Malaria verleden tijd?

Er is een schimmel gevonden die de malariamug doodt! In de gebieden waar de schimmel wordt gebruikt is het aantal muggebeten al met 75% afgenomen. Fantastisch nieuws natuurlijk, per jaar sterven er namelijk 1 miljoen mensen aan malaria.

Milleniumdoelstelling nummer zes is weer een stapje dichterbij gekomen!

Millenium doelstelling

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 10 juni 2005 :: 11.47 uur

27 Comments

27 reacties

 1. De bestrijding van malaria is natuurlijk fantastisch…..Toch weer een stukje kennis uit Nederland he!!!

  Even off topic. Ik lees op de weblog erg weinig/niets over bolivia! Het land waar de arme (indiaanse) bevolking de neo-liberale politici tot aftreden dwingt! Het zelfde geld ook voor Ecuador waar de bevolking de straat op is gegaan (kijk even op http://www.indymedia.nl/nl/2005/06/28423.shtml).

  Reactie door Frank Stoffer — vrijdag 10 juni 2005 @ 11.53 uur

 2. als dit ten einde is komt er weer een nieuwe
  wel een uitvinding
  maar de dood blijft ons volgen tot in de dood

  Reactie door dominee — vrijdag 10 juni 2005 @ 11.59 uur

 3. @1 Ik ben over Bolivia op de side gaan kijken. Daar gebeurt in grote mate wat ons hier ook te wachten staat. Zeker wanneer ze toch alles willen doorzetten, waar ze nu mee bezig zijn.

  Reactie door johanna — vrijdag 10 juni 2005 @ 12.11 uur

 4. Informatieve link Frank, bedankt! Net op het Journaal was te zien dat “het neo-liberalisme door het volk is verslagen” in Bolivia (geen letterlijke quote).

  De onwikkelingen in Equador zijn inderdaad zorgelijk, hopelijk is dat ALBA-verdrag een levensvatbaar alternatief.

  Reactie door Johnito — vrijdag 10 juni 2005 @ 12.15 uur

 5. En wie komt er op voor het belang van de malariamug?

  Reactie door Paul Geveke — vrijdag 10 juni 2005 @ 12.49 uur

 6. Ik ben natuurlijk harstikke blij, maar Marianne Thieme zit met een dilemma!

  Reactie door Paul Geveke — vrijdag 10 juni 2005 @ 12.51 uur

 7. Na verloop van tijd zullen de malaria muggen er vast wel iets op vinden. Het zijn net mensen.

  Reactie door Fjodor — vrijdag 10 juni 2005 @ 13.00 uur

 8. Als ze het ene onder controle hebben, dan kondigt zich er weer een nieuwe ziekte aan. Zo zal het altijd blijven. Tegen moedernatuur valt niet te vechten.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 10 juni 2005 @ 13.25 uur

 9. Heel erg fijn dat nieuws.

  Alleen vraag ik me af; of bepaalde continenten gebaat zijn met uitroeiing van ziektes; die de bevolkingsexplosie nog een beetje in toom weet te houden. Doen de ziektes als kanker en Aids het niet, dan doen die mensen daar het zelf wel met oorlogen.

  De mens roeit zichzelf wel wat uit; als ze te dicht op elkaar moeten leven met weinig middelen van bestaan!

  Leuk nieuws trouwens uit Bolivia; kan men hier nog wat van leren want ik heb het altijd al gezegd:

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 10 juni 2005 @ 14.00 uur

 10. Muggen zijn net VVD’ers: ze zuigen je leeg, verspreiden allerlei naars, maken een irritant geluid en als je pech hebt kun je er zelfs niet van slapen…

  “Jeroen” is vanaf nu “Jeroen (de marktkoopman)”, gezien er meerdere Jeroenen alhier actief zijn.

  Reactie door Jeroen (de marktkoopman) — vrijdag 10 juni 2005 @ 18.25 uur

 11. Jeroen, de mug zelf is slechts het vervoermiddel voor de malaria-parasiet. Het beest kan er niets aan doen dat het die parasiet in zich heeft. Ik houd ook niet van muggen, maar om het beest de schuld van de malaria te geven gaat me te ver. De mug volgt zijn natuurlijke instinct en steekt en zuigt bloed op om in leven te blijven. Het is de parasiet IN de mug die zo in de wond terecht komt en malaria veroorzaakt. Neemt overigens niet weg dat pogingen om het aantal muggen te verminderen wat mij betreft niet snel goenoeg mogen beginnen! Er blijven er altijd meer dan genoeg over om ons mensen te overleven! :)

  Reactie door L.m. Lembeck — vrijdag 10 juni 2005 @ 19.21 uur

 12. @11, Mevrouw Lembeck,

  Inderdaad, de mug zelf kan er natuurlijk niets aan doen. Mijn reactie was dan ook luchtig bedoeld, wellicht had ik ‘m van een :) moeten voorzien…

  De volgende keer vergelijk ik de VVD wel met de parasiet i.p.v. met het beestje; hetgeen ook eigenlijk toepasselijker is :)

  Reactie door Jeroen (de marktkoopman) — vrijdag 10 juni 2005 @ 20.43 uur

 13. Hoe lullig het ook klinkt inderdaad, maar ziektes zijn een manier van moeder natuur (of god) om de bevolkingsgroei in te dammen.
  Men heeft ooit uit gerekend dat de Aarde eigenlijk maar max. 3 miljard mensen kan voorzien.

  Reactie door Ronald — vrijdag 10 juni 2005 @ 21.10 uur

 14. @13, Ronald,

  Neemt niet weg dat overleven een algemeen oerinstinkt is van al het leven van moeder natuur. Mieren, bep. apensoorten, haaien, mensen en andere beesten hebben allerlei methoden gevonden (of zijn geevolueerd) om te overleven door ziekten te bestrijden.

  Het is dus discutabel te stellen dat het bestrijden van ziekten tegen de natuur in zou gaan.

  Reactie door Jeroen (de marktkoopman) — vrijdag 10 juni 2005 @ 21.35 uur

 15. Ik heb het artikel gelezen en let op ze schrijven: Er is mogelijk een schimmel gevonden om de malariamug te doden. En iets verderop vind je een bericht dat er geld te kort is voor verder onderzoek. Het is dus nog niet zeker ofdat dit de juiste schimmel is en ze moeten mischien wie weet nog jarenlang onderzoek doen voor dat ze de juiste hebben ontdekt om die malariamug te doden. Geld-gebrek is er helaas altijd zo ook met deze zeer nuttige onderzoeken.
  En stel dat ze de malariamug onder controle krijgen wat heel prettig zou zijn. Dan duikt er ergens weer een nieuw ongedierte op wat de gezondheid van de mens aan tast waar ook weer onderzoek voor nodig is.
  Maar het blijven waardevolle onderzoeken.
  En je moet je blijven richten op de feiten die er zijn. In het artikel schrijven ze niet voor niets: Er is mogelijk een schimmel gevonden om de malariamug te doden. Zekerheid hebben we nog lang niet.

  Reactie door Paula Buisman — vrijdag 10 juni 2005 @ 21.39 uur

 16. Maar die onderzoekers gaan door tot het gaatje, Paula! En iedere keer als er weer iets nieuws komt, beginnen ze ook weer opnieuw! Het is dus een hoopvol bericht.
  Jeroen: de VVD vergelijken met de parasiet is nog niet zo gek, joh. Het was DE grote verliezer van de verkiezingen en wat zien we? Ze hebben zich ingenesteld bij het CDA en het lijkt wel wat op parasiteren op de bevolking.. vooral de mensen met weinig centjes…. :)

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 10 juni 2005 @ 22.50 uur

 17. Wetenschappelijke publicaties en andere hoopvolle berichten eindigen meestal met de mededeling dat verder onderzoek noodzakelijk is,of dat het nog vele jaren zal duren voordat het beoogde middel of medicijn beschikbaar is.
  Uitzonderingen bevestigen de regel zegt men dus laat het deze keer een middel blijken te zijn wat op een goedkope manier geproduceerd kan worden en dat effectief ingezet kan worden in de armste landen en gebieden van de wereld.

  Reactie door visgert — vrijdag 10 juni 2005 @ 22.57 uur

 18. Ik ben heel erg blij met dit nieuws, maar er werd vanmorgen er ook bijvermeld dat ze het eerst nog moeten gaan onderzoeken. Dan denk ik : dahhhh!!!???
  Het werkt daar toch? Waarom altijd moeilijk doen als het makkelijk kan.

  Reactie door ria tempelman — vrijdag 10 juni 2005 @ 23.45 uur

 19. super nieuws

  Reactie door chrisinactie — zaterdag 11 juni 2005 @ 0.06 uur

 20. 16. L.M. Lembeck,

  Zeker is het bericht hoopvol.

  18. Ria Tempelman,

  Tja, dat vraag ik me dan ook af als de schimmel ergens anders wel werkt waarom moet er dan hier weer opnieuw onderzocht worden?
  Maar mischien dat ze het willen verbeteren om nog betere kwaliteit schimmel te krijgen die de malariamug kan bestrijden. Ik weet die motivatie ook niet hoor.
  Weet je onderzoekers zijn nooit klaar met hun werk, dat is nu eenmaal zo. Die hopen altijd met een nog betere doorbraak te kunnen komen dan de andere onderzoekers. Ik denk dat dit ook mee speelt.
  Maar het gaat om het bestrijden van de malariamug toch !!!!
  Ik lees dat in de gebieden dat de schimmel word gebruikt de muggenbeten voor 75% afgenomen zijn, dat is vind ik al een hele geruststelling.

  Reactie door Paula Buisman — zaterdag 11 juni 2005 @ 1.56 uur

 21. De milleniumdoelen lees ik in het weekend wel. Ik ga nu in ieder geval lekker slapen. Maar de film was zo spannend op RTL 4 is de thriller nog niet afgelopen en ik kan er maar moeilijk van los komen. Spannend joh.

  Reactie door Paula Buisman — zaterdag 11 juni 2005 @ 1.58 uur

 22. Jeroen de Marktkapitalist, of Zwarte Markt handelaar natuurlijk straks onder het marxisme, ik vind alle stukjes die je schrijft hoogst ontwapenend en vermakelijk. De VVD heb je heel raak gezien als de mug, uitgemolken als de achterban is. Nooit te laat om te leren, capito? Hahaha. Jij komt er wel, met je vlagen van beroepsdeformatie die je even het goud doen zien blinken. Succes, en welkom bij het cluppie!! Gaan je gierige VVD klanten die op koopjes jagen, soms in vermomming of zo dat je ze niet herkent??

  Wat is je Euro eigenlijk nu waard nu op de markt? 2 dollar?

  Reactie door W6969 — zaterdag 11 juni 2005 @ 11.29 uur

 23. @ Jeroen (de marktkookpan ;-) ), het is ook een oerinstinkt om te overleven ten gunst van de zwakkeren.
  Tevens is het een oerinstinkt om de zwakkeren,ouderen uit de groep te stoten om te voorkomen dat de groep verzwakt en zo de hele soort (zie kudde dieren zoals, buffels etc etc)

  In dat licht kun je dus sociaal beleid dus ook ter discussie stellen.

  Maar feit is als de mensheid alle ziektes onder controle krijgt we binnen de kortste keren met 10 miljard mensen op deze planeet rondlopen, en natuurtechnisch gezien zijn we dan een plaag geworden (voor zo ver we dat nu niet al zijn).
  Dat onherroepelijk ten koste zal gaan van andere soort planten endieren (die mensen moeten tenslotte ook allemaal eten he.)

  Reactie door Ronald — zaterdag 11 juni 2005 @ 12.33 uur

 24. @22,

  Zo te zien raken je argumenten op, gezien mijn beroep nu het enige lijkt waar je je over opwindt. Je hebt werkelijk geen idee waar je je over uitlaat!

  Maar ja, jij bent dan ook van het soort dat neerkijkt op bepaalde personen vanwege hun beroep, overtuiging of sociale status!

  Ik nodig je van harte uit je fijne standpunten eens op een willekeurige markt te komen verkondigen, temidden van het gewone volk, eens kijken hoe lang je blijft staan…

  Reactie door Jeroen (de marktkoopman) — zaterdag 11 juni 2005 @ 15.31 uur

 25. @23,

  Wat vind jij als jij ooit bij de groep “zwakkeren” of ouderen hoort en je wordt “uit de groep gestoten”? Ik ben benieuwd of je dan nog steeds roept dat alleen de sterkeren ter voorkoming van verzwalking van de groep moeten overleven. (goh, waar doet me dat toch aan denken…)

  Wel interessant dat je over de voedselvoorziening begint. Dat is inderdaad een van de problemen waar we zekers tegenaan gaan lopen! Ik heb laatst een documentaire gezien over Japannse geleerden die in een kelder met kunstmatig licht topkwaliteit groenten en kruiden kweekten: dat geeft hoop voor de toekomst.

  Reactie door Jeroen (de marktkoopman) — zaterdag 11 juni 2005 @ 15.48 uur

 26. @Jeroen de marktkoopman
  Da’s natuurlijk niet echt een prettig vooruitzicht, daarom is het dus voor de meeste mensen zaak om VOOR dat ze tot de zwakkeren behoren hun slag te slaan (vaak een reden tot het zo verafschuwde gegraai gedrag).
  Dus eigenlijk is het geraai en het altijd maar meer willen hebben ook heel natuurlijk gedrag.

  Reactie door Ronald — zaterdag 11 juni 2005 @ 17.49 uur

 27. Very nice. You’re site is very helpful. out little pieces of bread and cups of juice: http://www.i-marco.nl/weblog/archive/2005/09/06/mint__a_review_with_a_differen , small ship set out

  Reactie door Gabriel Taylor — donderdag 15 september 2005 @ 19.21 uur