Onvoorstelbaar

NOS-bericht van vandaag:

PEKING In China zijn zeker 90 miljoen mensen getroffen door de overstromingen van de laatste tijd. De watersnood heeft 764 levens geëist. Bijna 200 mensen worden vermist. Naar schatting is 70.000 vierkante kilometer land ondergelopen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 17 juli 2005 :: 12.19 uur

19 Comments

19 reacties

 1. Kijk,we zijn een uur verder nadat dit bericht geplaatst is..nou..wat maakt het uit,he..lijken ook onze loggers hier te denken incluis ik..toch erg,van zo’n bericht word ik nooit ongevoelig.
  Het is een maffe wereld en dat is het..

  Reactie door eric — zondag 17 juli 2005 @ 13.14 uur

 2. Inderdaad. Onvoorstelbaar…

  Reactie door Mirella — zondag 17 juli 2005 @ 13.24 uur

 3. 70.000 vierkante kilometer is ongeveer 1.7 keer Nederland…
  Misschien wordt onze onverschilligheid veroorzaakt door het feit dat wij het idee hebben dat Chinezen minder respect hebben voor het leven.
  (Het doden van pasgeboren kinderen, de talloze ongelukken in onveilige mijnen etc.)
  Zelfs de zes doden in Haiti (ook geen populair land) ten gevolge van orkaan Emily werden ‘keurig’ gemeld.

  Reactie door CasaSpider — zondag 17 juli 2005 @ 13.35 uur

 4. Ik weet nog dat klimaatsverandering een samenzweringstheorie was. Volgens de vervuilers, en die hebben het voor het zeggen in de wereld.

  Reactie door Sonja — zondag 17 juli 2005 @ 14.19 uur

 5. 90 miljoen mensen. Da’s ruim 5½ keer het inwoneraantal in ons land…

  Ja natuurlijk trek ik me dat aan, al laat ik het niet mijn humeur verpesten. Want als ik alle leed van de wereld op mijn schouders zou nemen, zou ik gek worden. Niger, Darfur, Atjeh, China, Israel, Irak, Afghanistan, Bolivia, Aruba … overal gebeuren de meeste vreselijke dingen. Ik sta er even bij stil en ga dan verder. Want ik kan er niets anders aan doen dan hooguit bidden. En ook ik moet verder. Verder met MIJN leven, ook om goede dingen te doen dicht bij me. Kleine rampjes helpen oplossen e.d.

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 17 juli 2005 @ 14.25 uur

 6. Jan,

  Je ziet hier o.a. de gevolgen van een hoge bevolkingsdruk + de daarbij opgetreden ontbossing. In Peking en omgeving zijn de gevolgen steeds meer hinder door stofstormen – m.n. in het voorjaar – en in zuid China water dat veel sneller de rivieren bereikt met overstromingen als resultaat.

  In China probeert men daar nu iets aan te doen – deze ontbossing – maar dat is een zaak van de lange adem.

  En of eventueel hogere neerslaghoeveelheden met het warmer worden van het klimaat samenhangen … ja, dat zou best wel eens kunnen, al moet je een beetje voorzichtig zijn om elk weerincident met grote gevolgen in de schoenen van het broeikas effect te schuiven.

  Verder: Er komt nog meer ellende aan. De tropische storm Haitang (die was gisteren een categorie V storm; 898 mbar, 260 km/h) stevent op Taiwan en zuid China af, en gaat daar ongetwijfeld nóg een enorme bak water afleveren.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — zondag 17 juli 2005 @ 19.03 uur

 7. Iedere watersnood blijft verschrikkelijk.
  Weer veel levens ge-eist door overstroming.
  Ik heb er geen woorden voor zo erg blijf ik dit soort rampen vinden.

  Reactie door Paula Buisman — zondag 17 juli 2005 @ 19.35 uur

 8. Onze interesse en soms verontwaardiging worden vaak gekanaliseerd door wat we in de krant en op tv zien.
  De belangrijkheid wordt veelal bepaald door de afstand tot het gebeuren. “De gebroken enkel van de buurvrouw is belangrijker dan een overstroming in China”
  Zo bepaalt het nieuws blijkbaar ook dat de dreiging van het terrorisme belangrijker is dan alle verkeersdoden, hoewel de kans om in het verkeer te sterven tientallen malen hoger is dan om te sterven bij een aanslag.

  Reactie door f.baron — zondag 17 juli 2005 @ 21.55 uur

 9. Dit is toch wel een zeer grote natuurramp, des te opmerkelijker is het dat er zo weinig aandacht aanbesteed wordt in de media.

  Als dit bij ons was gebeurd, was Nederland er niet meer geweest wrs.

  Houdt china de berichtgeving tegen, of denken wij hier in het westen… o het zijn maar chinezen?

  Een wonderlijk geval… want mensen reageren er nog al laconiek op heb ik gemerkt.

  Reactie door e.krul — maandag 18 juli 2005 @ 10.12 uur

 10. Hallo Jan,
  Uit China komt maar weinig informatie.
  De politiek heeft daar zo zijn eigen ideeën, wat men met die buitenlandse vreemdelingen wil delen.
  Bang voor gezichtsverlies?
  Jammer, want zo sluit men hulp ook uit.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 18 juli 2005 @ 10.35 uur

 11. Het is en blijft een vreselijk bericht. De overstromingen waar China regelmatig mee te kampen heeft zijn stuk voor stuk van minimaal het kaliber van “onze” watersnood in 1953.

  Het valt me al veel langer op dat gebeurtenissen waarbij (veel) doden vallen aan belang lijken te winnen naarmate ze dichter bij huis plaastvinden. Maar ondertussen is er nog steeds een wereldwijde genocide aan de gang waarbij dagelijks duizenden mensen omkomen van armoede, uitbuiting en hongersnood….en de G8 pakt die armoede nog steeds niet aan.

  Reactie door Johnito — maandag 18 juli 2005 @ 12.03 uur

 12. Het is allereerst China zelf, waar een mensenleven niet zoveel telt.

  Onlangs verscheen nog het persbericht; dat China niet zal aarzelen met het gooien van kernbommen, als landen het wagen zich te bemoeien in een eventuele veroveringsoorlog tegen TaiWan. Het is verdomd opvallend; dat de rest van de media hier nauwelijks aandacht aan besteed, tegen deze chantage van de meest machtige dictatuur, waar alle industrieen graag heen willen. Hetzelfde geld voor dit log. Het is jammer, want ik zou er graag meer over willen weten. Maar ja; een paar terroristen die zich opblazen in een stad vlakbij is natuurlijk interessanter dan een wereldmacht, die de de rest van de wereld wil platgooien met kernwapens….tssss.

  Ik vraag me af in hoeverre de overstroming te maken heeft met de wijze waarop het chinese regime de natuur heeft willen bedwingen via het maken van allerlei stuwdammen, waardoor het water natuurlijk niet zo snel meer weg kan.

  Ook zijn er grote gebieden onder water gezet. Deze gebieden dragen mischien ook wel bij aan de wateroverlast door de verdamping van dat wateroppervlak. Stuwdammen; gefinanciert dacht ik met geld van het IMF.

  Reactie door ReneR — maandag 18 juli 2005 @ 14.33 uur

 13. 90.000.000 mensen, 70.000 km2?! Dat is werkelijk van een niet te bevatten proportie!

  De wereldwijde hoeveelheid ellende is gewoonweg niet meer te overzien. En nog steeds achten legio mensen in mijn omgeving het discutabel dat de klimaatgerelateerde ellende in de wereld toeneemt…

  Reactie door Jeroen — maandag 18 juli 2005 @ 21.43 uur

 14. Laten we ons liever druk maken in eigen land, want daar valt niks te doen. Willen ze ook niet!!!

  Reactie door ACCEPT — maandag 18 juli 2005 @ 22.26 uur

 15. Voorlopig gelukkig nog minder doden dan door de watersnoodramp van 1953 in Nederland. Laten we hopen dat het zo blijft. Toen kwam het nog niet door de klimaatgeralateerde ellende, of misschien toen ook al?

  Reactie door Simon — maandag 18 juli 2005 @ 23.26 uur

 16. Menselijk gedrag wordt bepaald door elementaire natuurwetten :hoe “grof” die ook zijn !
  Regeringsleiders zijn meestal academici die statistisch redeneren in procenten !
  Wel in China lopen er nogal een groot aantal mensen rond !Het aantal slachtoffers bij deze ramp is zeer klein t.o.v. het aantal inwoners in China !Een ander overweging is een economische :
  hoe belangrijk is dit gebied voor China en hoe groot is dit in oppervlakte :
  het is dus een kwestie van verhoudingen !

  Reactie door fred — woensdag 20 juli 2005 @ 11.42 uur

 17. Waar wij als Nederlanders geen rekening mee houden is onze eigen geschiedenis !
  In de wereld zijn er nog een heleboel landen die in sociaal punt in ontwikkeling zijn ;Nederland is momenteel weer bezig om sociaal te vervallen naar de sociale omstandigheden van een voormalig Oost-blokland ( zie de behandeling van ouderen !)

  Reactie door fred — woensdag 20 juli 2005 @ 11.53 uur

 18. Jakkes zeg! De natuur is en blijft de baas..Wat zijn wij hier gezegend!!!!

  Reactie door cynthia — zondag 24 juli 2005 @ 22.20 uur

 19. Ik vindt het vreselijk al die rampen,en waarom krijgt china nu minder de aandacht,als al die andere landen? zoals neworleans b.v,het is toch hetzelfde,het zijn allemaal mensenlevens!!we zijn allemaal gelijk in mijn ogen.heb zelf toevallig vrienden in china wonen,maar kan hun al meerdere maanden niet bereiken,dit is allerminst verontrustend!!
  Wat zou je graag de mensen helpen,maar vaak kan het niet,door dood gewoon geen middelen te hebben,er draait ook helaas in deze wereld veel om geld.maar in mijn gebeden denk ik ook aan al die hulpelozen mensen,en aan mijn vrienden in china,en hoop dat ze toch gehoplen zijn en liefs dat ze ok zijn.In nood moet iedereen geholpen worden,zwart geel wit of bruin!!!
  5 september 2005.

  Reactie door nancy — maandag 5 september 2005 @ 22.38 uur