STEMMEN!

Helaas, ik lig plat.
Lilian gaat voor mij stemmen.

Ben je al geweest?
Heb je getwijfeld?

Waarom heb je JA/NEE gestemd?
Hoe voelde ‘t?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 01 juni 2005 :: 8.17 uur

361 Comments

361 reacties

 1. Moge Jan, Beterschap!
  Ik ga vanavond NEE stemmen.

  Reactie door Kees — woensdag 1 juni 2005 @ 8.18 uur

 2. Ik ga JA stemmen. Sorry dat ik met dit bericht niet bedraag aan je genezig. Toch sterkte gewenst..

  Reactie door Ferdinand — woensdag 1 juni 2005 @ 8.20 uur

 3. ja ik was de eerste vanmorgen in het lokaal bij mij in de buurt.
  Heb uiteraard tegen gestemd.
  Als iets blijkbaar voor zóveel interpretaties mogelijk is, kun je het moeilijk een degelijke grondwet noemen.
  Wanneer iemand mij zou vragen om met hem samen te werken, en hij zou met een contract aankomen waar ikzelf amper een touw aan kon vastknopen, en wanneer ik vervolgens een aantal mensen die er volgens mij verstand van zouden moeten hebben dit contract zou laten lezen en iedereen kan er een ander verhaal van maken…
  Tja.. dan ga ik niet met die persoon in zee.
  Nee dus…

  Reactie door Yvo — woensdag 1 juni 2005 @ 8.21 uur

 4. bijdraag aan je genezing

  Reactie door Ferdinand — woensdag 1 juni 2005 @ 8.21 uur

 5. Ik kan hellaas ook niet stemmen maar heb iemand de volmacht gegeven…

  in de tussen tijd is er nog een leuk stukje te lezen op geenstijl..

  Als een Fransman NON zegt bedoelt hij ook NEE. Dat leerde ik vroeger op de camping al. Wat dat betreft zijn die Fransozen zo hard als hun stokbroden en zo duidelijk als een flitspaal in Middelburg terwijl Youp van ’t Hek voorbij rijdt. Hard maar waar. Resistance is futile. Of, zoals mijn opa Bonaparte zaliger al zei: don’t fuck with the French!

  Je zou dus verwachten dat die vermaledijde grondwet bij dezen naar de prullenbak gebonjourd wordt. De Fransen hebben immers gesproken en een Fransmans wil is wet, de rest van de referenda zijn verder zinloos. Chirac kan opstappen, of hara kiri plegen, terwijl Balkenende huilend op de televisie gaat verkondigen hoe erg het wel niet is om voor gek te staan. Het volk heeft gesproken! Democratie werkt! Houzee voor de stembusganger! D66 had gelijk: het duurde wel veertig jaar maar dan heb je ook wat. Ik zie de open excuusbrieven van Ditrich, Brinkhorst en Van der Laan dan ook graag verschijnen. Liefst met de kop: ‘Het volk heeft gesproken, wij kennen onze plaats!’ Nieuwe kabinetsverkiezingen lijken mij dan ook op zijn plaats. Adieu christenconservatieven, adieu Wassenaars gajes met winstgerichte praatjes, adieu dictatuur ’66. Bienvenue Jan Marijnissen.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/005213.html

  Reactie door Tom — woensdag 1 juni 2005 @ 8.22 uur

 6. of zoals ik in je vorige entry had geplaatst:

  Mocht er vandaag een ‘ja’ uitkomen, dan vind ik ook dat er een Europese wegenverkeerswet moet komen. Ben zelfs bereid om mee te schrijven.
  Enkele mooie artikelen zouden zijn:

  1. Op een kruising of t-splitsing heeft de ander altijd voorrang.

  2. Bij het afslaan moet er een knipperlicht aangezet worden.

  3. Vóór het inparkeren moeten er in minstens 3 omliggende straten 25 handtekeningen opgehaald worden die toestemming verlenen om de beoogde plaats te bezetten. Deze handtekeningen dienen op een formulier zichtbaar achter de voorruit geplaatst worden.

  4. Iedereen die zich in het buitenland op de weg bevind, moet zich aan de snelheidsregels houden die in het land van herkomst gelden.

  5. Alleen de kleur groen is toegestaan als kleur voor de bekleding van het interieur van de auto.

  6. Er mag alleen bij twijfel ingehaald worden.

  7. Bij verminderd zicht moet men zich zichtbaar maken voor het overige verkeer.

  8. In de auto mogen slechts broodjes met in Europa geproduceerde kaas, gekocht bij een benzinestation worden genuttigd.

  Kijk… daar komen we verder mee… Als deze Europese Grondzwets er doorheen komt, dan moet het een eitje zijn om dit óók voor elkaar te krijgen.
  En dan blijf ik voortaan binnen, of ik verhuis naar buiten Europa…

  Reactie door Yvo — woensdag 1 juni 2005 @ 8.23 uur

 7. Tjonge, dan zal het nog niet echt veel beter zijn met je rug als je zelf niet kunt stemmen.
  Sterkte! Ik hoop dat je vanuit je huis toch een beetje mee kunt genieten van een hopelijk overtuigende NEE uitslag!
  groet. Ellen

  Reactie door Ellen — woensdag 1 juni 2005 @ 8.23 uur

 8. Kèk, er is in dit land een tweedeling. Er is een g’oep die foahstemp, en een g’oep die tegenstemp. Maar als je foahstemp, lig je in de minda’heid van ut folk. Dat is sielig voor die mensuh. Ègenlijk sou ut fair sijn, omwille van die mensuh, om die foahstemmuh àtomaties te feranderuh in een teguhstem. Ja toch? Kenne die mensuh tog nog genietuh fan ut feit dat hun as ut ware tog tege hebbe gestemp. Ja toch, nietan? Of siet ik ut nah ferkeert?

  Alle gekheid op een spreekwoordelijk stokje; ik heb nog niet gestemt. Ik wil daar een mooi moment voor uitzoeken, zodat ik echt van mijn stem kan genieten.

  Reactie door Jan Breur — woensdag 1 juni 2005 @ 8.31 uur

 9. Waarom ik verder nog tegen deze grondzwets heb gestemd:
  Ik vind dit geen tijd om een grondwet op te stellen. Altans, niet op deze manier. Deze grondzwets is erg naar de geest van deze tijd geschreven.
  We leven in een tijd van snelle veranderingen, elkaar snel opvolgende ups en downs. Een grondwet, naar het tegenwoordige tijdsbeeld geschreven, die nu wordt aangenomen zal voortdurend aan de tijd moeten worden aangepast en elke verandering moet weer unanieme toestemming krijgen van alle lidstaten. Dit maakt de besluitvorming echt niet makkelijker en sneller. Dus ook weer: Beter van niet!

  Reactie door Yvo — woensdag 1 juni 2005 @ 8.38 uur

 10. Beterschap Jan!

  Reactie door Yvo — woensdag 1 juni 2005 @ 8.38 uur

 11. Ik ga zo stemmen, 3x tegen omdat ik twee volmachten heb. 3x kan ik dus keihard een Nee indrukken en 3x kan ik in gedachten Balkenende verder door de grond zien zakken! Ik ben er zeker van dat het een tegen wordt vandaag ik gok 58%

  Beterschap Jan. en het komt goed hoor!

  Reactie door Jan-Derk — woensdag 1 juni 2005 @ 8.40 uur

 12. ik heb tegen gestemd .omdat ik niet wil dat mijn en alle andere kinderen straks opgescheept zitten met een grondwet die ik gekozen heb .terwijl ik wist dat a.deze wet alleen voor het grootkapitaal was.b dat ontwikkelingshulp steeds meer aangewend werd voor het bedrijfsleven .en niet voor de mensen die het echt nodig hebben .c. ik wist dat de sociale zekerheid door deze grondwet nog verder uitgekleed werd .dan door het nederlandse kabinet destijds al gerealiseerd was.d.ik wist dat europa bol stond van de (subsidie)fraude !!e.ik wist dat het dieren welzijn in europa er ook niet beter op werd .f terwijl ik wist dat ik door het kabinet destijds voorgelogen was .over het hoe en waarom van deze grondwet.g terwijl ik wist dat BUSH,BLAIR,BARROSSO,BALKENENDE ,CHIRAC .DE BAAS ZOUDEN WORDEN !!!!!! kortom ik heb geen zin straks tegen mijn dochter te moeten zeggen .WIR HABEN ES NICHT GEWUST!!! want we WISTEN het WEL !!!!!!!! DAAROM HEB IK TEGEN GESTEMD !!!!!!!! europese samenwerking oke .onderdrukking door een europese grondwet NEE!!!!!!

  bij de weg de ja propaganda machine draait op volle toeren bij zowel de publieke als commerciele omroepen . gaat ze niet lukken !

  Reactie door texas henkie — woensdag 1 juni 2005 @ 8.42 uur

 13. Traditiegetrouw ben ik op een ‘verkiezingsdag’ vroeg wakker. Met een kopje koffie en een sigaretje heb ik dan voorpret omdat ik straks mijn stem mag uitbrengen. Ergens in de ochtend naar het bejaardenhuis hier in dit overwegend conservatief-christelijke dorp. Dan zie ik allerlei bekende koppen achter de tafel zitten, die me aankijken met een meewarige blik van ‘ik weet wat jij stemt’, want niets blijft in dit dorp geheim. Met een glimlach loop ik dan naar de stemcomputer, werp en passant nog even een blik op de dames en heren van het stembureau…wij weten van elkáár wat we stemmen, het is bijna een samenzwering. Dan een druk op de knop gevolgd door dat ene moment: de bevestiging dat ik gestemd heb. Opluchting en trots maken zich vervolgens meester van mij. Mijn democratische plicht wederom met liefde voltooid. Vervolgens stemt mijn man, die de hele tijd al naast me stond. ‘Ja, ook van hém weten wij wat hij stemt’ knikken de hoofden achter de tafel…
  Het wordt een gedenkwaardige dag, wát de uitslag ook moge zijn…

  Reactie door Hanny Palmen — woensdag 1 juni 2005 @ 8.43 uur

 14. ik stem neen omdat dit een referendum van angst is. als je tegen
  stemt dat slaan de terroristen hun slag. net alsof deze zich door
  een grondwet zouden tegenhouden. ik ben zeker voor een europese
  samenwerking, maar we moeten eerst in ons eigen land de orde maar
  eens herstellen. van samenwerking tussen de onderlinge politie-
  korpsen is al niet eens sprake.
  en Jan van harte beterschap!!

  Reactie door hennie ribbink — woensdag 1 juni 2005 @ 8.48 uur

 15. Als ik strakjes de deur uitga, dan ga ik eerst even stemmen (TEGEN!), dan door naar de Apotheek om een handtekening te zetten op de aktielijst: De ZORG is GEEN MARKT! En daarna gewoon boodschappen doen. ZO doe ik vanmorgen twee goede dingen, denk ik zelf.
  Jan, wees voorzichtig alsjeblieft met die rug. Je hebt er maar een van en daar moet je zuinig op zijn. Je moet je hele leven doen met die rug. Behandel hem met liefde. Sterkte!!

  Iets anders, Jan. Vanmorgen keek ik naar CNBC en die hadden een verslaggever op het Binnenhof, die vervolgens zei dat het NEE kamp veel meer tijd had gekregen om campagne te voeren dan het JA kamp. Ik vond dat nogal tendentieuze berichtgeving van die jongens! En nog een lollige, maar die zal je zeker gehoord hebben? Volgens de heer Brinkhorst heeft Harry van Bommel het Euro-gebeuren zelf verzonnen! Je mag weten dat ik me in mijn koffie verslikte van het lachen en een hoestbui had die enkele minuten duurde! :-)

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 1 juni 2005 @ 8.53 uur

 16. Dat is knap balen voor je dat je net in deze tijd plat moet. Maar wees gerust, straks ga ik stemmen en ik zeg oprecht en van harte : NEE!! (daarna leuk even een onderzoek in het ziekenhuis, hopelijk wordt dat ook een fanatieke NEE!)
  Ik ben heel erg blij met het keerpunt dat het politieke NEE oplevert. Goed dat er een – afgedwongen – pas op de plaats gemaakt wordt, zodat we rustig kunnen kijken wat er nou eigenlijk aan de hand is en hoe we verder gaan.
  Ik heb 0% vertrouwen in Europa. Om een voorbeeld te noemen waardoor dat komt: de jaarlijkse 200 miljoen euro die verspild wordt door de maandelijkse verhuizingen naar Straatsburg. Als ‘Europa’ dit al niet kan regelen door de ingewikkelde agenda’s en deals hoe kan ik dan ooit vertrouwen krijgen dat er zinnige afspraken gemaakt kunnen worden? Tot nu toe zie ik alleen maar groei van bureaucratie (wat kost dat wel niet?) en dubbele agenda’s beheerd door grote ego’s.

  Reactie door Lucide — woensdag 1 juni 2005 @ 8.53 uur

 17. Ik mag nog niet stemmen, omdat ik pas 17 ben, maar ik ben uit solidariteit met de nee-stemmers met mijn moeder naar het stembureau geweest. Zij heeft tegen gestemd, en als ik mee had mogen stemmen had je er zeker nog een stem bij gehad!!!

  Reactie door Janou — woensdag 1 juni 2005 @ 8.56 uur

 18. beterschap jan.

  tuurlijk ga ik nee stemmen, en hopelijk doet de rest van nederland dat ook.

  Reactie door miranda Smith — woensdag 1 juni 2005 @ 8.56 uur

 19. lydia (15) ik hoop dat je er niks aan overgehouden hebt .

  Reactie door texas henkie — woensdag 1 juni 2005 @ 9.04 uur

 20. Het was een heel prettig gevoel om mijn 8-jarige dochter vol overtuiging het TEGEN knopje in te zien drukken. Gek genoeg hoor ik al een paar dagen de stem van dhr. Wiegel in mijn hoofd alsmaar “TEGEN” roepen, hij heeft gelijk gekregen.

  Reactie door Carla — woensdag 1 juni 2005 @ 9.08 uur

 21. Ik dacht ook dat ik kon kiezen tussen JA of Nee. Maar op mijn stemplek kon ik kiezen tussen VOOR of TEGEN wat toch een andere gevoelswaarde geeft.

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — woensdag 1 juni 2005 @ 9.09 uur

 22. Beste mensen vergeet niet ook nog even langs je apotheek of huisarts te gaan om een kaartje in te vullen TEGEN “De zorg is geen markt” !

  Reactie door Carla — woensdag 1 juni 2005 @ 9.12 uur

 23. ooit zei iemand tegen mij neem de pijn en vergeet het
  en zeg iets alleen nee

  Reactie door domiNEE — woensdag 1 juni 2005 @ 9.12 uur

 24. Ik ga over een paar minuten ‘nee’ stemmen.

  Reactie door Alexander Christiaan Jacob — woensdag 1 juni 2005 @ 9.18 uur

 25. Een Fransoos die vorige week nog “welbelezen” was, is nu een communistische racist.

  Het referendum dat vorige week nog “een enorme vergissing” was, is nu ondanks de uitslag al een succes.

  De discussie die “maar niet op inhoud werd gevoerd”, wordt nu volop geprezen.

  Wat verandert er toch veel als er niks verandert…
  Hoe zal men morgen naar mijn TEGENstem kijken?

  Reactie door Jan Breur — woensdag 1 juni 2005 @ 9.20 uur

 26. Beste Jan,

  Beterschap gewenst. Ik ben net uit het ziekenhuis terug van een hernia operatie. Na één dag sta je buiten en moet je dus wel lopen. Doe dus één extra wandeling en ga 2x JA stemmen. Al voor de discussie had ik een machtiging ;-)
  Morgen gaat het beter.

  Reactie door CorK. — woensdag 1 juni 2005 @ 9.20 uur

 27. Ik heb gestemd op Nee. Ik heb niet getwijfeld in het stemhokje. Hoewel ik alle debatten heb geprobeerd te zien versterkte deze alleen mijn mening. Ik ben wel wat opgeschoven naar ‘ja’ omdat de grondwet wel ook goede aspecten heeft.

  Het stemmen voelde niet prettig. In ben vóór Europa. Ik geloof in de kracht van samenwerking. Met andere woorden: het geheel is meer dan de som der delen. Europa is zoveel meer dan een pakket samenwerkende landen maar een uniek samenwerkingsproject dat zeer veel tegenwicht kan bieden tegen het plunderen van de wereld door het grootkapitaal. Dus vond ik het niet prettig om nee te stemmen. Daarbij kan Europa ook een kans bieden voor andere landen om te profiteren van Europa.

  Toch blijf ik achter mijn mening staan, dat Europa de verkeerde kant op gaat. Het lijkt te veel op de VS. Een te Neo-liberale aanpak. De economie is heilig verklaard en staat op gelijke hoogte van de rechten van de mens. Dit is absurd, en ik vind nu dat het mijn taak ik om Europa het signaal mee te geven dat ik dit niet pik. Eerst mens dan metaal.
  Ik wil een Europa dat echt een alternatief biedt tegenover ‘de globalisatie’, ofwel het plunderen wereldse eigendommen voor eigen belang.
  Laatst las ik een bericht over een Amerikaanse plasticbeker fabrikant die schulden opkocht van derdewereld landen en dan alles in het werk zette (rechters, verdragen) om dit alsnog te krijgen van zijn schuldenaren.
  Deze landen, toch al niet rijk, moeten bezuinigen op hulp voor armen om een dikkop vet te mesten. Dit kán niet meer in deze tijd. Dit stadium zijn wij voorbij. We zijn te ver geëvalueerd om dit te pikken. We hebben een sterke macht nodig, die onafhankelijk kan optreden in het belang van het volk. Nu voor het Europees volk, en later, als het verder ontwikkeld is voor meer mensen.

  Dus moet Europa een wereldmacht worden. Helaas is dit lastiger zonder grondwet dan met grondwet. Dit is ook mijn dilemma. Stem ik vóór, dan zal Europa meer te vertellen hebben in de wereld, maar is hetgeen wat ze vertelt niet mijn visie is. Stem ik tegen, dan zal de macht van Europa langzamer tot stand komen, maar dan hoop ik dat deze tot bezinning komt, en wel mijn visie uitdraagt.
  Het risico van een tegenstem is dat de herbezinning te lang duurt en de VS verder plundert en de verenigde macht van Europa vervalt tot een samenraapsel van bekvechtende landen.
  Van de andere kant helpt het ook niet als Europa een tweede VS wordt die lekker mee plundert en de economie als locomotief misbruikt om rijk invloedrijker te maken.

  Ik stem dus nee, omdat ik om Europa geef. Ik vind dat Europa een beter fundament nodig heeft dan er nu ligt om hun taak van menselijkheid uit te dragen in de wereld en tegenwicht te geven aan de plunderende globalisatie.

  Alexander

  Reactie door alexander — woensdag 1 juni 2005 @ 9.22 uur

 28. Ik was nummer 20 vanmorgen om 7:40 en achter mij waren alweer 4 mensen in een anders heel stil stemlokaal. Het was niet JA of NEE maar VOOR of TEGEN, maargoed de bedoeling was duidelijk. Sterkte met je rug, Jan Marijnissen, het was allemaal ook wel zwaar dragen.

  Reactie door Lida O. — woensdag 1 juni 2005 @ 9.22 uur

 29. ik heb ze op mijn stembureau erop gewezen dat het tegen knopje verkeerd zit .het moet links zitten !!!! toch????

  Reactie door texas henkie — woensdag 1 juni 2005 @ 9.22 uur

 30. Voor vandaag heb ik mijn goede daad al gedaan :

  Gestemd voor een buurman die op vakantie is. hij was tegen.

  Zelf heb ik zeer overtuigd NEE gestemd. De Kliek in den-haag had het natuurlijk liever anders gezien maar, democratie is democratie. Laat die regenten er dan eerlijk voor uitkomen dat een dictatuur veel wenselijker voor ze is.

  De politiek moet het volk nu maar eens serieus nemen.

  Succes met je rug Jan.

  De Dominee van de afdeling Leiderdorp Bidt voor jou gezondheid, we hebben je gewoon te hard nodig.

  Baat het niet dan schaadt het niet.

  Misschien dat Harry van Bommel ook wel stiekum voor je genezing achter de schermen bezig is.

  Solidaire groet uit Leiderdorp.

  Reactie door Jean-Paul — woensdag 1 juni 2005 @ 9.24 uur

 31. O vergeet ik te zeggen dat ik TEGEN gestemd heb, ik twijfelde allang niet meer. Had het gevoel te juichen maar misschien sloeg dat wel nergens op. Waarom? Het is broddelwerk, dat moet beter.

  Reactie door Lida O. — woensdag 1 juni 2005 @ 9.25 uur

 32. Jan Marijnissen, een veeg teken om op deze dag met de rug plat op bed te liggen. Beterschap toegewenst.
  Ik stem ‘NEE’. Ons Zalmpje (bekend om zijn tegen de stroom inzwemmen met de dood tot gevolg hebbende – treffende vergelijking tussen mens en natuur) heeft ons al in de EU gejast.
  Volgens horen zeggen had dat nooit op die manier mogen gebeuren en had de Nederlandse bevolking er in betrokken moeten worden.
  Maar DAAR hoor ik nooit iets over !!!!!
  Dan de desastreuze gevolgen door de invoering van de (N)EURO. Het gulden-teken is veranderd in het (N)EURO-teken. In de handel worden psychologische prijzen gehanteerd. Maar hoe slim die handel ook is, zij hadden toch moeten weten dat 1 euro = f2,20.
  En dat is overal zo in de hele wereld, je kan je geld maar één keer uitgeven.
  Klein voorbeeldje voor de invoering van de (N)EURO was de goedkoopste rookworst f0,99. Nu is goedkoopste rookworst (N)EURO 0,75. Omgerekend kost dezelfde worst nu f1,65. Dat is een prijsverhoging van 65%. En zo zijn in het boodschappenmandje van de Nederlander alle prijzen op die manier verhoogd !!!!
  Dan zijn oproep om NIET bang te zijn en gewoon ons geld uitgeven om de platliggende economie te laten aantrekken. Waar heb ik dat meer gehoord? Ga maar rustig slapen.
  Volgens Zalm ligt het aan ons dat het zo slecht gaat met de Nederlandse economie, want wij geven niets uit.
  Maar als het op is, is het kopen gedaan. De gemiddelde Nederlander heeft gewoon het geld niet om uit te geven, door de gevolgen van de invoering van de (N)EURO.
  En wat onze heer Zalm wil is dat alles nog wordt gelijkgetrokken.
  Dan zijn binnen de kortste keren de lonen % naar beneden. In Griekenland werken de mensen b.v. 60 á 70 uur voor (N)EURO 700,-.
  Daarom een volmondig NEE, want als die Grondwet wordt aanvaard is dat het begin van het EINDE!!!!!!

  Reactie door GABY — woensdag 1 juni 2005 @ 9.26 uur

 33. Na ampele overweging heb ik uiteindelijk toch maar…..NEEN gestemd!
  Na de “knock-out” door Frankrijk zal Nederland “het nekschot” mogen geven…..
  EN DAAR IS GEEN WOORD FRANS BIJ! :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 9.31 uur

 34. Goeiemorgen Jan,

  Ik kom net van de stembus vandaan en heb uiteraard NEE gestemd!

  Sterkte vandaag hoor en lief zijn voor Lilian. ;-)
  Ik kan me zo voorstellen dat jij je vanbinnen aardig sjaggerijnig voelt vandaag. Hoe noemen ze dat ook weer? Projectie en Identificatie geloof ik. Hahaha.

  Ik leef met je mee hoor. Van harte beterschap!

  Reactie door Jeanneke — woensdag 1 juni 2005 @ 9.32 uur

 35. Over de doodstraf kreeg ik dit antwoord vandaag van het ministerie van buitenlandse zaken.
  Beste Kaatje,

  De grondwet stelt dat niemand ter dood kan worden veroordeeld of terechtgesteld.
  Er bestaan hierop inderdaad uitzonderingen. De beroving van het leven is niet in strijd met de grondwet als dit het gevolg is van het ‘gebruik van geweld dat absoluut noodzakelijk is teneinde in overeenstemming met de wet een een oproer of opstand te onderdrukken’.

  Het moet dus gaan om 1. een oproer of opstand, 2. het geweld moet absoluut noodzakelijk zijn en dit alles moet 3. in een wet zijn geregeld. De woorden oproer of opstand houden veel meer in dan een gewone demonstratie. U moet dan bijvoorbeeld denken aan een grootschalige, langer durende, maatschappij ontwrichtende oproer. Het mag ook alleen als het echt niet anders kan, anders is het niet absoluut noodzakelijk. Dit alles moet vooraf zijn geregeld in een wet (die volgens de gewone democratische procedure tot stand is gekomen).

  Het gaat hier dus echt om uitzonderlijke omstandigheden die duidelijk afgebakend zijn.

  Overigens betreft het hier bepalingen die ook al in het Europees verdrag ter bescherming van de rechten van de mens staan. Hierbij is Nederland al sinds jaar en dag partij. Nu is nieuw dat ook de Unie instellingen hieraan gebonden worden. De regels worden dus niet slechter, maar alleen maar breder toepasbaar.

  Vriendelijke groet,

  Marianne de Jong
  TASK FORCE REFERENDUM
  p/a Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Tel: 070-348 5809
  Fax: 070-348 7346
  email: marianne-de.jong@minbuza.nl
  Lijkt me nog een reden om tegen te stemmen; het was wlliswaar in een ander verdrag ook al geregeld, maar dat is dus hoognodig toe aan herziening. Met deze grondwet wordt het vastgelegd.
  De criteria zijn uiterst vaag.
  Jan, ik had me er ook geen rekenschap van gegeven dat het zo ernstig is met je rug dat je niet eens zelf kan stemmen. Sterkte Jan.

  Reactie door kaatje — woensdag 1 juni 2005 @ 9.34 uur

 36. De vasthoudendheid van het regeringsgespuis om voor te gaan stemmen is toch bewonderingswaardig. Alle argumenten die aangebracht zijn om ook hen te overtuigen dat het geen goede overeenkomst is in de wind te slaan en stug vol te houden dat dit een geweldige stap in de goede richting is. Ik heb geen 1 duidelijke reden kunnen vinden waarom we dit verdrag nodig hebben alleen dat het voor de bestuurders makkelijker wordt de burger te laten doen wat zij willen zonder dat iemand daar iets tegen kan doen en dat op een enorm grote schaal van 450 miljoen koppen. Het idee alleen al… dat helaas ook onze huidige politieke leiders het niet zo goed met ons voor hebben, hebben zij in de afgelopen jaren uiterst bekwaam bewezen, nu het lef te hebben het jawoord te vragen voor een verdrag om voor honderden miljoenen het lot te kunnen beslissen is naar mijn inziens misdadig. Laten ze hun eigen familie maar terroriseren… van de mijne blijf je af !!

  Reactie door Terry — woensdag 1 juni 2005 @ 9.35 uur

 37. Net JA gestemd.

  Reactie door MPL — woensdag 1 juni 2005 @ 9.38 uur

 38. Dat voelde goed!

  Reactie door MPL — woensdag 1 juni 2005 @ 9.38 uur

 39. O.a. Lousewies van der Laan en Boris van der Ham (D66) hebben gisteren in Utrecht nog geprobeerd ja-stemmers te werven. Ze deelden, naast flyers, gratis blikjes drank uit. Zijn ze zo wanhopig geworden dat ze stemmen willen kopen? :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 9.41 uur

 40. Ik heb net ook gestemd en (natuurlijk) tegen gestemd.
  Ik ben gehandicapt en maak gebruik van een electrische rolstoel. Vanuit de rolstoel is het vrijwel onmogelijk om zelfstandig een stem uit te brengen op de electronische stemtafels. De rode stemknop zit zover verwijderd dat je er niet eens bij kunt komen zonder uit de rolstoel te komen. Bij het ontwerp is duidelijk niet gedacht aan de gehandicapte mede-mens die graag zelfstandig een stem uit wil brengen zonder hulp van een ander. Het is tenslotte mijn stem en ik wil het genoegen hebben zelf die rode knop in te drukken om mijn stem te bevestigen !

  Reactie door Carolien — woensdag 1 juni 2005 @ 9.42 uur

 41. 2 maal nee kunnen stemmen en het was een lekker gevoel.

  het viel me trouwens mee dat er nog een Neeknop op de stemmachine zat, want de Neestemmers waren eigenlijk te achterlijk om te mogen stemmen, hadden geen argumenten of zouden neestemmen om “de verkeerde redenen”

  ben benieuwd of Nicolai z’n bureau al aan het leegruimen is.
  Bij een duidelijk nee, heeft hij heel wat belastinggeld verkwist.

  Reactie door Bart — woensdag 1 juni 2005 @ 9.44 uur

 42. Bericht aan Netwerk:

  “Uw berichtgeving rond de Europese “Grondwet” was ronduit schandalig eenzijdig. De uitzendingen op 30 en 31 mei spanden de kroon: uitsluitend ja-propagandisten kwamen aan het woord. U was geen haar beter dan een staatsomroep in een dictatoriaal geregeerd land. Voortaan zal ik met extra scepsis en wantrouwen uw uitzendingen moeten bekijken.”

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 9.44 uur

 43. Sterkte met je rug en snel weer opkrabbelen! Nog even een compliment, geef maar door, aan Harry van Bommel: jullie doen het hartstikke goed! Ik twijfel al een poosje of ik jullie mijn stem wil geven, maar als jullie niet te ver doorslaan in jullie argumentatie en de feiten blijven benadrukken waarom tegen, dan heb je genoeg in handen om veel mensen aan jullie te binden!
  Vandaag heb ik nee gestemd, ik hoop over twee jaar of liever eerder, ja voor jullie bij de tweede kamerverkiezing…..

  Reactie door Jos — woensdag 1 juni 2005 @ 9.45 uur

 44. hallo jan.
  gauw beter worden..ik stem tegen..dus nu!!!… veel groeten en beterschap.. liefs els

  Reactie door els lennertz — woensdag 1 juni 2005 @ 9.45 uur

 45. Hoi Jan,

  Allereerst beterschap!

  Al weken had ik het idee ‘ja’ te gaan stemmen, een samenwerkend europa, wie wil dat niet?

  Gisteravond een goed gesprek gehad met vrienden van ons, ‘ouderwets’ een gezellige avond over ditjes en datjes, gebeurtenissen in de wereld en ons leven en :politiek. Na dit gesprek heb ik besloten me toch meer in te gaan lezen over de details van de grondwet. Na veel websites (goed gekeken wie hem opgezet had) en veel lezen, besluit ik vandaag een overduidelijke ‘nee’ te stemmen. Gisteravond hebben ze me twee dingen bijgebracht: ‘geen ja zeggen bij twijfel’ & ‘wel een samenwerkend europa, maar niet onder deze voorwaarden’. Voorts zijn de dierenrechten en het milieu er bekaaid vanaf gekomen en alle andere dingen waar we in Nederland wat vooruitstrevender in zijn.

  Ik hoop dat de wensen van het Nederlandse volk vandaag worden gerespecteerd, zonder de condities die de verschillende partijen opstellen dit zie ik ze bij de landelijke verkiezingen nog niet doen).

  Ik ben heel benieuwd…..

  Reactie door Marjolein — woensdag 1 juni 2005 @ 9.46 uur

 46. @ Carolien (40):

  Gelijk heb je! Een goed actiepunt om verder mee te gaan!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 9.47 uur

 47. @42 Bedankt, ik ben het helemaal met je eens.

  Reactie door Carla — woensdag 1 juni 2005 @ 9.49 uur

 48. veroordelen is een nadeel van de mens
  zo heeft ieder nadeel zijn voordeel(cruyff)
  voordeel van het nadeel is
  wij zelf allemaal het zelfde
  ieder heeft het in zich
  denk maar na
  ieder veroordeeld in zijn eigen straatje
  een nee
  is nog geen stempel het is een mening
  anders vraag het ons niet om ja of nee te stemmen

  “links midden rechts”

  Reactie door domiNEE — woensdag 1 juni 2005 @ 9.50 uur

 49. Dat de hersenspoeling van de regering via de media heeft gewerkt blijkt uit het aantal ja stemmers. Beeld heeft zo’n enorme impact op de menselijke geest dat sommige mensen niet eens meer weten wat ze doen en maar geloven wat ze denken te zien. Als je eenmaal beseft dat TV en radio echt illusies zijn en behoren aan de trucs van de goochelaar begint daar je tegenwoordige vrijheid…… veel ja stemmers weten niet meer wat te geloven door alles wat ze gezien en gehoord hebben en zijn bang geworden het verkeerde te kiezen, de keus wordt voor sommige zo moeilijk dat het een last is. Door de aanhoudende campagne van de regering wordt je steeds weer aan het feit herinnerd dat je straks kiezen moet, de last die sommige met zich meedragen wordt van hun schouders gehaald als ze toegeven en onderdanig en gedwee doen wat er hun over en over again opgedwongen is..

  Reactie door Terry — woensdag 1 juni 2005 @ 9.51 uur

 50. @39

  Blijkbaar hebben ze geen sterke argumenten om met woorden mensen te proberen over te halen JA te stemmen. Het riekt naar omkoping!!!

  Reactie door ACCEPT — woensdag 1 juni 2005 @ 9.53 uur

 51. Vraag aan die mensen die al gestemd hebben ?

  Bewoog het TEGEN knopje ook ? (En steeds kleiner ?)

  Reactie door Wimpie — woensdag 1 juni 2005 @ 9.55 uur

 52. Mijn vrouw heeft zojuist even 4 x NEE gestemd. Die van mij, haarzelf en ouders. Lekker gevoel is dat. Jan Marijnissen, beterschap met je rug. Had ik nog niet gezegd!

  Reactie door ACCEPT — woensdag 1 juni 2005 @ 9.57 uur

 53. Beterschap Jan!

  Ook in Oijen wordt er NEE gestemd!

  Reactie door Chris — woensdag 1 juni 2005 @ 9.57 uur

 54. Dat is wel het grote verschil met de Fransen, Nederlanders zijn zo gedwee, waar zijn die Nederlandse ballen ? Stem godverdomme NEE, laat je niets wijsmaken! Deze regering zit er echt niet voor ons… die zitten er voor zichzelf !! En dat willen ze straks op grote schaal uitvoeren.. Makke Europese slaven.. die zien ze het liefst, jaknikkers….lekker makkelijk..

  NEE…. NEE en nog es NEE !!

  Reactie door Terry — woensdag 1 juni 2005 @ 9.57 uur

 55. Al die argumenten, zowel voor als tegen vind ik niet echt hout snijden. De meeste argumenten tegen vind ik vaak wat onbenullig klinken en argumenten voor rieken naar bedreiging.
  Ik stem nee, maar inmiddels alleen maar om het gevoel dat er ergens iets niet klopt.

  Reactie door woody — woensdag 1 juni 2005 @ 9.58 uur

 56. Enkele weken geleden nog een discussie gehad met familieleden over het ‘grondwettelijk verdrag’. Wilde hen overtuigen toch maar wel JA te stemmen.
  Vanmorgen echter toch vol overtuiging NEE gestemd.
  Ik wilde dat de interesse in de EU zo bleef als deze de laatste weken geweest is. Ik heb genoten en geleerd van de afgelopen 10 dagen politieke discussie. Helaas blijk ik toch ‘dom’ te zijn gebleven. Ik heb namelijk NEE gestemd, zonder het gehele verdrag te kennen en te begrijpen. sorry hiervoor……………

  Reactie door John — woensdag 1 juni 2005 @ 10.00 uur

 57. Ik ga zo een VETTE NEE stemmen.

  Even alvast voor in de agenda, morgen in ZEMBLA: EUROBEDROG

  http://www.omroep.nl/vara/zembla/

  Reactie door AE van Hattum — woensdag 1 juni 2005 @ 10.00 uur

 58. Ik ga twee keer NEE stemmen, mijn vriend zit in Keulen, vandaar. Lekker gevoel wel. Ik denk dat de nieuwe grondwet een achteruitgang zal betekenen voor Nederlandse vrouwen en homo’s. Bovendien staat er in de nieuwe ‘grondwet’ dat ‘islamofobie’ gelijk gesteld zal worden aan antisemitisme en dat is waanzin. Je mag dan niet meer kritisch zijn over de islam want dan discrimineer je! En het opvallendste is, is dat TURKIJE, nog niet eens lid van de EU, er voor gezorgd heeft dat die bepaling in de wet komt.
  NEE!

  Reactie door Annelies — woensdag 1 juni 2005 @ 10.03 uur

 59. Met genoegen 2X Nee.

  Het was wel druk met ouderen bij de Pius X,Jan

  Nu de buren met 3 X Nee uitgezwaaid.

  Reactie door Beste Kerel — woensdag 1 juni 2005 @ 10.05 uur

 60. Hoi Jan,
  Viel me op dat het al erg druk was vanmorgen met stemmers, van jong tot oud. Ben wel benieuwd naar de uitslag, ik moet nog zien of het een NEE wordt vanavond.

  Reactie door Jack — woensdag 1 juni 2005 @ 10.05 uur

 61. En Jan Marijnissen, sterkte, even rust en ik hoop ook veel plezier!

  Reactie door Annelies — woensdag 1 juni 2005 @ 10.07 uur

 62. De afgelopen weken heb ik heel veel argumenten tegen elkaar afgewogen, gelezen en gediscussieerd. En ik ben tot de conclusie gekomen dat ik ‘voor’ ben en dat heb ik vanochtend ook gestemd.

  Het voelde wel als een opluchting, niet dat ik ‘voor’ gestemd heb, maar het stemmen zelf. De afgelopen tijd werden veel mensen, waaronder ik, heen en weer geslingerd door overtuigde voor- en tegenstanders. Nu is het gebeurd en zijn de regering en het parlement aan zet.

  Reactie door Fjodor — woensdag 1 juni 2005 @ 10.11 uur

 63. #59 Annelies

  Turkije; nog niet eens lid van die EU en nu al ons de wetten bepalen? Het is nog erger dan we dachten. Snel naar het buro om hier een streep door te halen!!!

  Reactie door ReneR — woensdag 1 juni 2005 @ 10.12 uur

 64. Wat eigenlijk wel raar is, is dat er maar 2 knopje waren 1 voor en 1 tegen. Hoe kunnen mensen die het nu nog steeds niet weten of neutraal zijn hun stem uitbrengen ? Worden zij gedwongen tot een keuze bij het uitbrengen van hun stem, of is het simpel indrukken van de rode knop genoeg of kunnen zij alleen maar hun stemkaart inleveren? (hoe zit het dan met het opkomstpercentage?)

  Reactie door Carla — woensdag 1 juni 2005 @ 10.13 uur

 65. @ Jan Breur (8):

  Wat dacht je van het “moment suprême”? :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 10.14 uur

 66. Ik zal zo eens even richting stemhok fietsen, ik neem aan dat het een geweldig goed gevoel gaat geven als ik de NEE knop in druk! 8)

  Reactie door Mirella — woensdag 1 juni 2005 @ 10.16 uur

 67. “Ik denk dat de nieuwe grondwet een achteruitgang zal betekenen voor Nederlandse vrouwen en homo’s.”

  Mag ik vragen waarom? Ik zag gisteren in, ik geloof, TweeVandaag een reportage met Ayaan Hirsi Ali en die is voor de EU grondwet, omdat deze volgens haar juist een vooruitgang betekent voor onder andere vrouwen en homo’s. Daarover staat in het deel over grondrechten een aantal artikelen.

  Reactie door Fjodor — woensdag 1 juni 2005 @ 10.16 uur

 68. Het vakje “TEGEN” indrukken was een heerlijk gevoel! Goed gekeken of er echt tegen in het schermpje stond.
  Eindelijk kon ik mijn stem uitbrengen!!!

  Reactie door Edwin — woensdag 1 juni 2005 @ 10.19 uur

 69. Hoy Jan, ook goedenmorgen,
  Ja, wij gaan ook zo (nee)-stemmen en daarna door naar het centrum waar we met o.a. Laurens(met de bakfiets) en andere actievoerders nog wat NEE-propaganda gaan maken in Amsterdam.
  Hou je taai, tot straks.
  Groet,
  Amita.

  Reactie door Amita — woensdag 1 juni 2005 @ 10.20 uur

 70. @ Lydia (15):

  Dat was gisteravond in het televisieprogramma “Referendum-avond Europa” van de NOS. Toen Brinkhorst dat beweerde kon zelfs presentator Ferry van Mingelen zich nauwelijks goedhouden. Besmuikt merkte hij op: “Het was toch wel een onhandige uitspraak van de directeur van de Nederlandse Bank, hè? ” :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 10.20 uur

 71. @67 Omdat Nederlandse vrouwen en homo’s meer zijn dan vrouw en homo, het zijn namelijk wereldburgers en er staat meer in de grondwet.

  Reactie door Carla — woensdag 1 juni 2005 @ 10.22 uur

 72. Zonet nog even; liet het journaal nog een paar mensen zien, die zich op het laatste moment nog bedacht hebben en nu ineens “JA” gaan stemmen, omdat ze bang zijn (gemaakt) dat Nederland straks nergens meer over mag meepraten. Alsof dat in 1 klap verdwijnt.

  Bah, kun je echt zien hoe over het algemeen de domheid regeert hier.

  Reactie door ReneR — woensdag 1 juni 2005 @ 10.26 uur

 73. @72 Ja, zeker als je je realiseert wíe er dan meepraten …

  Reactie door Carla — woensdag 1 juni 2005 @ 10.28 uur

 74. (Vervolg op nr. 70)

  Hoewel, “besmuikt”? Van Mingelens opmerking was voor ieder duidelijk, en eigenlijk veeleer ironsich.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 10.31 uur

 75. Door een kaak operatie kon ik ook zelf niet en heb mijn volmacht aan mijn man gegeven, die voor ons beiden een volmondig TEGEN heeft gestemd. Jammer dat ik de plezier van dat knopje indrukken zelf niet mocht hebben, maar het voelde voor hem vast dubbel goed :)

  Reactie door Kayleigh — woensdag 1 juni 2005 @ 10.32 uur

 76. Publieke Omroep heeft zijn bonus binnen voor de schandelijke steun voor het Ja kamp.

  Kabinet ziet af van jongerenzender.

  Nu weet een ieder in Nederland wat de prijs van onafhankelijke berichtgeving is.

  Reactie door Beste Kerel — woensdag 1 juni 2005 @ 10.33 uur

 77. @ Dirk (21):

  Als je het goede gevoel maar volgt….. :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 10.34 uur

 78. Ik durf het bijna niet te zeggen..
  maar ik heb toch ja gestemd…

  Reactie door Karin — woensdag 1 juni 2005 @ 10.36 uur

 79. @ Jan Breur (25):

  Jouw tegenstem zal door het kabinet worden uitgelegd als een oproep om veel dingen IN NEDERLAND te veranderen. Zo doet president Chirac het ook in Frankrijk…. :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 10.37 uur

 80. Ik vond die referendum uitzending gisteren wel erg knullig, met name vanwege die Maartje van Wegen.

  Zoals Harry van Bommel aangekondigd werd, hoe Van Wegen bijna vergeet twee debaters te bedanken en dat soort dingen.

  Reactie door Fjodor — woensdag 1 juni 2005 @ 10.37 uur

 81. Allereert beterschap Jan!

  En ja, ik ga straks nee stemmen. Ondanks dat ik eigenlijk tegen dit referendum ben en nog wel even getwijfeld heb om te gaan. Ik ga zelfs twee keer stemmen, als inwoner van Utrecht mag ik me ook uitspreken over het verkapitaliseren van de binnenstad: elke zondag koopzondag (hehe, dat is tenminste een onderwerp dat mijn kleine petje niet te bovengaat ;-).
  Dus dat wordt twee keer nee, vandaag.

  Reactie door Dirk — woensdag 1 juni 2005 @ 10.37 uur

 82. @67. In veel andere landen binnen de EU is de positie van de vrouw en de homo’s veel slechter dan in Nederland. Wie zegt mij dat onze sterke positie behouden blijft? Ik heb daar op dit moment, met deze grondwet, en deze politici, geen vertrouwen in. Denk ook aan abortus en de anti-conceptiepil. Wat je ziet is dat er een middenweg wordt gekozen en dat betekent voor ons vooruitstrevende landje op dit voor mij belangrijke gebied eerder een achteruitgang dan een vooruitgang. Cisca Dresselhuys heeft daar trouwens gisteren nog een goed interview over gegegeven.

  Het beter kunnen bestrijden van het terrorisme (een paar jaar geleden geen argument voor de ‘grondwet’) is ook een kulargument en ineens heeeeel belangrijk! Men kan het in eigen land niet eens goed bestrijden en voorkomen, laten ze daar eerst maar hard aan werken. Gisterenavond bij Barend en Van Dorp bevestigde de ex-commissaris van politie, ben zijn naam even kwijt Klaas….., mijn vermoeden op dit gebied.

  Als we het stierenvechten in de nieuwe grondwet niet eens kunnen verbieden, hetgeen een stap vooruit in de beschaving zou zijn, dan heeft die grondwet voor mij geen zin. Dan gaat het alleen maar om de economie, de multi-internationals, opdat die er beter van worden.
  En ik wil WEL financieel inleveren om arme landen te helpen, daar gaat het niet om. Dat zijn we verplicht te doen maar kan dat niet zonder die grondwet?

  Verder. Omdat Ayaan Hirsi Ali JA zegt, wil dat nog niet zeggen dat ik ook JA zeg, al zijn er hier mensen die dat denken omdat ze niet naar de echte argumenten durven te luisteren.

  Dat er geen aandacht in de pers is besteed aan de toevoeging in de wet over het irrationele islamofobie, vind ik veelzeggend. En vooral dat Turkije dat heeft gewild. Straks saat dus op papier dat ik niet meer tegen een ideologie mag zijn, zoals je vroeger niet tegen het communisme mocht zijn! Dat lijkt me geen goede ontwikkeling. Ik stem tegen en ga dat nu doen. Fijne dag.

  Reactie door Annelies — woensdag 1 juni 2005 @ 10.47 uur

 83. Ik ga straks een duidelijke NEE indrukken!
  Omdat ik absoluut geen vertrouwen in zo’n grondwet heb.
  Het gevolg zal waarschijnlijk zijn dat Nederland als een lulletje rozewater alles maar moet slikken wat de grotere landen bedisselen.

  Reactie door Els — woensdag 1 juni 2005 @ 10.49 uur

 84. Nou ik weet het niet goed meer Jan.
  Ik ga zo stemmen maar word zo heen en weer geslingerd ja-nee-ja-nee.
  Ik sta voor NEE maar weet niet zeker of ik er goed aan doe.
  Ik hecht veel waarde aan jou mening dus laat de weegschaal doorslaan naar NEE. Echt moeilijk om een keuze te maken maar het word NEE.

  Reactie door yvonne — woensdag 1 juni 2005 @ 10.51 uur

 85. Hallo Jan,

  Ik heb vanmorgen om 9.00 uur gestemt. Alleen hadden ze nu geen JA en NEE knop. Maar een VOOR en TEGEN knop. Ik heb uiteraard op de TEGEN knop gedrukt en daarna op de rode knop om mijn stem te bevestigen. Zo werkte het stemmen in ieder geval hier in Hapert.
  Het maakte het wel moeilijker voor een kennisje van mij die in de rolstoel zat. Omdat ze me goed kent vroeg ze mijn hulp en zei ze mij dat ze NEE wilde stemmen en vroeg of ze dan op TEGEN moest drukken. Ook was haar vraag aan mij als ze niet bij de rode knop kon of ik die dan in wilde drukken. Natuurlijk heb ik haar hier mee geholpen. Jammer, dat het de gehandicapten dan zo moeilijk gemaakt word. Voor hun is een JA en NEE knop makkelijker te begrijpen als een VOOR en TEGEN knop. Ook was er geen blanco knop hier, dus je mocht hier niet blanco stemmen als je te erg twijfelde. En voor gehandicapten in een rolstoel zouden de stem-machines wat lager moeten staan zodat ze zonder hulp kunnen stemmen.

  Jan, fijn dat Lilian voor je gaat stemmen.
  Ik wens je nogmaals beterschap.

  Paula

  Reactie door Paula Buisman — woensdag 1 juni 2005 @ 10.52 uur

 86. 85) Paula,

  Ja dat viel mij ook al op bij ons stembureau. Ik dacht dat het een normale gang van zaken is dat je ook blanco kan stemmen. Bij vorige verkiezingen zat die knop er altijd wel.
  Misschien iets voor kamervragen?

  Reactie door Karin — woensdag 1 juni 2005 @ 10.55 uur

 87. Beste Jan,
  Heel veel sterkte met je rug ! Ongelooflijk rot voor je dat die zwakke plek je parten speelt en dan ook nog juist nu. Zo dadelijk ga ik twee keer stemmen. Eén keer voor mijzelf en één kkeer voor een burrman die zelf vandaag verhinderd is. Ik geef je hier het mailtje waarin ik hem antwoordde op de vraag of ik het kon opbrengen zijn stem uit te brengen:
  “Ik ga natuurlijk je volmachtstem uitbrengen, ondanks het feit dat je daarmee JA zegt tegen Vrije-marktdwang (mèt alle marktwerking in de gezondheidszorg en onderwijs en sociale voorzieningen als verplichting, mèt de onmogelijkheid om als land bijvoorbeeld de Tobintax op te leggen= belasting op flitskapitaal), JA tegen gedwongen militarisering, JA tegen het feit dat stierenvechterij, rituele slachtingen en gedwongen voedering van ganzen voor de paté de foie gras als tradities blijven mogen, JA tegen de in wezen opgelegde opvoering van bulkproductie in de landbouw – artikelen III-227 en III-228 bepalen immers dat de productiviteit van de landbouw moet toenemen door het stimuleren van de technische ontwikkeling-, JA tegen het feit dat natuur, landschap en milieu niet één keer voorkomen in dat hele dikke pak tekst (wat geen wonder is als je bedenkt dat ecologie altijd het onderspit zal delven in de opgevoerde neoliberale economie die nu immers verdorie vastgelegd wordt in een grondwet; geen wonder dat de VVD dit een “mooi liberaal stuk” vindt), en zo kan ik nog zó lang doorgaan, vooruit nog eentje: JA tegen de onmogelijkheid even een stapje terug te doen en met de bevolking van die 25 landen eens goed te kijken welke richting we met elkaar uit willen met dit Europa. De richting van deze Grondwet is een richting waar ik, het moge je inmiddels duidelijk zijn, mordicus tegen ben, en waartegen ik dus NEE zeg!. Je kunt me vertrouwen, ik zal (lichtelijk kokhalzend, maar ik moet jouw onvervreemdbare rechten als Nederlands staatsburger respecteren, iets wat jouw Europa in mijn optiek, niet zal doen) jouw JA uitbrengen.” En zo, Jan, zal het gebeuren. Eén keer JA voor mijn buurman en één keer NEE voor mijzelf. Buurman was niet te overtuigen. Een aantal anderen in mijn omgeving gelukkig wel. Twee twijfelaars en twee overtuigde JA-stemmers door argumenten en door hen te wijzen op o.a. de SP-site voor meer argumenten overtuigd van NEE. En wie weet wat diè weer hebben bewerkstelligd in hun verdere omgeving! Jammer alleen van m’n buurman..
  Sterkte en naar ik hoop en verwacht veel plezier vandaag!

  Groeten,

  Nettie

  Reactie door Nettie — woensdag 1 juni 2005 @ 10.55 uur

 88. Het gevoel voor mij was dus heel erg goed om TEGEN de Europese Grondwet te stemmen. Ik hoop dat het vanavond een massaal NEE word.

  Paula

  Reactie door Paula Buisman — woensdag 1 juni 2005 @ 10.59 uur

 89. Nog steeds het oude vertrouwde rode podloodje, maar goed, heb er een mooie rode SP tomaat van gemaakt op de rechter kant (tegen) van het stemformulier. :D

  Jan Marijnissen nog maals erg veel sterke met je rug.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 1 juni 2005 @ 11.03 uur

 90. De Jonge Democraten hebben gisteren Oss volgeplakt met posters met een oproep om “ja” te gaan stemmen. Jan, je bent toch niet gaan twijfelen, hè? :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 11.08 uur

 91. Beste Evert,
  Dan heb je kans dat je stem ongeldig wordt verklaard…
  beter geen toevoegingen op je stembiljet.

  Reactie door een fan — woensdag 1 juni 2005 @ 11.11 uur

 92. @ Fjodor (67)”

  Het is onzin, zoals ja-propagandisten (o.a. Wouter Bos) hebben beweerd, dat nieuw is dat (sociale) grondrechten worden gegarandeerd. Die staan al lang in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en het Europees Sociaal Handvest. Een van de vele leugenachtige trucs, die zijn uitgehaald…..

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 11.17 uur

 93. Goedemorgen Jan, beterschap nogmaals! En uiteraard stem ik dadelijk tegen. Europa heeft geen grondwet nodig, maar een nieuwe frisse architectuur. En daarmee bedoel ik uiteraard géén nieuwe dure gebouwen in Brussel.

  Reactie door Johnito — woensdag 1 juni 2005 @ 11.18 uur

 94. Samen met Moeders naar het stembureau geweest en twee maal tegen gestemd. En wat voelt dat heerlijk ! Hiermee een hele lange neus getrokken naar de burocratie, de fraude, de euro en alle andere frustraties welke in mij op komen als ik aan Europa denk. (Overigens ook inhoudelijk tegen DEZE grondwet en DIT Europa.)

  Reactie door Wimpie — woensdag 1 juni 2005 @ 11.20 uur

 95. @ Ammeleis (82):

  Dat was ex-hoofdcommissaris van Amsterdam Nordholt bij Barend & Van Dorp. Hij was heel nuchter en to the point. Hij beloofde vroeg naar het stemlokaal te gaan en te prroberen daar nog mensen ervan te overtuigen dat ze “nee” zouden moeten stemmen. Een verademing tussen al die eenzijdige ja-propaganda…..

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 11.24 uur

 96. Pardon: “Annelies”.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 11.25 uur

 97. “In veel andere landen binnen de EU is de positie van de vrouw en de homo’s veel slechter dan in Nederland. Wie zegt mij dat onze sterke positie behouden blijft?”

  Zolang ons beleid op het gebied van omgang met vrouwen en homo’s niet in strijd is met de EU grondwet, is er geen probleem, ook niet als ons beleid strenger is. En ons beleid is niet in strijd met de EU grondwet of de huidige verdragen, anders was het al wel veranderd.

  “Als we het stierenvechten in de nieuwe grondwet niet eens kunnen verbieden, hetgeen een stap vooruit in de beschaving zou zijn, dan heeft die grondwet voor mij geen zin.”

  Ik ben tegen stierenvechten. Maar, stierenvechten is een onderdeel van de Spaanse cultuur en traditie. Ik vind niet dat we de EU de macht moeten geven om te bepalen hoe de cultuur en traditie in een land eruit moet gaan zien. Als je in de grondwet wilt opnemen dat stierenvechten verboden is, dan stem je er, naar mijn mening, eigenlijk mee in dat de EU het recht heeft een volk een stuk van hun cultuur te ontnemen.

  Ik wil geen Europese superstaat.

  “Verder. Omdat Ayaan Hirsi Ali JA zegt, wil dat nog niet zeggen dat ik ook JA zeg, al zijn er hier mensen die dat denken omdat ze niet naar de echte argumenten durven te luisteren.”

  Ik zeg ook niet dat jij achter Ayaan Hirsi Ali aan moet lopen, zeker niet. Ik was alleen benieuwd naar jouw argumenten.

  “Het is onzin, zoals ja-propagandisten (o.a. Wouter Bos) hebben beweerd, dat nieuw is dat (sociale) grondrechten worden gegarandeerd. Die staan al lang in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en het Europees Sociaal Handvest.”

  Ik heb begrepen dat die verdragen niet bindend zijn en door ze op te nemen zouden ze wel bindend zijn. Daardoor moeten nieuwe en potentieel nieuwe lidstaten zich er aan houden, wat concreet in zou kunnen houden dat ze sociale hervormingen moeten doorvoeren in die landen.

  Reactie door Fjodor — woensdag 1 juni 2005 @ 11.27 uur

 98. @ Annelies (82):

  Citaat: “…zoals je vroeger niet tegen het communisme mocht zijn.” Pardon? U bent een ietsie-pietsie in de war: je kreeg juist problemen als je sympathie had voor communisme, hoor!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 11.28 uur

 99. Na de campagne zal balkenende weer zijn ware aard tonen, gisteravond op tv was hij poeslief, en je zou er bijna intrappen, maar je moet kijken naar zijn daden, niet naar wat er uit zijn bek komt.

  moet nog stemmen, maar ga zeker tegen stemmen,en zal nog proberen iedereen die het niet weet of voor is om te turnen.

  Reactie door Jansonius — woensdag 1 juni 2005 @ 11.28 uur

 100. Heb 3x NEE gestemd. Voelde goed. Nu maar wachten op de ‘goede’ uitslag.

  Reactie door Anna — woensdag 1 juni 2005 @ 11.35 uur

 101. @ Fjpodor (97):

  Het EVRM en ESH zijn wel degelijk bindend hoor, en hoe! Door opname van de (sociale) grondrechten in de Europese “Grondwet” zijn inderdaad alle (toekomstige) EU-landen eraan gebonden. Ik weet het niet uit mijn hoofd, maar er zullen nauwelijks of geen landen zijn die niet al partij zijn bij de eerdere verdragen.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 11.36 uur

 102. Hoi Jan,

  Ten eerste veel beterschap met je rug!
  Ten tweede mag mijn zoontje dadelijk als hij uit school komt op het knopje drukken in het stemlokaal.
  natuurlijk mag hij dan nee stemmen.

  Zal aan je denken als ik er sta.
  Het gaat je goed!

  Reactie door Karin — woensdag 1 juni 2005 @ 11.37 uur

 103. It’s a beautyful day
  The sun is shining
  It feels good
  No one ‘s gonna stop us now… 8)

  Liedje kwam zomaar ineens in me op nadat ik op TEGEN had gedrukt in het stembureau…
  Ik was nummer 100 vandaag van de ruim 600 die er konden komen vandaag. Was het maar vast 22.00 uur! :lol:

  Reactie door Mirella — woensdag 1 juni 2005 @ 11.39 uur

 104. @ Olav 46:
  Die stemmachines zijn gekocht met de bedoeling dat ze 15 tot 20 jaar mee moeten gaan. Protesteren heeft bar weinig opgeleverd tot nu toe. Maar dat zijn de gehandicapten in Nederland onderhand wel gewend van overheidsinstantie’s, treinen die nu aangekocht worden en zo’n 20 tot 25 jaar in bedrijf zullen zijn zijn ook niet aangepast en kunnen dat straks waarschijnlijk ook bijna niet worden. Vooruitdenken doen ze slecht bij de overheid.

  Reactie door Carolien — woensdag 1 juni 2005 @ 11.41 uur

 105. Sterkte met je rug trouwens nog, hoop dat de uitslag van vanavond de pijn wat zal verzachten, we gaan natuurlijk uit van een massaal NEE. Ik vind dat we het nog beter kunnen dan de Fransen zondag dus op naar de 60%!

  Reactie door Mirella — woensdag 1 juni 2005 @ 11.43 uur

 106. @101

  De huidige landen, zoals Nederland zullen de grondrechten vast al in hun eigen grondwet hebben ingebouwd en misschien wel strenger dan op Europees niveau is vastgelegd.

  Maar ik weet niet hoe het zit met de nieuwe lidstaten en de mogelijke nieuwe lidstaten zoals Turkije. En wie weet wat men nog meer voor landen aan de EU toe wil gaan voegen. Daar gaat het me om, de toekomst.

  Reactie door Fjodor — woensdag 1 juni 2005 @ 11.44 uur

 107. Ben je al geweest?:
  JA.

  Heb je getwijfeld?:
  NEE.

  Waarom heb je NEE gestemd?:
  -100% tegen een europees leger.
  -te weinig sociaal.
  -te weinig democraties.
  -veel punten zijn me nog te onduidelijk.

  Hoe voelde’t?:
  Ben vanmorgen met mijn eigen stemkaart en een aantal
  volmachten naar het stembureau geweest.TEGEN-TEGEN-TEGEN-
  TEGEN.Het voelde GOED.

  Reactie door Joke Faas — woensdag 1 juni 2005 @ 11.44 uur

 108. Uiteraard “Ja”gestemd. Om de democratie in stand te houden en ons niet buitenspel te zetten.Als je alles ged gelezen had zou je tot die conclusie zijn gekomen!!!

  Reactie door R.Visser — woensdag 1 juni 2005 @ 11.47 uur

 109. Wat was die André Rouvoet gisteren tijdens de “Referendumavond Europa” van de NOS goed tegen Jozias van Aartsen. Ik hoop dat André vele twijfelaars heeft kunnen overhalen.

  Achteraf bezien is Jozias van Aartsen reclame voor het nee-kamp geweest. Jozias als mascotte!

  Vandaag schrijven we samen geschiedenis, omdat het gaat over de toekomst van Europa. Niet afbreken, maar gedurig opbouwen met wijsheid en zelfbeheersing.

  Reactie door Kees Huizenga — woensdag 1 juni 2005 @ 11.49 uur

 110. Beterschap Jan,
  ik heb nee gestemd, omdat ik vind dat Brussel nu al schijt aan burgers heeft, niet zelf regulerend is, Barosso gewoon mag sjoemelen zonder dat je daar ook maar iets oververneem,(jacht lenen en ??€ 10.000.000 cadeautje retourd)het inklokken en weggaan nog steeds gebeurd en ik denk dat de aanstaande boboos de landelijke mislukkingen van nu zijn die straaks het zefde moeten verdienen als de hoogst betaalde Italianen zonder dat daar ook maar iemand wat tegen doet bovendien denk ik aan een songfestival stemming telkens weer het beleid gaat bepalen.

  Reactie door koffiedik — woensdag 1 juni 2005 @ 11.49 uur

 111. De opkomst ligt hoog en bij mij in het stembureau was ook al ongeveer 15% geweest. Veel mensen maken opmerkingen waaruit je kan opmaken dat ze niet komen om de EU grondwet te steunen, aldus internet website nu.nl. Ik heb er vertrouwen in!

  Reactie door Jan-Derk — woensdag 1 juni 2005 @ 11.50 uur

 112. Beste meneer Marijnissen,
  Wat spijt mij dat voor u dat u nu niet zelf mag proeven hoe goed het smaakt om vandaag TEGEN te stemmen. Om 07:47 u. drukte ik de knop in TEGEN de invoering van dit domme Grondwettelijk verdrag. Dat gaf bijzonder veel voldoening, al was het alleen maar het gevoel dat ik zo als het ware mijn schouders ophaal over al die verspilde zendtijd van de Publieke Omroepen die zich weken achtereen hebben bewezen als de propaganda-machine van het neo-liberale bewind. Nu hoop ik maar dat er ‘n meerderheid TEGEN heeft gestemd en mijn stem zo deel wordt van een duidelijk protest tegen het gebrek aan goede manieren van die rechtse club. En dat de burgers zich straks herinneren hoe respectloos en neerbuigend de VOOR-stemmende dames en heren politici zich hebben getoond ten aanzien van ALLE kiezers. En hoe GL en Bos en De Waal en consorten zich hebben opgesteld. En hoe de Publieke Omroepen, door ONS betaald!, hun ware gezicht hebben getoond en wel als smerige verraders van het volk!
  We hebben het hele circus mogen getuigen…

  Reactie door Grumpy — woensdag 1 juni 2005 @ 11.51 uur

 113. Nog zonder ontbijt of douche en ondertussen denkend: shit, ik heb me verslápen ben ik naar het stembureau gehold. Onderweg kwam ik nog wat van mijn Marokkaanse buurmannen tegen en riep op de vraag hoe het me ging terug goed, ik ga stemmen. Waarop de buurmannen zeiden dat zij dat ook nog gingen doen, en mij vroegen wát ze het beste konden stemmen, en ik zei tégen, dat ik dat zelf ook ging doen. Met een onbezwaard gemoed zei ik dat, terwijl ik er normaal niet van houd anderen te beinvloeden in hun stemgedrag, maar het is ook voor hun het beste en als je nou het overwicht van je grijze haren hebt, dan mag je dat best eens gebruiken! Op het stembureau gevraagd hoe het zat met de opkomst, was nog niet veel van te zeggen, ik was de 189e die kwam stemmen, een beetje hetzelfde als met de Tweede Kamer, schatten zij. Toen nog even TweeVandaag-peiling ook nee doorgegeven, en nu gauw onder de douche en naar m’n werk. Maar het belangrijkste vandaag heb ik al gedaan.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 11.53 uur

 114. Ik heb voor gestemd. Liever een stap vooruit nemen om met die basis een volgende stap te kunnen zetten, dan opnieuw onderhandelen en erachter komen dat een log tankschip als de EU geen vier stappen ineen kan nemen. Oftewel ‘winst nemen’, zoals een bekend journalist het vergelijkt: http://www.2525.com/log/archives/2005/06/ja_of_nee_5.html

  Reactie door toinerz — woensdag 1 juni 2005 @ 11.54 uur

 115. 91, een fan

  Nee hoor, het was een viekand met daarin een rondje, het was de bedoeling op het rondje te vullen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 1 juni 2005 @ 11.54 uur

 116. 113. Wat ik trouwens leuk vond, was dat je eerst op tegen moest stemmen en daarna op een knalrooie knop om dat te bevestigen!

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 11.55 uur

 117. @Olav Meijer 77

  Voor mij is het NEE én TEGEN.
  Maar het zal wel moeilijk zijn voor de SP’ers die krampachtig het woordje `tegen’ in campagnes proberen te vermijden. Dat gaf ons die verschrikkelijk laffe verkiezingsposter.

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — woensdag 1 juni 2005 @ 11.58 uur

 118. Voor europa dus lekker tegen gestemd ;-)

  Reactie door Patrick — woensdag 1 juni 2005 @ 12.09 uur

 119. Ik ben nu net terug uit mijn werk en zit even te lunchen. Ik ga zo dadelijk eindelijk tegen stemmen. Waarom? Omdat Nederland op een aantal belangrijke punten zijn vetorecht kwijtraakt. Omdat ik de grondwet overbodig vind ik zie meer in een uitbreiding van bestaande verdragen. Omdat we met de Euro belazerd zijn en dat vind ik een goed argument. Omdat ik ook een boodschap wil afgeven aan dit Europa gezinde kabinet. Omdat het ja-kamp nog geen enkel goed argument voor de grondwet heeft kunnen noemen. Omdat ze ons manipuleren en indoctrineren. Omdat er vele verhalen bekend zijn van fraude binnen de EU. Omdat ik niet 1 groot Europees leger wil maar andere niet militairistische oplossingen. Omdat mijn onderbuik heel hard TEGEN roept! Omdat ik Oost Europa wel wil helpen maar door de regelingen in de grondwet Oost Europa onze banen gaat wegtrekken en ons CAO loon in gevaar komt. Zo kan ik nog wel ff doorgaan!

  Reactie door Sulis — woensdag 1 juni 2005 @ 12.16 uur

 120. Blanco stemmen is mogelijk, daarnet op radio 1 is het uitgelegd.
  De knop zit bovenaan, daar waar ook de rode bevestigingsknop is.
  Overigens telt een dergelijke stem als een ongeldige stem.
  Als je nog stemt op een stembiljet moet je deze gewoon zo weer inleveren, óók deze stem telt dan mee als een ongeldige stem.
  Beide stemmen tellen wel mee bij het opkomstpercentage.

  Reactie door Carla — woensdag 1 juni 2005 @ 12.19 uur

 121. Ik heb nog niet gestemd maar weet al wel dat ik nee ga stemmen om verschillende reden. En dan denk ik niet aan de euro en ook niet aan het toetreden van Turkije. Wantrouwen wel.
  De eerlijkheid gebied me te zeggen dat Rouvoet me uiteindelijk het meest heeft overtuigd. Maakt niet uit nee is nee.

  Reactie door Marianne Prins — woensdag 1 juni 2005 @ 12.24 uur

 122. Hier hadden we een touchscreen, voor – tegen – blanco en daarna moest je nog akkoord doen…

  Reactie door Mirella — woensdag 1 juni 2005 @ 12.29 uur

 123. @97. “Ik ben tegen stierenvechten. Maar, stierenvechten is een onderdeel van de Spaanse cultuur en traditie. Ik vind niet dat we de EU de macht moeten geven om te bepalen hoe de cultuur en traditie in een land eruit moet gaan zien. Als je in de grondwet wilt opnemen dat stierenvechten verboden is, dan stem je er, naar mijn mening, eigenlijk mee in dat de EU het recht heeft een volk een stuk van hun cultuur te ontnemen.”

  Gevaarlijk wat jij zegt want dan stel je dus vast dat alle culturen gelijkwaardig zijn en dat is mijns inziens niet zo. Want dan kun je ook in stand houden dat bijvoorbeeld de vrouw binnen een bepaalde cultuur minder is dan de man. Zoals jij denkt, houd je alle ellende in stand (stierenvechten, rituele slachtingen, en nog veel meer) en dat wil ik niet en daar wil ik ook nog graag voor uitkomen, dus stem ik NEE.
  Durf NEE te zeggen tegen idiotie.

  Laten ze hun huiswerk maar over doen.

  Reactie door Annelies — woensdag 1 juni 2005 @ 12.32 uur

 124. Zette ‘m per ongeluk onder het verkeerde onderwerp en héb al zo’n haast: maar las in Le Nouvel Observateur, die alles nog steeds op de minuut bijhouden, dat om 12 uur pas 12% van de Nederlanders gestemd had. Opschieten dus!!!! Naar dat stembureau!
  GA STEMMEN!!!!!!!!!

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 12.34 uur

 125. 67. Fjodor, sukkel, had deze vraag eerder gesteld voordat je als een mak lammetje Ja ging stemmen.
  Ik heb er geen zin meer in je nu nog in te lichten.

  Reactie door kaatje — woensdag 1 juni 2005 @ 12.38 uur

 126. Allemaal flink NEE stemmen, wij moeten alsnog de Fransen helpen,
  want Villepin werd intussen benoemd. De NEE zeggende Fransen zijn
  er nog lang niet, en worden mogelijk weer onderuit gefietst, door de tactiekjes van Villepin, ge souffleerd door…..3x raden.
  Als Nederland niet overtuigend JA stemt, en daarmee de Fransen
  ruggesteunt, wordt na verloop van korte tijd misschien de NEE-
  flank er beslist niet groter op, en dát was toch de bedoeling?

  Reactie door Madelief — woensdag 1 juni 2005 @ 12.41 uur

 127. Nog een argument nodig om tegen te stemmen? Nederland staat van de 25 EU-landen op de derde plaats voor wat betreft de groei van de werkloosheid. Als je vóór gaat stemmen, dan geeft je JPB en consorten een excuus in handen om te zeggen dat het helaas, zoals de euro bleek tegen te vallen, toch niet helemaal ging met Europa als van te voren verwacht en dat het dáár aan ligt dat de werkloosheid de pan uit stijgt. Nou, dat is dus niet zo. Het ligt aan het wanbeleid hier, laten we eerst de eigen rotzooi opruimen voordat we ons in het ongewisse storten.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 12.48 uur

 128. ik heb NEE gestemd, en ik voel me er trots over.

  Reactie door mitsai — woensdag 1 juni 2005 @ 12.51 uur

 129. maar er staan zoveel goede dingen in dit verdrag!
  ik persoonlijk vind het moeilijk om die weg te stemmen, en nog weer eindeloos te moeten afwachten tot er een verandering optreedt. de europese unie is een enorm log apparaat, moeten we dan niet elke verbetering aangrijpen?

  maar ja, blijft dat ik eigenlijk een statement wil maken tegen de manier waarop dingen gaan in europa, weet alleen niet of dit t goede moment is.
  ik twijfel nog – zal wel vanavond om kwart voor negen worden dat ik ga stemmen :)

  Reactie door am — woensdag 1 juni 2005 @ 12.53 uur

 130. joan

  zo is het, we moeten stoppen met het sponsoren van achterlijkheid

  zelfs als die door “pro”fessortjes wordt uitgedragen.

  Reactie door Jansonius — woensdag 1 juni 2005 @ 12.53 uur

 131. @129

  wachten,?

  hoe snel is er wel niet wat veranderd in frankrijk!

  Reactie door Jansonius — woensdag 1 juni 2005 @ 12.54 uur

 132. Om me heen zie ik mensen ‘toch maar’ Ja stemmen, ze doen maar ik word moe van het ompraten. En als ze om zijn, dan is het de dag erna weer om naar de andere kant… In ieder geval zelf Tegen gestemd en mijn vrouw ook. We zullen zien, laten we hopen dat men voet bij stuk houdt en niet alsnog voor de andere kant gaat, zoals vaak bij verkiezingen…

  Reactie door Jorrit Peter — woensdag 1 juni 2005 @ 12.56 uur

 133. 129. Alles wat er aan goeds staat in dit verdrag, staat al in het eerdere Verdrag van Rome ofwel het Verdrag voor de Rechten van de Mens, en tevens in het Verdrag voor de Burgerlijke en Politieke Vrijheden. En die blijven gewoon van kracht als deze Grondwet wordt weggestemd, met daarin ook de zaken die we zullen berouwen, als de constitutionalisering van de marktwerking in de publieke sector. Maar het is natuurlijk je eigen afweging. Heb je de Grondwet gelezen? Ik wel. En ik heb lange tijd flink getwijfeld. Maar ik denk dat ik één van de meest overtuigde tegenstemmers ben geworden. Tot vanavond!!

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 12.57 uur

 134. @123

  Voor mij zijn culturen inderdaad gelijkwaardig. Ik vind niet dat de ene cultuur in hoger aanzien staat dan de andere.

  En ik ben het er niet mee eens dat je zo allerlei ellende in stand houd. In Engeland is er een verbod op vossenjachten gekomen en in Spanje discussieerd men over een verbod op stierenvechten.

  Dit soort dingen moet je op nationaal niveao regelen en je moet druk uitoefenen via maatschappelijke organisaties en milieu organisaties. Je moet dit niet laten regelen door een of andere Europese superstaat.

  Ik blijf erbij dat de EU niet de macht moet hebben om te beslissen over cultuur en traditie in een land.

  “67. Fjodor, sukkel, had deze vraag eerder gesteld voordat je als een mak lammetje Ja ging stemmen.
  Ik heb er geen zin meer in je nu nog in te lichten.”

  Ik heb die vraag al vaker gesteld, maar geen bevredigend antwoord gekregen, punt. En ik loop achter niemand aan, wat dat betreft sta ik pal achter Toergenjev: “Ik deel niemands mening, ik heb mijn eigen mening”. En als jij vind dat ik als een mak lammetje achter anderen aanloop omdat ik het niet met jou eens ben, dan zij dat zo.

  En bovendien was die vraag niet bedoeld om onafhankelijke informatie te vergaren, maar om te vragen naar de mening van Annelies.

  Reactie door Fjodor — woensdag 1 juni 2005 @ 13.00 uur

 135. @134 Dus Fjodor, voor jou staat ‘het nazisme’, toch ook een cultuur, dus gelijk aan onze ‘westerse cultuur’? Ik ben blij dat ik daar anders over denk. Niet alle culturen zijn gelijkwaardig, dat valt niet vol te houden.

  Reactie door Annelies — woensdag 1 juni 2005 @ 13.04 uur

 136. Weebericht! Vanmiddag nog zon, maar in de avond een enkele regenbui. Dus degenen die het nog voor zich uitschuiven, en denken dat het vanavond nog wel kan en het dan toch te nat vinden: NU GAAN STEMMEN!!!!!!!!!!!!!!! Als je nog zit af te wegen omdat je voor wilt gaan stemmen maar het nog steeds niet helemaal zeker weet maar het zal toch wel voor worden met al die spots van de vooradviseurs op de radio: Blijf gewoon even nadenken totdat het weer droog is vanavond. En Annelies en Fjodor, deze overbekende discussie hoort niet onder dit onderwerp thuis. Dit gaat over stemmen.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 13.09 uur

 137. Regering betaalde 230.000 euro voor RTL-programma

  Gepubliceerd op woensdag 01 juni 2005

  DEN HAAG (ANP) – De regering heeft 230.000 euro bijgedragen aan het RTL-4 programma ‘Wat stem ik’. De werkgeversorganisaties en de vakbeweging hebben eenzelfde bedrag betaald. Dat heeft staatssecretaris Nicolaï geantwoord op schriftelijke vragen van Tweede-Kamerlid Van Bommel (SP) over het programma.

  Het programma stond in het teken van het referendum over de Europese grondwet. Volgens Nicolaï was om subsidie gevraagd voor dit programma en bepaalt de subsidiebeschikking dat het om een neutraal programma moest gaan. De directeur van het onafhankelijke Instituut voor Publiek en Politiek, dat de referendumwijzer op internet heeft opgesteld, zorgde voor de ,,neutrale duiding”, aldus Nicolaï.

  Reactie door Yup — woensdag 1 juni 2005 @ 13.10 uur

 138. 137. Dank, Yup!! Had destraks nog gekeken, maar ze stonden nog niet in Parlando. Dat maakt het extra pikant dat de FNV naar mij, toch FNV-lid, ontkent dat ze iets betaald hebben. Helaas, ik kan niet langer uitstellen, moet nu weg, maar ik zal zeker wat gaan doen met je info.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 13.13 uur

 139. @136. Ja Joan en ook gaat het erover WAAROM je ja of nee stemt. Lees Marijnissen zijn bijdrage. Europa gaat kapot aan het cultuurrelativisme en daarom stem ik ook NEE. De kracht van de rede, zal uiteindelijk winnen, hoop ik.

  Toch zijn we het weer eens eens he!

  Overigens ben ik er nog niet gerust op dat het NEE gaat worden.
  Dag!

  Reactie door Annelies — woensdag 1 juni 2005 @ 13.14 uur

 140. Tja ik twijfel heeeel erg wat ik wil gaan stemmen… De nee is aanlokkelijk maar ik lees al de hele week van alles over de grondwet / Europa etc. En ergens snap ik ook de voors / tegens die er zijn maar ik ben wel van mening dat in de huidige groeiende economie (na een recessie periode) en de opkomst van Azie als economische grootmacht en de macht van Amerika het zeer zeker belangrijk is dat we meer eenheid vormen op die gebieden.

  Staan we macht af aan Brussel met de grondwet ? Ja en nee… Een hoop dingen worden beter geregeld in mijn ogen daarnaast krijgt nederland ook bepaalde rechten / plichten terug c/q landen regelen meer eigen belangen etc. Ik denk dat het op bestuurlijke wijzen een plus punt is…. Ik denk daarom dat ik vandaag VOOR / JA ga stemmen … Ennuh Jan -> Beterschap :)

  Reactie door Michiel — woensdag 1 juni 2005 @ 13.20 uur

 141. Ik heb tegen gestemd, maar het had net zo goed voor kunnen zijn. Vlak voordat ik stemde, wist ik niet wat ik zou stemmen.

  Ik bedacht me, laat men er nog maar een keer over nadenken en onderhandelen, misschien dat het me dan de volgende keer duidelijk is wat er in de grondwet precies staat. Dit in combinatie met een groot europa waarvan ik denk dat het ver van de burgers staat en ik eigenlijk vóór kleinschaligheid ben heeft me zover gekregen om nee te stemmen.

  Daarnaast vind ik het wel jammer, dat ik tegen alle goeie dingen van de grondwet moet stemmen, zoals het vaststellen van de verhoudingen tussen de comissie en het parlement op europees niveau. Daarnaast is het jammer dat ik nu iets afwijs dat er waarschijnlijk toch binnen afzienbare tijd zal zijn, dus misschien had het dan nu ook wel gelijk gekund en had het wat tijd gescheelt.

  Reactie door Emile van Doorn — woensdag 1 juni 2005 @ 13.23 uur

 142. Ik heb zojuist mijn stem uitgebracht. Ik ben vóór een sterk en verenigd europa! Maar dan wél een europa voor de burgers, een democratisch en vooral sociaal europa waarin men begrijpt dat marktwerking in openbaar vervoer, energie en vooral zorg ,uitkeringen e.d totaal niet in het belang van die burger zijn! En juist daarom, omdat ik vóór europa ben, heb ik Tegen gestemd. Misschien dat er toch nog iets goeds uitkomt als de dames en heren politici de signalen van de kiezer een serieus nemen en er niet van uitgaan dat Fascisten en communisten tegen hebben gestemd! Dergelijke incompetente autisten dienen van het politiek toneel verwijdert te worden!

  Reactie door Opa-Buiswater — woensdag 1 juni 2005 @ 13.25 uur

 143. Tja, heb vanmorgen vroeg “Nee” gestemd. ‘t Viel me gemakkelijk om dat te doen maar het voelde vreemd. Ben niet zo’n nee-zegger tegen Europa. Maar er speelt teveel op dit moment dat ik er niet onder uit kan om nee te zeggen. Hoezeer ik ook mijn best heb gedaan maar uit het ja-kamp heb ik geen enkele reden gehoord om vóór de grondwet te stemmen. Het ja-kamp probeert alleen stemmen te winnen met bangmakerij. En dan de argumentatie van Wouter Bos om voor te stemmen: de huidige regelingen zijn niet goed, de grondwet is ook niet goed maar wel beter, dus we gaan er maar voor. Ik vind dit zo ongelooflijk slap en zonder enige ruggengraat. Het is dus beiden niets, maar we kiezen dan voor het minst slechte. Het is schijnbaar niet in hem opgekomen dat je ook gewoon nee kunt zeggen en druk kunt uitoefenen om echt iets fatsoenlijks neer te zetten.
  Maar het meest stoort me de arrogantie van de huidige machthebbers. Die ontkennen dat er een kloof bestaat tussen de politiek en de burger, die ontkennen dat de euro voor problemen heeft gezorgd, die gewoon datgene ontkennen wat de gemiddelde burger voelt en beleeft. Dat we maar vertrouwen moeten hebben. Maar het spijt me, ik heb 0,0 procent vertrouwen in de regering en in de politiek. Niemand zegt waar het op staat, niemand durft te zeggen hoe het land en het volk er voor staat. Iedereen praat er om heen, op vragen worden geen antwoorden meer gegeven. Het ergste vind ik echter dat de heren en dames politici echter doen alsof ze mij – en ons burgers – vertegenwoordigen. Ze vertegenwoordigen echter alleen zichzelf, de partij en de machthonger die ze hebben.
  Mijn nee tegen de grondwet is een nee tegen dit Europa van de afstandelijkheid, een nee tegen de afstandelijkheid van de huidige Nederlandse politiek die ik niet vertrouw.

  Reactie door Marieus — woensdag 1 juni 2005 @ 13.25 uur

 144. Zo dat was heerlijk om tegen te stemmen. :P

  Reactie door Sulis — woensdag 1 juni 2005 @ 13.27 uur

 145. Van harte beterschap Jan.

  Wat ikzelf het beroerdste vind van dit hele politieke spel in den haag.
  is dat er wel MILJOENEN in een campange gestoken kan worden om BalElende niet af te laten gaan.
  Maar een 1 miljoen extra naar de zorh of onderwijs kan er niet af.

  Ook het hele gebeuren brussel staat mij tegen.. soorten stemmingen A en B stemmingen.
  als ik mij niet vergis word B stemming altijd goedgekeurd en A stemming word gesproken in een debat.

  Lekker democratisch dan ..

  vandaar ook mijn nee vanavond.

  en van deze kant,

  van harte beterschap, dat er snel nieuwe verkiezingen komen en dat je snel weer te been bent.

  Met vriendelijke groet,

  Henkjan Wouterse

  Reactie door henkjan — woensdag 1 juni 2005 @ 13.28 uur

 146. @135
  Voor mij is nazisme geen cultuur, net zoals ik vind dat communisme, socialisme en liberalisme geen culturen zijn. Het zijn ideologische stromingen die sommige mensen in een cultuur kunnen aanhangen.

  Maar stel dat het wel een cultuur zijn, ja dan zou ik die cultuur gelijkwaardig stellen. Ik zou zo’n cultuur wel afwijzen, omdat ik het er totaal niet mee eens zou zijn. Maar dat is iets heel anders.

  Ik vind de Turkse cultuur niet minderwaardig aan de onze, maar dat betekent niet dat ik het eens ben met de onderdrukking van minderheden in Turkije.

  Als je culturen als meer- of minderwaardig gaat behandelen, dan heb je het ook over de mensen die een cultuur vormgeven. Je kunt ook met meerdere maten gaan meten, maar daar kan ik mij niet in vinden.

  Reactie door Fjodor — woensdag 1 juni 2005 @ 13.30 uur

 147. Nou meneer Marijnissen, hartstikke bedankt dat u mij vannacht nog even ongevraagd heeft laten weten dat ik nee moet stemmen.
  Het heeft m’n stemgedrag voor de grondwet niet beinvloed; wel m’n gedrag bij volgende verkiezingen: ik stem geen SP meer. Zelfs een links mens zit niet op een dergelijke inbreuk in het privéleven te wachten.

  Reactie door p.w.post — woensdag 1 juni 2005 @ 13.34 uur

 148. Hoi Jan,
  Van harte beterschap. Ik denk dat ik vanmorgen een van de eersten was bij het stemburo en ik heb zonder twijfel NEE gestemd. De reden is niet dat ik de hele grondwet heb gelezen want daar is niet doorheen te komen en ik ben zeker niet tegen Europa maar ik vertrouw de boel gewoon niet…..dus misschien wel een stem op gevoel maar ik vind dat je daar altijd maar het beste op kan vertrouwen.
  Met vriendelijke groet,
  Maria

  Reactie door Maria — woensdag 1 juni 2005 @ 13.34 uur

 149. Heb gestemd, voelde goed om tegen te stemmen!

  Reactie door Rudy Nordhausen — woensdag 1 juni 2005 @ 13.38 uur

 150. Brussel adviseert schrappen aftrek hypotheekrente

  Uitgegeven: 1 juni 2005 13:23
  Laatst gewijzigd: 1 juni 2005 13:24

  BRUSSEL – De Europese Commissie vindt dat het Nederlandse kabinet serieus moet overwegen de aftrek van hypotheekrente te schrappen. Op die manier kan Nederland ook op de lange termijn de begroting in balans houden.

  Het gaat overigens slechts om een advies, dat vermeld staat in het woensdag verschenen rapport Public Finances in EMU 2005. ‘Brussel’ heeft niet de bevoegdheid om in te grijpen in de belastingaftrek, waarvan vrijwel alle huiseigenaren profiteren.

  Voor mensen men een inkomen van + € 100.000.= OK

  Nu is het nog een advies maar met deze grondwet ????

  Reactie door Wimpie — woensdag 1 juni 2005 @ 13.38 uur

 151. Heb ook tegen gestemd, heerlijk!

  Reactie door Bart — woensdag 1 juni 2005 @ 13.51 uur

 152. Mijn vrouw en ik hebben NEE NEE gestemd,tegen de grondwet en NEE tegen deze regering.(dit mag je eigenlijk niet zeggen,don`t mention the euro)
  Ik ben trouwens niet tegen Europa,maar ik vertrouw deze a sociale regering niet,met leugens en bedrog proberen ze de Europesse grondwet door je strot te rammen.
  Jan beterschap, namens een partij genoot.

  Reactie door Ron — woensdag 1 juni 2005 @ 13.51 uur

 153. Net zo min als er sprake is van eensgezind nee-kamp is er ook geen eensgezind ja-kamp. Er wordt veel getwijfeld en terecht.Want volgens mij heeft de EU veel goede zaken voortgebracht zoals stabliliteit tussen de landen, grote welvaartsverbetering in Spanje, Portugal, Griekenland, Ierland en de Oosteuropese landen. En ook Nederland is er niet armer van geworden. Solidariteit dus waar je zelf ook beter van geworden bent!

  Daartegenover staat: in Brussel was het altijd : voor de burgers en nooit met of door de burgers. Er is dus een enorme kloof ontstaan tussen de (al of niet goedwillende)technocraten daar en de bevolking (dit zien we bij de politiek in eigen land ook)

  Ik heb ja gestemd, omdat ik toch denk dat dit verdrag (een compromis na eindeloos onderhandelen) een lichte verbetering is t.o.v. de huidige situatie. De noodzaak om nu echt met de bevolking van Europa te gaan praten, over waar het met Europa naar toe moet, is duidelijker dan ooit. Dus wie weet wat voor positief effect het afwijzen van dit verdrag (wat ik denk dat vandaag gaat gebeuren)nog zal hebben.

  Reactie door Koos Aardoom — woensdag 1 juni 2005 @ 13.57 uur

 154. Beterschap Jan!

  We hadden eigenlijk met z’n allen moeten afspreken om pas na 18.00 uur onze tegenstem uit te brengen. Al was het maar om ze nog even hoop te geven… ;-)

  Reactie door Han — woensdag 1 juni 2005 @ 14.04 uur

 155. Han 154. Wat heerlijk gemeen. :P

  Reactie door Sulis — woensdag 1 juni 2005 @ 14.11 uur

 156. BRUSSEL wil aan de hypotheekrenteaftrek morrelen, maar zit ook al met de vieze, vette fikken aan de Huursubsidie en de Woningcorporaties. Die moeten ook marktgericht gaan werken. Dat betekent dan weer dat in de nabije toekomst steeds meer mensen hun huur niet meer op zullen kunnen brengen! Nog meer armoede in ons land. Dalozen. Misère en ellende en verdriet. Ik heb TEGEN ingedrukt en gezocht naar de RODE knop. Die was er niet. Hij is GROENachtig…. Blanco kan ook. Links, naast het display venster zitten twee knoppen. De onderste (bij ons dan) zegt: BLANCO.

  Voor iedereen die nog moet gaan stemmen;

  MAY THE FORCE BE WITH YOU!

  Stem TEGEN.

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 1 juni 2005 @ 14.12 uur

 157. Ik ga zo de deur uit om te stemmen. Ik hoop niet dat het straks de “stemmachine van Balkenende” is waarop ik mijn stem moet uitbrengen.

  Reactie door Bertbollebiobak — woensdag 1 juni 2005 @ 14.12 uur

 158. Ik ga vanavond pas (tegen)stemmen.

  Voor mensen die ook nog niet gestemd hebben én nog (een beetje) twijfelen:

  http://www.echtereferendumwijzer.nl

  Reactie door Laurent — woensdag 1 juni 2005 @ 14.13 uur

 159. Was om 0ngeveer 12.00 uur bij het stembureau om Nee te stemmen, daar zei men dat de opkomst nog nooit zo groot was geweest.

  Hopelijk hebben al die mensen Nee gestemd.

  Goed gevoel was het dat Nee stemmen!

  Reactie door E.Krul — woensdag 1 juni 2005 @ 14.20 uur

 160. Beterschap Jan.
  Tevens een vraag en een verslag van mijn gang naar de stembus.
  Ik had 3 machtigingen maar volgens het stembureau mocht ik er maar voor 2 mee doen.
  De derde was van mijn vrouw dus geen punt die is later zelf gegaan, de andere 2 waren van oude buurtjes die slecht ter been zijn.
  Mijn vraag is klopt het dat je maar 2 machtigingen mag gebruiken?

  Nu het vervolg van mijn verslag, dus die meneer van het stemlokaal zegt 2 machtigingen en niet meer, ik zeg waar staat dat, hij op de stemkaart, ik nee hoor kijk zelf maar, toen was het, het staat in het boek van de regelementen, ik zeg waar staat de verwijzing op de stemkaart waar ik de regelementen kan inzien, meneer zegt dat staat er niet op, ik zeg hoe kan ik dan weten dat 2 machtigingen het maximum is, natuurlijk geen antwoordt.
  Een uur later kwam ik met de vrouw in het stemlokaal en zei tegen een persoon achter mij dat ik tegen stemde, hij zegt tegen mij ik ook, zegt de alom nu bekende medewerker van het stemlokaal u mag hier niet praten over het stemmen, ik zeg in een stemlokaal niet?, ja zegt meneer dat is om de orde te bewaren, O zeg ik dan zal dat ook wel in jouw boek van de regelementen staan, waarop een ieder in het stemlokaal in lachen uitbarsten.
  Zo Jan, weer iets om te glimlachen op je ziekbed.

  Reactie door leen — woensdag 1 juni 2005 @ 14.21 uur

 161. Ik stem nee in alle talen van Europa !! Reden hiervoor is omdat ik een hekel aan onrecht heb en omdat een groot gedeelte ook zonder grondwet beter geregelt kan worden. Twijfel is een teken dat je het niet zeker weet en dus alleen daarom al nee zou horen te stemmen.We zijn maar een klein landje en betalen het meeste aan de EU . Frankrijk en Duitsland gaan elke x zonder consequenties over hun budget( financien heeft gewoon een paar degelijke huisvrouwen nodig die kunnen hun geld beter beheren ;) )Buiten dat zijn handelswijzen en gedrag uit het verleden een goede indicatie voor gedrag in de toekomst en zeg nou zelf wat zijn wij met de komst van de europese unie vooruit gegaan ?!!! Ow en Jan mijn stem heb je het laatste jaar erbij gekregen You win some You lose some …..

  Reactie door lisette — woensdag 1 juni 2005 @ 14.25 uur

 162. Vanochtend om 7:50 uur was ik op het Stembureau… Er waren 21 mensen voor me. Met plezier drukte ik op de knop “Tegen”… Wie zit er nou te wachten op zo’n grondwet? Laten ze eerst in het binnenland de boel eens op orde krijgen.

  Overigens moest ik erg lachen om oud-hoofdcommisaris Nordholt gisteren bij Barend & Van Dorp. Hij zou vandaag voor het stemlokaal gaan posten en mensen overhalen om “Nee” te stemmen. Grinnnnnnnn!

  Reactie door Chantal — woensdag 1 juni 2005 @ 14.26 uur

 163. zag nog weer zo,n tv-journaal stukje,

  twee oudjes vonden woutertje de man en stemden ja,

  commentaar van de journaliste, hier stemmen ze ja, bah wat een

  gelul toch weer, en verkeerde beeldvorming!

  Reactie door Jansonius — woensdag 1 juni 2005 @ 14.29 uur

 164. Was het maar waar dat je bij een volmondig NEE in een klap beter was.
  Maar tot dan veel rust en sterkte toegewensd.
  Ik had ook 3 x Nee vandaag(van mensen die anders nooit stemden maar ik heb hun volmondig NEE te gelde gemaakt).
  Als het een feestje wordt vanavond hoop ik dat de tweede kamer ontzettend veel vragen wilt over de rare verhoudingen in de media en op tv.
  Vroeger werd je ieder minuut op de hoogte gehouden en nu pas op het allerlaatste moment.
  Nu ik vertrouw er op dat de mensen zich niet laten bedotten.
  Leuk was tvnh …berichtgeving …de Amsterdammers gaan massaal voor ja en dan AT5 17,5 % heeft al gestemd in A’dam en het is duidelijk NEE allemaal.
  Dat ze niet inzien dat ze zich als kabinet al voor de 100 % belachelijk hebben gemaakt met hun VOOR…..VOORWAT? campagne.
  Hoop dat iedereen gaat stemmen juist ook omdat het weer gunstig is.
  Hartelijke groeten
  Anita.

  Reactie door anita — woensdag 1 juni 2005 @ 14.34 uur

 165. @ am (129):

  De goede dingen stem je niet weg! Die kunnen immers altijd naderhand worden aanvaard. Het gaat erom, dat nu niet slechte dingen worden aangenomen, waarvan we nauwelijks ooit nog kunnen afkomen. (Als de Europese “Grondwet” eenmaal in werking is getreden, heeft elke lidstaat van de EU een vetorecht betreffende elke verandering).

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 14.37 uur

 166. een ander zwaarwegend argument voor mij was dat de democratische bevoegdheden voor de burgers niet goed genoeg geregeld zijn. Juist bij een Grondwet krijg je de neiging te denken: het staat nu vast, we kunnen achterover gaan leunen. Met het huidige gebrek aan controle op de uitvoering een grote reden om tegen te stemmen.

  Reactie door Joan — woensdag 1 juni 2005 @ 14.38 uur

 167. gezien dat balkenende zijn wijf mee moest sleuren! :)

  Reactie door Jansonius — woensdag 1 juni 2005 @ 14.41 uur

 168. Dames en heren,

  Wat ik zo vreemd vind, is dat iederéén maar iets roept zonder precies te weten waar het over gaat. De NEE-stemmers laten hun oor hangen naar het NEE-kamp, de JA-stemmers naar het JA-kamp. Een objectieve, individuele afweging is (bijna) niet mogelijk. Daarvoor is de materie te complex. Het feit dat de meeste mensen die op deze site reageren het gelijk aan hun zijde denken te hebben, is hier weer een mooi voorbeeld van. De meeste politici hebben al moeite om hun standpunten en argumenten te verwoorden, laat staan de bouwvakkers die toevallig een computer met internetaansluiting hebben. Ik ben in ieder geval voor een Europa waarin iedere Europeaan kan meedelen in de welvaart, waarin iedere Europeaan een bestaansminimum gegarandeerd wordt en waar men solidair is met elkaar: ik stem dus VOOR!

  Reactie door Iek ben Gek! — woensdag 1 juni 2005 @ 14.45 uur

 169. Ik vind het sowieso al knap dat bouwvakkers kunnen typen…

  Reactie door TSSS... — woensdag 1 juni 2005 @ 14.47 uur

 170. Wijf= vrouw ook bij die van Balkenende.

  Reactie door E.Krul — woensdag 1 juni 2005 @ 14.48 uur

 171. Nou ben blij dat je het zelf zegt 168!

  Reactie door E.Krul — woensdag 1 juni 2005 @ 14.50 uur

 172. Ik heb net gestemd! Nadat ik een grondig onderzoek had ingesteld kwam ik tot de conclusie dat het stemknopje aan de rechterkant – dus de nee knop – enigszins groezeliger was dan de ja knop. Er zijn dus 2 mogelijkheden : of de tegenstemmers hebben door de bank genomen viezere vingers, of er is méér op nee gestemd! Ik hou het op het laatste!!!!

  Reactie door Bertbollebiobak — woensdag 1 juni 2005 @ 14.50 uur

 173. Ik heb vanmorgen gestemd, op weg naar mijn werk.
  Nee gestemd.

  Met een beetje een gevoel van “he, jammer nou!, hadden ze het niet gelijk GOED kunnen doen?”
  OF een opgepoetst verdrag dat alle verdragen tot nu toe samenvoegen en verbeteren waar nodig, vooral v.w.b. de democratische processen, OF een grondwet (duidelijk, helder, een of twee kantjes en ten minste gelijk aan de onze of een verbetering), maar niet een gecompliceerde vreemde samenvoegsel van allebei.

  En hoewel het niet de reden was dat ik nee zei, toch ergens een klein beetje duvels plezier aan de gedachte van een tenenkrullende balkenende die zijn handtekening uitgumt…

  Beterschap Jan, dat je snel weer mobiel bent!

  Reactie door Anja — woensdag 1 juni 2005 @ 14.56 uur

 174. Ik kan die klok wel 7 uur vooruit kijken… :)

  Reactie door Mirella — woensdag 1 juni 2005 @ 15.01 uur

 175. Welke welvaart ?? :s Waar waar waar . Mijn man is zijn baan verloren omdat zn baas illegale polen in dienst heeft genomen ( deze betalen helemaal geen belasting ) De legale polen betalen daarintegen wel belasting al is het maar 5% in tegenstelling tot de doorsnee nederlander die minimaal 33% betaalt. Solidariteit ben ik helemaal voor maar dan alleen als de lusten en lasten eerlijker verdeelt worden. Eerst zien en dan geloof ik het pas …

  Reactie door lisette — woensdag 1 juni 2005 @ 15.01 uur

 176. @ Bertbollebiobak (172):

  Misschien zijn de tegenstanders voornamelink bouwvakkers (zie nr. 168). Dus we kunnen nog geen definitieve conclusie trekken! :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 15.02 uur

 177. Vanmorgen toch veel mensen getroffen die na veel twijfel toch ja gaan stemmen. Vooral het gevoel dat je niet in hetzelfde kamp als Wilders en de LPF wil zitten speelt mee.

  Reactie door Karin — woensdag 1 juni 2005 @ 15.05 uur

 178. Tja, Ik had een Ja en een Nee knop verwacht.
  In plaats daarvan was er een een voor en tegen.
  Stond ik daar om acht uur met me duffe kop.
  Hoe was het ook al weer. Ik ben vóór om tégen, of tégen om vóór
  te stemmen? En toen begreep ik de eenvoud ervan weer en omdat ik twee machtigingen had mocht ik die ervaring nog in tweevoud uitdiepen.

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 15.05 uur

 179. 147) Ik vrees dat de “inbreuk op ons privéleven” een gans veel
  grotere zal gaan worden, dan het advies mij gedaan, door
  vooral niét Ja te gaan stemmen.

  Waren alle verdragen naar behoren nageleefd en uitgevoerd
  was mogelijk een follow-up nog niet op deze manier, of nooit
  aan de orde geweest, dan is een Verdrag bindend genoeg.

  Elders schreef ik al, ik meen in februari, dat als het zo
  door zou gaan, op een gegeven moment het Kabinet zijn
  huiswerk wérkelijk mocht gaan overdoen, op last van de
  oppositie, dat is nu bijna zo ver.

  Zelfs een klokkenluider was destijds niet genoeg om e.e.a.
  scherp intern en extern te becritiseren.

  De mantel van de eeuwige liefde scheen alles weer te gaan
  bedekken…….. dáár zit er nu echt meer dan de mot in !!

  Gaten vullen gaat niet meer als er grote gaten vallen.
  Dat zijn wij ons toch wel bewust met zijn allen?

  Wat de post mij brenge mogen?
  Mij geleidt ‘n nuchter verstand,
  sla nog steeds verbaasd op de ogen,
  als ik JA-JA lees in de krant!
  Wat moeten wij dan straks weer ontberen,
  goed overleg en cloeck verstand ?
  NEE STEMMEN WIJ OM GOED TE REGEREN,
  OVER VOLK EN VADERLAND!!!!!!!!!!!!

  Reactie door Madelief — woensdag 1 juni 2005 @ 15.07 uur

 180. @Dirk (117)

  Jou reactie op de poster.

  Toen op onze afdeling de posters binnen kwamen was mijn verbazing ook groot. Altijd waren ze duidelijk en meestal recht voor z’n raap. De eerste weken van de campagne vond ik ze nog steeds slecht. Het woord JA op de poster bracht best veel verwarring op straat.-De SP is toch tegen- was de veel gehoorde vraag. Daardoor werd het me duidelijk hoe sterk en eerlijk deze poster eigenlijk is. LEES DE POSTER EN DENK NA!!!!—–LEES DE GRONDWET EN DENK NA!!!!! Het roept op tot bewustwording.
  Knap bedacht en zeker niet laf.

  Reactie door Joke Faas — woensdag 1 juni 2005 @ 15.07 uur

 181. Ik ga straks JA stemmen. We moeten vooruit.

  Er zijn nog veel vragen, maar de grondwet in essentie is volgens mij duidelijk. Dit is volgens mij een stap tot 1 europa. Met een nee komen we er ook. Ik denk dat we met een ja er sneller zijn.

  Gegroet,
  Chris

  Reactie door Chris — woensdag 1 juni 2005 @ 15.16 uur

 182. @160
  Leen, het mag wel. Zover ik weet althans.
  Op een ander forum ben ik mensen tegen gekomen die 150 of meer machtigingen hadden.

  Wel iets meer dan 3 dus.
  (overigens vind ik dat dergelijke zaken wel verboden mogen zijn, 150 machtigingen is echt belachelijk en een risico op fraude)

  Reactie door Edwin — woensdag 1 juni 2005 @ 15.17 uur

 183. 168. Speak for yourself. Ik heb de hele Grondwet gelezen en ben zeer gemotiveerd TEGEN gaan stemmen. En 177: ik vind dit echt een onzinargument. Dus elke keer als de Kamer iets unaniem aanvaardt kan het geen goed voorstel zijn?

  Reactie door Joan — woensdag 1 juni 2005 @ 15.17 uur

 184. 181 chris

  Moet je nog even Minister Peijs overtuigen die is ineens tegen een groter europa en heeft zich geërgerd aan de JA campagne.

  Reactie door Beste Kerel — woensdag 1 juni 2005 @ 15.21 uur

 185. Dat er niet JA en NEE – maar VOOR en TEGEN – stond vond ik ook even heel raar.

  Reactie door Lucide — woensdag 1 juni 2005 @ 15.22 uur

 186. Ik heb gestemd – tegen, twee keer want mijn zwager had me ook gemachtigd – en dat voelde KEIGOED!
  Veel mensen gesproken intussen, op straat en in de wandelgangen. Natuurlijk voors en tegens gehoord, maar volgens mij gaat het de goede kant op. Das mooi, want afgelopen maandag bleek bij een debat in Heemstede maar weer eens hoe vreselijk arrogant veel andere politiek partijen kunnen reageren. Ze onderschatten hun eigen kiezers. Heel dom dus!

  Reactie door Sharon — woensdag 1 juni 2005 @ 15.28 uur

 187. 186. Dat vond ik dus ook, Sharon. Was op een debat in Nieuwspoort waar de ja-zeggers zeer de boventoon voerden, en daar stonden zo’n stelletje arrogante aardappelbrouwers van dat het toch wel ernstig werd als zelfs je eigen kiezers tegen gingen stemmen. Maar zo alsof ze een vieze mop vertelden, zonder enig respect voor de argumenten! Ik zag trouwens ook staan van Peijs, maar vreemd genoeg wilde de teletekst-pagina niet openen! Zal ook dát gemanipuleerd zijn? Kan iemand mij trouwens een goed advies geven wat ik moet met die directe ontkenning van de FNV dat ze een bijdrage aan dat RTL-programma hebben gegeven terwijl nu dus achteraf blijkt dat daar een fors bedrag naartoe is gegaan dat toch uit de fikse bijdragen van de leden van de FNV is gekomen??? Ik vind dat dus echt schandelijk, in de eerste plaats dat ze het doen, maar nog heel wat kwalijker vind ik dat ze het gewoon echt glashard ontkennen naar mij, een FNV-lid. Wie heeft een goede suggestie? Zag ook in de laatste propagandastunt van de voorstemmers dat Lodewijk de Waal de argumenten van de SP om tegen te stemmen afdeed als “je kunt ook tegen het weer zijn”. Wat doen we met die arrogante kwal?? Iemand nog suggesties?

  Reactie door Joan — woensdag 1 juni 2005 @ 15.36 uur

 188. Zo, ik heb mijn plicht als Nederlander weer gedaan. Het voelde eerlijk gezegd heerlijk om NEE te stemmen, tegen een grondwet, die niet deugt. De Utopia achtige redeneringen die het kabinet, en enkele ander partijen ons hebben proberen voor te schotelen, hebben naar alle waarschijnlijkheid niets geholpen. Kijk, waren ze nu eerlijk over de brug gekomen, was het een heel ander verhaal geweest. Niet dat ik dan voor was geweest, want de grondwet rammelt op te veel punten, maar eerlijkheid wordt nu eenmaal wel meer gewaardeerd. En zeg nu zelf. We hebben het in Nederland nog niet eens voor elkaar. We zouden na aanname makkelijker moeten samenwerken, maar in ons eigen land, werkt het niet eens goed. Neem nu het feit, dat ik als in Zeeland wonende burger, niet eens kan kiezen waar ik mijn kabel abonnement heb, puur vanwege de monopolie positie van de kabel provider. Wil ik ADSL, dan moet ik een telefoon aansluiting nemen, en daarvoor ben ik dan afhankelijk van de KPN. Dit is maar een héél klein voorbeeld,, maar zeker geen onbelangrijke. De beloofde “Minder Bureaucratie” is nog steeds net zo erg als voorheen, en er schijnen alleen maar regels bij te komen.
  He, ik voel me lekker nu ik uiteindelijk de Nee stem heb kunnen uitbrengen, over een belangrijk onderwerp, wat ons allemaal aan gaat.
  Ik ben niet tegen Europa, in tegendeel. Ik ga voor een sociale grondwet, war er plaats is voor iedereen, en waar geen discriminatie in staat. Gelijke rechten voor arm en rijk.

  Nu is het afwachten geblazen tot de uitslag bekend is, en dat zal er volgens de laatste peilingen weer om gaan spannen, alhoewel ik ergens het gevoel heb dat het een manipulatief nieuwsbericht was. We zullen zien. Ik heb mijn rode vlag alvast gestreken.

  Reactie door RedStar — woensdag 1 juni 2005 @ 15.37 uur

 189. Ik heb vanmorgen overtuigend nee gestemd. Het voelde als een grote opluchting, na weken van zoveel ophef. Het deed me ook goed om te horen dat bijna iedereen in mijn omgeving tegen gaat stemmen vandaag. Wat dat betreft kan ik erg tevreden zijn over mijn inspanningen.

  Hopelijk kan het goede nieuws je beterschap bespoedigen, Jan.

  Reactie door Seraphis — woensdag 1 juni 2005 @ 15.42 uur

 190. §168 iek ben gek

  dat is goed voor je
  ik stemde TEGEN

  en over solidair en bestaansminimum gesproken de heren die het ja woord verkondigen zijn die wel zo solidaire mensen?

  is mij niets van gebleken ben er solidair 200 euro op achteruit gegaan in balkie bende´s 2 termijn
  en zat al minimum
  maar dat is zeker solidair stelen aan de onderkant

  Reactie door domiNEE — woensdag 1 juni 2005 @ 15.47 uur

 191. Hallo Jan,

  allereerst hartelijk dank voor het duidelijke NEE pamflet, welke ik heb ontvangen van de SP. Ik heb mijn man (die normaal nooit van politiek houdt) er toch warm voor kunnen laten lopen, en hij en ik zijn vanmorgen alletwee NEE en TEGEN gaan stemmen, en het voelt goed.

  Beterschap en dank je wel.

  Reactie door Jenny van Neer — woensdag 1 juni 2005 @ 15.50 uur

 192. Net mijn collega weer aan het twijfelen gekregen (hij wilde voor stemmen) met de reden dat als maar 1 land tegen stemt, dat er 100% weer een nieuw referendum in dat land volgt.

  Reactie door Edwin — woensdag 1 juni 2005 @ 15.55 uur

 193. @ 188 Joan: De vraag is of het FNV-besluit om een groot deel van dat bedrag van 230.000 euro spontaan op te hoesten wel op de juiste wijze is genomen. Wie heeft dat besluit formeel genomen? Gegeven de hoogte van het bedrag lijkt me dit besluit iets voor alle grote bonden binnen de FNV. Dan kom ik uit op de Federatieraad c.q. het landelijk Hoofdbestuur van de FNV. Niet het Dagelijks Bestuur!

  Verder verwijs ik naar art. 44 Boek 3 BW.

  Reactie door Kees Huizenga — woensdag 1 juni 2005 @ 16.01 uur

 194. 3 letters !!!!!!! ;-)

  BETERSCHAP!

  Reactie door dickvg — woensdag 1 juni 2005 @ 16.03 uur

 195. ik ge n’ja stemmen, of misschien m’ja.

  Reactie door noodzakelijk — woensdag 1 juni 2005 @ 16.04 uur

 196. @186 Sharon
  Over de arrogantie van de politiek en in dit geval van het Ja-kamp gesproken. Het is me een paar keer opgevallen, gisterenavond
  voor het laatst in het debat Van Aartsen met Rouvoet dat er bijna op het einde van zo’n debat door de mate van arrogantie van de eerste een situatie ontstond die Rouvoet bijna onmachtig liet staan tegen de in stelling gebrachte oneigenlijke argumentatie. Maar hij bleef dapper overeind. Zegt zo’n Van Aartsen dan nog tegen een in mijn ogen integere man als Rouvoet dat ie maar eens een grondwet moet gaan schrijven met Le Pen!
  Ik vermoed dat op deze momenten de beslissing viel bij veel mensen om voor een gedegen nee te stemmen. Het wonderlijke is dat dat tot stand gebracht wordt door negatieve lichaamstaal en niet door woorden.
  Eerder zag ik zoiets dergelijks gebeuren in een debat met Harry van Bommel met een andere opponent, ik weet niet meer wie, waar
  Harry welliswaar even het evenwicht verloor, maar toch geheel zichzelf bleef. In feite is het zo, dat deze regering iedere verhouding tot een innerlijke ‘binding’ verloren heeft, en daardoor het eigen politieke graf delft. De laatste dagen duikt het en der weer een oud woord op, dat in een enkele uitdrukking
  veelzeggend is: verwatenheid.
  Summa Sumarum: Deze lieden onderschatten niet alleen de eigen kiezers maar een héél volk. En dat komt vanavond in de gedaante van de uitslag hopelijk als een boemerang bij ze terug.

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 16.06 uur

 197. Beste Jan.

  Laat ik je maar alvast feliciteren met de uitslag want dat is wel duidelijk… Maar zo’n hernia gaat je ook niet in de koude kleren zitten ( weet er alles van )dus toch ook maar weer sterkte en kop op. Nog even plat en je bent weer het mannetje.

  Hrt Frank.

  Reactie door Frank Maas — woensdag 1 juni 2005 @ 16.07 uur

 198. Sterkte Jan met je rug

  En Ja ik heb tegen gestemd, maar dat is logisch

  Reactie door Richard — woensdag 1 juni 2005 @ 16.17 uur

 199. Ik stem nee, ik geloof niet in het besturen van 1 europa door een stuk of 24 landen, 24 kapiteinen op 1 schip zeg maar!
  Ik geloof ook niet dat men tijd genoeg heeft geinvesteerd in het uitwerken van de gehele grondwet.
  Artikel 6, ook een reden lijkt mij en last but not least:
  Jan Marijnissen zegt nee, de enige politicus die met beide benen op de grond lijkt te staan, die zich kan identificeren met de “gewone” Nederlandse burger en sowiezo de enige in heel den Haag die op mij over komt alsof ie enigzins te vertrouwen is!
  Ik bven niet eens overddereven links (of rechts) maar zolang Jantje er is gaat van nu of aan mijn stem naar de SP, ook al ben ik het niet met al hun standpunten eens!

  Reactie door Jorgo — woensdag 1 juni 2005 @ 16.17 uur

 200. Schiet me nog te binnen, dat de oude Max Kohnstamm uit Belgie,
  daar is het dus prettiger wonen blijkt, ten tonele werd gevoerd,
  met een pleidooi voor JA ???

  Lees in Google (Max Kohnstamm, 1914, Hoofdje Tegenlicht) hoe uitgerekend hij toch kennelijk heel anders is gaan denken, over hoé Amerika tháns optreedt !!!!
  Dat waren dus zijn woorden twee jaar geleden !!
  De akties van welke Bush dan ook staan keer op keer haaks op wat
  hij met de mond beleidt tav Europa, dáár hebben wij dus dan al
  helemaal geen boodschap meer aan.

  Als ik dat goed, hoop ik, interpreteer, is hij zelf dus eerder
  geporteerd voor NEE dan voor Ja, en hebben wij zijn visie gehoord vanuit zijn lange termijn geheugen. Bovendien kun je je zelfs nog afvragen over wélke Bush hij het daar had, ten tijde
  van dat interview en hoewel hij een zeer energieke indruk maakt,
  zouden ook hem wat eigentijdse relevante info ontvallen kunnen zijn.
  Wie beter zijn bedoeling denkt te hebben begrepen mag het
  dan nu ook hier gaan vertellen, maar achteraf kreeg ik het gevoel
  -door dat artikel in Google- dat hem mogelijk woorden in de mond
  zijn gelegd, die niet uit zijn hart kwamen.

  In samenhang met zijn laatste optreden voor TV de afgelopen week, komt het Google-relaas op zijn allerzachts gezegd, merkwaardig op mij over, en laat ik me dus ook niet door zijn vorige eeuw kennis beïnvloeden, ondanks zijn staat van dienst.

  Het is heel goed, zo af en toe eens grondig de achterkant van het ons getoonde borduurwerk te bestuderen en na te gaan of de
  aanhechtingen en afhechtingen wel solide in elkaar zitten, kan
  zeker geen kwaad, integendeel.

  DUS, NEE=NEE stemmen !!

  Reactie door Madelief — woensdag 1 juni 2005 @ 16.20 uur

 201. Beste Jan,

  Ik ben nog niet geweest maar ik ga vanavond m’n stem uitbrengen.
  Ik twijfel geen seconde en het wordt een NEE, en dat voelt verdomd geweldig. Ik ben het zat om gepiepelt te worden door een stelletje zakkenvullers die hun tijd doorbrengen met het vergaderen over de maat van een banaan of de hoogte van een bromfiets. Mijn stem gaat voortaan naar de SP.

  ps beterschap en sterkte.

  Groet Hugo

  Reactie door Hugo — woensdag 1 juni 2005 @ 16.23 uur

 202. @170

  officieren en hun dames
  onderofficieren en hun vrouwen
  soldaten en hun wijven

  Reactie door Jansonius — woensdag 1 juni 2005 @ 16.23 uur

 203. Heb vanmorgen rond 11.15 uur met veel genoegen TEGEN gestemd. Mooi, want ik ben het eurogeleuter echt meer dan zat.

  Reactie door Paul Strenen — woensdag 1 juni 2005 @ 16.26 uur

 204. 193. Dank je wel, Kees. Ik vind het echt bijzonder vreemd, had de vraag gesteld en kreeg toen terug dat de FNV natúúrlijk niet betaald werd voor de propaganda (even mijn vertaling). Toen ik daarop reageerde dat ik dat natuurlijk ook niet dacht, en voor de tweede keer vroeg of ze wel dit programma van de commerciële omroep mede gefinancierd werd kwam daar dus echt een duidelijk nee op, nee, dat hadden ze niet gedaan. Nu blijkt dus dat er wel een fors bedrag heen is gegaan. Ben ik de enige die het echt ernstig en absurd vindt dat
  1. een belangenorganisatie van werknemers een programma van de commerciële omroep financiert;
  2. propaganda om ja tegen deze Europese grondwet te zeggen mede financiert;
  3. vervolgens tegen één van de leden echt glashard liegt en zegt dat dit programma níét mede gefinancierd is door de FNV?

  Ik neem dit echt hoog op.

  Reactie door Joan — woensdag 1 juni 2005 @ 16.28 uur

 205. @200 Madelief

  Is wel de meest ultieme kenschetsing van de huidige situatie in zijn geheel.
  “Wat uit de mond komt en niet vanuit het hart”

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 16.28 uur

 206. oftewel, gebrek aan bezieling. (Niet van de kiezers natuurlijk)

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 16.33 uur

 207. Natuurlijk “Nee” gestemd.

  Reactie door Helma D. — woensdag 1 juni 2005 @ 16.39 uur

 208. Ik heb 2x TEGEN gestemd!
  En het voelde goed! :)

  Reactie door Lilian — woensdag 1 juni 2005 @ 16.40 uur

 209. @Joke Faas(180)

  Je veronderstelt dat mensen niet nadenken. Dat is elitair. Tegenstemmers hebben al nagedacht, die willen herkenning en een bevestiging in een partij die hun mening verwoord. Niet een partij die oproept eerst maar eens na te gaan denken.

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — woensdag 1 juni 2005 @ 16.41 uur

 210. Gevoelsstemmers .. is dat slim?

  Reactie door Jory — woensdag 1 juni 2005 @ 16.42 uur

 211. @210 Jory
  Gevoel en slim vloekt
  Gevoel kan zeer goed samen gaan met wijsheid. Een overtreffende
  trap van slimheid.

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 16.45 uur

 212. @177,

  voorstemmen omdat je tegen Wilders bent is niet echt inhoudelijk goed onderbouwd…. Als ik VOOR stem zit ik in het kamp van Balkenende….Als ik TEGEN stem zit ik in het kamp van Wilders…

  Allebei mannetjes waar ik niet graag zaken mee zou willen doen mocht die mogelijkheid zich aandienen.

  Ik weet nog steeds niet wat ik ga stemmen…..ik weet het werkelijk waar niet. Dat zal dit keer een last minute beslissing worden vrees ik…..ondank dat ik de hele dag al het net afstruin naar goede argumenten (we moeten ten slotte op lange termijn denken denk ik….aan de ene kant zie ik de problemen van de huidige opzet ook wel….aan de andere kant ben ik van mening dat je ” Samen sta je Sterker” staat.

  We kunnen tenslotte ook niet eindeloos in het verleden blijven ronddwalen (ik zie het al voor me…..dat we in 2007 nog steeds over de Euro lopen te klagen…..). En ja….al die misstanden die we nu lezen zijn onder de huidige situatie ontstaan zoals die fraude in Brussel…(verandert er dan eigenlijk wel iets vraag ik mij af als we die oude puinzooi zo laten…).

  Nou ja….ik ga nog wel even verder kijken naar opinies omtrent de Europese Grondwet….misschien helpt het : ) Es even kijken wat er inhoudelijk op weblogs van andere Politieke Partij gezinden gezegd wordt…..

  Reactie door Fotograaf2004 — woensdag 1 juni 2005 @ 16.45 uur

 213. Een duidelijk ‘ja’! Ik laat me niet van de wijs brengen door bizarre linkse sentimenten…

  Reactie door Easy Lover — woensdag 1 juni 2005 @ 16.46 uur

 214. Ik heb niet gestemd,
  te vaag waar het over ging, te bureaucratisch gescheven voor me,
  terwijl ik toch studeer en politici geloven doe ik al lang niet meer. Ik kan niet stemmen wanneer ik voor 40% niet eens weet waar het over gaat, helaas kunnen veel anderen dat wel. Een vergootglas op een paar punten richten en deze maar blijven herhalen vind ik zelf geen eerlijke voorlichting. Zeker weten doe ik het natuurlijk niet, maar ik denk dat veel mensen gestemt hebben over iets waar ze op wat populistisch gewauwel na, niets over weten.

  Reactie door Ed — woensdag 1 juni 2005 @ 16.50 uur

 215. Van mijn eigen (bescheiden) weblog:

  Politiek gajes

  Ik droomde vannacht over een ranch in Texas. Twee mannen in cowboykleren lopen over het gras langs een houten hek. Allebei dragen ze een stetson en cowboylaarzen (against the snakebites), en een western-shirt. De een heeft een lange broek aan, de ander, die iets kleiner van postuur is, draagt een korte broek. Zijn melkwitte beentjes steken duidelijk af tegen het groene gras. De broeken worden opgehouden door een riem, beide riemen zijn fraai versierd met een grote gesp (beltbuckle). Op de gesp van de grotere man staat “President of the United States of America”. Op de gesp van de kleinere man staat “President of the European Union”. De grote man geeft de kleine man een schouderklopje, ze glimlachen naar elkaar.

  Ik zie Hans van Baalen, zijn hoofd met brilletje steekt uit het schuttersputje van een tank. Hij scheurt al schietend in de tank door een woestijn, hoewel er in de verste verte geen mens te bekennen is. Op de zijkant van de tank staat “European Intervention Force”. Ik hoor de stem van Jozias van Aartsen op de achtergrond: “‘t Zijn allemaal ex-maoisten, christelijke fundamentalisten, pseudo-racisten en ander politiek gajes”. Hans van Baalen dendert langs een grote boom waarop een bord is gespijkerd: “De banenboom”. Laurens Jan Brinkhorst staat bij de boom en schudt deze stevig heen en weer. De takken zijn leeg. Er liggen een paar dode bladeren op de grond.

  Ik heb vandaag “Tegen” gestemd. Zodat dit stuk politiek gajes vannacht weer goed kan slapen.

  —–

  Sterkte met je rug Jan, en van harte beterschap!

  Reactie door Henk Tukkers — woensdag 1 juni 2005 @ 16.51 uur

 216. Hoi Jan. Natuurlijk vanochtend al (tegen) gestemd…lol.
  Knap snel op, kerel! Sterkte!!

  @196: Als mijn beslissing nog niet was gevallen, zou het inderdaad op dat moment alsnog zijn gebeurd. Wat een schandaleuze wanvertoning! Ik heb niets met Rouvoet, maar wat Van Aartsen daar flikte, moet-ie genadeloos voor het stof in.

  En @Joan (204 e.v.): Het geeft maar weer eens fijn aan hoe de vakbeweging verworden is tot een zootje zelfingenomen kwasten.

  Reactie door Jean-Marie — woensdag 1 juni 2005 @ 16.57 uur

 217. @213 Ik kan me wel vinden in uw mening, zelf duurde het ook lang voordat ik een oordeel over dit verdrag had. Je kunt bij zo’n verdrag niet een objectieve mening hebben als je hem niet goed bestudeerd hebt. Niettemin vind ik het helemaal niet erg dat hij weggestemd gaat worden.

  Reactie door Johan — woensdag 1 juni 2005 @ 16.57 uur

 218. Dag Jan, Van harte beterschap met je rug. Dat is pech hebben,juist in deze dagen.Wel een spannende tijd om mee te maken.Ik heb 2x NEE mogen stemmen, omdat een mevrouw op het stembureau vroeg, of ik voor haar moeder, die in Vita Nova zat wilde stemmen. Zij mocht dit niet omdat ze niet in deze wijk woonde maar in Mettegeupel, over bureaucratie gesproken.Natuurlijk deed ik dat, wat een kans om 2x NEE te mogen stemmen. Hartelijke groeten, Nanda van het Inloopschip van de dak-en thuislozenopvang, weet je nog wel???

  Reactie door Nanda van Beek — woensdag 1 juni 2005 @ 17.03 uur

 219. heb ook tegengestemd.heb alleen zo”n raar onderbuik gevoel dat het weleens anders kan aflopen dan ik hoop

  Reactie door anarchy99 — woensdag 1 juni 2005 @ 17.03 uur

 220. http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2005/6/1/010605_referendum_vandaag.html

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 1 juni 2005 @ 17.03 uur

 221. De 30% is in ieder geval al gehaald. Dus daar kan het niet meer aan liggen. :D

  Reactie door Sulis — woensdag 1 juni 2005 @ 17.06 uur

 222. @211 Niet mee eens, “gevoel”, dat is juist waar het ja-kamp het nee-kamp van beschuldigt, namelijk het stemmen uit recalcitrantie (dus uit gevoel van verzet) in plaats van inhoudelijke argumenten.

  Nou heeft de SP en met name van Bommel en de lokale politiek z’n uiterste best gedaan om zoveel mogelijk inhoudelijk een verhaal te kunnen verkopen, maar toch.
  De paradox wil dat vaak de oneliners het gevoel de doorslag willen geven bij het bepalen van een stem en zeker in deze tijd met het nieuwe verschijnsel dat ‘hangende kiezer’ heet (Pim Fortuyn is er postuum groot mee geworden)

  Reactie door Jory — woensdag 1 juni 2005 @ 17.09 uur

 223. @221 Jory
  Er bestaat differentiatie tussen gevoel en emotie.

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 17.15 uur

 224. Ik ben voor samenwerking met europa, maar wel op een iets helderere manier. Nee dus.

  Reactie door Sanne — woensdag 1 juni 2005 @ 17.17 uur

 225. Ik heb vanmorgen nee gestemd, ondanks dat ik redelijk overtuigd ben van deze nee stem stiekum toch twijfel.
  Het voelde in niet goed omdat ik gewoon voor Europa ben. Voor stemmen is niet goed maar tegen stemmen eigenlijk ook niet.

  Beterschap

  Reactie door Roland — woensdag 1 juni 2005 @ 17.20 uur

 226. Heb Nee gestemd, voelde heel goed.
  Wil niet dat brussel zich bemoeid met ons buitenlandsbeleid
  En we moeten ons veto-recht behouden,anders lopen we straks met tegenzin mee met de volgende oorlog van die gekke texaan daar in Washington.
  Laat Nederland maar lekker Nederland blijven,en niet een van de Staten van de Unie die met deze grondwet,over steeds meer dingen verantwoording moet afleggen aan Brussel.

  Reactie door Ritchie — woensdag 1 juni 2005 @ 17.21 uur

 227. @ Henk Tukkers (114):

  Dat politiek gajes zulke heldere dromen kunnen hebben….. :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 17.21 uur

 228. Hm…nr. 214, dus!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 17.21 uur

 229. ik heb nee gestemd… krijg het idee dat Nederland er alleen maar op achteruit gaat als die grondwet er komt

  Reactie door Amethyst — woensdag 1 juni 2005 @ 17.32 uur

 230. Ik heb speciaal voor Harry Potter tegen gestemd.

  Jan beterschap met je rug!

  Reactie door René — woensdag 1 juni 2005 @ 17.34 uur

 231. Nou, iedereen die omstreeks deze tijd van z’n werk naar huis gaat en nog niet heeft gestemd, vergeet niet te gaan STEMMEN!!!

  Reactie door Joan — woensdag 1 juni 2005 @ 17.34 uur

 232. 225
  op t gebied van buitenlands beleid blijft nu juist wel het veto-recht behouden!
  en dat t op een aantal andere terreinen verdwijnt, kan juist ook in het voordeel werken van nederland

  Reactie door am — woensdag 1 juni 2005 @ 17.37 uur

 233. Tegen gestemd en het voelde heerlijk ^_^

  Beterschap Jan :)

  Reactie door BasOne — woensdag 1 juni 2005 @ 17.40 uur

 234. @221 Jory
  Ik wil het nog wat verder voor je uitdiepen.
  Een gevoel kan werken als een baken. Een emotie als een ongeleid
  projectiel.
  Wanneer vanavond de uitslag bekend is, vraag je dan eens af.
  Hoe in deze, deze beide fenomenen een rol gespeeld hebben.
  Emoties zijn niets anders dan sentimenten. Bijvoorbeeld: Er komt oorlog. Het licht gaat uit. De vergelijking met de Holocaust en andere zaken en wie ze gebruikt heeft, ten behoeve waarvan?

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 17.42 uur

 235. Uiteindelijk vroeg Jan toch naar het gevoel toen we stemden?

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 17.46 uur

 236. Het in nr. 42 opgenomen bericht heb ik naar de redactie van “Netwerk” gestuurd. Ik ontving de onderstaande, automatisch gegenereerde reactie:

  “Gezien het groeiende aantal e-mails dat onze redactie bereikt, zijn wij helaas niet in staat iedereen een persoonlijk antwoord te sturen.Wat doen we wel met uw mail?
  *Alle mail wordt gelezen.
  *Wanneer wij een suggestie voor een onderwerp voor de uitzending passend vinden, zal een redacteur contact met u opnemen.
  *Vragen die betrekking hebben op de uitzendingen, bijvoorbeeld over gedraaide muziek of over een besproken boek, worden zo spoedig mogelijk beantwoord.
  *Reacties en op- of aanmerkingen worden tijdens evaluaties besproken.

  De Netwerk-redactie”

  Wel, ik wens de redactie een vruchtbare evaluatie toe.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 juni 2005 @ 17.48 uur

 237. Bericht aan het Kabinaat.

  Nu heb ik het gehád met het gebalk van ezels die zich telkens aan dezelfde steen stoten!
  NEE = NEE. Punt. Uit! De zendtijd is voorbij. De Boodschap is mislukt! Uw poging tot regentschap is een debâcle, een echec, een Fiasco zoals u wilt, a disaster. C’est la merde! Absolument! C’est la crise totale. Potsierlijk, schrijnend in kleinmenselijke regelzucht, en amusant in tragikomische oudbakken dadendrang. Balkenende staat voor viool zonder stok, schuim zonder bier, een kapsel zonder volume. Van Aartsen is een amechtige kikker zonder krop! Zalm een vis met geur van inlegmarinade! Dobbeljoe Bos blijkt gegroeid uit goedkoop waaibomenhout en zijn baas Kok een vandervalkomelet met de eierdoppen er nog in. Gun het volk de lol eutzinnig te sijn van onderbeuk genEUgten anders zal het sig waarlijk teugen U keren!
  Wie dit éclatant néé nog durft te betwisten moet de Toorn der Goden vrezen! En wat betreft Balkenende zeg ik als Nederlandse Italiaan: `La tua facia non mi piace!’ Vertaald: jouw kop staat mij niet aan.

  Reactie door Jacob Meinardi — woensdag 1 juni 2005 @ 17.48 uur

 238. kusjes en beterschap voor Jan M.

  Reactie door pberends — woensdag 1 juni 2005 @ 17.49 uur

 239. @ Sulis

  Die 60% tegen halen we dan ook nog wel… ;)

  Reactie door Mirella — woensdag 1 juni 2005 @ 17.59 uur

 240. Beste Jan het ziet er nu echt naar uit dat de Nee stemmers het gaan redden KOM DAT BED UIT EN NEEM DEN HAAG over we staan achter je.
  veel sterkte en beterschap.

  Reactie door peter konings — woensdag 1 juni 2005 @ 18.10 uur

 241. Natuurlijk heb ik ‘nee’ gestemd!

  Beterschap Jan!

  Reactie door ML — woensdag 1 juni 2005 @ 18.12 uur

 242. Hoi Jan! Beterschap, jongen!

  Ook ik ga vanavond NEE stemmen. Zou bijzonder prettig en correct zijn als er straks (na een daverend NEE) wat politieke koppen rollen, zeker na die schandalige en ronduit vernederende campagne van deze regering. Ze hadden die 4 miljoen van de JA-campagne beter in het onderwijs, de zorg of het milieu kunnen investeren, in plaats van te blijven hameren op het belang voor de Nederlandse economie van deze grondwet. Volgens mij draait een grondwet altijd nog primair om de burgers, en niet primair om hoeveel geld de establishment straks op de bank heeft. Zolang er nog 200000 euri per jaar aan een zinloze verhuizing verspild word (waar deze grondwet niet aan tornt, en waar sowieso niet aan getornd zal worden), zie ik niet in wat deze grondwet aan de Brusselse bureaucratie zal veranderen. Teveel rood plakband dus, waar niets aan zal veranderen door JA te stemmen. Laat Europa maar wat gas terugnemen. Liever een ja voor een goede grondwet op termijn middels een NEE tegen een slechte grondwet nu, dan een JA voor een slechte grondwet nu. Driewerf NEE dus, en ik reken graag op de rest van verstandig Nederland.

  Reactie door Joeri — woensdag 1 juni 2005 @ 18.16 uur

 243. @Mirella: Ik ben pas blij als ik de officiele uitslag heb gezien. Wat zeg ik blij?! EUFORISCH WHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHA!!!! ;) :P

  Reactie door Sulis — woensdag 1 juni 2005 @ 18.16 uur

 244. Hoi Jan, vind het eigenlijk wat lullig om te moeten zeggen nu je aan een ligplaats gekluisterd bent, maar het voelde HÉÉRLIJK!!!

  Ik mocht twee keer NEE stemmen, ook één keer voor mijn lief…eerst een keer zeer welbewust op “Tegen” drukken en vervolgens vol hartstocht op een grote rode knop “rammen”….en dat dus twee maal….m m m m m…..Lekker!

  Een spannende, maar niet té spannende avond toegewenst en heel veel sterkte met je rug!

  Reactie door Madelijne Pleines — woensdag 1 juni 2005 @ 18.18 uur

 245. moet zo nog gaan stemmen – maar denk eigenljk dat ja gaat winnen met zo’n 51 %
  zo gaat t namelijk altijd….

  Reactie door am — woensdag 1 juni 2005 @ 18.18 uur

 246. Laat HARRY POTTER nu maar BALKEN van ELLENDE
  Beterschap Jan

  Reactie door peter konings — woensdag 1 juni 2005 @ 18.35 uur

 247. Zijn nee-stemmers nu een ‘we’? Als in christen unie lid of lpf’er èn neestemmer ben, hoor ik dan ook bij ‘we’? Wat een herrie om zo’n wetje.

  Reactie door Lucas — woensdag 1 juni 2005 @ 18.36 uur

 248. Wat een narigheid met die hernia!! Precies op het verkeerde moment. Maar in ieder geval is wel het bewijs geleverd dat je geen non-entities om je heen hebt, maar mensen die ook hun zegje voor de SP kunnen doen. Die jonge gast met dat gladde halflange haar en die bril vond ik super-goed inhoudelijk, ik weet bij God niet hoe hij heet. En ze moesten hem zelfs inhouden. Een Zeppelin vol NEE argumenten die als die openbarst, niet meer te stoppen is. Geweldig om te zien was het.

  Reactie door W6969 — woensdag 1 juni 2005 @ 18.38 uur

 249. 247
  is overigens wel een interessant fenomeen – de verdeling in ja- en nee-kamp

  Reactie door am — woensdag 1 juni 2005 @ 18.41 uur

 250. Beterschap Jan!

  Ik heb inmiddels wel zelf gestemd en nog nooit met zoveel overtuiging. Het voelde heerlijk om, met mijn democratisch verkregen stemrecht, mijn TEGEN te kunnen laten horen.
  Ondanks dat jij de laatste dagen niet zelf campagne hebt kunnen voeren, had je me, met jouw heldere en onderbouwde argumenten, allang overtuigd. Mijn weifelende ‘nee’(vanuit gevoel)groeide naar een bewuste NEE!
  Laat ‘het volk’ nu maar spreken, hopelijk wordt het een aanklacht tegen de politieke elite die al teveel besluiten over de rug van de burger heeft genomen. Het zou goed zijn als er (bij een sterke ‘nee’-stemming) een paar politieke koppen zouden rollen. Kwestie van verantwoordelijkheid nemen, toch?

  Reactie door Annette — woensdag 1 juni 2005 @ 18.42 uur

 251. Ik heb nee gestemd!

  Reactie door sven — woensdag 1 juni 2005 @ 18.44 uur

 252. @ 134:
  “En ik loop achter niemand aan, wat dat betreft sta ik pal achter Toergenjev”….
  Ehm….

  Reactie door b@rt — woensdag 1 juni 2005 @ 18.45 uur

 253. Nee, ik heb gestemd!

  Reactie door Lucas (noodzakelijk) — woensdag 1 juni 2005 @ 18.47 uur

 254. Mooi gezegd Annette…BRAVO…echter….met verantwoordelijkheid nemen neemt deze regering het niet zo nauw.
  Als ik me niet vergis, in het hypothetische geval dat eenieder die zijn of haar ‘verantwoordelijkheid’ had moeten nemen in dit kabinet, die ook daadwerkelijk had genomen (over de afgelopen 2.5jaar), dan hadden we een bijzonder klein kabinetje overgehouden…maarrrr blijven hopen is goed. Nog anderhalf jaar tot de volgende verkiezingen, en dan knikkeren we met zijn allen fijn die kliek eruit, nietwaar kiezers?

  Reactie door Joeri — woensdag 1 juni 2005 @ 18.48 uur

 255. Ik heb nee gestemd en dat voelt erg goed!

  Reactie door cynthia — woensdag 1 juni 2005 @ 18.59 uur

 256. Heej Jan, beterscap man!

  Ik heb ook gestemd en natuurlijk TEGEN! Niet als protest natuurlijk, we moetten gewoon onze eigen houden , hopend dat dit goed uitpakt natuurlijk.
  Laat J.P maar mooi in zn hempie staan

  Reactie door Johan — woensdag 1 juni 2005 @ 19.00 uur

 257. Ik ben vandaag wezen stemmen en ik heb niet getwijfeld. Ik heb tegen gestemd omdat ik niet met ‘minder’ genoegen neem. Dit vond ik echt een van de vreemdste redenen om voor te stemmen: ‘Omdat we er toch niet beter uitkomen, moeten we hier maar genoegen meenemen’. En zo kan ik wel blijven schrijven waarom ik tegen heb gestemd, maar ik denk dat iedereen die tegen heeft gestemd, dat wel ongeveer om dezelfde redenen heeft gedaan. Hoe het voelde? Het was echt een opluchting om eindelijk die ‘TEGEN’ knop in te drukken… en nu maar hopen dat de meerderheid van Nederland er tegen de Europese grondwet heeft gestemd!

  Reactie door Daisy — woensdag 1 juni 2005 @ 19.04 uur

 258. Ook ik heb gestemd, 2x >>>> NEE

  Reactie door Rode Peper — woensdag 1 juni 2005 @ 19.08 uur

 259. Jan ,Zonde dat je niet kan stemmen, maar ik stem NEE, twijfel niet en ik voelde me er geweldig bij…

  Reactie door lambert — woensdag 1 juni 2005 @ 19.08 uur

 260. Hoi Jan,

  Allereerst het beste met je rug, ja dat is geen pretje..
  Hopelijk word het vanavond één dikke NEE zodat je jezelf hierdoor toch wat prettiger zult gaan voelen. Wij laten ons toch niets opdringen van iets waar we een aller belabberigste voorlichting van hebben gekregen “als burger” door dit kabinet! En inderdaad een miljoenen verslindende campagne om JA te stemmen, neeee dat gaat er bij de meeste “links” denkende mensen niet in. Ik heb mijn functie als bestuurslid even op een zeer laag pitje gezet (fam. en financ. omstandigheden) en ben gaan werken in de Thuiszorg waar ik op dit moment de nodige bezuinigingen tegenkom….(en uiteraard het nodige bezuinigingsleed)nou als wij dadelijk meemoeten in het kielzog van Brussel dan weet ik dat wij als Nederlander nog meer zullen moeten gaan betalen voor zorg en zekerheid..en dat terwijl wij al het hoogste bedrag betalen als lid aan de EU. En meebetalen aan het zogenoemde “Amerikaanse” terrorisme syndroom NO WAY…zelfs mijn buurman ( waarvan niemand ooit had gedacht dat …) kan met een bom de Rotterdamse markt en metro bezoeken. En zo heb ik nog veel meer tegens…maar laat het hier even bij

  Groetjes M

  Reactie door ex bestuurslid SP S'dam — woensdag 1 juni 2005 @ 19.10 uur

 261. Hoi Jan, ik ga zometeen NEEN of TEGEN stemmen, voor mij zonneklaar.

  Mocht de SP, bij de volgende stemronde voor de tweede kamer, versterking nodig hebben dan houd ik me aanbevolen.
  Daar wil ik mijn “status” van ambtenaar graag voor verruilen.

  Jl. Provinciale Verkiezingen in Limbabwe bleek dat ik 147 vrienden had, heeft me aangenaam verrast, en mijn overtuiging om hier t.z.t. werk van te maken, is er door gegroeid.

  Van harte beterschap.

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 1 juni 2005 @ 19.11 uur

 262. Hoi Jan!

  ik heb keihard TEGEN gestemd!

  Het voelde geweldig….bijna hetzelfde gevoel als wanneer ik SP stem!

  Beterschap!!!!!!

  Reactie door ericje — woensdag 1 juni 2005 @ 19.12 uur

 263. Ik vind het alleen niet eerlijk dat mijn stem maar een keer telt. Ik ben zo erg tegen dat mijn stem minstens 5 keer moet tellen! lol

  Reactie door Govert — woensdag 1 juni 2005 @ 19.15 uur

 264. @Govert, zo denk ik over mijn salaris ;-)

  Reactie door Ronald — woensdag 1 juni 2005 @ 19.17 uur

 265. Hoe vinden jullie deze….

  Op de dag dat Nederland aan het stemmen is over de Europese Grondwet adviseert de Europese Commissie (EC) Nederland in een rapport om de aftrek van hypotheekrente te schrappen. Op die manier kan Nederland ook op de lange termijn de begroting in balans houden, zo meent de EC. De commissie heeft overigens niet de bevoegdheid om in te grijpen in de Nederlandse belastingaftrek, waarvan vrijwel alle huiseigenaren profiteren. Het blijft dus bij een dringend advies.

  Premier Jan Peter Balkenende reageerde vanmiddag als door een wesp gestoken: ”Waar bemoeien ze zich mee. Daar gaan we zelf over. Als wij dat willen bepalen we dat zelf, en niet Europa”, aldus de minister-president in het AVRO-radioprogramma 1 op de Middag.

  Reactie door lambert — woensdag 1 juni 2005 @ 19.21 uur

 266. Hallo Jan,
  We zijn weer terug op de basis. Met onze SP-ploeg(je) Amsterdam rondgefietst, Laurens op de bakfiets met geluidsinstallatie, mensen aangespoord vooral te gaan stemmen en bij voorkeur “tegen”.
  Veel positieve reacties. Heel veel nee-stemmers ontmoet.
  Zo kwamen we ook op “de Dam”, waar ook de brandweer stond te demonstreren (hadden vanmorgen vroeg al collectief nee gestemd), hier troffen we ook een aantal buitenlandse nieuwsgaarders (zowel pers, radio en TV) en werden druk geïnterviewd en gefotograveerd. Hieruit blijkt dat in de andere EU-landen grote belangstelling is voor het referendumgebeuren in ons land.
  Andere acties, zoals van het ja-kamp, hebben we niet gezien op onze tocht. Dat die er niet waren, vonden al die verslaggevers wel jammer en waren blij, dat wij in onze SP-uitmonstering, hun het benodigde rapportage materiaal konden leveren. De rest hoor je wel van Laurens.
  Ook al bevestigingen gehoord van een opkomst van ver boven de vereiste 30%.
  Jan, de kop is er af, blijf lekker ontspannen, we are going to make it.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — woensdag 1 juni 2005 @ 19.21 uur

 267. Hoi Jan,

  Vaak ben ik het niet met je eens, maar je bent zo ongeveer de enige ploiticus die ik wel weet te waarderen, omdat je je laat leiden uit een overtuiging en noem het een roeping.

  Ik moet zeggen dat ik vandaag Nederland begraven heb. Lange tijd is het al een complete puinbak, en blijkbaar lukt het dit land niet alleen om orde op zaken te stellen. Bij Theo knapte er iets in mij. Ik denk dan ook dat als het je als land alleen niet lukt, door incompetentie en mentaliteits problemen, het misschien maar beter is het instituut Nederland gewoon af te schaffen en Nederland maar een provincie van Europa moet worden.

  Economisch gezien lijkt het me trouwens ook geen slechte zet, aangezien we al tijden het slechts groeien van de hele Unie. Als je één bent, is dat probleem tenminste opgelost…

  Reactie door Bassio — woensdag 1 juni 2005 @ 19.25 uur

 268. En nog even over die veiligheid die zo gewaarborgd zou worden, weten jullie nog na die vrijspraak van Samir A., dat hij eerst een fotograaf plat sloeg en dat de AIVD hem vervolgens 5 volle dagen kwijt bleek te zijn zodat hij een nieuwe aanslag kon gaan beramen zonder dat iemand daar zicht op had? Nog 1 uur en 34 minuten de tijd. Ga STEMMEN, liefst tegen maar dat moeten jullie zelf weten!

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 19.26 uur

 269. ook leuk:

  In deze kwestie moet je het *)&)(#$*-me eens zijn met Wilders of Balkenende…..

  Reactie door Bassio — woensdag 1 juni 2005 @ 19.27 uur

 270. p.s.: Als ze het híér al niet kunnen, in hoeveel sloten lopen die suffered van de AIVD dan wel niet in Europees verband? TEGEN deze Europese grondwet.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 19.28 uur

 271. 19.29.59 uur
  Gaan we nu over van het gevoel bij het stemmen naar die van de ‘werkelijkheid’ bij de stemming van de realiteit van alle dag. Te beginnen met die van RTL4.

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 19.30 uur

 272. Worthwile causes make for unholy alliances, Bassio….NEE dus :)

  Reactie door Joeri — woensdag 1 juni 2005 @ 19.31 uur

 273. ik heb VOOR gestemd..niet dat het veel zal helpen maargoed. iig alvast gefeliciteerd met de overwinning. lost a battle but we’ll win the war.

  Reactie door koen — woensdag 1 juni 2005 @ 19.39 uur

 274. Ach Joeri, met sport ben ik ook meestal voor de underdog. Zal wel een ‘tegen’ worden die de meerderheid krijgt dus. overigens vind ik dat ook in mijn hart, maar mijn verstand zegt voor ergens. Heb me er veel in verdiept, lang over gedacht en weloverwogen voor gestemd. Vond het blanco knopje wel verstopt trouwens, maar dat ter zijde.

  Ach, als je er maar over na gedacht hebt. beter een overwogen ‘tegen’ dan een ‘voor’ dat ingegeven is door een ander, denk ik dan maar.

  Reactie door Bassio — woensdag 1 juni 2005 @ 19.39 uur

 275. 273. Welke, Koen? Die oorlog die zou gaan uitbreken volgens Balkenende en andere halve zolen als Nederland nee zou stemmen? Of de oorlog van de holle retoriek en de demagogie? Die laatste mag je winnen wat mij betreft.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 19.42 uur

 276. @269.
  Bassio, ook Wilders en Marijnissen hebben overeenkomsten, net als Fortuyn en Marijnissen dit hadden.
  Kan ook prima.

  De belangrijkste overeenkomst is dat ze beide de kiezer serieus nemen, op sociaal vlak zijn er natuurlijk grote verschillen.

  Reactie door Edwin — woensdag 1 juni 2005 @ 19.42 uur

 277. Ik ben NEE gaan stemmen maar eerst nog even snel naar de supermarkt om flink in te slaan. Extra veel ingeblikt eten, dekens, lampen etc. Morgen gaat het licht uit en begint de oorlog..

  Reactie door Hektor — woensdag 1 juni 2005 @ 19.44 uur

 278. Ik heb vanmorgen vroeg gestemd. 3xTEGEN (vakantievierders machtigden mij om namens hun te stemmen). Ging wel lekker, ik wilde nog wel even door blijven drukken maar dat mocht niet.
  Waarom tegen? Martkwerking, militarisering en verregaande federalisering leg je niet op via een grondwet. Geen twijfel.

  Reactie door Paul Lempens — woensdag 1 juni 2005 @ 19.44 uur

 279. Zit nog steeds te wachten op dat zoet van dit kabinet, eerst het zuur dan het zoet….sure….of kijken ze alleen nog maar internationaal. Nationaal laten we het naar de klote gaan, stemmen ze vanzelf wel voor…

  Reactie door TheSaint — woensdag 1 juni 2005 @ 19.47 uur

 280. Mooi dat de Christen Unie en SP beide tegen zijn.
  Zijn beide de betere partijen vind ik!

  Reactie door asdf — woensdag 1 juni 2005 @ 19.48 uur

 281. Het gaat motten regenen, dus vannacht.

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 19.50 uur

 282. Edwin, als je je verdiept in het programma dat fortuijn had, bleek het ineens een stuk socialer te zijn dan hetgeen onze lieve regering nu voert. Dit geldt trouwens ook voor de PvdA. Met Wilders weet ik het niet. Spreekt me niet aan en bovendien: heeft ie al een serieus programma ?!?

  Is alleen een beetje offtopic. Misschien is het daarom wel waarom ik Jan waardeer. Hij heeft niet met dat zwart maken meegedaan, maar respecteerde een mening en ging met Pim de dialoog aan.

  anyway: iemand al een exit-poll gehoord toevallig ?
  Ik denk dat een hoge opkomst goed is voor het ja-kamp trouwens..

  Reactie door Bassio — woensdag 1 juni 2005 @ 19.51 uur

 283. Even een gewetensvraagje:

  Stel: je krijgt een machtiging van iemand die vóór is, druk je dat dan ook als je ZELF tegen bent ?!? >:-)

  Reactie door Bassio — woensdag 1 juni 2005 @ 19.53 uur

 284. @275

  Nee Joan, ik denk dat Joeri het heeft over de Europese eenwording. Als de uitslag bij het referendum over de EU grondwet “nee” is, dan heeft het nee-kamp die slag gewonnen. Maar dat betekent niet dat daarmee de Europese eenwording stopt, die gaat gewoon verder op basis van de huidige verdragen.

  Merk op: een aantal partijen heeft gelukkig aangedrongen op een referendum zodat de EU grondwet ons niet door de strot word geduwd, zoals de regering dat liever had. Maar in de toekomst zou het bij de invoering van de wetten uit de EU grondwet wel eens zo kunnen zijn dat de regering niet kiest voor een referendum.

  Daarom denk ik ook dat het misschien niet eens zo gek is dat GroenLinks nu vraagt om het referendum in de Nederlandse grondwet op te nemen….

  Reactie door Nathan — woensdag 1 juni 2005 @ 19.54 uur

 285. Harry van Bommel en Jan Marijnissen de 2 beste politicussen in nederland! ik mag helaas niet stemmem maar ik zou op nee hebben gestemd!

  Reactie door Miki — woensdag 1 juni 2005 @ 19.54 uur

 286. 282
  Dat is een typische Ja-kamp ‘gewetens’ vraag.

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 19.55 uur

 287. Nog 1 UUR. STEMMEN!!!!! En opschieten nu, als je het nog niet gedaan hebt!!

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 20.00 uur

 288. En nu het gevoel van de ‘werkelijkheid’ van Ned1.

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 20.01 uur

 289. Bassio (282), dat is een gewetensvraag. Ik denk dat ik nu in dit geval had gezegd dat hij/zij maar een ander moet zoeken voor die machtiging.
  Ik ben zo ongelooflijk fel tegen de grondwet, dat ik mezelf niet vertrouw met een machtiging van een voor-stemmer.

  Bij normale verkiezingen ligt dat natuurlijk heel anders.

  Oja, ik ken trouwens het programma van fortuyn heel goed en ik heb het boek van wilders gelezen, met daarin zijn ‘programma’.
  Dat programma vind ik op punten heel goed, op andere veel te hard. Hopelijk zullen mensen die op zijn lijst komen te staan dit nog nuanceren.
  Sp zal het niet worden, ondanks dat ik Jan Marijnissen een van nederlands betrouwbaarste politici vind, ik ben gewoon iets te rechts.

  Reactie door Edwin — woensdag 1 juni 2005 @ 20.02 uur

 290. Beetje flauw Alex. De wereld is niet zwart-wit. Had bij mij net ze goed nee kunnen zijn.

  Reactie door Bassio — woensdag 1 juni 2005 @ 20.02 uur

 291. 284. Goed zo, Miki! Als je straks wél mag gaan stemmen komt er wel een andere kans om je stem te laten horen.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 20.02 uur

 292. @289
  Bassio
  Precies ;-) De wereld is niet zwart-wit.

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 20.05 uur

 293. Nou, veel plezier allemaal vanavond. Ik ga nog gauw even eten en dan uitslagen kijken op de afdeling van de SP. Genieten jullie er allemaal van en jij natuurlijk al heel erg in het bijzonder, Jan, er komen nog heel, heel veel betere tijden en deze avond zul je nooit vergeten!! En gelukkig zit je rug niet in je arm, dus een glas kun je er nog wel op heffen! Een alternatief erg leuke avond toegewenst.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 20.06 uur

 294. Eigen schuld, dikke bult?

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 20.06 uur

 295. Precies. Als je ECHT ergens in gelooft, KUN je dan voor een ander op iets anders stemmen ? Verkiezingen zijn wel ‘lichter’ materiaal in deze. Daar heb je maar 4 jaar last van… ;-)

  Reactie door Bassio — woensdag 1 juni 2005 @ 20.06 uur

 296. @Bassio
  Begin eens met NERGENS in te geloven. Brengt misschien enig gevoel voor realiteit. En niet tijdsgebonden :-0

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 20.12 uur

 297. LOL, Ik neem nooit zomaar iets aan, dus geloven doe ik dus niet zomaar, maar begrijp wat je bedoelt. Over geloven gesproken: Ben wat dat betreft voor een verbod van politieke partijen die daarop gebasseerd zijn :-) Jammer van de CU, maar het zou wel lekker opruimen ;-) ben een totale Deïst overigens

  Reactie door Bassio — woensdag 1 juni 2005 @ 20.15 uur

 298. Dan kunnen we het samen schudden (de hand)

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 20.17 uur

 299. @282 Ik zou er geen problemen mee hebben dan tóch tegen te stemmen. Wat niet weet etc.

  Reactie door Paul Strenen — woensdag 1 juni 2005 @ 20.17 uur

 300. Opkomst referendum meer dan 50%!!!!!!!!

  http://www.nos.nl/nos/artikelen/2005/06/art000010060117.html

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 1 juni 2005 @ 20.18 uur

 301. (althans wat het deïsme betreft)

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 20.18 uur

 302. Beste Jan, veel sterkte met je rug. Het moet een behoorlijke domper voor je zijn dat je zèlf niet naar de stembus kan. Maar gezondheid gaat voor (om maar even lekker cliché te doen). En wie weet knapt in ieder geval je humeur wat op zogauw de uitslag binnen is. Ik zit zelf in spanning te wachten…

  De daadwerkelijke druk op de tegenknop voelde heerlijk. Ten eerste omdat deze er al behoorlijk sleets uitzag, maar vooral omdat ik na al die (soms haast irritante “voor”-) informatie er voor mijn gevoel een punt achter kon zetten. Ik was er klaar mee. En gelukkig sloeg bij de stem van mijn partner het apparaat dit keer niet op tilt.:)

  Eenmaal thuisgekomen proostten we met een glaasje tomatensap, om de symboliek er in te houden. Het was immers mede vanwege de info van de SP dat ons een weloverwogen besluit kon laten nemen om tegen te stemmen.

  Bedankt Jan en alle SP-ers !! En veel plezier vanavond !! (zal wel lukken denk ik)

  Groetjes,

  Reactie door Debbie — woensdag 1 juni 2005 @ 20.25 uur

 303. Lol, de meeste mensen moet je eerst uitleggen wat het is. Ik hoop trouwens wel op een overtuigend 60% meerderheid voor welke kant dan ook. Lijkt me interessant om te zien wat de boys in den haag dan gaan doen…

  Paul: heb het een keer gehad. Mijn vrouw wilde dat ik voor haar stemde, op een partij terwijl ik zelf op de kieslijst van een andere partij stond. Maar ja, je bent getrouwd enzo, dus toch maar gestemd…

  Reactie door Bassio — woensdag 1 juni 2005 @ 20.28 uur

 304. Wel ja! Al etend nog even op die Franse uur tot uur gekeken en daar staat onze Ayaan, hoor! Die verklaart het nee vast voor de Fransen. Komt door frustratie met het politieke wereldje, volgens haar. Zal de roem haar naar het hoofdje stijgen? Of zal ze iedereen inschatten zoals zichzelf, want in dat RTL-programma werd wel duidelijk dat ze er geen letter van gelezen had. Een leuk alternatief is trouwens die Cruijff-film, die is echt ontzettend leuk. Hoe dan ook, veel plezier allemaal!

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 20.30 uur

 305. @302 Bassio
  Daarom woon ik samen

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 20.30 uur

 306. Trouwens, volgens mijn Franse lijntje heeft nee het met 54,67% gehaald op grond van de peilingen.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 20.32 uur

 307. En vórige keer bleken ze gelijk te hebben, een half uur voordat de laatste stembussen in Frankrijk dicht gingen.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 1 juni 2005 @ 20.33 uur

 308. En nu over tot de ‘werkelijkheid’ van Netwerk.

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 20.33 uur

 309. bibber bibber.
  Nog eventjes…

  Reactie door Edwin — woensdag 1 juni 2005 @ 20.45 uur

 310. Geweest. TEGEN gestemd, niet getwijfeld. ‘k Vind de Grondwet is een juridische grabbelton die landen en mensen in Europa onnodig tegen elkaar zal opzetten.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 1 juni 2005 @ 20.56 uur

 311. 21.00 uur Over naar Ned 2.
  En nu de echte ‘WERKELIJKHEID’ Eens zien of die in overeenstemming is met ons GEVOEL aangaande onze stemming tijdens het stemmen.

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 20.59 uur

 312. 63% NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!

  GROETEN UIT NEEEEEEDERLAND!!!!!!!!!!!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 1 juni 2005 @ 21.00 uur

 313. 63% tegen. Dat is niet gek!!!

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 21.00 uur

 314. 63 %!!!!!!! :D :D

  Wow!!!! :D :D

  Gefeliciteerd Jan (en alleman)!!!!!

  Reactie door Madelijne Pleines — woensdag 1 juni 2005 @ 21.01 uur

 315. gefeliciteerd jan dit is toch wel goed voor je rug
  die 63

  Reactie door gers — woensdag 1 juni 2005 @ 21.02 uur

 316. 63%

  Reactie door PeeJay — woensdag 1 juni 2005 @ 21.03 uur

 317. allemaal gefeliciteerd met deze geweldige uitslag.viva ollanda

  Reactie door anarchy99 — woensdag 1 juni 2005 @ 21.03 uur

 318. Nederland, gefeliciteerd!!

  Reactie door Nettie — woensdag 1 juni 2005 @ 21.04 uur

 319. Jan
  Al enige verlichting aangaande die vervelende pijn in de rug?

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 21.07 uur

 320. Terecht heeft het arrogante politieke kamp in Den Haag verloren.
  Ze zijn afgestraft voor dit arrogante gedrag. ze hebben alleen maar minachting laten zien ten opzichte van de Nederlandse burger. Het werd dan ook hoog tijd voor deze afstraffing.
  Als de arrogante hap het nu nog niet begrijpt dan weet ik het ook niet meer. Wel is nu duidelijk geworden wie de baas is in dit land. Niet de Balk en consorten maar wij het volk. Jammer van die 3,5 miljoen voor die ja campagne. weggegooid geld dus.
  Ik ben zelf met de Nee campagne begonnen op 4 april. honderden mensen bezochten mijn web-log decolumnist. hier heb ik vele uren aan besteed om mensen duidelijk te maken wat er achter europa schuilt. het heeft zijn vruchten afgeworpen. Nederland is weer van de burgers. Op naar de verkiezingen van 2007

  Reactie door Wiland Roscher — woensdag 1 juni 2005 @ 21.08 uur

 321. Voorzichtig luchtsprongetje maken jan ;-)

  Reactie door Bassio — woensdag 1 juni 2005 @ 21.10 uur

 322. @296 Bassio
  Het Deisme bestaat bij de gratie van de macht van een onafhankelijke gemeenschappelijke geest,

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 21.13 uur

 323. oh vooruit dan maar:

  http://home.elka.pw.edu.pl/%7Epgrabow1/kolezka.swf?name=NEE%20!!!!

  Reactie door Bassio — woensdag 1 juni 2005 @ 21.18 uur

 324. hi hi

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 21.19 uur

 325. @321: onafhankelijk – gemeenschappelijk zit wel iets tegenstrijdigs in.., but I get your drift

  Reactie door Bassio — woensdag 1 juni 2005 @ 21.19 uur

 326. hoera! zon enorme opkomst en dan 63% die tegen is! duidelijker kan niet *blij*

  Reactie door mitsai — woensdag 1 juni 2005 @ 21.21 uur

 327. Vanwaar die tegenstrijdigheid Bassio?
  Als je onafhankelijk bent en in niets verbonden tref je vele lotgenoten.

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 21.22 uur

 328. maar dan ben je weer WEL verbonden en heb je een band, kun je dan wel onafhankelijk zijn ?!?

  Reactie door Bassio — woensdag 1 juni 2005 @ 21.44 uur

 329. Beterschap en uiteraard heb ik NEE gestemd :)

  Reactie door Patrick — woensdag 1 juni 2005 @ 21.47 uur

 330. Ik wil je wel naar Den Haag rijden als het nodig is .
  veel beterschap en sterkte

  Reactie door peter konings — woensdag 1 juni 2005 @ 21.54 uur

 331. @Bassio
  Dat WEL verbonden zijn is o.m. bepaald door de uitslag van vanavond. En ik wil niet ‘filosoferen’ over de mate van mijn onafhankelijk zijn in vergelijking tot dat dat van anderen. Het voelt gewoon in overeenstemming met de werkelijkheid zoals die zich aan mij en blijkbaar aan die van anderen voordeed.

  Reactie door Alex ander — woensdag 1 juni 2005 @ 21.54 uur

 332. Jan gefeliciteerd, De SP heeft het weer geflikt.
  Ik hoop dat den haag nu eens wakker wordt,ik ben erg blij met deze NEE. Onze nederlandse bevolking is niet dom en weten wel degelijk waar zij over praten.
  Veel beterschap toegewenst, het gaat nu vast sneller genezen.

  Reactie door Gré Rinzema — woensdag 1 juni 2005 @ 22.10 uur

 333. ik heb vanmiddag gestemt,en natuurlijk nee.
  Het is mij de laatste dagen opgevallen dat er steeds meer mensen vroegen wat stem jij,ze kunnen het weten want iedereen weet dat ik SP lid ben.
  Ik ben een overtuigend nee stemmer,en regiring schrijf een referendum uit of de nederlanders misschien een ander kabinet wil.
  Alle actievoerders van de SP,jullie hebben topwerk vericht

  Reactie door henny — woensdag 1 juni 2005 @ 22.25 uur

 334. De Nederlandse burger heeft een vuist gemaakt tegen
  het alsmaar in de strot duwen van “politieke zaken”.
  De Politiek is voor veel mensen een ver van mijn bed show geworden.
  Laten we dit eerst herstellen en de burgers serieus nemen, voordat we ergens in stappen.
  Geen Europese grondwet voor ons.Laat dit een begin zijn om terug te vechten en Nederland weer democratisch te laten worden.
  We hebben echt meer mensen als Jan Marijnissen nodig die weten wat er onder de burgers leeft , want de rest is gewoon stokdoof.
  Jan ik hoop dat je snel weer beter bent.

  Reactie door Patricia — woensdag 1 juni 2005 @ 22.35 uur

 335. Nu gaan zij, die ons probeerden om te praten, op te dringen ja te gaan stemmen, via allerlei omwegen en trucs en met geld wat ze min of meer afgenomen hebben, proberen weer ‘recht’ te praten wat ze de dagen hiervoor nog met volle overtuiging aan ons durfden te verkondigen.. om vervolgens weer op dezelfde leugenachtige en vooral schijnheilige voet verder te gaan en zij in hun achterkamertjes een nieuwe route naar, voor hen en voor hun grote vrienden, de multinationals, aantrekkelijk Europa, uit te stippelen. Blind voor waar het volgens mij grotendeels op mislukt is namelijk de regering zelf, het vertrouwen is weg, alles wat deze regering nog zal verkondigen wordt zo wantrouwt dat het m.i. geen nut meer heeft om nog aan te blijven.

  Die lui kun je niets leren, ook niet met zo’n geweldige opkomst en uitslag, die lui zijn zo !! Hun ideaal beeld van Europa strookt bepaald niet met wat goed zou zijn voor een mens, eerder wat goed zou zijn voor een keihard bedrijf die over ‘lijken’ gaat en niet maalt om een paar miljoen slachtoffers als daklozen, werkelozen, armoe etc. etc. of wat de gemiddelde onbemiddelde individu zou willen. Europa als een kudde koeien die productief moeten wezen waarbij winst en vooral winst de belangrijkste factor is zodat de heren kunnen wedijveren met alle andere zilverenrugjes badapen en zichzelf kunnen verrijken over de ruggen van anderen net zoals dat in anderen werelddelen gebeurt… wauw, gaaf, cool.. ik baas, jij niks.. uh uh

  Reactie door Terry — woensdag 1 juni 2005 @ 22.52 uur

 336. In de eerste plaats: beterschap. We hebben je gemist op het congres (zaterdag).
  Vandaag drie maal nee mogen stemmen geeft een goed gevoel. In veel discussies met mijn studenten een overtuigend neen bij hun te hebben kunnen genereren is als een delicatesse.
  Ik denk dat we zo dit land en Europa toch op die rals aan het lopen kunnen krijgen. Maar dan wel in een verantwoord tempo zonder uit de (sociale) bocht te moeten vliegen.

  groetjes,
  Peter

  Reactie door Peter v.d. Heijden — woensdag 1 juni 2005 @ 22.57 uur

 337. Mijnheer Jan Marijnissen van harte gefeliciteerd met Uw overwinning van de NEE campagne 63% NEE 37% ja
  Dirk Schuit

  Reactie door Schuit — woensdag 1 juni 2005 @ 23.05 uur

 338. Een late reactie , wegens een verbouwing aan de computer.
  We hebben een 2x tegen gestemt en het voelde fantastisch , nog leuker was de laatste stuiptrekkingen te zien van het ja kamp , helaas toen de kogel door de kerk was lulden ze er weer overheen.
  Het was zelfs goed volgens Balkie , en toen brak mijn gietijzeren klomp , ze blijven zitten waar ze zitten met dubbele extra turbo mega superglue.
  Beetje triest einde van een geslaagde dag.

  Reactie door jansen — woensdag 1 juni 2005 @ 23.09 uur

 339. 3e poging
  Jan,
  Zoeven heb ik je gefeliciteerd met de uitslag van het referendum en je ook beterschap gewenst. Uit de media had ik vernomen dat je last had van een hernia. Ik hoop dat je daarvan snel herstelt.
  Bijgaand artikel heb ik naar verschillende kranten verzonden. Ik verstuur dat nun iet gekoppeld aan dit bericht maar in een volgend bericht.
  Hartelijke groeten,
  Warner Renken

  Reactie door Warner Renken — woensdag 1 juni 2005 @ 23.34 uur

 340. Hierbij het artikel
  Schijndemocraten door de mand gevallen.

  Als er een conclusie getrokken kan worden uit de wijze waarop onze regering campagne heeft gevoerd voor de europeesche grondwet, dan kan dat alleen maar zijn, dat zij de bevolking –zacht uitgedrukt- niet serieus nam.
  De overheersende grondtoon –inclusief de in paniek opgeroepen doemscenario’s – was een zeer paternalistische. De suggestie werd gewekt dat het volk eigenlijk te dom was om te begrijpen waar het werkelijk om ging.
  Pappa staat had het zijn kindertjes niet voldoende uitgelegd. Als pappa het maar beter had uitgelegd aan die domme kindertjes zouden ze wel braaf gedaan hebben wat pappa wilde.
  Met nauwelijks ingehouden woede hebben velen met mij de infantiliserende woordenbrij van ministers en hun lakeien als Wouter Bos en Femke Halsema over zich heen laten komen. Het aanschurken van Wouter Bos tegen de huidige machtselite zal de PvdA gigantsich veel stemmen kosten.
  De steeds terugkerende waarschijnlijk ingestudeerde refreinen liepen als water langs de veren van een eend van de mensen af. Echte inhoudelijke argumenten voor de grondwet heb ik van hen maar zelden mogen vernemen. Trouwens, die waren ook bijna niet te vinden gezien de kwalificatie die juristen uit onverdachte hoek aan deze grondwet gaven: broddelwerk en antidemocratisch. Ook werd ten onrechte steeds maar weer herhaald dat de neestemmers conservatief en tegen Europese eenwording zouden zijn.
  Jaren geleden vertelde een senator van het CDA mij al eens dat zij deskundigen in dienst hadden, die hen er in trainden met zo veel mogelijk woorden zo weinig mogelijk te zeggen en om vooral een antwoord op de gestelde vraag te omzeilen. Veel journalisten trappen er tegenwoordig niet meer in al komt dat sporadisch nog wel eens voor.
  Als ik nu de minister-president en de rest van het kabinet beluister trek ik de conclusie dat zij zich nog steeds door zulke trainers laten bijstaan. Zelden werd er in de debatten door hen een zinnig en inhoudelijk antwoord op de kritiek gegeven, maar met een gigantische woordendiarree werd geprobeerd het eigen ei te leggen, waarbij kakelende kippen zonder kop gunstig af zouden steken . Wat mij –en vele anderen- ook opviel waren de gemene verbaal uitgedeelde stoten onder de gordel. Een scheidsrechter had in elk geval van Aartsen met een rode kaart het veld uitgestuurd. Gelukkig maar dat er geen scheidsrechter was, want nu heeft het volk zelf kunnen scoren. Elke overtreding van de fatsoensregels –over normen en waarden gesproken!- leverde weer enkele duizenden Nee-stemmers op. In het slotdebat tussen o.a. van Aartsen en Rouvoet zag je de grote meerderheid van voorstemmers omslaan in een meerderheid van tegenstemmers. Van Aartsen heeft op deze wijze diverse keren in eigen doel geschoten, waarvoor ik hem namens alle tegenstemmers zeer hartelijk dank zeg. Trouwens ook Brinkhorst probeerde van Bommel pootje te lichten, maar dat mislukte.
  De arrogantie van de elitaire -mijlenver van het volk afstaande- machtselite is in elk geval duidelijke zichtbaar geworden. Vooral hiertegen en tegen de bureaucratische technocraten op Europees niveau heeft een meerderheid van de bevolkingen van Frankrijk en Nederland “Nee” gezegd. Ook de engelse bevolking zal massaal ‘nee ‘ zeggen. Daarom voorspel ik nu al dat de regering Blair er alles aan zal doen om te voorkomen dat er in Engeland een referendum zal worden gehouden. Ik verwacht trouwens dat onze regering zich ook wel twee keer zal bedenken voordat zij nog weer eens een referendum zal uitschrijven.
  Een staatssecretaris gaf in het programma ‘1opdemiddag’ op de aan hem voorgelegde stelling of dit de eerste en de laatste keer was dat er een referendum zou worden gehouden’ als antwoord een hartgrondig ‘ja’.
  Democratie is kennelijk erg lastig voor schijndemocraten. De bevolkingen van Europa zijn –in tegenstelling tot die van Amerika- mondig geworden en laten zich niet meer misbruiken en manipuleren als stemvee, dat eens in de vier jaar iets mag zeggen. Alle naoorlogse kabinetten zijn er in geslaagd door het uitdelen van cadeautjes in het jaar voorafgaande aan de verkiezingen populariteit te kopen. Ook uit het huidige kabinet komen al weer signalen dat zij ons zal trakteren om onze stemmen te kopen. Zij zullen daar nu niet meer in slagen.
  Door de onhandige manier waarop de regering de bevolking wilde dwingen ja te zeggen is zij voorgoed door de mand gevallen als schijndemocratisch.
  Er is nog wel een manier waarop de regering de kloof tussen hen en het volk –die al bloot was gelegd door Pim Fortuin- kan overbruggen en dat is nu het aftreden aankondigen en na de zomer nieuwe verkiezingen uitschrijven. Elke andere keuze versterkt het beeld dat de elitaire regentenmentaliteit krampachtige maar vergeefse pogingen doet om zich te handhaven.
  Wanneer er gewacht wordt tot de volgende verkiezingen geven zij alle gelegenheid aan figuren als Geert Wilders en Peter R. de Vries om in het troebele water van het geschonden vertrouwen scholen vissen te vangen. En daarmee is noch de toekomst van Nederland noch die van Europa gediend om van de derde wereld met zijn miljoenen slachtoffers van onze schandelijke neoliberale europeesche politiek nog maar te zwijgen.
  Hardenberg , Warner Renken, PKN-predikant en beginnend free-lance journalist

  Reactie door Warner Renken — woensdag 1 juni 2005 @ 23.34 uur

 341. Ik heb me in jaren (van jongs af aan) niet zo goed weten te voelen mbt, o.a. vanwege de moker uitslag van vandaag 01-06-2005, de heren in Den Haag (… op Jan na dan he!!!)

  Ik voel me dus; SUPER !!!

  :-)

  Reactie door Inner-Eye — donderdag 2 juni 2005 @ 0.53 uur

 342. Oh ja en het meest tegen was ik omdat ik echt geen trek heb in één fanatiek groot (EU-)leger die andere culturen, (geloofs-)overtuigingen, etc. wel even de les gaat lopen voorschrijven en dat er dus desnoods net als de VS (die er vet aan wweet te verdienen) met gweld gaat inpeperen (omdat ze nl. altijd maar denken dat wij westerse “beschaving” het in & bij alles goed doen en beter weten).

  Bang wordt ik daarvan!

  We should learn to love ourselves before we can love somebody else.

  No MEANS No and it was, is and will be a major NO !!!

  Reactie door Inner-Eye — donderdag 2 juni 2005 @ 0.59 uur

 343. Ik heb nee gestemd en dat voelde heerlijk! Temeer omdat de uitslag ook nee is geworden. Beterschap!!!!!!!!!!!!!

  x

  Reactie door Indra — donderdag 2 juni 2005 @ 2.05 uur

 344. Dag Jan, nog van harte beterschap en hopelijk snel weer op de been.

  He he, eindelijk eens gerechtigheid,.. YESSSS!
  Het NEE galmt nog in Balk elendes oren denk ik ;-)
  Wat ik wel erg hypocriet vind van Balkenende dat hij nu ineens weer naar het volk wil luisteren :-(

  Citaat uit Nu.nl
  De premier noemde het “helder dat de regering deze uitkomst zal respecteren”. Volgens hem “hebben de kiezers een duidelijk en niet mis te verstaan signaal gegeven”.

  Dat roepen wij toch al enkele jaren?

  Nog een citaat

  De premier ziet het tempo van de uitbreiding van de unie, de financiële bijdrage van Nederland en het verlies van de Nederlandse soevereiniteit als de belangrijkste motieven van de tegenstemmers. “We moeten alles op alles zetten om de burgers meer te betrekken bij het Europa van de toekomst. Daar zal het kabinet zich voor inzetten.”

  Ja ja, dat zeggen ze al jaren en nog zien we er niks van.
  Iedereen gaat achteruit in zijn beurs en de hoge heren worden er altijd maar rijker van. Denken ze nu echt niet na in den Haag?

  Groet Cor

  Reactie door Cor — donderdag 2 juni 2005 @ 2.54 uur

 345. FNV: De bond zonder kont (in de broek)

  Reactie door thrak — donderdag 2 juni 2005 @ 3.34 uur

 346. Hartstikke mooi, dat ‘nee’, maar het is niet alleen nee van links. Er zullen ook veel Wilders fans e.d. nee hebben gestemd.
  Dat vind ik op zich minder, maar ik ben heel blij dat we gewoon van Nederland blijven en niet van Europa. Zo is het al spannend genoeg.

  Reactie door Veronique van Gils — donderdag 2 juni 2005 @ 6.24 uur

 347. O ja, /jan, veel beterschap, ik mis je op tv, ben blij dat je nog bij Barend en van Dorp bent geweest.

  Reactie door Veronique van Gils — donderdag 2 juni 2005 @ 6.25 uur

 348. Goeienmorgen , Jan

  Nou is het toch wel eens duidelijk wat het Nederlandse volk wil.!
  Gaat de politiek nou eens wat dichter bij de burger en ondernemers staan ? er wordt daar niet echt meer aangedacht .Alles wordt in Den Haag er maar door heen gedrukt zonder de burger ook maar iets te vragen weten ze wel echt wat er onder de burgers afspeelt ? Velen wouden de euro niet nou , en je ziet nu waarom niet waneer gaat nederland eens weer goed voor zijn burgers zorgen dit is toch wel een heel groot teken dat er een groot gat tussen politiek en burger zit !
  dit moet toch kunnen veranderen ?

  veel sterkte en beterschap .

  r.van essen

  Reactie door rudy van essen — donderdag 2 juni 2005 @ 7.34 uur

 349. Strekte met je rug Jan, ik weet hoe je je voelt…

  Enne…, het is ‘nee’ hè…

  Reactie door Rogier — donderdag 2 juni 2005 @ 7.55 uur

 350. Beste Jan,
  Jammer dat we jouw gezicht niet live konden zien na de grote overwinning op tv. Ik hoop toch (nu het vuur nog warm is) snel een publieke reactie van je te horen. Vanuit het buitenland heb ik verschillende e-mails gekregen met de vraag wat ik gestemd heb. Internationaal is de belangstelling enorm, vooral vanuit England. Opvallend is dat de Engelse motieven om NEE te zeggen veel overeen komen met de Nederlandse. Hoewel regeringsleiders vanuit diverse EU lidstaten de referendumuitslag als een nederlaag zien voor de EU, is er gelukkig in de ons omringende EU landen veel begrip en sympathie van de man op straat.

  Spoedig herstel gewenst Jan,

  John

  Reactie door John- Internationaal ondernemer — donderdag 2 juni 2005 @ 12.36 uur

 351. Beste Jan..
  ik heb je wel gemist op TV..met jou was het 75% nee..echt.
  Maar Harry heeft je goed vervangen..heb het meest genoten van je bij Knevel..en Tiny Kox bij Nova was ook best sterk.
  Op de Nova site sta je geintroduceerd,bij wie mensen,die het “verraad van de PvdA” meemaken,zich bij thuis voelen.
  Zo voel ik het ook..Pvda heeft zich van hun publiek vervreemdt.
  Zag je wel weer bij deze stemming (vast en zeker ook veel neestemmers bij Wouter’s partij)Dus..super gedaan en ik stem sowieso SP in 2007..voor een sociaal democratisch Europa.
  Sterkte,veel beterschap !!

  Reactie door eric — donderdag 2 juni 2005 @ 13.02 uur

 352. Kijk…geen geld voor onderwijs..in mijn booovenstaaande mail
  nr. 53 sterft het van de spelvouten en rare zinswendingen…
  Eric toch..Zie je nu wel…Leve SP!

  Reactie door eric — donderdag 2 juni 2005 @ 13.06 uur

 353. Jan,

  ik wil via dit bericht jou alleen maar beterschap wensen!!!!

  (Ok..daar ik toch al bezig ben…geef ik toch maar toe aan mijn diepste/belangrijkste gevoelens en daarom wil ik hierbij alle nee-stemmers van harte bedanken!)

  Ik heb net een week met ernstige pijn in mijn nek achter de rug en dat vond ik al heel erg pijnlijk/lastig… Hernia is een totaal ander verhaal! Ik hoop dat jouw klachten/pijn ook snel zullen ‘verdwijnen’.

  Heel veel beterschapswensjes (+het advies om niet tè snel weer op de bres te gaan staan!), doe rustig aan en zodra jij er echt klaar voor bent, dan pas moet je weer aktief worden. Gezondheid gaat voor!!!

  Sterkte ermee en ik hoop dat je je snel weer beter voelt,
  Mona.

  Reactie door Mona — donderdag 2 juni 2005 @ 13.08 uur

 354. Volgens een poll in Het Laatste Nieuws zou, in tegenstelling tot wat premier Verhofstadt beweert, het Belgische volk ‘nee’ hebben gezegd tegen de grondwet. http://www.hln.be/hln/cch/det/art_69630.html

  Reactie door paardenman — donderdag 2 juni 2005 @ 13.34 uur

 355. Jan, van harte beterschap, wij hebben NEE gestemd, veel groetjes Auke en Beatrijs.

  Reactie door Artpro — donderdag 2 juni 2005 @ 13.39 uur

 356. OOK IK HEB NEE GESTEMD.IK BEN REGELMATIG OP STRAAT TEVINDEN ,
  DE GROOTSTE FOUTEN ZIJN GEMAAKT DOOR DE HR KOK EN DE UITVOERING DOOR DE HR BALKENENDE,HIER DE MENING VAN TIENTALLEN MENSEN.HET IS HET GRAAIEN UIT DE KNIP VAN DE BURGER [OOK DE GEMEEMTES DOEN DAAR AAN MEE] EN DIT IS EEN VAN DE VELE OPMERKINGEN VAN DE MENSEN ,EEN ADVIES GA MEER DE STRAAT OP.DAN WETEN JULLIE WAR ER WERKELIJK SPEELT ONDER DE MENSEN.

  GROETJES

  Reactie door A FREEKE — donderdag 2 juni 2005 @ 16.39 uur

 357. Als de ”vos” de passie preekt ! Boer pas dan goed op je kippen !
  Ja in de ”enkhuizer almanak” staan nog steeds goede tips !
  Jan beterschap gewenst !

  Reactie door dirk — donderdag 2 juni 2005 @ 17.43 uur

 358. Beterschap!

  Als actieve SP’er in Grunn heb ik tegengestemd omdat het EP niet te vergelijken is met een echt parlement: eerst meer democratie, dan meer Europa.

  Reactie door Roel van Dijk — zaterdag 4 juni 2005 @ 0.33 uur

 359. Jan wat is er toch met je ? Van mij, mijn vrouw en onze kinderen van harte beterschap gewenst!!!

  En ik hoop nog veel van je te horen in de media

  Nogmaals veel sterkte.

  Reactie door Cor florijn — zaterdag 4 juni 2005 @ 23.07 uur

 360. Als de “statistiekels” gelijk hebben, ben ik sinds woensdag een domme, laag opgeleide, behoudende, niet-politiekgeinteresseerde man. En dat alleen omdat je nee stemt. Bij mijn weten ben ik toch nog steeds female, hbo-niveau en SP-lid. Of is dat tegenwoordig hetzelfde?

  Reactie door Aafke Sterk — zondag 5 juni 2005 @ 13.54 uur

 361. I would like to know how can change the name from harry…to WINDY…thats my girlfriend’s nickname…..thanks….Luis
  From San Juan…Puerto Rico

  Reactie door LUIS BEVILACQUA — zondag 5 juni 2005 @ 21.10 uur