Normen en bejaarden

Zo luidde de titel van VPRO’s Tegenlicht gistervaond. Een aflevering die het waard is om te kijken.

‘Help ons het draagvlak in de samenleving te versterken in plaats van verpleeghuizen door verscherpt toezicht en verwijten tot instituten van verdriet en ellende te maken’, schrijft Thed van Kempen, directeur van het Hoogeveense verpleeghuis Weidesteyn aan staatssecretaris Ross van VWS, als hij na jaren stroomlijnen, maar ook afbouwen van de verzorging in zijn verpleeghuis besluit een brief te schrijven. Tegenlicht volgt de manmoedige pogingen van een burgemeester in oorlogstijd om zijn verpleeghuis op verantwoorde wijze draaiende te houden.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 13 juni 2005 :: 14.05 uur

15 Comments

15 reacties

 1. Ik heb deze aflevering ook gezien. De regering en de meerderheid in de Tweede Kamer (CDA, VVD, PvdA en D66) moeten zich uit de grond van hun hart schamen dat zij het de afgelopen jaren zo ver hebben laten (willen) komen in dit land!

  Reactie door Robert — maandag 13 juni 2005 @ 15.15 uur

 2. Ik heb dit programma gezien. Geinterresseerd, omdat ik ca. 6 uur per week op een dergelijke afdeling verblijf
  tijdens bezoeken aan mijn demente moeder van 96.
  Allereerst kan ik alleen maar zeggen dat de inzet van het personeel ondanks onderbezetting gewoon ontzettend goed
  is.Maar de inrichting zo pover en uitgekleed.Vier jaar geleden was er sprake van verbouwing van de kamers waarbij van twee kamers één gemaakt zou worden.
  Niets meer van gehoord. Het is triest deze mensen door deze langzaamaan wegbezuinigde omgeving te zien schuifelen.
  Iedere keer als ik naar de ingang loop overvalt mij een gevoel van beklemming.
  Ik kan me nog bezoeken herrinneren aan mijn oma in de zeventiger jaren toen zij eveneens in een bejaardenhuis verbleef.De omgeving was totaal verschillend. Huiselijker en warmer,en begeleidt door voldoende goed opgeleid personeel,heel anders dan dat functionele van staatswege op rantsoen gezette woonverblijf van ouderen vandaag de dag.
  Je kon in de uitzending zien dat de positie van de directeur in Hogeveen verre van gemakkelijk was. Hij was er
  emotioneel onder. Hij had zoals hij zei met een één andere directeur tegen een bepaalde aanpak van bezuinigingen uit
  Den Haag gestemd, maar daarna toch maar weer naar nieuwe oplossingen gezocht binnen die vanuit Den Haag gestelde
  beperkende kaders. Zo kan men te goeder trouw zijn en eigenlijk daardoor gelegenheid tot afbraak geven.
  Blijft dan bij mij toch de niet beantwoorde vraag waarom verenigde directeuren van dit soort instellingen i.p.v. te voldoen aan absurde eisen, niet dwars gaan liggen bij een dergelijke afbraak in de zorg, en uiteindelijk
  de hun toevertrouwde verantwoordelijkheid nemen aangaande het welzijn van de bewoners en natuurlijk dat van hun
  personeel.

  Reactie door Alex ander — maandag 13 juni 2005 @ 15.37 uur

 3. We kunnen schrijven wat we willen, zolang deze regering blijft zitten gaat alles steeds verder achteruit.

  Reactie door johanna — maandag 13 juni 2005 @ 16.10 uur

 4. @ 2 Johanna: Johanna, deze regering doet het misschien niet goed, maar ik begrijp absoluut niet dat deze regering overal steeds de schuld van krijgt. De situatie (privatisering) in de zorg, onderwijs, de kiem van alle kwaad is in de jaren vóór dit kabinet gelegd, toen het zogenaamd zo goed ging in Nederland en de Paarse kabinetten alles maar opmaakten en privatiseerden. Ook onze sentimenten tegen de EU-grondwet komen vanuit voorgaande kabinetten. Dit kabinet heeft de moeilijke taak om in slechtere tijden de zaak ten goede te keren. Hoewel ze dat misschien niet goed doen, valt zoiets ook absoluut niet mee. Ik heb de indruk bij dit kabinet dat ze tenminste hun best doen, dat gevoel had ik bij voorgaande kabinetten onder Kok niet.

  Reactie door Paul Geveke — maandag 13 juni 2005 @ 16.26 uur

 5. En wat die bejaarden betreft, ik ben het ermee eens dat hier slecht beleid wordt gevoerd, maar ook dat de kwaliteit en/of de toewijding van het management nogal eens te wensen overlaat. Het probleem in onze maatschappij is (ook) dat een manager wordt gezien als een professional en ook wordt betaald als een professional, terwijl in de praktijk de functie wordt uitgevoerd door incompetente mensen. Als manager moet je generalist zijn, en de meeste mensen zijn dat niet. Daarbij, het probleem met de functie van manager is, dat die ongrijpbaarder is dan menige andere functie, dus minder goed afrekenbaar, en dat het leger der ongrijpbaren vanuit hun machtspositie elkaar de hand boven het hoofd houdt.

  Reactie door Paul Geveke — maandag 13 juni 2005 @ 16.34 uur

 6. Beste Paul,
  Deze regering is de enige die hier iets aan kan doen. Niets wegredeneren naar voorgaande kabinetten (de regering van toen dus!). – Ook daartegen waren protesten, en ook toen werd er niet naar geluisterd.
  Dit kabinet praat ons slechtere tijden aan,
  gewoon lariekoek, het gaat zelfs (te) goed in ons land. Alleen met de verdeling zit het grandioos fout, door de hebzucht van het kapitaal!!!
  Groet,
  Amita.

  Reactie door Amita — maandag 13 juni 2005 @ 17.34 uur

 7. Nou, Amita, dat het nou zo goed gaat met ons land waag ik nu toch te betwijfelen. De verdeling klopt inderdaad niet. Steeds meer failliessementen van particulieren en kleine bedrijfjes. Mensen tot dik anderhal keer modaal die niet echt meer rond kunnen komen. WAO-ers die in de put zitten vanwege allerlei nieuwe regels. Het gaat in dit land alleen nog maar om repressie en controle en allang niet meer om resulaten! Diep triest en het haalt ons land omlaag naar het niveau van een bananendictatuur!

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 13 juni 2005 @ 19.40 uur

 8. Paul Geveke (4),

  Het kabinet dat zijn best doet? Laat me niet lachen, het enige waar ze mee komen zijn domme dingen. Al jaren is bekend dat de werkdruk in verzorginstehuizen hoog is,
  een paar jaar geleden hoorde ik een bejaarde vrouw die zei dat ze amper ergens om durfte te vragen omdat ze zag dat de verzorgers het al zo druk hadden.

  En het is tot de dag van vandaag geen zak beter geworden, het is een groffe schande.
  Het is niet alleen de schul van dit kabinet maar ook van de voorgaanden.

  En van een paar indrukken ben ik niet onder de indruk.

  En dan dat onderzoek van laatst, wat voorsteld op sterren toe te kennen aan verpleegtehuizen en het personeel een curus te geven op een hotelschool, slaat ook nergers op. Krijg steeds meer het gevoel dat mensen die dat soort onzin verzinen, als hun IQ de buitentemperatuur zou zijn dan hadden we nu in Fryslân een schaats elfstedentocht.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 13 juni 2005 @ 20.40 uur

 9. Er is natuurlijk in het verleden veel fout gegaan. En het fuseren en groter makenvan instellingen wat in de jaren negentig zo populair was maakt het onoverzichtelijk en er zijn teveel mensen aan het werk die niets met verzorging te maken hebben.
  Pas geleden gezien op tv een verpleegtehuis waar ze het middenkader paersoneel weggehaald hebben. Veel kostenbesparing en weer ruimte voor verzorgend personeel.
  En ook dit kabinet maakt fouten, als er klachten komen komt er weer meer toezicht. We hebben nu toezicht op toezichtwat een geldverspilling. Maar dat is met alles in de gezondheidszorg.Artsen zijn tot boekhouders geworden. We hoeven alleen maar te kijken naar de declaraties van de afgelopen maanden. En zorgverzekeraars zijn verworden tot reclameregelaars.En de meeste mensen interesseert het niet totdat ze er mee te maken krijgen of er werken.

  Reactie door YVONNEJANSEN — maandag 13 juni 2005 @ 23.16 uur

 10. Mijn schoonvader heeft het laatste jaar van zijn leven doorgebracht in iets, wat naar mijn mening, sterk op de hel lijkt…
  Met zes mensen in een kleine kamer, met de privacy van een gordijn en persoonlijke bezittingen in één kast… (te) laat uit bed, (te) vroeg erin.
  Uitdrogend en met incontinentieluier, omdat er ‘s nachts weinig hulp is om mensen naar het toilet te brengen.
  Ik schaam me, omdat ik hem niets beters kon bieden, omdat ik als Nederlander medeverantwoordelijk was… nee, ben voor deze wantoestanden.
  Wantoestanden die voortduren en voortduren.
  Het bewijs daarvoor is mede het als paddestoelen uit de grond komen van particuliere tehuizen waar mensen die zich Euro 4.000,– of (veel) meer per maand kunnen veroorloven de verzorging krijgen waar eigenlijk iedere bejaarde die daaraan toe is recht zou moeten hebben.

  En het sloopwerk gaat door, tot de laatste solidariteitsteen van de andere geslagen is…
  In wie je bent is geen mens meer geïnteresseerd, het gaat erom wat je hebt…
  Nederland, 21-ste eeuw.

  Reactie door Heraclitus VII — dinsdag 14 juni 2005 @ 4.43 uur

 11. Ik hoop dat het normaal gaat worden dat oudere mensen met respect behandelt worden. Vooral de oudere mens van nu. Het is toch te gek voor worden hoe zij behandeld zijn al die tijd!! Ze brengen geen geld meer in het laatje dus laat ze maar verrotten? Zij hebben heel lang gewerkt, vaak al vanaf hun tienerjaren! Zij hebben ervoor gezorgd dat Nederland een goede economie had, die nu vernielt wordt door de zogenaamde deskundige ministers van dit kabinet. Ik vraag me echt af, wat zij in het kabinet doen! Wereldvreemd zijn ze! Maar goed dit is kritiek van een burgertje, iemand van het volk, dus in hun ogen niet van belang…
  Heel raar eigenlijk dat zij zo arrogant zijn. Geeft toch echt aan dat ze daar voor zichzelf zitten, of niet dan?

  Reactie door cynthia — woensdag 15 juni 2005 @ 12.21 uur

 12. Het is dus precies als wat De Tocqueville heeft voorspeld over de invloed van het socialisme:

  Onze onderlinge band gaat via de overheid. Alle affectie en banden gaat via de overheid. Men is verleerd elkaar bij te staan, in een klagende samenleving die alleen nog maar kan kankeren op de gebrekkige overheidsdiensten maar zelf te besodemieterd is om de overheid juist het werk uit handen te nemen. Een overheid is juist een graadmeter voor in hoeverre wij zelf niks bereid zijn te doen, als geheel.

  Wil je onder die overheidsplak uit zijn, en niet als SP hoeven te beslissen over 60 of 70% belasting voor de socialistische heilstaat, zou men ook wel eens de handen uit de mouwen kunnen steken of kunnen oproepen tot vrijwilligerswerk en werkelijk sociale maatschappij. Als dat volgens jullie alleen door de overheid kan worden verkregen, zonder dat jullie idealen nog NOTA BENE verder gaan, zoals Marx wiens ideaal op z’n minst nog was dat er ooit geen overheid meer nodig zou zijn, dan vind ik jullie nog veel erger dan Marx. Jullie eind-ideaal is namelijk dat we hier onder de overheid komen te zitten.

  Reactie door W6969 — woensdag 15 juni 2005 @ 20.44 uur

 13. w6969, mag ik je er op wijzen dat de sp het hoogste aantal actieve vrijwilligers heeft! Als er al mensen zijn die een actieve rol willen hebben en hebben in de maatschappij zijn het wel sp ers! Die geloven namelijk dat een maatschappij iets is wat je samen doet! Solidair ook vooral! En uw laatste zin, jullie eind ideaal is namelijk dat we hier onder de overheid komen te zitten is gewoonweg niet juist. Dat is nu wel het geval!
  De sp staat niet voor communisme!!!!!!

  Reactie door cynthia — woensdag 22 juni 2005 @ 13.06 uur

 14. De overheid moet er voor zorgen dat burgers beschermd worden, dat er rechtvaardigheid is, solidariteit en een gelijke behandeling…Dusssss: beperkte invloed, alleen dat wat echt nodig is omdat anders de ongelijkheid te groot wordt zoals nu!

  Reactie door cynthia — woensdag 22 juni 2005 @ 13.07 uur

 15. Paul,

  De belachelijkste dingen komen naar boven als het om bejaarderen tehuizen gaat. Pyama-dagen, 1 keer per week douchen en de preventieve luier. Dit zijn enkele dingen die gebeuren in bejaardentehuizen en iedereen weet er nu van. Toch zijn er voor deze instellingen nog steeds lange wachtlijsten. Je zou denken wie wil zijn ouders nog naar zo iets toe sturen.
  Het hele idee van voor je eigen ouders zorgen is er niet meer. We hebben er geen tijd, plaats of zin in. In een maatschapij waar idereen steeds ouder word is dit niet meer iets om naar uittekijken. Onze samenleving is de zin van het ouder worden kwijt. Er is nu eenmaal niet voor niets de euthunasie voor levensmoe. Laat die bejaarde maar inslapen. Althans zo komt het bij mij over.

  Reactie door Paul van Loon — dinsdag 2 mei 2006 @ 12.00 uur