Slechtste economie

We moeten bezuinigen, anders raakt de economie in het slop. Onder die voorwendselen heeft het kabinet Balkenende verregaande hervormingen doorgevoerd. En wat is het uiteindelijke resultaat? Nederland heeft het slechtst gepresteerd van alle EU-landen als we kijken naar de groei van economie.

In een eerdere opinie heb ik dit geschreven:

Nederland kreeg onlangs van de Intelligence Unit van The Economist een 8,62 voor de economie! Met dit cijfer staan we qua concurrentiekracht op één in Europa en op twee (na Canada) in de wereld. Gesomber is dus absoluut niet op zijn plaats. Het kabinet Balkenende stelt de economische situatie van Nederland systematisch slechter voor dan de werkelijkheid rechtvaardigt. Zo worden de geesten rijp gemaakt voor de draconische maatregelen die het kabinet in de sociale zekerheid wil doorvoeren. Het is opmerkelijk te zien met wat voor gemak het kabinet ons allen een nationaal minderwaardigheidscomplex kan aanpraten. En als er nu íets is dat slecht is voor economisch herstel, dan is het wel gebrek aan hoop en vertrouwen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 15 juli 2005 :: 11.25 uur

56 Comments

56 reacties

 1. De tegenstrijdigheden in de nieuwsfeiten in de afgelopen 24 uur zijn ook verbazend te noemen.

  Het NRC meldt gisteren dat het IMF onze regering heeft gecomplimenteerd met de sociale hervormingen en heeft geadviseerd vooral op deze weg door te gaan. Alleen zo halen we de economie uit het dal.

  Dat het IMF niet te vertrouwen is wisten we natuurlijk al een tijdje. Prompt komt het onderstaande bericht vandaag op de ANP-telex:

  “ROTTERDAM De Nederlandse economie komt in een diepe recessie terecht, schrijven de Rotterdamse economen Franses en De Groot. Volgens hen is de economie in het afgelopen kwartaal met 1,5% gekrompen, terwijl de krimp in het eerste kwartaal al een half procent was. Daarmee belandt de economie officieel in een recessie.

  Franses en De Groot,van de Erasmus Universiteit,hebben een eigen wijze van berekening van de groei en doen daarvan verslag in het vakblad ESB. De afnemende bestedingen zijn de voornaamste oorzaak van de slechte economische situatie.

  Het kan volgens hen nog jaren duren voor de economie weer gezond is.”

  Tja, dat krijg je met zo’n beleid: Koopkrachtdaling en een vice-premier die al drie jaar van de daken schreeuwt dat het zó vreselijk slecht gaat met Nederland…. Dan zakken we natuurlijk vanzelf weg.

  Reactie door Fetse — vrijdag 15 juli 2005 @ 11.43 uur

 2. Onderstaande teksten van teletekst zeggen meer dan genoeg, en zolang er vanuit Den Haag gee acties worden ondernomen om de economie uit het slop te halen, dwalen we nog verder af.

  Omzet detailhandel daalt met 5%

  ***************************************
  VOORBURG De detailhandel heeft in mei
  bijna 5 procent minder omgezet dan in
  dezelfde maand vorig jaar,terwijl de
  prijzen gemiddeld 1% lager waren.

  De omzetdaling treft de hele sector.De
  winkels in voedings- en genotmiddelen
  boekten een 3,3% lagere omzet,terwijl
  de supermarkten hun omzet in dezelfde
  orde van grootte zagen dalen.Slagers en
  groenteboeren verloren 3% omzet.De
  foodsector tekent voor 40% van de omzet
  van de hele detailhandel.

  In de non-foodsector kwam de daling op
  5,8% uit.De afnemende bestedingen zijn
  volgens economen de oorzaak van de
  economische neergang.
  ***************************************

  Economen:Nederland in diepe crisis

  ***************************************
  ROTTERDAM De Nederlandse economie komt
  in een diepe recessie terecht,schrijven
  de Rotterdamse economen Franses en De
  Groot.Volgens hen is de economie in het
  afgelopen kwartaal met 1,5% gekrompen,
  terwijl de krimp in het eerste kwartaal
  al een half procent was.Daarmee belandt
  de economie officieel in een recessie.

  Franses en De Groot,van de Erasmus
  Universiteit,hebben een eigen wijze van
  berekening van de groei en doen daarvan
  verslag in het vakblad ESB.De afnemende
  bestedingen zijn de voornaamste oorzaak
  van de slechte economische situatie.

  Het kan volgens hen nog jaren duren
  voor de economie weer gezond is.

  Reactie door Sinne — vrijdag 15 juli 2005 @ 11.45 uur

 3. Ik hoorde in een andere actualiteiten programma dat Nederland juist op de 4 plaats staat als je naar inwoners kijkt.

  Langzaam maar zeker voel ik dat wij burgers van nederland steeds meer bedondert worden door onze regering.

  Wie moet je nou vertrouwen en welke media kan je geloven ???

  Ik volg de politiek redelijk goed als SP’er maar begin nu toch bijna de draad kwijt te raken, Jan heeft hopenlijk niet gelijk met zijn stelling dat JPB de geesten aan het rijp maken is…………….

  Reactie door Jean-Paul — vrijdag 15 juli 2005 @ 12.06 uur

 4. we hebben een slechte kabinet
  daar is alles aan verwijten
  en kom de vraag niet op bij hun zelf dat het een beetje slecht is als we zover achterlopen

  #mooie pakken mooie stropdassen mooie praatjes weining daadjes#

  Reactie door dominee — vrijdag 15 juli 2005 @ 12.12 uur

 5. Wat hoor je Balkenende nou over vertrouwen?

  *** Nederland dieper in recessie ***

  De Nederlandse economie stevent af op een diepe recessie, blijkt uit berekeningen van de Erasmus Universiteit. De economie is in het tweede kwartaal naar verwachting met 1,5 procent gekrompen….
  http://www.volkskrant.nl/economie/1121403925312.html

  Reactie door Jory — vrijdag 15 juli 2005 @ 12.17 uur

 6. Nederland gekozen tot slechtste economie. Kabinet, van harte gefeliciteerd met het behalen hiervan. EN NOG BEGRIJPEN WE HET NIET, volgens het kabinet.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 15 juli 2005 @ 12.21 uur

 7. Ik zou mijn baantje al functioneer ik voor geen meter en met het vooruitzicht op korte termijn een loons verhoging van 30% ook niet opgeven even wachten tot ik die binnen heb.
  Scheelt wel met het wachtgeld.

  Reactie door Jofel — vrijdag 15 juli 2005 @ 12.28 uur

 8. Dat het slechter gaat komt ook doordat de lagere inkomens minder te besteden hebben.

  Reactie door Erik — vrijdag 15 juli 2005 @ 12.30 uur

 9. Hoelang nog met zo’n maatschappelijk onverantwoord kabinet.

  Reactie door Sinne — vrijdag 15 juli 2005 @ 12.33 uur

 10. Ongeveer niemand heeft nog enig vertrouwen in dit kabinet, zouden ze nu nog steeds enig vertrouwen in zichzelf hebben….?

  Reactie door Lucide — vrijdag 15 juli 2005 @ 13.09 uur

 11. Wij kunnen lullen wat we willen maar we zijn economisch nog nooit zo daadkrachtig het ravijn in gelazerd.

  Reactie door Beste Kerel — vrijdag 15 juli 2005 @ 13.25 uur

 12. Politici zijn soms verbazingwekkende personen. De Verenigde Staten hebben geklaagd over het waanzinnige overschot op de handelsbalans van China. Maar het veel kleinere Nederland heeft een vergelijkbaar overschot op de handelsbalans, vooral als je het overschot op de dienstenbalans er bij optelt. En daar klaagt niemand over!

  Daarnaast heeft Nederland ook nog een geweldig overschot op de inkomsten uit rentes en dividenden, maar alleen op het reisverkeer is de balns sterk negatief.

  Alles bij elkaar is het overschot op de Nederlandse betalingsbalans krankzinnig hoog. Dit betekent dat de Nederlandse economie loopt als een tierelier. Maar dat wordt weggestopt in waanzinnig hoge besparingen (pensioenfondsen, spaarrekeningen, kapitaalverzekeringen), hooguit een beetje getemperd door de hypotheken. En Jan met de Pet kan op een houtje bijten.

  De enige remedie voor het dalend BNP is een eind maken aan de krankzinnige besparinegn.

  Reactie door Drob — vrijdag 15 juli 2005 @ 13.33 uur

 13. Wij doen het niet slecht, maar de rest doet het gewoon beter.
  Als je niks hebt dan is het niet zo moeilijk om je economie te laten groeien, als je zoals ons veel hebt dan is dat een stuk moeilijker.

  Een baby verdubbld zijn gewicht ook in haar eerste levensjaar, maar naar mate de jaren verstrijken en het kind groter wordt gaat het groeien procentueel steeds langzamer.

  Reactie door ronald — vrijdag 15 juli 2005 @ 13.41 uur

 14. Momenteel in Standpunt Mevrouw Gerda Verburg van het CDA: Het Kabinet doet het goed en heeft het goed gedaan en ze is het niet zo eens met de Rotterdamse economen. Want in Duitsland en Frankrijk gebeurt dit ook. Ze is het wel eens dat er geen vertrouwen is in de toekomst. Maar er is wel vertrouwen, want se sparen meer dan ooit te voren….
  Kakelende potten zijn altijd luidruchtig! En hebben het doorgaans MIS.
  Over de minima: Die zijn er op VOORUIT gegaan volgens het CBS met 3%. Ze vergeet erbij te vermelden dat alles veel en veel duurder is geworden en die 3% positief (als dat klopt!) wordt tenminste 10% NEGATIEF!!

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 15 juli 2005 @ 13.42 uur

 15. Die Balkenelende was al bij zijn geboorte een somber persoon .
  Wat Nederland nodig heeft is juist grote investeringen van de Overheid en des noods herinvoering van het koppelbazen systeem ,welleswaar illegaal ,maar zorgt voor een wat dynamischer economie : Volgens Balkenelende moet de burger inleveren ( : jan de arbeider ;( soms noemen de werkgevers deze medewerker of zelfs collega ! ) ,wel dat is al gebeurd door invoering van de euro ! Het lijkt mij juist nodig dat de arbeider “consumeert ” Ik weet ook niet wat het kabinet als leidraad gebruikt , als afgeleid uit een economische theorie ?
  Maar met deze sobberheid verzieken wij het economische klimaat .

  Reactie door Fred — vrijdag 15 juli 2005 @ 14.19 uur

 16. 14 @ L Lembeck: Mevrouw Verburg kun je toch niet meer serieus nemen nadat zij in de kamer heeft stan verkondigen dat de aow-ers dank zij dit kabinet sustantieel op vooruit ginge.. ( 36 uiri per jaar…)

  Reactie door Opa-Buiswater — vrijdag 15 juli 2005 @ 14.27 uur

 17. Opa, heb je wel eens gehoord van cynisme? Als je die naam cynisch leest…. weet je gelijk wat ik ervan vind. Bovendien staat het er ook een beetje in: kakelende potten…. En ik heb niets tegen homofilie hoor, maar deze lesbo vind ik dus ENG!

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 15 juli 2005 @ 14.31 uur

 18. Vindt je het gek dat we het zo slecht doen?
  Deze incredible rothufters trekken je eerst compleet de portomonee leeg en gaan dan ook nog even doodleuk lopen zeuren dat je dan uit een lege portomonee niets meer uitgeeft aan deze economie. Schijnen te denken dat iedereen in nederland met een visakaartje rondtippeld, nou niets is minder waar. Waar het één is kan het ander niet zijn. En dat dringt maar niet tot die ziekelijke botte hersens(voor zover aanwezig) door van deze asociale arrogantjes. Het is altijd weer schering en inslag als deze slopersbedrijven het weer voor het zeggen hebben. Keer op keer worden we er even op gewezen door deze incredible rothufters waar onze plek is in dit land en dat is in de goot. Als je de geschiedenis na gaat van deze partijen dan kom je maar tot één conclusie, rijker meer armen minder. Ja er is wel iets veranderd sinds dat Jezus naar de hemel is gegaan. Vroeger hadden christenen genoeg aan twee vissen en een halfbrood. Balkenende heeft aan vijftigduizend piek in de maand al niet meer genoeg. Hoe hebzuchtig kun je als christenen zijn. Ja vroeger. Ja vroeger werden christenen voor de leeuwen gesmeten. Denk persoonlijk dat dat al voorlopers waren van het Cda en dat ze toen ook al uitgekost werden. Ach die goeie ouwe tijd was soms zo slecht nog niet. Eerlijk is eerlijk, wie krijgt nou geen braakneigingen van dit gruwelkabinet.
  We zullen hier de schuld natuurlijk ook wel weer van krijgen. En wat gaan ze er weer aan doen? Nog goedkopere arbeidskrachtjes?, onder het mom van arbeidsritme en werkervaring? Nog meer bezuinigingen? Ja waar wij ons de ruggegraat voor mogen uitwerken hoeven hun prinsjes en prinsesjes hun dikke vette reet nog niet voor om te draaien in hun nest. Ik wil best wel meer geld pompen in deze economie, maar dan moet je het wel eerst hebben. Dus incredible rothufters kom op met de poen, haleluja brother wij hebben ook recht op genot hoor!!!!!. Geef mij de poen en ik shop. Kunnen dan niet zeggen dat geen inisiatief en inzet toon.
  Het is gewoon visuele cirkel. Geef de mensen meer geld, gaan ze meer uitgeven. Meer uitgeven betekent meer aanvoer. Meer aanvoer betekent meer productie. Meer productie betekent meer werkgelegenheid. Meer werkgelegenheid betekent een betere economie. Hoe moeilijk kan het zijn. Daarin tegen, pak de mensen al hun geld af en je helpt alles naar de kloten. Geen geld niet shoppen. Niet shoppen geen lege schappen. Geen lege schappen, geen voorraad nodig. Geen voorraad nodig betekent lagere productie. Lagere productie betekent personeeloverschot. Persooneel overschot betekent onslag. Zo people dit was les één in economie. Maar ja, ik heb er ook geen zak verstand van. Net zo als al die andere 16 miljoen nederlanders. Denk persoonlijk dat we nog weer sneller moeten inleveren als dat we er ook maar één rotcent bijkrijgen van deze minimanazi’s. Deze arrogantjes weten als geen ander wie hier schuld aan heeft. Weten we nog de periode horny ruud(dirty old man)? Armoede, hoge werkeloosheid, tot bijna gaarkeukens weer aan toe, en het zij wat al meer niets was en is schijnbaar te dol voor deze klerelijers. En maar blijven ontkennen dat ze wat verkeerd doen. Deze slopersbedrijven kunnen dit land niet besturen, hebben ze ook nooit gekund gezien de resultaten uit het verleden van deze partijen. Oprotten moeten deze prutsertjes, en dit land overlaten aan echte vakmensen voor het weer helemaal naar de verdoemenis wordt geholpen. Zie nu al weer uit naar de preek van de week over onze slechte economie van onze enige echte one and only bak ellende (EU prediker and heler). Ja waarheen lijdt de weg, die wij moeten gaan. Ik weet het niet, maar het is niet veel goeds en lijden zullen we weer. Ooit een christelijke partij meegemaakt die zoveel onderscheid en tweedeling zaait en zo hun enorme kapitaal met hand en tand verdedigt? Zet je toch aan het nadenken vindt je ook niet? Maar goed ik dwaal af van het onderwerp. Laat me uit frustratie en woede nog al gauw meeslepen.Onze one and only scroodge(Zalmpie) zal wel weer gaan schreeuwen dat er natuurlijk weer geen rotcent te verdelen valt. Natuurlijk niet, het is toch voor de minima, het uitschot van dit land, derderangs burgers. Ja als je scroodge gek wilt maken, dan moet daar mee aankomen. Je hebt hem gelijk in de gordijnen. Zal wel weer geld over de balk smijten zijn. Maar wie had ook nog maar het duurste reclamespotje allertijden? Juist de Vvd. Wie zat er met z’n graaijatten in de miljoenenpot te graaien met de referendum? Juist de Vvd. Miljoenen zijn er verkwanseld door Mr euro (scroodge). Hadden ze beter kunnen verdelen onder de mensen als economie impuls, hadden we aanzienlijk wat meer aan gehad. Nog één oproep, het is nog ver weg. Stem deze zelfingenomen arrogante op zichzelf geilende gestoorde incredible minimahatende rothufters weg. Slechter dan dit kun je het absoluut niet krijgen of treffen. Op naar 2007, weg met dit naziregime. I have a dream and that dream is 2007.

  Reactie door The Scarlet pimpernel — vrijdag 15 juli 2005 @ 15.04 uur

 19. Wat heeft iemands seksuele geaardheid te maken met zijn/haar kakelende uitspraken?

  Ik vind het raar!

  Reactie door e.krul — vrijdag 15 juli 2005 @ 15.06 uur

 20. Wat maakt het uit of je een kakelende homo/lesbo/hetero bent?

  De kakelende klunsigheid en wanbeleid bekritiseren daar gaat het om, de geaardheid speelt daar geen rol in.

  We spreken toch ook niet over de hetero Balkenende en zalm of de hetero Beatrix.

  Het gaat er om wat iemand op zijn kerfstok heeft of welk wanbeleid hij/zij voert en welke niet kloppende uitspraken hij/zij doet.

  Reactie door e.krul — vrijdag 15 juli 2005 @ 15.11 uur

 21. Het is in ieder geval geen spaarpot ;-)

  Reactie door Sinne — vrijdag 15 juli 2005 @ 15.38 uur

 22. Nederland behoort nog steeds wel tot de rijkste landen. Maar de werkloosheid neemt op dit moment sterk toe. Het kabinet meent dit op te kunnen lossen door de sociale zekerheid te beperken. Maar dit lijkt niet te helpen. Het is dan ook de vraag of het middel niet erger is dan de kwaal. Geen wonder dat veel mensen pessimistisch zijn wat betreft de economische vooruitgang. De “peptalk” van Balkenende helpt natuurlijk ook al niet. Dus voorlopig zal de mineurstemming nog wel even blijven.

  Reactie door reint — vrijdag 15 juli 2005 @ 17.28 uur

 23. Ja dat krijg je met de krapgeld-economie van Zalm: beknibbelen en knijpen door mensen alle voordeeltjes uit de knip te grissen, zoals bv grijs kenteken en minima
  en zelfs modaal dikke lasten op te laten hoesten voor kulheffingen van gemeentelijke onroerend zaak, die nog wanprestaties leveren ook (mijn vuilnis wordt niet béter opgehaald) voorts het nutsassortiment gas, waterschap en electrisch, zaken die voor de privatisering
  en euro-entree minder dan de helft
  goedkoper waren en ook al veel meer service boden, ja nog geen 3 jaar geleden, hetzelde geldt voor ziekenfonds en andere verzekeringen plus huur nartuurlijk.
  Daar stond vroeger loonsverhoging tegenover maar dat wordt aan het gewone volk niet gegund door deze weerzinwekkende zakkenvullers van CDA/VVD die alleen hun eigen oldboysnetwork bedienen, het PvdA doet zulks trouwens ook net zo makkelijk.

  Ik heb een paar jaar economie als bijvak gestudeerd en geleerd:
  Geld moet róllen! En nog eens rollen! De economie is geen boom die het beter doet als je hem gaat snoeien, maar juist als je hem niet belemmert in aanwas van takken.
  Des te meer vruchten zullen eraan groeien.
  Maar dat snappen zo’n Zalm en Balkenend niet, die denken dat als de beleidsmakers- en managerstop meer verdient daar automatisch het bedrijfsleven beter van wordt omdat rijken die wat te besteden hebben ook winsten genereren in de lagere echelons. Niets is minder waar. Ál deze geldstromen blijven in een gesloten elitecircuit van amusement, luxediensten,
  het riante en besloten recreatiegebeuren, vastgoed beleggingsobjecten, en andere topproducten die voor Jan Modaal ontoegankelijk zijn geworden.
  Maarten Toonder heeft daar ooit een een mooie strip over gemaakt: `Heer Bommel en de Bovenbazen’ waarin dit principe op kostelijke wijze treffend en simpel wordt uitgelegd aan de nieuwsgierige lezer.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 15 juli 2005 @ 17.35 uur

 24. Dat het bergafwaards gaat weten de meeste burgers allang..(je voelt het in je dagelijkse uitgaven niet waar?) Nu word de recessie ook daadwerkelijk vermeld (in journaal en teletekst etc.) en last but not least dat de burgers daardoor meer een beroep doen op schuldsanering ik sta nergens meer van te kijken, ik wist al dat het deze kant op zou gaan…maar “LEEN” gerust hoor… bij Postkrediet,Becam,Frisia, en aanverwanten witteboorden criminelen dat soort instanties helpen je nog meer naar de afgrond!

  Reactie door pien — vrijdag 15 juli 2005 @ 19.04 uur

 25. Bij de volgende verkiezingenen op de stem biljetten zetten, een kabinet balkenende maakt meer kapot als dat je lief is.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 15 juli 2005 @ 20.45 uur

 26. Ik heb het al eerder gezegd.
  Als ik bij mijn baas keer op keer slecht presteer dan vlieg ik eruit. Dit zooitje in Den-Haag doet zijn werk helemaal niet en blijft gewoon zitten. Hoe vaak zijn die gasten eigenlijk met reces?? Nu weer tot 29 augustus….kunnen ze alvast wat meer geld uitgeven in het buitenland, want die 30% loonsverhoging komt er toch wel voor de dames en heren, terwijl jan met de pet kan afsterven en niet eens op vakantie kan gaan met het beetje wat er nog maar over is. Jaja ze hebben de boel goed leeggejat en het feest is nog niet over. Hoe kan je van de burger verwachten dat ze meer geld gaan uitgeven als je ze al jarenlang bejat om er zelf beter van te worden. En als het nou nog allemaal wat geholpen had, maar nee hoor we doen het economisch het slechtste van heel europa en dat ligt nu allemaal weer aan de burger die te weinig uitgeeft??
  Flikker toch op…jullie doen je werk niet goed!! Kom met je luie reet uit je pluche en ga eens echt aan het werk als er tenminste nog wat te redden valt.
  Waarom is er nu nog zo veel werkloosheid?? Ook iets wat ze verkeerd hebben ingeschat?? Ouderen die het eerst op moeten langer door laten werken en vervolgens geen banen hebben voor jongeren?? Goed beleid zeg?? Deze
  regering heeft last van een korte termijn storing. Ze helpen dit hele land naar de sodemieterij.
  Ook dit heb ik al eerder gezegd:
  Het zijn een stelletje moderne roofridders.

  Reactie door Eef — vrijdag 15 juli 2005 @ 21.07 uur

 27. Het is natuurlijk ook vervelend voor het kabinet , dat nu ze de inkomenszekerheid van de mensen aantasten (afbraak WW en WAO en iedereen kan werkloos of arbeidsongeschikt worden) dat die mensen toch maar niet zo onverantwoordelijk willen zijn dat ze hun spaargeld over de balk gaan smijten om zodoende de economie te stimuleren.

  Reactie door Janco — vrijdag 15 juli 2005 @ 21.10 uur

 28. de nederlander spaart en geeft niets uit.zeggen ze ..
  heel mooi vast houden dat geld ?als er wat vast te houden is?
  zo wijnig mogelijk uit geven??
  als het kapot moet dan goed..
  dan zijn straks de rollen omgekeert,dan hebben de groten geen bedrijven meer,
  ok niet goed voor eco,maarja die is toch slecht?zeggen de potten en zwarte pannen?

  Reactie door ad — vrijdag 15 juli 2005 @ 21.17 uur

 29. Eef@26,
  dit kabinet houd van gerechtigd naar willekeur wat hun eigen inkomsten betreft.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 15 juli 2005 @ 21.28 uur

 30. Eef@26,
  dit kabinet houd van gerechtigd naar willekeur wat hun eigen inkomsten betreft.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 15 juli 2005 @ 21.28 uur

 31. sorry,
  gerechtigheid

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 15 juli 2005 @ 21.29 uur

 32. Folkert,
  Het zijn gewoon een stelletje patsers. Moet je opletten als jan de arbeider straks ook niet meer in z’n duurbetaalde auto’tje kan rijden omdat dit kabinet gewoon doorjat…..ik denk dat dan bij de bevolking pas echt de pleuris uitbreekt. Waarom moet hun salaris met 30% omhoog?? Niet omdat ze dat nodig hebben, maar het is gewoon een machtspelletje tussen dit kabinet en de topmanagers. Stel je eens voor dat die managers meer verdienen dan onze slechte beleidsmakers….maar dat kan niet?? Ze zijn toch zo goed in regeltjes maken hier in dit land??
  Zorg dan dat die managers 30% minder gaan verdienen en dan heb je hetzelfde effect. Hou je nog wat over om de minstbedeelden in ons kleine landje wat toe te stoppen.

  Reactie door Evert Vonk — vrijdag 15 juli 2005 @ 21.42 uur

 33. Volkskrant vandaag:

  De lonen in Nederland stegen vorig jaar met 1,4 procent en het inkomen uit sociale uitkeringen en pensioenen zelfs met bijna 3 procent. Van deze inkomensstijging bleef echter niets over omdat huishoudens veel meer kwijt zijn aan belastingen en premies. ‘Vooral de stijging van de pensioenpremies met 9 procent hakt er fors in’, zegt CBS-econoom Michiel Vergeer. ‘Bovendien verloren in 2004 honderdduizend werknemers hun baan. Die voelen dat in hun portemonnee.’

  In tegenstelling tot het koopkrachtverlies van consumenten nam de winst van het Nederlandse bedrijfsleven toe. De nettowinst steeg met zeven miljard euro naar 60,8 miljard. De winsttoename is door de bedrijven gebruikt voor hogere uitkeringen aan aandeelhouders, hogere investeringen en voor de versterking van hun balans.

  Reactie door Sonja — vrijdag 15 juli 2005 @ 22.47 uur

 34. de “Economie” is niet gelijk aan de portomonee van de burger en ook niet gelijk aan portemonee van de aandeelhouders.

  Wat ik wil zeggen dat als de economie krimpt kunnen de aandeelhouders en multinationals nog steeds zakkenvullen. Het probleem bij een krimpende economie is dat het zakkenvullen sneller gaat als het creeren van economische waarde door het werkvee.

  de rijker worden rijker en de armen armer.

  De oplossing van de rijken is nu om de armen nog armer te maken door de loonkosten te laten dalen zodat de economie weer in evenwicht is met het zakkenvullen.

  goede truc van die zakkenvullers he?

  Wat nu te doen? welnu allereerst niet in de val trapen van het accepteren van loonsverlagingen, arbeidsduur verlenging zonder extra salaris.

  ten tweede: Hoe paradoxaal het ook klinkt we moeten MINDER consumeren. Anders komen we in een spiraal die eindigd bij de voetselbank voor ons allen.

  Reactie door Toine — zaterdag 16 juli 2005 @ 2.30 uur

 35. voetselbank=voedselbank

  foutje bedankt..hahah

  Reactie door Toine — zaterdag 16 juli 2005 @ 2.32 uur

 36. Het Kabinet dat op alle punten FAALT dient onmiddellijk op te stappen.

  Reactie door JE. Mulder — zaterdag 16 juli 2005 @ 3.47 uur

 37. Misschien kunnen de opleidingen van de diverse ministers en staatssecretarissen eens goed onder de loep worden genomen… en als men toch bezig is, meteen maar even hun bijverdiensten en netwerk-bezigheden.

  Er is nog nooit zoveel afgebroken als tijdens dit kabinet. Er is nog nooit zoveel bureaucratie bijgekomen als tijdens dit kabinet. En dan heb ik het nog niet eens over wat ons volgend jaar te wachten staat met (o.a.) de nieuwe gezondheidszorg van Hoogervorst.
  Onze economie draait slechter dan de economie van ons omringende, vergelijkbare landen. Onder andere omdat mensen ‘op hun geld blijven zitten’.

  Dat krijg je wanneer bewoners van een land geen vertrouwen meer hebben in een regering. Zou er bijvoorbeeld één weldenkende Nederlander Brinkhorst serieus nemen als minister van economische zaken ?
  Gerda Verburg misschien… ;(

  Reactie door Heraclitus VII — zaterdag 16 juli 2005 @ 4.39 uur

 38. Verdient het soms aanbeveling om eens een
  gedegen overzicht te maken van de bedrijfssluitingen van de afgelopen 20 jaar en een heldere uiteenzetting te geven waarvoor die stuk voor stuk nodig waren en welke positieve invloed die aan de Nederlandse economie heeft gegeven?

  Op enig moment was de werkeloosheid een aardig eind teruggedrongen en toen nog niet
  een surplus naar de WAO of Bijstand wég gewerkt.

  Gaan we nu concluderen dat de ‘geboortegolf’ de getallen hebben beïnvloed, terwijl iedereen weet dat wij
  geen preventief immigratiebeleid hebben gevoerd, daar waar andere landen hun paal en perk en nevenvoorwaarden stelden, bleef
  Nederland achter met een totaalvisie en
  stelden zich zelfs niet op de hoogte hoe dat op andere continenten plaatsvond.
  De gasten bleven gasten ipv medeburgers te
  worden met gelijke kansen en verantwoorde-
  lijkheden. De integratie had met de 3e
  generatie de kroon op haar beleid kunnen krijgen, maar nee……..
  mokkend kijkt de Het Kabinet nu of ze zo mogelijk De Kroon niet op hún beleid kunnen zetten, jokkebrokkend! Oh-oh…..!!
  De “econoom” mag budgetteren, maar WAT valt
  er voor de búrger nog te vertéren?

  ontneem hem zijn baan;
  en daardoor wellicht ook zijn huis;
  veroorzaak zijn ongezond worden;
  laat hem bloeden voor een terechte uitkering;
  beweeg hem tot soms ridicule omscholing;
  veroordeel hem tot neurotisch solliciteren;
  schop hem zo snel mogelijk de Bijstand in;
  vergéét gewoon hem passende arbeid én
  betaling (zónder áchteruitgaan)aan te bieden;
  vergál hem, in menig geval, zijn eerste
  kleuterjaren aan het begin van de 2e WereldOorlog in ’40 en bezorg daardoor velen een jeugd, die ze liever zouden vergeten;
  en tenslotte scheep hem, anno 2005, af met
  een pensioentje
  (opgebouwd in een tijd dat er nog lang geen minimumloon en pensioenopbouw navenant mogelijk was voor én man én vrouw)
  benéden de norm, zonder inachtname van het begrip ‘wáárdevást’;

  en vraag je dan af door wiens gebrek aan
  NORMbeséf, wiens WAARDighgeid werd ontnomen.

  De burger heeft al geen cent meer in handen en geeft er geen stuiver voor of
  de economen wel tot tien kunnen tellen,
  sinds die het kwartje ook niet meer horen vallen…………:
  Hó-ó-ó-ó-nderd, wie (nog) niet weg is,
  (houdt het voor….:) is gezién! JIJ DAAR!

  Reactie door Madelief — zaterdag 16 juli 2005 @ 7.13 uur

 39. “Nederland kreeg onlangs van de Intelligence Unit van The Economist een 8,62 voor de economie!”
  Dat cijfer was voor het beleid en niet voor de economie zelf. Wat dat cijfer met concurrentie te maken heeft is uit je verhaal volstrekt onduidelijk. Er staan ook een paar drogredenen ['Europa zonder Duitsland doet het goed, dus Nederland doet het ook goed'] waar de honden geen brood van lusten.

  De grote lijn in je verhaal dat het goed gaat met de economie wordt al jaren tegengesproken door de constant toenemende werkloosheid.

  Het lijkt me zinniger om met DEGELIJK onderbouwde alternatieven voor dit beleid te komen. Je kan het niet maken om te zeggen dat het vorig jaar allemaal hartstikke goed ging en dat we nu ineens in een recessie zitten door het beleid van dit kabinet want dat is gelul, Jan.

  De tekenen dat het niet goed ging waren er al jaren, net zoals dit beleid. De vraag is of je recht van spreken hebt als je met dit soort onzin je gelijk gaat proberen te halen.

  Reactie door Koos — zaterdag 16 juli 2005 @ 9.48 uur

 40. Het is duidelijk dat het kapitaal onze spaarcentjes nog binnen wil halen.
  Met veel propaganda van de regering en met Zijlsta voor op wil men ons duidelijk maken dat de bevolking weer stom is om hun spaar centjes niet op te maken.
  Dus we moeten een hoop onzin gaan kopen.
  Terwijl het kabinet zich presenteert als de reddende engel moet het stomme volk het op knappen.
  Want een ding is duidelijk het volk begrijpt er helemaal geen donder van en heeft J.B ontzettend veel zelf medelijden dat hij daar mee zit.
  Ander kant smijten we met geld door straaljagers naar Aruba te sturen om iemand op te sporen, wat wel erg is daar gaat het niet om maar J.B geef weer toe aan de Amerika hype.

  Reactie door Jofel — zaterdag 16 juli 2005 @ 10.16 uur

 41. Ach Jan M., geef maar toe dat je die economische krimp fantastisch vindt. Niets is zo goed voor het spinnen van garen voor een links kabinet als nog meer negatief nieuws over het kabinet. Je mag hopen dat de krimp in 2006 5 procent is, dan weet je zeker dat de SP in het kabinet komt.

  Reactie door pberends — zaterdag 16 juli 2005 @ 15.54 uur

 42. Het gaat nog slechter, let op mijn woorden. Want het effect van die zogenaamde hervormingen merken we pas volgend jaar.

  De regering wil dat we meer consumeren. Waarvan dan? Zelfs de aftrekpost op consumtief crediet hebben ze al lang afgeschaft. Laten ze dit maar weer invoeren, want tegenwoordig betalen steeds meer mensen op de pof. Hoe paradoxaal kan een regering zijn?

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zondag 17 juli 2005 @ 11.45 uur

 43. Wat een kortzichtigheid van het linkse proletariaat. Door jarenlang teveel geld uit te geven en de idiote maakbare samenleving te propageren zitten we al jaren met een overheid die op te grote voet leeft. Dat er nu eindelijk een regering is die stringente maatregelen durft te nemen die de luie linkse kiezer, die nergens verantwoordelijkheid voor wil nemen, ook laat meebloeden voor de te grote broek die wij lang hebben aangehad is meer dan prijzenswaardig! Hoezee lang leve JP.

  Reactie door Philippe — zondag 17 juli 2005 @ 14.35 uur

 44. Het rechtse gebral van bovenstaande flip43
  kenschetst het egoïsme en kleinvisisch burgerangstdenken van degenen die nu door
  het weerzinwekkende kabinet Balkenende worden gepept keuzes te maken die enkel en alleen eendimensionale consumptiedriften voorstaan: ‘Als ík het maar goed heb!’
  (Het `na mij de zondvloed’ idee van lodewijk de veertiende)

  Het doet me denken aan dat figuur dat ik op het het NOS-journaal zag, dat zich beklaagde dat zijn dure digitale Nikon verloren was gegaan op een luxe Thais strand tijdens de tsunami.
  Ik hoop dat ménsen (ja, zo durf ik ze nog net te noemen) met een dergelijk walgelijk levensprincipe, zichzelf nog eens pijnlijk tegenkomen! Slaap lekker kulflip!

  Reactie door C.Tilyx — zondag 17 juli 2005 @ 19.07 uur

 45. Ik heb al een paar keer aangegeven dat de krankzinnige, door de overheid opgelegde, besparingen (o.a. verplicht sparen via pensioenfondsen) de oorzaak van de schijnbaar slechte Nederlandse economie zijn. Dat beseft de huidige regering ook. Vlak voor de verkiezingen gaan ze plotseling ontsparen om de economie op gang te brengen. Dat doen ze door het spaarloon in een klap vrij te gaan geven. En dan kunnen ze opeens zeggen dat door hun goede bezuinigingsbeleid de economie weer op orde is gebracht, terwijl de feitelijke oorzaak van de tijdelijke opleving volgend jaar de plotselinge ontsparing door het vrijgeven van het spaarloon is.

  Overigens, over een paar jaar gaat de economie geleidelijk steeds verder opleven. De oorzaak is de niet tegen te houden ontsparingen bij de pensioenfondsen, doordat ze massaal moeten gaan uitbetalen omdat de naoorlogse geboortegolf pensioen gerechtigd wordt (voor zover ze een pensioen boven de AOW-rechten hebben opgebouwd). Dit heb ik overigens al 15 jaar geleden in een artikel voorspeld. Politiek is vooruitzien, maar dat doen onze politici per definitie niet, wel sommige mensen aan de zijlijn.

  Reactie door Drob — zondag 17 juli 2005 @ 21.34 uur

 46. De leus dat de bezuinigingen en de slechte economie ‘de schuld van links’ is, is absolute nonsens.

  Hoe vaak is het de laatste jaren nu al niet voorgekomen dat er een beleidsverandering (op landelijk en gemeenteniveau) kwam om te bezuinigen, waarbij na doorvoering bleek dat het nog meer geld kostte als van voor de ‘bezuiniging’?

  Hoe komt het dat de burger nog steeds meer moet gaan inleveren, OMDAT het zo slecht gaat met de economie, terwijl in 2004 de nettowinst van bedrijven is gestegen met 900% (van 7 miljard naar 60,8 miljard meen ik me te herinneren) ???

  Hoe komt het dat het NOS journaal een staatspropagandaapparaat is geworden omdat ze in nieuwstijd een spotje uitzenden waarin een popiejopie in jip-en-janneke-taal de burger uitlegt dat het zo slecht gaat met de economie OMDAT wij te weinig uitgeven? Met aan het eind het dringende advies om ook nog onze spaarcenten te gaan uitgeven ter REDDING van Nederland?

  Hoe komt het dat wij weer meer gaan betalen voor onze energie terwijl er tientallen miljarden EXTRA de schatkist in verdwijnen aan gasinkomsten – sinds de privatisering?

  Nee, het is niet de schuld van links. Links investeerde veel extra inkomsten weer aan de burger. Nu worden de inkomsten opgeschroefd door ze bij de burger weg te halen. Dat noem je “het karwei afmaken”.

  Ja, waar is nou toch dat “oogstjaar 2005″? Ach gut, Zalm zei het laatst weer: hij dacht dat dat er toch aan zat te komen. Ergens in september deze keer, zei hij. Jaha, echt waar hoor.

  Nog nooit een kabinet zo zien falen als Balkenende II.

  Reactie door Sonja — zondag 17 juli 2005 @ 22.32 uur

 47. Dat het slecht gaat dat kan en misschien moeten we ook eerst met ons allen door een bak stront.
  Maar terwijl de kapitale kliek langs deze strontbak in luxe wagens heen rijden kruipen door deze bak de machteloze WW,AOW,WAO,bijstand, zieken enz.
  Terwijl onze leiders voor op moeten gaan door deze strontbak lopen ze er met 30% loons verhoging lachend langs heen en kijken toe hoe al die mensen door de stront kruipen.
  En roepen eigen schuld dikke bult.

  Reactie door Jofel — zondag 17 juli 2005 @ 23.26 uur

 48. Donner heeft gezegd; dat na het referendum wellicht hier het licht uit zal gaan en dat de oorlog weer kan uitbreken. En de kliek eromheen voorspelde ook niks dan rottigheid.

  En dat wil ons met deze proza stimuleren om royaal nu in de knip te tasten??

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — maandag 18 juli 2005 @ 16.46 uur

 49. Wat een walgingwekkend laag bij de gronds ofwel beneden alle peil gezakt gezeik. Als ik het als fractie voorzitter van dit soort onbeschoft grove bagger zou moeten hebben bij gebrek aan bijval vamn enige kwaliteit zou ik gelijk de zal nemen en m’n partij opheffen.
  Hoe zou dat nou toch komen dat nederland kennelijk er goed op staat wat betrerft concurrentie kracht. En van waar komt het dat alle bemiddelingsbureau’s een toename van de vraag naar personeel melden en aangeven dat er grote drukte op de arbeidsmarkt zit aan te komen?

  Reactie door EppyC — dinsdag 19 juli 2005 @ 2.40 uur

 50. #49
  Dat geldt voornamelijk voor hogere functies EppyC. dat vertel je er niet bij.
  Kijk simpel naar wat er allemaal vertrekt hier.

  AVeBE; Philips etc.

  Voor mensen met een lagere opleiding of ongeschoold werk is er hier geen toekomst meer. Maar het begint zelfs al naar de top te knagen.

  Reactie door ReneR — dinsdag 19 juli 2005 @ 14.00 uur

 51. volgens mij is het meeste aan Zalm te danken :

  1) 13-15 miljard/jaar geven aan (grote) bedrijven (!) weggooit geld dus
  2) jaren lang ons teveel laten betalen aan `brussel’
  3) alleen maar bezuinigen, bezuinigen en bezuinigen…

  Het wordt tijd voor :
  1) invoering van 75% en 100% loonschalen
  2) verhoging vennootschapsbelasting naar zeg een 48-50%
  2) invoering `Tobin-tax’
  3) accijns op kerosine
  ….

  Reactie door Reinoud — woensdag 20 juli 2005 @ 3.29 uur

 52. vergeet ik toch belastingen omlaag tot zeg modaal/minimum loon omhoog/uitkeringen omhoog … DAN wordt er geld uitgegeven … Die derde boot of dat 4e huis geven geen arbeidsplaatsen… een 100.000 of 200.000 mensen die goederen kopen die ze nodig hebben wel.

  Reactie door Reinoud — woensdag 20 juli 2005 @ 3.31 uur

 53. Ze moeten de regering eens afschaffen dat bezuinigd enorm ! Die regering types ,waarvan je denk ,die horen eigenlijk thuis in de tijd voor de Franse revolutie ! Arrogantie ,met hun asociale lompheid om te denken dat de ARBEIDER een klein ondernemertje is die je kan hehandelen als en bedrijf met kapitaal !
  De management-krakzinnigheid is ook overgeslagen naar ministers en staat-secr.’s
  Nederland lijdt aan MANAGEMENT-GEILIGHEID ; dat is het probleem ,waarom de economie stagneert !
  In America wordt een manager die niet goed functioneert eruit gegooid :in Nederland krijgen ze een andere leuke baan op niveau ( Zie: bijv. UWV topmanager met zijn WC-brillen beleid )

  Reactie door fred — woensdag 20 juli 2005 @ 11.00 uur

 54. Oh ja , ook nog die ex-Havendirecteur van Rotterdam ; waar is die gebleven ? zit die ook in de bijstand door zijn arrogante gedrag ?En betaald die nu via de schuld-sanering zijn 180 miljoen terug ?
  of was het slechts een foutje ?en kreeg hij ontheffing .

  Reactie door fred — woensdag 20 juli 2005 @ 11.20 uur

 55. Mijn enigste vraag met deze regering is
  Hoe raken we hun zo gauw mogelijk kwijt…

  Als ze moeten vallen doen ze het niet..

  De een na de ander maakt blunders normaal zouden ze zich schamen en gauw er vandoor gaan maar deze krengen lijken wel kakkerlakken niet uit te roeien …

  ik hoop op een goede toekomst met de SP een partij die nog normaal denkt…..
  zucht duurt zo nog 2 jaar…..

  Reactie door Willem — woensdag 27 juli 2005 @ 15.16 uur

 56. de heeren moesten maar eents zo eeten zoals wij dat moeten met een paar kinderen.nu dan eetsmaakelijk.
  oja en bedangkt nog met kindergeld kunnen wij ook een speklapje eeten

  Reactie door pietje — dinsdag 11 oktober 2005 @ 0.29 uur