedoelen maar het gaat er om hoe je dit over brengt bij het grote publiek…Als dit de wijze is waarop de VVD politiek bedrijft laten ze toch wel heel duidelijk zien hoever ze van de burgers staan het is misselijk makend en zeer ongepast!!! terecht geschrapt dus, maaral idioot dat dit soort plannen zijn gemaakt!!!! SCHANDE

  Reactie door Mattijn Langenberg — maandag 23 mei 2005 @ 16.37 uur

 83. @ Kees Huizenga (75):

  De VVD behoudt zich wél het recht voor, anders te stemmen in de Tweede Kamer dan de uistlag van het referendum (dus vóór). Helemaal gerust ben ik niet op de Tweede Kamer, eerlijk gezegd. Misschien zijn er ook nog individuele anders-stemmers in andere fracties…..

  Reactie door Olav Meijer — maandag 23 mei 2005 @ 22.12 uur

 84. standpunt: tegen!

  Welke zieke geest heeft dit verzonnen?
  Watskebeurt?

  Reactie door Watskebeurt? — dinsdag 31 mei 2005 @ 20.18 uur