In dienst van de medemens

´Gewoon, omdat ik niemand ken die al zolang vrijwilligerswerk doet.’ Dat zei Joost van der Meulen op de vraag waarom hij nu juist Thea van de Kraaij had opgegeven voor ‘Tomaat voor een Daad’. En eigenlijk heeft hij gelijk. De 55 jarige Delftse heeft een hele lange staat van dienst.

Thea van de Kraaij


‘Ach nee, dat is toch nergens voor nodig,’ lacht een stem aan de andere kant van de lijn. ‘Je bent er nu eenmaal in dienst van je medemens, dat is mij met de paplepel ingegoten.’ Thea klinkt als een hele gezellige dame en dat geeft ze zelf ook aan. ‘Zet mij niet achter de computer, daar wil ik niets van weten. Zet mij bij mensen!’ En dat doet ze dan ook. Ooit begon ze als hulpmoeder toen haar eerste dochter naar de crêche ging. En op die manier groeide ze mee. Van de crêche, (inmiddels zo’n 26 jaar geleden) naar kleuterklas, naar lagere, naar middelbare school. Ze volgde haar drie kinderen op de voet en is altijd vrijwilliger geweest waar zij naar school gingen. Inmiddels zijn ze alledrie het huis uit, maar Thea zit niet stil. Integendeel zelfs.

De dagindeling van Thea is indrukwekkend. Op maandag gaat ze rond de middag naar basisschool De Mozaïek. ‘Op een school is altijd wat te doen, dus daar maak ik me tot half vier nuttig.’ Daarna ben ik opvangmoeder voor de kinderen. Om half zes gaat ze even naar huis om te eten en daarna gaat ze door naar het verpleegtehuis voor demente bejaarden. Daar leest ze een krant voor, of gaat met de mensen wandelen. ‘Soms krijg ik wel eens pak slaag, maar ach, daar moet je gewoon aan wennen.’ De dinsdagmiddag is opnieuw gereserveerd voor de school maar ’s avonds geeft ze zwemles voor de reddingsbrigade. In het zwembad heeft ze haar man ontmoet, die al lid was van de brigade. Op een gegeven moment was ze er zoveel dat ze gevraagd werd om ook les te geven wat ze dan ook spontaan deed. De woensdag is over het algemeen gereserveerd voor haar moeder. Die neemt ze als het weer goed is uit winkelen of wandelen, een grote hobby van Thea. De donderdagmiddag is opnieuw voor de school en ’s avonds is ze weer in het verzorgingstehuis te vinden. Op vrijdagavond wordt er weer gezwommen en zo is de week gevuld ‘in dienst van de medemens.’

Het helpen is haar zoals gezegd met de paplepel ingegoten. ‘Ik kwam uit een nest van zes, maar onze buren hadden maar liefst elf kinderen. Mijn moeder zei dan altijd; huiswerk af, ga maar helpen bij de buren.’ Voor vrijwilligerswerk zet ze alles opzij. Dat geeft haar wel eens minachtende blikken van andere mensen. Tegen die mensen zegt ze meestal dat ze of bang zijn, of er niets van begrijpen, want vrijwilligerswerk is een verrijking voor je leven. Zoals de keer dat ze nachtenlang aan het bed van de overbuurvrouw zat. Deze wilde thuis sterven, en haar man en zoon konden het alleen niet meer aan. Thea is naar hen toe gegaan en heeft voorgesteld dat zij in de nachten zou waken, zodat de twee mannen konden slapen. ‘Dat je zoiets mag meemaken.’

Thea van de Kraaij

Wanneer je al zo lang vrijwilligerswerk doet dan kun je ook vast wel wat zeggen over het verschil tussen toen en nu en dat doet Thea dan ook wel. Met name over de scholen is ze teleurgesteld. ‘Pas kon een reisje naar de kinderboerderij niet doorgaan voor een kleuterklas, er was geen vervoer. Mensen werken allemaal, en vervoer huren is gewoonweg te duur. Dat is triest. Dat soort dingen worden steeds minder belangrijk en dat was vroeger toch anders.’

Ook iemand opgeven voor ‘Tomaat voor een daad’? Kijk dan even hier.

door Bas Stoffelsen

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 11 juli 2005 :: 10.44 uur

12 Comments

12 reacties

 1. ik speel altijd met plezier bij je
  na school
  fijne vakantie

  Reactie door nina — maandag 11 juli 2005 @ 11.41 uur

 2. Hier moeten er meer van komen. straks hoort het vrijwilligerswerk en het verenigingsleven ook bij het verledentijd. Dat kan toch niet? Thea, ga zo door! jij verdient een lintje. Of een standbeeld. Mensen zoals jij komen ver in de maatschappij die nu als “nu even niet” gezien wordt. Ik bedoel; Nedeland vraagt danwel schreeuwt om dat soort mensen/hulp maar de maatschappij maakt het wel moeilijk. Mijn complimenten.

  Reactie door Peter Dirks — maandag 11 juli 2005 @ 15.20 uur

 3. Een verdiende tomaat! Complimenten!

  Reactie door Jeroen — maandag 11 juli 2005 @ 17.40 uur

 4. Thea, fijn dat er nog mensen zijn zoals jij. !! Gefeliciteerd met de tomaat!!

  Reactie door karin — maandag 11 juli 2005 @ 21.52 uur

 5. Al ben ik echt niet dol op kinderen, ik vind wel dat kinderen ontzettend belangrijk zijn en het allerbeste moeten krijgen dat we kunnen bieden. Zij zijn onze toekomst immers. Thea, dank je wel. Tomaat is verdiend! Gefeliciteerd.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 11 juli 2005 @ 22.49 uur

 6. innelijke schoonheid wordt vertolkt door een drijfveer
  waar anderen ophouden is voor jou de weg nog niet lang genoeg
  de weg die ons dagelijks leven kleur geeft

  Reactie door dominee — dinsdag 12 juli 2005 @ 11.40 uur

 7. Da’s mooi, dominee.

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 13 juli 2005 @ 9.45 uur

 8. 7@ hoe is het met u ? ik hoop goed

  Reactie door dominee — woensdag 13 juli 2005 @ 12.07 uur

 9. Uitstekend, dominee. Dank je! Thea, ik krijg steeds meer bewondering voor je als ik hier zo kinderen tekeer hoor gaan. Hoe houd je het vol. Pet heel diep af!!

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 13 juli 2005 @ 19.52 uur

 10. Hoi Thea,

  Geweldig verhaal en een kant van jou, die ik (schande is geheel mijn deel) niet kende. De Tomaat komt je geheel en al toe!!

  Overmorgen bij Henkie in Nijmegen moeten we maar eens verder praten over deze mooie kant. En als we aan één dag niet genoeg hebben? Dan kunnen we de hele verdere Vierdaagse verder kletsen.

  Groeten, ook aan M.
  Erik

  Reactie door Erik Vierdaagsemaatje — zaterdag 16 juli 2005 @ 22.09 uur

 11. germany 2006…

  president!Uruguay cataloged sucrose interrupt?birthed visits odds http://www.sport-betting-site.com/

  Trackback door germany 2006 — woensdag 17 mei 2006 @ 20.01 uur

 12. world cup draw…

  absences Suffolk assimilation rumpus Falkland betting http://www.sport-betting-fun.com/

  Trackback door world cup draw — zaterdag 20 mei 2006 @ 14.30 uur