Waardevol papier

Met een bakfiets door de straten, zo haalt Theo Groothuis uit Wijk bij Duurstede al meer dan 20 jaar oud papier op voor verschillende goede doelen. Inmiddels is hij al 73 jaar, maar hij gaat onverminderd door, zelfs nu de gemeente hem liever kwijt dan rijk is.

Theo Groothuis

Theo begon met zijn vrijwillige inzet in 1984 toen hij volledig arbeidsongeschikt werd verklaard. Het jaar daarvoor had hij ziek thuis gezeten op advies van de directeur van het observatietehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen waar hij werkte. De arbeidsdeskundige keurde hem uiteindelijk voor 100% af. Het waarom doet er even niet toe, veel belangrijker is om te horen wat Theo daarna ondernam.

In samenwerking met een school besloot hij oud-papier te gaan ophalen. ‘Om het op te halen kreeg ik een bakfiets van een PSP-er,’ vertelt hij, jullie zijn van de SP, dat maakt niet uit toch? Nee, dat maakt niet uit voor ons. Elke maand worden er vanuit de school drie containers oud papier opgehaald. Theo is verantwoordelijk voor twee daarvan. Elk zo’n 4000 kilo papier dat hij ophaalt bij zo’n zeventig vaste adressen. ‘Als ik ze vul is het 5000 kilo, maar wanneer de kinderen ze vullen is het meestal iets minder. Lege dozen erin gooien is natuurlijk niet handig.’ De school krijgt 10% en alles wat de kinderen ophalen is ook voor hen. Van wat Theo ophaalt gaat het meeste naar Indonesië. De projecten daar kiest hij helemaal zelf. Doordat hij in de jaren zeventig zes jaar lang tropenwerker is geweest in Indonesië kent hij nog veel mensen daar. Hij laat kinderen studeren, springt bij in projecten of betaalt ziektekosten. Op dit moment helpt hij de moeder van een meisje dat van het dak was gevallen. Het meisje moest drie keer geopereerd worden. Hij heeft al 1000 euro gegeven. Ook zijn vrouw Nurma heeft hij leren kennen in de zes jaar dat hij in het verpleeghuis in Indonesië werkte.

Theo Groothuis

Na zijn afkeuring in 1984 kreeg Theo zogezegd zijn handen vrij voor ontwikkelingswerk. Samen met tien andere mensen heeft hij met behulp van een gemeentepotje de wereldwinkel opgezet. Inmiddels zet hij zich daar niet meer voor in, maar hij rijdt nog steeds lang z’n vaste adresjes om wereldkoffie, wereldthee en andere producten te verkopen. Ook dat geld gaat naar zijn eigen projecten. Projecten zoals de landelijke ‘vastenactie’ van de Rooms Katholieke kerk. Voor de uitvoer van deze actie is hij secretaris van de gezamenlijke acht parochies in de Kromme-Rijn streek.

Ook al is hij 73, het papier ophalen met de bakfiets kost hem nog geen enkele moeite. Zelf wil hij nog heel graag doorgaan maar dat kon nog wel eens lastig worden. De gemeente van Wijk bij Duurstede wil af van de containers die bij de school staan. Ze passen niet in het straatbeeld, ze zijn niet opgenomen in het bestemmingsplan etc. etc. Theo is zelf naar de commissievergadering geweest om zijn zegje te doen: ‘De gemeente heeft de millenniumdoelstellingen ook onderstreept, dus ik heb ze verteld dat oud papier inzamelen goed voor het milieu is. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor ontwikkelingssamenwerking en ook dat is een millenniumdoel.’ Op dit moment zijn de meningen in de raad verdeeld. De termijn dat de container weg zou moeten is eigenlijk al verstreken, maar hij heeft nog geen nieuwe brieven gehad. ‘Mochten de containers echter ooit weggehaald worden, dan houdt het voor mij gewoon op. Erg jammer.’

Door Bas Stoffelsen

Ook iemand opgeven voor ‘Tomaat voor een Daad’? Klik hier.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 25 juni 2005 :: 11.51 uur

30 Comments

30 reacties

 1. In Rotterdam moet je tegenwoordig goed zoeken naar oudpapiercontainers want al die containers lijken op elkaar. Volgens mij zijn het er minder geworden.

  Reactie door Marco — zaterdag 25 juni 2005 @ 12.01 uur

 2. Klopt. Die bij ons stond, is er ook niet meer. En toen hij er was, zat hij altijd vol. Het is een typische Rotterdamse aanpak: het aanbod is te groot, dus halen we niet vaker op, maar halen we de container gewoon weg – probleem opgelost.

  ‘Teveel’ goedkope huurwoningen met ‘teveel’ minima in een wijk? Slopen of koopwoningen van maken en de minima als melaatsen de stad uitpesten. Probleem opgelost.

  Reactie door Sonja — zaterdag 25 juni 2005 @ 12.15 uur

 3. Prachtig verhaal, grandioos die Theo!
  Ik hoop/verwacht dat we als SP in die buurt meer voor hem kunnen betekenen dan een Tomaat.

  Helaas ken ik Wijk bij Duurstede alleen van enkele vluchtige bezoekjes en werd mij daar onlangs al duidelijk gemaakt dat het bestuur van die gemeente ook andere enthousiastelingen ongelukkig heeft weten te maken door het intieme theatertje “Rondeel” te sluiten.

  Waar sommige er dus positief eruit springen, weten sommige gemeenten er wel heel negatief uit te springen.

  Reactie door Guido — zaterdag 25 juni 2005 @ 12.19 uur

 4. Dat is een super tomaat voor die man. Gemeenten willen maar al te vaak hun eigen visie doorvoeren. Bestemmingsplan hier, bestemmingsplan daar. Steen goed van Theo

  Reactie door Redstar — zaterdag 25 juni 2005 @ 13.32 uur

 5. En ook in Schiebroek moeten de containers verdwijnen van zes parkeerplaatsen bij het Rododendronplein. Ze “passen” inderdaad niet en nemen parkeerruimte in beslag. “Blok’s Paperworks” zit al tientallen jarenn daar en doet in tweedehands spullen en oud papier. Menig Schiebroeker gaat daar lansg om te snuffelen, wat te brengen of iets te kopen voor een appel en een ei en ze kunnen hun oud papier in een container kwijt. Het Dagelijks Bestuur van de Deelgemeente vindt dat ze weg moeten.

  Theo doet geweldig werk. Houdt zo veel zwerfvuil van de straten, verzamelt het oud papier en van het geld worden hele goede dingen gedaan. Als de containers dan zo lelijk zijn, waarom krijgen ze dan niet een vrolijk kleurtje met een beschildering, betaald door de gemeente? Kunnen de containers blijven staan. Bekrompenheid steekt overal de vieze kop op. Goeie tomtaat!

  Denken jullie ook nog een keer aan al die Vrijwilligers van De Voedselbank? Fijn.

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 25 juni 2005 @ 13.36 uur

 6. DAT is een tomaat waard!

  Reactie door anita — zaterdag 25 juni 2005 @ 13.44 uur

 7. Op mensen alss Theo Groothuis kunnen we niet zuinig genoeg zijn. Walgelijk weer, die gemeentelijke bureaucratie en stupiditeit. Ik hoop dat de redelijkheid en het fatsoen hier het sterkst zullen blijken.

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 25 juni 2005 @ 14.47 uur

 8. `s-Hertogenbosch
  Welzijnswerk in opspraak
  Auteur: inwoner
  Datum: 24-06-2005 12:52

  Moge wij met zijn allen de beerput Divers ledigen, zodat U hun zonden vergeeft en zei met een schone lei verder mogen gaan, of doet het te veel pijn het horen van de naam Divers heb jij daar ook last van , schrijf dan op ;

  http://www.januskiep.nl/mt/archives/000566.html#reacties

  Geplaatst op: 24-06-2005 13:03

  Reactie door Richard — zaterdag 25 juni 2005 @ 14.54 uur

 9. L.M. Lembeck (5),

  Ja, daar zat ik ook aan te denken om die containers wat vrolijke kleurtjes te geven.

  Misschien kunnen de kinderen op de school daar wat leuke ontwerpen verzinnen bij handenarbeid.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 25 juni 2005 @ 15.58 uur

 10. Op mensen als Theo kunnen we trots zijn.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 25 juni 2005 @ 15.58 uur

 11. Volledig een verdiende supertomaat.

  Maar waarom niet iets extras doen.
  Laat de Sp’ers daar even een mooi muurtje om de container bouwen, door de kinderen beschilderd.
  Evt vergunning aanvragen, als dat al moet, voor een bergruimte.

  Reactie door Molly — zaterdag 25 juni 2005 @ 16.23 uur

 12. Als de gemeente hem liever kwijt is, dan zou ik juist doorgaan als ik hem was!!! Theo zou het wel leuk vinden om het te doen, dus moet ie zich zeker niet laten wegjagen door een paar van die ambtenaren.

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 25 juni 2005 @ 20.36 uur

 13. De ene gemeente is de andere biet.In het stadsdeel,waar ik woon in Amsterdam,worden juist de mensen gestimuleerd om hun oud papier in de container te gooien.Er is zelfs een dag in de week dat het stadsdeel een auto in de verschillende wijken laat rondrijden,om het papier op te halen.Maar Wijk bij Duurstede maakt het blijkbaar niets uit als het papier op straat blijft slingeren.Dat de containers niet in het straatbeeld passen,had de gemeente vooruit kunnen voorzien,maar ja,het zijn ambtenaren he,bij deze medewerkers staat het denken vaak stil,als er al eentje te vinden is die kan denken.

  Reactie door JE. Mulder — zondag 26 juni 2005 @ 2.20 uur

 14. goed werk,zwaar werk,ik heb al moeite met gewoon fietsen:-)
  en het past niet in het straat beeld?? wat is het straat beeld dan??
  wij hebben grijze vuilbakken en groene!
  maar aan de buitenwegen alleen grijze,wandt geschijden afval?is wel betaald maar niet geschijden,wordt aan het einde gewoon bij elkaar gedumpt,

  en gemeentes maar zeuren over het straat beeld,
  kijk als ze nu eens zelf wat deden,maar ja dat past niet in hun schone,straatbeeld.

  Reactie door ad — zondag 26 juni 2005 @ 7.24 uur

 15. Glascontainers, kledingbakken, er was zelfs een moment dat er blikcontainers zouden komen. Wat ik bedoel, die staan toch ook overal? Met een beetje wil en inzet is er toch wel een plekje te vinden voor een papiercontainer in die woonplaats? Maar ja we kiezen maar eens weer voor de gemakkelijkste weg. Kunnen schijnbaar niets orginelers bedenken. Ze mogen eigenlijk hun handen dichtknijpen met zo’n man want,mensen zoals hij worden zeldzaam in nederland. Maarja afbreken gaat nou eenmaal sneller dan opbouwen.

  Reactie door De rode pimpernel — zondag 26 juni 2005 @ 8.59 uur

 16. De twee of drie containers in Schiebroek zijn 20ft containers uit het vervoer. Daar gaat een heleboel papier in! In een van die containers is ook een soort van winkeltje gemaakt. Naast een nuttige, heeft Blok’s Paperworks in Schiebroek ook een sociale en maatschappelijke functie. Maar volgende het DB ziet het er niet uit. Dus dacht ik aan beschilderen. Een muurtje zou kunnen, maar is niet nodig. Er staan zeker drie basisscholen omheen en een of twee peuterspeelzaaltjes. Schiebroek barst uit zijn voegen van basisscholen en VMBO scholen die hier allemaal “College” heten. Ik durf te stellen dat er heel veel talent zit op die scholen om van deze containers iets prachtigs te maken. Ga het ook voorstellen aan Blok’s. Maar of dat wil helpen? Deze deelgemeente heeft een groot Hillegersberg (dure villa buurt) gehalte. Ik hoop dat Theo door kan fietsen met zijn bakfiets totdat hij de boel wel moet overdragen aan een jonger persoon. Maar dat zijn werk wel kan worden voortgezet. Naast de TOMAAT krijgt hij van mij een PLUIM erbij.

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 26 juni 2005 @ 10.58 uur

 17. bij ons in Almere halen haast in iedere wijk de scholen om de 2 weken het papier op.
  Daarvan gaan ze speciale dingen doen samen.
  Ook hebben de kinderen van de lagere school veel prullenbakken geschilderd in de binnenstad.
  Maar voor goede doelen vind ik echt humaan.

  Reactie door anita — zondag 26 juni 2005 @ 17.34 uur

 18. Theo is een echte ondernemer !
  helaas wordt Nederland een MANAGERland van supersullen :
  Theo : sterkte in de strijd tegen Gemeente sullen !

  Reactie door Fred — vrijdag 8 juli 2005 @ 13.25 uur

 19. celexa paxil

  Waardevol papier

  Trackback door Kivi Eija — donderdag 23 maart 2006 @ 0.04 uur

 20. trifari costume jewelry…

  trifari costume jewelry…

  Trackback door trifari costume jewelry — donderdag 1 juni 2006 @ 20.46 uur

 21. free adult movie forums…

  free adult movie forums…

  Trackback door free adult movie forums — zondag 2 juli 2006 @ 11.37 uur

 22. adult discount dvd movie…

  adult discount dvd movie…

  Trackback door adult discount dvd movie — dinsdag 11 juli 2006 @ 9.38 uur

 23. SP NEE DANK U !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  KANsLOZE FIGUREN

  Reactie door jan — dinsdag 18 juli 2006 @ 17.11 uur

 24. adult cheap dvd movie…

  adult cheap dvd movie…

  Trackback door adult cheap dvd movie — maandag 28 augustus 2006 @ 21.56 uur

 25. Minocin…

  I am Karin, very interesting article that contained the information I was searching for in Google, thanks….

  Trackback door Minocin — dinsdag 29 augustus 2006 @ 13.44 uur

 26. Tight Girl And Shaved…

  Tight Girl And Shaved…

  Trackback door Tight Girl And Shaved — woensdag 30 augustus 2006 @ 16.37 uur

 27. adult movie rating…

  adult movie rating…

  Trackback door adult movie rating — zaterdag 2 september 2006 @ 8.28 uur

 28. Dawf Male Cocks…

  Dawf Male Cocks…

  Trackback door Dawf Male Cocks — woensdag 13 september 2006 @ 21.29 uur

 29. Greece Nudist Beaches…

  Greece Nudist Beaches…

  Trackback door Greece Nudist Beaches — woensdag 13 september 2006 @ 21.31 uur

 30. Bed linen…

  Bed linen…

  Trackback door Bed linen — vrijdag 6 oktober 2006 @ 14.02 uur