Suriname naar de stembus

Suriname

Het geweld van het referendum laat weinig ruimte over voor ander nieuws. Zoals het nieuws dat Suriname vandaag de gang naar de stembus maakt. Zij kiezen vandaag een nieuw parlement en indirect een nieuw staatshoofd.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 25 mei 2005 :: 11.06 uur

21 Comments

21 reacties

 1. Na de verkiezingen zal dan het echte nieuws wel volgen van dit 450.000 zielen tellend landje.
  Dat er verkiezingen zijn in een constitutionele democratie is niet opmerkelijk of zo.

  Reactie door Barend — woensdag 25 mei 2005 @ 11.17 uur

 2. Ik weet niet of ze het zo afschilderen hoor, maar inhoudelijk gaat het daar niet echt aan toe. Alleen maar leuzen en gekwetter en armetierig geluid met veel vervorming en echo’s. Ik moet er wel wat om lachen maar zouden ze daar ook partijprogramma’s hebben? Van de TV moet je je beeld niet hebben als dat inderdaad zo is.

  Reactie door W6969 — woensdag 25 mei 2005 @ 11.44 uur

 3. Ik begreep dat het daar ook spannend wordt!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 25 mei 2005 @ 11.44 uur

 4. Hé maar als je daar 450.000 inwoners hebt, zit de helft dus hier! Wow. Wat moet het daar in een 4x zo groot land heerlijk rustig zijn zeg, niet in een ander’s uitlaatshit en herrie, gewoon in de jungle en de drukte vergeten. Ultieme vrijheid.

  Reactie door W6969 — woensdag 25 mei 2005 @ 11.45 uur

 5. Zag dat ze goed opgeleide mensen in Suriname zoeken, misschien kan ik daar heen :) lekker weer, ruimte, aaah zo nog wel paar voordelen. Zit genoeg rijkdom in het land…nu nog eruit halen.

  Reactie door TheSaint — woensdag 25 mei 2005 @ 11.51 uur

 6. Suriname is jammer genoeg een rijk land, hun natuurlijke grondstoffen, toerisme.. de mensen zouden erg welvarend kunnen leven. Waarom is dat niet het geval? Drugshandel en corruptie zijn aan de orde van de dag, daarbij komt nog de vreselijke haat van bevolkingsgroepen onderling. Veel is het gevolg van Nederlands koloniale invloed.
  Jammer dat iedereen doorspekt is in dat land met het idee dat het niet beter zal gaan, het is een bijna fatalitische houding. Suriname is op papier onafhankelijk maar officieel worden ze geregeerd door het IMF de VS en Nederland.
  Hoe zou het beter kunnen, die hele oude politieke kliek moet oprotten in dat land van Venitiaan tot Bouterse en goedopgeleide in Nederland wonende Surinaamse mensen zouden dat land opnieuw op moeten gaan bouwen. De kennis hebben ze ondertussen zelf niet meer in huis.
  Zolang is het pappen en nathouden tot er weer iets vreselijks gebeurd

  Reactie door Jack — woensdag 25 mei 2005 @ 11.53 uur

 7. Als het weer over de pecunia moet gaan: Surinamse wouden zijn grotendeels vergeven en vergiftigd met kwik ivm goudwinning.
  Idem dus met (grond-) water.
  Of het een rijk land kan zijn… ik betwijfel het.
  Anders stond er nu ook wel een multinational of tig….

  Reactie door Barend — woensdag 25 mei 2005 @ 12.02 uur

 8. ze zeggen altijd dat het een rijk land is alleen moet het er uitkomen…op zich best een boeiend land, tenminste dat heb ik altijd gevonden.

  Reactie door TheSaint — woensdag 25 mei 2005 @ 12.25 uur

 9. Mijn ervaring is dat ookal zien ze er niet Creools of negroïde uit, ze zijn altijd gespinst op “de blanken” dit of dat en ze beschuldigen mij gerust van dat mijn voorouders zich zo rot hebben gedragen. Dan ga ik altijd maar weer beginnen over dat het niet rasgebonden is, dat de Arabieren ook een handje hadden van slavenhandel en dat Europa gigantisch van zich af heeft moeten knokken tegen Arabieren en Mongolen en men nu lekker makkelijk praten heeft. De tijden waren toen veel harder. Bovendien verkochten zwarten elkaar ook nog in Afrika.

  Reactie door W6969 — woensdag 25 mei 2005 @ 14.05 uur

 10. Moet nog wel even zeggen dat ik daar geen vrienden mee maak, maar ik laat mijn ras of cultuur niet door de stront halen want ik ben tegen discriminatie, ook als men het zgn terug doet aan mensen die er zich helemaal niet schuldig aan hebben gemaakt wat zij zeggen. Erfzonde heet dat. Dat zou niet-kerkelijken toch hoogst belachelijk in de oren moeten klinken, zeker van Links.

  Reactie door W6969 — woensdag 25 mei 2005 @ 14.07 uur

 11. Benieuwd wat de uitkomst zal zijn. Vind het trouwens wel een heel verkeerde zaak dat Nederland en de VS zich er zo mee bemoeien.

  Reactie door Fjodor — woensdag 25 mei 2005 @ 15.12 uur

 12. W6969 Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waar je het over hebt.

  Reactie door Sulis — woensdag 25 mei 2005 @ 15.12 uur

 13. Sulis, hij of zij heeft het over slavenhandel en dat Europeanen het erg moeilijk hebben gehad met Arabieren en Mongolen. Ik weet niet wat het te maken heeft met Surinaamse verkiezingen, die volgens mij eerder iets met ene Desi Bouterse te maken hebben dan met Djengiz Khan.

  Reactie door Fjodor — woensdag 25 mei 2005 @ 15.25 uur

 14. Fjodor het is een beetje warrig verhaal voor mij. Misschien kan W6969 het zelf nog een keertje uitleggen. Ik zie het verband ook niet helemaal.

  Reactie door Sulis — woensdag 25 mei 2005 @ 15.28 uur

 15. Ik vrees; dat het voorlopig niet meer goed komt met Suriname. Als Surinamers de kans krijgen om hier te komen wonen, pakken ze die mogelijkheid meestal wel. dat zegt op zich al genoeg.

  Reactie door ReneR — woensdag 25 mei 2005 @ 16.48 uur

 16. Ik ben geen sympathisant van Bouterse maar als de United States
  geen problemen heeft met Sharon en dat genocide figuur in
  Oezbekistan, dan dunkt me dat ze de uitslag, mocht die in Bouterse’s voordeel uitvallen, moeten respecteren, en Balkenende ook uiteraard, om ja te knikken tegen een democratisch gekozen fris bewind in ons Kroondomein.

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 25 mei 2005 @ 16.51 uur

 17. Sulis dit zijn een paar persoonlijke ervaringen, en wie weet zijn het helemaal geen illustratieve voorbeelden. Dat die bevolkingsgroepen elkaar haten hoor ik hier weer, maar weer niet van mijn paar Surinaamse contacten. En als je goed luistert naar wat ze zeggen, zitten ze ontzettend vaak op Nederland te kafferen. Ik neem altijd aanstoot als ze “de blanken” als boeman zien, wij moesten eens “de zwarten” gaan zeggen, dan staat heel links op zijn kop. Maar ze zijn wel te spreken over de vrijheid en democratie hier.

  Reactie door W6969 — woensdag 25 mei 2005 @ 18.15 uur

 18. W6969: Ik snap nu wel wat je bedoeld. Natuurlijk lopen ze te zeiken op de “blanken” wij zeiken al eeuwen over “zwarten” heen. Ik hoop voor Suriname dat ze ook de vrijheid en democratie krijgen die ze wensen. Maar er is nog een lange weg te gaan. Daar zullen ze zelf ook hard aan moeten werken.

  Reactie door Sulis — woensdag 25 mei 2005 @ 18.40 uur

 19. @17

  Vind je dan dat ze ongelijk hebben? Het zijn inderdaad de blanke Nederlanders die hun land hebben gekolonialiseerd. Dan kun je er wel allerlei Arabieren en Mongolen bij halen, maar dat is natuurlijk geen rechtvaardiging voor de Nederlandse kolonialisatie.

  En daarbij komt dat momenteel datzelfde Nederland en de VS de verkiezingen in Suriname ‘heel kritisch’ volgen.

  Het feit dat ze tegen Nederland lopen te foeteren zegt iets over de manier waarop Nederland met hen omgaat.

  Reactie door Nathan — woensdag 25 mei 2005 @ 20.54 uur

 20. Hoe internationalistisch ik ook denk, ik heb weinig op met Suriname. Surinaams eten vind ik niet zo lekker… wel een heerlijk volk. Warm, open en oprecht. Op een aantal politici dan, maar dat blijf je altijd houden…

  Reactie door Jan Breur — donderdag 26 mei 2005 @ 8.17 uur

 21. HAAL DIE VLAG WEG!!!!!!!!!!!
  DAT IS GEEN SURINAME!!!!!!!!!
  DIE KAART IS FOUT!!!!
  DIT IS SURINAME!!!
  http://www.greece-map.net/south-america/maps/suriname-map.gif

  Reactie door Silvano — dinsdag 18 september 2007 @ 19.07 uur