Inkomen top: + 13%

De Volkskrant van vandaag meldt dat de topmanagers van het bedrijfsleven er in 2004 13% op vooruit zijn gegaan. Dat blijkt uit het onderzoek dat de krant jaarlijks uitvoert onder bijna twee honderd bedrijven.

In de afgelopen vijftien jaar is het inkomen aan de top bijna verdrievoudigd. Het CBS stelt dat de CAO-lonen in diezelfde periode met 45 procent zijn gestegen, aldus de Volkskrant.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 11 juni 2005 :: 16.02 uur

73 Comments

73 reacties

 1. Schokkend? Nee, want volgens mij is dit een oud verhaal en moeten we de oorzaak ook bij onszelf zoeken. De bonden maken CAO-afspraken en daar wordt het een en ander ingezet, maar ook niet. Iedereen denkt dat loonsverhoging DE oplossing is, maar is het niet zolang er altijd wordt gesproken over collectieve loonsverhoging. Dat betekent dat de laagste inkomens de pleuris kunnen krijgen. Voor deze groep is het momenteel zinvoller dat er lastenverlichting komt en ook dat bepaalde heffingen komen te vervallen. En niet achteraf maar direct zonder tussenkomst van de belastingdienst. Maar aangezien dit kabinet zelfs daar niet aan wil en de bonden glashart beweren dat ze opkomen voor de sociaal zwakkeren gaat het voor deze groep helemaal fout. En dat geldt dus ook voor de SP-stemmer die zijn of haar hart heeft gegeven aan de vakbonden. Daarmme gepaardgaande zal de samenleving steeds meer een verharding te zien geven waarbij mensen wel moeten gaan stelen en helaas zijn ook daar weer de zwakkeren de klos. Die spiraal zal doorbroken moeten worden. Een beetje meer respect voor die groep verwacht ik ook van de vakbonden en daarmee hoop ik dat de Spoorstaking van vrijdag om respectvolle redenen niet doorgaan maar dat ze gaan nadenken over hun rol in de samenleving. Want de bonden hebben ook een maatscvhappelijke verantwoordelijkheid naar de economisch zwakkeren. Doe het voor een keer.

  Reactie door jojo — zaterdag 11 juni 2005 @ 16.17 uur

 2. Dat is toch eerlijk. Daar hebben ze toch hard voor gewerkt. Daar mogen wij (in hun ogen, de blauwe overallen) niet over vallen. Het is toch ons recht dat we met het inkomen, net van de ene maand in de andere komen.

  Reactie door johanna — zaterdag 11 juni 2005 @ 16.19 uur

 3. Mijn CAO is op 1 januari 2004 afgelopen. Tot op heden is er nog steeds geen nieuwe en geen zicht op een nieuwe CAO. Hierdoor staan we al anderhalf jaar op de 0 procent loonsverhoging, wat effectief een achteruitgang oplevert van 3 procent over dezelfde periode.
  Ik behoor zelf tot het ambtenarenvolk, waar de grote vakbonden zich loyaal hebben verklaard aan het sociaal accoord.
  Ikzelf vind dit echt belachelijk, zeker na de publicatie van de volkskrant.
  Het wordt tijd voor harde acties in de hoop dat dit klote kabinet eindelijk een keer zal vallen. Het moet toch wel mogelijk zijn om zoveel mensen te mobiliseren, zodat de sluizen van IJmuiden, het Centraal station in Amsterdam en dergelijke geblokkeerd worden. Dit zal een dermate grote schade opleveren dat dit kabinet de actiebereidheid niet meer kan ontkennen.

  Gisteravond zag ik een peiling in het tv programma NOVA, waar de SP op 20 zetels komt. Ik ga er helemaal voor en laat de verkiezingen maar komen. Het kan er alleen maar beter op worden. Zelfs met draaikont Bos in het kabinet.

  Het beste maar weer
  Marcel

  Reactie door Marcel — zaterdag 11 juni 2005 @ 16.29 uur

 4. @3, Marcel,

  Jouw CAO is inderdaad een treffend praktijkvoorbeeld. De mensen die het uiteindelijke werk verzetten, gaan er (netto) 3% op achteruit, terwijl het management vorstelijk wordt beloond voor soms bedenkelijke prestaties!

  Het is genoeg geweest! Van mij mogen ze vandaag beginnen met keiharde acties; de ontevredenheid onder de bevolking is groot genoeg om voldoende mensen te mobiliseren!

  Reactie door Jeroen (de marktkoopman) — zaterdag 11 juni 2005 @ 17.16 uur

 5. Ze zijn zeker bang dat ze allemaal naar Amerika vertrekken

  Alexander

  Reactie door alexander — zaterdag 11 juni 2005 @ 17.21 uur

 6. En dat draaien we dus nooit meer terug.
  Lijkt me in elk geval zonde van de energie die je daar in moet steken.
  Ik zie meer in een aanpassing van de belastingschijven. Het toptarief ligt nu op 60%, een stuk of 6 schijven er bij tot bijvoorbeeld 90% moet toch niet zo moeilijk zijn.
  Leuker kunnen we het niet maken, wel eerlijker…..

  Reactie door twijfelaar — zaterdag 11 juni 2005 @ 17.30 uur

 7. @6, Twijfelaar,

  De oplossing zit ‘m inderdaad in een eerlijkere hernivelering. Mensen met topinkomens zullen dit wel niet zien zitten, maar moeten zich dan maar eens realiseren dat ook hun weelderige leventje afhankelijk is van de welvaart/ koopkracht van de massa.

  Reactie door Jeroen (de marktkoopman) — zaterdag 11 juni 2005 @ 17.42 uur

 8. @Jeroen de marktkoopman, brrrr hernivelering, vieze woorden, ga je mond spoelen ;-).
  Ambtenaren moeten niet zo zeuren, zij hebben vaak een ontzettende goede secundaire arbeidsvoorwaarden waar de normale burger alleen maar van dromen.
  Want wachtgeldregelingen e.d. bestaan er ook voor het lagere ambteneren volk en niet alleen voor de top zoals men ons wil doen geloven.

  p.s. voor diegene die het nog niet helemaal zien, een loonstijging voor de ambtenaren gaat ten koste van andere mensen (burgers), door hetzij belastingverhoging of bezuineging op een ander onderdeel.

  Reactie door Ronald — zaterdag 11 juni 2005 @ 17.57 uur

 9. Of zo’n belastingverhoging een echte oplossing is weet ik niet. Het voelt misschien wel rechtvaardiger , maar of het echt veel oplevert weet ik niet. Uiteindelijk is het altijd zo geweest dat je het bij de grote massa moet halen wil het echt aantikken.

  Ons huidige systeem zit best aardig in elkaar als het gaat om heffing naar draagkracht maar dateert nog van vóór het “grote graaien”, dus een update zou best op zijn plaats zijn.
  Als je er van uit gaat dat een spreiding in salarissen acceptabel/wenselijk is zou je als uitgangspunt het minumumloon versus het salaris van een minister kunnen nemen (Verhouding is al 8x )

  Met een beetje marge erbij zou je vanaf anderhalve ton de kleptocratentax (van wie is die term ok alweer ???) in werking kunnen laten treden. Voor elke ton extra ook 10% belasting erbij.

  Reactie door twijfelaar — zaterdag 11 juni 2005 @ 18.05 uur

 10. @2 Wat een onzin Johanna, dat deze bestuurders het wel zouden verdien. Men moest zich schamen. Wel moet ik zeggen dat de werknemers van de bedrijven waar de topinkomens zich blijven verrijken niet in actie komen om hun ongenoegen te uiten. Ook de vakbonden laten steken vallen om hieraan wat te doen. Dit is maatschappelijk onaanvaardbaar lijkt me. Ook de politiek moet de hand in eigen boezem steken en door belastingen te heffen op topinkomens hieraan misschien een halt kunnen toe roepen. Een belastingpercentage van 10% extra bovenop de topinkomens al betalen zou recht doen aan deze verrijkingen. Iedereen gaat erop achteruit, behalve de gewone arbeider, die alleen maar erop achteruit aan het gaan is, daar het geld van de winst van de ondernemingen belanden in de zakken van de bestuurders van de ondernemingen in dit land. Een zorgelijke ontwikkeling waarin de politiek ook nog geen antwoordt heeft op gekregen. Dit kan niet zo blijven doorgaan, maar is het ook aan de werkenden om ook eens hun mond open te doen en desnoods stakingen te overwegen om zulks aan de kaak te stellen dat dit niet kan. Een samenleving waarin deze praktijken doorgang kunnen blijven hebben, is de mijne niet meer en daarom hoop ik dan ook dat de SP de 20 zetels zal kunnen blijven handvaten om straks eventueel in deelname aan een kabinet, de topinkomens een flink te gaan aanpakken. Een extra belastingtarief voor bestuurders die hun eigen zakken vooral willen vullen een halt toe te roepen. Hen zijn we liever kwijt dan rijk.

  Reactie door Hork — zaterdag 11 juni 2005 @ 18.18 uur

 11. Ja en die 45% inkomensstijging van de CAO lonen kan netjes weggestreept worden tegen de inflatie. Conclusie, 15 jaar pas op de plaats. Dezelfde elite die zegt dat deze loonmatiging zo goed is voor de economie van Nederland legt ondertussen voor zichzelf heel andere normen aan.

  Ronald je klets weer eens uit je nek. De koopkracht van de gemiddelde ambtenaar is anno 2005 zo’n 5% lager dan in 1980. En als Balkenende isuitgeregeerd in 2007 misschien wel 10% of meer. Je opmerking dat hogere lonen ten koste van andere burgers gaat is waar, maar even goed een open deur. Ambtenaren kunnen met evenveel recht beweren dat hoge inkomens in de marktsector door hen betaald worden. Weleens een rekening van een advocaat gehad of gezien?

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 11 juni 2005 @ 18.31 uur

 12. @Ed, wel eens goed naar de secundaire arbeidsvoorwaarden van ambtenaren gekeken?
  Een ontslagbescherming van 2 jaar is doodnormaal in het ambtenarenwereldje, in het burger sta je de zelfde dag nog op straat.
  En dat is nog maar 1 van de voorbeelden.
  Misschien dan wel minder koopkracht maar daar staan wel heel veel andere voordelen tegenover.

  Reactie door Ronald — zaterdag 11 juni 2005 @ 18.47 uur

 13. Jan, hoe gaat het eigenlijk met je? Dit bericht had ik vanmorgen vroeg al op mijn digitale Volkskrant, en ik zou het natuurlijk altijd geplaatst hebben bij de reacties, ware het niet dat ik geblokt was als toch wel erg trouwe SP-er die om die reden van het blokken vandaag haar lidmaatschap heeft opgezegd. Maar aangezien deze weblog jóúw digitale dagboek is waar je wel anderen op toelaat, zeg eens gewoon hoe het met die rug gaat? Dat je er misschien soms een beetje grumpy door wordt, en daarom nog iets meer als iedereen? Dat je misschien soms daarom, als normaal menselijk wezen, dingen anders opvat als bedoeld? En kunnen we misschien gewoon hier bij jou, om te laten zien dat het niét zo is, dat de SP zeker geen partij is die weerspraak niet kan velen, een onderwerp starten van betrokken SP’ers die ineens geblokt werden? Zonder dat die geblokten óf jou, óf de partij, ooit hebben willen schaden? Zeggen over de recente perikelen dat je stierf van de rugpijn en er even niet zelf bij betrokken was maakt het al érg begrijpelijk. Nogmaals blokken niet.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 11 juni 2005 @ 18.47 uur

 14. Misschien een rare vraag, maar zou het werk dat die topmanagers verrichten in China of India niet goedkoper kunnen?

  Reactie door Alex ander — zaterdag 11 juni 2005 @ 18.48 uur

 15. Ontstaat hier weer een boel ruimte en zitten zij daar binnenkort met een zware
  depressie

  Reactie door Alex ander — zaterdag 11 juni 2005 @ 18.51 uur

 16. Dag Joan, wat mij betreft, blij dat je er weer bent.

  Reactie door Alex ander — zaterdag 11 juni 2005 @ 18.55 uur

 17. Goed nieuwtje

  Brown: G8 scheldt armste landen schulden kwijt
  LONDEN – De ministers van Financiën van de G8, de groep van de zeven rijkste geïndustrialiseerde landen en Rusland, hebben zaterdag een akkoord bereikt over kwijtschelding van de schulden van de armste landen ter wereld. Dat heeft de initiatiefnemer van de kwijtschelding, de Britse minister van Financiën Gordon Brown, zaterdag gezegd.

  De kwijtschelding van alle schulden die achttien landen hebben bij het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, gaat onmiddellijk in. Daarvoor hebben de ministers een bedrag van 40 miljard dollar (33,9 miljard euro) beschikbaar gesteld.

  Volgens de meest recente cijfers van de Wereldbank hebben de armste landen in zuidelijk Afrika een totale schuld van 231 miljard dollar uitstaan. Daarvan zijn ze 69 miljard dollar schuldig aan multilaterale instanties als de Wereldbank.

  Het schrappen van de schulden moet een einde maken aan de armoede in Afrika, waardoor de landen de strijd kunnen aangaan met de ziektes die jaarlijks miljoenen levens eisen, waaronder aids.

  De ministers spraken daarom een pakket aan maatregelen af, waaronder verdubbeling van de ontwikkelingshulp en opvoering van de campagnes die onder meer aids moeten tegengaan.

  De G8 nodigden zaterdag olieproducerende landen en andere staten uit om bij te dragen aan een fonds, dat de arme landen moet helpen grote schommelingen in de olieprijzen op te vangen. Brown deed eerder al een oproep de landen in het Golfgebied, die profiteren van de stijgende olieprijzen, om bij te dragen aan de pogingen een einde te maken aan de armoede in Afrika.

  Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) noemde voor Radio 1 het akkoord “fantastisch” maar meende dat het al veel eerder had kunnen gebeuren. “Het is moeilijk de rijke landen op een lijn te krijgen.” Zij vindt verder dat het niet bij schuldsanering moet blijven. “We moeten onze markten openen en de handel onderling versterken.” Nederland scheldt jaarlijks ongeveer 200 miljoen euro kwijt aan schulden van ontwikkelingslanden.

  De G8 bestaat naast Groot-Brittannië en Rusland uit de Verenigde Staten, Japan, Canada, Frankrijk, Italië en Duitsland.

  bron http://www.telegraaf.nl

  Reactie door Ronald — zaterdag 11 juni 2005 @ 18.58 uur

 18. @ 14 Alexander, je bent me net even voor, ik zat me, na het lezen van het bericht van Jan M., net af te vragen of we de topmanagers niet uit Polen kunnen halen. Waarschijnlijk doen die het voor 1/3 van bovengenoemd salaris.

  Reactie door emma — zaterdag 11 juni 2005 @ 19.01 uur

 19. @ 18 Emma
  In Polen maar vooral in India en China werden topmanagers (tot voor kort althans)
  als niet nuttige en werkzame ballast ervaren.
  Misschien moeten we dit daar promoten, maar in het kader van oprechte globale deelneming misschien niet aan te raden, gezien de toestand waarin we in dit land verkeren.

  Reactie door Alex ander — zaterdag 11 juni 2005 @ 19.10 uur

 20. Reactie 3..petje af..helemaal mee eens !!

  Reactie door eric — zaterdag 11 juni 2005 @ 19.30 uur

 21. @12

  De werkelijke sociaal-conomische scheidslijnen in Nederland lopen niet parallel aan het onderscheid werknemer in de markt/ambtenaar. De echte tegenstelling is zo langzamerhand het verschil in beloning voor werkenden die onder een CAO vallen en een maatschappelijke elite die zelf zijn eigen inkomen bepaald.

  Overigens geldt in de overheidssector waar ik werk een ontslagbescherming van drie maanden.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 11 juni 2005 @ 19.38 uur

 22. #3 Eens kijken of Jan Marijnissen ook die 30 % loonsverhoging afslaat als hij in het kabinet komt ?? Dan kun je zien waar de SP staat !!!!

  Reactie door HAC — zaterdag 11 juni 2005 @ 19.43 uur

 23. @19 Alexander, mijn reactie was eigenlijk ingegeven door het feit dat het kabinet altijd zanikt over de concurrentiepositie van Nederland en het feit dat het bedrijfsleven goedkope arbeidskrachten uit Polen haalt en daarmee probeert de lonen van de Nederlandse werknemers naar beneden te krijgen.

  Het kan me dus eigenlijk niet schelen wáár de goedkope managers vandaan komen, als er maar een drukkend effect op de beloning van de huidige managers ontstaat. Want waarom moet er voor de beloning van de top altijd gekeken worden naar Amerika en nooit naar Oost Europa?

  Dus waar we ze ook vandaan halen: laat maar komen die goedkope managers.

  Reactie door emma — zaterdag 11 juni 2005 @ 19.49 uur

 24. @emma, goedkope managers bestaan niet, een tijd geleden was op de TV dat van de 100 top managers bij de ABN-AMRO (wereld wijd) er nog maar iets van 6 van Nederlandse afkomst was.

  Reactie door Ronald — zaterdag 11 juni 2005 @ 19.54 uur

 25. En met de komst van buitenlandse managers komen ook heel andere opvatting over de rechten van werknemers mee, vergeet dat niet.

  Reactie door Ronald — zaterdag 11 juni 2005 @ 19.55 uur

 26. @24 Emma
  Ik begrijp je argumentatie.
  Maar wanneer al die managers zich eens zouden inzetten voor een algemeen belang i.p.v. dat van henzelf zou het wat mij betreft ook wel goed komen.
  Ik ken hier een voorbeeld van iemand uit mijn omgeving die in de afgelopen 12 jaar met niets anders is bezig geweest met over de ruggen van anderen zo’n baantje (nog niet eens aan de top) te verkrijgen.
  En ik kan je verzekeren dat hij in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de
  W.A.O. instroom en het misachten van anderen ten behoeve van zijn ‘vooruitgang’.
  (Eens kijken of een tekst als deze hier gebanned wordt).

  Reactie door Alex ander — zaterdag 11 juni 2005 @ 19.58 uur

 27. (was dus 23 Emma)

  Reactie door Alex ander — zaterdag 11 juni 2005 @ 19.59 uur

 28. @13 Jan, kun je niet gewoon eens zeggen hoe het gaat? Ook al voelt het als bij mij, zó boos, zó boos, ik heb KANKER. zijn jullie helemaal gek geworden? Waarschjnlijk echt niet. Niemand gek geworden, zó verlaten. Zó helemaal niet gesteund.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 11 juni 2005 @ 20.06 uur

 29. @13 Joan
  Niet gek geworden terwijl niet gesteund geld voor mij als in het bezit zijn van een bevoorrechte uitzonderingsclausule.

  Reactie door Alex ander — zaterdag 11 juni 2005 @ 20.12 uur

 30. Een brevet van vermogen, zeg maar.

  Reactie door Alex ander — zaterdag 11 juni 2005 @ 20.15 uur

 31. Bedoeld was dus @28 joan.

  Reactie door Alex ander — zaterdag 11 juni 2005 @ 20.18 uur

 32. Dit schreef ik o.a. op 25/3 j.l. in m’n weblog:

  “Quote”
  Topsalarissen

  Terwijl het kabinet nog steeds roept dat er bezuinigd moet worden “vanwege de economie” zien we de topsalarissen weer eens stevig in de lift gaan. De hoogste inkomens kregen er in 2004 t.o.v. 2003 17% bij. Dat deze verhogingen met “grote prestaties” samenhangen is nogal twijfelachtig. Bij een vorige vergelijking tussen 2002 en 2003 bleek een stijging van 20% vooral toe te schrijven aan vertektpremies van slecht functionerende topmannen …

  En ook dit jaar kent weer treffende voorbeelden: Nuon-baas Ludo van Halderen kreeg er 42% bij en verdient nu 815 duizend Euro per jaar en is daarmee plotseling één van de best verdienende topmannen in de publieke sector. En dat terwijl het klachten regent over de administratie van Nuon.

  Ik zie maar één “wet” in actie bij verzelfstandigde/geprivatiseerde (semi-)overheids bedrijven: Het wordt niet goedkoper voor de klant, vaak verslechtert zelfs de service, maar vooral ziet men een ware salaris explosie bij de topfunctionarissen. Wat dat betreft is dat zeker niet alleen een kwaal die je soms bij grote bedrijven aantreft. In dat stukje stond ook nog een link naar een ouder verhaal van mij over echt Amerikaanse toestanden.

  Toch wordt dit (bijna altijd door economen …) goedgepraat. Het is “marktwerking”. Ik geloof er niets van. Het is het “me too” effect. Het is geen “marktwerking” maar een soort van “clanwerking”! En als men tegen mij zou zeggen: “Maar dan lopen ze weg naar de VS”. Dan zou ik, vrij naar Supertramp, willen antwoorden met: “Heren, wat let u? Take a Jumbo, cross the water!” Ik moge er overigens op wijzen dat in dat land de gemiddelde Nederlandse zakenhaai niet meer dan een Weitingkje is … voer voor “Fat Cats”.
  “Unquote”

  Het Volkskrant verhaal is dus oud nieuws. Ik heb er overigens niets op tegen dat deze verhalen zo nu en dan worden herhaald. Het geheugen van de mensen is niet altijd vanzelfsprekend …

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — zaterdag 11 juni 2005 @ 20.31 uur

 33. Dit kabinet financiert haar beleid op kosten van gemakkelijk te pakken groepen uit de lagere klasse en de middenklasse van modaal tot tweemaal modaal en is maar al te waar. Een steeds verdergaand
  “griezelige” tweedeling vindt plaats tussen hen die profiteren van deze politiek en degenen die erdoor uitgebuit worden. Ik vind het verbazingwekkend dat de uitgebuite burgers die niet van de ruif kunnen profiteren zo weinig protesteren. Lastenverlichting kennen we niet. Mensen die hun rekeningen niet meer kunnen betalen en wellicht middels een uitkering hun baan moesten opgeven,
  arbeidsongeschikten, al die mensen zijn hopeloos de klos geworden van dit Balkenende kabinet. En de topmanagers gaan er 13% op voorruit. Het is triest en absurt en valt niet te rijmen.

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 11 juni 2005 @ 20.39 uur

 34. @ 24 Ronald, staan op die lijst van de ABN ook managers uit genoemde landen? En dat wat die rechten van werknemers betreft: als dit kabinet nog even doorgaat, dan zijn de rechten van onze werknemers al zo uitgehold dat jouw argument onder 25 geen verschil meer maakt.

  @ 26 Alexander, als de managers zich inderdaad zouden inzetten voor het algemeen belang dan zou het niet zo erg zijn. Maar ik vraag me altijd af wat iemand in vredesnaam heeft gepresteerd om zo’n inkomen te “verdienen”.

  Off-topic: Alexander, waarom zou jouw bijdrage gebanned moeten worden, daar is toch niets mis mee?

  Reactie door emma — zaterdag 11 juni 2005 @ 20.49 uur

 35. @33 Emma.
  Omdat ik het wel eens heb zien gebeuren, dat berichten van andere mensen die hier schreven wat hen aan het hart ging ‘spoorloos’verdwenen.

  Reactie door Alex ander — zaterdag 11 juni 2005 @ 20.54 uur

 36. @ 34 Alexander, wordt daar dan ook een verklaring voor gegeven?

  Reactie door emma — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.06 uur

 37. @35 Emma
  Dat is het onverklaarbare, dat ontbrak.

  Reactie door Alex ander — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.10 uur

 38. Ik heb wel eens gezien, dat als er 10 tot 15 onderwerpen verder zijn er stukken tussen uitgehaald worden. Moet je maar eens in de gaten houden! Waarom weet ik ook niet.

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.13 uur

 39. en dan praten ze nu in de wandelgangen over de vlaktax…
  Dat maakt het straks nog vreugdevoller.

  Reactie door Giel — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.15 uur

 40. @ 36 Alexander, volgens mij gebeurt dat op elk forum. Ik “neus” wel eens op het CDA forum en daar worden vaak reacties niet geplaatst omdat deze volgens de webmaster kwetsend zouden zijn (daar krijg je overigens ook geen bericht van). Opvallend is echter wel dat onbeschofte en ronduit kwetsende reacties van mensen die pro-kabinet zijn wél worden geplaatst.

  In het weekend worden helemaal geen reacties geplaatst, vaak al niet meer op vrijdag (ik denk dat de webmaster dan verlof heeft of zo). Bovendien reageren er nooit fractieleden op het forum, laat staan een fractieleider. Dus zo gek is het weblog van Jan Marijnissen nog niet.

  Reactie door emma — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.17 uur

 41. Dat dit log zo gek nog niet is(zwak uitgedrukt) wil ik niet bestrijden.
  maar vergelijk het niet met dat van het C.D.A. dat is al heel lang niet meer sociaal en overigens, verre van christelijk.
  Laten we we niet zeggen: De pot verwijt de ketel enz.

  Reactie door Alex ander — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.26 uur

 42. @ 40 Alexander, hoe bedoel je “de pot verwijt de ketel?”. Ik wilde alleen maar aangeven dat het vaker gebeurt dat er berichten niet geplaatst worden. Wat heeft dat met het beleid van een partij te maken?

  Reactie door emma — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.28 uur

 43. Het niet te verklaren en vijandige, Alex. ook het domme.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.29 uur

 44. 41. Want O. welk een vreugde, mijn boodschap lijkt geplaatst. Van die kankerlijer die er natuurlijk verder al helemáál niet meer toe deed bij de partij van de mensen.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.38 uur

 45. Een vlaktaks is er m.n. in landen waarmee het voorheen niet zo geweldig ging, Estland en Ierland. Die doen het nu uitstekend. Een vlaktaks oogt laag, omdat er in die landen niet de verstikking is van een geweldige verzorgingsstaat. Als je hier een vlaktaks wil doen met handhaving van allerlei kolossale overheidsuitgaven, wordt het eerder een bergplateau. Dus eerst als werkelijk de voordelen zo zouden moeten zijn als in Estland en Ierland, iets daaraan doen, kijken hoe die kosten omlaag kunnen. Ik zelf denk dan automatisch aan de vrije markt, maar ja, laat ik dat hier maar weer niet te hard zeggen. Zou mooi zijn als de overheid zonder concurrentievervalsing via “meer geld” oplossingen in staat zou zijn om ondernemers weg te concurreren, dan zou ik de SP nog wel gelijk willen geven.

  Reactie door W6969 — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.39 uur

 46. Ik heb het niet over een beleid van welke partij dan ook, maar tot dit log.
  Ik ben zoals eerder vermeld geen lid van welke partij dan ook. Wel is het zo dat ik
  vrijelijk zéér kan sympatiseren met uitgangspunten van de S.P.
  Zo komt het dat ik vrijelijk kan vaststellen dat hier wel eens iets verdwijnt, waarvan ik me afvraag tegen welke regels dat verstoot, in aanmerking genomen tot de berichten van anderen, die althans, zover zich het tot mijn waarneming uitstrekt, ‘onwelvoeglijker’ geacht kunnen worden.

  @43 Joan
  Zo herken ik je tenminste weer!

  Reactie door Alex ander — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.39 uur

 47. Zal de meneer die er over gaat iets te horen hebben gekregen dat het de SP leden kost, al die bevooroordeeldheid?

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.42 uur

 48. @ 43 Fijne reactie op mijn bericht. Richt je boosheid waar het hoort.

  @ 45 Quote: “waarvan ik me afvraag tegen welke regels dat verstoot, in aanmerking genomen tot de berichten van anderen, die althans, zover zich het tot mijn waarneming uitstrekt, ‘onwelvoeglijker’ geacht kunnen worden”

  Geheel gelijk heb je daarin. Mijn constatering was alleen dat op andere fora dezelfde onnavolgbare redeneringen door webmasters plaatsvinden.

  Ik ben overigens geen lid van de SP of enige andere politieke partij. Ik ben het regelmatig eens met de SP maar heel vaak ook niet.

  Reactie door emma — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.52 uur

 49. Wederom komt De Volkskrant met dezelfde conclusie als vorig jaar en nog vele jaren daarvoor,en mij dunkt ook de komende jaren dat salarissen aan de top enorm zijn gestegen zeker als je dat vergelijkt met lonen en uitkeringen.
  Ondanks het beroep op zelfregulering of het instellen van de zg Tabaksblatcode zijn creatieve manieren bedacht om nog hogere salarissen te genereren en ook nog te rechtvaardigen!!
  Dat betekent dat een selecte en elitaire groep van personen hier ten lande zich niks aantrekt van welke code, regel of norm dan ook.
  Wat het zoveelste onderzoek niet vermeld welke macht en op welk niveau deze mensen uitoefenen op de nederlandse samenleving want de recente uitspraken in de bouwfraude zaken hebben aangetoond dat in deze en andere gevallen van financiele en of economische delicten wel heel erg milde
  vonissen worden opgelegd!!!

  Reactie door visgert — zaterdag 11 juni 2005 @ 22.49 uur

 50. Joan, je bent ontzettend kwaad en verdrietig en daar heb je alle recht toe. Maar denk je ook aan jezelf? Dit kan niet goed zijn voor je. Dat is het voor niemand. Mijn lieve vriendin, zwaar gehandicapt en nu ook ernstig ziek inmiddels, is letterlijk doodsbang voor de komende onderzoeken en de operatie in september, ALS ze sterk genoeg is daarvoor. Maar ondertussen kunnen de katten hun injecties niet krijgen, moet ze allerlei zaken afzeggen en nog verder bezuinigen, omdat ze letterlijk geen cent overhoudt om nog van te eten. Kreeg ze vorig jaar nog 1200 euro terug van de belastingen, nu nog maar iets meer dan 550 euro. Ze heeft een WAO uitkering van ruim modaal. Ze houdt netto minder dan 50 euro per week over om van te eten en de katten van te verzorgen en dat wordt nog minder komend jaar. Want ze mag ernstig ziek zijn, ze kan heel goed denken en rekenen. Door al het vrijwilligerwerk dat ze jarenlang gedaan heeft, is ze ook flink bijdehand geworden en ze is een kei op belastingegebied en uitrekenen van Persoonsgebonden Budgetten en Thuiszorg en dat soort dingen. Ze is ook iemand die heel goed met geld kan omgaan. En dan ziet ze nu aankomen dat, als ze de operatie overleeft, misschien haar katten moet wegdoen, omdat ze te duur worden na ruim 13 jaar ervoor gezorgd te hebben. En moet hopen dat ze af en toe van familie en vrienden wat toegestopt krijgt, zodat ze kan eten. Als je dan leest dat de hoge heren in het bedrijfsleven heel erg goed voorzichzelf gezorgd hebben afgelopen jaar, ja, dat steekt dat wel. Ze heeft dan ook een huildag achter de rug. En dat voor een vrouw van in de 60. Hoogervorst en De Geus zouden zich moeten doodschamen om zulke zieke mensen zo te treiteren.
  Ook MIJN bijstand is lager geworden in mei. Niet zo veel, maar wel LAGER. En dat,terwijl het minimumloon NIET is verlaagd. Maar ja, de hoge heren links en rechts en ook die in semi-overheids en overheidsdienst moeten miljoentjes kunnen maken, nietwaar? Ik ben normaal niet jaloers. Gun iedereen het beste, maar als de zaken ZO scheef getrokken worden, dan word ik heel erg PISSIG!!!!

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 11 juni 2005 @ 23.01 uur

 51. @10 Hork. Jij schrijft het precies zo als ik het ook bedoel. Ben het helemaal met je eens. Het stukje @2 is sarcastis bedoeld. Dus precies het tegenover gestelde van wat er staat. Ik heb het misschien niet duidelijk genoeg geschreven.

  Reactie door johanna — zondag 12 juni 2005 @ 0.02 uur

 52. Er is niemand van de mensen aan de top die het salaris waar kan maken.Ik heb het artikel in de Volkskrant ook gelezen.De werkelijkheid is dat de salarissen nog hoger zijn door extra bonussen en geld voor pensioenopbouw. De voormalige voorzitter van VNO_NCW (J,,,,.Schraven) is ook een van die mensen met een topsalaris en enkele vommissariaten. De comissarissen van de Koningin o.a. Alders hebben een exorbitant hoog salaris. De heer Wellink van de Nederlandse Bank verdient ook zo’n 3 ton(in eoro’s) per jaar. De lijst rept alleen over de beursgenoteerde ondernemingen. Als men daarnaast een lijst maakt van die andere topfuncties met de beloningen, dan lijkt het er veel op dat een aanzienlijk deel van Nederland te veel verdient.Aanpakken die handel.

  Reactie door JE. Mulder — zondag 12 juni 2005 @ 0.58 uur

 53. Teruglezend besef ik dat het niet erg duidelijk waarom mijn vriendin zo weinig overhoudt. Wel, door alle kosten die ze zelf moet maken om vanwege haar ziekte en handicappen hulpmiddelen aan te schaffen. Dat loopt stevig op. Te stevig dus. Na een nachtje slapen ben ik eigenlijk nog steeds heel erg boos dat de Nederlandse TOP zichzelf maar blijft verrijken en dat tegelijkertijd mensen er financieel aan onderdoor gaan, omdat er steeds verder bezuinigd wordt. En niet alleen financieel er aan kapot gaan, maar ook geestelijk. De druk op die mensen is veel en veel te zwaar. Het is zo oneerlijk!

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 12 juni 2005 @ 11.24 uur

 54. Nu we de middeleeuwen weer naderen en het volk weer onderdrukt wordt door de rijken, mensen weer in ‘klassen’ gaan denken en dat voor waar aannemen een oproep aan Robin Hood om vooral van ‘de rijken’ te stelen en hun te beroven van door het geld gegeven vrijheid want: wie veel heeft kan/mag veel verliezen… De angst om het vele te verliezen dat men heeft is evenredig aan het niets hebben…

  Maarja lost ook niets op… Get a life, stem SP

  Reactie door Swell — zondag 12 juni 2005 @ 12.25 uur

 55. @18

  Topmanagers halen uit Polen? Wie zou die topmanagers op moeten halen? Vergeet niet dat het de bedrijven zelf zijn die topmanagers aanstellen, die worden niet door de regering benoemt of zo. En wat dat salaris betreft, dat zou dan vast een ‘marktconform’ salaris zijn.

  @25

  Inderdaad. Een Poolse of Chinese manager aan top van een Nederlands bedrijf zou kunnen leiden tot het veranderen van de cultuur van dat bedrijf, in de richting van Poolse of Chinese bedrijfsculturen.

  Een ander neveneffect zou kunnen zijn dat die Poolse of Chinese topmanager besluit tot het openen van een vestiging in zijn of haar thuisland. Nu openen veel westerse topmanagers overigens ook steeds vaker vestigingen in lage lonen landen en ook voor steeds ‘hoger’ werk. Was het vroeger vooral productiewerk, tegenwoordig worden ook veel taken voor hoger opgeleid personeel verplaatst.

  Niet zo gek eigenlijk. In China en India samen studeren elk jaar een paar miljoen mensen af aan de universiteiten en ze kosten zowat niks, vergeleken met het westen. Hoog opgeleide mensen voor weinig geld, ideaal voor bedrijven.

  Reactie door Fjodor — zondag 12 juni 2005 @ 14.05 uur

 56. Nederlanders geven te weinig van hun geld uit tbv de economie in eigen land?
  Is toch niet verwonderlijk als je niet weet
  wat er weer bedacht gaat worden aan prijs-
  verhogingen in de directe kosten van aan-
  vullende verzekeringen, noodzakelijke kosten voor rekening van de patiënt zelf komen, belastingen weer wat tientjes meer
  gaan vragen, de prijs van: aardappels,brood, fruit, zuivel en koffie ineens de pan kunnen uitstijgen, de rente van het spaargeld weer naar beneden wordt
  bijgesteld….hebt u éven voor mij…..!!!!
  Straks moet ik zeker ook nog toestemming
  vragen om mijn eigen huis aan de buitenkant te mogen schilderen om niet voor
  een snabbelaresse (chique, tóch?) te worden gehouden en afgestraft met een weer
  ludieke sanctie, inventief als dit Kabinet
  is.
  Nog erger wordt het als de weekmarkten aan
  alle kanten ook nog van tolhekjes voorzien
  zouden gaan worden, ik bedoel maar, wat kun
  je nu nog meer bedenken, om mensen met geringe inkomens te vernederen.
  Over in hún waarden laten gesproken.
  Natuurlijk heb ik het niet over diegenen,
  die zich moeiteloos een gsm met abonnement
  kunnen veroorloven, de éne CD na de andere
  kopen, tóch hun slof cigaretten kopen, de mogelijke pretjes buiten de deur niet tot
  een minimum hoeven te beperken, de bos
  bloemen elke week met gemak kunnen kopen,
  en de buurtBBQ voor het hele gezin wel
  kunnen opbrengen, om vervolgens te klagen
  over de benzine die zo duur is geworden, de
  kinderopvang die ze te veel gaat kosten, de vakantie die ze niet meer kunnen betalen maar intussebn wel sparen voor grote reizen en toch dat vakantiegeld evengoed aanwenden voor andere zaken dan vakantie!
  Het ware misschien handiger ivm vaak wel-
  overwogen keuzes die gemaakt worden, die
  term af te schaffen en mensen voortaan hun
  VRIJETIJDSGELD uit te betalen.
  Het klinkt al gauw zielig niet met vakantie te kunnen, maar als mensen dat om-
  zetten in een ander persoonlijk gekozen doel klinkt dat al heel wat anders, zeker als je weet en merkt dat ze er een bestemming aan geven, die het hele jaar plezier kan geven.
  Zeker is dat velen zich beperkt weten in de schoolgaande en studerende jaren van hun kinderen, waarvan ook veel jongelui een lening moeten sluiten om e.e.a. te betalen, en vooral ook evt. gespreid terug
  betalen, waarbij je dan uitgaat van een baan en niet een half- of éénjaarskontrakt
  met alle gevolgen vandien.
  Al dertig jaar is er niets aan gedaan de
  lasten voor ouders, gebonden aan verplichte school-/studievakanties te ver-
  lichten. Ook de voorjaars- herfst- en wintervakanties worden in tarief verhoogd.
  De druk die ouders ondervinden op allerlei
  gebied met het grootbrengen van kinderen,
  waarover zelfs af en toe geklaagd werd dat
  er minder en minder kwamen (zo slecht voor
  “de oude dag van de toekomstige aow-ers”)
  ligt behoorlijk hoog en men ontkomt niet aan nevenkosten, waartoe de Kinderbijslag in eerste instantie en nadien de Studiefinanciering echt niét voldoende voorziet.

  Vraagje: Als de bonussen evt. voor topinkomens komen te vervallen en de zgn afvloeiingsregelingen tevens, is de
  13% salarisverhoging, dan het lange- termijnspaarpotje vast, dat, via luxueuze
  Bonusbankregelingen de van te voren
  gefinancierde mogelijke “áfzetting in funktie”,…stillekens gespekt wordt?
  Geen wonder dat ik er nog nooit iemand in-
  verdrietig heb zien vertrekken, en rustig
  door gingen met hún manier van léven, waar
  je, als je het hebt over ‘waarden en normen’nog flinke AGNES KANTTEKENINGEN bij
  kunt zetten, en ik ben er tot en met van
  overtuigd dat ze dat gaat doen ook op welke manier dan ook.
  Iedereen zal het met me eens zijn:
  ze hééft niet alleen mooie ógen,
  ze zal ook in de toekomst héél gróte ogen
  kunnen opzetten voor ons allemaal en zal
  dan beslist hóge ógen scóren, zéker wéten!

  Ook op zondag 12 juni 2005 is dat een heel
  prettig gevoel en ze bewoog zich heel correct van Binnenhof naar Buitenhof vandaag. Dank U wél, Mevrouw !!!

  Reactie door Madelief — zondag 12 juni 2005 @ 14.55 uur

 57. Ik zat er al op te wachten dat je het in je weblog zou vermelden.

  Er is niks nieuws onder de horizon.

  En de boer….hij ploegde voort.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zondag 12 juni 2005 @ 16.01 uur

 58. De scheefgroei in beloningen voor arbeid.
  Hoe krijg je dat eerlijker?
  De politiek kan zijn zegje doen over de salarissen in de overheidssector.
  Dat is duidelijk.
  Maar hoe breng je fatsoen bij de multinationals? Hoe krijg je de AHOLDS, de Exxons, de SHELLetjes, de NUONS en collega’s, de Berlusconi’s en zo ook de BUSHjes en de CHENEY’s weer in het gareel? Ik bedoel al dit soort bedrijven die het werk het liefst gratis en voor niks gedaan zien worden in het land waar zo min mogelijk wordt gerept over arbeidsvoorwaarden?
  Want behalve het vezilveringsgedrag lijken de meeste van dit soort bedrijven ook bij de club te horen waar mensonterend ondernemen ook tot kerntaak van de onderneming kan worden gerekend.
  Wanneer maakt het marktfundamentalisme eens een periode van verlichting mee?

  Reactie door Giel — zondag 12 juni 2005 @ 16.36 uur

 59. sieeeejit, wéér buitenhof gemist!!!

  Reactie door Gandalf — zondag 12 juni 2005 @ 20.04 uur

 60. 2006 zullen de lage inkomens hoop ik een keer wijgeren te betalen ;ziekenfondspre ze gaan 50 tot zelfs (ik)100 % meer betalen weer ten gunste van de rijken,,en de haad tegen de cda/vvd stijgt met de dag,het zal niet lang meer duren en de uitspraken van dit kabinet(hel en verdoemenis/oorlog)komen uit ,zeker te weten . het zal uitkomen,

  Reactie door ad — zondag 12 juni 2005 @ 22.58 uur

 61. ps;de inkomens van politiek de afgelopen jaren + 30%

  Reactie door ad — zondag 12 juni 2005 @ 23.18 uur

 62. wat er in nederland momenteel gebeurd is:
  de rijken worden rijker en de armen worden armer. de gemiddelde arbeider geeft in verhouding meer en meer uit aan ziekenfonds, gemeentelijk belastingen, huren, openbaar vervoer, verzekeringen, gas water en licht, reinigingsrechten en veel meer zaken. de arbeider houdt gewoonweg geen geld meer over! waar gaat dit toch heen vergelijkbaar met de vs? ik hoop het toch niet! gr frank

  Reactie door frank — zondag 12 juni 2005 @ 23.24 uur

 63. Topinkomens verdrievoudigd; CAO-lonen plus 45 % en de uitkeringen ?
  Ook in Nederland komen steeds meer mensen die (denken dat ze) niets meer te verliezen hebben en daar komen gegarandeerd ‘ongelukken’ van, want ze hebben al een tas vol met kluitjes (waarmee ze steeds weer in het riet werden gestuurd).
  Nu maar hopen dat er geen onschuldige ‘voorbijgangers’ het slachtoffer worden.

  Reactie door Heraclitus VII — maandag 13 juni 2005 @ 3.59 uur

 64. Ik heb zowel het artikel in de Volkskrant gelezen als Buitenhof gezien. De contrasten worden nu wel erg groot; het wachten is op het moment dat de bom barst en dat dergelijke verschillen niet meer gepikt worden.

  Reactie door frances — maandag 13 juni 2005 @ 8.33 uur

 65. 35 jaar geleden riep ik als vakbondslid al dit gaat niet goed als we in procenten blijven onderhandelen.
  We moeten voor een ieder en gelijke opslag in centen zien te verkrijgen.
  Want dat pakje boter en een brood is voor een ieder even duur.
  En als we in procenten ons loon laten stijgen inplaats van centen krijgen we dus wat we nu zien.
  Een kloof tussen de lonen van hier tot (vul zelf maar in).
  Dus eigenlijk zijn we zelf ook een beetje schuldig.

  Reactie door leen — maandag 13 juni 2005 @ 9.42 uur

 66. @65: Dat roep ik hier bij ons bedrijf ook wel eens. Voor bijvoorbeeld loonsverhogingen is soms een bedrag beschikbaar. Ik heb wel eens gezegd: deel dat bedrag door het aantal werknemers en keer dat uit.

  Het systeem met percentages vind ik niet eerlijk. Dat komt erop neer dat een relatief groot deel van het bedrag naar een relatief klein deel van het bedrijf gaat. En wel naar dat deel van het bedrijf met de hoge inkomens. Want 1% van een groot bedrag is nu eenmaal meer dan 1% van een klein bedrag.

  Absoluut gezien betekent dit dat bij een hoog inkomen een groot bedrag word opgeteld en dat bij een laag inkomen een klein bedrag word opgeteld. Dus absoluut gezien word de kloof tussen de hoge en lage inkomens steeds groter.

  Reactie door Nathan — maandag 13 juni 2005 @ 11.19 uur

 67. leen@65,
  er is een periode geweest dat het salaris voor een deel in centen voor een ieder gelijk, en procenten werd gegeven waar is dit gebleven waarom is het verdwenen.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 13 juni 2005 @ 12.21 uur

 68. Zo’n Hans Weijers (D66) in Buitenhof afgelopen zondag. Het is toch te erg voor woorden dat zo’n man zonder blikken of blozen meedeelt dat hij 1,5 miljoen euro (dat is 3,3 miljoen gulden!!!) per jaar verdient. Wat een waanzin! En dan nog commentaar hebben op de politiek in dit land ook. Als je zo’n schaamteloze geldgraaier bent als Hans Weijers verdien je het niet als mensen ook maar een seconde naar je mening luisteren! Bah…

  Reactie door Robert — maandag 13 juni 2005 @ 15.22 uur

 69. 67 Reactie van folkert de lepper
  Ik weet het niet zeker meer, maar volgens mij was dat de toen gestopte prijscompensatie.

  66 Reactie van Nathan
  Ja zo is het, hoe hoger je loon hoe meer profijt van de procenten.

  Reactie door leen — maandag 13 juni 2005 @ 15.27 uur

 70. @68, ja en die Weijers declameerde ook nog
  uit volle borst dat hij nooit armoede in zijn leven heeft gekend en ook niet zou weten wat dat was! Van plaatsvervangende schaamte liet ik het beleg op mijn lunch maar achterwege, na zijn woorden kreeg ik die trouwens toch al niet meer door mijn strot.

  Reactie door c.tilyx — dinsdag 14 juni 2005 @ 19.23 uur

 71. Ik snap het ge-emmer over hoge salarissen niet, voorzover het over commerciele bedrijven gaat (ik maak dus een uitzondering voor de overheid). Akzo Nobel steelt geen geld van mij om Hans Wijers te betalen. De overheid steelt wel geld van mij (belasting) om alle vierentachtig voorlichters van her ministerie van EZ te betalen.

  Ik kan werknemer bij Akzo zijn en vinden dat Wijers teveel verdient. Als ik dat uiteindelijk niet meer in overeenstemming met mijn geweten kan brengen, moet ik maar bij een ander bedrijf gaan werken.

  Ik kan ook klant zijn bij Akzo, en kan dan producten van andere bedrijven gaan kopen.

  Als aandeelhouder kan ik protesteren op aandeelhoudersvergaderingen en als dat niet helpt, mijn aandelen verkopen.

  Reactie door Piet — woensdag 15 juni 2005 @ 16.18 uur

 72. Piet (reactie 71) slaat de spijker op zijn kop…

  Reactie door Tony Veer — dinsdag 6 september 2005 @ 21.19 uur

 73. two thumbs up!!! bring heavy cream just to a boil: http://www.cosmicbuddha.com/blog/archives/001169.html , rare pieces questioned for a long time

  Reactie door john davis — dinsdag 13 september 2005 @ 22.44 uur