Vaccins ebola en marburg?

Een goede week voor de wetenschap. Gisteren was er al goed nieuws over malaria. Vandaag wordt bekend dat er met succes vaccins zijn getest tegen de ziekten ebola en marburg. Op apen weliswaar, maar met een beetje geluk zijn deze ziekten straks ook verleden tijd.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 11 juni 2005 :: 19.00 uur

11 Comments

11 reacties

 1. Ja ik hoorde het..machtig mooi toch die wetenschap..nee bezuinigen..dan !!
  Dat wilde je horen,he…je hebt gelijk,hoor..Super goed nieuws !

  Reactie door eric — zaterdag 11 juni 2005 @ 19.25 uur

 2. Hopende dat de farmaceutische industrie er verder in wil investeren. Ebola komt toch veel in de 3e wereld voor en daar valt weinig te halen…

  Reactie door Bart — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.55 uur

 3. Goed nieuws Jan! Aleen heb ik er erg veel moeite mee dat onschuldige apen hiervoor gemarteld worden. Liever had ik gezien dat de vaccins getest werden op vis, b.v. Zalm. Da’s in ieder geval een koudbloedig dier….

  Reactie door Cees — zaterdag 11 juni 2005 @ 22.26 uur

 4. Ik zit in een kooi, onder het TL licht. Sinds ze me in een hobbelende stinkwagen meenamen, verlang ik terug naar de bomen, de sappige bladeren, de kleintjes die aan mijn staart bungelden en me uitdaagden tot allerlei stoeipartijen, het vlooien, het klimmen, en zoveel meer.

  Er is een aantal dagen geleden een hoger wezen bij mijn kooi gekomen. Die heeft me een prik gegeven. Hij had een witte glanzende huid, die nogal losjes om hem heen zat, die ritselt als hij loopt. Met een spiegelend gezicht, hij zei niks. Niets over hoop, een hiernamaals, een volgend leven, niets, geen affectie, een kille behandeling. Hij prikte een spuitje in me en trok snel zijn hand terug en smeet het deurtje dicht.

  En ik werd ziek. Ontzettend ziek. Naast gek van eenzaamheid in deze ijselijke entourage waar iedereen deed of ik ontzettend smerig en afstotelijk was geworden. Kotsmisselijk kwam ik aan een gruwelijk einde, voor zover het nog tot me doordrong tegen het einde. Blij dat dat achter de rug is. Ik was boos dat ik voor hun welzijn onder dwang deze dingen moest ondergaan. Een afschuwelijk, machteloos en frustrerend gevoel. Alsof ik de benzine in hun tank ben.

  —-

  Als het uiteindelijk nou toch moet neerkomen op een macaber rekensommetje: dat apen minder waard zijn dan mensen, en als je deze lijn consequent doortrekt: dat het offer van weinigen voor velen gerechtvaardigd kan zijn, dan ook maar het volgende:

  Experimenteren op mensen!

  Mensen die zich vrijwillig aanbieden, in een maatschappij waar het belachelijke strafbaar stellen van zelfmoord is afgeschaft. Mensen die niet bang zijn voor de dood, en weloverwogen op deze wijze de mensheid willen dienen, ze zijn op zoveel aardbewoners toch niet moeilijk te vinden als je het vraagt? Weet men hier eigenlijk al wel iets over? Is hier ooit onderzoek naar geweest? Als je dit verbiedt, in hoeverre verhinder je deze mensen een elegante wijze van het dienen van de mensheid? En om te voorkomen dat arme mensen het doen voor hun familie, bied je er vooral geen geld voor, maar zal het dus echt een kwestie zijn van idealen.

  Het verschil met Hitler lijkt me ook zonneklaar. Om te beginnen heeft de Slag om Engeland het idee gerechtvaardigd dat het offer van weinigen voor velen juist NIET duidt op politieke incorrectheid. En Hitler deed zijn experimenten op onvrijwillige basis, en discrimineerde daarbij ook nog eens op allerlei gronden die je als politiek incorrect kunt bestempelen.

  Het mag heftig zijn wat ik hier schrijf, radicaal, maar zoals het nu gaat is het ook allerminst leuk te noemen. Heilige huisjes? Linkse mensen hebben ze allemaal bij mij omver geschopt toen ik nog christen was. Deze kan er ook nog wel bij. Dat zal het probleem niet zijn. En als er mensen tegen zijn, terwijl het niet hun probleem is, is dat hoogstens om redenen dat ze een ander tot hun overtuiging willen dwingen blijkbaar met wetten.

  Dus tijd voor een maatschappelijk debat, als een onderzoek heeft aangetoond dat het aanbod van vrijwilligers er is.

  Reactie door W6969 — zaterdag 11 juni 2005 @ 22.53 uur

 5. Is het Ebola en het Marburg virus juist het gevolg van experimenten met apen die tot doel hadden om nieuwe middelen te ontwikkelen voor ABC wapens??
  Weet iemand iets over publicaties in die richting?

  Reactie door visgert — zaterdag 11 juni 2005 @ 23.04 uur

 6. Uit mijn eigen (bescheiden) weblog van 14 april jongstleden.

  Koorts

  De afgelopen twee dagen op bed gelegen, geveld door koorts. Met veel slaap, en een dieet van sinaasappels, appels en heel veel water ben ik nu weer gezond. Vroeger, en dat is wel dertig jaar geleden, kreeg ik een eetlepel levertraan als ik koorts of griep had. Levertraan smaakt ontzettend smerig. Dat moest wel helpen om weer gezond te worden, want anders zou je iemand iets wat zo smerig smaakt, nooit geven.

  Het is in veel delen van de wereld bedroevend slecht gesteld met de gezondheidszorg. In de New York Times stond een paar dagen geleden een goed artikel over een ziekenhuis in Angola, waar ze het Marburg-virus proberen te bestrijden.

  (Als je het voledige artikel wilt lezen, moet je geregistreeerd lid zijn van de New York Times. Dit is gratis en geeft je toegang tot een schat aan artikelen en informatie.)

  Hieronder enkele passages uit het artikel. “A daunting search: Tracking a deadly virus in Angola .”
  http://www.nytimes.com/2005/04/12/health/12angola.html?ex=1118635200&en=f03cbb40ec5598a0&ei=5070&pagewanted=all&oref=login&oref=login

  Children die at such an astonishing pace here and for any range of horrible reasons unknown to other parts of the world that it takes much more time for health workers to piece together if something as deadly as Marburg is at work.
  In a country like Angola, where one in four children dies before the age of five, mostly from infectious diseases, crises like the one in the pediatric ward can easily be overlooked.
  “This is Africa,” said Dave Daigle, the spokesman here for the World Health Organization. “To be a health official here”, he said, “is like being a fireman in a village with the whole village on fire.”

  Given the degree to which it has been contaminated, the regional hospital, which serves 500,000 people, has now been limited to emergency operations and an isolation ward…

  I am upset that we are not serving patients ( = patients with diseases other than Marburg),” Dr Kissantou said, plopping down on a wooden chair outside his office as two aides stood by. Barred from the hospital, he said, some of the sick are diagnosing their own illnesses and trying to treat themselves with medicine they buy at the local market, with disastrous results.
  “Some people are dying because the medicine doesn’t fit the illness,” he said. “That’s why we are asking for help, so people can come here to get treatment.”
  “I am a doctor,” he said. “I will not flee, because I prefer to give my life to another.”

  Reactie door Henk Tukkers — zondag 12 juni 2005 @ 3.13 uur

 7. Henk, dat verhaal is om stil van te worden. ……

  Waarom kan, eh… WIL de wereld deze vreselijke ziektes niet echt bestrijden en waarom krijgen die mensen nog steeds niet de juiste educatie, zodat ze beter weten wat ze kunnen doen. Zodat ze ze weer gaan geloven in opbouw. Waarom zijn er nog steeds Oorlogsheren die gewapender hand ingrijpen ALS mensen weer iets willen opbouwen? Waarom is die MACHT kennelijk zó belangrijk voor een paar individuen dat ze honderdduizenden tot miljoenen mensen willen laten lijden en creperen in vreselijke armoede en ellende? Ik word hier erg verdrietig van. En ik hoop dat de vaccinaties zullen helpen EN dat men iets verzint om niet langer op de apen te hoeven experimenteren.

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 12 juni 2005 @ 11.33 uur

 8. Het ergste virus; of ziekte, wat deze weeld teisterd is GELD- en GRAAIZUCHT Jan Marijnissen. laten we daar nou een keer een middel voor uitvinden. De natuur kun je niet temmen; verspilde moeite.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zondag 12 juni 2005 @ 16.05 uur

 9. Wel zielig voor die apen!

  @8 wat wil je met die revolutie bereiken? toch niet het omverwerpen van de democratie en het instellen van een socialistisch-totalitair regime?

  Reactie door MPL — zondag 12 juni 2005 @ 21.30 uur

 10. @3 Cees

  Er wordt niet getest op vis, omdat deze,o.a. qua celmetabolisme, te ver van de mens afstaat.
  Onderzoeksresultaten moeten bruikbaar zijn voor de mens.

  @4
  a. de ziektekiemen blijken dodelijk voor de mens
  b. als op dieren blijkt dat een vaccin niet even zo dodelijk is, dan wordt het op gezonde vrijwilligers getest. Pas daarna zijn de zieke mensen aan de beurt. Eerst worden diegenen die er het slechtst aan toe zijn gevraagd.

  Pas daarna komt een vaccin op de markt.
  De rest van de bureaucratie hen ik hier maar weggelaten.

  @5 Visgert

  Een tijd terug was er een programma op, ik dacht, discovery channel.
  In Duitsland is er ook aandacht aan besteed.
  Waarschijnlijk kom je via zoekmachines, als google, wel verder.

  Reactie door Molly — maandag 13 juni 2005 @ 3.38 uur

 11. @MPL

  Welkom op dit log; gezien je reactie.

  De democratie IS reeds om zeep geholpen. We worden al voor 60% geregeert door ondemocratisch Brusselse corrupten en de rest in Den Haag is ook niet fris. Dus wat dat betreft, kan het alleen maar beter worden.

  Reactie door ReneR — maandag 13 juni 2005 @ 17.37 uur