Europa ontwaakt

De wake-up call van de Fransen en de Nederlanders heeft de rest van de Europeanen wakker geschud. Ons land is weer even ‘gidsland’.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 14 juni 2005 :: 16.42 uur

17 Comments

17 reacties

 1. De GIDS die laat zien dat niet doen wel zo veilig is zonder dat je de boel meteen ook opblaast. En zo hoort het ook.
  Als goede ouders die de kinderen behoeden voor geld verlies aan verkeerde vriendjes.

  Reactie door Barend — dinsdag 14 juni 2005 @ 16.52 uur

 2. Ben blij dat er mensen zijn met verstand.

  Reactie door johanna — dinsdag 14 juni 2005 @ 16.56 uur

 3. http://www.volkskrant.nl/buitenland/1118724970995.html

  Denen en Zweden zetten EU-grondwet in ijskast

  Denemarken overweegt het referendum over de tekst, dat gepland stond voor 27 september, af te blazen. Van meerdere kanten klinkt de roep om uitstel van de procedure van goedkeuring van de grondwet, na de afwijzing door de Nederlandse en Franse kiezers. Ook Zweden dreigt met uitstel van de ratificatie (goedkeuring) van de grondwet.

  Reactie door Henk Tukkers — dinsdag 14 juni 2005 @ 17.02 uur

 4. Inderdaad. De reputatie van Nederland als kritisch en constructief land binnen de EU stond immers op het spel…

  Reactie door Henk Tukkers — dinsdag 14 juni 2005 @ 17.06 uur

 5. Ja, wat de voorstanders van de EU-grondwet opzettelijk maar even vergaten toen ze riepen dat ‘Nederland na een tegen-stem al haar invloed zou verliezen’, is dat het Nederlandse *nee* wel steun heeft onder de meerderheid van de Europese volkeren. Zo alleen staan we dus echt niet in Europa. Het zijn de regenteske politieke leiders die alleen staan!

  Reactie door Daniël O. — dinsdag 14 juni 2005 @ 17.58 uur

 6. Niet om pretentieus te doen, maar toch:
  SP, gidspartij voor Nederland.

  Reactie door c.tilyx — dinsdag 14 juni 2005 @ 18.06 uur

 7. We zullen pas over een jaar of vijf weten of we nu eigenlijk hebben verloren of gewonnen.
  Als het mede door Nederland uitgesproken NEE zal gaan leiden tot een verder uiteenvallen van Europa en dat lokale en nationalistische gevoelens en belangen gaan prevaleren, weten we dat we schuldig zijn aan moord. Moord op onze toekomst..
  De SP mag zich dan gaan afvragen of dit was wat ze bedoelden door in een te divers dus helemaal niet coherent gezelschap mede de dolk te hebben gehanteerd.

  Reactie door Jacobo — dinsdag 14 juni 2005 @ 18.53 uur

 8. @ Jacopo: die verenigde EU die jij propageert, compleet met vijandelijke dolkstoten, lijkt zo te zien hetzelfde grooteuropa-ideaal voor te staan als de as Rome-Berlijn zoals die 70 jaar geleden de massa’s wilde met geweld wilde scharen onder de corporatieve vlaggen van het nationaal-socialisme.

  Reactie door c.tilyx — dinsdag 14 juni 2005 @ 19.34 uur

 9. reactie 1 ,heel goed gezien van die opvoeding..moet kindje Europa lekker buiten laten spelen..en als ze de verkeerde kant op stappelt..stap stap..richting gevaarlijke grote marktwerking-autobaan…dan pakken papa Holland en mama Nederland even kindje Europa bij de pols..en nou stop,ophouden..
  kwestie van even bij de pols pakken en het gevaar is geweken..

  Reactie door eric — dinsdag 14 juni 2005 @ 19.46 uur

 10. Maar nu eerst eens zorgen dat we weer trots kunnen zijn op ons mooie land. De Nee stem tegen de grondwet is natuurlijk een mooi begin daarvoor. Laten we nu eens op meer tereinen de kop positie pakken. Op het milieu gebied echt vooruitstrevend wezen. Nieuwe technieken, infrastructuur, openbaar bestuur slagvaardig en modern. Geen eindeloze advies organen en burautjes. Als je als bestuurder niet zelfstandig een beslissing durft te nemen ben je er dus niet geschikt voor. Het zelfvertrouwen van de bestuurders straald af op de burgers en dat vertrouwen is niet erg hoog. Geen wonder dat de kloof tussen politiek en burgers steeds groter wordt. Wat zijn dat toch voor een halfzachte lapzwansen die ons tegenwoordig besturen. Als je bestuurder bent bestuur dan ook. Toon visie, moed en inzicht en BESLIS als het nodig is. Schuif het niet af op een adviesje hier, onderzoekje daar even narekenen zus & zo
  Wat een gezeik .
  Ik wil een modern vooruitstrevend en sociaal Nederland. En dat kan prima samen. Het is de beste combinatie die je je maar wensen kunt. en HET IS MOGELIJK!!!!!!!

  Reactie door FW van Oudenaarden — dinsdag 14 juni 2005 @ 20.22 uur

 11. @ Jacobo #7: ik denk eerder dat een te snelle geforceerde integratie en eenwording, waarbij bovendien de belangen van het bedrijfsleven boven die van de burgers prevaleren, het ultieme recept zijn voor opkomende ongezonde vormen van nationalisme.

  Het NEE van 1 juni kwam geen moment te laat.

  Reactie door Johnito — dinsdag 14 juni 2005 @ 21.22 uur

 12. Zeer goed nieuws, we krijgen nu de kans om samen een beter en socialer Europa te bouwen maar mens en dier voorop staan.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 14 juni 2005 @ 23.30 uur

 13. Wel grappig dat van 100% mensen die gestemd hebben 62.8% voor gestemt zou hebben….

  62.8% yes – 61.6% no. Turnout: 62,8%

  Kan het me heel anders herinneren… ;o)

  Reactie door Japie — woensdag 15 juni 2005 @ 3.46 uur

 14. Nou dan hadden ze dat moeten doen als dat zo was. Als ze dermate geïnteresseerd zijn in democratie, verdienen ze niet beter Japie, sorry to say.

  Reactie door W6969 — woensdag 15 juni 2005 @ 19.22 uur

 15. dat polen nog steeds voor is snappen we allemaal wel hoop ik

  Reactie door ad — woensdag 15 juni 2005 @ 21.02 uur

 16. #7 jacobo

  Kijk dan eens wat de hereniging Duitsland heeft gebracht. Een achtergebleven land werd verenigd met een kapitalistisch syteem. Ze zitten nú nog in dikke ellende qua economie. En vele oostduitsers hebben zelfs heimwee naar die goede ouwe tijd. In deze gebieden; daar zijn extreme groeperingen in opkomst. is dit dan wat je wil?

  Dit scenario staat in een groter perspectief ook ons te wachten in Europa. We zijn dus al gewaarschuwd. Er zal heus wel een soort van verdrag komen om die van nice te vervangen. Maar wél een betere, dan die ze ons nu door de neus bijna boorden. Beter nu even wachten; dan voor de eeuwigheid in de ellende te zitten van een stel liberale EU-megalomanen.

  Reactie door ReneR — donderdag 16 juni 2005 @ 0.19 uur

 17. In het land der blinden is eenoog koning.

  Reactie door Giel — vrijdag 17 juni 2005 @ 13.22 uur