Eenzame walvis

Walvis in Den Haag

Al enige tijd prijkt deze walvis eenzaam op Het Plein voor de Tweede Kamer. Vandaag begint het overleg van de Internationale Walvisvaart Commissie.
Zeer waarschijnlijk wordt besloten een nieuw systeem in te voeren waardoor de walvisjacht weer mogelijk wordt gemaakt.

Minister Veerman is een pleitbezorger van het nieuwe systeem dat beperkte jacht mogelijk maakt. Veerman denkt dat dit regulatiesysteem de walvis ten goede komt. Ondertussen bouwt Zuid-Korea al aan een walvisvleesfabriek.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 20 juni 2005 :: 13.21 uur

49 Comments

49 reacties

 1. Dat moet niet Jan. Walvisjacht moet niet mogen. Deze beesten zijn zo weinig in getal en zo’n gemakkelijk doelwit met onze moderne middelen dat ze voor je het weet zijn uitgestorven. De bureaucratische processen zijn veel te traag om walvisjacht te kunnen controleren.

  Reactie door Paul Geveke — maandag 20 juni 2005 @ 13.32 uur

 2. Hee ik dacht dat NL zich al had laten kennen en dat walvis jagen weer mocht?

  ‘Omdat het toch niet te controleren / bestraffen viel’ aldus de woordvoerder van landbouw en visserij toen.

  Reactie door barend — maandag 20 juni 2005 @ 13.59 uur

 3. Jan,

  Ik ben teleurgesteld in je en heb mijn twijfels over de bedoelingen van dit draadje. Enkele dagen geleden schreef ik al over de Poema -waar inmiddels de gemeente Ede over heeft beraadslaagd en tot de conclusie is gekomen dat de stichting pantera het beestje leven mag vangen.

  Niet dankzij enige inzet van jouw zijde, I might add.

  Nu is er weer een probleem met de walvisvaart, het contract dat al 20 jaar voor de bescherming van walvissen geldt, dreigt nu open gebroken te worden. Het zittende kabinet lijkt ambivalent in deze en is bereid om de jacht toe te staan als andere landen als Noorwegen en Japan maar genoeg vinden dat de jacht nodig is voor welke reden dan ook.

  Hoe kunnen we op jou of je partijgenoten rekenen? Of is dit ook weer een van die showberichtjes?

  Reactie door Jory — maandag 20 juni 2005 @ 14.03 uur

 4. Ik hoop toch, dat Nederland zich teweer zal stellen tegen de beperkte walvisjacht. Deze unieke dieren, zijn bedreigd in hun soort. Bovendien wordt de jacht nog steeds op een barbaarse manier gedaan, soms zijn de walvissen nog niet eens echt dood en worden ze levend gevild. Kun je je voorstellen een autopsie op een levend mens, die door spierverlamming niks meer kan laten blijken? Onvoorstelbaar wreed. Niemand is gebaat bij de walvisjacht. Gaan we straks ook weer ongestraft op olifanten jagen, omdat de derde wereldlanden zo goed het ivoor kunnen gebruiken? Het is mijns inziens alleen maar een machtsspel.

  Reactie door gerda — maandag 20 juni 2005 @ 14.23 uur

 5. Walvis vangst. Kern energie dit hadden we dacht ik 20 jaar geleden toch geregelt. Kunnen we weer de baricades op.Geld macht….bah.

  Reactie door pia gutjens — maandag 20 juni 2005 @ 14.38 uur

 6. Japanners en Noren jagen illegaal op walvissen. Illegale activiteiten zouden afgestraft moeten kunnen worden, zou je zeggen. Maar neen, Veerman wil de Noren en Japanners tegemoet komen. Slappe vent, die Veerman.

  Reactie door reint — maandag 20 juni 2005 @ 15.32 uur

 7. @Jory, de SP-woordvoerder voor natuur & milieu, Krista van Velzen, doet haar werk volgens mij prima. Heeft ze niet flink geprotesteerd tegen het doden van de poema? Echt wel. Dat geldt ook voor de walvisvaart: ze is en was tegen het pro-walvisvaartstandpunt van Veerman. Ze wil dat Nederland TEGEN stemt op het IWC, en terecht.

  Raar ook dat je Jan aanvalt. Hij is tenslotte ziek, heeft hernia. Dan kan je echt niets doen, moet je echt plat van de dokter.

  Reactie door Ellen van Nifterik — maandag 20 juni 2005 @ 15.42 uur

 8. Veerman is werkelijk geschift! Er lijkt recentelijk sprake van een nieuwe globale benadering van milieuzaken, onder het motto: schijt eraan!

  Zeehondenjacht, afschieten van allerlei dieren, walvisvangst… We zijn blijkbaar weer terug bij af…

  @Jory, ik kan je verzekeren dat de SP en met name Krista van Velzen, zeer zeker in actie komen voor het belang van natuur en milieu. De berichten op dit weblog zijn heus niet het enige wat er vanuit de SP gebeurd om dergelijke misstanden tegen te gaan!

  Van “showberichtjes” is tevens geen sprake, gezien de berichten op dit weblog zijn bedoeld om een discussie op gang te brengen.

  Afsluitend vraag ik me nog af wat je van Jan Marijnissen in deze verwacht? Moet hij met een hernia in een rubberbootje voor de walvissen gaan varen om jou tevreden te stellen?

  Reactie door Jeroen — maandag 20 juni 2005 @ 16.22 uur

 9. @8, dat zijn geheid 20:00 uur journaal beelden! :-) JM in een rubberboot tussen een walvisvaarder en een walvis in.

  Reactie door barend — maandag 20 juni 2005 @ 16.45 uur

 10. @7 Ellen van Nifterink, lees het draadje van een pagina terug nog maar eens na.

  Ik vind, een draadje onderhouden is net zoveel moeite om een mailtje naar de regio Ede sturen. Die kanalen zijn voor mij niet bereikbaar.

  De informatie die ik wel beschikbaar had, staan allemaal daar, bovendien heeft ie een mailtje van me gehad waar alles duidelijk in staat.

  Wat voor conclusies jij hier uit trekt, dat zijn de jouwe. De mijne is die van teleurstelling.

  Reactie door Jory — maandag 20 juni 2005 @ 16.51 uur

 11. Ik neem aan dat dit een potvis moet voorstellen, met die tanden? Maar er wordt ook gejaagd (vooral) op de blauwe vinvis en de bultrug en de grijze walvis. Jan, kan de SP een E-mail protest maken, zoals jullie vaker doen? Dan kunnen we daarop klikken, onze naam en mailadres invullen en opsturen aan Veerman, de Koreaanse, Japanse, Noorse en IJslandse ambassades?
  Jory, als je niet weet of de SP wel of niet al geprotesteerd heeft, waarom dan niet eerst even vragen daarnaar? Voor je ontploft als een gestrande potvis?

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 20 juni 2005 @ 17.17 uur

 12. @11, Mevrouw Lembeck,

  Goed plan! Een e-mail protestactie tegen Veerman betreffende het ingenomen Nederlandse standpunt!

  Reactie door Jeroen — maandag 20 juni 2005 @ 17.40 uur

 13. En hoe denken de walvissen over de plannen om de jacht weer open te stellen?
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 20 juni 2005 @ 17.49 uur

 14. @ Jory

  http://www.sp.nl/nieuwsberichten/050518-walvisbegrafenis_op_strand_scheveningen.html

  Zoek eens op http://www.sp.nl op het woord walvis, dan zie je wat de SP er aan doet, inclusief Jan

  Reactie door Bas — maandag 20 juni 2005 @ 17.51 uur

 15. Protesteren? Hier een link naar een contactformulier van het ministerie:

  http://www9.minlnv.nl/servlet/page?_pageid=601&_dad=portal30&_schema=PORTAL30

  Reactie door Jeroen — maandag 20 juni 2005 @ 17.52 uur

 16. er is een tekort aan walvissen/en een hele battery aan zoogdieren??
  er zijn teveel mensen,veel leuker,die hebben herzens en kunnen denken??waarom daar geen pijl inschieten met een exploderende punt,leuk als je opgeblazen wordt,te beginnen met,dan zie je de angst/de afgrijzelijke pijn,in hun ogen,het uiteen spattende moment is dan vlak voor je ogen,of mag je dat niet vergelijken,het is het zelfde hoor!
  %$#$!&%$

  Reactie door ad — maandag 20 juni 2005 @ 17.55 uur

 17. De walvisjacht moet stoppen, mee eens. Maar aan de andere kant, waar moeten al die gezinnen die afhankelijk zijn van de walvisjacht dan van gaan leven?

  Ik neem aan dat de milieubeweging een voorstel heeft om de mensen die dan werkloos worden en hun gezinnen op te vangen. De milieubeweging gaat die mensen een inkomen garanderen? Of is het meer: stoppen met die jacht en waar je dan brood van moet kopen dat zoek je zelf maar uit?

  Reactie door Fjodor — maandag 20 juni 2005 @ 18.43 uur

 18. @17 Fjodor De Japanners en Noren zijn rijk genoeg. Daar hoef je geen medelijden mee te hebben.

  Reactie door reint — maandag 20 juni 2005 @ 18.48 uur

 19. Hoe heet die man ook weer? Paul Wilson, geloof ik. De man van de Sea Shephard! De man die zijn leven wil geven voor de walvissen. Kunnen we HEM niet benaderen?

  Bedankt voor de link, Jeroen. Hopenlijk komen deze mails niet terecht bij Postbus 51, zoals de meeste mails aan ministers….

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 20 juni 2005 @ 19.26 uur

 20. HERSTEL: Dat moet zijn: Paul Watson!

  http://www.seashepherd.org/

  Watson vecht letterlijk om walvissen te redden van harpoenen en gaat bv een aanvaring niet uit de weg om de harpoen te laten misvuren. Ook ramt hij zulke schepen als hij dat nodig vindt. Paul Watson heeft een speciale, vrij emotionele band met walvissen. Daarom vecht hij voor ze.
  Misschien kunnen we Paul Watson steunen?

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 20 juni 2005 @ 19.38 uur

 21. Vrees toch dat er over onze eigen industrie van kippen, varkens en koeien ook wel bloedige filmpjes te maken zijn. Maar dat is natuurlijk allemaal heel normaal, wij zijn zelf geweldig.

  Reactie door Ninka — maandag 20 juni 2005 @ 19.41 uur

 22. dit is beter

  Reactie door antoon — maandag 20 juni 2005 @ 19.44 uur

 23. Vast wel, Ninka, maar die dieren staan niet op uitsterven en de walvissen dus wel. Dit is toch op een iets andere schaal dan het slachten van kippen, varkens en koeien.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 20 juni 2005 @ 19.45 uur

 24. @18

  Rijke mensen worden geen matroos of fileerder op een walvisschip. Net zomin als er in Nederland geen rijke mensen aan de lopende band in een fabriek werken.

  Daarnaast, dat een land rijk is, betekent niet altijd dat een land ook sociaal is en een groot aantal werklozen in 1 keer op een fatsoenlijke manier zal gaan vangen. Goed, de Noren zullen het misschien wel doen, maar hoe zit het met de andere landen? Is daar wel een fatsoenlijk vangnet voor al die gezinnen die dan zonder inkomen komen te zitten?

  Reactie door Fjodor — maandag 20 juni 2005 @ 19.55 uur

 25. @24 Ja, maar waarom zijn het nu juist de Noren en Japanners, die achter de walvis aanzitten. Natuurlijk heb je ook nog de Canadezen met hun zeehondenbaby ‘s, maar dit zijn toch beschaafde landen met een sociaal vangnet. Om met deze activiteiten te stoppen moet geen onoverkomelijkheid zijn. Ik vind het een teken van beschaving als een land dierviendelijk met zijn dieren omgaat en ook mensvriendelijk met mensen natuurlijk.

  Reactie door reint — maandag 20 juni 2005 @ 20.10 uur

 26. @25

  Als land zijn Noren en Japanners rijk, maar er word naar mijn mening veel te veel aandacht gegeven aan de walvissen.

  Ik vind het terecht dat de walvissenjacht moet stoppen, maar vergeet niet de mensen die daar hun brood mee verdienen.

  En dan heb ik het natuurlijk niet over de top van de jachtbedrijven en walvisvlees verwerkende industrie, maar over die arbeiders die daar op die schepen werken, die in de havens werken aan het onderhoud van die schepen, die in de fabrieken werken, die bezig zijn met het onderhouden van de machines, etc. etc.

  De walvisjacht staat niet op zichzelf. Natuurlijk zou een beschaafd land ervoor moeten zorgen dat deze mensen en hun gezinnen niet in de vernieling worden geholpen, maar ik vind dat het ook de taak is van de critici om daar over mee te denken.

  Je kunt in mijn ogen niet volstaan met alleen maar kritiek leveren, je moet ook een alternatief bieden.

  Reactie door Fjodor — maandag 20 juni 2005 @ 20.25 uur

 27. Misschien kunnen wij de jacht op Veerman openen.

  Reactie door wreker — maandag 20 juni 2005 @ 20.33 uur

 28. veerman is een slappe zak .meelullen met de rest . van japan weet ik niks . maar bijv in het noorden van noorwegen is visserij .een van de weinige bron van inkomsten ,indien veerman en de rest (het stinkend)rijke noorwegen onder druk zet om in die regios andere werkgelegenheid te crieeren .dan is de walvis vangst mijn inziens niet nodig .en jory er is in de hele tweede kamer geen een politicus te vinden die zo begaan is en keihard werkt als ,onze!!!!! krista , kritiek oke .maar eerst je huiswerk doen .schreeuwers hebben we al genoeg in dit land .

  Reactie door texas henkie — maandag 20 juni 2005 @ 23.46 uur

 29. Ik word altijd hels dat we een slechte industrie maar moeten gedogen omdat er toevallig mensen hun geld mee verdienen. Ja, jammer dan! Dan gaan ze toch gezellig met toeristen walvissen kijken? Kan je vast goed geld mee verdienen.
  Er waren vroeger ook Nederlanders die heel goed verdienden aan de slavenhandel, en die loverboys en vrouwenhandelaren van nu doen het ook niet slecht. O ja, tjee, dat is illegaal, dus wat anders? Maar net zo immoreel! En wat moeten die mensen anders doen? IETS NUTTIGS zou niet gek zijn. Je kan je laten omscholen. Je gaat me toch niet vertellen dat die mensen alleen geschikt zijn om walvissen te fileren.

  Reactie door Marion — dinsdag 21 juni 2005 @ 0.14 uur

 30. waarom mag er dan niet gefilmt worden bij de vangst,omdat het vuil vies en smerig is,jappen zijn zo wie zo gek ;haaien gvd worden de vinnen af gesneden en dan weer terrug in zee om te verzuipen vies vissers volk ,,en wij/en die foute JAPPEN maar haaievinne soep naar binnen werken verzuip er in,want er zijn altijd mensen?op deze wereld die iets speciaals op hun bordt willen,kikker billen af geknipt de rest sterft heel/heel langzaam,en wij maar zeggen het heeft wat weg van kip????,
  maar als de hele rotzooi op uitsterven staad wordt het ineens belangrijk om te vr/eten,waarom nou altijd de speciale dieren,de zee sterft van de andere dieren die wel op een normale manier dood gemaakt worden,en niet zoals flipper en familie een hakmes in hun snuit krijgen,en dan dood bloeden/gevild of worden verkocht aan een dierentuin,in europa,dolfinarium,, veel plezier bij de volgende voorstelling,van een tuimelaar?zijn groep heefdt nog mischien een uur getuimelt uit angst en pijn,veel plezier in harderwijk of een ander dieren park die daar zoogdieren heeft gekocht en aan mee gewerkt hebben,als je intree betaald of volgende keer uit eten gaat,probeer dan even te denken bij de soep vooraf en kikkerbil en de speciale vis gerechten enz hoe ze aan hun einde gekomen zijn,
  smaakt het dan ook zo heer,,lijk!
  boontjes met aardappels zijn ook heerlijk,en normaal aan hun einde gekomen

  Reactie door ad — dinsdag 21 juni 2005 @ 2.59 uur

 31. @29

  Kom eens met een concreet voorstel zou ik zeggen i.p.v. allerlei nonsens uit te kramen. Wat voor nuttigs zouden ze dan moeten doen?

  Zoals Texas Henkie al zegt in reactie 28 is in sommige streken gewoon weinig tot geen alternatief. Je kunt dan wel brullen dat mensen zich maar moeten laten omscholen, maar als er geen werk is, dan heeft dat weinig zin.

  Als in Nederland iemand zou roepen dat arbeids ongeschikten zich maar moeten laten omscholen zodat ze iets “nuttigs” kunnen doen wat ze wel kunnen, dan staat heel Nederland op de achterste poten. Maar uiteraard geld dat alleen voor ons in Nederland, mensen in andere landen moeten zich maar zien te redden.

  Reactie door Fjodor — dinsdag 21 juni 2005 @ 9.00 uur

 32. @31 Ja, dit bewijst toch wel dat hard werken niet per definitie goed is. De vissers doen zo goed hun best, dat de walvis uitsterft. Mondiaal gebeurt dit natuurlijk op veel meer terreinen. Veel natuurlijke hulpbronnen raken op deze manier opgebruikt. Maar als de mens zo doorgaat, keert de wal het schip vanzelf. Maar dan zijn we uiteindelijk wel veel armer dan we waren.

  Reactie door reint — dinsdag 21 juni 2005 @ 9.41 uur

 33. @31: ik heb het al gezegd: toerisme.
  En verder zou je ook nog kunnen verhuizen naar een streek waar wel werk is. Of is het ook zielig als mensen gaan verhuizen.
  Huilebalk!

  Reactie door Marion — dinsdag 21 juni 2005 @ 9.55 uur

 34. @32

  Daarom juist moet het probleem breed worden aangepakt. In Afrika zijn tegenwoordig commerciele projecten opgezet om op een alternatieve manier te profiteren van de natuur. Er zijn commerciele parken opgezet waar toeristen kunnen verblijven, informatiecentra kunnen bezoeken, aan safari’s kunnen meedoen en al dat soort dingen.

  Het is commercieel, maar het betekent dat je de mensen daar wel een baan kunt bieden en ze laat zien dat je niet alleen met houtkap en jacht geld kunt verdienen aan de natuur.

  En hopelijk groeit dan ook het inzicht dat met dergelijke duurzame projecten de mens er uiteindelijk veel meer baat bij heeft de natuur te beschermen.

  Door dit soort parken als een onderneming op te zetten, ben je niet al te zeer afhankelijk van de goedgevigheid van de staat en allerlei maatschappelijke organisaties.

  Vissers werken inderdaad misschien wel te hard en niet alleen walvisjagers. In het nieuws was, gisteren geloof ik, te zien dat de vissers in Nederland steeds minder vis vangen. De minister wilde een aantal vissers nu uitkopen om de druk van de visserij op het visbestand te verminderen.

  Op zich een goed plan. Vissers moeten steeds meer vis vangen om eenzelfde inkomen te verwerven, of ze moeten de prijzen van vis omhoog gooien. Maar dat is dan weer slecht voor de omzet van de viswinkels en die nemen dan weer minder vis af.

  Een goed alternatief is volgens mij: we moeten de consumenten-vraag veranderen. We zouden de vraag naar gekweekte vis moeten laten stijgen. Daardoor zou er minder hoeven worden gevist op wilde vis en biedt je de vissers tevens een alternatief: viskwekerijen.

  Reactie door Fjodor — dinsdag 21 juni 2005 @ 10.00 uur

 35. @33

  En jij denkt dat al die honderden en misschien wel duizenden mensen met hun gezinnen in een andere streek wel werk vinden? Of dat ze allemaal in de toeristen industrie kunnen gaan werken? Er zal daar vast een deel terecht kunnen, maar dat zal maar een klein deel zijn.

  Daarnaast kun je je afvragen in hoeverre toerisme goed is voor het milieu.

  Het is zeker niet zielig als mensen moeten verhuizen. In Noorwegen zie je sowieso al dat het platteland leegloopt. Maar ik vind het asociaal om mensen geen bestaan te bieden. Als je wilt dat mensen niet meer hun brood mogen verdienen met wat ze nu doen, moet je ze tenminste een alternatief aanreiken.

  Ik vind het asociaal om mensen op straat te zetten en te zeggen: zoek maar wat anders.

  Reactie door Fjodor — dinsdag 21 juni 2005 @ 10.05 uur

 36. Schiet maar af, die walvissen. We hebben er toch genoeg…

  (cynisch bedoeld)

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 21 juni 2005 @ 12.20 uur

 37. @34 En daarnaast zitten we natuurlijk ook nog in de consumptie-produktie dwangspiraal van de westerse samenleving. Er moet steeds meer geconsumeerd worden, dus ook steeds meer geproduceerd en omgekeerd. En als er geen economische groei is raken we in paniek. Wat dat betreft kunnen we een beetje proberen te leren van de indianen in het tropisch regenwoud, die hun omgeving intakt laten en toch kunnen overleven. In plaats van dat we onze westerse levenstijl aan de Derde Wereld opdringen.

  Reactie door reint — dinsdag 21 juni 2005 @ 13.02 uur

 38. Fjodor, viskwekerijen is ook lang niet alles! Deze vissers hebben zeker vijftien jaar de kans gehad iets anders te gaan zoeken. Zolang er al een verbod is om op walvissen te jagen, hebben deze vissers een kans gehad om zich om te scholen, of iets ander te gaan doen. Deze mensen hebben allemaal een schoolopleiding gehad, dus dom kunnen ze niet zijn. Viskwekerijen gebruiken chemicaliën om geen schimmelinfecties te krijgen in en op hun vissen. Die chemicaliën komen in de natuur vrij. Het is sociaal van je dat je de vissers wilt beschermen, maar diezelfde vissers in IJsland, Noorwegen en Japan hebben meer dan vijftien jaar lang kansen gehad iets anders te gaan doen. Inmiddels is het besluit gevallen: er mag niet gejaagd worden!

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 21 juni 2005 @ 13.24 uur

 39. @37

  We moeten inderdaad af van het waanidee dat als we een jaar een kleine economische groei hebben, dat we het dan slecht doen. En de spiraal van consumptie en productie hoort daar ook bij. Het produceren om het produceren, daar moeten we vanaf.

  Maar voorlopig zitten we wel met het huidige systeem van denken.

  @38

  De visserij zal in sommige plaatsen daar diep geworteld zijn in de cultuur. Generaties van vissers en dat soort dingen.

  Maar zijn die vissers ooit gestimuleerd om iets anders te gaan doen? Heeft de overheid daar ooit pogingen ondernomen om die mensen een andere toekomst te bieden? Een financiele steun bij omscholing en steun bij het zoeken naar nieuw werk? Ik weet daar niet zoveel over.

  Maar als de overheid dat na had gelaten en tevens de visserij in stand hield, al dan niet gesteund door de top van de visserij-industrie, dan is het niet gek dat de vissers bij hun oude beroep blijven.

  Reactie door Fjodor — dinsdag 21 juni 2005 @ 14.11 uur

 40. Ik vraag me soms echt af of die lui daar bij de EU weten dat ze met MENSEN te maken hebben. Fabrieken sluiten, boeren kunnen hun bedrijven opdoeken, werkloosheid zal o.a. hier in Groningen stijgen, en alle bedrijvigheid rondom de suiker-industrie zal er door getroffen worden.

  ‘Nederlandse suikersector dreigt te verdwijnen’

  DEN HAAG – De Nederlandse suikersector dreigt te verdwijnen als eurocommissaris Fischer Boel (Landbouw) haar hervormingsplannen doorzet. Hierdoor staan in voornamelijk Zeeland, West-Brabant en Groningen 11.500 banen op de tocht.

  http://www.nu.nl/news/544580/30/%27Nederlandse_suikersector_dreigt_te_verdwijnen%27.html

  Reactie door Fjodor — dinsdag 21 juni 2005 @ 14.16 uur

 41. in noorwegen is het walvis toerisme groeiende .mede door het besef van de vissers dat ze verkeerd bezig zijn .en als wij met zijn alle walvissen gaan schieten (foto )kan de visser zijn harpoen in het kanon blijven zitten .want net als in het stinkend rijke nederland .zijn er ook in stinkend rijke noorwegen regios waar de overheid geen barst wil investeren .zoals in nederland n.o groningen .limburg .zeeland .nogmaals walvis jacht is achterhaald maar kom met goede alternatieven voor degene die zijn brood ermee moet verdienen. en marion .weleens gevraagd wat het kost om te verhuizen en je vissersboot in oslo te parkeren .

  Reactie door texas henkie — dinsdag 21 juni 2005 @ 17.36 uur

 42. @41, Texas Henkie,

  Inderdaad, er moeten goede alternatieven op tafel komen voor de walvisvaart-sector in landen zoals Noorwegen als we de walvis ook voor de toekomst veilig willen stellen. We zullen iets moeten doen aan de redenen waarom walvissen gevangen worden (aan de vraag- en aanbodzijde van de markt).

  Ten dele is het omvormen van vangst naar toerisme een oplossing, maar ik denk dat de Noorse overheid er ook door het buitenland toe moet worden aangezet om de walvisvaarders actief te stimuleren andere werkzaamheden te gaan ontplooien (door omscholing, subsidies, uitkopen…)

  Reactie door Jeroen — dinsdag 21 juni 2005 @ 21.01 uur

 43. Woehoe! de wetswijziging is niet doorgegaan. zie http://www.nos.nl/nos/artikelen/2005/06/art0000F006030F.html

  Reactie door Bas — dinsdag 21 juni 2005 @ 21.21 uur

 44. Als de mensheid deze aarde nog wil redden; dan kunnen ze beter weer kannibalen worden.

  Reactie door ReneR — dinsdag 21 juni 2005 @ 23.31 uur

 45. moi man die walvissen jacht leker vlees man (B)

  Reactie door moi — vrijdag 24 juni 2005 @ 10.11 uur

 46. Hoe zou het voelen als die harpoen ontploft in je lijf en je eerst nog een uurtje of zo moet vechten tegen de dan al onvermijdelijk geworden dood, terwijl je kinderen ontzet toekijken? En dat alleen maar omdat sommige homo sapiens blijkbaar hun cultureel-rituele hap walvisvlees niet opzij kunnen zetten voor wat anders.
  Wie zijn nou eigenlijk de echte beesten hier? Wat heeft de walvis ons in vredesnaam aangedaan ?
  Trek in een broodje walvis minister Veerman, of een lekkere lepel levertraan? Kijk hier dan maar eens even als u tenminste daarna nog trek hebt….

  http://www.kintera.org/site/c.deJQIZOyEpH/b.727569/k.3A0E/Watch_Video.htm?sid=66322677

  Reactie door Peter — vrijdag 24 juni 2005 @ 10.44 uur

 47. Mensen die op walvissen jagen zijn sjembeks zonder crown.

  Reactie door pberends — zondag 26 juni 2005 @ 18.48 uur

 48. Nr 17 Fjodor: Die “arme gezinnen” kunnen een walvisburger van 4 euro niet eens betalen, deze commerciele vangst is voor de rijken en niet voor de arme bevolking! Ik las deze week in de krant dat net nu alle ogen op Japan gericht waren i.v.m. de walvistjacht, een Japanse fastfood-keten het broodje walvisburger op de kaart had gezet.Ik heb vaak het idee dat het, vooral bij de Aziaten, een soort tik is om zo vreemd mogelijke dingen te eten volgens eeuwenoude tradities, geloof enzo.Laatst vingen in Thailand vissers de grootste meerval ooit gezien, ze maakten het dood en aten m ter plekke op, ondanks pogingen van natuurbeheerders om ze tegen te houden, de vis opeten zou voor “Geluk” zorgen.Nou, ik hoop dat ze er flink ziek van worden!!!Maar ja in Korea vinden ze ook dat je honden aan een haak moet hangen, benzine erover moet gieten, de honden in de fik moet steken en ze terwijl ze hangen te spartelen van de pijn nog moet villen, want als ie geen pijn heeft geleden smaakt ie niet? Of kom je niet in het paradijs? of zoiets..echt gebeurd…wreed volk is het, daar zou eens wat aan gedaan moeten worden.

  Reactie door Muppie — zaterdag 2 juli 2005 @ 10.54 uur

 49. ik vind deze jacht echt verschrikkelijk!!!het moet gewoon stoppen! Koreanen is een wreed volk!!! echt zielig voor die arme beesten! ik hoop dat hier wat aan gedaan wordt!

  Reactie door Roxanne — vrijdag 26 augustus 2005 @ 13.43 uur