Kijk en vergelijk

Het ministerie van Sociale Zaken heeft een site beschikbaar gesteld om de bijstands- en reïntegratieactiteiten van gemeenten onderling te vergelijken.

Nu kun je zien of jouw woonplaats de zaken goed in de hand heeft of niet. Maar laten we niet vergeten dat de regering uiteindelijk de richtlijnen uitzet. Je kunt een gemeente aanspreken op het niet goed uitvoeren van richtlijnen, maar niet op de richtlijnen zelf, en laten die nu net het probleem zijn!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 27 juni 2005 :: 15.57 uur

14 Comments

14 reacties

 1. je bent een beetje mild voor de gemeente jan . de meeste gemeente hebben er een potje van gemaakt .in mijn gemeente (geldrop-mierlo )hebben de ambtenaren en b&w besloten geen bestuurlijke en managments verslagen aan de gemeenteraad te verstrekken .zodat het functioneren van B&W ewn de ambtenaren niet te controleren is .ook de jaarlijkse rapportage van de bezwaar en beroepscommissie bevat maar een halve a4 pagina .over beroeps schriften (rechter) word niks vermeld .kortom b&w en de ambtenaren hebben veel te veel macht gekregen over de mensen in de bijstand .en aangezien ze aan die mensen geen boodschap hebben .barst het in de gemeente van mensen die onterecht uit de bijstand zijn geflikkert .of geen (of na tussenkomst van de rechter .wel) een langdurigheids toeslag hebben gekregen .nogmaals we moeten niet te lief worden .

  Reactie door texas henkie — maandag 27 juni 2005 @ 17.19 uur

 2. Dat hebben ze weer even mooi in elkaar gestoken! Natuurlijk is het wel eens leuk om wat sociaal-maatschappelijk cijferwerk door te loeren, maar ik betwijfel of ze hun energie en geld niet beter ergens anders aan hadden kunnen besteden.

  Opvallend detail, Jan: het percentage fraudegevallen is in Wassenaar 14% en in Oss slechts 8%. :)

  Reactie door Jeroen — maandag 27 juni 2005 @ 17.22 uur

 3. Over sociale zaken gesproken; Piet de Ruiter is al een jaar ziek en dus afwezig in de 2e kamer. Hoe is het met hem en wanneer kunnen we hem weer terug verwachten ?

  Reactie door Degtyarev Pekhotny — maandag 27 juni 2005 @ 17.30 uur

 4. Vooropgesteld dat deze cijfers natuurlijk voortkomen uit de richtlijnen van het kabinet en dat wellicht vele zogenaamde “geconstateerde fraudegevallen” in werkelijkheid geen fraudegevallen zijn, is het toch wel héééél lollig te vermelden dat bij JeePee in Capelle flink gefraudeerd lijkt te worden: maar liefst 26%!

  Reactie door Jeroen — maandag 27 juni 2005 @ 17.32 uur

 5. Produceer een zootje cijfers,
  rangschik ze in een net overzicht;
  en je hebt iets om naar te verwijzen;
  lijkt het net of je je werk goed doet.
  Maar . . . . cijfers zijn cijfers,
  en door een handig iemand kan daar een heleboel mee aangetoond worden (of niet).
  (Het is mijn vakgebied!)

  De kunst is, om achter de cijfertjes te kijken, – en daar zie ik alleen maar een heleboel ellende in dit geval.

  Het gemiddeld besteedbare inkomen b.v., daar zitten ook millionairs bij. Laat die buiten de berekening en je hebt een heel ander beeld.

  Cijfers publiceren heeft een doel.
  Vraag je af welk doel?
  Dan kun je er misschien doorheen kijken.

  Groet,
  Amita.

  Reactie door Amita — maandag 27 juni 2005 @ 18.25 uur

 6. Door de vele bomen is het bos al snel niet meer zichtbaar!

  Reactie door reint — maandag 27 juni 2005 @ 18.30 uur

 7. Daar de gemeenten de cijfers zelf aanleveren (data?), en inschrijvingen op bv reintegratietrajecten niets zegt over de succesvolheid ervan is voor wat betreft de succesvolheid van het lokaal gevoerde sociale beleid deze site slechts in hoge abstractie bruikbaar.
  Het aantal fraudegevallen zegt ook niets over de soort ‘fraude’. In combinatie met het openstaande bedrag kan wel een schatting van de ernst gemaakt worden, maar aan de hand van de ‘incassoratio’ kan ook iets gezegd worden over de terugvorderbaarheid, oftewel hoe betaalkrachtig de zgn fraudeurs blijken te zijn.

  De uitgekeerde (bruto)bedragen kun je leuk delen door de aantallen uitkeringstrekkenden, en waar een ‘werkhervattingspercentage’ wordt gegeven kun je vervolgens ook met het ‘aantal terugval’ uitrekenen wat het terugvalpercentage is (wat dat dan ook mag zijn). In Rotterdam is dat 5% tegenover 3,8%.

  De bijzondere bijstand kent uitsplitsingen; in Rotterdam is 34% van het totale uitgekeerde bedrag uitgegeven aan ‘directe levensbehoeften’, en het aantal gezinnen dat bijzondere bijstand heeft aangevraagd is 1,25x zo groot als het aantal gezinnen dat van een bijstandsuitkering rond moet komen.

  Leuke site, en een dagtaak om al die gegevens op een rij te zetten om ze vervolgens te vergelijken met andere gegevensbronnen.
  Hup studenten en hoogleraren en alles wat ertussenin zit! Documenteer uw land, of trek conclusies uit de betrouwbaarheid van de kernkaartmethode!

  Goed idee van Jan Marijnissen om de ‘wereld’ te wijzen op informatieve sites!

  Ad @6: je kunt in meerdere ramen de startpagina openen, en dan een aantal dingen naast elkaar bekijken. Excel is een leuk spreadsheetprogramma waarin je tabellen (en daarvan diagrammen) kunt maken met de voor jou interessante items (kan met Works ook).

  Reactie door Marco — maandag 27 juni 2005 @ 19.23 uur

 8. vraag de gegevens op bij je gemeente en vergelijk ze met de website ! de uitkomst zegt genoeg . geldrop-mierlo .website 560 uitkeeringsgerechtigde werkelijk 652 .overschot/ tekort . 28566,00 website werkelijk 1,1 miljoen .met een structureel te kort begroot van 528000,00 per jaar tot 2008. nogmaals vraag de managment en bestuurlijke info afd sociale zaken op bij je gemeente .,je zult zien dat we officieel door de geus en de gemeentes voorgelogen worden .c.q genaait .ratten zijn het

  Reactie door texas henkie — maandag 27 juni 2005 @ 19.48 uur

 9. Ik heb de site ook bekeken via fnv.nl,maar wat moet je ermee. Ik heb zelf bijv. eens Bijzondere Bijstand aangevraagd voor een nieuw gebit. Dat werd in eerste instantie afgewezen, ik schreef een bezwaarschrift,wat uiteindelijk na ongeveer EEN jaar werd gehonoreerd. Als mensen Bijzondere Bijstand aanvragen dan hebben de mensen dat onmiddellijk nodig, dat was bij mij ook het geval. Toen ik het geld uiteindelijk kreeg, dacht ik, mooi meegenomen, maar ik had dat geld eerder moeten hebben.Ik vraag mij overigens nog steeds af hoeveel aanvragen voor Bijzondere Bijstand worden afgewezen. Dat is een mooi klusje voor de SP om dat in de verschillende gemeenten te gaan onderzoeken. Mijn inschatting is dat dat een percentage is tussen de 60 en 70 %.

  Reactie door JE. Mulder — maandag 27 juni 2005 @ 20.56 uur

 10. mulder(9)dat is een mooi klusje voor de s.p .dat kun je makkelijk zelf opvragen bij je gemeente .,DE SP IS TOT UW DIENST NIET IN UW!!!!! DIENST.

  Reactie door texas henkie — maandag 27 juni 2005 @ 23.43 uur

 11. @9 doet een zinvolle suggestie, want alle SP-lokalo’s hebben grote kans dat ze behoorlijk goed hun inzicht in de lokale politiek kunnen koppelen aan bepaalde informatie op de Kernkaart Werk en Bijstand, waarna een en ander overlegd kan worden op komende regioconferenties.
  Waarschijnlijk is het wetenschappelijk buro van de SP ook al aan de slag…?

  Reactie door Marco — dinsdag 28 juni 2005 @ 0.34 uur

 12. Kan er iemand al wat melden over Piet de Ruiter ? Er zijn momenteel verschillende plaatsen waar stemmen op gaan; “waar is Piet de Ruiter ?”

  Reactie door Degtyarev Pekhotny — dinsdag 28 juni 2005 @ 0.36 uur

 13. (9)klopt !maar je kunt zelf iniatief nemen en je bevindingen naar de s.p sturen .die mensen zitten nl niet op werk te wachten .dat hebben ze genoeg !

  Reactie door texas henkie — dinsdag 28 juni 2005 @ 11.01 uur

 14. Texas Henkie: Ik heb al jaren geleden inzicht gevraagd bij de gemeente )Toendertijd Helmond) over het aantal aanvragen voor Bijzondere Bijstand en welk percentage wordt afgewezen. Hoewel ik het aan verscheidene raadsleden heb gevraagd dat eens uit te zoeken, heb ik nimmer antwoord gekregen.Miister de Geus zegt voortdurend in het vragenuurtje als er weer eens door de SP opgekomen wordt voor de minima en de SP wil daar iets extra,s voor doen: Er is toch het vangnet van de Bijzondere Bijstand. Hij maakt er zich heel gemakkelijk vanaf.Hoewel de termijn door de Gemeenten om te reageren en een beslissing daarover 4 weken bedraagt, heb ik na een eerste afwijzing op mijn Bezwaarschrift bijna 6 maanden moeten wachten.

  Reactie door JE. Mulder — woensdag 29 juni 2005 @ 2.37 uur