Maatschappelijk debat Europa

‘We gaan nu terug naar de burgers!’
In dat standpunt staat de SP niet (meer) alleen. De Kamer en premier Balkenende namen de motie, ingediend door de SP, met ruime meerderheid aan. De motie bedingt een brede maatschappelijke discussie tussen burgers, organisaties en overheid over de toekomst van Nederland in Europa.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 02 juni 2005 :: 19.45 uur

45 Comments

45 reacties

 1. als die discussie dan maar wel met mensen uit het volk gevoerd wordt ook en niet weer via allerlei afgevaardigden.
  Ben trouwens benieuwd hoe dit er in de praktijk gaat uitzien.
  De meningen over Europa zijn zo enorm verdeeld.

  Reactie door kaatje — donderdag 2 juni 2005 @ 19.57 uur

 2. Goede motievan de SP. Wederom een goed optreden van Harry van Bommel. Ik plaatste bij de verkeerde topic al iets over het debat. Ik doe het hier nogmaals.

  Balkenende zei dat zijn uitdrukking over het voor gek staan bij de EU luchtiger bedoeld was als in het AD beschreven. Hij kon inmiddels heel goed uitleggen hoe het Nederlandse volk erover denkt. Minister Bot merkte terecht op dat Nederland voor transparantie en openbaarheid zeer belangrijk in de Europese discussie. Wat hem betreft zou ook binnen de EU meer openbaarheid moeten komen. Prima, dat is duidelijke taal dat horen we graag. Dan wil ik bij dezen een voorstel doen aan ons Kabinet:

  16 en 17 juni zal onze Minister President met een verklaring komen waarom het Nederlandse volk tegen deze grondwet is. In het kader van openbaarheid en transparantie stel ik voor dat hij dit eind volgende week aan het volk voor zal leggen in een open brief. Aangezien hij namens ons deze verklaring af gaat leggen vind ik dat wel zo fatsoenlijk. Ook gezien de kloof tussen Kabinet, maatschappelijke organisaties en burger betreffende de EU. Hij kan hiermee een begin maken met de open discussie die ons is beloofd. Het Kabinet heeft de burger tijdens deze ja-campagne de burger compleet genegeerd en geschoffeerd met hun bangmakerij. Het is tijd om de burger te geven wat ze willen. Openheid en een Kabinet wat luistert.

  Reactie door Sulis — donderdag 2 juni 2005 @ 19.58 uur

 3. Nou, hoe de SP dat gaat doen snap ik wel. Maar hoe gaat Balkenende dat doen?

  Reactie door Joan van der Lingen — donderdag 2 juni 2005 @ 20.07 uur

 4. Precies Joan!

  Reactie door Sulis — donderdag 2 juni 2005 @ 20.08 uur

 5. Goede motie! Ben heel erg benieuwd hoe men hier in Den Haag mee aan de slag gaat…

  Wilders heeft zich overigens weer eens volstrekt belachelijk gemaakt tijdens het debat… :)

  Reactie door Mirella — donderdag 2 juni 2005 @ 20.12 uur

 6. 3/4
  dit zal natuurlijk voor de SP geen probleem zijn, maar het gaat me om het stadium dat je met verschillende partijen om tafel moet.

  Reactie door kaatje — donderdag 2 juni 2005 @ 20.13 uur

 7. Hallo Jan,
  Zeggen en doen zijn twee verschillende dingen. Enne . . . dachten ze nou heus in dit kabinet dat we ze nu ineens wel vertrouwen??? – Mooi niet dus, – alleen andere taal, maar dezelfde trucjes.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — donderdag 2 juni 2005 @ 20.16 uur

 8. Mirella ik heb me kapot gelachen humor heeft hij wel moet ik zeggen. Vooral die opmerking dat Balkenende minder kerel is dan Tatcher vond ik echt steengoed! :D

  Reactie door Sulis — donderdag 2 juni 2005 @ 20.19 uur

 9. 6. Daar ging het Sulis en mij dus ook om, Kaatje. Hoe wordt het waargemaakt? Van wollige taal uit Den Haag hebben we ff meer dan genoeg.

  Reactie door Joan van der Lingen — donderdag 2 juni 2005 @ 20.22 uur

 10. Joan 10. Ik had na dit debat ook geen bevredigend gevoel. Ik begrijp ook wel dat er niet gelijk kant en klare oplossingen zijn. Maar ik vond de minister president totaal niet kordaat. Bovendien miste ik van zijn kan een goed voorstel hoe hij verder wil met de uitkomst van het referendum. Inderdaad weer een hoop wollige taal. :?

  Reactie door Sulis — donderdag 2 juni 2005 @ 20.29 uur

 11. Best een goed idee. Je zag gisterern dat enkele politici de uitslag al heel snel tot een soort marketingprobleem reduceerden (we hebben het niet goed uitgelegd; campagne te laat gestart etc.) waarmee men verkapt alsnog zegt dat we het niet goed hebben begrepen. Waar ik een beetje bang voor ben in die maatschappelijk debat is dat dit zou kunnen leiden tot of infantilisering van de politieke agenda óf dat teveel demagogie om de hoek zal komen kijken.

  Reactie door Paul Strenen — donderdag 2 juni 2005 @ 20.32 uur

 12. @11: Waar ik altijd bang voor ben dat is als politici gaan roepen dat ze iets grondig gaan analyseren en na gaan denken over oplossingen. Bij mij rijst dan altijd het beeld van commissies en rapporten. Maar hopelijk heb ik het bij het verkeerde eind.

  Reactie door Nathan — donderdag 2 juni 2005 @ 20.44 uur

 13. @2 Sulis, ik ben ook heel benieuwd welke verklaring Balkenende gaat geven voor ons nee. En wat mij betreft mag hij dat inderdaad eerst aan ons voorleggen.

  Tot nu toe vind ik het allemaal te simpel, te globaal, ik hoor dat het te snel gaat, verlies van landsidentiteit, toetreding landen etc. Ik heb tegengestemd omdat ik geen grondwet wil, ik het niet eens ben met de “inhoud” van die grondwet. Ik wil geen europees leger, ik wil geen onduidelijke grondwet die op vele manieren is uit te leggen en toe te passen, ik wil geen overdracht van nog meer macht naar Brussel. Ik wil een gezondsheidszorg die past bij Nederland en geen zorg die wordt gedicteerd door regels uit Brussel en worden uitgevoerd door Hoogervorst. Ik wil ons sociale zekerheidsstelsel behouden en niet zoals nu gebeurd vanwege regels uit Brussel wordt afgebroken door De Geus. Dat wil niet zeggen dat er niks mag veranderen, dat mag als dat een verbetering betekend voor de mensen die er noodgedwongen van gebruik moeten maken.
  Natuurlijk de Bolkesteinrichtlijn, die uiteindelijk alle salarissen onder druk zal zetten behalve die van de elite, zal onder de inwoners van Nederland veel werkloosheid geven.

  Ik wil geen europese heffing op kleding uit China, ik wil dat die gewoon in Nederland verkocht gaat worden voor een normale prijs.

  De kloof tussen regering en volk is groot, de regering lijkt dat nog steeds niet te snappen. De firma leugen en bedrog laat ons weten dat ons sociale stelsel moet worden afgebroken, *herkeuringen WAO(o wat zijn ze blij weer 11000 mensen wonderbaarlijk genezen),
  *de gezondheidszorg (de knaak afschaffen maar via slinkse wegen toch de premie met 250 euro verhogen die je terugkrijgt als je niet van de zorg gebruik hoeft te maken, de zwakste betaald dan toch nog de rekening)
  *de marktwerking in de gezondsheidszorg die ze vanwege Europa er door willen drukken.
  *afschaffing van de bijzondere bijstand ( met name de 1 x per 5 jaar de extra maar broodnodige toelage)
  * (oneerlijke) langdurigheidstoeslag voor mensen die al 5 jaar of langer op het minimum leven en van de bijstand leven. (Heb je een uitkering die bestaat uit WAO (+ aanvullend bijstand) dan is het helaas pindakaas en krijg je niks omdat je uitkering niet alleen uit bijstand bestaat. Maar de netto uitkering is net zo laag als de bijstand. Het is te gek voor woorden.
  *werken zal je tot je 67ste
  *met de vut, bekijk het maar

  Dan zijn dit nog maar een paar voorbeelden………die de kloof veroorzaken ….. en ondertussen worden de rijken rijker en de armen armer.

  Reactie door Carla — donderdag 2 juni 2005 @ 20.57 uur

 14. Wij hebben niet alleen een vreselijke grondwet weten tegen te houden maar ook afgerekend met angst. Een begin van meer wijsheid in de besluitvoering. Het hart, het verstand, en de intuïtie komen langzaam bijelkaar. Nederland herkent de integere politicus en voelt intuïtief aan dat inspelen op angstgevoelens niet de weg is die we met zijn allen moeten gaan. Dat pikken we niet meer. We zijn gegroeid.

  Reactie door Alie Dekker — donderdag 2 juni 2005 @ 21.01 uur

 15. Carla 13. Ik sluit me helemaal bij je motivatie aan. Het kabinet mag dan wel hebben toegegeven dat het volk wel degelijk heeft nagedacht over hun tegenstem en dat ze niet dom zijn. Ze handelen er nog steeds niet naar. Ik ben ook 1 van de tegenstemmers die helemaal tegen een grondwet is. Zoals Harry van Bommel ook aangaf vandaag in de kamer. Misschien zitten mensen wel helemaal niet op een Europese grondwet te wachten! Ik in ieder geval niet. Ik vind daarom ook dat Balkenende het aan ons verplicht is zijn verklaring naar de EU aan ons voor te leggen. Hij heeft mijn vertrouwen nog niet terug gewonnen door vandaag de grondwet te verwerpen. Geen woorden maar daden!

  Reactie door Sulis — donderdag 2 juni 2005 @ 21.17 uur

 16. Is het u ook opgevallen die plotselinge en wonderbaarlijke wending van het taalgebruik van diverse politici van het ex-ja kamp???
  Waar wekenlang burgers werden beschulgdigd van saboterende domme en onwetende minkukels, is nu plaats gemaakt voor zoveel begrip en empathie dat sommige van hen bijna zouden zeggen,dames en heren kiezers u hebt groot gelijk gehad om nee te stemmen!!!
  Het zal veel mensen dan ook benieuwen hoe men deze zelf veroorzaakte spagaat aan gaat pakken.
  De SP heeft vandaag in de kamer door Harry van Bommel een prachtige voorzet gegeven om een brede maatschappelijke discussie te starten en burgers op die wijze te respecteren en serieus te nemen ,want een goed voorbeeld doet goed volgen nietwaar??????

  Reactie door visgert — donderdag 2 juni 2005 @ 21.47 uur

 17. Beste SP!
  Jan, Harry, allemaal: Opnieuw van harte gefeliciteerd (ook met de motie)

  Maatschappelijk debat.
  Uit het debat van vandaag kreeg ik het bezorgde gevoel dat iedereen de uitslag van het referendum op zijn eigen manier aan het uitleggen is. Dat is binnen Nederland aan de gang, maar internationaal gebeurt precies hetzelfde:
  (de duitse visie: http://www.vrijspreker.nl/blog/index.php?itemid=2179) De verhalen van al die Minister Presidenten in de EU verschilt hemelsbreed; zelfs dat hebben ze niet op elkaar afgestemd.

  Dat maatschappelijk debat moet dus in Jip-en-Janneke taal, zodat zij het zelf begrijpen. Maar ook omdat ik het anders niet begrijp. Mag ik vast een voorschot nemen?

  Wat ik ervan begrijp en hoe ik er over denk:
  - vrije verkeer van diensten (concurreren met lage-lonen-landen hier, in ons eigen land): TEGEN
  - 1 europese politieke eenheid: TEGEN (Nog minder invloed op besluitvorming dan nu – in Den Haag is het al zo’n zooitje)
  - 1 EU-minister van buitenlandse zaken: TEGEN (hoe hou je die in z’n hok?)
  - 1 EU-leger: TEGEN (ik moet er niet aan denken dat mijn zoon moet gaan vechten omdat de EU dat wil)
  - 1 sociaal stelsel (uiteraard afgestemd op de minst ontwikkelde EU-landen) : TEGEN
  - 1 landbouw beleid (idem): TEGEN; daar gaan onze miljarden heen (€ 2000,00 per gezin in Nederland)
  - 1 beleid over werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden (Vakbonden, cao’s, pensioenen): TEGEN
  - 1 munteenheid: TEGEN (zolang landen openlijk zondige tegen het stabiliteitspakt en dat ongestraft blijft)

  De EU bestaat uit landen die qua ontwikkeling mijlen ver uit elkaar liggen; regelgeving kan dus niet uniform zijn voor al die landen. Per slot van rekening is wat wij hier gewend zijn in jaren opgebouwd en dat raken we in een klap kwijt. Dat wil je toch niet, of je moet wel hartstikke gek zijn – en dat is Nederland geweest de laatste jaren…

  Ik ben erg nieuwsgierig naar de mening van andere bezoekers van deze site en ik hoop dat ik niet alleen sta in mijn bezorgdheid.
  Ik ben TEGEN de EU en alles wat ik er de laatste jaren van heb gesnapt. Die aversie is de laatste weken enorm gegroeid.
  Misschien niet zo sociaal van me. Misschien wel heel xenofoob.
  Maar die € 6.000.000.000,00!!! (alleen aan salarissen en declaraties) die de regelgeving in Brussel ieder jaar consumeert zet ons op een onoverbrugbare achterstand in de concurrentie met Azië, Amerika en China. Dat kan de EU in de komende 100 jaar niet terugverdienen, met nieuwe regeltjes verzinnen. Ze brengen ons daar volledig aan de bedelstaf (mooi woord).

  Benieuwd naar reacties.
  Hartelijke groet,
  Jan Alex
  (Leersum)

  Reactie door Jan Alex — donderdag 2 juni 2005 @ 22.01 uur

 18. Jan Alex, ik ben het met je eens en zie het als een prima aanvulling op mijn @13.

  Reactie door Carla — donderdag 2 juni 2005 @ 22.10 uur

 19. @18
  Ha Carla,
  Helemaal mee eens. Zat al een uurtje te typen en had je bijdrage nog niet gelezen; petje af, je weet duidelijk waarover je het hebt.
  Maar euhm,
  … tja,
  als wij het zo overduidelijk eens zijn.

  Wie heeft ons dan zo bij de neus genomen, de laatste jaren?
  Die ongecontroleerde 3000 EU-Comités?

  En hoe kan PvdA, groen links, zelfs D66 en VVD dan voor zijn geweest!

  Reactie door Jan Alex — donderdag 2 juni 2005 @ 22.19 uur

 20. Eigenbelang waarschijnlijk, VVD natuurlijk vanwege het gepropageerde liberalisme want ook daardoor ontstaat er een kloof tussen de burgers en de regering. De marktwerking in gas, elektra, telefonie kortom de portefeuille van Brinkhorst het openbaar vervoer en het achterstallige onderhoud, de belachelijk hoge prijs, steeds meer wegen en minder groen, koeien die op stal moeten ipv lekker buiten in het weiland. Weinig die het nog snappen, het gewone leven veranderd erg snel, te snel denk ik want ook ik snap er soms al niets meer van (ik heb MBO) en er wordt je niks meer uitgelegd, zoek het allemaal zelf maar uit onder het motto eigen verantwoordelijkheid.
  De gewone mensen trekken zich steeds verder terug en nemen niet meer deel aan de maatschappij, overdag is iedereen aan het werk er is niemand meer thuis om je te helpen voor’t een of ander of voor een praatje…
  De euro ….. dankzij de prijzenoorlog lijkt het goedkoper in de supermarkt maar een softijsje van 70 cent is nu 1 euro om maar eens wat te noemen.
  Gemeentelijke openlucht zwembaden die verdwijnen en waarvoor je overdekte commercieele dure zwemparadijzen terugkrijgt waar je nauwelijks nog een baantje kunt zwemmen en voor de gewone man/vrouw onbetaalbaar.
  Het schoolzwemmen …..dit schooljaar voor het laatst.
  De ons door de strot geduwde Betuwelijn etc. etc.

  Ik kan nog heel lang doorgaan……helaas……maar door al dit onstaat er een kloof tussen de firma list en bedrog onder leiding van Balkenende en de burgers.

  Reactie door Carla — donderdag 2 juni 2005 @ 22.38 uur

 21. Een klein stukje NOVA gezien met Hans Wiegel. Op de vraag of hij gestemd had, antwoordde hij bevestigend, maar zei er bij: “GEEN JA!” “Maar wat dan wel?” wilde Klenie Polak weten. “Dat zeg ik niet.”, antwoordde Wiegel. Om direct daarna iets slims te zeggen dat ik niet heb kunnen onthouden, omdat ik er zo om moest lachen. Ik weet bjina zeker nu dat Hans Wiegel TEGEN gestemd heeft! :-) Ook al is hij nog steeds tegen referenda!

  Verder sluit ik me helemaal aan bij opmerking nr.1, van Kaatje. Ga eens eerst met de burgers in dit land PRATEN en vooral: LUISTER naar wat ze te zeggen hebben en doe daar dan verstandige dingen mee. Doe wat de mensen in dit land willen en zeggen!

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 2 juni 2005 @ 22.44 uur

 22. Dat er een maatschappelijk debat moet komen is duidelijk en terecht.
  Dat Nederlanders niet alleen tegen hebben gestemd voor de Europese grondwet maar ook hun grote ongenoegen hebben geuit naar de arrogantie van vooral CDA en VVD politici is ook duidelijk.
  Nog steeds is het onbegrijpelijk dat GroenLinks heeft geadviseerd om vooral voor te stemmen.
  Waar zijn de ex. PSPers, PPR en Comm
  unisten in die partij gebleven?
  Waarschijnlijk zijn ze nu lid van de SP!
  Natuurlijk heb ik ook mijn NEE gegeven, want ik wil geen super-europa met een leger die vele miljarden aan belastinggeld opslurpt.
  Ik wil geen Europa waar multi-nationale bedrijven meer kunnen lobbyen voor een vrij markt economie.
  Ook kleine ondernemers moeten zich kunnen ontwikkelen en personeel kunnen aannemen zonder beperkende regels vanuit Brussel.
  Onze landbouwers worden wanhopig door de regels die Europa hun oplegt, hun produkten zijn niet meer winstgevend door de vele quota die hun wordt opgelegd.
  De Europese grondwet heeft erg goede punten, helaas zijn de meeste punten te onduidelijk of hebben geen enkele waarde voor de betrokkenen.
  De grondwet is opgesteld door bestuurders die niet weten wat er onder de bevolking leeft, ze hebben plannen nooit aan het volk voorgelegd, wat een enorme blunder is geworden.
  Voor belangrijke grondwet voorstellen hadden de heren politici ook een referendum moeten raadplegen, het gaat niet alleen om een grondwet, maar wat onze bevolking wil en denkt.
  Ik ben voor een Europa, maar ik wil niet dat politici gaan beslissen wat goed is voor hun burgers.
  Macht aan de gewone burgers van elk land!

  Reactie door Hendrik — vrijdag 3 juni 2005 @ 1.16 uur

 23. ‘We gaan nu terug naar de burgers’.
  Ik wil er zooo graag in trappen…

  ‘Macht aan de gewone burgers’… die burgers moeten manieren gaan verzinnen om in toenemende mate die macht te nemen. Meer doen dan referenda met beide handen aanpakken om je stem te laten horen, we moeten veel meer zelf doen!

  Veel meer.

  Reactie door Piet — vrijdag 3 juni 2005 @ 2.41 uur

 24. @Alie 3 wilde eigenlijk een reactie plaatsen, maar zag de jouwe. Je haalt me de woorden uit de mond.

  Reactie door Johntio — vrijdag 3 juni 2005 @ 4.16 uur

 25. Goede morgen,
  Het lijkt mij een goed idee om bij de eerst volgende verkiezingen (en ik hoop snel) de politieke partijen duidelijk en onomwonden de Europese kwestie in hun programma opnemen.
  Maar niet alleen dat. Elke pp die meedoet aan de verkiezingen moet een lijst maken van b.v. 20 punten waar ze vóór of tégen zijn. Daar moet de betreffende partijleiding hun handtekening onder zetten. En elk gekozen kamerlid ook. Dus een belofte aan hun kiezers. En daar nooit van afwijken zoals nu gebeurt. Dit zal m.i. een enorme verschuiving in het electoraat teweeg brengen. Dan ben je in een klap af van politiek gekonkel en achterkamertjes geneuzel. Want veel kiezers gaan niet zo diep in op het program van de partij waarop de hun stem uitbrengen. Die 20 punten mogen er ook 30 of 10 zijn, maar het gaat om duidelijke taal.
  @17 Ik ben het er helemaal mee eens.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 3 juni 2005 @ 6.58 uur

 26. Terug gaan naar de burger. Ik hoop dan ook dat dit echt gebeurd. Ik vertrouw dit kabinet voor geen cent. Ik hoop dan ook niet dat we straks te horen krijgen dat een grote groep burgers is gehoord en ze hier een percentage van berekend hebben en dan vertellen via de media dat dit de stem van ons burgers is. Prima dat de motie die Harry van Bommel heeft indedient dat deze is aangenomen. Maar Balkenende en zijn kliekje aanhang wantrouw ik helemaal. Daarom vraag ik jullie om je hard te maken om echt iedere burger apart te horen en je ook sterk te maken voor de zieke mensen die in de ziekenhuizen liggen of ziek thuis zijn, de gehandicpte mensen, de mensen in verpleeghuizen enzovoort. Maar dat politici echt hun best doen om echt iedere burger te horen. Ik weet dat dit een hele zware taak is. Maar ik ben al te vaak teleurgesteld in dit kabinet. Ik heb te vaak gehoord dat de percentage van de burger is geteld in een onderzoek terwijl ik nog nooit gehoord ben. Fijn dat de motie is aangenomen maar maak hem ook waar alstjeblieft. Laat echt merken dat alle burgers gehoord worden en dat we serieus genomen worden. Het woord maatschappelijk debat; wat moet ik me daarbij voorstellen?

  Reactie door Paula Buisman — vrijdag 3 juni 2005 @ 8.40 uur

 27. Wat heb ik toch een pesthekel aan de woorden ‘de burger’. Daarin zit de afstand al!

  Reactie door Lucide — vrijdag 3 juni 2005 @ 9.09 uur

 28. Ik snap 1 ding niet Marijnissen, waarom denken politici zo ingewikkeld, tenminste de meerderheid, of doen ze dat omdat ze er geen trek in hebben. Kloof tussen burgers dichten is vaker de straat op gaan. Het is zo simpel dat je er haast gillend gek van wordt. Snap dus echt niet dat GL met een onderzoek komt, Pvda veel praat maar eigenlijk niets zegt en ga zo maar door…

  Ga gewoon de straat op of zijn ze ‘beroepslui’ in de 2de kamer. Wouter Bos wist toch ook tijdens de EU grondwet campagne de burger te vinden en aan te bellen. Van Aartsen kon ook opeens de straat weer vinden. Tevens sla je 2 vliegen in 1 klap, je staat echt weer tussen de burger en mensen zien je eens van een andere kant. Menselijk.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 3 juni 2005 @ 9.33 uur

 29. @27: daarom gebruik ik het woord ‘medewoner’…
  Goede motie, maar wat belangrijker is: mooie uitkomst qua steun!

  Reactie door Hanny Palmen — vrijdag 3 juni 2005 @ 9.41 uur

 30. Ik heb eigenlijk een vraagje?? ook net gesteld in een oudere thread.

  Tijdens de invoering van de euro blijkt dat willens en wetens de euro ondergewardeerd werd, hoewel er geen actie(opwaardering) is ondernomen door betreffende verantwoordelijke(n).
  In het kader van een beedigd functionaris zou je dan toch kunnen spreken van meineed, diefstal op grote schaal en mogelijk zelf toebehoren aan een criminele organisatie(CO).
  Naar mijn mening lijkt het dus zo, dat wij als burger nu kennis van een misdrijf hebben en in principe zou je aangifte moeten doen als goed nederlandse burger.Tenslotte iedere inwoner van Nederland is gedurende de conversie gulden — euro gedupeerd en dat willens en wetens, dit is toch ook onafhankelijk van evt. prijsstijgingen.

  Als ik me niet vergis is de hoofdverantwoordelijke de heer Zalm met evt. een CO achter zich.
  Heelaas ben ik niet bekend met de juristische achtergrond en eventuele mogelijkheden tot juridische stappen.
  Ik bedoel als een medewerker een programma ontwikkelt bij een bank en per transactie de afronding wegsluist is ook een misdrijf, alleen betreft het hier iemand of meerdere van een overheid.
  Ik vind dit wel intrigerend, namenlijk indien hiervoor geen mogelijkheid bestaat kan dan iemand me in gods naam uitleggen waar een representatieve democratie voor staat.
  Zijn hier evt. mogelijkheden indien ja ook aan het pluk beleid denken.
  hartelijk dank voor evt. reacties.

  Reactie door Jur — vrijdag 3 juni 2005 @ 10.14 uur

 31. @29 Beste Jur,

  Ooit nog eens wat artikelen uit het wetboek van strafrecht geleerd, maar de actualiteit en de details ben ik de afgelopen 25 jaar vergeten. Ik kan het ook niet zo even naslaan, dus wellicht doet een jurist-SP-er een betere duit in dit zakje.

  Over Zalms gekloot: in de meest toepasselijke artikelen staat: “… met het oogmerk zich dit wederrechtelijk toe te eigenen”. Zeg maar: “om er zelf beter van te worden.” Ik vrees dat zoiets niet eenvoudig kan worden bewezen en Zalm aangewreven – hoe graag ik ook zou zien dat ministers strafrechterlijk ter verantwoording worden geroepen!(Betuwelijn – Hanja Mai Weggen).
  Maar dat neemt niet weg dat onze tweede kamer weldegelijk heel krachtig had moeten optreden en het gelijk van ‘de burger’ had moeten gaan halen. Kan nog…

  Mag ik twee nieuwe criminele feiten voorleggen?
  - Landverraad (- of hoogverraad?): “Hij die Nederland onder de invloed brengt van een vreemde mogendheid (dat is de EU toch?) wordt gestraft met levenslange gevangenisstraf.”
  Deze grondwet was tegen de wil van het volk! Dus hoezo niet aftreden?!!! Balkenende moet mijns inziens voor de rechter gesleept worden.
  Kan dit?
  Is daarvoor de politieke en juridische moed te vinden in Nederland?

  - Landverraad (- of hoogverraad?): “Hij die Nederland opzettelijk in staat van oorlog brengt met een vreemde mogendheid…”
  Mag JP na het bedrog over Iraakse massa vernietigingswapens echt blijven zitten? Deze millitaire inzet viel NIET onder inzet voor de verenigde naties. Die oude VN-afspraak met ‘de burger’ was bedoeld om ons te beschermen tegen machtsgeile spelletjes van mensen zoals Balkenende en Kamp. Daaraan wordt voorbijgegaan en de volksvertegenwoordiging laat het over zijn kant gaan.
  Dit kabinet heeft ons compleet in een ILLEGALE oorlog gestort en doet het opnieuw met de operatie Enduring Freedom in Afganistan omdat deze aktie ook NIET valt onder de inzet door de verenigde naties, maar daarvan is afgescheiden.

  Vind je het dan raar dat internationaal terrorisme zich op Nederland richt? Behalve de ‘strijd tegen terrorisme’ is er ook nog zo iets als het voorkomen van terrorisme. Wie gaat dat uitleggen?
  En bovenal: wie gaat dit kabinet voor de rechter slepen?

  Bron http://www.mindef.nl/: “De operatie Enduring Freedom, waaraan een coalitie van de Verenigde Staten met verschillende andere landen deelneemt, is van onverminderd groot belang in de strijd tegen het internationale terrorisme. Bovendien is de operatie Enduring Freedom onmisbaar bij het streven van de internationale gemeenschap om de stabiliteit van Afghanistan te bevorderen. Afghanistan mag nooit meer een vrijplaats vormen voor terreurnetwerken als Al Qa’ida.

  De operatie Enduring Freedom is in Afghanistan gescheiden van de Navo-geleide veiligheidsmacht ISAF waaraan Nederland thans deelneemt met een ‘Provincial Reconstruction Team’ en tot 31 maart 2005 met Apache-gevechtshelikopters.”

  Reactie door Jan Alex — vrijdag 3 juni 2005 @ 11.59 uur

 32. Op de site van de telegraaf staat het volgende bericht:

  Zalm: bevolking niet altijd wijs

  AMSTERDAM – Minister Zalm (Financiën) gaat met weinig plezier de Ecofin-vergadering van volgende week in. De VVD-bewindsman straalde gisteren tijdens een vooroverleg met de Tweede Kamer duidelijk uit dat hij baalt van het nee tegen de Europese grondwet. “Ik respecteer de uitslag, maar het is niet zo dat de bevolking de wijsheid in pacht heeft”, mopperde de liberaal, die met hart en ziel voor de grondwet was.

  Met dat verdrag zou hij een sterkere onderhandelingspositie gehad hebben om de bijdrage van Nederland aan de EU fors te verkleinen, stelde hij. ” Mijn positie was echt sterker geweest met een nieuw verdrag. Ik wil later dan ook geen gezeur hebben dat ik met één hand op de rug niet genoeg heb binnengehaald.”

  Dhr. Zalm mag wat mij betreft direct naar de Kamer geroepen worden om dit eens nader uit te leggen.

  Reactie door Carla — vrijdag 3 juni 2005 @ 12.23 uur

 33. EERST ZIEN

  dan geloven!! Want er zijn mensen in de politiek die weer verdacht veel in herhalingen gaan vallen; als ze dit gaan roepen.

  Reactie door ReneR — vrijdag 3 juni 2005 @ 13.42 uur

 34. 27. Lucide, ook ik voel die afstand met het woord: “de burger”.
  We zijn mensen die een mening hebben over deze zaken toch?
  En wanneer zullen ze echt naar ons luisteren?
  Daarom snap ik ook de reactie van 32. ReneR zo goed. EERST ZIEN
  dan geloven!! Het is zo misleidend wat de leden van het kabinet Balkenende II allemaal vertellen. Ze komen met plannen op tafel, maar of ze werkelijk uitgevoerd zullen worden zoals wij dat met zijn allen zo graag willen dat weet ik niet hoor……….
  Ik blijf wantrouwig naar het kabinet Balkenende II.

  Reactie door Paula Buisman — vrijdag 3 juni 2005 @ 13.59 uur

 35. Omdat het weinig zin heeft om op de regering te wachten hebben wij op ons I.G.L.O.-log de Brede Maatschappelijke Discussie over Europa maar vast geopend (op 2 juni, om 19.04 uur). Alle bijdragen zijn welkom op: http://cptiglo.web-log.nl/log/2696984 .

  Overigens zijn wij van mening dat het kabinet Balkenende naar huis gestuurd had moeten worden en dat het parlement vrijwillig had moeten gaan, om nieuwe verkiezingen mogelijk te maken.

  Reactie door Cpt. Iglo — vrijdag 3 juni 2005 @ 20.36 uur

 36. Ik heb geen idee waar deze regering vandaan komt (planeet) en waar ze het gore lef vandaan haalt te blijven herhalen wat wij volgens hen denken, of liever, wat zij zeggen wat we denken moeten. “Het gaat te snel”, “de Euro”, “de mensen zijn er nog niet aan toe” … Koeienstront !!

  Het is deze regering en het vreemde enthousiasme waarop zij deze campagne voor de grondwet gevoerd heeft en het wantrouwen in hen, die ons willen laten geloven dat ze ons vertegenwoordigen, tot grote proporties heeft gebracht wat ervoor gezorgd heeft dat zoveel mensen nee stemden. Waren zij te vertrouwen geweest en hadden ze dat in het verleden meerdere malen bewezen dan hadden de meeste mensen aangenomen dat het met deze aangeboden Europese overeenkomst ook wel snor zat. Helaas was dit bepaald niet het geval en heeft Balkenende en consorten eens en te meer bewezen onbetrouwbaar te zijn als het gaat om de ‘contracten’ en vooral ‘de kleine lettertjes’ die hij met zijn kleine varkensoogjes blijkbaar zelf zo vaak moet zoeken.

  Het enigste ‘wat te snel gaat’ en waar de burger ‘nog niet aan toe is’ is het belazerende gehalte van het gelikt uitmergelend asociaal beleid van Balkenende 2.

  ( 3 nee bedankt, vooral in het vernietigen van de vertrouwensband tussen de burgers en haar bestuurders scheen hij veel succes te hebben, gelukkig heeft hij dat zelf ingezien en is opgestapt na de vernietigende uitslag van het eerste referendum dat ooit in Nederland werd gehouden.. wij zijn hem daar nog steeds erg dankbaar voor).

  Reactie door Terry — zaterdag 4 juni 2005 @ 0.22 uur

 37. Ze hadden het zo mooi bedacht; het “stemvee” zou ze wel lijdzaam aan de anonieme beul Brussel helpen. Onder de vlag van democratisch gekozen Europees beleid kun je vervolgens de sociale voorzieningen verder afbreken zonder je eigen handen vuil te maken. Nu moeten ze zelf de trekker blijven overhalen en dat gaat ze zetels kosten- veel zetels. Met zo’n “Christen” als premier, heb je geen duivel meer nodig.

  Reactie door Contra! — zaterdag 4 juni 2005 @ 12.28 uur

 38. ik vind dit nu eigenlijk ff spannender!![url]http://www.nu.nl/news/536295/21/Belgische_minister_laakt_Nederlandse_EU-campagne.html[/url]

  Daarna kiest de massa voor Jan Peter Balkenende: een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid, een man in wie ik geen spoortje charisma kan ontwaren.”

  Reactie door bluelady — zaterdag 4 juni 2005 @ 12.57 uur

 39. waarom kan ik hier niet linken? snik snik

  Reactie door bluelady — zaterdag 4 juni 2005 @ 12.58 uur

 40. @37

  Leuk bericht over die Belgische minister!

  Even googelen op ‘De Gucht’, bracht me op een zeer lezenswaardige site http://www.vrede.be

  Onder Standpunten schreef een Belgische ‘leraar rechten’ op 25 mei een bijdrage onder de titel: “Een slechte grondwet die een geheime kanker van onze democratie aan het licht brengt”.
  Klare taal!

  En euhm
  … het is niet alleen een bevestiging van mijn NEE-gevoel, maar het maakt duidelijk hoe de nieuwe EU-staat zichzelf in een positie brengt van
  Onaantastbaar macht.
  Zonder verantwoording te hoeven afleggen.
  Zonder scheiding der machten.
  Uniek in de wereld
  Om bang van te worden/blijven.

  Reactie door Jan Alex — zaterdag 4 juni 2005 @ 13.57 uur

 41. @ Jur (30):

  Onder ” WAKE UP CALL!!!” van 1 juni heb ik onder nr. 297 de volgende reactie geplaatst:

  Aangifte lijkt mij zinloos en onhaalbaar. Dat zou wellicht enige kans maken als er sprake zou zijn van een ambtsmisdrijf. Daarvan kan in dit geval niet gesproken worden. Wel van verkeerd politiek beleid, en misschien onjuist informeren van de Tweede Kamer. Dan zou de Tweede Kamer actie moeten ondernemen. Dus politieke, geen strafrechtelijke actie.

  Overigens zijn enkele mensen begonnen met een civiele juridische procedure ten behoeve van schadevergoeding door de Staat. Ik weet niet hoever het daarmee staat. Maar ook dat lijkt me een volledig onhaalbare zaak.

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 4 juni 2005 @ 18.11 uur

 42. Ook na dit referendum hoor ik nog steeds verkondigen dat men precies weet wat ik vind en denk. Maar ik heb geen hekel aan Europa; alleen maar aan regenten!

  Reactie door Gerrit van Leeuwen — zaterdag 4 juni 2005 @ 18.52 uur

 43. Laat internet de plek zijn waar de burger en de politiek elkaar kunnen vinden. Het forum lijkt mij en geschikte plek. Zonder tussenkomst van allerlei graaiende organisaties, luchtbakkende belangenbehartigers of andere subsidie slurpende instellingen. Tja en Balkenende die moeten we, ben ik bang, echt zelf de deur wijzen. Zelf vindt hij de nooduitgang nooit.

  Ik vind bovendien dat alle vergaderingen van de 2e kamer, 1e kamer enz. openbaar moeten zijn. En altijd beschikbaar op het internet of 1 van de publieke zenders.
  Dat lijkt me een goede stap van de politiek. Dan zijn we ook niet meer afhankelijk van het mediacircus.

  Reactie door Giel — zaterdag 4 juni 2005 @ 21.52 uur

 44. Tiny Kox net gehoord en gezien op de Belgische TV
  in het programma DE ZEVENDE DAG, die weer even
  keurig namens de SP verwoordde hoe er in Nederland
  wordt gedacht, mooi zo. Een plezier om nog net op
  tijd een stuk van te kunnen zien, en jullie ook?

  Reactie door Madelief — zondag 5 juni 2005 @ 11.41 uur

 45. Mijn complimenten voor jullie optreden. Harry van Bommel maakte terecht een punt met zijn opmerking binnen Europa niet te willen concurreren op arbeidsvoorwaarden. Ik denk dat half nederland niet weet wat de verschillen zijn in die arbeidsvoorwaarden.

  Reactie door Nico — zondag 5 juni 2005 @ 12.35 uur