Bos: Dan maar een tweede referendum…

Wouter Bos heeft geopperd over ‘n jaar wéér een referendum te organiseren als de Nederlanders volgende week NEE zeggen tegen de Europese Grondwet.

Mij is niet duidelijk waarom hij dit nu voorstelt.
Heeft ie zich al gewonnen gegeven, en zich neergelegd bij een NEE?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 24 mei 2005 :: 11.35 uur

34 Comments

34 reacties

 1. Draaikont Bos weet gewoon niet wat hij met zijn achterban aanmoet nu het lijkt dat het merendeel toch tegen gaat stemmen. Hij wil graag iedereen te vriend houden. Maar hij begint meer en meer op een huichelachtige hyena te lijken. Ik begrijp ook nog steeds niet dat hij niet met het CDA kon gaan regeren. Hij past toch wel erg in dit Kabinet. :?

  Reactie door Sulis — dinsdag 24 mei 2005 @ 12.39 uur

 2. Volgens dezelfde draaikont hebben de partijen die tegen de grondwet zijn allerlei drogredenen.

  Reactie door wim — dinsdag 24 mei 2005 @ 12.41 uur

 3. Oftewel, als je niet antwoord wat we willen dan vragen we het nog een keer. Ben benieuwd hoever hij dit wil doorvoeren. misschien dat er na drie keer NEE wel een lichamelijke of financiele prikkel nodig is om een JA te krijgen.

  Reactie door Hektor — dinsdag 24 mei 2005 @ 12.43 uur

 4. Dit is toch schandálig? Een NEE blijft een NEE, Woutertje. En je manipulatieve campagnetje om mensen ja te laten zeggen blijft zijn eigen dieptepunt maar inhalen. Het komende NEE is toch geen verrassing voor je? Ik zag bij Andere Tijden een uitzending over het beeld van de Duitse soldaten in WO II van de Nederlanders en men liet een soldaat zeggen dat de Nederlanders verdomde goed waren in een soort passieve vijandigheid jegens de bezetter; een desinteresse die zich maar zelden uit in geweld of verzet, maar onmiskenbaar aanwezig is. Dit benoemt naar mijn inzicht perfect een belangrijk stukje volksaard bij de Nederlanders en men moet het dan ook niet vreemd vinden dat dit zich uit in een volmondig NEE. Het bewijst in mijn ogen dat men in Den Haag de gevoelige voelsprieten in zijn zak heeft zitten. Dit had men al jaren kunnen zien aankomen en niemand hoeft hierover verbaasd te zijn. Werkelijk álles haalt men nu uit de kast: Allerlei euro-afgevaardigden die zich denken te mogen bemoeien met binnenlandse aangelegenheden, (ex)premiers van andere landen; Vreemde ogen dwingen, schijnt men te denken. Dat zal bij mijn kleine nichtje ook zeker werken, maar niet bij mij. Woutertje en de ja-manipulators, je krijgt niet nóg een keer de kans miljoenen euro’s aan propaganda de ether in te kotsen… Ook de PvdA verliest steeds meer zijn geloofwaardigheid.

  Reactie door Paul Strenen — dinsdag 24 mei 2005 @ 13.06 uur

 5. Een stel dwazen zijn het in Denhaag, tenminste een aantal partijen. 0,0 respect voor de kiezer. Verdomme, hun zijn VOLKVERTEGENWOORDIGERS moet ik het uittekenen voor ze wat dat inhoud. Luisteren naar je achterban.

  Reactie door TheSaint — dinsdag 24 mei 2005 @ 13.09 uur

 6. Moeten we dan potdorie bij een volgend referendum weer niet serieus genomen worden en geindoctrineerd en bang gemaakt!!!!!

  Reactie door Sulis — dinsdag 24 mei 2005 @ 13.28 uur

 7. Typisch de reactie van een regent.
  Het volk is dom en Bos weet wat goed voor hen is…
  Totaal respectloos voor de kiezer.
  Deze man -én zijn partij- vormt een gevaar voor de samenleving!

  Reactie door Paul Jan Petersen — dinsdag 24 mei 2005 @ 13.32 uur

 8. het zou me niet verbazen als die uitkomst van die referendum niet zal worden verfalsd….(sorry ben ik frans)

  Reactie door Patrice — dinsdag 24 mei 2005 @ 13.32 uur

 9. Patrice

  Maakt niet uit, ik ben kees :)

  Reactie door TheSaint — dinsdag 24 mei 2005 @ 13.35 uur

 10. @Patrice: Het is je vergeven hoor dat je Frans bent. grapje :P
  Maar dat zou mij inderdaad ook niets verbazen.

  Reactie door Sulis — dinsdag 24 mei 2005 @ 13.35 uur

 11. Nou ja hou eens op jij! ;) je weet wel…heheheh

  Reactie door Sulis — dinsdag 24 mei 2005 @ 13.36 uur

 12. Gezellig!!!

  Reactie door Patrice — dinsdag 24 mei 2005 @ 13.43 uur

 13. Dat woord word je zeker mee dood gegooid hier in Nederland Patrice? ;)

  Reactie door Sulis — dinsdag 24 mei 2005 @ 13.52 uur

 14. hehehehe,dit woord bestaat niet in frans ,maar nu kan ik het wel voelen..lol

  Reactie door Patrice — dinsdag 24 mei 2005 @ 13.59 uur

 15. Volgens mij bestaat dat in geen enkele andere taal. Maarjah gezelligheid kent geen grenzen he…. :D

  Reactie door Sulis — dinsdag 24 mei 2005 @ 14.00 uur

 16. inderdaad!

  Reactie door Patrice — dinsdag 24 mei 2005 @ 14.02 uur

 17. Als hij dan bij het volgend referendum voor het ja-kamp de propaganda uit eigen zak wil bekostigen ipv van onze belastingcentjes, heeft ie mijn zegen ;-)

  Reactie door Laurent — dinsdag 24 mei 2005 @ 14.02 uur

 18. 17….???????…ik??????
  ik was internationalist,voordat ik geboren werd….

  Reactie door Patrice — dinsdag 24 mei 2005 @ 14.11 uur

 19. lol…en de donkere bossen…

  Reactie door Patrice — dinsdag 24 mei 2005 @ 14.15 uur

 20. De mensen die ooit om “strategische redenen” PvdA hebben gestemd ten koste van de SP zouden toch eens hun strategie moeten herzien

  Reactie door Johnito — dinsdag 24 mei 2005 @ 14.22 uur

 21. Ik neig steeds meer naar de gedachte dat Wouter Bos onze volgende premier wil worden en dan in een coalitie van PvdA met het CDA. Ja, dan wil je wel drammerig worden…. kan ook niet anders met die lui die het zo achter de ellebogen hebben!

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 24 mei 2005 @ 14.55 uur

 22. Ik heb t vandaag eerder gezegd, maar ik word kotsmisselijk van dit soort dictators die zich democraat noemen.
  Ik hoop dat de kiezers nu eens wakker worden. Ben je links stem op de sp, ben je rechts stem op wilders, ben je christelijk op de cu en zit je overal tussenin dan maar peter r de vries. (uit gebrek van een normale midden-partij)

  Misschien dat er dan eindelijk een 2e kamer komt die wel volksvertegenwoordiger wil zijn: en dus ook luisteren naar de mening van het volk.

  NEE IS NEE

  Reactie door Edwin — dinsdag 24 mei 2005 @ 15.11 uur

 23. “De wijze waarop SP-leider Jan Marijnissen tegenstand levert op de EU-Grondwet kan op weinig sympathie van Bos rekenen: ”Zoals Marijnissen ermee omgaat, dat is een politiek leider niet waardig. … Marijnissen vergroot de kloof tussen burger en politiek. Je moet als leider ook lastige boodschappen durven verkondigen”.”

  Aldus bos.
  Nou Jan Marijnissen, dat lijkt me een uitnoding waard voor debat op tv, maak worst van die onzin!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 24 mei 2005 @ 16.14 uur

 24. Goed zo, zie dat maar als een compliment Jan. Bij Wouter Bos ga je als je niet beter weet zogenaamd rechts stemmen om alle variëteit ook nog door de strot geduwd te krijgen van de overheid. Juist die vaagheid en 100x opletten wat hij werkelijk bedoelt met zijn geheime agenda is listig. Ik hoop dat de dames bij hem toch vooral kijken naar zijn inhoudelijke zaken. Je kunt nog zo aardig lijken, maar met goede bedoelingen alleen kom je er niet. Socialisme is dwang, en een graadmeter hoe mis het is met de maatschappij. Een maatschappij die zelf niet solidair is verdient niet beter dan dit.

  Reactie door W6969 — dinsdag 24 mei 2005 @ 16.27 uur

 25. En het impopulaire nieuws brengen door Marijnissen is precies de lastige klus, haha.

  Reactie door W6969 — dinsdag 24 mei 2005 @ 16.29 uur

 26. Wouter Bos stelt vandaag in Trouw en op de website van de PVDA Jan Marijnissen voor als “Verteller van Grote Woorden en Halve Waarheden.” Ik denk dat de SP nog maar eens achter zijn oren moet krabben, over de samenwerking met de PVDA als de 2de kamerverkiezingen weer voor de deur staan. Zelf loop ik ook steeds minder warm voor het collectief optrekken met vooral PVDA en in mindere mate Groen Links. Wouter Bos schurkt zich nu al aan tegen VVD en CDA, en zet zich af tegen SP en Groen Links. De PVDA (Wouter Bos) kan zich volgens mij niet te lang in de oppositie bevinden (dat kost stemmen) en kiest dus partij voor het toekomstig regeren met VVD en/of CDA.

  Reactie door Jules Timmerman — dinsdag 24 mei 2005 @ 16.37 uur

 27. w6969, maak je over die dames maar niet druk, een beetje vrouw heeft liever een echte vent dan een huichelachtige draaikont!
  Weg met de invitaties van de SP richting een links kabinet, daar moeten we echt niet mee doorgaan!
  Jammer van een ander Nederland, laten de voorstanders daarvan uit de PvdA en Groen-Links zich maar bij de SP aansluiten.

  Reactie door kaatje — dinsdag 24 mei 2005 @ 16.40 uur

 28. Bos ziet door de bomen het bos niet meer.
  En na die tweede keer als het dan ja wordt.
  Krijgen de nee stemmers een 3 de keer mijnheer bos.

  Reactie door de dominee — dinsdag 24 mei 2005 @ 17.12 uur

 29. Het was net op het 8 uur journaal. Mij is het ook niet duidelijk waarom Bos dat wil. Misschien weet hij het zelf ook niet?

  Reactie door Jory — dinsdag 24 mei 2005 @ 20.19 uur

 30. Het is gewoon het type links lullen (?) rechts zakkenvullen. De directeur van ons bedrijf is ook zo’n nep-socialist die zo elitair is als de pest. Die wilde 10% meer salaris waar juist een karige CAO was afgekondigd. Gelukkig floot de ondernemingsraad hem terug. Maar wel in interviews mensen afschilderen als dat ze geen achting hebben voor het herdenken van de holocaust, het is gewoon misselijk makend. Het is politiek correct gedoe dat een ander als racist e.d. afschildert maar socialistisch ho maar. Dat is nou PvdA elite. Bij de SP zou je dat volgens mij niet tegenkomen, en ik zelf moet weinig van het socialisme hebben maar ik vind jullie wel recht voor zn raap en eerlijk.

  Reactie door W6969 — dinsdag 24 mei 2005 @ 22.39 uur

 31. Ja, idioot voorstel! Eerst wordt er voor zo’n referendum gekozen, vervolgens doet het kabinet helemaal niets om een waardevolle discussie op gang te brengen, dan ontstaat uiteindelijk een discussie die de voorstanders niet bevalt en willen ze zichzelf een “herkansing” geven…Want Wouter doet het wel voorkomen als zou het een herkansing voor de kiezer zijn, maar het zou natuurlijk feitelijk een herkansing betekenen voor de politici die voor de EU-grondwet zijn….

  Reactie door Madelijne Pleines — woensdag 25 mei 2005 @ 0.56 uur

 32. Het ene mag je wel zomaar omdraaien, het andere niet. Het kost gewoon energie om tegen JA in te boksen en op een gegeven moment hameren ze net zolang hun propaganda erin tot we murw zijn gemaakt. Met onze belastingcenten. De overheid KOST ons energie, wil de maatschappij nog tegengas bieden kost dat alleen maar iets.

  Reactie door W6969 — woensdag 25 mei 2005 @ 11.55 uur

 33. De alhier verzamelde tegenstemmers lijken zich niet goed te realiseren dat bij deze volksraadpleging niet naar hun mening wordt gevraagd, maar naar de correcte mening. Het handelt hier om een overhoring, waarbij den stemgerechtigden dienen te tonen dat zij het hen opgegeven lesje goed hebben geleerd. Den heer Bos beoogde u slechts last te geven dat u, mits u bij deze repetitie met het onjuiste antwoord op de proppen komt, uw huiswerk opnieuw zult moeten doen om daarna de gang naar den stembus te herhalen.

  http://groenstadt.blogspot.com/2005/05/huiswerk-overdoen-en-opnieuw-proberen.html

  Reactie door August Groenstadt — woensdag 25 mei 2005 @ 22.21 uur

 34. Meer achterkamertjespolitiek!

  Ik heb vanmiddag een betoog zitten schrijven waarin ik het onderstaande in een iets actuelere context bepleitte, echter de PC waar ik momenteel aan zit te werken liet mij in de steek en aangezien ik momenteel niet in staat ben het opnieuw te schrijven,…

  Trackback door Jaap's Weblog — zondag 29 januari 2006 @ 15.48 uur