Uitgesproken tegen!

Niet zo lang geleden nog, plaatste ik hier een column van Ronald Plasterk. De columnist uit de Volkskrant en Buitenhof houdt net als ik op nos.nl een weblog bij naar de aanloop van het referendum. Er was wat kritiek op hem geweest omdat hij nog geen kleur had bekend. Vandaag neemt hij dan zijn definitieve standpunt in.

Tegen!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 20 mei 2005 :: 11.40 uur

76 Comments

76 reacties

 1. Een duidelijke uiteenzetting van Palsterk die de kernpunten raakt.
  Hopelijk zal deze column veel zwevende stemmers tot een tegenstem bewegen.

  Reactie door Pieter — vrijdag 20 mei 2005 @ 11.56 uur

 2. In mijn omgeving, familie en collega’s hoef ik eenzelfde geluid,
  NEE, NEE en nog eens NEE tegen de graaiers van Europa, zeg NEE tegen een vaag en corrupt Brussel! Geleid door mafiosi, alleen denkend aan hun eigen belang, wat wordt ook dit een mislukking van dit clubje sukkels die nu aan het, daar komt ie: FOLDEREN zijn! Het moet niet gekker worden, dan ook nog het bericht op teletekst dat de premier zich niet ongerust maakt over peilingen,
  Maaauw, ik ken zo 35 mensen die NEE zeggen en eigenlijk niemand die positief is, sterker, ik ken mensen die nooit naar de stembus gingen maar nu speciaal NEE gaan stemmen.
  O,o, o wat wordt dit een verliespartij voor de graaiers!

  Reactie door sing sing — vrijdag 20 mei 2005 @ 11.58 uur

 3. HEt is weer eens duidelijk hoe sterk de kritische massa is.
  Als een bepaalde massa zijn mening gevorms heeft dan sleept dit op rap tempo de rest mee.
  Gaaf om dit in de praktijk te zien hoe conformisme werkt.
  Ondanks de miljoenen , exlcusieve zendtijd en spugen de mensen op bakkie en zijn Europa.

  Wel geloof ik dat Nederland zich moet opmaken voor andere tijden. Het NOS journaal is niet meer objectief. De regering wil niet meer het beste voor het volk (maar voorzichzelf), en alles moet goed onderzocht worden op haken en ogen voordat men iets aanneemt.

  Reactie door alexander — vrijdag 20 mei 2005 @ 12.08 uur

 4. Ook op Plasterks weblog:

  “De tegenstanders van de Europese Grondwet spelen in op onderbuikgevoelens en zijn daarmee gevaarlijk.”
  Dat heeft, volgens het NRC van dinsdagmiddag, het Nederlandse Eerste-Kamerlid René van der Linden (CDA) gezegd.”

  Zo, gevaarlijk dus? Het lijkt haast wel de hetze tegen links
  in de jaren veertig-vijftig. Krijgen tegenstanders nu ook de
  Gestapo achter zich aan?
  Of krijgen we straks een staatsgreep `in landsbelang’?
  Ja ze hebben spijt, spijt, nu de Belgen ook het EU-contract
  hebben ondertekend zónder referendum.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 20 mei 2005 @ 12.19 uur

 5. Denk dat veel mensen zich storen aan het feit dat je nu heel duidelijk ziet dat de meerderheid van de politici eigenlijk ons maar stom vinden en ons liever negeren. Triest eigenlijk, na Fortuyn, waren we ineens zo belangrijk ‘de burger’ en nu zien we dat we helemaal niet zo belangrijk zijn…wij die hun betalen, wij die hun werkgever zijn…wij die de werkelijke democratie zijn.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 20 mei 2005 @ 12.32 uur

 6. Bij ons in de wijk gefolderd en daar de mensen gesproken die de folder aanpakte. Merendeel is negatief ten opzichte van de Grondwet.
  Vanmorgen keek ik naar het journaal op Belgie en zag daar dat het parlement ja heeft gezegd tegen de EU grondwet. Daarbij lieten ze gelijk zien dat er ongeveer een uur voor de stemming de grondwet werd uitgedeeld om deze nog even door te lezen. Toen een journalist vroeg aan kamerleden, of ze wisten wat de inhoud van deze grondwet betekende moest merendeel van de ondervraagden erkennen niet te weten wat er in de grondwet staat. Dat is dan je volksvertegenwoordiging. Ik ben blij dat wij wel de kans hebben om onze mening te geven middels een referendum en laten we dat gelijk voor Belgie en Zweden doen, waar geen referendum mogelijk is gemaakt.
  Gisteren op de veiligheidsbeurs in Rosmalen meerdere mensen gesproken die in een non profit organisatie werken en het merendeel gaf aan tegen de grondwet te zijn.
  Ik zie met vol vertrouwen het referendum tegemoet.

  Reactie door Marcel — vrijdag 20 mei 2005 @ 12.37 uur

 7. Dat is mooi nog een tegen stemmer erbij!

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 13.04 uur

 8. @4

  Hoezo hetze tegen links? Is de SP de enige linkse partij? Na het bijwonen van het EU grondwet debat gisteren zal ik tegen stemmen, maar ik vind wel dat de tegenstanders vaak met argumenten komen die niks met de EU grondwet te maken hebben. Dan komen ze met Balkenende, de euro en Turkije en dat soort dingen. Maar als het debat gaat over de inhoud, dan geven ze niet thuis.

  Reactie door Nathan — vrijdag 20 mei 2005 @ 13.06 uur

 9. Was dat nou zo moeilijk om te achterhalen? Een beter genuanceerd tegenstemadvies dan dat van Plassterk ben ik nog niet tegengekomen eigenlijk.
  Het is mooi dat ie er nu ook voor durft uit te komen enzo

  Reactie door Jory — vrijdag 20 mei 2005 @ 13.19 uur

 10. Oei,einde contract voor Plasterk bij buitenhof(europaverraad).

  Nova heeft de eerste”wieder gut machung”al voor vanavond gepland,
  Balkenende,Brinkhorst en Zalm te gast,natuurlijk zonder politici uit het Nee kamp.

  De nieuwe leus van de publieke omroep:Door buigen en likken laten wij de kijker stikken.

  Reactie door Beste Kerel — vrijdag 20 mei 2005 @ 13.27 uur

 11. @Nathan 8: Alsof die oorlogsargumenten van het voor-kamp zo vernieuwend en inhoudelijk zijn.

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 13.28 uur

 12. De voornaamste reden voor mij om tegen te stemmen is een argument dat een jurist van de RuG gisteren gaf: de Europese rechter heeft de macht om de bevoegdheden van de EU uit te breiden en daardoor dus de bevoegdheden van de lidstaten zelf te beperken.

  Ik vind dat ondemocratisch, het betekent dat een lidstaat een nationale aangelegenheid van een andere lidstaat naar Europees niveau kan tillen en dat de Europese rechter daar kan besluiten tot aanpassing van het Europees recht en daarmee tot aanpassing van het nationaal recht van de betreffende lidstaat. Dus over de rug van het nationale parlement en de bevolking van die lidstaat kan de Europese rechter het recht aanpassen.

  Ik vind dat het niet zo kan zijn dat een Europese rechter hier over gaat. Als de lidstaat A die bij de Europese rechter bezwaar indient het wenselijk vind dat de andere lidstaat B zijn recht aanpast, dan betekent het dus dat de zaak naar Europees niveau wordt getild.

  En omdat het dan om Europees recht gaat, vind ik dat ook andere lidstaten dan A en B zich uit mogen spreken over de door A gewenste wijziging.

  De achterkamertjes mogen dan ‘verdwijnen’, maar de achterdeurtjes blijven blijkbaar.

  Reactie door Nathan — vrijdag 20 mei 2005 @ 13.30 uur

 13. @11

  Ik zeg niet dat voorstanders geen argumenten gebruiken die nergens op slaan. Dat doen beide groepen. Dat had ik misschien even aan mijn bericht 8 toe moeten voegen.

  Reactie door Nathan — vrijdag 20 mei 2005 @ 13.32 uur

 14. @Nathan 13: Oké dan.

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 13.36 uur

 15. Ook een goed (maar wel lang) artikel dat een hele rits zeer ter zake doende tegenargumenten brengt:

  Link

  Reactie door Marion — vrijdag 20 mei 2005 @ 13.36 uur

 16. prachtig hoe Plasterk zijn Nee verwoordt.
  Overal waar ik kom is het een hot issue, zo zat ik gisteren even in de kroeg waar een ZZP’er een hele tirade afstak over het feit dat hij bijna geen werk meer heeft door oost-blokkers die hier voor e.9,= per uur worden uitgebuit, terwijl hij met z’ n installatiebedrijfje e.35,= per uur moet kosten.
  Dit was zijn reden om tegen de grondwet te stemmen.
  ” Heeft niks met de grondwet te maken,” zouden de voorstanders zeggen. Zijdelings dus mooi wel, hetzelfde zooitje geilt op de dienstenrichtlijn.
  Geweldig vind ik het om te zien dat mensen met wie je normaal politiek totaal niet door een deur kunt, het nu massaal met je eens zijn!

  Reactie door kaatje — vrijdag 20 mei 2005 @ 13.44 uur

 17. Uiterst sterke column maar die van van Dam een dag ervoor in de Volkskrant misstaat ook niet!

  Reactie door Opheffer — vrijdag 20 mei 2005 @ 13.50 uur

 18. Wat ik ook niet helemaal juist vind is het principe van de gekwalificeerde meerderheid. Om een wetsvoorstel door te kunnen voeren moet 55% van de lidstaten voor zijn en die lidstaten moeten 65% van de bevolking vertegenwoordigen.

  Rekenkundig kan het dus gebeuren dat in feite minder dan 65% van de Europese bevolking voor een westsvoorstel is, maar dat het wetsvoorstel wel word aangenomen. Dit is bijvoorbeeld het geval als in grote landen een nipte meerderheid voor het wetsvoorstel is. Op Europees niveau wordt er geen onderscheid gemaakt tussen nationale voor- en tegenstemmen, maar gaat het om de uitslag van het land zelf.

  In Duitsland wonen bijvoorbeeld 82 miljoen mensen. Het kan zijn dat bijvoorbeeld 45 miljoen mensen voor het voorstel zijn en 37 miljoen mensen tegen. Maar omdat de voorstanders in de meerderheid zijn, word op Europees niveau gesteld dat alle 82 miljoen Duitsers voor zijn.

  Het zou in mijn optiek meer terecht zijn om ook op Europees niveau onderscheid te maken tussen voor- en tegenstemmen. Dus dan zou je bij de voorstanders 45 miljoen stemmen op moeten tellen en bij de tegenstanders 37 miljoen. Dan zou kunnen blijken dat minder dan 65% van de Europese bevolking voor het voorstel is. Doordat je dit niet doet en de 37 miljoen tegenstemmen als het ware bij de voorstemmen optelt, kan het zijn dat je de 65% haalt. Terwijl dat dus eigenlijk niet terecht is.

  En zo kan een groot land doorslaggevend zijn op een, in mijn ogen, verkeerde manier.

  Reactie door Nathan — vrijdag 20 mei 2005 @ 13.54 uur

 19. Kaatje

  Zelfde soort verhalen het ik ook gehoord, alleen dan van truckchauffeurs die zich rot ergeren aan oostblok truckers die voor een appel en ei half europa doorkruizen in de meest gare trucks. En omdat ze weinig met sanitair hebben wassen ze zich in toiletpotten…en dat is zonder dolle. Nee dit Europa roept excessen op, op alle fronten. Zo zijn er ook Nederlandse bedrijven die gare klote trucks kopen er een Pool in stoppen en karre maar, ze verdienen vet aan die arme zielen. Dat is wat ik aan verhalen heb opgevangen…

  Reactie door TheSaint — vrijdag 20 mei 2005 @ 13.56 uur

 20. @19

  Een paar maand geleden was ik op excursie bij een bedrijf dat binnenvaart-vervoer verzorgd. Zij worden nu enorm beconcurreerd door Oost-Europese wegvervoerders die zo goedkoop over de weg kunnen vervoeren, dat binnenvaart-vervoer er amper mee kan concurreren.

  Maar, zo relativeerde het bedrijf, het is een gevolg van het te snel groeien van de EU. Ik heb begrepen dat het in wezen zo moet zijn dat een Europese ondernemer die in een andere lidstaat opereert, zich moet houden aan de CAO’s van de betreffende lidstaat. Dat dit niet gebeurt komt door gebrek aan controle.

  Gisteren heb ik begrepen dat het illegaal is dat Poolse arbeiders hier voor een heel laag salaris werken. Ze zouden hier moeten werken volgens de Nederlandse CAO’s. Dus salaris en andere arbeidsvoorwaarden zouden conform deze CAO’s moeten zijn. Maar door het totale gebrek aan controle zijn dit soort misstanden mogelijk.

  Daaruit kun je volgens mij gewoon concluderen dat Europa de zaken niet op orde heeft en eerst de benodigde zaken had moeten regelen voordat de uitbreiding plaats vond.

  Natuurlijk vind ik het mooi voor de Oost-Europeanen dat zij hier geld kunnen verdienen, maar de andere kant is dat zij in wezen illegaal bezig zijn en geen beroep kunnen doen op gezondheidszorg als hen iets overkomt tijdens het werken. En daar hebben zij dus in feite wel recht op.

  Reactie door Nathan — vrijdag 20 mei 2005 @ 14.07 uur

 21. Nathan
  Van mij mogen die mensen allemaal een fantastische baan hebben, ik heb niets tegen hardwerkende mensen. Alleen vindt ik de constructies die bedrijven bedenken weerzinwekkend, een trucker probeerde het me uit te leggen.

  - Een Nederlands bedrijf zet in Polen een bedrijf op.
  - Koopt oude rottrucks in Nederland
  - Zet alles in polen neer.
  - En gaat weer terug naar de Nederlandse markt waar hij alles en iedereen kan kapot concureren.

  Zoiets vertelde die mij…dat kan toch nooit goed zijn.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 20 mei 2005 @ 14.20 uur

 22. @21

  De deskundigen hebben gisteren tijdens het EU grondwet debat gezegd dat dit soort constructies illegaal zijn. De reden dat bedrijven ze wel toepassen is dat er gewoon geen controle is. Wat ik een heel verkeerde zaak vind.

  Je kunt je overigens afvragen waarom er vrijwel geen controle is. Dienen van neoliberale belangen?

  Reactie door Nathan — vrijdag 20 mei 2005 @ 14.24 uur

 23. Nathan

  Is met opzet natuurlijk, gaat alleen om profit. Een beetje menselijkheid is ver te zoeken. En die Polen die willen wel, die krijgen in hun beleving een top baan, met top uren en een top truck. Breng je het terug naar Nederlanderse begrippen dan ben je gewoon keihard genaait.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 20 mei 2005 @ 14.32 uur

 24. VVD zet holocaust in voor ja-stem grondwet

  Uitgegeven: 20 mei 2005 14:43
  Laatst gewijzigd: 20 mei 2005 14:44
  BRUSSEL – De VVD-fractie in het Europees Parlement gebruikt de holocaust en Srebrenica in een televisiespot om de Nederlandse kiezers ertoe te bewegen ‘ja’ te stemmen voor de Europese grondwet. De reclame is vanaf zaterdag te zien op veertien regionale televisiestations in Nederland.

  De spot, die 20 seconden duurt, begint met een beeld uit de holocaust met daaroverheen de tekst ‘Dit nooit méér! Start samenwerking Europa 1952′. De beelden erop tonen een schuur vol lijkkisten in Srebrenica en een verwoest treinstel in Madrid met daarbij respectievelijk de teksten ‘Het gevaar ligt op de loer! Betere samenwerking nodig’ en ‘Een toekomst met vrede, veiligheid en welvaart! Eén Europese Grondwet’.

  Het filmpje sluit af met een VVD-parlementariër die de kijker op het hart drukt toch vooral vóór de grondwet de stemmen. “Als we willen dat Europa blijft zorgen voor vrede, vrijheid en welvaart, dan moet het slagvaardiger en democratischer worden. Stem vóór de grondwet”, luidt de tekst.

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 14.48 uur

 25. Je mag dit never aan de holocaust of srebrenica ophangen. Dit is zo fout… Binnenhof bezetten en ze afzetten? dit kan je toch niet nemen als samenleving, munt slaan uit dood en verderf…ben er perplex van.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 20 mei 2005 @ 14.53 uur

 26. Kaartje 1 dus… :?

  Reactie door Mirella — vrijdag 20 mei 2005 @ 14.54 uur

 27. Saint ik vind het ook een grof schandaal!!!!!!! Als dit niet voor nog meer tegen-stemmers zorgt weet ik het ook niet meer. :(

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 14.55 uur

 28. Jan dit vraagt om aandacht!!!! Dit mag gewoon niet!!!!!!

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 14.56 uur

 29. Op dit soort momenten wou ik dat Zalm een democratisch weblog had waar je op kunt reageren!!!!

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 14.59 uur

 30. Sulis

  Ik ervaar het zelfs als beledigend…hoe moeten die andere mensen zich wel niet voelen die het meegemaakt hebben. Dit is gewoon ordinair. 0,0 normen en waarden. Europa heeft 0,0 te maken met de holocaust of andere oorlogen. Ook europa had dat niet kunnen voorkomen, andere tijden andere situatie. Ziek dit.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.00 uur

 31. da’s toch gewoon te triest voor woorden, en behoorlijk walgelijk Sulis :?

  Reactie door Patrick — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.01 uur

 32. @24

  Dat zijn dan typisch van de dingen die helemaal niks met de EU grondwet te maken hebben. Betere samenwerking, prima, maar ik vraag me af of daar per sé een Europese grondwet voor nodig is.

  Reactie door Nathan — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.02 uur

 33. Saint ik denk vooral aan de mensen die dit hebben meegemaakt. Dat zij dit soort beelden misbruikt zien in een goedkope campagnespot van de VVD. En dan te bedenken dat Hitler een grote voorstander was van 1 Europa…. :(

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.05 uur

 34. en Remkes zei eergisteren nog dat we er geen oorlogen bij moesten halen!
  Jan, mag dit wel??!!

  Reactie door kaatje — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.05 uur

 35. Nathan inderdaad een typisch voorbeeld van waar jij het over had. Hoewel ik dit toch wel het meest grofste voorbeeld vind.

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.05 uur

 36. @ 24 Halen de kabinetsdictatenverspreiders er de Holocaust er al bij om hun zin te krijgen?
  Kan die propaganda-uitzending van vanavond in Nova met Balkeind, Zalm en Brinkheurst in Dudok niet gesaboteerd worden? Waar blijft het verzet?
  Dit doet me denken aan de verraders van de Nederlandsche Unie in 1941 o.l.v. latere communistenvreter premier de Quay en zijn BVD-maat Einthoven die in de jaren veertig `krachtig maar eendrachtig’ Nederlanders opriepen tot samenwerken met de `Duitsche zaak’. Wie zich afzijdig hield zou toen volgens hen óók al het landsbelang schaden.
  Een onfris stuk vaderlandse geschiedenis waar de geschiedenisboeken liever over zwijgen omdat deze De Quay van
  1959 tot 1961 namens de Gristenpartijen het land bestierde,
  lees vérstierde.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.10 uur

 37. toen ik voor “Van harte pardon” een spandoek met STOP DE DEPORTATIE” liet zien, kreeg ik de hele plaatselijke politiek over me heen, terwijl die mensen echt in eigen land het risico lopen vervolgd en vermoord te worden, maar dit mag dan wel!!??
  Het volk pikt dit echt niet, dit wordt een massaal NEE

  Reactie door kaatje — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.12 uur

 38. C.Tilyx waarschijnlijk is dit kabinet erg in paniek gezien het groeiend aantal tegen-stemmers. Ik ben geen advocaat maar als ik één van deze beide verschrikkingen had meegemaakt zou ik overwegen de VVD aan te klagen!

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.14 uur

 39. http://www.vvddenhaag.nl/index.cfm?menuid=6&Product=1036

  FORUM VVD DEN HAAG!!! LAAT HOREN WAT JE HIER VAN VIND!!!

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.19 uur

 40. @35

  Ik vind het ronduit schandalig dat men met dit soort dingen durft te komen. Dat men met dingen op de proppen komt die helemaal niks met de EU grondwet te maken hebben vind ik verkeerd, maar de voorstanders maken het wel heel erg bont met al hun verwijzigingen naar WOII en andere oorlogen.

  Het is toch ook wel verschrikkelijk kortzichtig om te denken dat je met een EU grondwet oorlogen kunt voorkomen. En hoewel ik een behoorlijk rationeel type ben moet ik bekennen dat die verwijzing naar de holocaust toch iets teweeg brengt wat ik liever wil voorkomen. Ik baseer mijn tegenstem op rationele afwegingen op basis van de grondwettekst en wat juristen erover vertellen.

  Ook voel ik me behoorlijk aangesproken door de verwijzing naar de holocaust en andere verschrikkingen. Als ik tegenstem, dan vind ik het acceptabel dat er een kans is op een nieuwe wereldoorlog met al zijn verschrikkingen? Dat is wat ze suggereren. Dat is toch waanzin?

  Ik schaam me wel een beetje als ik me realiseer dat men in het buitenland de campagne’s hier volgt. Ik vraag me echt af wat men in het buitenland denkt als men leest wat campagnevoerders in Nederland uitkramen.

  Reactie door Nathan — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.21 uur

 41. Nathan 40. Dit gaat inderdaad veels te ver! Het raakt me ook persoonlijk dat ze dit gebruiken. In het buitenland denken ze nu helemaal dat we gek zijn geworden volgens mij. :? (wat betreft ons kabinet klopt dat wel aardig)

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.25 uur

 42. Het is echt niet normaal meer, die propaganda van de voor-stemmers:

  “De VVD-fractie in het Europees Parlement gebruikt de holocaust en Srebrenica in een televisiespot om de Nederlandse kiezers ertoe te bewegen ‘ja’ te stemmen voor de Europese grondwet. De reclame is vanaf zaterdag te zien op veertien regionale televisiestations in Nederland.”

  http://www.nu.nl/news.jsp?n=528950&c=11&rss
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/005011.html

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.26 uur

 43. Ja daar hadden we het over Daniel O. vanaf comment 24. ;)

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.28 uur

 44. Wat een onzin.
  http://www.nu.nl/news/528950/11/VVD_zet_holocaust_in_voor_ja-stem_grondwet.html

  VVD-parlementariër: “Wij zeggen niet dat er oorlog komt bij een nee. Maar wel: kijk eens wat Europa heeft bereikt.”

  Krankzinnig. Expliciet verwijzen naar WOII en de Balkan-oorlog en dan tegelijkertijd zeggen dat het niet om oorlog gaat.

  Maar inderdaad, Europa heeft veel bereikt…. zonder Europese grondwet.

  Reactie door Nathan — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.30 uur

 45. Ze zeggen in de spot: ‘Dit nooit méér! Start samenwerking Europa 1952′. en daar bedoelen ze dan niet mee dat er een oorlog komt??!!! Ik ben gekken Henkie zeker! :? Maarjah we weten allemaal hoe de VVD denkt over de intelligentie van de gemiddelde Nederlander…

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.33 uur

 46. “De spot, die 20 seconden duurt, begint met een beeld uit de holocaust met daaroverheen de tekst ‘Dit nooit méér! Start samenwerking Europa 1952′.”

  Het is nu 2005, dus al meer dan 50 jaar hebben we geen wereldoorlog meer gehad. Dat komt door *samenwerking* dames en heren van de VVD! Dat heeft geen donder met een EU grondwet te maken.

  Reactie door Nathan — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.34 uur

 47. Ik kreeg net de folder van de sp in de bus. Meer duidelijkheid op een half A4tje dan de 3.000.000,00 kostende vóór campagne van de regering. Prima folder en een goeie druk. Toch heb ik een beetje moeite met de tekst : weet waar je ja tegen zegt. Heel verassende kaart van Europa. Klasse!

  Reactie door ollekebolleke — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.35 uur

 48. Inderdaad is het schandalig, maar ook erg zielig
  Dit laat zien hoe ons kabinet de waarden en normen in een zucht verkwanselt om hun wil door te drukken.
  Het mooie is dat ze zo dom zijn om te denken dat de Nederlanders dit pikken.
  Ik denk namelijk dat het averechts werkt. Het is dat de oorlog oude wonden open maakt bij mensen die dit niet verdienen, maar ik vind dit een meesterzet voor de ‘nee’ campagne.

  Maar de VVD graaft zijn eigen graf. Het levert misschien 1 angstige stem op en kost hun 10 stemmen omdat iedereen pissig is dat ze zo ver kunnen gaan. Ze laten hun ware gezicht zien.
  en dat werd eens tijd.

  Alexander

  Even ter vergelijking: er zijn ster spots voor heel wat minder uit de lucht gehaald.

  Reactie door alexander — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.36 uur

 49. Gek genoeg doen me dit soort indoctrinerende en bangmakende campagnespotjes sterk aan de propaganda van Nazi Duitsland denken. :?

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.38 uur

 50. Moszkowicz Advocaten

  Herengracht 464
  1017CA Amsterdam [kaart]
  Tel: 020 6262758 [bel nu gratis]
  Fax: 020-6272462

  uit de KPN gids, die spot moet gewoon uit de lucht gehaald worden en Moscowitz familie weet alles van de holocaust.
  Jan, is het een idee dit via hem aanhangig te maken?

  Reactie door kaatje — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.50 uur

 51. @48

  Ik kan me wel enigszins voorstellen dat mensen bang zijn/worden, ze zullen een nieuwe wereldoorlog misschien ook wel wat overdreven vinden, maar ik merk wel geregeld dat veel mensen niet echt begrijpen wat die EU grondwet nu eigenlijk is, wat die EU grondwet inhoud en wat de gevolgen van invoering ervan zijn. En daarom voelen ze zich niet prettig bij de term EU grondwet.

  En dat is ook niet zo raar, want het is denk ik gewoon waar dat veel campagnes niet op de inhoud ingaan, maar allerlei onzin uit gaan kramen die daar niets mee te maken heeft.

  En als je er zelf niet zoveel vanaf weet en je wordt dagelijks bedolven onder allerlei onzin over superstaten, oorlogen en weet ik het wat, dan kan ik me voorstellen dat je daardoor beinvloed word. Niet omdat je dom bent ofzo, maar het komt vooral door onwetendheid. Als je ergens niet zoveel vanaf weet, dan ben je wat meer ontvankelijk voor de informatie van anderen.

  Kun je de mensen die onwetendheid verwijten? Nee, ik vind van niet. Vrijwel iedereen die geen jurist is zal het denk ik wel met me eens zijn dat de EU grondwet tekst niet bepaald een eenvoudige tekst is.

  En hebben we fatsoenlijke voorlichting gehad? Nee, ook dat is niet gebeurd. We krijgen te horen dat als de EU grondwet doorgaat en Turkije toetreedt, dat Turkije dan erg machtig word, wat onzin is. We krijgen te horen dat zonder EU grondwet de kans op herhaling van de holocaust en wereldoorlogen groter is dan met EU grondwet.

  Reactie door Nathan — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.51 uur

 52. Kaatje dat is een goed idee!

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.52 uur

 53. en misschien Frits Barend om er aandacht aan te besteden in barend en van dorp, of werken we dan juist het Ja-kamp in de hand?
  Jan, wat moeten we doen, leidt ons de weg!

  Reactie door kaatje — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.54 uur

 54. #4 Tylix

  Ja; in navolging van Fortuyn zijn intrede; lijkt het wel alsof een heel groot deel van nederland in 1 klap wordt gedemoniseert. Zelfs de S.P. wordt al vergeleken met het Vlaams Blok….Hoe diep kunnen de mensen van de pro-campagne nog zinken?

  Reactie door ReneR — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.56 uur

 55. en dan dit..
  D66 Almere wil niet opdraaien voor de kosten van de beveiliging van Geert Wilders op zijn tournee voor de Nee campagne. (van geenstijl.nl afgeplukt)
  Ze mogen zelf de schatkist bestelen, maar Wilders moet maar voor zijn eigen beveiliging zorgen. Het wordt hoe langer hoe gekker!

  Reactie door kaatje — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.59 uur

 56. @ Sulis (#43): ;)

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.01 uur

 57. #33 Sulis

  Inderdaad; Hitler heeft ook heel erg zijn best gedaan; om van Europa een eenheid te maken en Napoleon deed dat voor zijn tijd ook al. Hitler zou vanuit zijn graf nog kunnen opstaan; om de campagnegeesten van de VVD etc, een staande ovatie te geven.

  Reactie door ReneR — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.03 uur

 58. @53

  Dat hangt er vanaf hoe je er aandacht aan gaat besteden. Als de tegenstanders nu publiekelijk heel fel reageren op deze actie, dan doen ze in feite wat de voorstanders ook doen. D.w.z. proberen te overtuigen door te overschreeuwen. En dat gaat averechts werken.

  Wat je wilt is dat zoveel mogelijk mensen “nee” gaan stemmen, juist door de tactiek die de voorstanders nu toepassen zullen denk ik veel mensen ueberhaupt NIET gaan stemmen.

  Mocht ik mensen tegenkomen die mij vragen hoe het zit met het VVD-spotje. Dan zal ik rustig blijven en ze vertellen wat ik in eerdere posts heb geschreven. Ik geloof dat het Nederlandse volk nuchter genoeg is om dit soort geschreeuw van de VVD te doorzien.

  En ik denk daarom ook dat als Jan gaat reageren op de VVD, dat hij dat vooral rustig moet doen en met heldere bewoordingen de onzin van de VVD moet weerleggen. De mensen zullen hem geloven, daar heb ik vertrouwen in.

  Reactie door Nathan — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.05 uur

 59. @58

  Ehm, behalve VVD-ers dan.

  Reactie door Nathan — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.07 uur

 60. #55 Kaatje

  De D66-Jugend doet alles om Wilders te pesten (dat er nog D66-kids rondlopen). Straks huren ze dat vreemde stel uit 2002 nog uit; om hem wat taarten met poep in z’n gezicht te laten gooien. Ik beschouw het maar als een D66-poging om voor de ogen van Nederland nog stoer over te komen bij de kiezer; een laatste stuiptrekking naar de vergetelheid van de nederlandse politiek.

  Reactie door ReneR — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.08 uur

 61. Net het journaal gezien: Beelden van de holocaust met de woorden “dit nooit meer” als argument om voor te stemmen. Dit is echt schandálig! Die bangmakerij is nergens op gestoeld. Die spotjes worden regionaal uitgezonden, schijnt het. Wie zitten er achter die spotjes? Waar haalt men het vandaan zich op Europees “niveau” tot ons te richten? De magalomane arrogantie van die lui! Doek dat Europageleuter toch op! Men dient níet in onze naam te spreken!

  Reactie door Paul Strenen — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.09 uur

 62. Daniel O. :P

  ReneR: Dat is nou precies wat ik ook dacht! De VVD is voor mij echt de meest Walgelijke, Asociale, Arrogante partij van Nederland. (jaha zelfs boven Wilders :P )

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.10 uur

 63. 51 dit reflecteert ook het domme van de VVD.

  Als ze mensen willen manipuleren, dan moeten ze dit geraffineerder aanpakken. Ze moeten niet eachten tot twee weken voor de verkiezingen en dan oorlog, duisternis en dood verkondigen.
  Als ze dit van te voren hadden aagepakt, samen met de publieke omroep hadden ze de mensen kunnen conditioneren. Altijd een beetje opschuiven richting EU.

  Zoals FOX dit ook doet:

  In een praatprogramma altijd de voor stemmers selecteren op een goede taalvaardigheid en een mooi uiterlijk. De tegenstemmer moeten lelijker zijn, en niet goed uit hun woorden moeten komen.
  Met uitlichten kun je heel veel doen. De presentator is natuurlijk een van de voor stemmers.
  Microfoons van de voostermmers op hoger volume zetten en de stemmen krachtiger maken en de tegenstemmers zwakker maken . Daarbij de tegenstemmers onderbreken door technische fouten.

  Het journaal alleen maar voorstanders in beeld laten. (doe ze nu al)

  Schandalen over tegenstemmers de wereld in helpen.

  En wat doet de VVD. Zitten het hele jaar op hun krent en gaan nu hel en verdoemenis uitroepen.
  Zalm had zeker gisteren The power of Nightmares gedownload en wil dit nu effe inzetten.

  Wat een zielig clubje. Ze hadden toch echt langer met Bush moeten praten.

  Alexander

  Reactie door alexander — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.10 uur

 64. Trouwen als ik de reakties zo lees dan kan de SP reken op flink wat extra zetels.
  Ik denk dat Wouter Bos nu aan het huilen is……….

  Alexander

  Reactie door alexander — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.24 uur

 65. @Nathan 58: Ik denk zeker dat dit eerder tegen dan voor stemmers gaat opleveren. Hoe Jan hiermee om zal gaan in de kamer weet ik niet. Wat ik er als burger van denk moge duidelijk zijn, ik ben woest! Dat mag iedereen weten. Als volksvertegenwoordigers zich zo gaan verlagen dat ze het nodig vinden ons te indoctrineren met gruwelijke oorlogsbeelden en bangmakerij dan zie ik hun als een bedreiging voor een Sociaal Nederland. Burgers bangmaken om je zin te krijgen roept bij mij allemaal beelden op van dictaturen en oorlogen. Om nog maar niet te spreken over de minachting naar ons toe omdat ze denken dat wij hier niet doorheen kunnen zien. Er is door dit soort slechte politiek een zeer nare stemming aan het ontstaan in Nederland. En de afstand tussen overheid en burger word maar groter en groter….

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.25 uur

 66. How low can you go… we hebben net onze doden herdacht en de VVD denkt, ach laten wat lijken opgraven en die gebruiken als spotje voor Europa.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.31 uur

 67. http://www.stemjules.nl/film/Stem_voor_Mulder.wmv
  Het vvd filpje van 20 seconden.

  Reactie door ollekebolleke — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.37 uur

 68. Dit noem ik misbruik maken van het leed van anderen!!!!!!!!!!

  Reactie door ollekebolleke — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.39 uur

 69. Willen die VVD’ers het slechste in me wakker maken? Dit gaat zelfs nog verder dan de uitspattingen van Wilders. Laat ik geen VVD’er op straat tegen komen, hoop dattie hard kan rennen…

  Reactie door TheSaint — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.40 uur

 70. gatver echt niet normaal @ 67 :-(

  Reactie door Patrick — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.41 uur

 71. VVD schrapt tv-spotje met holocaust

  BRUSSEL (ANP) – De VVD heeft een streep gezet door een reclamespotje waarin europarlementsleden van de partij de Europese grondwet aanprijzen met een verwijzing naar de holocaust. VVD-europarlementariër Maaten zegt dat hij daartoe besloten heeft na overleg vrijdag met het partijbureau in Nederland.

  Volgens Maaten zien de partij en de europarlementleden nu in dat het filmpje ,,negatieve gevoelens oproept terwijl wij een positieve discussie willen voeren”. Het spotje zou zaterdag worden uitgezonden op veertien regionale televisiezenders.

  Het 20 seconden durende filmpje begint met beelden van de jodenvervolging, gevolgd door beelden van Srebrenica en van de terreuraanslagen in Madrid. ,,Hiermee willen we laten zien dat het niet om niks gaat. Europa is niet voor de grap opgezet, maar voor vrede, welvaart en veiligheid”, zei Maaten eerder vrijdag in een toelichting op zijn filmpjes.

  Zie ook: Voorzitter EU: Frans nee is einde grondwet

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.10 uur

 72. Ollekebolleke 67. die hebben ze snel verwijderd. :?

  Not Found

  The requested URL /film/Stem_voor_Mulder.wmv was not found on this server.
  Apache/2.0.46 (Red Hat) Server at http://www.stemjules.nl Port 80

  Reactie door Sulis — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.37 uur

 73. @67 Link werkt niet meer.
  Inmiddels is het spotje verwijderd omdat het te afschuwlijk is.
  Weer een blunder van de VVD!!!!!!!!!!
  (Hoera)

  Reactie door ollekebolleke — vrijdag 20 mei 2005 @ 18.11 uur

 74. “Mega blunders Pro grondwet”.
  Titel voor een nieuwe topic.

  Reactie door ollekebolleke — vrijdag 20 mei 2005 @ 18.15 uur

 75. Probeer deze link eens, klik onderaan op free en heb geduld, gratis gaat met reserveren en duurt effe.

  http://rapidshare.de/files/1876060/vvd-promofilmpje.bakje.nl.wmv.html

  Waarschuwing, ik vond het een gruwelijk spotje filmpje.

  http://www.jaggle.nl/ is de site waar het vandaan komt.

  Nederlanders komt in opstand!!!

  Zo niet, dit hebben onze grootouders en ouders niet verdiend.

  NEE

  Reactie door Johan Smeets — zaterdag 21 mei 2005 @ 0.21 uur

 76. sports betting…

  ironies pointless?excise talkie:unemployed:caps odds http://odds.sport-betting-site.com/ investigating bet http://bet.get-sport-betting.com/

  Trackback door sports betting — zaterdag 20 mei 2006 @ 13.09 uur