Zalm windt zich op over bankbaas

(Bron: Het Parool, Ton Damen)

AMSTERDAM – Alle ontkenningen van minister Zalm van Financiën en alle nuanceringen van het Centraal Planbureau ten spijt: de gulden was bij de introductie van de euro wel degelijk ondergewaardeerd.

Dit zegt André Szász, oud-directeur van De Nederlandsche Bank, morgenavond in het televisieprogramma Zembla, dat geheel gewijd is aan het ‘eurobedrog’.

De woorden van Szász in Zembla leiden, ruim vóór de uitzending, tot opwinding bij Gerrit Zalm, die op zijn internetdagboek afstand neemt van de uitzending. Ook zet Zalm zich af tegen Szász. Die zou niet op de hoogte zijn van de inhoud van het stuk dat het CPB onlangs over de euro schreef. Maar dat is Szász wel, zo bevestigt deze.

Szász herhaalt de woorden van zijn opvolger, Henk Brouwer, directeur van DNB, die op 30 april in deze krant erkende dat de gulden ten opzichte van de D-mark was ondergewaardeerd en daardoor vijf tot tien procent te laag overging in de euro. Zalm kwalificeerde uitspraken over de onderwaardering als ‘indianenverhalen’.

Szász is de grootste monetaire expert die Nederland kent. Hij is de architect van de koppeling van de gulden aan de Duitse mark, was de steun en toeverlaat van de centrale bankiers Jelle Zijlstra en Wim Duisenberg en loodste hen door alle naoorlogse valutacrises heen.

Szász zegt in Zembla dat de onderwaardering van de gulden in het hele eurogebied leidde tot extra hoge inflatie. Doordat Den Haag dit ontkende en negeerde, werd de overspannen economie niet bijgestuurd. In plaats van te bezuinigen, werd veel geld uitgegeven. Dit schrijft deze week ook het vakblad The Economist.

Volgens Szasz heeft de Nederlandse politiek tevens verzuimd de burgers voor te bereiden op de komst van de euro. ”Men had moeten uitleggen waarom de euro er is en wat het impliceert.” Nu dat onvoldoende is gebeurd, richt de woede van de burger over de hoge prijzen zich op de munt.

© Het Parool, 25-05-2005

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 25 mei 2005 :: 15.12 uur

50 Comments

50 reacties

 1. Hahaha, ik hoop dat dit ook op teletekst komt te staan, want naar zembla kijken de meeste gewone burgers niet.

  Reactie door kaatje — woensdag 25 mei 2005 @ 15.20 uur

 2. Zalm zou zichzelf in moeten blikken, inplaats van opwinden. Iedereen zegt het ook. Na invoering van de euro, is alles gewoon duurder geworden. Vijf jaar geleden was in Denemarken voor mij buitengewoon duur. Ik schrok elke keer weer van de prijs. Mijn schoonouders waren elke keer als ze hier waren, verast over de goedkoopheid van de produkten. Nu schrikken zij als ze hier zijn. En als wij in Denemarken zijn kun je zien, dat de Nederlandse prijsen, niet meer onderdoen voor de Deense prijzen. Laat Zalm dat maar eens uitleggen. Overigens wordt de Nederlandse politiek omtrent het referendum in Denemarken nauwlettend gevolgt. En de meeste Denen hopen op een Nederlandse Nee uitspraak.

  Reactie door RedStar — woensdag 25 mei 2005 @ 15.31 uur

 3. Ik geniet er eigenlijk wel heel erg van….gheghegheghe… Komt waarschijnlijk door al die keren dat hij met een arrogante grijns op zijn bek zijn Asociale beleid stond goed te praten zonder grijntje gevoel voor de mensen die het snoeihard trof.

  Reactie door Sulis — woensdag 25 mei 2005 @ 15.38 uur

 4. Voor wat betreft de prijzen hebben wij inderdaad ook gemerkt dat de prijzen in de Zweedse en Noorse supermarkten best meevallen, niet dat die prijzen daar gedaald zijn, maar…..

  Reactie door Fjodor — woensdag 25 mei 2005 @ 15.38 uur

 5. En die Marijnissen met zijn SP maar voor achterlijk verslijten…hij had mooi dus wel gelijk..

  Reactie door TheSaint — woensdag 25 mei 2005 @ 15.46 uur

 6. Saint, nu zullen de bankbazen wel weer achterlijk zijn. :?

  Reactie door Sulis — woensdag 25 mei 2005 @ 15.50 uur

 7. Dit zou wel eens de nekslag voor het JA-kamp kunnen betekenen……:-)

  Reactie door Opa-Buiswater — woensdag 25 mei 2005 @ 15.57 uur

 8. Ha leuk, weer wat olie voor op het vuurtje.

  Reactie door Degtyarev Pekhotny — woensdag 25 mei 2005 @ 15.59 uur

 9. Ff offtopic. Verdonk krijgt wel heel makkelijk een pardon:

  Verdonk komt weg met excuses

  Uitgegeven: 25 mei 2005 11:05
  Laatst gewijzigd: 25 mei 2005 12:11
  DEN HAAG – Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft woensdag verzekerd dat zij de Tweede Kamer niet bewust en opzettelijk verkeerde informatie heeft verstrekt. Dat gebeurde tot twee keer toe: in een debat over achtergelaten migrantenvrouwen en opnieuw in de brief die zij twee dagen later schreef om een en ander recht te zetten. De bewindsvrouw bood daarvoor haar excuses aan tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

  Vooral de oppositiepartijen vielen Verdonk woensdag keihard aan. GroenLinks-Kamerlid Azough verweet haar slordigheid, bluf en inconsistentie en niet alleen in dit dossier. PvdA-Kamerlid Arib meende dat de bewindsvrouw de Tweede Kamer niet serieus neemt.

  Buitengewoon onhandig

  Regeringspartij CDA noemde de dubbele fout “buitengewoon onhandig”. VVD-Kamerlid Hirsi Ali toonde zich in de ogen van PvdA, GroenLinks en SP veel milder in haar kritiek op Verdonk dan vorige week. De drie partijen vielen haar daarop gezamenlijk aan.

  (c) ANP

  Reactie door Sulis — woensdag 25 mei 2005 @ 16.01 uur

 10. duur, duur, duur, wat is nou duur?
  als een brood te duur is, koop je het toch gewoon niet?
  In die supermarkt bij mij op de hoek (die zegt dat tie goedkoop is) hoef je nooit meer in de rij te staan.
  Sla nou gewoon, als of het oorlog was, een voorraadje op.
  En haal dat bij de boer van ‘t land.
  Laatst heb ik nog iemand uitgelegd dat AVIKO in principe niet meer is dan aardappel, die je ook met een mesje kan schillen.
  En banken? die zijn interessant voor mensen die geld hebben.
  De dingen niet moeilijker maken dan nodig is.

  Reactie door Jan Steenks — woensdag 25 mei 2005 @ 16.07 uur

 11. Jan Steenks: ?????????? :?

  Reactie door Sulis — woensdag 25 mei 2005 @ 16.08 uur

 12. Op RTL teletekst staat het in ieder geval.

  9% prijsstijging het dubbele van het eurogebied als geheel.

  Reactie door Beste Kerel — woensdag 25 mei 2005 @ 16.32 uur

 13. Het is het “Ja-kamp” waar de indianenverhalen vandaan komen. Zalm denkt echter nog steeds; dat de hele wereld buiten dit kamp, gek is.

  Oh wat gaan ze toch weer lekker af, die gasten, ze weten niet meer waar ze heen moeten kruipen. Iedereen naar Zembla kijken!!

  Reactie door ReneR — woensdag 25 mei 2005 @ 16.39 uur

 14. @13
  Re-nee-vol-utie !!!
  Slaat nergens op maar ala!

  Reactie door Bollie/Bert — woensdag 25 mei 2005 @ 16.52 uur

 15. En toch stemmen de NLers massaal op deze types.

  Als het zo uitkomt is men dus masaal politiek ‘dom’, en komt het niet uit dan zegt elke grote partij dat de kiezer slim genoeg is….

  Derhalve krijgt klootjes volk de regeringen die her verdiend(e) en dus de daaruit voortkomende, euro EU grondwet e.d.

  Reactie door Barend — woensdag 25 mei 2005 @ 16.54 uur

 16. @12
  Zal wel uitgelegd worden als “Nederland was eigenlijk te goedkoop”

  Reactie door Bollie/Bert — woensdag 25 mei 2005 @ 16.54 uur

 17. sulis 11#
  Sorry, we kunnen allemaal wel doen of ‘t allemaal zo erg is, maar ik heb gewoon wat boontjes geplant op het Franse land.
  We moeten ons niet het gevoel geven, dat we voor één gat gevangen zitten. Afhankelijkheid maakt slaafs.
  Eigenlijk moeten we Zalm even ‘t gevoel geven, dat Nederlanders best goeie autarken zijn, die als het er op aan komt, kunnen overleven als het moet.
  Dan maar even niet belasting betalen, tot het moment dat we weten dat het geld goed wordt besteed.
  Wel zo gerelexed. Het moeten voorbij.
  Vergeet niet, dat hij mooi weer probeert te spelen over mijn rug.
  Ik gun hem die lol niet.
  Het is Zalm/Balkenende tegen mij.
  Misschien ben je nog niet zo oud, maar in mijn actieve tijd was er een anti-Vietnam poster: Stel het wordt oorlog en niemand gaat er na toe? Universele tekst, vindt je niet?
  Stel Balkenende sjoemelt 01-06 met de stemmachines en wordt toch JA, dan ben ik nog steeds NEE.
  Gelukkig denkt m’n vrouw er ook zo over en ze houdt erg van boontjes.
  Groet Jan.

  Reactie door Jan Steenks — woensdag 25 mei 2005 @ 16.54 uur

 18. @17 Onze rug, ik plant geen boontjes in Frankrijk. Solidariteit weet je nog!

  Reactie door Bollie/Bert — woensdag 25 mei 2005 @ 16.57 uur

 19. @17 En Zalm Balkenende tegen ons!!

  Reactie door Bollie/Bert — woensdag 25 mei 2005 @ 16.58 uur

 20. @17
  die poster ken ik nog, ik weet alleen niet hoe je die goed zou moeten/kunnen vertalen naar de affaire EU nee!!

  Reactie door Bollie/Bert — woensdag 25 mei 2005 @ 17.01 uur

 21. Bos neemt afstand van SP

  Uitgegeven: 25 mei 2005 16:31
  Laatst gewijzigd: 25 mei 2005 16:42
  DEN HAAG – PvdA-leider Bos stoort zich aan het niveau waarop de SP campagne voert tegen de Europese grondwet. Hij zei dat woensdag in een interview met NRC/Handelsblad. Volgens Bos past de stijl van onder anderen SP-leider Marijnissen niet bij die van een politicus “die bereid is ook verantwoordelijkheid te nemen voor het landsbestuur”.

  De PvdA voerde eerder gesprekken met SP en GroenLinks over meer onderlinge samenwerking. Bos typeert de socialistische partij nu als een partij die zich de afgelopen maanden “stelselmatig als een bondgenoot van de PvdA en GroenLinks heeft willen voordoen en zichzelf in de context van de discussie over linkse samenwerking een zekere regierungsfähigkeit heeft aangemeten”.

  Kloof

  Bos vindt het de taak van politiek leiders om de kloof tussen burger en politiek niet te vergroten of uit te buiten, maar te verkleinen. Volgens hem voldoet de SP op dit moment “helaas niet aan die cruciale test van politiek leiderschap en verantwoordelijk gedrag”.

  Overtuigen

  De PvdA-leider noemt als voorbeeld de SP-oproep om bij het referendum op 1 juni nee te stemmen als kiezers de grondwet niet gelezen hebben. “Dan moet je als leidende politicus juist zeggen: ik doe nog een keer een poging u uit te leggen wat er in de grondwet staat en probeer u te overtuigen.”

  Reactie door bolle frank — woensdag 25 mei 2005 @ 17.03 uur

 22. Eurobedrog is mensenbedrog.

  _______Voor een g e w o n e grondwetswijziging is 2/3 meerderheid nodig_________

  Maar met deze ongewone grondwetswijziging….
  Nu legt het JA kamp de verantwoording ineens bij ons NEE stemmers.
  De politici en andere bonzen die “Europa” willen zijn bezig met een Pontius-Pilatus-achtige wijze en modus operandi, met mede-weten van de 2e kamer!

  Reactie door Barend — woensdag 25 mei 2005 @ 17.06 uur

 23. Gewoon de kift dat er een leegloop bij de Pvda aan de gang is…wat nah links….Pvda is gewoon rechts. En het zijn dezelfde technocraten als destijds toen Fortuyn hun ass kickte. Arme pvda stemmers, en hun maar denken we zijn sociaal en links.

  Reactie door TheSaint — woensdag 25 mei 2005 @ 17.07 uur

 24. #18/19 kap nâh,
  Iedereen heeft z’n eigen overlevingsmegansime mee gekregen, misschien wel lang grieks/joodse lijnen, ik heb dat laatste nog niet scherp. (Socrates, Mozes?)
  Het is wel een één-op-een-gevecht, maar dat sluit niet uit om solidair zijn.
  Het één sluit het andere niet uit.
  Een massa bestaat uit individuen zoals jij en ik.
  Maar een één-op-één discussie in het Ja/Nee van dit moment is nu even niet mogelijk: “zeg maar wat, we luisteren toch niet”.
  Als de nood aan de man komt, kan ik 10 onderduikers huisvesten en 100 kg boontjes uitdelen.
  Na 60 jaar lindje verzekerd.

  groet jan

  Reactie door Jan Steenks — woensdag 25 mei 2005 @ 17.22 uur

 25. Nog even over die Euro.

  I thought it would be handy for those vacationing and traveling in Europe to have one currency. Turns out, my brother and his wife were here in 2003 and they say it is no longer affordable to travel in Holland and it will be a long time before they come back. He has been here numerous times on vacation (while the guilder was still in) so he knows exactly what he is taking about.

  Not a good thing for tourism that is for sure! :(

  Reactie door Paula — woensdag 25 mei 2005 @ 17.31 uur

 26. Het erge is dat Zalm ons wilde doen geloven dat het niks zou uitmaken of je nou door 2 of door 2,2 zou delen. Verhoudingsgewijs zou er niets veranderen, aldus Zalm. Zalm is óf een matig econoom óf niet vies van een leugentje. Want zijn argument deugt niet. Het zou inderdaad weinig uitmaken als we een gesloten economie hadden. Maar die hebben we niet, sterker nog, de economie in dit land drijft op handel met het buitenland.
  En dús hebben we sinds de introductie van de Euro als het ware prijsverhogingen geïmporteerd.
  Moeten we deze types nu wél vertrouwen ? Ik dacht het niet.

  Reactie door Henk — woensdag 25 mei 2005 @ 17.35 uur

 27. Wisselverlies – 1

  Zalm windt zich op over bankbaas .

  Trackback door Jazper.nl — woensdag 25 mei 2005 @ 17.45 uur

 28. Aan de schandpaal met de leugenaars.

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 25 mei 2005 @ 17.49 uur

 29. Dat Centraal Plan Bureau zegt naar mijn mening wel meer dingen ten gunste van dit kabinet…

  Reactie door Madelijne Pleines — woensdag 25 mei 2005 @ 17.52 uur

 30. De zalm blijft duur.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 25 mei 2005 @ 17.56 uur

 31. Blijven ze maar volhouden dat je gekoppeld aan de Duitse Mark sterker staat. Waarom doet een neutraal klein land als Zwitserland het toch zo goed dan? Of Singapore, of Taiwan? Dacht je dat die zich lieten ringeloren door protectionisme van industrielanden? Nederland is een handelsland en dat moet vooral zo blijven.

  Reactie door W6969 — woensdag 25 mei 2005 @ 18.02 uur

 32. @ 21.

  Hoewel de politiek met niet meer raakt, en ik alle vertwouern verloren heb in de regering ben ik pissig om dit slap gelul.
  ik dat van wouter meer verwacht. Ik hoopte stilletjes dat hij wat links zou zijn en dat het na de verkiezingen naar buiten kwam.
  Met zijn sluitspier nog vergroot door de achterbakse houding van het CDA, weet hij nu niet hoe hij met dit volk moet slijmen. Bah..
  Een linkse coalitie kunnen we dus nu definitief vergeten. Zelfs al zou het lukken met GL.
  waarom hebben mensen stront in hun ogen en stemmen ze PVDA

  Reactie door alexander — woensdag 25 mei 2005 @ 18.11 uur

 33. Boss: “Dan moet je als leidende politicus juist zeggen: ik doe nog een keer een poging u uit te leggen wat er in de grondwet staat en probeer u te overtuigen.”
  Te overtuigen van wat?
  En dit gelul heb ik nou al in tientallen verschillende versie gehoord. Allemaal met het zelfde moraal: Ben je het er niet mee eens, dan schoort het aan je verstand. Gaan we het nog een keer uitleggen.
  Nou, ze leggen zich zelf maar uit. Letterlijk. Botje naast botje.

  Reactie door rommel — woensdag 25 mei 2005 @ 18.20 uur

 34. Ja dit kabinet doet net als Windows steeds nieuwe versies release, kijken of ze het kopen… Denk dat we inmiddels al bij V3.1 zitten.

  Reactie door TheSaint — woensdag 25 mei 2005 @ 18.25 uur

 35. Jan Steenks ik vind het heel fijn voor je dat jij er zo over kunt denken. Zo van ik dop mijn boontjes zelf wel. Ik ben liever solidair met mensen die dat niet kunnen.

  Reactie door Sulis — woensdag 25 mei 2005 @ 18.59 uur

 36. Welke extra hoge inflatie? De inflatie was afgelopen jaar iets van 1,6%. Da’s drie keer niks dus. Dus welke hoge inflatie dan?

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 25 mei 2005 @ 19.32 uur

 37. #35 HO!
  don’t get me wrong.
  Ik ben op bijna iedere baricade te vinden, alleen ik zeur niet om persoonlijke reden. Dat niet wil zeggen dat het ‘grote leed’ me ongedaan laat. Ik vind dat je me daar niet op mag afrekenen.
  Ik onderga het veelvoud van de minima, alleen ik draag het met een lach.

  nonclassified?

  Reactie door Jan Steenks — woensdag 25 mei 2005 @ 20.00 uur

 38. Jan Steenks zo kwam je wel over op mij in je betogen. Maar ik neem het van je aan hoor. Mijn excuses. ;)

  Reactie door Sulis — woensdag 25 mei 2005 @ 20.02 uur

 39. @24
  Da’s 10 kilo per onderduiker.

  Reactie door Bollie/Bert — woensdag 25 mei 2005 @ 20.30 uur

 40. @33

  Je moet wel het hele stuk citeren en niet alleen dat stuk wat je goed uitkomt.

  [QUOTE]
  De PvdA-leider noemt als voorbeeld de SP-oproep om bij het referendum op 1 juni nee te stemmen als kiezers de grondwet niet gelezen hebben. “Dan moet je als leidende politicus juist zeggen: ik doe nog een keer een poging u uit te leggen wat er in de grondwet staat en probeer u te overtuigen.”
  [/QUOTE]

  M.a.w. het gaat hier over mensen die geen kennis genomen hebben van de grondwet, Bos vind dat je aan die mensen moet uitleggen wat er volgens jou, voor- of tegenstander, in de grondwet staat.

  Reactie door Nathan — woensdag 25 mei 2005 @ 20.48 uur

 41. @ 40,
  Dat doet de SP anders heel duidelijk!

  Reactie door RedStar — woensdag 25 mei 2005 @ 21.58 uur

 42. #14 bert

  Ik vind em best wel geslaagd..:)

  Reactie door ReneR — woensdag 25 mei 2005 @ 22.31 uur

 43. @21: Wouter Bos en zijn Partij van de Arrogantie moeten hun grote mond houden. Juist het feit dat er, met name vanuit de overheid, zulke slechte voorlichting is gegeven over zoiets als een Grondwet die boven de Nederlandse Grondwet komt te staan, is een HELE goede reden om tegen te stemmen. Ik bedoel, we hebben het niet over de hoogte van lantarenpalen in de Dorpsstraat of zo, maar over een document dat het leven van 450 miljoen burgers zou kunnen gaan bepalen.

  Reactie door Johnito — woensdag 25 mei 2005 @ 23.36 uur

 44. @43
  Ik heb van Dhr. Bos nog geen enkel voorbeeld gekregen waarom wij moeten staan te jubelen als de merktwerking in zijn volle glorie zijn intrede doet. In de zorg en het onderwijs. Overtuig mij dan heer Bos!! Nee, ik ben al overtuigd. Er is geen enkele voorstander die ons duidelijke en concrete voorbeelden DURFT te geven.

  Reactie door Alie Dekker — woensdag 25 mei 2005 @ 23.43 uur

 45. Zalm moenie piepuh!
  Ik heb hem nooit geloofd toen hij het wisselverlies ontkende. Zeker niet toen hij er een leuk rekensommetje van maakte, en het mij opviel dat hij het buitenland (Duitsland en andere landen) buiten beschouwing liet. En ik heb helemaal geen verstand van economie, maar als ik het al beter snap dan Zalm, dan zit er iets niet goed!

  Reactie door Jan Breur — donderdag 26 mei 2005 @ 8.07 uur

 46. Wat een lage inflatie ? Over het geheel genomen is
  de inflatie door invoering van de euro zowat 100%
  Als voorbeeld: wie betaalde er vóór de euro f 5,50
  voor een kilo handappels, of het gehele jaar door
  f 3,50 voor een harinkje enz. enz. Bij de meeste artikelen heeft men het guldenteken vervangen door het euroteken. Met andere woorden: onze koopkracht is gehalveerd. Ons grimassentrekkend lachebekje is flink door de mand gevallen ondanks zijn hulptroepen zoals CPB en Wellink. Hopenlijk komt boontje om zijn loontje en zien zelfs zijn partijgenoten (het zg volksdeel van de VVD)hoe ze belazerd zijn en daarom NEE zullen stemmen !

  Reactie door Stan — donderdag 26 mei 2005 @ 20.51 uur

 47. Alle uitspraken van W.Bos komen uit verdachte hoek.
  Is Bos, evenals Bolkestein, niet afkomstig van de
  de Shell? Was hij het niet, die met zijn vriend Vermeend het hoogste belasting tarief terugbracht
  van 72 naar 52 procent ? Waarom wil hij bij een
  eventuele linkse meerderheid geen coaltie vormen met de SP. Waarom heeft hij bij het laatste partijcongres van de PVDA de laatste socialistische
  doctrines afgezworen ? Ik denk omdat hij een kapitalistische wolf in schaapskleren is !

  Reactie door Stan — donderdag 26 mei 2005 @ 21.09 uur

 48. Jammer dat de euro vaak als hoofdmotief voor een nee stem wordt gezien, want dit is veel te kort door de bocht.
  Het komt toch vooral door: gelieg, geen juiste informatie-niet te begrijpen informatie, een beleid die niet strookt met wat de meeste Nederlanders willen, vreselijk veel belastinggeld verkwisten door folders te laten drukken die in 1 beweging de papierbak in kunnen en dus is het vertrouwen enorm laag. En dan nog de eurocommissarisen! Geflopte ministers!!!Ik wil niet meedoen aan verrijking van mensen die dat zeker niet verdienen! En de overdreven aandacht voor ja stemmers via de media is ook erg! Het lijkt wel alsof omroepen om te kopen zijn. Dus een nee stem is zo gek nog niet!

  Reactie door cynthia — zondag 29 mei 2005 @ 11.38 uur

 49. Maar wel goed dat szaz Zal op de vingers tikt, want hij heeft gelogen!

  Reactie door cynthia — dinsdag 31 mei 2005 @ 11.43 uur

 50. Wisselverlies – 1

  Trackback door Jazper Adr's Radio Weblog — maandag 20 februari 2006 @ 10.59 uur