Veel voorkomende argumenten voorstanders

1. We maken ons belachelijk in het buitenland. Men zal ons niet begrijpen, én we verliezen onze met zoveel zorg in het verleden opgebouwde positie.

Een raar argument, want is het niet zo dat de Nederlandse bevolking nu aan het woord is? Zouden we dan JA moeten zeggen om het buitenland te behagen? En, met betrekking tot onze positie in Europa: 80% van onze handel is met Europa. Die handel is in zijn geheel niet in gevaar bij een NEE van de Nederlandse bevolking, net zo min als alle andere zaken waar nu afspraken over bestaan.

2. Het wordt allemaal zoveel efficiënter binnen Europa.

Ja, dank je de koekoek. Wat betekent efficiënter? Komt er minder bureacratie? Geenszins. Men bedoelt dat de besluiten makkelijker en sneller genomen kunnen worden, en dat betekent: Landen kan tegen hun wil een Europese mening worden opgedrongen.

3. De Balkanoorlog heeft laten zien dat Europa één moet zijn.

Is het niet zo dat juist de voorstanders een Balkanisering van Europa voorstaan? Ik bedoel daarmee: Joegoslavië was een eenheidstaat van verschillende landen met een centrale regering. Moet juist dat wat op de Balkan is gebeurd ons niet matigen in de poging Europa gelijk te schakelen?
En verder, mag ik erop wijzen dat het Duitsland (en Duitsland alleen) was die uiteindelijk het Europese JA tegen een onafhankelijk Kroatië heeft afgedwongen, tégen de wil van de rest van de landen? (zie De Laatste Oorlog)

4. De tegenstanders zijn tegen Europa.

Dat geldt in ieder geval niet voor de SP. Ik zou willen zeggen: Integendeel. Europa is de naam van het continent waar wij wonen, waar wij deel van uitmaken. Wij zijn groot voorstander van samenwerking binnen Europa, tot ons aller voordeel. Maar samenwerken is iets anders dan je lot in handen leggen van een bureacratie waar we geen zicht op hebben. Dat is in de kern één van mijn grootste bezwaren tegen de Grondwet. Europa, de Europese Commissie, het Europese Parlement zijn voor verreweg de meeste mensen ‘de grote onbekenden’. Dat is ook de verklaring voor de vele voorvallen van fraude binnen het instituut ‘Europa’. Er is hoegenaamd geen publieke controle.

5. Deze Grondwet helpt de economie.

Het is maar hoe je het wilt zien. Artikel 3, lid 2 spreekt over ‘een interne markt (zonder binnengrenzen) waarin de mededinging vrij en onvervalst is’. Een goede verstaander weet wat dit politiek betekent: Zoveel mogelijk marktwerking, ook op terreinen waar we dat niet willen. Hier wringt de schoen misschien nog wel het meest, want dit is wel precies wat de regering Balkenende nu juist ook wil! De Lissabon-agenda (verminderen van ontslagbescherming) en de Dienstenrichtlijn laten zien wat men bedoelt met ‘de economie helpen’.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 22 mei 2005 :: 18.22 uur

11 Comments

11 reacties

 1. Wat staat er eigenlijk op dat geweldige spiekbriefje dat de ministers gekregen hebben? Daar heb jij vast wel de hand op kunnen leggen (ja, ik ben te lui om te Googelen want ik zit naar het journaal te kijken ;)) Ik ben iig er benieuwd…

  Reactie door Bolleke — zondag 22 mei 2005 @ 20.06 uur

 2. @1 Niet te verwarren met Ollekebolleke.

  Reactie door ollekebolleke — zondag 22 mei 2005 @ 20.25 uur

 3. Nou, de media lijken nu een stemming te willen creëren om de burger niet te laten stemmen…een slinkse manier van de politiek om alsnog “probleemloos” voor de EU-grondwet te kunnen tekenen? Het sloeg werkelijk alles hoe zojuist in het NOS-journaal verwarring werd gezaaid, naar mijn idee om de kiezer “murw” te maken.
  En Herman Philipse in Buitenhof vanmiddag gaf ook al zo’n dubieus advies!
  Trap er niet in, mensen!!!!

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 22 mei 2005 @ 21.06 uur

 4. Op Netwerk was het weer een staatsomroepachtige riedel van waarom we vóór moeten zijn. Men schijnt inderdaad van strategie te veranderen, zo van: Wie twijfelt moet vooral thuis (Lubbers)
  en van Aartsen met: Ik verwacht geen grote opkomst. En waarom kon er van de interviewer in de studio niet even een scherpe vraag aan Jozias van Aartesen worden gesteld over dat ranzige Holocaustfilmpje?

  Reactie door C.Tilyx — zondag 22 mei 2005 @ 21.26 uur

 5. c(tilyx)klopt !maar de normaal met een grote bek onzinroepende v aartsen was stil heel!!!!!!!!! stil .het enige argement dat hij had was dat de nee stemmers het europa gevoel miste .bij ons in brabant zegge ze tegen zo,n gasten ,lop noar de klote, het was nee!het is nee!en het blijft nee !!!!!!

  Reactie door texas henkie — zondag 22 mei 2005 @ 21.39 uur

 6. Ik vind het ronduit schofterig dat Fischer zijn schaamte in het interview bij Buitenhof over het nationaal-socialisme aanhaalde terwijl de rode draad de Europese grondwet inhoudt.

  De vvd doet hetzelfde en heeft gelukkig al bakzeil gehaald.

  Punt 4 kan wat mij betreft niet duidelijk genoeg benadrukt worden. Socialisten zijn niet tegen Europa! Wel tegen DIT Europa

  Reactie door Jory — zondag 22 mei 2005 @ 23.33 uur

 7. Ik moet zo lachen als mensen vinden dat we ons belachelijk gaan maken in het buitenland als we nee stemmen.
  Met zo’n randdebiel als Balkenende die ons Nederlanders reprecenteerd in het buitenland, maken we ons toch allang belachelijk.
  Je schaamt je dan gewoon dat je Nederlander bent !

  Reactie door Vette tegestander — maandag 23 mei 2005 @ 10.53 uur

 8. In het eerste deel van het interview in drie delen met Maxime Verhagen en André Rouvoet, afgelopen zaterdag in NRC, zegt Verhagen ook over de ChristenUnie, dat ze ‘altijd tegen Europese samenwerking zijn geweest’. Rouvoet antwoordt dat Verhagen ‘niet weet waar hij het over heeft’, omdat hij altijd ‘warm voorstander is geweest van Europese samenwerking, maar grote bedenkingen heeft bij politieke eenwording. Europa moet zich beperken tot onze kerntaken’, zegt hij. En LPF, is die tegen Europa? En Wilders? Volgens mij niemand. Ik snap niet dat het JA-kamp dit blijft beweren.

  Reactie door Paul Geveke — maandag 23 mei 2005 @ 15.33 uur

 9. Markt werking.??
  Is dat hetzelfde als china beperken goedkope textiel te verhandelen in europa en amerika.
  En laten ze nu niet komen met het verhaal kinderarbeid, zo hebben hele volkstammen nog iets te eten.
  Wel ben ik van menig dat dit veranderen moet, maar daarvoor zijn andere wegen mischien beter.

  Anton.

  Reactie door Gouma A.J. — woensdag 25 mei 2005 @ 7.52 uur

 10. haaaaaaaj jah ik ben er mee eens

  Reactie door abdel — woensdag 1 juni 2005 @ 11.08 uur

 11. haaaaaaaj ik hou van deze website

  Reactie door yassin — woensdag 1 juni 2005 @ 11.10 uur