Non

Het Franse Nee komt steeds dichterbij. In de laatste peilingen staan de tegenstanders op 54% van de stemmen!

Non

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 25 mei 2005 :: 14.16 uur

27 Comments

27 reacties

 1. prachtig!
  Maar niet genoeg ben ik bang, het moet minstens 60% worden, anders gaat die hele grondwet van the new world order gewoon door.

  Reactie door kaatje — woensdag 25 mei 2005 @ 15.27 uur

 2. Ik word helemaal niet goed van die peilingen. :?

  Reactie door Sulis — woensdag 25 mei 2005 @ 15.33 uur

 3. Rechter: extra geld ja-campagne geoorloofd
  De regering heeft niet onrechtmatig gehandeld door 3,5 miljoen euro extra uit te trekken voor de ‘ja-campagne’ voor het referendum over de Europese grondwet. Dat heeft de rechter bepaald.

  Referendumwet
  Het Comité Grondwet Nee had een kort geding aangespannen tegen de Staat. Volgens het comité staat er in de referendumwet dat er voor campagnes maar 1 miljoen euro beschikbaar is.

  Spotjes
  De 3,5 miljoen euro extra gaat op aan een campagne om de kiezers te bewegen om ja te stemmen. Het geld is besteed aan een informatiefolder, die al is verspreid, en aan reclamespotjes.

  Zo, ik vraag me af wie er nog meer omgekocht is door het Ja-kamp. :?

  Reactie door Sulis — woensdag 25 mei 2005 @ 16.12 uur

 4. #3

  jammer van het geld; daar was wel een betere besteding voor. Er is trouwens al langer dan vandaag klasse-justitie; mij geen openbaring meer.

  Reactie door ReneR — woensdag 25 mei 2005 @ 16.42 uur

 5. Waardeloos,in mijn omgeving hoor ik nu dat eigenlijk Herman van Veen het zo duidelijk heeft uitgelegd gisteren dat de oudjes nu VOOR gaan stemmen.
  Dus moet het Nee kamp ook wat prominenten naar voren schuiven.
  Die zijn er wel degelijk maar waar op tv????????

  Reactie door anita — woensdag 25 mei 2005 @ 16.42 uur

 6. Vandaag stond in de Gelderlander een vreemde zet van het Ja-kamp. Wim Kok (de man van de Euro, die door onze strotten heeft geduwd en nog veel meer ongein)roept in een advertentie op om voor te stemmen, want met de grondwet wordt Europa socialer……Was zijn beleid dan zo sociaal?
  Laten we hopen dat meer mensen zien dat dit Europa gemaakt word door de mensen die hun ideologische veren hebben afgeworpen en alleen achter het grote geld aan lopen!

  Reactie door Frank Stoffer — woensdag 25 mei 2005 @ 16.43 uur

 7. da’s maar 4% meer dan NEE.
  Ik ben er niet gerust over.
  Zal me niks verbazen als er uit de machinerie een meerderheid rolt, al is het maar 50,000001 %

  Reactie door Barend — woensdag 25 mei 2005 @ 16.52 uur

 8. Ik vind dat er wel een grondwet moet komen, maar beslist niet deze. Het humanisme in deze wet als grondslag ontbreekt. Er is veel aandacht voor een gedetailleerd uitgewerkt concept voor blokvorming t.o.v. VS en China, vooral op het gebied van defensie en terrorisme. De mens staat niet centraal, maar destemeer de ondernemer, die door het verheffen van de vrije markt tot opperwezen, snel zijn heil zal zoeken in lage lonen landen, vb China, India. Zo zie je maar weer, de kapitalist verkoopt het touw waarmee die later opgeknoopt zal worden…
  Ook valt me op dat op het gebied van terreinen waar Europa JUIST elkaar zou moeten vinden (milieu, energie, vervoer, economie..)er steeds weer sprake is van gedeelde bevoegdheden, m.a.w. lidstaten mogen op die gebieden nog steeds hun eigen koers bepalen!! Dat was toch niet de bedoeling van de grondwet??
  Onbegrijpelijk deze grondwet…

  Reactie door Kees — woensdag 25 mei 2005 @ 17.11 uur

 9. Steuntje in de rug !

  Reactie door Henk — woensdag 25 mei 2005 @ 17.37 uur

 10. Ik hou nogsteeds m’n hart vast!

  Reactie door Paul Strenen — woensdag 25 mei 2005 @ 17.39 uur

 11. Nou, ik hoop het maar dat Frankrijk “Nee” stemt…Mijn vriend kwam al helemaal woedend thuis met de mededeling dat de radio de hele dag aan Ja-propaganda doet en dat het hem deed denken aan een “brain-wash”…verder vertelde hij dat hij iets had opgevangen van 63% voor nu in Nederland, volgens de Hond…ik kom zelf net thuis en heb nog geen nieuws ed.kunnen bekijken, maar ik werd er niet vrolijk van…!

  Reactie door Madelijne Pleines — woensdag 25 mei 2005 @ 17.58 uur

 12. Kees, ik vind die ondernemers op TV die ik allemaal heb gezien juist mensen die zich aan een oppermachtige staat verkopen, iets waar de SP ook voor staat. Ze nemen dit op de koop toe voor wat ze allang zonder grondwet hebben, een grotere macht voor de Europese commissie. No hard feelings hoor tegen de SP, als jullie ooit worden gekozen hebben jullie eerlijk gezegd wat jullie met ons van plan zijn inclusief dat jullie sociaalheid afdwingen en zo (wie legt me toch eens uit wat daar sociaal aan is?????), al zou ik het doodzonde vinden dat een handelsland als Nederland in een soort Marxisme zou terecht komen.

  Reactie door W6969 — woensdag 25 mei 2005 @ 18.05 uur

 13. sprak net mensen die bij voorbaat hun stemkaart al hadden weggegooid, die hadden daar enorme spijt van. Nog nooit gestemd en nu Nee!

  Reactie door kaatje — woensdag 25 mei 2005 @ 18.09 uur

 14. @11
  Hoi Lijn. Na het beluisteren van rtvnoord om 17.35 tot 18.00
  ben ik bijna ontploft.
  Ik heb direct de onderstaande email naar de redactie gezonden.

  Geachte redactie,
  Na het beluisteren van “Altijd wat anders” van vandaag 25 mei, is mij een en ander op gevallen.
  Het ging hier om de EU grondwet. In de studio was aanwezig ene Prof waarvan ik de naam niet heb mee gekregen. En zoals gewoonlijk konden de mensen bellen.
  Die prof was een voorstander van de EU grondwet. Op zich is daar niets op tegen ware het niet dat hij na elk telefoontje de kans kreeg om een en ander dusdanig te beredeneren dat het vóór standpunt werd belicht. Ik ben er van overtuigd dat hier de objectiviteit in het geding is.
  Het zou fair geweest zijn om of géén gast uit te nodigen of van beide kampen één.
  En tijdens de afkondiging van het programma werd gezegd dat morgen wéér een voorstander in de studio zou zijn. Dit vind ik ongehoord. U weet waarschijnlijk ook wel dat de overheid met miljoenen ( belastinggeld) smijt om de vóór campagne te financieren.
  Zo ben ik ook overtuigd van het feit dat de publieke omroepen- waarbij overigens de verhouding vóór en tégenstanders die van 40:11 is- er een belang bij hebben om deze regering niet tegen de haren in te strijken. Dit gezien de voor aankondiging van Mvr. Van de Laan om de publieke omroepen zo goed als de nek om te draaien.
  De enige echte objectieve berichtgeving over dit onderwerp was gisteren bij Netwerk.
  Ik kan mij niet onttrekken aan de indruk dat ook rtvnoord in het keurslijf van deze regering loopt. Wat in Italië kan, kan hier ook. Mocht ik het mis hebben en uit uw eventuele info naar mij toe zou blijken dat de verhouding tussen vóór en tégenstanders recht getrokken wordt, biedt ik u hierbij mijn verontschuldigingen aan. Ik volg de programma’s van rtvnoord op de voet.

  Daarom wil ik iedereen vragen om morgen de 25 mei om 17.35 te bellen naar 050-3188288 om eens een ander geluid te laten horen.
  Uiteraard alleen als je in het luistergebied van rtvnoord woont.

  Reactie door Bollie/Bert — woensdag 25 mei 2005 @ 19.10 uur

 15. 12) W6969, Gaat het er bij georganiseerde solidariteit niet juist vooral om dat een sociaal beleid niets met “afdwingen” te maken heeft (en al helemaal niet met “afdingen” :) )

  Maar meer met een omslag in mentaliteit en met herwaardering van, bijvoorbeeld, de kenniseconomie?

  Ik denk dat je een heel verkeerd beeld hebt van hoe de SP over het ondernemerschap denkt en raad je (mogelijk ten overvloede en in dat geval excuus) aan om eens op de SP-site rond te kijken om te zien dat de SP zeer motiverende ideeën heeft aangaande het ondernemerschap…

  Reactie door Madelijne Pleines — woensdag 25 mei 2005 @ 19.13 uur

 16. Ik las net dat wouter bos boos op jan marijnissen is.
  Het kan natuurlijk niet dat een politicus naar het gewone volk gaat luisteren. Kom nu zeg, het volk is maar dom. Politici, dat zijn pas slimme mensen.
  Die staan natuurlijk ver boven het gewone volk. Ik snap niet dat jan dat niet begrijpt…

  Reactie door Edwin — woensdag 25 mei 2005 @ 19.18 uur

 17. #16
  Jan begrijpt dat wel, maar weet dat gewoon meeserlijk te masceren. Hij is toch ook bij Barend en van Dorp geweest?
  Hij praat met tollenaars en schriftgeleerden.
  snap je?

  Groet Jan

  Reactie door Jan Steenks — woensdag 25 mei 2005 @ 19.24 uur

 18. Hierbij het artikel van NRC Handelsblad over de verwijdering tussen de PvdA en de SP.
  Ik citeer Wouter Bos in deze krant: Bos noemt het ,,echt de taak van politiek leiders om de kloof tussen kiezers en gekozenen niet te vergroten, niet uit te buiten, maar te verkleinen.” Einde citaat.

  De vraag is wie er nu feitelijk verantwoordelijk is tussen de “kloof” tussen de kiezers en de politiek. In de Tweede Kamer zijn de LPF (8 zetels), de ChristenUnie (3 zetels), de SP (8 zetels), de SGP (2 zetels) en Geert Wilders (1 zetel) tegen de EU-Grondwet in wording. Bij elkaar 22 Kamerzetels (= 14,6% van het aantal zetels in de Tweede Kamer). In de peilingen ligt het op 57% tegen en 43% voor (bron: http://www.peil.nl van gisteren). Wouter Bos spreekt dus onzin over een vermeende “kloof”. Hij zou eens moeten kijken naar de grote verdeeldheid binnen zijn eigen achterban en die van de FNV! Ik ben het volledig eens met Femke Halsema.

  Nu NRC Handelsblad van vandaag (citaat):

  Wegens stijl campagne

  PvdA-leider distantieert zich van SP

  Door onze politieke redactie

  DEN HAAG, 25 MEI. De PvdA neemt afstand van mogelijke samenwerking met de SP, vanwege de stijl van de campagne die de partij en haar leider Marijnissen voeren tegen de Europese Grondwet.

  Dat zegt PvdA-leider Wouter Bos vandaag in antwoord op vragen van deze krant.

  Bos maakt zich met name ,,ongerust over het niveau waarop de SP argumenteert”. Hij spreekt van een ,,toonzettting en stijl” bij onder anderen SP-leider Jan Marijnissen die ,,niet past” voor een politicus ,,die bereid is ook verantwoordelijkheid te nemen voor het landsbestuur”.

  Bos noemt als voorbeeld de oproep die Marijnissen deed aan kiezers om nee te gaan stemmen in het referendum als zij de Europese Grondwet niet gelezen hebben. ,,Dan moet je als leidende politicus juist zegen: ik doe nog een keer een poging u uit te leggen wat er in de Grondwet staat en probeer u te overtuigen.”

  Bos noemt het ,,echt de taak van politiek leiders om de kloof tussen kiezers en gekozenen niet te vergroten, niet uit te buiten, maar te verkleinen.” De PvdA-leider ziet de SP ,,op dit moment helaas niet voldoen” aan die ,,cruciale test van politiek leiderschap en verantwoordelijk gedrag”.

  Bos overlegde de afgelopen maanden met SP-leider Marijnissen en GroenLinks-leider Halsema regelmatig over meer onderlinge samenwerking.

  Nu noemt Bos de SP een partij ,,die zich de afgelopen maanden stelselmatig als een bondgenoot van de PvdA en GroenLinks heeft willen voordoen en zichzelf in de context van de discussie over linkse samenwerking een zekere Regierungsfähigkeit heeft aangemeten.”

  Marijnissen wilde vanmorgen niet reageren. Op zijn weblog schreef hij begin mei over de Europese Grondwet: ,,Dat PvdA en GL stelling nemen tegen de SP op dit punt hoeft voor mij samenwerking richting een nieuwe coalitie niet in de weg te staan.” Volgens GroenLinks-leider Femke Halsema doet Bos precies ,,wat hij anderen verwijt”. ,,Hij vermengt de discussie over de Grondwet met die over de verkiezingen van 2007.”

  25 mei 2005

  Einde citaat NRC Handelsblad.

  Reactie door Kees Huizenga — woensdag 25 mei 2005 @ 20.01 uur

 19. Henk Hofland had vanmiddag op Radio 1 een erg interessant
  spreekuur waarin hij in alle ernst verkaarde dat Nederland
  emotioneel zo verknipt is dat het volgens hem rijp is voor een staatsgreep, er werd zelfs een fake-live verslag bij uitgezonden, ha dit was pas radio!
  En ik moet hem gelijk geven, het is zelfs Hitler, Mussert
  en Seyss Inquart niet gelukt om Nederlanders zó vijandig tegen
  elkaar op te zetten.

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 25 mei 2005 @ 20.20 uur

 20. 18. Zonder iets af te willen doen aan wat je schrijft, is het niet reëel te zeggen dat 57% tegen de Europese grondwet is. Dat is 57% van de mensen die bij het referendum gaat stemmen.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 25 mei 2005 @ 20.44 uur

 21. Hallo Bollie, Ja en het is dus niet alleen die zender, maar ook alle DJ’s die met zwakke argumenten (bijvoorbeeld dat toch die jongen van Kane ook voor stemt – over populistisch gesproken…)meedoen aan die Ja-propaganda…men doet alsof er een wasmiddel verkocht moet worden….nu ja…”schoner” (als in mooi) zal het er met die Europese Grondwet zeker niet op worden!!! Ik ben er ook ziek van!

  Reactie door Madelijne Pleines — woensdag 25 mei 2005 @ 20.52 uur

 22. 21 sloeg op 14, sorry….

  Reactie door Madelijne Pleines — woensdag 25 mei 2005 @ 20.53 uur

 23. Toevoeging 18: Wat ik bedoel is dat het juist de politieke partijen die tégen de EU-Grondwet zijn, de zichtbare kloof tussen de kiezers en de gekozenen verkleinen. Het verwijt van Wouter Bos dat de SP c.s. deze kloof “uitbuiten en vergroten” is op drijfzand gebaseerd.
  Sterker nog: de zienswijze van de partijen die nadrukkelijk vóór de EU-Grondwet in wording zijn (de PvdA, het CDA, de VVD, GroenLinks, D66 en Ali Lazrak; een parlementaire meerderheid van 85,3%) strookt niet met het gegeven dat gisteren slechts 43% van de ondervraagden van Maurice de Hond vóór deze EU-Grondwet zijn. Dat is de echte, feitelijke “kloof”! Dat er andere partijen zijn die deze grote kloof willen dichten, mag niet leiden tot jaloeziegevoelens of zonneblindheid bij de partijleider van de PvdA. Wouter Bos moet niet in dezelfde kramp vervallen als Jan Peter Balkenende!

  Reactie door Kees Huizenga — woensdag 25 mei 2005 @ 21.06 uur

 24. Nogmaals:

  Er zijn al zovele politieke barometers geweest in de loop der jaren en onderzoeken….wel een paar honderd.

  Waarom ben ik dan nooit 1 keer gebelt? Statistisch had dit al lang moeten gebeuren. Heeft er ook maar iemand hier op dit log zo’n opinieonderzoek gehad?

  en Bos; sluwe Vos, rot maar op met je liberale PvdA

  Reactie door ReneR — woensdag 25 mei 2005 @ 23.43 uur

 25. @24 Ik niet, nog nooit. Ik ben 58 jaar en heb altijd in Nederland gewoont. Kun je dat afzetten tegen het feit dat ik nog nooit de staatsloterij heb gewonnen. Ik snap niet veel van statisme(!)

  Reactie door Bollie/Bert — donderdag 26 mei 2005 @ 6.36 uur

 26. Vive la France

  @23 Heeft Lazrak eindelijk een standpunt over de grondwet? Ik dacht dat het officieel nog niet bekend was, maar dat hij achter de schermen juist tegen was!

  @3 Zelfs mijn vader, die absoluut niet van de wilde en onbewijsbare uitspraken is (en daarin ook heel kritisch jegens mij is, de schat) heeft nu gezegd dat de voorstanders zich hebben ingekocht in alle mogelijke praatprogramma’s. Dat zet te denken, maar het is voor mij een bewijs van het onderbuikgevoel dat ik al een tijdje heb!

  Reactie door Jan Breur — donderdag 26 mei 2005 @ 8.13 uur

 27. horse betting…

  faithlessness culminated underline interpreter?blunderbuss bookmakers http://www.more-sport-betting.com/

  Trackback door horse betting — woensdag 17 mei 2006 @ 19.46 uur