De FNV en de Europese Grondwet

De FNV heeft een neven-site die ‘eenbetereuropa’ heet.
En, jawel, oud-voorzitter Lodewijk de Waal roept daar op om vóór de Europese Grondwet te stemmen. Waarom wordt niet duidelijk. Hij komt niet verder dan ‘n paar holle frasen die we ook al kennen uit de monden van de leden van het kabinet.

Lodewijk de Waal op het Museumplein op 2 oktober 2004

Treurig, maar het is niet anders.
Net als Wouter Bos roept ie ons nu op om Balkenende te volgen…
(Zijn ze 2 oktober 2004 vergeten?)
Ik snap ‘t niet.

Europa heeft de Dienstenrichtlijn bedacht, overal in Europa de Frankenstein-richtlijn genaamd. SP, PvdA én FNV werken in één comité samen tégen de plannen van oud-commissaris Blokenstein, en nu dit pleidooi van De Waal en Bos vóór de Grondwet.
Ik snap ‘t niet.

Opmerkelijk is dat twee-derde van de aanhang van PvdA en FNV het niet eens is met het standpunt van de top en tégen gaat stemmen!
(De bronnen? De site van De Hond en die van de FNV.)

Dit stemt overigens precies overeen met het beeld in de politiek:
De overgrote meerderheid van de kamerleden is vóór,
de overgrote meerderheid van de burgers is tégen.
Wat is dat toch?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 21 mei 2005 :: 0.07 uur

66 Comments

66 reacties

 1. Jan, ik denk dat dit betekent dat de coalitiepartijen in de Tweede Kamer en het kabinet bij een “NEE” op 1 juni, nièt alleen maar met een groot POLITIEK probleem opgezadeld zullen worden als de Kamer alsnog “JA” stemt. De stuitende arrogantie vanuit het JA-kamp heeft veel, heel veel kwaad bloed gezet bij veel mensen.

  Reactie door Johnito — zaterdag 21 mei 2005 @ 1.18 uur

 2. Bedoelt u nu dat de voorlieden van het FNV en de PvdA tegen de grondwet moeten zijn, simpelweg omdat de achterban dat vindt?

  Of bedoelt u dat we tegen de grondwet moeten zijn omdat we tegen een dienstenrichtlijn zijn die geheel zonder die grondwet tot stand is gekomen?

  Ik snap er niks van!

  Reactie door Blokje — zaterdag 21 mei 2005 @ 1.27 uur

 3. “Wat is dat toch?”

  Je zou inderdaad bijna gaan denken dat deze mensen ervan overtuigd zijn dat de wereld vergaat of iets dergelijks wanneer het europese plannetje niet door gaat.

  De werkelijkheid is volgens mij dat een deel van deze mensen al een jaartje of 10 pakken met geld aanneemt van alles en iedereen die iets gedaan wil krijgen, een ander deel snapt het eenvoudig weg allemaal niet en volgt derhalve de lijn van de partijleiders . De nuchtere denkers hebben ben ik bang allemaal een foto in de post gekregen van hun bezoekje aan de minderjarige protituees in Amsterdam of Brussel. (Groetjes van Dutroux)

  Ik geloof niet in een communistisch of socialistisch systeem maar Jan ik zou jouw leger graag het europese establishment zien executeren. Maar dat durf je niet en daarom zit jij er ook nog altijd, met weblog en al….

  Reactie door Klaasvaak — zaterdag 21 mei 2005 @ 1.31 uur

 4. Ja; wat is dat toch?

  Het geheim van Fatima lijkt het wel.

  Nederlanders zijn over het algemeen gek als het gaat om politiek bewustzijn. Maar ik heb vorig jaar en daarvoor je al gewaarschuwd; dat PVDA en FNV 1 kliek zijn en niet te vertrouwen zijn. Ze steken je een mes in je rug; zodra ze daarvoor de tijd rijp achten.

  Laat de S.P. dus weer een eigen vakbond oprichten; een eigen (TribuneTV) TV kanaal; een eigen omroep; een eigen school; etc. Dan kunnen we ongestoort voortbouwen aan hetgene waar we heilig in geloven. En dan komen de mensen vanzelf wel, die zien vanzelf in wat goed is en wat tot het kwaad behoort….en dan zul je zien; dat al die oude partijdige en corrupte mastodonten van instellingen als een ballon leeglopen.

  Reactie door ReneR — zaterdag 21 mei 2005 @ 1.49 uur

 5. Op de site waar Lodewijk zijn praatje houdt, kunnen we ook stemmen.
  60% Tegen
  38% Voor

  Je vraagt je terecht af namens wie Lodewijk de Waal spreekt.

  Reactie door Henk Tukkers — zaterdag 21 mei 2005 @ 1.49 uur

 6. #2

  Zoals wel vaker….

  Reactie door ReneR — zaterdag 21 mei 2005 @ 1.50 uur

 7. Als onze SP-omroep een feit is, dan had ik graag de terugkeer gezien van “Spitting image”. Maar dan vanuit nederlandse optiek natuurlijk. Wat was dat altijd lachen. Ik mis dit soort programma’s.

  Reactie door ReneR — zaterdag 21 mei 2005 @ 1.53 uur

 8. Blokje, zo moeilijk is het niet, al wil jij het dat wel maken.

  1. We zijn tegen de Grondwet omdat we die superstaat niet willen.
  2. Het is raar dat de voormannen van PvdA en FNV een ander standpunt huldigen dan twee-derde van hun aanhang.

  Reactie door Jan Marijnissen — zaterdag 21 mei 2005 @ 2.10 uur

 9. @ 2 Blokje: Die EU-Dienstenrichtlijn van oud-Eurocommissaris Frits Bolkestein was reeds een nadere uitwerking van de ontwerp-EU-Grondwet. Laat dit duidelijk zijn!

  Met andere woorden: die Dienstenrichtlijn kun je niet ontkoppelen van de “EU-Grondwet”. We zijn dus gewaarschuwd!

  Reactie door Kees Huizenga — zaterdag 21 mei 2005 @ 2.23 uur

 10. Dat referendum heeft geen enkele betekenis. De uitslag zal inderdaad negatief zijn maar minder dan de werkelijkheid, bij het tweede of derde referendum over de aangepaste grondwet zal de uitslag positief uitvallen…

  Lees meer over onze stemmachines:
  http://www.verifiedvoting.org

  Daar waar in de VS maar een deel van de stemcomputers van dit type is en zelfs geproduceerd door een aantal verschillende ondernemingen hebben we in Nederland maar 1 type en wel het soort dat nimmer te controleren is, waarbij geen hertellingen mogelijk zijn en dat terecht niet goed gekeurd werd door Ierland.

  http://www.verifiedvoting.org/endorse.php?in=1&etype=Technologists
  http://www.verifiedvoting.org/endorse.php?in=1&etype=Political%20Scientists
  http://www.verifiedvoting.org/endorse.php?in=1&etype=Lawyers

  Dit zijn grotendeels hoog opgeleide deskundigen die hun steun hebben betuigd aan de acties die verifiedvoting.org onderneemt om te zorgen dat stemmachines in de VS allemaal worden uitgerust met een zogenaamde papertrail.

  De nieuwswaarde mbt Nederland hiervan is op het eerste gezicht onduidelijk(en helemaal voor mensen die moeite hebben met abstract denken) maar waar het op neer komt is dat al deze informatici, professoren, juristen en policologen met ongeloof zullen reageren wanneer u ze vertelt dat in Nederland meer dan 90% van de stemmen electronisch wordt ingevoerd/verwerkt en stuk voor stuk via stemmachines die van 1 schimmige fabrikant, waarvan de broncode alsmede het ontwerp geheim zijn en die bovendien GEEN PAPIERTJE UITDRAAIEN WAARMEE HERTELLING EN CONTROLE VAN HET SYSTEEM MOGELIJK ZIJN!

  Jan, het is tijd voor revolutie…

  Reactie door Klaasvaak — zaterdag 21 mei 2005 @ 2.24 uur

 11. Ja, Hoe gaat dat dan straks bij verkiezingen ?
  Gaat 2 derde dan niet meer op PVDA stemmen ???

  Uit de peilingen blijkt dat namelijk niet…En dat lodewijk ons verkwanselt was in Amsterdam al duidelijk..

  Reactie door lambert — zaterdag 21 mei 2005 @ 3.39 uur

 12. hij zit alleen maar te azen op een goede baan in de politiek en wordt dan net als de geus van cnv,,veraders.,laat ze bij hun leden blijven en zich sterk maken voor de nederlandse arbijder die er voor betaald,en niet zoals de cnv voorstelde de poolse arbijder te helpen als het niet goed gaat/ging,gratis wandt over lidmaadschap werdt niet gepraat,dus de pool gratis lid en de nederlander zonder baan,en wel betaald lid,die zegt zijn lidschap op en de cnv zit met 1000zenden niet betalende leden,weg vakbeweging,regering blij,brussel blij,kunnen ze het op een oorlog aansturen,

  Reactie door ad — zaterdag 21 mei 2005 @ 4.06 uur

 13. weer 1 terrorist? er bij,ik dus

  Reactie door ad — zaterdag 21 mei 2005 @ 4.27 uur

 14. Nou…ik kan het alleen maar “sletterig” gedrag noemen….en ik begrijp het ook niet, geloof ook niet dat ik het wíl begrijpen….Bah!

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 21 mei 2005 @ 5.05 uur

 15. @Blokje: de dienstenrichtlijn staat eigenlijk verkapt in de grondwet. Dus eerst tegen de dienstenrichtlijn stemmen om vervolgens dat werk zelf weer in te leveren is wat merkwaardig. En inderdaad, als de leden in meerderheid ‘nee’ stemmen, is het logisch dat het bestuur dat uitdraagt.

  Ik heb geen idee wat het is, snap er net zo goed niet veel meer van. van het kabinet had ik nog het idee dat ze menen zo over de bevolking te kunnen lopen. wat ook zo is, zoveel heeft die laatste woelige herfstdemonstratie feitelijk niet opgeleverd en toch was iedereen wel weer tevreden. Ook het D’66 debacel met het paasaccoord tot gevolg leverde slechts wat gemor op en niet meer dan dat. En nu de CAO’s gaan rammelen, de werkgevers gaan morrelen en men zich druk zou kunnen maken om och .. de basisverzekering bijvoorbeeld of de nieuwe arbeidsongesciktheidswet ofzo, zie ik ook geen beweging in dat volk. Dus misschien is het van twee kanten, het gebeurd omdat het kan.

  Maar waarom PvdA ineens om ging en zelfs groen Links besloot maar te kiezen tussen twee kwaden, geen flauw benul ..

  Reactie door CiNNeR — zaterdag 21 mei 2005 @ 5.08 uur

 16. Als je achterban zegt dat ze niets willen weten van die grondwet hoor je je oren te laten hangen naar je achterban. Je bent per slot van rekening een vertegenwoordiger van die achterban. Jouw wil is ondergeschikt aan die van je achterban en niet van je eigen agenda. De FNV & PVDA vergeten dat. Nog steeds hebben ze de gore arrogantie die Fortuyn torpedeerde. Ik ga de ergenis van deze man steeds beter snappen en dat voor een fel tegenstander van Fortuyn.

  Pvda heeft altijd de neiging gehad om de burger te vertellen wat goed voor hun is. Het zijn en blijven nu eenmaal salonsocialisten.

  Reactie door TheSaint — zaterdag 21 mei 2005 @ 6.18 uur

 17. @5
  Goede morgen,
  Zo vraag ik mij ook af namens wie “onze regering”spreekt?
  Dit is toch geweldig. Oude tijden herleven. Na jarenlang ingedut te zijn en als monddood in dit markante uithoekje van Europa dat bekent stond om z’n eigenzinnigheid, ontstaat er nu een elan onder ons dat lang niet meer geweest is.
  Van de mensen die ik spreek hoor ik vaak als reden dat ze dit kabinet zat zijn. En om daar wat aan te doen of te laten merken is het EU referendum de katalysator. Pech voor deze regering, die ook niets goeds heeft gebracht.
  Mocht het zo zijn dat als deze grondwet niet wordt aangenomen en er volgens de “gladde mannen”van deze regering rampspoed en ellende op Nederland neerdaalt, dat ook een optelsom is van de daden van de slechtste regering sinds WO2. M.a.w. : Balkenende wil dolgraag dat de EU grondwet er komt om daarmee zijn falend beleid op te poetsen.

  Reactie door Ollekebolleke — zaterdag 21 mei 2005 @ 6.41 uur

 18. Trouwens

  Ik vraag me af, behoor je nu niet je politieke carriere te verbinden als het volk massaal tegen stemt en jij als politici stemt VOOR. Je gaat dus dubbel en dwars tegen de democratie in, je trekt je niets aan wat ‘hun het volk’ vinden. Is toch raar voor vertegenwoordigers ?

  Is net zoiets als een bedrijf wat zijn vertegenwoordiger erop uit stuurt om een product te verkopen, bellen aan, je doet open en de vertegenwoordiger begint gelijk.., ‘EN GVD JE GAAT DEZE GRONDWET KOPEN, BEGREPEN!!!’ nah dan hoef je toch al niet meer. En op het moment dat jij hebt besloten niets meer met dit persoon te maken wil hebben, steekt hij snel zijn voet tussen de deur en begint hij een zielig verhaal ‘KIJK DIT ZIJN DE HOLOCAUST KINDERTJES, ALS U KOOPT KOMT HET ALLEMAAL GOED’. Helaas de Nederlander slikt dat soort shit niet, BLAM deur dicht.

  Nu kunnen ze nog bekende Nederlanders inzetten, moeten ze doen. Gerard Joling, Vader Abram moesten zonodig pro Fortuyn optreden..jammers gelijk daalde het succes. Kost je ten alle tijden je nek.

  Reactie door TheSaint — zaterdag 21 mei 2005 @ 7.11 uur

 19. Ik denk dat Madelijne het heel goed verwoord heeft:

  sletterig gedrag.

  Misschien zelfs wel puur prostitutie gedrag! De pooier is in dit geval ons Kabinet, maar de Grote Baas van die maffiose gebeuren is de EU zelf, onder Barosso en zijn collega’s daar.

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 21 mei 2005 @ 8.51 uur

 20. Dat is nu de kracht van de postb…
  P V v D A

  Reactie door barend — zaterdag 21 mei 2005 @ 9.10 uur

 21. Klaarblijkelijk leven de meeste politici en bestuurders in een andere werkelijkheid dan de mensen die ze zeggen te vertegenwoordigen.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 21 mei 2005 @ 9.14 uur

 22. Plucheplakkerij…

  Reactie door Jan Breur — zaterdag 21 mei 2005 @ 9.26 uur

 23. @13 Inderdaad “sletterig” gedrag! De top van FNV en PVDA zijn nou eenmaal een 2 eenheid. Lodewijk de Waal heeft meermalen de SP sterk afgekeurd en de PVDA gehuldigd. Ik vermoed dat de basis van de FNV meer sympathie heeft voor SP ideeen en acties dan voor ideeen en acties van de PVDA.

  Reactie door Jules Timmerman — zaterdag 21 mei 2005 @ 9.40 uur

 24. oudvoorzitter FNV Lodewijk de Waal is natuurlijk voor, hij is drum bezig zijn toekomst veilig te stellen. Om voor leuke baantjes en klusjes in aanmerking te komen moet hij vriendjes blijven met de PvdA (en het liefst ook met CDA en VVD). Wedden dat hij tegen was geweest als de SP de grootste linkse partij was geweest!

  Lodewijk likt al jaren ieders hielen, tijd dat de vakbeweging iemand aan het roer krijgt met principes.

  Reactie door Guido — zaterdag 21 mei 2005 @ 9.46 uur

 25. En toch blijf ik lid. Niet voor Lodewijk, maar om dat een sterke vakbond pure noodzaak is.

  Deze dagen denk ik wel eens: Was fre Meis er maar, die zou nu prominent lid van de SP zijn en vakbondsman.

  Reactie door Ollekebolleke — zaterdag 21 mei 2005 @ 10.14 uur

 26. Guido (reactie 23) heeft het bij het rechte eind…
  Lodewijk de Waal gaat voor Minister van Sociale Zaken onder (getverderrie) Wouter Bos!!!

  Reactie door Paul Jan Petersen — zaterdag 21 mei 2005 @ 10.23 uur

 27. Misschien snap ik het niet helemaal, maar wat heeft de dienstenrichtlijn met de grondwet te maken?

  Reactie door Karin — zaterdag 21 mei 2005 @ 10.40 uur

 28. Op de site http://www.europese-grondwet.nl/ staat:

  “Na vakbonden, werkgevers, gemeenten en diverse natuurbeschermers hebben nu ook organisaties voor ontwikkelingshulp zich positief uitgesproken over de grondwet. Met de grondwet zou de EU een positieve bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van armoede en onrecht in de wereld.
  bron: http://www.telegraaf.nl

  Nu ben ik zelf om bepaalde redenen tegen deze EU grondwet, maar ik vind het wel heel opmerkelijk dat vakbonden, natuurbeschermings organisaties en ontwikkelingshulp organisaties wel voor deze EU grondwet zijn.

  Zie ik iets over het hoofd?

  @2 en anderen, volgens mij mag het best zo zijn dat de top van de PvdA en de FNV voor de EU grondwet is en het grootste deel van de leden tegen. Daar is op zich niets mis mee, het geeft alleen wel aan dat de top niet representatief is voor de partij of vakbond. Maar een ieder heeft recht op een eigen mening. Je hoeft het niet eens te zijn met je politieke voorman of vakbondsleider en omgekeerd hoeft dat ook niet het geval te zijn.

  Reactie door Nathan — zaterdag 21 mei 2005 @ 10.43 uur

 29. karin, de dienstenrichtlijn staat min of meer in de grondwet.
  Het economisch model van de vrije markteconomie zorgt voor een ratrace to the bottom wat betreft lonen en arbeidsomstandigheden. De dienstenrichtlijn heeft hetzelfde doel.
  Wat betreft De Waal, die man is volledig onbetrouwbaar net als vriendje Bos, ze draaikonten precies zo dat ze allebei een glorieuze toekomst voor zichzelf bekokstoven.

  Reactie door kaatje — zaterdag 21 mei 2005 @ 11.18 uur

 30. ik raad iedereen aan het lidmaatschap van de bond op te zeggen.

  Reactie door kaatje — zaterdag 21 mei 2005 @ 11.23 uur

 31. Dus als ik het goed begrijp is iedereen die het niet met jullie eens is:
  - Sletterig
  - een pooier
  - uit op eigenbelang
  - onbetrouwbaar
  - hielenlikker
  - terrorist
  Zijn jullie nou allemaal zo dom of is dit weblog een soort therapie voor gefrustreerde SP’ers? Ik durf te beweren dat 90% van de schrijvers in dit forum niet eens voor 10% een idee hebben waar deze grondwet over gaat. Namelijk niet over dit kabinet, de euro, de zich verijkende kapitalisten, de glorie van Jan, de uitkeringsgerechtigden en vele andere zaken waar jullie je allemaal heel druk over maken. Wellicht zou een signaal kunnen zijn dat de Lodewijk de Waals en Balkenende’s in deze wereld het op dit punt met elkaar eens zijn terwijl ze op bijna alle andere fronten het niet met elkaar eens zijn? Denk toch eens na en verdiep je in de materie voordat je jullie leider alleen maar nabrult en meehuilt.

  Reactie door Jeroen — zaterdag 21 mei 2005 @ 11.32 uur

 32. Ik raad dus iedereen aan lid van de bond te blijven. De Waal,(en daar gaat het hier om) gaat toch weg. Als wij in Nederland een slechte regering hebben ga je ook niet weg maar probeer je er iets aan te doen. En de bond is niet Lodewijk, maar al die andere mensen die zich inzetten voor hun leden. Ik heb zelf veel profijt van de bond gehad en ik denk er niet over om vanwege een stemadvies, want dat is het, mijn lidmaatschap op te zeggen.
  Overtuig me maar kaat.

  Reactie door Ollekebolleke — zaterdag 21 mei 2005 @ 11.33 uur

 33. @ jeroen,
  ik heb net de eerste 140 pagina’s van dat verdrag zitten lezen, het is slecht onzinnig en veel te vaag beschreven, op een paar kleine puntjes na dan… op basis van wat ik tot nu toe gelezen heb vind ik mensen die voor zijn, dit doen uit eigenbelang, en flink onbetrouwbaar, om nog maar niks te zeggen over dat achterlijke filmpje van de vvd…

  Reactie door Patrick — zaterdag 21 mei 2005 @ 11.36 uur

 34. moet jij weten ollekebolleke, maar ik heb het gehad met die lui.
  Jeroen ga eerst zelf eens de grondwet lezen, je lult namelijk uit je nek. Alle zaken die jij opnoemt, gaan namelijk wel over de grondwet.

  Reactie door kaatje — zaterdag 21 mei 2005 @ 11.38 uur

 35. He Jeroen, ik bespeur in jouw laatse comment de stijl van de krant van wakker Nederland. Je durft wel zeg om zomaar die percentages te noemen. Kun je dat onderbouwen of heb je een te dikke duim. Vergeet niet dat veel van de hier gebruikte superlatieven voortkomen uit woede en frustratie over de daden van een kabinet dat steunt op een ongekent lage steun van de bevolking.
  Wedden om 10 eurocent??

  Reactie door Ollekebolleke — zaterdag 21 mei 2005 @ 11.40 uur

 36. @31

  Ik denk inderdaad ook dat je niet vanwege een stemadvies van de top van de vakbond je lidmaatschap op zou moeten zeggen. De vakbond is veel meer dan De Waal en z’n vriendjes.

  Reactie door Nathan — zaterdag 21 mei 2005 @ 11.42 uur

 37. ok, jullie hebben gelijk. Ik zal de mensen niet aanraden het lidmaatschap op te zeggen, maar ik doe het zelf wel.

  Reactie door kaatje — zaterdag 21 mei 2005 @ 11.43 uur

 38. Sportief kaat.

  Reactie door Ollekebolleke — zaterdag 21 mei 2005 @ 11.45 uur

 39. Neemt niet weg dat ik LdeW liever nu zie gaan dan zie komen. Ik stond ook op het museumplein en voel me hierdoor knap lullig, net zoals toe der tijd met cock, sorry Kok.

  Reactie door Ollekebolleke — zaterdag 21 mei 2005 @ 11.48 uur

 40. Is het niet zo, dat nu ook de Waal net als Kok zich gaat scharen bij de groep links lullen rechts vullen.

  Reactie door leen — zaterdag 21 mei 2005 @ 11.57 uur

 41. Mij is het ook een raadsel waarom heel politiek Nederland zo voor de grondwet is en net doen alsof dit gedrocht de laatste redding is.

  Deze grondwet is een totstandkoming van partijen die elkaar niet vertrouwen en toch, wegens economische redenen, met elkaar moeten werken. Het is een zuiver economische aangelegenheid en dat mag geen grondwet heten, (of verdrag van vastelling van de grondwet). Het is een neoliberale bijbel.

  Ik snap niet dat Wouter en vooral Femke dit niet zien. Dat de liberale-christelijke-democraten Europa zien als een grote spaarpot is duidelijk, zo zien ze Nederland ook. Ze blaten alleen maar over het versterken van de economie, maar slopen de samenleving die deze economie genereert. Economie is geen element opzicht. Economie is een product van een gemeenschap. Is de gemeenschap ongezond dan zal de Economie ook ongezond worden.

  Nederland is het schoolvoorbeeld van een ijzersterke economie dat het product was van een geoliede samenleving waar mensen relatief gelukkig konden leven.
  Opeens kregen we een dipje, na een flinke top en is de samenleving opgeofferd aan de economie. Dit werkte maar heel even, en zal uiteindelijk stoppen. Dit proces is nu in gang. Nog enkele jaren BE en we vallen steeds verder terug. Zelfs het CBP zet openlijk !! vraagtekens bij het hakbeleid van BE.
  Logisch. Vergelijk het met een stoomtrein. Je kan de houten wagons stukmaken en verbranden om een hoge snelheid te krijgen, en dit kun je een tijdje doen, maar uiteindelijk blijft de locomotief en de ijzeren onderstellen zover. de trein zal dan stoppen omdat de brandstof op is.

  Dit is ook wat mij ook tegen zit aan de Grondwet. Het gaat alleen maar over economie en niet over samenlevingen.

  Europa is eigelijk een nieuw land en moet ook zo aangepakt worden. Ten eerste moet een wet, een grondwet de rechten van mensen vastleggen. Recht op veiligheid van de EU-burger hoort in een grondwet (2e stap Maslow) (zorg, onderwijs, inkomen, woning, werk). Dit is de grondwet. Ik weet zeker dat deze grondwet niet weggestemd wordt door de mensen. Europa verdient een solide basis.
  Alleen willen de lobbygroepen dit niet. Want borging van de behoefte van de burger levert voor hun niets op. Zij willen meer en meer en meer en nog meer.

  Ik snap niet dat de linksen, buiten de SP dit niet zien. Zij hebben de mogelijkheid om de basis van Europa vast te stellen en dan verder te bouwen. We kunnen van Europa een goede plaats te maken, dat als alternatief kan werken tegen de VS.
  De VS economie is een luchtbel, die een dezer dagen doorgeprikt wordt. Wat is er dan mooier om een goede solide plaats te hebben waar mensen zeker aan een toekomst kunnen bouwen. Misschien komt Hillary dan weer bij ons kijken hoe het wel moet.

  Reactie door alexander — zaterdag 21 mei 2005 @ 12.05 uur

 42. Beste Jeroen,

  ‘k Ben lid van de SP, maar vooral toch mijn eigen baas. Het blind volgen van leiders staat me tegen. Het ze klakkeloos napraten nog meer. Maar ik ben op inhoudelijke gronden wel tegen de Grondwet. In een fatsoenlijke Grondwet worden uitsluitend de regels waarlangs in een democratie besluiten worden genomen vastgelegd. Deze Grondwet is teveel een politiek programma. En alleen om die reden al een regelrechte bedreiging voor de democratie. TEGEN.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 21 mei 2005 @ 12.16 uur

 43. Ik snap het wel Jan. Wouter Bos en Lodewijk de Waal zijn beide verlengstukken van dit kabinet. Wouter Bos gaat in 2007 regeren met het CDA en Lodewijk de Waal hoopt(en krijgt die ook) op een vette baan. Het is een komplete circus, vooral bij die Bonden. Voor mij is Lodewijk de Waal een Landverader en heeft ie het volk er ingeluist met z’n mooie praatjes. Je weet het nog wel hé(dit is het begin…we gaan door met acties) BAH, BAH EN NOG EENS BAH.

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 21 mei 2005 @ 12.43 uur

 44. Ik ga 1 juni tegen stemmen, maar ik vind dat je voorstanders van het referendum wel moet respecteren. Ik vind het nu soms uitlopen op ordinaire scheldpartijen. Erg jammer!

  Reactie door Karin — zaterdag 21 mei 2005 @ 14.01 uur

 45. 31) Ik wil wel een “boompje” met je opzetten over die Grondwet, hoor Jeroen…je zegt het maar….

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 21 mei 2005 @ 16.10 uur

 46. Jeroen is niet meer Madelijne.

  Reactie door ollekebolleke — zaterdag 21 mei 2005 @ 16.58 uur

 47. 46) Nou Ollie….we kúnnen het even de tijd geven, natuurlijk…

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 21 mei 2005 @ 17.08 uur

 48. Hoi Lijn,
  Ik wil met jouw ook wel een boom opzetten maar dat is denk ik meer van het zelfde pak een laken(!!!)ahum.

  Reactie door ollekebolleke — zaterdag 21 mei 2005 @ 17.49 uur

 49. zeg, ollekebolleke het is hier geen datingsite

  Reactie door kaatje — zaterdag 21 mei 2005 @ 18.32 uur

 50. De overgrote meerderheid van de politiek is geen volksvertegenwoordiging meer, maar een elite-club die vervreemd is van wat er bij mensen leeft. Je schrijft het zelf treffend in je eigen boek uit 1993; http://www.janmarijnissen.nl/boeken/samenleven-2.stm

  Mensen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en betere politici kiezen, en die vervolgens kritisch en actief volgen.
  Zoiets.

  Reactie door Paul Lempens — zaterdag 21 mei 2005 @ 18.52 uur

 51. jeroen (31),de maat is vol, !!!! word wakker jongen !!! shirtje bestellen op http://www.demaatisvol.nl

  Reactie door texas henkie — zaterdag 21 mei 2005 @ 18.54 uur

 52. [...] plaatst onder: Algemeen om 18.58 uur Jan Marijnissen snapt het niet, bijvoorbeeld dat de FNV voor de grondwet is. Mijn reactie: De overgrote meerderheid van de politiek is ge [...]

  Pingback door Weblog Paul Lempens » Waarom doet de politiek wat ze niet moet doen? — zaterdag 21 mei 2005 @ 18.58 uur

 53. Kaatje let op je eigen toko. Wat ik hier zeg is geen dating maar heeft betrekking op het onderwerp. Denk liever eerst na voor je reageerd. Ik baal van zogenaamd correcte figuren die onmiddelijk een web-log wat niet het hunne is maar van een ander, te willen sturen.

  Reactie door ollekebolleke — zaterdag 21 mei 2005 @ 19.12 uur

 54. zeg hallo, het was maar een geintje hoor!

  Reactie door kaatje — zaterdag 21 mei 2005 @ 19.39 uur

 55. Hallo, van mij ook. Nee hoor kaat, zet er dan zo’n leuke smiley bij. sorry.

  Reactie door ollekebolleke — zaterdag 21 mei 2005 @ 20.30 uur

 56. @Jan Marijnissen (http://www.janmarijnissen.nl/weblog/2005/05/21/fnv/#comment-80936):
  1. Het superstaatargument snap ik, maar daar ging uw stukje niet over.
  2. Het is toch mooi dat de leiding van partijen en vakbonden zelf een mening hebben? Juist in een kwestie waar het volk zelf inspraak krijgt, lijkt me dat geen enkel probleem.
  @Kees Huizenga en Cinner: ik moet bekennen dat ik niet helemaal weet wat de relatie is tussen de dienstenrichtlijn en de grondwet maar GroenLinks bevestigt mijn overmoedige stellingname:

  “deze richtlijn is gebaseerd op de huidige Europese verdragen. Daar blijven we mee zitten als de Grondwet wordt verworpen.”
  (http://www.groenlinks.nl/eu-grondwet/abc/bolkestein-richtlijn)

  Reactie door Blokje — zaterdag 21 mei 2005 @ 21.08 uur

 57. 56. Blokje, heb je ook iets kunnen vinden over de mogelijkheden om de Europese Grondwet in de toekomst te wijzigen? Want anders blijven we dáár tot in de eeuwigheid mee zitten, met 25 lidstaten.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 21 mei 2005 @ 21.29 uur

 58. Wat is dat toch…
  Ik heb al jaren de volgende mening: Er zijn in ons land drie grote partijen die alledrie een historisch gefundeerde achterban hebben. de leiding van die drie partijen bestaat uit regenten die allemaal dezelfde neo-liberale kapitalistische overtuiging hebben, met slechts minime verschillen. de achterban van die partijen zijn aan hun resp.partij gebonden uit valse sentimenten.Bij het CDA is het de christelijke oorsprong , bij de PvdA de socialistische, en bij de VVD is het de alles voor mij en de rest kan stikken mentaliteit die helaas een groot deel van ons volk heeft.het begint echter langzamerhand te dagen bij velen.een christelijke arbeider heeft niet dezelfde politieke belangen als zijn baas, of een grote boer.De PvdA arbeider heeft niet het belang om op het regeringspluche te komen, daar komt hij toch niet. en bij de VVD is het ieder voor zich en god voor ons allen. Vandaar de vele afsplitsingen en interne ruzie’s
  Er is in Nederland een proces gaande van een geheel nieuwe orientering van het volk op de politieke partijen en dat gaat gepaard met veel ellende en kansen voor opportunisten.Partijen als D’66 , LPF, groep Wilders en een beetje ook Groen Links zijn daar het gevolg van.Partijen die echt nog een ideologoie hebben zijn alleen de CU, de SP en de SGP.De regenten die de drie grote partijen leiden zijn het eigenlijk wel met elkaar eens, maar ieder wil voor zich het beste baantje en voor de verdeling daarvan zijn de achterbannen.Met valse voorlichting over hun idealen wordt geprobeerd de achterban nog te lijmen en dat lukt steeds minder, en de kiezer is in verwarring.De katholiek durft nog niet op de SP te stemmen enz. Daar komt nog bij dat de vakbonden en standsorganisaties ook gevuld zijn met mensen die ook graag regent zouden zijn, en daarvoor hun “idealen” opgeven, zoals de Geus en De Waal, en iets langer geleden Kok. Het zal nog wel zo’n tien jaar duren voor een en ander zich geregeld heeft, maar ik ben bang dat we dan al te laat zijn. Dan hebben we misschiebn al een driepartijensysteem en een VS van Europa.De SP moet oppassen dat ze in dit geheel haar kansen niet verspeelt, want zij is de natuurlijke opvang voor al die teleurgestelde gewone mensen.
  Daarvoor is een duidelijk standpunt noodzakelijk dat best eens wat feller naar buiten gebracht mag worden
  Aad Sweep

  Reactie door Aad Sweep — zaterdag 21 mei 2005 @ 23.43 uur

 59. 56) Nou dat mogen ze me dan wel eens haarfijn uitleggen, Blokje want die redenering lijkt me verre van logisch, net zo onlogisch als het argument vanavond van Katherine Keyl op de Zeepkist dat we, als we de Grondwet aannemen, uit de Unie kunnen stappen…als dát nu het argument moet zijn om voor de EU-grondwet te stemmen, onderschrijft dat toch wel het feit dat de meeste tegen-stemmers Europa een warmer hart toedragen dan de voorstemmers…!

  Enfin…..

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 21 mei 2005 @ 23.45 uur

 60. (10) Klaasvaak
  waarom sluit je je niet aan bij dat groepje dat het probleem wil aanpakken.
  aadsweep@tomaatnet.nl

  Reactie door Aad Sweep — zaterdag 21 mei 2005 @ 23.51 uur

 61. #58 Aad Sweep

  Prima analyse Aad, uit de kunst!

  Reactie door ReneR — zondag 22 mei 2005 @ 0.46 uur

 62. #31 jeroen

  Niet iedereem hier in hetzelfde hokje plaatsen…

  Ik kan je credo ook even omdraaien…

  Dus iedereen; die tegen die grondwet is; is:

  dom
  achterlijk
  Xenofoob
  Vlaams-blokker
  voor herhaling van de holocaust
  voor herhaling van Srebrenica
  voor nog meer economische malaise
  etc etc.

  ?????
  Probeer maar niet ons hier te moraliseren; daar hebben we meneer Donner en c.s. al voor. Probeer eens met wat zinnigs te komen.

  Reactie door ReneR — zondag 22 mei 2005 @ 1.03 uur

 63. Beste webloggers,
  Als reactie op L.M. Lembeck wil ik zeggen dat wat betreft defensie het kiezen tussen twee kwaden is. Enerzijds een kleine defensie met afhankelijkheid van de VS, of een Europees gereguleerde defensiemacht. Natuurlijk heb ik de diverse sites gelezen ook heb ik de totale grondwet gedownload, maar voor mij is het niet zo makkelijk, een andere draad gaat er ook over, wie er nou gelijk heeft, de SP of Lodewijk de Waal ? Wat betekent een sociale markteconomie in praktijk ? Ik noem me Jeroen2 want er is nog een andere Jeroen actief op het weblog.

  Reactie door jeroen2 — zondag 22 mei 2005 @ 21.29 uur

 64. Informative professional site, whatmore can i say!!

  Reactie door Anoniem — donderdag 25 augustus 2005 @ 21.09 uur

 65. In your free time, visit some helpful info dedicated to.

  Reactie door Anoniem — maandag 19 september 2005 @ 18.56 uur

 66. You are invited to visit some relevant pages dedicated to.

  Reactie door Anoniem — zaterdag 1 oktober 2005 @ 4.54 uur