Nederlanders optimistischer

Het referendum over de Europese Grondwet heeft de Nederlanders optimistischer gemaakt. Dat blijkt een onderzoek van Motivaction in opdracht van Netwerk.

Dat komt aardig overeen met het gevoel dat ik al had: Nederland heeft zich door middel van het referendum voor een deel opnieuw gedefinieerd, opnieuw uitgevonden. En dat geeft hernieuwd zelfvertrouwen, iets wat we nodig hebben om de toekomst vorm te geven.

Het is te hopen dat de betrokkenheid van de mensen bij de politiek ten tijde van het referendum voor de komende tijd vast gehouden kan worden. We zullen die hard nodig hebben om een werkbaar alternatief voor het kabinet Balkenende te kunnen ontwikkelen.

Vóór de burgers, maar ook dóór de burgers!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 16 juni 2005 :: 21.08 uur

52 Comments

52 reacties

 1. Ik dacht ook al, waarom heb ik de laatste tijd zo’n goed humeur?

  Reactie door Henk Tukkers — donderdag 16 juni 2005 @ 21.36 uur

 2. ja ik ben helemaal vrolijk en zooo vrij.nu me rug nog

  Reactie door ad — donderdag 16 juni 2005 @ 21.38 uur

 3. en euuu wordt het niet eens tijd om een andere foto van je ,en niet een van 10 jaar terrug,hoezo ijdel

  Reactie door ad — donderdag 16 juni 2005 @ 21.40 uur

 4. Je raakt echt niet betrokken als je naar de tweede kamer kijkt. Twee uur schorsen tot 21.15 uur. Dan tien minuten te laat beginnen. Dan 5 minuten kletsen. Dan weer een schorsing vragen van 15 minuten(=20). Je moet wel een vreselijke holhoofd zijn om daar optimistisch van te worden.

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — donderdag 16 juni 2005 @ 22.16 uur

 5. Weeeer een onderzoek; die mijn neus voorbij is gegaan.

  Ik zie echter nog geen reden voor optimisme; vooral als ik het economisch nieuws hoor en de berichten in de kranten. Maar ik deel de blijdschap, voor wat betreft het reveille van deze bevolking na de referendum.

  We hebben macht; maar gebruiken we die ook?

  Reactie door ReneR — donderdag 16 juni 2005 @ 22.18 uur

 6. jan als je bedoelt ,met een werkbaar alternatief .samenwerken met de p.v.d.a. dan word ik er niet vrolijker van .

  Reactie door texas henkie — donderdag 16 juni 2005 @ 22.22 uur

 7. Met wie dan, Texas Henkie?
  Partijen zijn doorgaans op hun sterkst in de oppositie. Voorshands zie ik geen alternatief voor de SP.

  Reactie door paardenman — donderdag 16 juni 2005 @ 22.25 uur

 8. Werkbaar alternatief,

  Ik denk dat we dan iets te voorbarig zijn …….. er is volgens mij nog geen partij geweest die heeft aangetoond dat er zowieso aan een werkbaar alternatief kan worden gedacht.
  Ik zal me schamen als er nu een samenwerking met een PVDA moet worden gezocht of een Groen Links …… die dankzij dit referendum hebben laten zien helemaal niet zo links te zijn.

  Het idee alleen al dat de SP ooit consessie’s zal moeten doen om een samenwerking met zulk soort type’s te bewerkstelligen doet me huiveren.

  Kortom ” Ik snap wat Texas Henkie bedoelt”

  Maar zoals het in een goede democratie hoort ……. laat ik nu ook graag het volk oordelen …. en ben ik zeer benieuwd naar de uitslag. :)
  Want wat mij betreft is de uitslag van het referendum zo duidelijk dat voor de SP het volk de enige coalitiegenoot kan zijn!

  Reactie door waiter — donderdag 16 juni 2005 @ 22.38 uur

 9. Het volk heeft de macht alleen zij beseft het niet, door gebruik van het verdeel en heers-systeem laat het zich uitspelen.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 16 juni 2005 @ 22.45 uur

 10. Je kan merken dat die schorsingen een slechte invloed hebben op het debat. Die woordvoerder van de vvd is bezopen…

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — donderdag 16 juni 2005 @ 22.50 uur

 11. Effe een bericht om vrolijk van te worden, nietheus.

  Overheid grootste wanbetaler in Europa.

  http://www.nu.nl/news/542269/31/Overheid_grootste_wanbetaler_in_Europa.html

  Reactie door Johan Smeets — donderdag 16 juni 2005 @ 22.54 uur

 12. Ik ben vandaag zo vrolijk
  zo vrolijk, zo vrolijk
  zo vrolijk was ik nog niet…..

  MWEEUHHH!!! NOT! Nee, echt niet hoor. Niks vrolijks aan als je hoort dat de gasprijs alweer omhoog gaat en je weet dat je de komende winter niet meer lekker warm kunt zitten in huis, maar je je in een dekbed moet hullen om warm te blijven. Nee, vrolijk word ik hier dus niet van, hoor.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 16 juni 2005 @ 22.57 uur

 13. Ik zag gisteravond de heer Donner op tv. HIj zei”mogen we alsjeblieft nog een beetje menselijkheid hebben in Nederland”

  Ik moest opeens aan alle mensen denken, die geen cent te makken hebben. Aan alle mensen die te ziek zijn om te werken, maar opeens beter verklaard. Aan de oudjes, die geen thuiszorg meer hebben, aan alle mensen die hoe dan ook in de ships zitten, vanwegen het kabinet.

  Mogen we alsjeblieft een beetje menselijkheid terug in dit land was mijn vraag, alleen kan ik hem nooit stellen aan de juiste personen.

  Reactie door Redstar — donderdag 16 juni 2005 @ 23.43 uur

 14. Jan, niet zo modieus gaan praten. Nederland heeft zich opmieuw gedefinieerd ? Ga dat op de hoek in de kroeg eens uitleggen. Ik snap er eigenlijk niets van en vind dat eigenlijk ook wel goed zo.

  Reactie door Henk — vrijdag 17 juni 2005 @ 0.35 uur

 15. If I can’t dance, I don’t want to be part of your revolution.Emma Goldman.

  En gelijk had ze.Kom op luitjes, niet zo somber.We hebben problemen zat, mede mogelijk gemaakt door B2, maar door negatief te doen worden ze niet niet opgelost.

  De SP is één van de middelen om er voor te zorgen dat we echt een nieuwe, betere weg in kunnen slaan in dit land. Laten we er voor zorgen dat de SP nog groter wordt. Maar vooral: pak iets aan wat niet goed zit, en maak het goed. Samen met buren, vrienden, familie en kennissen.

  En ja, ik ben ook ergens mee bezig, waarover later meer.

  Reactie door Johnito — vrijdag 17 juni 2005 @ 0.56 uur

 16. @14 Henk)

  De inleiding van JM is duidelijk genoeg. Herdefiniering? Wij hebben ons door de uitslag van het referendum op een zeer positieve manier opnieuw op de Europese kaart gezet en getoond dat ‘meelopen’ niet onze stijl is. De alternatieven zijn namelijk beter. Er zijn genoeg zaken die we eerst zelf moeten oplossen (zonder de betutteling van Brussel). Een kwestie van smaak? Of van durf? Of van persoonlijkheid? Ik haal mijn praatjes in ieder geval niet uit de kroeg op de hoek. Ik gebruik liever mijn gezonde verstand.

  Reactie door Henk Tukkers — vrijdag 17 juni 2005 @ 2.11 uur

 17. @14
  Ach, Henk, je bent nooit te oud om te leren.
  En verder, maak je geen zorgen over mij en uitleggen in de kroeg. Gaat altijd goed!

  Reactie door Jan Marijnissen — vrijdag 17 juni 2005 @ 3.13 uur

 18. Er zijn (steeds meer) plaatsen waar het uitleggen heel wat moeilijker zal gaan.
  Op die plaatsen is men ook wat minder optimistisch dan onder mensen die zich de kroeg kunnen permitteren… onder mensen die benaderd worden voor suggestieve marktonderzoeken.
  Het gaat uitstekend met Nederland… prettig reces !

  Reactie door Heraclitus VII — vrijdag 17 juni 2005 @ 5.37 uur

 19. @12
  Zolang het nog geen paardendeken is…….L.M.

  Ik ben van huis uit een optimistisch persoon, maar ik zie de toekomst niet zo positief als ik tussen de regels door lees bovenaan dit log. Politiek gezien is er sinds het referendum winst gemaakt, maar voordat zich dat uitbetaald zijn we weer een paar jaar verder. Dat wordt dan eerst puinruimen.
  Ik hoop dat bij de volgende verkiezingen heel veel mensen kiezen voor een betere wereld en stoppen om plichtsmatig of uit een soort masochisme op die partijen te stemmen die nu ons land naar de afgrond sturen. Niet alleen de gezinnen met de laagste inkomens hebben het zwaar tijdens dit kabinet maar ook modaal is onredelijk hard aangepakt. Het gaat tenslotte om het welzijn van het individu en daar is al teveel op ingeleverd.
  Maar goed, politiek gezien zijn we een stap verder.
  En toch stem ik op de SP!!!

  Reactie door Gandalf — vrijdag 17 juni 2005 @ 6.31 uur

 20. Wat mij vooral opviel na het referendum, is ineens de stilte na die wekenlange discussies. De uitslag is bekend en we hebben het er niet meer over, afwachtend wat de regering met deze uitslag nu gaat doen.
  Ondanks alle verhalen over hoe moeilijk een “Nee” uit te leggen zou zijn, blijkt ineens dat andere regeringsleider ons land wel tegemoet willen komen met bijvoorbeeld de bijdragen die Nederland. Hopelijk trapt onze regering er niet zomaar in, want deze aanbiedingen lijken meer op zoethoudertjes, die vervolgens dan weer aan het volk verkocht moeten worden in ruil voor een “Ja”. Daarnaast waren alle ogen op ons gericht en is het makkelijker voor andere landen om na de franse en nederlandse tegenstem ook eens achter de oren te krabben en kritischer te kijken naar wat er nu eigenlijk op tafel ligt.

  Dat bevestigt voor mij alleen maar, dat de tegenstem de enige juiste ia en dat die van grote invloed is op het verdere verloop van de toekomst van Europa in positieve zin.
  Dus ja, ik ben optimistischer.

  Kijkend naar de toekomst in eigen land, zou het niet onverstandig zijn kritisch te kijken naar met wie men in zee wil gaan. Helaas in PVDA wel heel groot, maar liggen de belangen van die partij blijkbaar steeds verder weg van die van de SP.
  Zeg dus niet te snel ja…

  Reactie door Helma D. — vrijdag 17 juni 2005 @ 6.41 uur

 21. Dit is echt zo’n weblog waarin je meegezogen wordt in de negativiteit. Ik heb niet eerder zoveel pessimisme bij elkaar gezien.

  Reactie door frits — vrijdag 17 juni 2005 @ 8.28 uur

 22. @21 Dit is heel negatief en pessimistisch opgemerkt frits. Verder niets?

  Reactie door Gandalf — vrijdag 17 juni 2005 @ 8.30 uur

 23. 22 Dat bedoel ik nou. Ik denk dat ik maar eens een tijdje mijn heil ergens anders ga zoeken.

  Reactie door frits — vrijdag 17 juni 2005 @ 8.33 uur

 24. net zo’n soort van propaganda alsof de mensen die Ja zouden stemmen intelligent zouden zijn.

  Reactie door P.R.Opaganda — vrijdag 17 juni 2005 @ 8.41 uur

 25. Op zich ben ik ook niet echt positief. Als ik lees waar de EU nu weer mee op de proppen komt: uitstel van het ratificatieproces.

  Dat kàn toch niet? Ze hadden ervoor moeten kiezen om gewoon door te gaan, en dan nog een aantal keren een NEE uit de referenda te krijgen; òf ze hadden ervoor moeten kiezen om de Europese Grondwet als een dood paard te beschouwen en het hele gebeuren in zijn totaal af te blazen.

  Uitstel van de democratie omdat je bang bent voor de kiezer, dat màg toch niet? Ik hoop dat Harry flinke kamervragen stelt aan Nicolaï en/of Bot; en dat Erik datzelfde doet in Brussel, want dit is niet het Europa waar ik voor sta!

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 17 juni 2005 @ 8.44 uur

 26. Klinkt toch wel erg amerikaans…pomp er maar patriotisme in, dan voelen ze zich beter…..

  Reactie door Molly — vrijdag 17 juni 2005 @ 8.47 uur

 27. http://www.jaggle.nl/log/item.php?id=12875body

  Reactie door knodel — vrijdag 17 juni 2005 @ 8.48 uur

 28. Het grote NEE tegen de grondwet geeft een voldaan gevoel. Het heeft alles op losse schroeven gezet waardoor er eindelijk eens gekeken kan worden naar waar men in Europa mee bezig is, maar bovendien is het een klap in het gezicht van dit kabinet en dat was erg hard nodig. De kleinerende arrogantie is afgestraft!
  Mijn hoop en wens is dat de linkse grote partijen steviger zullen samenwerken en minder elkaar de vliegen af willen vangen.

  Reactie door Lucy — vrijdag 17 juni 2005 @ 9.16 uur

 29. voldoening ja , oke, das waar, optimistisch,..????? nee dat ben ik al jaren niet meer, wat den haag betreft,
  en als je dan ff een opstekertje hebt, wat betreffende het referendum, dan hebben we weer een donner die uit zijn nek loopt te lullen, dus hoppa gewoon weer door, met waar ze al jaren mee bezig zijn!!!
  de boel flessen, niet goed hun werk kunnen/willen doen, en als het dan fout gaat, je eruit lullen!!

  bah bah bah politieke shit!!

  Reactie door bluelady — vrijdag 17 juni 2005 @ 10.18 uur

 30. Citaat van de webpagina van Netwerk:

  “Een van de struikelblokken is de wens van Nederland om minder contributie aan Brussel te betalen. Junker heeft voorgesteld om de Nederlandse bijdrage met 460 euro te verlagen. Dat voorstel is volgens premier Balkenende ‘echt niet toereikend’. “Hiermee kunnen we echt niet uit de voeten,” aldus de premier vandaag.”

  Nou, daarin kan ik de premier alleen maar gelijk geven! Zo’n groot bedrag is dat ook weer niet, tenslotte….. :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 17 juni 2005 @ 10.19 uur

 31. Consumenten bestedingen zijn voor de vierde achtereenvlogende maand gedaald.
  Philips mokt als een verwend kind dat het gepeupel geen plasmaatje meer wil kopen voor slechts 3999,-
  De kledingbranche ligt op zijn gat. Weer een dikke 10% minder verkoop deze maand. Nog even en je kan bij C&A de klening per kilogram kopen.

  We zijn wel blij, maar hebben er geen vertouwen meer in. Vooral die rotkop van Donner, die zich krampachtig overal uitlult. Nu vind ik niet dat hij moet opstappen om dit voorval, maar hij moet opstappen omdat het een inzichzelfgekeerde masochistiche eikel is, die zijn reet afveegt met de Nederlande samenleving. En dan de tweede kamer met speciaal voorbeeld de PvdA, die weer eens een keertje de keutel vet intrekt, want anders wil balkie niet meer regeren met wie-wa-woutertje.
  Als dit zo doorgaat is Nederland binnen twee jaar helemaal kapot. Kotsmisselijk wordt ik ervan.

  Alexander

  Reactie door alexander — vrijdag 17 juni 2005 @ 10.54 uur

 32. Het EU-referendum heeft in elk geval duidelijk gemaakt: als we gezamenlijk een vuist maken, kunnen we echt wel een beslissende wending geven aan de ontwikkelingen. De uitslagen in Frankrijk en Nederland hebben een linkse directe uitgedeeld aan de Europese bureaucraten en hen tot stoppen gedwongen. En al beweert men nog zo hard: we gaan NIET heronderhandelen over de Grondwet, maar alleen de ratificatieprocedure verlengen, ik heb er het volste vertrouwen in dat de Nederlandse bevolking zich geen knollen voor citroenen zal laten verkopren en met de huidige Europese plannen geen genoegen zal nemen. (Iets waarop EC-voorzitter Barroso en Wouter Bos wel hebben gezinspeeld: een volgend referendum zou het wel weer rechttrekken). Zoals Harry van Bommel vanmorgen op radio 1 ongeveer zei: het gaat er nu om te discussiëren over een ander, bescheidener Europa, waarin alleen het noodzakelijke op Europees niveau wordt gedaan.
  Ik geniet nog steeds na van de Frans-Nederlandse klap; die echoot nog na in Brussel. Volgens sommigen was Balkenende “sleepwalking into a disaster”, in Engeland wil men “no debate without rebate”, en we hebben nu geen plan B maar een plan D: “dialogue, debate and democracy”. Ze spartelen nog wel even door in Brussel. Intussen moeten we in Nederland wel een goed debat op touw zetten over Europa en inhoudelijk erover disuccssiëren wat Europa zou moeten en kunnen worden!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 17 juni 2005 @ 10.54 uur

 33. Sorry:
  “verkopren” = verkopen, “disuccssiëren” = discussiëren!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 17 juni 2005 @ 10.59 uur

 34. Past wel hier denk ik….

  Zomaar wat berichten op de gratis website van “De Telegraaf” (geen abonnee hoor)

  1.(
  Lezers: Donner moet aftreden!
  79 % Eens
  19 % Oneens
  2.)
  Consumptie weer lager
  In de maand April is de binnenlandse consumptie wederom met een 0,5 % gedaald
  3.)
  Groep Wilders razend populair
  Ruk naar rechts. Uit een niet (al) te representatieve enquête komt Wilders nu op ongeveer 33 zetels terwijl de CDA wordt weggevaagd.
  4.)
  Latere invoering EU-Grondwet
  De hoofdmoot van de lidstaten wenst eerst een “reflectieperiode”
  5.)
  Donner overleefd TBS-debat
  Kamer houdt vertrouwen in Donner

  Zit het nu in mij of ben ik de enige die niet zo optimistisch is?

  Reactie door Jacobo — vrijdag 17 juni 2005 @ 11.31 uur

 35. Pff…ik hoop dat er ook nog mensen zijn die kritisch zijn niet verwarren met gedeprimeerd zijn…

  Reactie door Johnito — vrijdag 17 juni 2005 @ 12.00 uur

 36. Ook ik zat te wachten op de val van Piet Hein Donner. Jammer, een gemiste kans om zodoende het hele Kabinet te laten vallen. Als Balkenende er in Brussel niet in slaagt voldoende geld binnen te slepen,wil jij hem dan Jan Marijnissen naar de Koningin brengen om het ontslag van deze waardeloze Regering aan te bieden.

  Reactie door JE. Mulder — vrijdag 17 juni 2005 @ 12.08 uur

 37. ook ik heb nee gestemd om de dood eenvoudige reden dat ze (lees de regering) altijd willen doen wat amerika al is een eenheid van allelei landjes. dat kan en mag hier in europa niet gebeuren.
  ik hoorde vanmorgen op het nieuws dat er te veel geld word uitgegeven omdat mensen de euro als de gulden zien.
  ik weet het niet hoor ik zie heus wel euro’s in mijn portomonay zitten maar het zijn er echt veel minder dan vroeger guldens en als ik een ijsje wil kopen voor me kind kost het nu 75 eurocent toen ik dit 5 jaar geleden wou kopen hetzelfde ijsje was ik ook 75 cent kwijt dus wat is er nu niet duurder geworden dan?
  sorry hoor ik kom even klagen hiero want de sp is een van de weinige partijen waar ik nog iets in geloof
  en verder wil ik iedereen gewoon een prettig weekend toewensen en papa’s opgelet het word zondag hopelijk uitslapen

  Reactie door chattyger — vrijdag 17 juni 2005 @ 12.54 uur

 38. Optimisme op zich is er nooit, je moet het wel even ver zoeken soms vóór dat je het uiteindelijk blijkt te vinden.
  Wat zou ik graag eens luisteren naar wat
  Frits (21) en Johnito (34) elkaar te vertellen hebben bij een gezellig biertje in de kroeg en dan maar hopen dat het die van Frans Weekers in Weert(?) is om hem,
  de geletterde en zelfs afgevaardigde naar het europees parlement n.b., een stevig staaltje van écht debatteren zouden kunnen voordoen, dáár zit voor mij dan muziek in alle toonaarden in en ik wed dat ze het publiek méékrijgen en vermoedelijk Frits
  voel jij je dan ook weer kits, méér dan vanmorgen vroeg misschien?
  Maar ik was er echt blij mee Frits, want als een mens zich af en toe niet in een dipje zou voelen, in een vacuüm gestort, of anderzijds licht tot zwaar gedesillusioneerd, voelt hij ook zeker niet meer de tegenstelling ervan. Op dát moment realiseert hij zich al helemaal niet meer wel eens meer negatief tegen dingen te hebben aangekeken dan misschien de werkelijkheid aangaf.
  Realiteitszin is voor ook veel positief ingestelde mensen wel eens moeilijk om zich bewust te zijn in tijden dat het lijkt tegen te zitten, maar waar een “wil” is zal er, voor iedereen anders, een weg zijn om er in volle bewustwording de ogenschijnlijke onmogelijkheden, al dan niet met hulp, anders tegemoet te treden.

  Johnito, heb jij een advies voor Frits om te laten zien, dat als The Saints niet binnen komen marcheren, dat wij dan maar al wandelend naar ze toe moeten, maar dan forte fortissimo???
  Overigens ‘kritische’ mensen genoeg, lijkt me, maar jij zult je vast ook wel eens vragen hebben over de vormgeving en het verschil van de hit en de aria is nu eenmaal onoverbrugbaar, maar beiden maken gebruik van muziek, de toonsoort, blijft dus helaas verschillend, of…máákt….hét
  verschil. Wat mij betreft vandaag bijv.
  please rock my soul as far as you can be
  able to reach me, thanks and so long !!

  Reactie door Madelief — vrijdag 17 juni 2005 @ 13.04 uur

 39. 38 Madelief bedoelt: Johnito 35 !!!

  Reactie door Madelief — vrijdag 17 juni 2005 @ 13.06 uur

 40. Toch gaan mijn haren een beetje overeind staan! Als er nu weer een referendum zou komen dan zou meer dan de helft ja stemmen? Waar haalt motivaction dat vandaan? En ik ben ook niet zo blij met de koppeling van het nee en de slechte economische situatie in de landen waarin de euro is gedumpt! Het komt toch vooral door de euro en de slechte politieke leiders, of ben ik nu iets te eerlijk….Ach ja de waarheid achterhaalt zich wel..

  Reactie door cynthia — vrijdag 17 juni 2005 @ 13.13 uur

 41. 34) Jacobo, wel zeker onderschrijf ik in andere prio’s jouw opsomming en kan alleen maar hopen dat we ons kunnen vinden in de opstelling van diverse politici daar waar we ze willen steunenk, ook al behalen zij soms niet hun (door ons onderschreven steun) in een meerderheid bij stemming in de kamer. Een extra motie ligt dan in de lijn der verwachting, maar of daar nog tijd en eleasticiteti voor is zo vlak voor het zomerreces? Enige twijfel overvalt mij dan ook.
  Echter jouw punt 4, verdient wel degelijk
  in de schijnwerpers te worden gehouden,
  zonder alsnog een zelfde procedure herhaald te moeten zien volgend jaar.
  Eén ding is zeker lijkt mij, optimistisch,
  dan zullen er nog andere landen mogelijk hun NEE uitbrengen.
  Al eerder zei ik ergens grote bezwaren te zien tegen mogelijk veranderende rechtspraak en (op te richten vredesmacht ?) krijgsmacht !!
  De Euro moet eigenlijk op zijn minst omgerekend weer de voormalige Ned.Fl.3,–
  worden en dat wordt ie ook vast wel tzt
  als véélverdienende Nederlanders véél hóge
  hypotheken, wel zéér goedkoop hebben kunnen aflossen, en Jan modaal amper rente voor zijn spaarcenten kreeg, dan komt er zeker een heel groot rood stoplicht in grote advertenties in de kranten, zo optimistisch ben ik dan ook wel weer, toch!

  Reactie door Madelief — vrijdag 17 juni 2005 @ 13.21 uur

 42. @ Madelief(38):

  Nou, TheSaint komt hier in elk geval wel af en toe binnenmarcheren….. :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 17 juni 2005 @ 13.41 uur

 43. @Madelief: ik weet gewoon uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om iets voor elkaar te krijgen door altijd maar negatief te zijn. Met een glimlach op het gezicht is het nou eenmaal makkelijker om anderen over te halen dan met continu klagen. Ik bedoel niet dat mensen geen recht hebben óm te klagen, maar besluit dan vervolgens dat je alvast blij bent om de uitkomst van de actie die je onderneemt om het klagen onnodig te maken. Dat brengt het doel een stuk dichterbij.

  Reactie door Johnito — vrijdag 17 juni 2005 @ 13.43 uur

 44. Johnito (43)

  Ik klaag niet, ik wil mensen aan het verstand peuteren dat we dik op de verkeerde weg zitten. De economie gaat steeds slechter, doordat de consumenten weigeren geld uit te geven, of kunnen geen geld meer uitgeven.

  Nederland gelooft niet meer in dit kabinet, en zal niet postief zijn voor de toekomst.
  In ieder bedrijf hameren bestuurders erop dat de top manager kredietwaardig bevonden moet worden. TPG kreeg geen euro van de Nedlandse banken, totdat ze een bestuurstwissel realiseerden.
  Want zonder geloof in de bestuurders zal geen kip willen investeren.
  Alleen dit stukje marktwerking ziet het kabinet niet. Ze blijven zitten ongeacht wat er gebeurt. Ze gaan hun baantje toch niet opzeggen voor zoiest minderwaardigs als de kiezer.
  De burger wil dus ook niet meer investeren (kopen van producten en diensten) omdat deze de toekomst zwaar tegemoed ziet.

  Als dit kabinet een bedrijf was, dan stond de hele leiding al direct op straat.
  Het Neo-liberale passen ze alleen toe waar ze er geen last van hebben.

  Er moet een machtswissel komen zodat de burger weer durft te investeren. En als de burger weer investeerd (koopt) dan trekt dit weer bedrijven aan.

  Alexander

  Reactie door alexander — vrijdag 17 juni 2005 @ 16.33 uur

 45. Het is idd wel eens lekker geweest dat je nu eens echt invloed had op een beslissing. Dat geeft een prettig gevoel. Meestal met je niet eens aan de zijlijn staan als er een beslissing wordt genomen over onze hoofden. Het tekent wel dat de politiek maar heel moeilijk met de gedachte van het volk kan omgaan want ze weten zich nog steeds niet echt een houding te geven. Kan je nagaan hoe ver de politici van het volk afstaat! Op de SP na dan… :-) :-)

  Reactie door Dion — vrijdag 17 juni 2005 @ 16.49 uur

 46. Kom n.a.v. de vraagstelling in het artikel
  dan ook maar even met een mogelijke
  invulling van oplossingen waaruit de partij
  misschien een keuze kan maken voor de
  kiezers en dan allen maar heel behoorlijk enthousiasmeren, ook de negativo’s onder de lezers, hiér !

  Reactie door Madelief — vrijdag 17 juni 2005 @ 17.25 uur

 47. Oh Dion, dit was niet tegen jou bedoeld
  hoor, maar bij mij ontmoette ik net een
  totaal blanco stuk na nr 30 en omdat ik
  ook nr 35 Johnito wilde vragen, dacht ik dat er iets mis was met alle inzendingen na 30 die waren weggevallen.
  Fijn je te ontmoeten hier Dion, ik hoop dat je de komende weken hier wat vaker te zien zal zijn en wij met vakantie kunnen gaan en jij even extra de krant en het
  nieuws bijhoudt om ons er met de hersens
  flink bij te houden en, evt. de allernieuwste door jou de afgelopen maanden op de kop getikte visie, te laten
  weten.
  Wat meer up-date gegevens kunnen hier vast een zeer positieve bijdrage betekenen, dus heb ik zo’n donkerbruin vermoeden dat jij
  wel kans ziet de vaart er hier in te houden en ons voor kan doen -met de laatste snufjes- hoe we zouden moeten roeien met de riemen die we hebben, dus
  zet ‘m op….en (?)….al vast reuze
  BEDANKT !!!!Overigens als je nog mocht
  gaan, ook een heel fijne, welverdiende
  vakantie gewenst, en alle anderen een
  goed, niet te verhit weekend.

  Reactie door Madelief — vrijdag 17 juni 2005 @ 17.39 uur

 48. Ja Johnito, je hebt volkomen gelijk en ik
  -madelief- hoop dat je dus blijft dóórgaan
  als je deed. Als mensen een wederwoord niet meer weten te plaatsen voorzichzelf
  wordt het de hoogste tijd om nog eens goed zo’n thread door te lézen en denk ik vaak dat sommigen bepaalde reakties een uurtje of wat later, heel anders gepleegd zouden hebben en misschien zelfs spijt !
  So, let’s have music, allllllll….IN!

  Reactie door Madelief — vrijdag 17 juni 2005 @ 17.46 uur

 49. Jan,
  Niet met de PVDA,
  Niet met Groenlinks,
  Zij zeggen voor sociaal beleid te staan, zie het heden.
  Hun Stemmers hebben het heden vorm gegeven.
  Dat zijn de ” Schuldigen ”
  Probeer het nog eens om met argumenten de eigenlijk SP stemmers voor de SP te krijgen.
  En een referendum vragen aan ‘ Burgers ” zoals over een juridisch pakket van papieren noem ik een misdaat.
  Daar zijn heel goed betaalde mensen voor om een oordeel te geven.
  Een lantaarnpaal op de hoek of halverwege de straat vind ik nog gaan nee het is vaak ingewikkelder als dat het er uitziet.
  Misschien moeten er een zwik juristen uit.

  Reactie door Hans — zaterdag 18 juni 2005 @ 10.21 uur

 50. Ik ben altijd optimistisch, zelfs na het nee van Nederland ben ik nog optimistisch.

  Reactie door MPL — zaterdag 18 juni 2005 @ 14.48 uur

 51. Ik vraag me af’; waar TheSaint is.

  met vakantie?

  Reactie door ReneR — zondag 19 juni 2005 @ 11.24 uur

 52. Het maakt me blij: “Ai want mai munnie bek!” NRC 16-06-2005

  Reactie door Bo Tor — zondag 19 juni 2005 @ 12.54 uur