Omgekeerde wereld

Minister Donner heeft gisteren in de Kamer een motie van wantrouwen overleefd. Er zijn fouten gemaakt, maar volgens de SP niet genoeg om het vertrouwen in de minister op te zeggen.

Het is raar dat je daarna dan leest dat het kabinet zich ‘gesterkt’ voelt door dit feit. Juist omdat de Kamer er geen partijpolitiek spelletje van gemaakt heeft – daar is de TBS te serieus voor – zit de minister er nog….

Met een verloren referendum, weinig tot geen vertrouwen onder de bevolking en massale stakingsacties door het hele land kan je je toch niet gesterkt voelen door het feit dat opnieuw een minister door het oog van de naald gekropen is?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 17 juni 2005 :: 18.12 uur

27 Comments

27 reacties

 1. Nee, dat kan zeker niet. Ik moet eerlijk zeggen, dat van mij het hele kabinet wel mag opstappen. Steeds meer doorvoeringen van wetten,( minister Hoogervorst gaat 16 milj gebruiken om een zorg veranderings campagne te voeren, terwijl dit geld mss wel gebruikt had kunnen worden, om het ziekenfonds betaalbaar te houden voor de minima)
  Een vraag daarover trouwens. Wat als nu in 2006 blijkt dat mensen het niet kunnen betalen?

  Reactie door Redstar — vrijdag 17 juni 2005 @ 18.32 uur

 2. Brinkhorst ontroerd me, niet werkelijk.

  Wat een arrogantie, denk toch dat de beuk erin moet Jan, de fundamenten zijn rot.

  Reactie door Johan Smeets — vrijdag 17 juni 2005 @ 18.33 uur

 3. Het kabinet staat er zo beroerd voor, dat ze alles aangrijpen om zich een beetje beter te voelen, zoals het niet wegsturen van Donner. Een compliment voor de linkse oppositie om niet populistisch te reageren zoals groep Wilders en LPF

  Reactie door Karin — vrijdag 17 juni 2005 @ 18.50 uur

 4. In dit geval is er de nuance.
  In andere zaken niet, Donner kan weg.

  Reactie door barend — vrijdag 17 juni 2005 @ 19.05 uur

 5. http://www.webwereld.nl/articles/35808

  Als de meerderheid van een parlement zichzelf niet respecteert door nog steeds die vervloekte arrogantie niet aan te pakken?

  Hoe kan ik dat soort mensen respecteren?
  Hoe kan ik vertrouwen hebben in parlementariers die dit over zich heen laten gaan?

  Reactie door Gekke Gerrit — vrijdag 17 juni 2005 @ 19.11 uur

 6. Het wordt eens langzaamaan tijd dat ministers in hoge functies ( met veel macht ) zich realiseren dat men daar zit omdat ze zijn GEKOZEN door het volk. Misschien een idee om in de toekomst behalve regeringspartijen ook de een directe ministerverkiezing te houden. ( en niet enkel de mp ). En inderdaad halverwege een referendum houden over het kabinet.

  Reactie door Vic — vrijdag 17 juni 2005 @ 19.20 uur

 7. Het kabinet kan natuurlijk niet zeggen, dat ze het niet meer zien zitten. We zullen over twee jaar wel een mening gevormd hebben hoe of ze het gedaan hebben. Voorlopig zijn er genoeg twijfels.

  Reactie door reint — vrijdag 17 juni 2005 @ 19.33 uur

 8. Vragen en vraagtekens.

  Door mijn achtergrond geef ik veelal de voorkeur aan een mathematische benadering, ook als het gaat om sociale problematiek.
  Omdat ik politiek gezien een leek ben eerst een vraag;
  Krijgen de fractieleiders vooraf aan een debat zoals gister volledig inzage in de schriftelijke stukken uit het dossier?
  En zo ja, hoe kan het zijn dat er zo werd gegoocheld met data waarop een rapport van 2003 plotseling in 2004 en 2005 aanleiding gaf om door de rechtbank (anders?) te beslissen?
  Anders dan eerdere vaststellingen over het gevaar van recidive?
  Ligt er een document in het dossier dat ten grondslag ligt aan een wijziging van professionele inzichten?
  Als er nu besloten wordt dat er beleidswijzigingen nodig zijn ten aanzien van TBS, geeft dit niet aan dat deze beleidswijzigingen dus eerder hadden moeten plaatsvinden?
  Is het niet zo dat als alles correct was verlopen er geen beleidswijzigingen nodig waren?
  Of…als zij wel nodig zijn deze al eerder hadden moeten plaats vinden?
  Heeft in dat geval de Hr. Donner niet te kort geschoten en zou hij als politiek verantwoordelijke moeten aftreden?
  Waarom stelt de SP zich in deze niet principiëler op na een overigens uitstekende presentatie van Jan De Wit?
  Donner mag door….ook van de SP?
  Ik ben geen adept van Thom de Graaff.. maar hij besloot weg te gaan voor veel minder.

  Ik zou zo graag eens in dat dossier kijken om eens minimaal mathematisch te kijken waarom die man nog vermoord moest worden.

  Reactie door Jacobo — vrijdag 17 juni 2005 @ 19.40 uur

 9. Radio 1, 16.30 – 17.00 uur vanmiddag – Mat Herben: Wacht tot de Voorjaarsnota van 2006. Het Kabinet noemt dat het “oogstjaar”. Als blijkt dat in het voorjaar van 2006 de economie nog steeds niet voldoende is aangetrokken, dan zit het Kabinet in hele grote problemen. Ik verwacht dan dat het wel eens zou kunnen vallen.
  Aldus Mat Herben van de LPF. Ik ben geen fan van de LPF, maar dit klinkt me pausibel genoeg om te geloven.

  Als bijstandsgerechtigde maak ik me ernstig zorgen om de gasprijs, inclusief de Ecotax en de BTW. De BTW over de gasprijs EN BTW over zowel het totaal van de gasprijs, plus BTW plus Ecotax!! Twee keer BTW dus. Ik las ergens dat de nota voor meer dan 80% uit BELASTINGEN bestaat. Hoe moeten minima in slechte, tochtige en niet geïsoleerde woningen bezuinigen op de gasrekening komende winter???? Op maar één manier: in de kou gaan zitten. Precies hetzelfde wat er vijftien jaar geleden in Groot Britannië aan de hand was en dat jaren en jaren geduurd heeft en waarbij vooral oude mensen in slechte huisjes zijn omgekomen. Krijgen we hier hetzelfde? Ik maak me echt hele grote zorgen…

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 17 juni 2005 @ 19.50 uur

 10. Ik vind deze regering, al heel lang volstrekt ongeloofwaardig. De arrogantie, de houding van zichzelf boven de wet stellen. Het manipuleren, de leugens. Kamerleden die alles slikken als zoete koek, niet gehinderd door kennis van zaken. Ik verlies eigenlijk langzamerhand mijn vertrouwen in de parlementaire democratie.

  Reactie door Sophie van der Zee — vrijdag 17 juni 2005 @ 20.18 uur

 11. zij wel….

  Reactie door alexander — vrijdag 17 juni 2005 @ 20.27 uur

 12. Het kabinet zegt dat ze zich gesterkt voelt? Natuurlijk zijn ze arrogant, maar volgens mij draait het nog meer om, dat ze niet nog meer gezichtsverlies willen hebben, dan ze al hadden. Dit kabinet wringt zich in de onmogelijkste bochten om zichzelf schoon te praten, maar daar trappen we niet meer in. Daarvoor hebben ze al teveel fouten gemaakt. Het komt nooit meer goed, dus zou ik zeggen: AFTREDEN.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 17 juni 2005 @ 20.48 uur

 13. Net als mijn reactie 15/6 snap ik nog steeds niet dat de Kamer de reactie van Donner slikt. Hoezo hoort een dergelijk risico bij dit TBS-systeem? Het systeem werkt prima. In 9 van de 10 gevallen kan een TBS-er op proefverlof omdat staf en psychiaters denken dat het wel goed zal gaan, en dan geldt het risico dat we met z’n allen als aanvaardbaar hebben gecategoriseerd. Alleen in het 10e geval geven psychiaters en staf aan: deze persoon kan NIET op verlof. Er is dan volgens hen juist een onaanvaardbaar risico, dat dus buiten de normale categorie valt. Dan EN JUIST DAN komen de rechter EN Donner/minister van justitie om de hoek kijken. De vraag aan hen luidt juist alleen U kunt nu ingrijpen omdat deze man/vrouw buiten de categorie valt en u moet dus nu als verantwoordelijke NEE zeggen. Alleen ook de rechter en de minister kunnen de uiteindelijke
  beslissing doen. En DIE TWEE! zijn die keuze aangesteld en VOOR IEDER VERDER VERLOOP verantwoordelijk:
  toch wel op verlof ofvoor IEDER VERLOOP toch niet! Zij kiezen het advies en het dringende beroep over te nemen of naast zich neer te leggen. Nu hadden we twee maal het nummertje 10. EN
  twee maal kiest Donner ervoor om het dringend advies naast zich neer te leggen. Hij als verantwoordelijke kiest 2 x fout. En hij spreekt over menselijkheid: het zal je kind of je vader maar wezen, die moet lijden onder deze EIGENWIJZE minister. En twee maal zegt Donner het systeem werkt
  niet, maar ik heb een juiste keuze gemaakt…….. NEE!!! Als het fout gaat
  in de gevallen 1 tot en met 9 DAN hebben we te maken met het geaccepteerde
  risico door te kiezen voor dit TBS-systeem. Juist en alleen voor nummertje
  10 is Donner verantwoordelijk voor zijn keus! Zo vreemd dat de Kamer hiermee accoord gaat. Het systeem deugt juist WEL, mits er een verantwoordelijke minister op de eindstoel zit die NEE geen verlof voor deze TBS-er durft te zeggen!

  Reactie door Karin — vrijdag 17 juni 2005 @ 21.06 uur

 14. Nergens is het verschil tussen Den haag en de bevolking groter als bij het subjectieve waarnemen van ons strafbeleid. Het is voor een normaal denkend burger slopend om zich telkens weer optewinden over bespottelijke straffen en over catastrophes bij de TBS toespassing. Er zijn binnnen de EU genoeg landen met wel een behoorlijk strafsysteem. Groot Britannie en Oostenrijk wil ik als 2 voorbeelden noemen. Landen waar de burger niet telkens weer met onuitsprekelijke verbazing weer moeten lezen , dat een moordenaar 5 jaar gevangenis heeft gekregen, of een TBS zomaar even weg loopt om vervolgens iemand te vermoorden.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 17 juni 2005 @ 21.10 uur

 15. Oja, ik wil ook nog kwijt dat ik het een schande vind dat Brinkhorst reageert met – het heeft ons allen pijn gedaan -. Over het voelen van welke pijn kunnen alleen slachtoffer en familie en nabestaanden oordelen. Misschien bedoelt hij dat hij zich schaamt voor de opgelopen schade.

  Reactie door Karin — vrijdag 17 juni 2005 @ 21.15 uur

 16. Ach Karin, het zijn allemaal van die standaard zinnetjes wat ze uitkramen, de leugenaars.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 17 juni 2005 @ 21.26 uur

 17. Jan Marijnissen, het geeft maar weer aan hoe hopeloos het kabinet zich voelt, dat ze zich gesterkt voelen door ‘iets positiefs’, hoe klein het ook mag zijn.

  Hoe ver moet het vertrouwen nog zakken in het kabinet, bij mij is dat het vertrouwen in dit kabinet nog nooit boven de 0% geweest, ondertussen zit het dik onder de 0%. -100%, -200%, of misschien wel meer.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 17 juni 2005 @ 21.56 uur

 18. Donner heeft niets overleeft ! De man is verantwoordelijk voor de dood van een ander, en wie kan die verantwoordelijkheid dragen ? Om een of andere duistere reden mag hij terwille van het kabinet blijven. Mij lijkt dat er met de VVD weer handjeklap is gedaan over hele andere zaken, genoemd als ‘er zijn meerdere mogelijkheden’ door iemand van de VVD gisteravond bij Nova. Welke dat waren kon deze op dat moment niet zeggen, het schoot ‘m even niet te binnen. Later vulde Freddy Mingele het in als meer bewaking bij verlof maar eh, correct me if ‘m wrong, ik vertrouw die lui voor geen stuiver, ik hou het op handjeklap. Iemand in de coalitie maakt een fout, kan ergens op gewezen worden, en via onderhandelingen over hele andere zaken doen ze een oogje dicht, … democratie noemen ze dat geloof ik, ahum…

  Reactie door Swell — vrijdag 17 juni 2005 @ 23.02 uur

 19. Het vertrouwen in de regering is tot een dieptepunt gedaald. In de nieuwste peilingen krijgen de regeringspartijen gezamelijk slechts 58 zetels.

  SP is trouwens gestegen naar een recordhoogte van 23 zetels, even groot als de VVD.
  http://www.politiekebarometer.nl/

  Reactie door Simon — vrijdag 17 juni 2005 @ 23.35 uur

 20. 23 stoeltjes!

  Het is dan wel slechts een momentopname, maar toch is zo’n positieve peiling altijd weer een extra steuntje in de rug!

  Jozias, je bent gewaarschuwd!

  Reactie door Jeroen — zaterdag 18 juni 2005 @ 0.33 uur

 21. De politiek leeft als nooit tevoren onder het nederlandse volk. De mensen zijn duidelijk ontevreden en pikken de arrogantie van de zittende regeringspartijen CDA, VVD en D66 niet meer.
  Ik hoop van ganser harte, dat de SP in de volgende peiling de VVD ver voorbij zal zijn gestreefd. Nederland verdient beter!!!

  Reactie door H. Bijker — zaterdag 18 juni 2005 @ 12.45 uur

 22. Ik vraag mij toch af, welke fouten zijn wel voldoende om het vertrouwen in een minister op te zeggen

  Reactie door wreker — zaterdag 18 juni 2005 @ 13.15 uur

 23. Collateral Damage….??? Dus in feite zouden de burgers vogelvrij verklaard zijn, omdat zo’n mafkees toch naar buiten mag? Oh… :(

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 18 juni 2005 @ 13.44 uur

 24. Ja..ik geef ook geen stuiver meer voor deze kabinetsploeg..maar jongens en meisjes..waarom dan zoveel stemmen in 2003 voor het CDA..ik bedoel..daar hebben toch verrekte veel mensen op gestemd..dan moet je nu ook niet zuchten en steunen..
  je wist wat je kreeg…een jarenvijftig-kabinet,dat in de jaren vijftig al ouderwets genoemd mag worden..wie is er nu naief…meer tomaat-SP dus was toen ook nodig..maar er waren veel ex-lpfers die cda stemden of Pvda…ja dan krijg je dit..een Wouter,die geen kabinet kan maken met listpost Maximmetje Verhage..nu twijfelen cda-stemmers…eigen schuld..

  Reactie door eric — zaterdag 18 juni 2005 @ 19.28 uur

 25. Aan de ene kant zeg ik: Dat die vent; ook door eerdere blunders gewoon op had moeten stappen. (dan telt dus hier het opeenstapelend effect);

  Aan de andere kant; strategisch gezien moet je als S.P. zo’n malloot er maar in zien te houden, zodat steeds meer mensen walgen van dit figuur en de mensen om hem heen. Maar of dit zuiver is… Ik begin balkenende en Donner steeds meer te zien als een duo politieke acrobaten; twee clowns net als bassie en Adriaan.

  Reactie door ReneR — zondag 19 juni 2005 @ 11.41 uur

 26. Je vindt altijd wel een stok om te slaan.

  Omdat hierboven wat Lieve Heers Beestjes rondkruipen ( Zie link ) zul je mij niet horen zeggen dat je dat ook mág .

  Maar ik wil die STOK wél inzetten bij het debat over de zo heetactuele discussie over TBS

  Toen ik 1967 de éérste schreden zette bij mijn toenmalige werkgever zag ik de lange gangen van het ziekenhuis regelmatig mensen lopen met een stijf been.
  Niks bijzonders.
  Een ziekenhuis , een man ,een stijf been , maar opmerkelijk …óók een paar politiemensen, waarvan er eentje vóór het stijve been liep en de andere er áchter.
  Al gauw werd het me duidelijk.
  Tegenover het ziekenhuis stond een gevangenis.
  Mensen die daar ‘z a t e n ‘ mochten in het ziekenhuis l o p e n ‘.
  Maar wél langzaam.
  Ze hadden eigenlijk niet allemáál een stijf been.
  Ze gingen naar Urologie , Neurologie of Functieafdeling of ,…voor een stijf beennaar de Fysiologie .
  Wat ze allemaal wél hadden is …..een stók in hun broek …………!
  Een gewone houten stok die op verschillende plaatsen om het middel en het onderbeen waren bevestigd met stevig pleisterwerk.

  Wat is er op tegen om de TBS –ers die met verlof mogen zo’n stok aan te meten ????

  Als jij een met reden omkleedt argument kunt aanvoeren waarom dat dit géén effectieve methode is om staatsgevaarlijke mensen te weerhouden om ( hard) wég te lopen tijdens resocialisatieverloven dam mag jij (!!!) het zeggen

  Reactie door piet — zondag 19 juni 2005 @ 13.43 uur

 27. Hallo,
  Ik heb het verhaal gelezen over de TBS. Echter ben ik van mening dat dit verhaal louter op cifers is gebaseerd en op hetgeen er in het nieuws en in de schrijvende pers word verteld. maar ook de zogenaamde deskundigen zoals van Marle, Corine de Ruiter en niet te vergeten TBS kliniek met zijn geweldige kunstwerk als scorebord. Dit kunstwerk zou heel goed staan in een voetbalstadion oftewel bij de voetbalclub. Hebben ook zij eens een mooi scorebord van een aantal duizenden euro’s. Als men over de TBS spreekt dan is het vaak alleen maar als er weer een TBS-er ontsnapt. Als er niemand ontsnapt dan hoor je weinig en is de maatschappij en de regering tevreden, omdat het volgens de (on)deskundigen van de kliniek om levensgevaarlijke personen gaat die lijden aan een zware persoonlijkheidsstoornis. Maar is dat wel zo. Ik kom wekelijks in een kliniek en ik kan zeggen met mijn leken ervaring dat er personeelsleden zijn die eerder het predikaat TBS er met zware persoonlijkheidsstoornis verdienen dan de TBSer zelf. Ik weet dat er personen zijn die echt behandeling nodig hebben, dat zal ik niet ontkennen, maar de kern is wel welke behandeling.

  Er zitten TBS-er die levensgevaarlijk worden genoemd die nog geen enkele therapie hebben gehad en dat na 2 jaar. Hoe zo behandeling a € 470,00 per dag. De klinieken willen de TBS in stand houden omdat het gewoon melkkoeien zijn. Je kunt wel met cijfers strooien maar zet deze eens af tegen de personen die uit een H.v.B komen of gevangenis. dan valt het recidive gevaar van een TBSer heel erg mee. Maar denken wij wel na waarom een TBSer vlucht. Vaak gaat het om aandacht, en een schreeuw om behandeling. Maar daar doen de klinieken niet aan, omdat de klinieken liever slachtoffers dwingt en chanteert om in therapie te gaan. Ja u leest het goed, er zijn TBS klinieken die slachtoffers dwingen om in therapie te gaan. En doen ze het niet dan worden ze gechanteerd met de mededeling als jij niet meewerkt dan komt je man nooit meer thuis en dan ziet je dochter haar vader nooit meer. Dus zal ik maar mee werken, maar als je dan zwicht voor de chantage praktijken dan blijkt het inderdaad chantage te zijn. Want de mooie woorden blijken ineens niets waard, omdat het een lege luchtballon is. Alles word dan ontkent en je word voor leugenaar uitgemaakt. Dat is ook TBS en daar hoor je nooit iets van.

  In de kliniek mag je coke snuiven en wiet gebruiken en je word er ook voor beloond. En als je de waarheid verteld dan word je afgestraft door maatregelen die nergens op slaan. Er worden TBSer binnen gehaald die coke hebben gesnoven en drie dagen later staan ze weer op straat en beginnen ze weer opnieuw met snuiven terwijl het delict gerelateerd is. Maar neen, het mag en je hoort de kliniek er niet over. En zo gaat het heel vaak, als je ze een loer draait word je beloond en mag je heel snel op verlof. Niet vergeten dat er vele verlof mogelijkheden zijn. In de pers word wel gesproken over proefverlof, maar dat klopt niet het is een onbegeleid verlof van maximaal 4 uur. Proefverlof krijg je van de rechtbank en sta je onder toezicht van de reclassering en niet van de kliniek. Maar dan zit je al in de eindfase van de behandeling. Maar goed je mag dus drugs gebruiken zonder dat er een maatregel op staat. Dan ontstaat er frustratie onder de andere TBS er en die worden dan aan het lijntje gehouden en daardoor krijg je dus vluchtgedrag. Ook personen die voor een zedendelict zitten en al voor de tweede keer TBS hebben mogen onbelemmerd hun gang gaan. Dat wil zeggen ze mogen veel vrouwen op bezoek ontvangen en alles word maar toegestaan. En dat terwijl ze in de Hoeve kliniek in de fout zijn gegaan en een vrouw hebben aangerand. Deze mogen gewoon weer naar buiten, omdat de personeelsleden die zogenaamd deskundig zijn alle sop de mouw spelden zonder dat ze het door hebben. dat mag allemaal en er word niets tegen gedaan door de klinieken en justitie. En dan te bedenken dat personen die zich wel aan de regels houden onbehandelbaar word genoemd. Ook de persoon die word gechanteerd doordat zijn vrouw niet meewerkt word gechanteerd met long-stay en dat terwijl hij voor huislijk geweld zit. Maar de kliniek liegen liever en verzinnen valse aangiften om iemand binnen te houden die het goed doet. Er zijn klinieken die personen hebben aangespoord om een aangifte te doen, terwijl er nooit iets heeft plaatsgevonden en dat ook is aangetoond door justitie zelf. Maar ingrijpen doet justitie niet, omdat zij de vingers niet wil branden aan de vele duizenden leugens die een kliniek verteld.

  Al met al word er heel veel gelogen in de TBS klinieken. Maar zodra je het verteld word je als lastig en moeilijk bestempeld. Ik vraag mij af, waarom de klinieken niet tegen kritiek kunnen. Waarom kunnen de klinieken niet eens de hand in eigen boezem steken en zeggen dat ze fout zitten en dat ze het verkeerd hebben. Waarom worden de leugens van de personeelsleden altijd maar op een TBS-er afgewimpeld. Het personeel zijn geen heilige boontjes, maar ze gedragen zich als een GOD in Frankrijk. Zij maken geen fouten en dat doet alleen een TBS-er. De TBS-er doet alles verkeerd en ik zeg u eerlijk, volgens mij werken er alleen maar gefrustreerde personen in de klinieken doe helemaal alleen in de wereld leven en totaal geen sociale vaardigheden bezitten dan alleen de TBS-er te beledigen, vernederen en voor leugenaar uit te maken. Hoe krom moet het nog worden in deze wereld van georganiseerde witte boorden leugens van de klinieken.

  Reactie door lovely — woensdag 6 juli 2005 @ 23.04 uur