De eerste tomaat is een feit!

De oproep ‘Tomaat voor een Daad‘ heeft voor aardig wat post gezorgd. Zo mailde Heidi ons met het verhaal van haar man die zich op vele manieren inzet voor zijn medemens. ‘Gewoon omdat dat moet!’ Hij verdient hiermee dan ook de eerste eervolle vermelding op deze site. Dat er nog maar vele moge volgen!

John en Heidi

John woont nu al vijf jaar samen met Heidi in het kleine dorpje Ellewoudsdijk dat behoort bij de gemeente Borsele in Zeeland. Vanwege scheidingsproblemen met zijn vorige vrouw en een slechte omgangsregeling met zijn twee kinderen, had hij zich verdiept in de juridische rechtspraak. Zijn eigen situatie is nu opgelost maar met de opgedane juridische kennis helpt hij nu andere mensen. Via de forums van Zeelandnet spreekt hij mensen aan waarvan hij denkt dat ze zijn hulp kunnen gebruiken. Op deze manier kan hij vanuit zijn eigen opgedane kennis mensen op hun rechten en mogelijkheden wijzen. Maar soms raad ik ook gewoon iemand een goed aangeschreven advocaat aan. Mensen weten hem tegenwoordig ook al te vinden via de mail of via zijn website. Dit is een manier van helpen die je volgens Heidi gewoon doet: ‘De meeste mensen denken enkel maar uit eigenbelang, ze praten slecht over elkaar. Veel mensen doen enkel maar iets als ze er iets voor terugkrijgen. Je moet iets geven zonder te verwachten iets terug te krijgen. John geeft later aan dat dat eigenlijk niet helemaal waar is. ‘We hebben er namelijk een hele goede vriendschap aan over gehouden!’

John, nu 39 jaar, kwam twee jaar geleden in de ziektewet wegens reuma. Zijn toekomst is wat dat betreft onzeker en hij is een tijd lang depressief geweest. Nu zit hij echter niet meer bij de pakken neer en ondanks zijn ziekte doet hij wat hij kan voor anderen. Zo krijgt hij van veel mensen oude computeronderdelen die hij weer in elkaar zet tot bruikbare computers. Deze computers schenkt hij aan mensen in financiële nood. ‘Op het prikbord van Zeelandnet staan regelmatig oproepen van mensen die goedkope computers zoeken voor hun schoolgaande kinderen. Mensen uit de bijstand bijvoorbeeld, die eigenlijk zo iets niet kunnen betalen. Dan geef ik hen zo’n computer.’ John is volledig overtuigd van solidariteit. ‘Helpen is vanzelfsprekend, dat moet je gewoon doen.’ Niet dat hij altijd zo gedacht heeft. Toen hij op zijn zestiende ging werken was geld alles voor hem. Maar zijn ogen gingen zogezegd langzamerhand open.

Vorig jaar werd hij gevraagd voor de Dorpsraad die vecht tegen de bezuinigingen van de, aldus zijn woorden, zeer slechte gemeente Borsele. ‘Maar dat is niet het enige wat we doen. Binnenkort houden we een jaarmarkt, de opbrengst daarvan gaat in een speciale pot. Deze pot wordt gebruikt voor verschillende doelen. Zo wonen er veel ouderen in onze omgeving die niet vaak het huis uit kunnen. Die mensen krijgen een bijdrage wanneer ze met z’n allen iets leuks willen doen.’

Of John en Heidi in Nederland blijven is nog de vraag. Heidi komt namelijk uit Denemarken en ze willen misschien daar een nieuw bestaan gaan opbouwen. Maar dat is allemaal lange termijn, zodat ze in ieder geval naar Den Haag kunnen komen en te gast kunnen zijn bij Jan Marijnissen in de Tweede Kamer.

Interview door Bas Stoffelsen

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 03 juni 2005 :: 16.25 uur

34 Comments

34 reacties

 1. John en Heidi wat een heerlijke sociale mensen zijn jullie. Ga vooral zo door. Die tomaat voor een daad hebben jullie zeker verdient! Wat denk jij Heidi gaat Denemarken voor of tegenstemmen? :D Fijne dag in Den Haag met Jan!

  Reactie door Sulis — vrijdag 3 juni 2005 @ 16.33 uur

 2. Hoho, andere mensen gratis helpen is oneerlijke concurrentie.
  BRUSSEL!!
  ;-)

  Reactie door Neelie — vrijdag 3 juni 2005 @ 16.53 uur

 3. Wacht is ff, is dat die John die hier ook weleens zat en die een forum had via zeeland net, want die had ook iets met Denemarken.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 3 juni 2005 @ 17.02 uur

 4. John en Heidi, jullie hebben dit helemaal verdiend.
  Gefeliciteerd met jullie ‘Tomaat voor een daad’.

  Reactie door Paula Buisman — vrijdag 3 juni 2005 @ 17.04 uur

 5. Bloemen voor die man.

  Alexander

  Reactie door alexander — vrijdag 3 juni 2005 @ 17.10 uur

 6. Erkenning is ook goed.

  Reactie door Alex ander — vrijdag 3 juni 2005 @ 17.31 uur

 7. John, je bent een topper. Wat mij betreft krijg je een lintje.

  Reactie door Karin — vrijdag 3 juni 2005 @ 18.07 uur

 8. Zo hoort het! Die tomaat is erg verdiend!

  Reactie door cynthia — vrijdag 3 juni 2005 @ 18.28 uur

 9. Zo hoort het! Die tomaat is erg verdient

  Reactie door cynthia — vrijdag 3 juni 2005 @ 18.29 uur

 10. Ja, John heeft deze zeer zeker verdient.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 3 juni 2005 @ 18.55 uur

 11. John, Goed zeg! die tomaat verdien je.

  Reactie door chrisinactie — vrijdag 3 juni 2005 @ 19.59 uur

 12. John, Goed zeg! Die “gouden” tomaat verdien je.

  Reactie door chrisinactie — vrijdag 3 juni 2005 @ 20.02 uur

 13. Gefeliciteerd hoor met de tomaat!

  Reactie door Jeanneke — vrijdag 3 juni 2005 @ 21.00 uur

 14. ik hou daar niet van dergelijke acties .word een beetje een achterlijk r.t.l kwisje . moet je niet doen jan .ne rooie reus oke .maar daar moet het bij blijven .

  Reactie door texas henkie — vrijdag 3 juni 2005 @ 21.25 uur

 15. Vind ik niet Texas Henkie, mensen die echt wat voor een ander betekenen mogen best wel wat vaker in het zonnetje gezet worden.

  Reactie door kaatje — vrijdag 3 juni 2005 @ 21.27 uur

 16. Kaatje, Henk zegt wat hij VINDT en dat doe jij ook. Dat is iets anders dan dat iets IS. Jij vindt deze actie geweldig en Henk vindt van niet. Dus Henk, jammer, want ik vind het ook een geweldig leuke actie. En deze eerste tomaat lijkt mij heel erg verdiend. Ik had de Voedselbank voorgedragen en zit nu dus te duimen. Jaaahh, Henk, had je niet gedacht, hè, jong! Strakkies krijg jij misschien ook zo’n ding…. :-)

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 3 juni 2005 @ 22.32 uur

 17. Ik snap texas henkie wel, ik zelf heb ook zoiets. Maar aan andere kant ook best wel goed om aandacht te geven. Maargoed het is wel erg typisch bescheiden Nederlands dat je goede dingen niet mag aanstippen.

  Reactie door TheSaint — vrijdag 3 juni 2005 @ 23.25 uur

 18. Proficiat!!

  Reactie door Molly — vrijdag 3 juni 2005 @ 23.47 uur

 19. Erg tof van je, je zo nuttig maken, er staan nog duizenden computers weg te stoffen bij bedrijven die makkelijk nog kunnen dienen voor eenvoudig particulier gebruik. Tja, een tomaat… biertje dan !

  Reactie door Terry — zaterdag 4 juni 2005 @ 0.32 uur

 20. Mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen zijn onmisbaar in de samenleving en verdienen het zeker om eens in het zonnetje gezet te worden. Ga het echter niet “politiseren”, daarmee bedoel ik dat je moet erkennen dat je deze mensen binnen allerlei politieke stromingen en allerlei religies en/of ideologieën tegen kunt komen.

  Reactie door Henk — zaterdag 4 juni 2005 @ 0.33 uur

 21. @18…

  Ik heb in deze thread nergens kunnen lezen dat iemand ontkent wat jij zo graag (vanwege de politisering) erkend wilt hebben. zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.

  John en Heidi: dik verdiend en gefeliciteerd!

  Reactie door Henk Tukkers — zaterdag 4 juni 2005 @ 2.56 uur

 22. kaatje (14)ik vind het normaal dat je klaar staat voor je medemens .maar met dergelijke iniatieven maak je er iets bijzonders van dat je je inzet voor je medemens .dat moet je niet willen .buiten dat heb ik uiteraard veel respect voor mensen als john .

  Reactie door texas henkie — zaterdag 4 juni 2005 @ 5.57 uur

 23. Tja, het zou inderdaad normaal moeten zijn om elkaar belangeloos te helpen. Maar dat is het niet in deze samenleving, en naar mijn idee steeds minder. Een verhaal als dit vind ik mooi, een prachtig tegenwicht voor al het slechte nieuws en al die nare ervaringen die we steeds opdoen. Voor mij werkt het in ieder geval hoopgevend en inspirerend. Bedankt dus! En gefeliciteerd!
  Ik ben echt blij om nou eens zoiets te lezen… blij voor al die mensen die geholpen worden, blij om te lezen over die andere prachtige kant die de mens dus ECHT ook heeft…
  En blij dat, als John en Heidi zulke dingen kunnen doen, dat wij dat misschien ook weer als een opsteker kunnen gebruiken om anderen te helpen waar we dat kunnen.

  Reactie door ingrid — zaterdag 4 juni 2005 @ 9.28 uur

 24. Ik ben erg blij met deze tomaat voor een daad vermelding, en wil in het bijzonder mijn vrouw bedanken!

  Reactie door John — zaterdag 4 juni 2005 @ 12.07 uur

 25. Texas Henkie 20. Het is triest maar in deze tijd is het nodig. Vanzelfsprekend is niet meer zo vanzelfsprekend in Nederland. De verharding door het kabinetsbeleid heeft een flinke tik uitgedeeld aan Nederland. Vandaar dat ik denk dat juist mensen die zich niet laten ontmoedigen en zich belangeloos blijven inzetten ondanks hun eigen situatie best eens een steuntje in de rug mogen krijgen. Maar ik kan me ook wel in jouw mening vinden. Het zou zo vanzelfsprekend moeten zijn. Bovendien is het voor mij een welkome afwisseling op alle negativiteit.

  Reactie door Sulis — zaterdag 4 juni 2005 @ 12.15 uur

 26. John prima hoor en respect,maar zelf hou ik niet zo van
  de verkiezing van “best employee of the week”..zoals bij Mc.Donalds..ik denk dan altijd meteen aan die andere “employees”..(die balen) en er zijn toch wel meer John’s of…Niks over je werk,hoor.. Prima John. maar de tomaat voor een daad…nee..ik ben toch overtuigd SP-er,maar dit trekt me niet. Mijn moeder heeft dan al 7 tomaten verdiend,vind ik.
  Jan,ik mag het toch wel eens een keer niet met je eens zijn,he..
  Verder hou ik van je,maar val toch op vrouwen..Een sp-er

  Reactie door eric — zaterdag 4 juni 2005 @ 13.35 uur

 27. Proficiat John! Fijn dat er mensen zoals jij bestaan!!

  Reactie door Ruud — zaterdag 4 juni 2005 @ 15.30 uur

 28. @ Eric,

  Ik heb hier zelf niet voor gekozen, en vind zelf dat er andere mensen die tomaat meer zouden verdienen als ik. Mijn vrouw heeft mij voorgedragen uit haar oogpunt. Ik ben er blij mee, en ik kijk uit naar de dag met Jan, en naar de dag dat ik ander mensen zie die ook een tomaat voor een daad krijgen. Verder denk ik dat deze tomaat voor een daad actie, juist wel positief is, daar er mensen zijn die geen positieve dingen ervaren, zoals Ingrid het omschrijft. Verder vind ik het juist wel een goed idee van de SP, of Jan MArijnissen, omdat het mss een stap is waar er weer meer plek komt voor solidariteit in de samenleving.

  Reactie door John — zaterdag 4 juni 2005 @ 17.18 uur

 29. Hulde!

  Reactie door Bas — zaterdag 4 juni 2005 @ 20.45 uur

 30. Er zijn veel mensen die onbetaald een steentje bijdrage aan deze samenleving John, maar ook jij hebt de tomaat verdiend.

  Wie zullen we de rotte geven?

  Reactie door e.krul — zondag 5 juni 2005 @ 10.51 uur

 31. als je hem nu 3keer wint….. krijg je dan een bosje(tomaten wel te verstaan)?

  Reactie door jaap — maandag 6 juni 2005 @ 13.17 uur

 32. en die rotte tomaat lijkt me voor diegene die er voorzorgen dat mensen zoveel voor andere mensen moeten doen….
  ik bedoel het is hartstikke mooi hoor dat het wordt gedaan, maar omdat de overheid veel dingen die tot hun pakket behoren er niet meer toerekenen zijn dit soort mensen nodig.

  buiten dit: van harte gefeliciteerd! dat je er maar zoveel mag krijgen dat je een groeteboer kan beginnen.

  kun ja die tomaten verkopen, betaal je daar belastibg over, wordt dat weer netjes aan de behoeftigen gegeven, kunnen die weer tomaten bij je kopen (sorry ik draaf door…)

  Reactie door jaap — maandag 6 juni 2005 @ 13.22 uur

 33. haha wat een wereldverbeteraars zijn jullie toch! Alles best, maar niet op mijn kosten!

  Reactie door martijn — woensdag 14 december 2005 @ 18.20 uur

 34. zijn werkelijk een groot artikel over john en zijn leven. mijn beste wensen altijd daar voor u en uw mooie vrouw Heidi:) Goed geluk:) wensen, samihaesha

  Reactie door samiha esha — zondag 17 december 2006 @ 22.08 uur