Van Venlo-Blerick naar Parijs

Ouderling, coördinator collecte Prinses Beatrix fonds, contactpersoon Stichting VoedselAllergie Noord-Limburg en contactpersoon in de werkgroep Voeding en Gedragsbeïnvloeding van diezelfde stichting. Lidy Pelsser mailde ons het verhaal van Marjan de Boer uit Venlo-Blerick. Haar vrijwillige inzet verdient zonder twijfel de ‘tomaat voor een daad’.

Marjan de Boer

De basis voor het vrijwillige werk van Marjan werd 16 jaar geleden gelegd. Bij de tweede van haar vier kinderen, Mark, werd op driejarige leeftijd MBD geconstateerd. Dit is de voormalige benaming van ADHD. De huisarts schreef medicijnen voor. Marjan weigerde deze omdat ze er niets in zag Mark al op jonge leeftijd medicatie te geven. Vier jaar later werd Gilles de la Tourette geconstateerd en vijf jaar later een agressieve en oppositionele stoornis. In beide gevallen weigerde ze medicijnen en dat bleek achteraf zijn redding te zijn geweest. Toen Mark op dertien jarige leeftijd ernstig ziek werd en een week lang niet at, bleek zijn gedrag ineens rustig en normaal te worden. Middels het schrijven van een dagboek is ze er stapje voor stapje achter gekomen hoe voeding het gedrag van Mark beïnvloedde. Mark, die op 12 jarige leeftijd te horen kreeg dat hij bij de opleiding LEAO in het voortgezet speciaal onderwijs nooit een diploma zou kunnen halen, heeft een paar jaar geleden zijn rechtenstudie afgerond aan de Universiteit van Nijmegen.

Mark de Boer
Mark de Boer tijdens zijn afstuderen

Sinds haar ontdekking zestien jaar geleden heeft de 54-jarige Marjan zich met volle overgave gestort in een studie naar en het aandacht vragen voor de relatie tussen voeding en ADHD. Een relatie die bij veel mensen niet bekend is. Het is van het grootste belang om ouders én artsen te wijzen op dieetonderzoek en de positieve resultaten ervan. Wanneer ouders vragen naar alternatieven voor medicatie zou altijd dieetonderzoek aangeraden moeten worden. Het voorlichtingswerk dat ik doe is een proces van drie stappen vooruit, en twee stappen achteruit. Het is zwaar werk waar je veel incasseringsvermogen voor moet hebben. Dat valt niet altijd mee maar uiteindelijk kom je steeds weer een stapje vooruit en daar doe je het voor.’

Naar waardering zoekt Marjan niet. ‘Ik moet iets met deze kennis doen, was het eerste wat ik dacht. Al is het alleen maar om anderen dezelfde zware weg te besparen.’ En uit die gedachte komt het idealisme voort, idealisme wat je volgens haar in je lijf moet hebben om dit vol te houden, om überhaupt vrijwilligerswerk vol te houden. ‘Waardering buiten je eigen kring krijg je namelijk niet veel, maar daar ben ik ook niet echt naar op zoek. De mogelijkheden die ik krijg geven meer dan genoeg voldoening.’ Met die mogelijkheden bedoelt Marjan bijvoorbeeld een lezing voor de Raad van Europa of tijdens een congres in Parijs, televisie interviews en het maken van een voorlichtingsfilm, die dit najaar uitkomt.

Nadat de problemen met Mark grotendeels waren opgelost heeft Marjan een studie makelaardij gedaan. ‘Gewoon omdat ik wat moest doen. Ik was dertien jaar alleen maar bezig geweest met de problemen van Mark, en met de andere kinderen.’ Het ontbrak haar aan verdere ambitie in deze branche, maar met de opgedane kennis helpt ze nog steeds familie, kennissen en vrienden. Op dit moment werkt ze als lerares Frans in het voortgezet onderwijs.

Dat ze nu in de schijnwerpers komt te staan vindt ze wel aardig, maar ze zegt er meteen bij dat iedereen die vrijwilligerswerk doet altijd in de schijnwerpers moet staan. ‘Er is meer dan geld op deze wereld. Teveel mensen worden opgeslokt door hun werk en carrière maar als je om je heen kijkt is er zoveel meer te doen. ’

Stichting Voedsel en Allergie

Interview door Bas Stoffelsen

Ook iemand voor de ‘Tomaat voor een daad’ opgeven?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 11 juni 2005 :: 12.16 uur

29 Comments

29 reacties

 1. Prachtig burgerinitiatief, hier was geen overheid voor nodig. En vrijwilligerswerk zal alleen maar de overheid verder het werk uit handen nemen, zodat we ooit eens kunnen zeggen: we zijn ECHT sociaal!!

  Reactie door W6969 — zaterdag 11 juni 2005 @ 12.25 uur

 2. Proficiat!!

  Van mensen als zij moeten velen het hebben.
  Vasthoudendheid, zoals zij die heeft laten zien, maakt dat wetenschappers gaan twijfelen en onderzoek opstarten.

  Bedankt!!

  Reactie door Molly — zaterdag 11 juni 2005 @ 12.56 uur

 3. off topic
  Elk mens heeft de verantwoordelijkheid om onafhankelijk naar de waarheid te zoeken en niet blindelings heersende overtuigingen en tradities over te nemen en te volgen.
  Omdat vooroordelen en onverdraagzaamheid de basis van saamhorigheid tussen de mensen vernietigen, moeten alle vormen van vooroordeel worden losgelaten.
  Godsdienst moet de oorzaak zijn van eenheid, harmonie en eensgezindheid onder de mensen.
  De gelijkwaardigheid van man en vrouw.
  De uitersten van armoede en rijkdom moeten worden uitgebannen.
  Ieder mens moet in staat gesteld worden om kennis te verwerven en opvoeding te ontvangen.
  Godsdienst moet overeenstemmen met rede en wetenschap.

  Reactie door dominee — zaterdag 11 juni 2005 @ 13.02 uur

 4. off topic
  Elk mens heeft de verantwoordelijkheid om onafhankelijk naar de waarheid te zoeken en niet blindelings heersende overtuigingen en tradities over te nemen en te volgen.
  Omdat vooroordelen en onverdraagzaamheid de basis van saamhorigheid tussen de mensen vernietigen, moeten alle vormen van vooroordeel worden losgelaten.
  Godsdienst moet de oorzaak zijn van eenheid, harmonie en eensgezindheid onder de mensen.
  De gelijkwaardigheid van man en vrouw.
  De uitersten van armoede en rijkdom moeten worden uitgebannen.
  Ieder mens moet in staat gesteld worden om kennis te verwerven en opvoeding te ontvangen.
  Godsdienst moet overeenstemmen met rede en wetenschap.

  en toch een beetje raar maar ja moet er erg om lachen
  wat is nu de waarheid of niet

  Reactie door dominee — zaterdag 11 juni 2005 @ 13.34 uur

 5. off topic

  grens ligt tussen het melden van een weblog en geen weblog
  http://www.janmarijnissen.nl/weblog/2005/06/11/alles-over-voor-eten/

  Reactie door dominee — zaterdag 11 juni 2005 @ 13.36 uur

 6. Bij hele drukke kinderen is allang bekend dat er een relatie kan bestaan met het soort voedsel. Kleurstoffen en andere chemische ingrediënten waren toen de grote boosdoeners. Op de een of andere vreemde manier is dat weer weggegleden in de onbekendheid van de meeste mensen hiermee. Argwanend als ik ben zou ik me kunnen indenken dat de chemische industrie, die een hele erge dikke vinger in de levensmiddelenbranche heeft, het niet zo leuk zou kunnen vinden als hun producten gevaarlijk blijken te zijn voor consumenten.
  Het wordt inderdaad de allerhoogste tijd dat dit breed bekend wordt. Dit is weer een klein begin, waarvan ik alleen maar kan hopen dat dit heel breed opgepakt zal worden door de medische wereld en ook de Overheid. Goed onderzoek en daarna het verbieden van bepaalde voedingstoffen van de chemische industrie lijkt me een volgende stap.
  Net als een bepaalde soort olie andere zieke kinderen kan genezen en ook dat is door de ouders ontdekt.

  Een welverdiende tomaat! Succes! En gefeliciteerd met uw zoon. Als advocaat wil hij u misschien wel bijstaan in uw verdere strijd.

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 11 juni 2005 @ 13.54 uur

 7. ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel Aandachts-Tekort-Stoornis met Hyperactiviteit.
  Makkelijker te onthouden is misschien Alle Dagen Heel Druk. Maar: deze benaming klopt niet helemaal omdat niet iedereen met ADHD hyperactief of druk is!

  ‘ADHD-kinderen soms gebaat bij andere voeding’

  WEESP – Volgens enkele recente onderzoeken is het verband tussen ADHD en voeding belangrijker dan tot dusver gedacht werd. ADHD is een gedragsstoornis met als kenmerken concentratiestoornissen en/of hyperactiviteit.

  Ouders dachten vaak al in die richting, maar de huidige stand van zaken in psychiatrisch onderzoek wijst voeding niet als oorzaak aan. In Washington maakte dr. Joseph Bellanti, werkzaam bij de afdeling Immunologie van het Georgetown Medisch Centrum, onlangs de resultaten bekend van een kleine studie naar het vefband tussen voedselallergie en ADHD. Hij vond dat kinderen met ADHD zeven keer vaker last hebben van voedselallergieën dan andere kinderen.

  ,,Het vermoeden bestaat daarom dat voedselallergie een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van ADHD”, aldus Bellanti. ,,Verder onderzoek is echter nodig.”

  Allergisch
  Bellanti en zijn team deden bij zeventien kinderen tussen de zeven en tien jaar oud, die eerder al de diagnose ADHD gekregen hadden, gevoeligheidstesten voor voedselallergieën. Van hen reageerde ruim de helft (56 procent) positief op de test (ze toonden zich dus allergisch voor bepaalde – stoffen in – voedingsmiddelen). Bij een groep ‘normale’ kinderen, die dus niet de diagnose ADHD hebben, zou dat percentage tussen de zes en acht liggen. Op de vraag of de kinderen in het verleden ook al spontaan allergische reacties op bepaalde voedingsmiddelen vertoond hadden, reageerden bijna een kwart (23 procent) van de ouders ook bevestigend.

  Een woordvoerder van de Amerikaanse Academie voor Kind- en Adolesecnten Psychiatrie relativeert de uitkomsten van de studie, omdat het om slechts een kleine groep kinderen ging en de uitkomsten ook niet stroken met ander onderzoek rond ADHD. Dat onderzoek denkt bij de oorzaak aan een (aangeboren) stoornis van de hersenfunctie. ,,Voor de ouders van deze kinderen kunnen de uitkomsten interessant zijn, maar ze geven geen definitief uitsluitsel”, aldus woordvoerder dr. David Fassler. ,,De algemene stand van zaken in het onderzoek naar ADHD wijst niet in richting van voedselallergie als oorzaak. Maar dat gezegd zijnde, kan een kind ook reacties vertonen op bepaalde voedingsmiddelen. Een kind kan bijvoorbeeld best geïrriteerd raken na het eten van bepaald voedsel.”

  Voeding verwerken
  In Nederland bracht het OnderzoeksCentrum voor Hyperactiviteit en ADHD in Middelburg onlangs ook gegevens naar buiten over het verband tussen ADHD en voedingspatroon. Bij meer dan zestig procent van de kinderen met de hyperactieve stoornis zouden de klachten ,,opmerkelijk” verminderen als ze een aangepast dieet volgen. Veertig kinderen hielden zich drie weken lang aan een zeer streng dieet, waarin onder meer kleur- en smaakstoffen, sinaasappels, noten, melk en eieren taboe waren. Het onderzoek, dat overigens nog gepubliceerd moet worden, is gesubsidieerd door de Stichting Kinderpostzegels. Onderzoekster drs. Lidy Pelsser onderschrijft de conclusies over een aangeboren verstoring van de hersenfunctie als oorzaak, maar ze vindt daarnaast dat de studie aantoont dat ,,juist deze groep in grote mate goed tot zeer goed reageert op een aangepast voedingspatroon. Het heeft er alle schijn van dat ADHD-patiëntjes bepaalde voedingsmiddelen niet goed kunnen verwerken, wat een, biochemisch, negatief effect kan hebben op de zogenaamde neurotransmitters. dat zijn ‘boodschapperdeeltjes’ die onder meer het gedrag aansturen

  goed dat je heb geweigerd om te beginnen met medicatie
  ik heb zelf ritalin gebruikt was niet echt een aanrader mij
  ritalin is gewoon een drugs wat ook wordt gebruikt door mensen in drugs scene (amfetamine)
  je heb nog wel andere soorten medicatie maar dat komt eigenlijk op het zelfde neer
  dus als met voeding het kan oplossing is dat een goed plan

  Reactie door dominee — zaterdag 11 juni 2005 @ 14.32 uur

 8. NEE He?????????
  Niet ook al SP in het web van NIJMEGEN???
  Jan het is toch niet waar ???????????
  duizenden mensen worden kapot gemaakt door NIJMEGEN Universiteit en jij ziet dat niet of wil/mag dat niet zien.
  Is Nederland al zo verloren???????
  Zie.http://hester.web-log.nl .
  Dagelijkse ellende van NIJMEGEN.

  NU voor mij is dit een ROTTE tomaat..
  Sorry,dit zal wel weggehaald worden.maar ik kan niet anders.
  Ik strijd al jaren voor rechtvaardigheid voor vcs/me en bijlmerslachtoffers en had altijd gedacht dat SP solidariteit had met alle mensen.
  Maar als je tegen Hoogervorst predikt maar achter de rug om VOOR Hoogervorst dan voel ik (en duizenden mensen met mij ) ons verraden Jan.
  Hoop dat je dit wilt uitleggen?????????
  Bedankt.

  Reactie door anita — zaterdag 11 juni 2005 @ 14.37 uur

 9. Waar heb je het over. Het hele woord Nijmegen wordt hier niet genoemd? Net zo min als ME of VCS (wat dat ook mogen wezen). En wat heeft Hoogervorst te maken met het feit dat deze dame probeert om de relatie tussen voedsel en allergie probeert onder de aandacht te brengen? Sorry, maar echt duidelijk wordt je niet? Doet ze daar andere mensen mee te kort? Hoe heeft Hoogervorst hier baat bij?

  Reactie door Bas — zaterdag 11 juni 2005 @ 15.38 uur

 10. geweldig resultaat
  wel enige herkening zelf diagnosse adhd
  pdd nos
  voorstander onderzoek voeding adhd en andere storingen en het onbegrip op te lossen.
  hartelijke groet peter

  Reactie door peter — zaterdag 11 juni 2005 @ 19.54 uur

 11. Goed werk
  Toch heb ik hier een vraagteken bij…
  het is namelijk ook erfelijk……..

  Reactie door chrisinactie — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.03 uur

 12. Dominee, het schijnende topje van uw betoog is prachtig, de rest is nogal vaag: in elke zin de woorden “moeten” en “godsdienst”. Wat bedoelt u nou precies, met zowel “moeten” als “godsdienst”?

  Reactie door W6969 — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.17 uur

 13. Wauw, wat een goed initiatief. ADHD is zo moeilijk te bestrijden. En als dit met hulp van een voedingsdieet verbeterd kan worden, dan moet dit naar buiten gebracht worden.

  Ze wilden een aantal jaren terug van mijn zoon een kind maken die ADHD zou hebben en een arts schreef zonder overleg met mij als moeder zomaar zonder uitgebreid onderzoek een recept van Ritalin uit. In het raport stond vermeld dat mijn zoon hoogstwaarschijnlijk ADHD zou hebben het was nog niet eens een feit. Ik heb dit tegen gehouden want ik wist dat mijn zoon geen ADHD had. Ik heb door een ander onderzoeksbureau die hierin gespecialiseerd is onderzoek laten doen en mijn zoon blijkt dyslexie te hebben dat is toch heel wat anders dan ADHD. Er word in de jeugdhulpverlening zo vaak gerommeld met diagnoses dat je uiterst voorzichtig moet zijn als ouder en zeer alert moet blijven.

  Daarom is deze Tomaat voor een Daad ook werkelijk verdient voor jullie.

  Reactie door Paula Buisman — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.20 uur

 14. Super!

  Reactie door Ellen — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.53 uur

 15. off topic
  @12

  dit komt uit het Bahá’í geloof

  Het Bahá’í-geloof is een onfhankelijke godsdienst en is onstaan in de negentiende eeuw. Het geloof is verspreid over meer dan 235 landen en gebieden in de wereld. Er zijn ongeveer zes miljoen leden. Samen vertegenwoordigen zij meer dan 2,100 etnische groepen, rassen, en stammen.

  Bahá’í-gemeenschappen over de hele wereld werken aan het wegnemen van vooroordelen tussen mensen. Hun geloof draait om de overtuiging dat de mensheid één ras is en een gezamenlijke bestemming heeft. In de woorden van Bahá’u’lláh, de Grondlegger van het Bahá’í-geloof: “De wereld is één land waarvan alle mensen de burgers zijn.”

  Het Bahá’í-geloof gaat uit van de eenheid van God en erkent de eenheid van alle Profeten van God. Het doel van Bahá’u’lláh is niet om afbreuk te doen aan de godsdiensten uit het verleden maar juist om ze te vervullen en bij elkaar te brengen. Ook stelt hij dat de basisleringen uit het Jodendom, Christendom, de Islam en andere godsdiensten, deel uitmaken van één waarheid en dat ze elkaar daarom aanvullen. Godsdiensten volgen elkaar op zoals de klassen van een school.

  Mozes, Krishna, Boeddha, Jezus Christus, Mohammed en nu Bahá’u’lláh vertegenwoordigen elk een opeenvolgende stap in de geestelijke ontwikkeling van de mensheid. Bahá’u’lláh maakt duidelijk dat de verwarring en problemen van deze tijd passen bij het beeld van een puber en legt uit dat deze tijd in feite een pijnlijke voorbereiding is op het stadium van volwassenwording.

  De leringen van Bahá’u’lláh zijn er om antwoorden te vinden op de morele en geestelijke uitdagingen van deze tijd.

  Reactie door dominee — zaterdag 11 juni 2005 @ 21.57 uur

 16. 13
  dat had ik ook ze dachten dat ik adhd had pompen mij vol met ritalin 60 ml per dag
  en daarna gaan ze mij echt onderzoeken heb ik borderline
  en de ergste van alle zijn de psychiaters die vragen niets alleen of de pillen goed aan slaan.
  lekker hoor zoveel stress thuis door deze ongein

  Reactie door dominee — zaterdag 11 juni 2005 @ 22.05 uur

 17. 16. Dominee,

  Klopt, ze hebben het bij mijn zoon geprobeerd om hem een ander etiket op te plakken.

  Maar ook bij mijzelf vandaar dat ik de hulpverlening door en door ken.

  Bij mij dachten ze altijd aan borderline. Ik kreeg therapiën hiervoor hele zware met al die psychiaters die ik heb gehad. En nu hoor ik dit jaar (2005)voor het eerst dat ik niet tegen spanning en stress kan door het Velo Cardiaal Faciaal Syndroom, dat ik een gen in mijn lichaam mis en dat er een stof in mijn hersenen aangemaakt word die hiervoor zorgt.
  Informatie kan je hierover vinden op de volgende site: http://www.vcfs.nl .
  Hier lees je precies wat het Velo Cardiaal Faciaal Syndroom inhoud. En dan hebben ze mij mijn leven lang gezegd dat ik een borderliner zou zijn.
  Dus ik begrijp precies wat je bedoelt.

  Eerst was ikzelf aan de beurt bij de hulpverleners en later dachten ze mijn zoon een etiket van ADHD te kunnen op plakken.
  Het is toch te gek voor woorden dat hulpverlening zo met mensen om gaat.

  Maar nu heb ik een goede psychiater gevonden die me heeft uitgelegd wat het precies in houd die spanning en stress bij mij dat dit te maken heeft dus met het Velo Cardiaal Faciaal Syndroom.
  Na weet ik hoeveel jaren hoor je eindelijk wat je precies hebt. Je moet altijd door vechten om de juiste diagnose te krijgen van wat je werkelijk hebt.

  Je moet altijd waken over jou gezondheid en dat van je kind. Ik heb harde levenslessen hierin gehad.

  Reactie door Paula Buisman — zaterdag 11 juni 2005 @ 22.16 uur

 18. Off topic:

  Dominee, ik hoop maar dat men het zelf zal zien, wat men ziet en waarom men het zo ziet.
  Ik geef u een kleine hint: de werking van de rechter hersenhelft, de rest mag u zelf uitzoeken. Wilt u dat niet, kom dan gerust even terug.

  Reactie door W6969 — zondag 12 juni 2005 @ 0.15 uur

 19. Nu Bas,dan weet je niet eens wat je eigen intervieuw inhoud……..
  Hij is gepromoveerd in rechten op de universiteit van Nijmegen staat er toch duidelijk.
  En de belading van het woord Nijmegen en wat dat inhoudt……….nemen jullie niet eens de moeite voor,want als je daar wel een apart hoofdstuk aan zou wijden dan wis je pas waar wij het overhebben.
  Jij hebt niet eens 1% flauw benul hoe jouw vriend Hoogervorst met mensen omgaat.
  En jij weet ook niet dat diezelfde goede doel niet eens 1 EURO wilde uitgeven om aan te tonen waar de Bijlmerslachtoffers nu werkelijk aan lijden.
  Dus mooie woorden mar voor mij (en vele andere dus geen tomaat voor een daad).
  Als je werkelijk interesse hebt om het standpunt te willen begrijpen dan kan je zeker mijn e-mailadres wel van SP krijgen.
  Want wat ik hier stel is voor betrokken WEL rieel!

  Reactie door anita — zondag 12 juni 2005 @ 11.57 uur

 20. Anita, voor de meeste mensen is Nijmegen de naam van een stad. Niets meer en niets minder. Dat de zoon van deze mevrouw na alle ellende toch is afgestudeerd in Rechten aan de Universiteit van Nijmegen zegt alleen dat hij is afgestudeerd in Rechten aan de Universiteit van Nijmegen. Had ook Groningen, Maastrick, Tilburg, Rotterdam e.a. kunnen zijn. Jij zoekt onder het woord Nijmegen dingen waar de meeste mensen niets van weten, denk ik. Iets dat jou erg schokt.
  Ik weet zelf, uit eigen ervaring en wat ik zie bij vrienden van me, wat het doet met de mensen die in problemen komen door de maatregelen die Hoogervorst erdoor jast. Alleen, volgens mijn bescheiden mening heeft de stad Nijmegen daar niet zoveel te maken en het woord Nijmegen ook niet. Jij ziet een verband. Wij hier dus niet. Dus, zo verdrietig en boos als je bent, neem ons niet kwalijk dat wij niet hetzelfde denken als jij. Dan kunnen we niet. Ik vind deze TOMAAT heel erg verdiend!

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 12 juni 2005 @ 15.15 uur

 21. Ritolin is anders ook een heel goed medicijn hoor! Maar als het is; dat die ziekte net haar zoon heeft kunnen bijsturen; dan heeft ze heel veel geluk en te danken aan die ziekte.

  Reactie door ReneR — zondag 12 juni 2005 @ 15.59 uur

 22. Ik wil graag op een aantal van deze reacties reageren.
  ADHD is inderdaad in de meeste gevallen aangeboren, maar dat wil niet zeggen dat voeding niet van invloed kan zijn op het ontstaan ervan.
  Vergelijk het maar met astma. Astma is ook aangeboren. Maar dan wordt altijd onderzocht of een prikkel van buitenaf de aandoening heeft doen ontstaan: is het de huisstofmijt, is het de hond of de kat, zijn het de pollen en zo ja, welke pollen? Bij astma wordt altijd onderzoek gedaan naar een eventuele invloed van buitenaf. De resultaten van de onderzoeken van de laatste twintig jaar naar de invloed van voeding op ADHD laten zien dat bij een aantal kinderen (voorzichtig geschat 50%, er zijn uitkomsten die veel hoger zijn) voeding een uitlokkende factor is. Maar ook bij de mogelijk bijkomende aandoeningen ODD (oppositionele stoornis) en CD (antisociale gedragsstoornis).
  Ik ben zeker geen tegenstander van medicijnen maar het zou eigenlijk eerst duidelijk moeten worden of er geen oorzaak te vinden is in voedselovergevoeligheid. Het is wel van het grootste belang dat er goed onderzoek gedaan wordt. Gebleken is dat het meestal gaat om een overgevoeligheid voor drie of meer voedingsmiddelen. Dat lijkt problematisch maar het kan in werkelijkheid best meevallen als het bijvoorbeeld gaat om aardbeien, bepaalde appelsoorten en kruiden, tomaten en specerijen. Daar is een goed dieet uit samen te stellen. Het is ook heel goed mogelijk dat de kleurstoffen daar deel van uitmaken, maar het is evengoed mogelijk dat het niet zo is. Ondanks het feit dat melk, suiker en kleurstoffen de naam hebben, is gebleken dat het vaak om andere voedingsmiddelen gaat.

  Een waarschuwing: het is onmogelijk om de overgevoeligheden zelf op te sporen. Dat kan zelf gevaarlijk zijn als dat zonder deskundige begeleiding gebeurt. Het risico is groot dat er te veel wordt weggelaten, het risico is ook groot dat er tekorten ontstaan door het weglaten van belangrijke voedingsstoffen. Dat is ook de reden dat ik de voorlichting geef bij de Stichting VoedselAllergie.

  Er wordt in één van de reacties geschreven over het werk van mevr. Pelsser uit Middelburg. Mevr. Pelsser heeft al een aantal jaren haar onderzoekspraktijk in Eindhoven. Er zijn inmiddels twee oriënterende onderzoeken van haar gepubliceerd. Eén in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en één in Kind en Adolescent. Op dit moment is ze bezig met een gecontroleerde (wetenschappelijk verantwoorde) studie en wordt er gewerkt aan een onderzoeksprotocol waar preventie van latere problemen hoog in het vaandel staat. Vroegtijdige onderkenning van de uitlokkende prikkels in de voeding leidt tot een betere levensverwachting en betere perspectieven voor het jonge kind. U kunt de informatie van het Centrum voor ADHD en Voeding vinden op de site http://www.adhdenvoeding.nl.
  Als u meer wilt weten: zet uw vraag maar op de site.
  Marjan de Boer

  Reactie door Marjan de Boer — zondag 12 juni 2005 @ 18.14 uur

 23. Marjan, voor jou doorzettingsvermogen en inzet in dezen, heb je wel een ‘tros tomaten’ verdiend, ga zo door, en véél succes bij het vele werk, hetgeen je hiervoor verricht, én verricht hebt!!
  Henny.

  Reactie door Henny — zondag 12 juni 2005 @ 19.32 uur

 24. Geweldig!!!

  Ik dacht: “laat ik de SP-site, maar weer eens bekijken” en tot mijn grote verbazing zie ik dat een plaatsgenoot de “tomaat voor een daad” heeft ontvangen. Wat een inzet, wat een betrokkenheid komt uit het verhaal naar voren.

  Uit persoonlijke ervaring weet ik dat artsen drukke kinderen veel te vaak en veel te snel het predikaat ADHD geven en als lapmiddel en onvermogen maar medicijnen voorschrijven. Zo van: “het kind is vaak druk? Geef het maar medicijnen. T’zal wel ADHD zijn.”

  Jaren ben ik volgepropt met pillen en medicijnen, omdat mijn huisarts afging op het verhalen van leerkrachten en mijn moeder onwetend hierin meeging. De huisarts heeft me van alles voorgeschreven, want niets “hielp.” 2 jaar lang heb ik deze rotzooi geslikt. Ik werd hier drukker en agressiever van, met alle gevolgen van dien.

  Ik ben er van overtuigd dat veel kinderen intolerant zijn voor bepaalde smaak en kleurstoffen en dat er veel te veel conserveermiddelen worden toegepast, alles om het eten en snoep, maar lekkerder te maken. Niet alleen worden kinderen hierdoor aangezet tot “lekker” eten, met vreet- en vetzucht tot gevolg, maar krijgen ze vaak ook stoffen binnen waar het lichaam zich geen raad mee weet.

  Huisartsen staan er niet bij stil dat kinderen vaak veel te veel stoffen binnen krijgen die hun gedrag en functioneren ernstig kunnen beïnvloeden.

  Gelukkig, mede dankzij mensen als Marjan de Boer, wordt er tegenwoordig veel vaker over gepraat en veel belangrijker: wordt er actie ondernomen. Kennis op het gebied van voeding is niet alleen nodig, maar zeer noodzakelijk! Ik ben ervan overtuigd dat meer kennis dit gebied heel veel ellende op allerlei gebieden kan voorkomen en verhelpen.

  Ik ben erg blij dat mijn partij, de SP, voor mensen als Marjan de Boer ook in de praktijk waardering uitspreekt. Als partij reiken we ieder jaar al de “Rooie Reus” prijs uit en met de “tomaat voor een daad” spreken we, met Jan Marijnissen voorop, nu ook elke week onze waardering uit voor mensen die zich dag in dag uit voor onze samenleving inzetten.

  Daarnaast ben ik blij om te zien dat deze plaatsgenoot van mij nu ook de waardering krijgt die ze verdient!

  Met hartelijke groet,

  Erik Manders
  Bestuurslid van de SP afdeling Venlo

  Reactie door Erik Manders — maandag 13 juni 2005 @ 0.38 uur

 25. #20 dhr of mevr.Lembeck.

  Ja,dat is nu een antwoord waar ik wat mee kan en eerlijk geformuleerd.
  Ik kan alleen zeggen dat er veel meer men sen last hebben van de health altering groups in Nederland.
  Nijmegen= voor mij radboudziekenhuis.
  En het enigste waar ik kwaad over ben(en vele anderen,maar die kunnen haast niets meer)dat Nijmegen(lees wetenschappelijke elite) een grotere onmenselijke rol speelt dan een ieder die er niet mee te maken heeft ,weet.
  Alles wat onderzocht is en aantoonbaar op bijlmerrampziekten en CVS/ME houdt Nijmegen tegen.(dit is geen paranoïa,maar werkelijkheid).
  En juist die stichting van die mevrouw heeft ook geen geld willen steken om aante tonen wat de werkelijke “bijlmerrampziekten”zijn.geen enkele EURO.
  Dit strekt zich helemaal door tot België aan toe.
  Maar al die mensen mogen vergeten worden,net zoals in het verhaal van de zelfmoord in de Tribune.
  Zovele zaken hadden tegen gehouden kunnen worden als diezelfde stichtingen ook eens oog hadden voor deze zaken.
  Maar nee.daar stappen we maar over heen.
  De ene zelfmoord zal de andere opvolgen,kijk maar naar Hester haar web-log.Ik ben bang dat die er ook uitstapt door de ellende(onmenselijke ellende ) die haar keer op keer aangedaan wordt.De politiek weet ervan……..Maar ??????????
  Wordt Hoogervorst tegengehouden.nee ze spreken alleen over of UWV de belangrijkste moet zijn of de verzekeringen.
  Dus ik vind zo’n initiatief dan ook niet echt belangrijk.
  De echt belangrijke helpers krijgen NOOIT een tomaat voor een daad.
  Lees Louis Bertholet die al zijn geld,bezit in de onderzoeken heeft gestoken om aan te tonen dat de Bijlmermensen ziek zijn.
  Maar die krijgt zo iets niet want die kan maar beter als loozer(tegengewerkt door de overheid) in de goot getrapt worden.
  Dus ik zie dit verhaal asl een binnenkomer van alweer Nijmegen om ook zo SP in de greep te gaan houden.
  En als dat gebeurg,dan zijn we echt NERGENS meer.
  Ik hoop dat je me iets beter kan begrijpen nu.

  Reactie door anita — maandag 13 juni 2005 @ 10.05 uur

 26. Voordat hier gedachten gaan ontstaan die niet kloppen: de Stichting waar ik voor werk is een vrijwilligersorganisatie zonder gelden! Deze Stichting behartigt de belangen van mensen met voedselovergevoeligheid en heeft niets te maken met het ziekenhuis van de Radboud Universiteit. Ik vind het een belediging om op deze manier bekeken te worden. Ik ben zelf 16 jaar aan het knokken voor erkenning van de relatie tussen voeding en ADHD. Ook ik heb er veel geld in gestoken. Ook nu nog is er veel onbegrip en weerstand tegen de behandeling van ADHD met een dieet. Ik heb er mijn levenswerk van gemaakt om dat onbegrip tegen te gaan. Voor mij is het werk wel belangrijk en tegelijkertijd voor alle jonge kinderen met gedragsstoornissen.
  Ik probeer begrip op te brengen voor Anita. Natuurlijk is het verschrikkelijk dat de Bijlmerrampslachtoffers nog altijd in de kou staan. Maar laat het buiten het werk van de vrijwilligersorganisatie Stichting VoedselAllergie blijven. Ik hoop niet dat het Anita 16 jaar gaat kosten om ook maar enige aandacht te krijgen voor haar werk maar doe dat niet over de rug van een vrijwilligersorganisatie!

  Toen ik toestemming heb gegeven voor het publiceren van mijn gegevens voor de tomaat heb ik me niet kunnen voorstellen ooit in een dergelijke discussie terecht te kunnen komen. Ik wil ver afstand nemen van deze beschuldigingen en er verder geen tijd meer aan besteden.
  Marjan de Boer

  Reactie door Marjan de Boer — maandag 13 juni 2005 @ 11.04 uur

 27. Anita, dit gaat toch om twee verschillende dingen. Marjan de Boer zet zich toch in voor iets heel belangrijks, en verdient daarvoor toch een dikke vette pluim!

  Wat niet weg neemt dat er ook heel veel andere dingen in de wereld zijn, waar ook bij stil gestaan moet worden. En voor wier inzet ook een duim omhoog gestoken mag worden…

  Reactie door Patrick — maandag 13 juni 2005 @ 12.19 uur

 28. Hartelijk gefeliciteerd!

  Reactie door Tom — maandag 13 juni 2005 @ 13.14 uur

 29. Anita haar reactie is buitensporig en gaat voorbij aan waar deze actie voor is bedoeld; vrijwilligers in het zonnetje zetten.

  Dit verhaal is nergens anders op geselecteerd dan het goede van de mens, en heeft niets met de SP, Nijmegen of wat dan ook te maken.

  Ik vind het zeer onnadenkend om via deze weg verbanden te leggen die er niet zijn, en die het enige waar het om draait in een kwaad daglicht zetten: De tomeloze inzet van Marjan de Boer voor haar idealen.

  Hiermee gaat de discussie dan ook nu op slot.

  Bas

  Reactie door Bas — maandag 13 juni 2005 @ 13.32 uur