Marketing rukt op in de zorg

De verkoop van Becel is de afgelopen tijd flink gestegen. De samenwerking van zorgverzekeraar VGZ met Unilever, waarbij de cholesterolverlagende producten van Becel vergoed worden door VGZ, blijkt een goede PR-stunt. En zo was het natuurlijk ook bedoeld.

Becel werkt inderdaad cholesterol verlagend. Maar dat zijn gezonder eten (groente en fruit, minder vet) en meer bewegen ook.

(Agnes Kant)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 14 juli 2005 :: 19.53 uur

33 Comments

33 reacties

 1. ja Agnes daar heb je voor de volle 100% gelijk in(voor gezonde mensen).
  Maar mensen die een ziekte hebben en niet voldoende kunnen bewegen zijn wat blij met becel.
  Dus hopelijk snel navolging door andere zorgverzekeraars.

  Reactie door anita — donderdag 14 juli 2005 @ 20.09 uur

 2. Hoi Agnes,
  Natuurlijk is het een gewone PR-stunt wat hadden we anders kunnen denken. Het zal best kunnen zijn dat het helpt de produkten van Becel. Dat het cholesterol verlagend werkt. Maar dan moet je ook zelf je eetpatroon veranderen als je merkt dat je cholesterol niet goed zou zijn. Dat ligt nu echt aan je eigen eetpatroon. Wanneer je goed en gezond eet en voldoende lichaamsbeweging hebt dan heb je producten van Becel helemaal niet nodig.
  Jij bent als je gezond bent verantwoordelijk voor je lichaam. Maar ook als je ziek bent moet je opletten wat je eet en hoe gezond je eet. Je kan er zelf heel veel aan doen om de cholesterol op peil te houden. En dat Becel makkelijk gebruik of moet ik zeggen misbruik maakt van de mens die denkt als ik dat maar koop dan komt het goed met mijn cholesterol, dat is misleidend vind ik. Maar ja, dat is mijn mening.

  Reactie door Paula Buisman — donderdag 14 juli 2005 @ 20.12 uur

 3. Is er ook iets bekend over de nadelen van Becel. Ik meen mij te herinneren dat in het verleden mensen oorklachten kregen vanwege een tekort aan oorsmeer door het gebruik van Becel. Ook heb ik zo mijn twijfels over de goede bedoelingen van met name multinationals en verzekeringsbedrijven. Let op uw zaakje Burgers.

  Reactie door Gandalf — donderdag 14 juli 2005 @ 20.41 uur

 4. Precies Agnes, maar ook van roken en teveel drinken (alcohol), gehaast leven en vooral stress gaat de cholesterol flink omhoog. Gewoon met plezier bewegen en meer fruit en groente(geen blik)eten, zoals je al zei. Dus die Becel is gewoon overbodig voor de doorsnee mens.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 14 juli 2005 @ 20.50 uur

 5. Ik heb van mijn verzekeraar ook zo’n geweldig “aanbod” gehad om becel vergoed te krijgen.
  Als je even goed doorlas in die aanbieding en bijbehorende voorwaarden bleek het gewoon een slimme marketing truc te zijn waarbij via het adressenbestand van de verzekeraar duizenden potentiele klanten benaderd werden.
  Misselijk van zowel verzekeraar als becel om mensen via deze route te benaderen.

  Reactie door twijfelaar — donderdag 14 juli 2005 @ 20.55 uur

 6. @4

  Het komt allemaal uit Amerika overwaaien. Bah, kotsmisselijk wordt je er van.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 14 juli 2005 @ 21.05 uur

 7. Maar dat is natuurlijk de boodschap van de marketinggoeroe ‘s. En ze worden daarbij ondersteund door de meeste economen. Want waarom gaat het volgens hun zo slecht met de Nederlandse economie. Omdat er te weinig geconsumeerd wordt. Dus we moeten veel vet eten, zodat de choresterolspiegel stijgt. En daarna kunnen de zorgverzekeraars ons weer cholesterol verlagende medicijnen verkopen. De kassa rinkelt en Nederland wordt weer koploper wat betreft de economische groei.

  Reactie door reint — donderdag 14 juli 2005 @ 21.25 uur

 8. En hoe werkt dat Becel dan eigenlijk precies. Is het niet gewoon een soort verkapt medicijn?

  Reactie door RedSt@r — donderdag 14 juli 2005 @ 22.04 uur

 9. koop wat wilt kopen eet wat je wilt eten
  misschien staat morgen jou boterham wel op het lijstje en van de onderzoekers
  of krijg je enge ziektes van rundervlees
  wie is nou wie en heb heeft gelijk?

  Reactie door dominee — donderdag 14 juli 2005 @ 22.16 uur

 10. Precies Agnes, zo is het maar net.
  Als je gezond eet, en voldoende beweegt heb je die dingen (meestal)helemaal niet nodig.
  Is alleen kassagerinkel voor de zorgverzekeraars!!!

  Reactie door Diny — donderdag 14 juli 2005 @ 22.33 uur

 11. over het algemeen wel, maar sommige mensen moeten bepaalde vetzuren consumeren om een lagere cholestrol te krijgen (alternatief is medicijnen)

  Reactie door Arie — donderdag 14 juli 2005 @ 22.37 uur

 12. en waarom nou alleen dat dure LECEB?

  mijn mams heeft ook een hoge cholesterolspiegel en volgens haar specialist is het dus niet alleen dat merk dat-t-’m doet, bijvoorbeeld:

  bij zowel IDLA als LDIL verkopen ze ook zo’n soort product voor een fractie van de prijs…

  Reactie door joal — donderdag 14 juli 2005 @ 23.08 uur

 13. Waar mensen allemaal wel niet intrappen (ik ben ook geen haar beter). Maar daardoor leer je wel dat je daar niet in moet trappen. Ik ben daarom ook niet tegen deze marketing-onzin.

  Reactie door Erik — donderdag 14 juli 2005 @ 23.23 uur

 14. Gezond denken is misschien nog wel het gezondst (nergens te koop!). Ga zo door, Agnes!

  Reactie door Simon — donderdag 14 juli 2005 @ 23.49 uur

 15. Wat dit betreft een leuk boekje: “Altijd roomboter” van Nelleke Noordervliet. Over haar overgrootmoeder, die, onder’erbarmelijke omstandigheden’ – maar principieel zonder margarine – toch 97 jaar geworden is.

  Reactie door Simon — donderdag 14 juli 2005 @ 23.56 uur

 16. Cholesterolverlagende voedingsmiddelen en geneesmiddelen zijn (dure) oplossingen voor een probleem dat in veel gevallen door aanpassingen in voeding- en beweeggewoonten al grotendeels opgelost kan worden. Becel Pro-activ en vergelijkbare producten zijn bewezen effectief, maar het gebruik is voornamelijk zinvol voor mensen met een licht verhoogd cholesterolgehalte. De maximale verlaging door die middelen is maar 10%. Mensen met een zwaar verhoogd cholesterol hebben geneesmiddelen nodig.
  En als je als verzekeraar deze cholesterolverlagende middelen vergoedt, moet je wel verzekerden keuze moeten geven tussen bewezen effectieve cholesterolverlagende voedingsmiddelen. Want er zijn inderdaad ook goedkopere varianten.
  @4 interessant! heb je de folder met dat aanbod nog? waaruit bleek dat je gegevens naar de producent doorgesluist werden?

  Reactie door agnes kant — vrijdag 15 juli 2005 @ 0.03 uur

 17. Beste Agnes, maar wat voor bijwerkingen hebben die ‘bewezen’ medicijnen? Misschien is het inderdaad wel beter om goed te eten en gewoon ‘te bewegen’.

  Reactie door Simon — vrijdag 15 juli 2005 @ 0.16 uur

 18. Maak de biefstuk goedkoper en de speklappen duurder, dan zijn we op de goede weg. :)

  Reactie door Sonja — vrijdag 15 juli 2005 @ 1.20 uur

 19. De verzekeraar die Becel pro-activ vergoedt is maandelijks € 56,- duuder dan mijn verzekering (voor een vergelikbaar pakket)

  Reactie door Henk — vrijdag 15 juli 2005 @ 1.21 uur

 20. Dus als ik elke dag een paar kuipjes becel vreet, word ik gezonder. Fijn om te weten, en ik kan het ook nog declareren.

  Groente en fruit! En beweging. Sport het liefst! En een goed humeur! Heb je nooit meer last van binnenvettende cholesterol.

  —-

  En dit is volkomen offtopic… sorry, maar ik moet dit echt even kwijt (vanwege binnenvetten en cholesterol, becel, etc)

  Eerst schieten, dan praten

  Eric O eist drie ton schadevergoeding van de Nederlanders. Van jou en mij. Eric werd vroeger wel eens door zijn Bazen op pad gestuurd om vuile klusjes op te knappen, met dodelijke afloop. In Irak was die kogel die een Irakese man trof, afgeketst. Eric richtte zijn wapen op de grond en vuurde. De kogel sprong weer op en trof de man met dodelijke precisie in zijn rug. Alles precies volgens de geweldsinstructies van zijn Bazen. Eric is namelijk geen eigen baas. Hij volgt enkel bevelen op. Nu wil Eric drie ton. Vanwege het emotionele leed dat hem en zijn naasten is aangedaan. Zou hij die drie ton aan de nabestaanden van de door hem gedode Irakees overmaken? Is dit alweer een zaakje van Eric en zijn Bazen, of is Eric met zijn advocaat nu voor zichzelf begonnen. Eigen baasje, boven de wet verheven?

  Reactie door Henk Tukkers — vrijdag 15 juli 2005 @ 1.28 uur

 21. Mensen die cholesterolverlagende middelen moeten slikken (te verkrijgen op verschillende nivo’s) i.v.m. én hart- en
  bloedvaten-klachten én aanleg (en dat is
  wel degelijk wetenschappelijk te bewijzen en in sommige families aangeboren)weten het maar al te goed: pillen slikken, maar je leefstijl in voeding en beweging niet
  aanpassen is funest.
  Mensen bij wie danook nog eens de schildklier totaal is uitgevallen en afhankelijk zijn van pillen die dat moeten zien te compenseren, raken buiten hun wil om soms ook nog aan een óver-gewicht, én ook dat is tot en met cholesterolverhogend.
  De indicaties zijn er zeker 3 binnen het
  cholesterolgehalte waarmee wordt vastgesteld of men in een ‘gevarenzône’ leeft.
  M.b.t. blikgroenten is ook wetenschappelijk vastgesteld, dat goed ingeblikte groenten meer voedingswaarden vasthouden, dan verse die op de verkeerde manier worden bereid.
  Mijn overgrootouders, aten geen chips,
  patates, snackje hier en snackje daar,
  taartje hier croquetje daar, drankje zus of
  drankje zo, integendeel, die hadden een
  ‘strák’ leefpatroon, en daar kon rustig een
  borreltje en sigaartje of pijpje tabak bij.
  Bruine bonen met spek was ook niet ongewoon, maar ‘regelmaat’en ‘sober’ en het geluk van goede ‘gen’s’ deden hen toch
  relatief goéd oud worden.
  Niet onbelangrijk is om zo mogelijk binnen
  eigen families wat gegevens verzamelen,
  waarmee en waardoor mensen preventief voor de eigen situatie mogelijk mee te maken zouden kunnen krijgen.
  Niet voor niets bestaat er zo’n verhaal dat sommige ‘afwijkingen’een geslacht overslaan en de praktijk geeft dan aan, dat bijv. niet je bloedeigen moeder aan zo’n kwaal hoeft te lijden, maar bijv. haar zusters, en je grootmoeder wél.
  Soms komen mensen ook uit louter toeval er achter dat ze een te hoog (aangeboren) cholesterolgehalte hebben en gelukkig tegenwoordig vrouwen genoeg die zich op eigen initiatief regelmatig op diverse
  ‘waarden’ laten checken, bij gebrek aan
  bedrijfskeuringen die er tbv mánnen altijd
  veel meer zijn geweest.
  Als vrouwen tegenwoordig eerder overlijden
  wordt het woord ‘stress’al snel in de mond genomen, maar voor mij is het nog maar helemaal de vraag of ooit die categorie vanaf hun 25ste geweten heeft, hoe het met
  de sluipmoordenaar ‘cholesterol’ zat.
  Een goed regulerende schildklier houdt automatisch gezondheid en gewicht op peil.
  Bij het uitvallen ervan mogelijk een te
  hoog cholesterol ontwikkelen, zonder dat je daar iets van merkt en ontzettend langzaam aankomen in gewicht, zou me niet verbazingwekkend voorkomen als dat ooit nog eens uit een onderzoek naarvoren komt.
  Veel vrouwen worden na hun 40ste weinig of niet meer medisch gechecked op relevante
  punten mevrouw Kant, dáár mag zeker een
  andere policy gaan gelden.

  Reactie door Madelief — vrijdag 15 juli 2005 @ 5.34 uur

 22. @20
  Wat dacht je hoeveel mensen vroegtijdig overlijden aan “binnenvetten”?
  En door frustratie.
  Tijdens een rechtse regeerperiode neemt het aantal zelfmoorden toe, met of zonder becel.
  Ik ken een vrouw van 93 die altijd roomboter eet en ook rookt.
  Sporten is ook riskant.

  VAN LEVEN GA JE DOOD.

  Komt een man bij de dokter en vraagt: “dokter, wat moet ik doen om heel lang te leven”?
  De dokter vraagt: “drinkt u “ de man antwoordt nee.
  De dokter vraagt: “rookt u “ de man antwoordt nee.
  De dokter vraagt: “gaat u regelmatig van bil “ de man antwoordt nee.
  De dokter zegt dan, “maar waarom wilt u dan toch een lang leven?

  Reactie door Gandalf — vrijdag 15 juli 2005 @ 7.24 uur

 23. Ik geloof dat niemand in deze discussie de feiten over cholesterol en verandering in cholesterol kent. Wat een gebabbel op deze manier.

  Reactie door Arie Dijkstra — vrijdag 15 juli 2005 @ 9.16 uur

 24. Wees blij, dat het een nederlands merk is.
  Made in Holland…je ziet het steeds minder.

  Reactie door ReneR — vrijdag 15 juli 2005 @ 10.04 uur

 25. Dag Agnes,
  Zijn dat nu in de kamer de prioriteiten, het cholesterol gehalte van de nederlanders. Ze moeten zich hierover niet druk maken, als ze zo doorgaan zoals afgelopen tijd, is het cholesterol zo naar beneden. Over niet al te lange tijd is het te bestede geld zo weinig, dat men vanzelf minder moet eten. Om al die grootgrutters en graaiende zakkenvullers aan een groot inkomen te helpen. Zij begrijpen niet waarmee ze bezig zijn. Ieder die nu nog een paar euro heeft denkt eerst aan morgen (het hamster principe). Dat hierdoor de gehele economie naar de knoppen gaat, is regering in Den-Haag voledig ontgaan. Zelfs nu de nederlandse bevolking geen euro meer te makken heeft, zoeken ze nog de fout bij de bevolking. Die koopt niet genoeg. Oké ik wil best meer kopen, wie zegt mij dan met welk geld.

  Reactie door johanna — vrijdag 15 juli 2005 @ 10.19 uur

 26. Hallo Agnes,
  Zelf ben ik voorstander van “bewuste” voedselkeuze, met de nodige variatie, – en eten van die hoeveelheden die het lichaam echt nodig heeft, -niets meer en ook niets minder.
  En ook niet te veel “tussendoortjes”.

  Cholorestorol verlagende medicijnen worden vaak standaard voorgeschreven, vooral bij hartpatiënten, ook als uit het bloedonderzoek blijkt dat het cholorestorolgehalte binnen de normen is.
  En toch moeten veel mensen zo levenslang dit soort medicijnen gebruiken.
  Maar ja, wie durft een specialist tegen te spreken?
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — vrijdag 15 juli 2005 @ 10.32 uur

 27. Het lijkt ik me inderdaad niet zo zinvol een discussie te starten over wat wel en niet gezond is enzo. Waar het mij vooral om gaat is dat bij zorgverzekeraars ‘marketing’ en ‘window-dressing’ een grotere rol gaat spelen door de toename van de concurentie en marktwerking

  Reactie door agnes kant — vrijdag 15 juli 2005 @ 18.48 uur

 28. Ik zie het al voor me in deze privatiseringswaanzin: De eigenaars van een topmerk als Mercedes, Audi, Volvo of Saab (Baas omgekeerd) krijgen korting op hun inzittendenverzekering, hun ongevallenverzekering en misschien wel ziektekostenverzekering als zij zich verzekeren bij een van de geldgraaigiganten. Voorts genieten beztitters van wat voor auto dan ook, die minder dan 3 jaar oud is, dus niet APK-verplicht, grote voordelen op premie-afdracht in de all-risksector. Reken maar dat de Amerikaansse claimcultuur een stortvloed aan nieuwe prestigieuze advocatencollectieven genereert, welks opgewekte geldstromen alleen voor een financieel draagkrachtige elite in te haken zijn.
  Doorfantaserend over Becel, kom ik tot visioenen die ik tot voor enkele jaren voor onmogelijk had gehouden in onze Nederlandse klootjesvolksamenleving.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 15 juli 2005 @ 20.57 uur

 29. Aan Agnes @16

  Ik neem aan dat jouw vraag naar de folder ook van toepassing was op mijn reactie @5.

  Uiteraard heb ik de folder niet meer want dat soort geld terugacties doe ik nooit aan mee omdat ze alleen maar bedoeld zijn om adressen te “oogsten”. In dit aanbod van begin dit jaar via verzekeraar iza/izr ging men op de bekende manier te werk van streepjescodes uitknippen, opplakken en opsturen.

  (Ik moet eerlijkheidshalve wel vermelden dat je zelf een hokje aan moest vinken om je gegevens uitgevent te krijgen naar unilever, maar deze facultatieve vinkjes waren heel slim geplaatst onder een rijtje verplichte vinkjes)

  Wat ik nog veel ergerlijker vind, en ik word er WEER kwaad om, is dat het om een tijdelijke actie gaat die loopt tot eind 2005. Mensen die baat hebben bij dit middel moeten na die tijd de volle mep zelf betalen.
  Overigens doet de verzekeraar voorkomen alsof ze het gebruik vergoeden, in werkelijkheid betreft het een korting van misschien 20%. Je mag toch hopen dat dit niet de nieuwe definitie van vergoeden wordt in het nieuwe stelsel…..

  De actie is na te lezen op http://www.izr.nl en het formulier staat nog op http://www.izr.nl/documenten/Sprkrt_IZR_web.pdf

  Reactie door twijfelaar — zaterdag 16 juli 2005 @ 1.48 uur

 30. Hallo Agnes,
  Zorg- en aanverwante verzekeringen, zijn zaken die door een sociaal fonds geregeld dienen te worden, met premies naar draagkracht.
  Elk commercieel verzekeringsbedrijf zal trachten het schade-risico te beperken, door o.a. allerlei voorwaarden te stellen, waaraan de verzekerde zich dient te houden.

  Het gevaar ontstaat, dat zo’n bedrijf ons gaat voorschrijven hoe we moeten leven, wat wel en wat niet geoorloofd is.

  Zeker in de zorgverzekering is dit onaanvaardbaar. Ook wordt hier het principe van “draagt elkanders lasten, naar draagkracht” volkomen mee vernietigd.
  Dit soort regels dienen niet, op zo’n manier, aan ons te worden opgelegd.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — zaterdag 16 juli 2005 @ 10.11 uur

 31. Agnes

  Lijkt het niet zolangzamer hand tijd voor een eigen weblog? Zou leuk zijn. Tenminste, als je er tijd voor hebt natuurlijk…

  Reactie door ReneR — zondag 17 juli 2005 @ 11.49 uur

 32. Voordat mensen oordelen over
  CHOLESTEROLgebruik is het zinnig omdat in
  eerste termijn over te laten aan de slikkers zelf.
  Bij menigeen werd dit te laat ontdekt, of kan ook in families een áfwijking blijken te zijn.
  Ook onzorgvuldige diagnoses bij hartfalen
  brachten diverse andere negatieve conclusies, soms te laat, aan het licht.
  Niemand zit er op te wachten om dan voor
  eigen kosten binnen het eigen gezin voor
  meerdere patiënten dit niet te vermijden
  medicijn te moeten gebruiken.
  Zeker daar waar men geen inkomen, anders dan door uitkering waarvandaan danook, heeft te besteden is het belachelijk dat
  mensen daar dan niet voor verzekerd blijken.
  Met een gevoelsmatig vetribbeltje, een
  kraaiepootje of flapoor kondig je een
  zielelijden van jewelste aan, en de ver-
  zekeringen betalen deze ‘schoonheidsoperaties’uit onder het mom van psychisch lijden en maken er een
  medische urgentie van, zodat de eenmalige
  éigen bijdrage zo laag mogelijk kan worden
  gehouden.
  Levensverlengende medicijnen, zoals bijv.
  voor een schildklier, die het stiekem heel
  langzaam helemaal áf liet weten, en ik al
  10 jaar móet slikken om in léven te blijven
  zullen me toch hoop ik wel gegund blijven.
  De bloeddruk en het hart dat er puur onder
  te lijden hebben gehad en 5 jaar eerder
  ontdekt had kunnen worden, maar dat is niét
  mijn jób, zou ik dan straks ook nog zelf
  moeten gaan betalen?
  Ik heb al moord en brand moeten gillen bij
  de verzekering dat ik niet het middel
  voorschrijf na een dotterbehandeling dat
  58 euro’s in de maand kost en een jaar lang
  geslikt móét worden, maar wel verwacht dat
  mensen in nóód toch op zijn minst daarvoor
  verzekerd denken te zijn.
  Zal ik me nog als toetje in de stress laten drukken? Krijg ik bijna onbeperkt
  antidepressiva en een psych toegewezen!
  Nee, een lieve oude kennis, tante of oom,
  zou in dat geval uitkomst voor velen moeten zijn. Gelukkig heb ik dat nog niet
  nodig gehad, door wel de goede boeken te
  lezen en de mentatliteit positief te doen
  beïnvloeden, anders was ik al tien jaar
  dood. Mensen hebben er kennelijk geen idee
  van, of zin, om eens uikt te zoeken tot
  hoeveel ze zelf wél in staat zijn, maar dat
  moet je danook wel willen.
  Heb je écht deskundige hulp nodig om X redenen, dan zal die er ook zijn of aangeboden worden, maar sommige mensen zitten al bij een psychiater als ze een
  keer 2 verschillende schoenen hebben aangetrokken, allicht dat dat niet lekker loopt. Nee, er is leed, écht leed en dat
  moet verzacht helpen worden, maar er is
  ook veel, dat met een béétje goeie wil zelf
  bereikt kan worden en niemand mee belast
  hoeft te worden. Natuurlijk is dat niet makkelijk, maar het ongevraagde, onverwachte steuntje in de rug krijgt ieder altijd tot zijn verrassing, plotseling. Verras je zelf met de positieve
  inzet en zet pijn, welke pijn danook, om
  in de remedie die ieder voor zijn eigen
  funktioneren, ook met hulp, kan zoeken.
  Sterkte! Positief zijn betekent dat er achter een ogenschijnlijk bewolkte hemel
  altijd ergens de zon schijnt en schijnt die
  vandaag niet voor jou, wees dan vandaag blij voor die ander, voor wie die wel schijnt. Prettige bewolkte dag gewenst,
  waarin mensen niet hoeven te verbranden,
  te puffen, maar geniéten kunnen van een
  verrukkelijke temperatuur. ZO kun je de
  zóndag óók viéren. Toio toi toi.!

  Reactie door Madelief — zondag 17 juli 2005 @ 13.20 uur

 33. Wat wil je nou eigenlijk Agnes?

  Reactie door Henk — maandag 18 juli 2005 @ 17.44 uur