De wereld van Martin

Tijdens zijn studententijd kwam de 28-jarige ICT-er Martin Bruggink erachter dat hij zich eigenlijk maar weinig bewust was van de beleving van andere bevolkingsgroepen. En niet bewust is vaak ook niet betrokken. Samen met zeven anderen besloot hij dit probleem aan te pakken, niet enkel voor hen alleen, maar voor de hele samenleving. In 2002 begonnen ze het internetproject ‘wat stem jij?’ Een site die mensen hun stem liet bepalen vanuit de visie van een doelgroep, bijvoorbeeld vanuit het gezichtspunt van een boer of een scholier.

Martin Bruggink

Het project beviel en al snel werd de vereniging ‘De wereld van Grip’ opgericht. Met nog drie mensen stelde Martin zich ten doel om de betrokkenheid tussen mensen te vergroten. Vanuit zichzelf was dit nodig omdat hij in Nijmegen zich realiseerde dat hij leefde in heel beperkt wereldje. De meeste mensen die hij kende waren hoog opgeleid en autochtoon. Niet echt een realistische afspiegeling van de maatschappij. Met name in zijn eigen leeftijdsgroep ziet hij weinig terug van maatschappelijke betrokkenheid. Via projecten prikkelt hij zichzelf, en anderen om in contact te komen met elkaar.

Maar wat zijn die projecten dan? Bijvoorbeeld het project ‘Hoi’, waar Grip de straat op ging om het menselijk contact te bevorderen. Waarom zou je je buurman van drie huizen verderop mijden? Maar ook, waarom niet eens een onbekende groeten? Zoals Martin het zichzelf ook verwijt dat hij zo weinig contacten met anderen legt, bijvoorbeeld in de trein.

Project \'Hoi\'

‘Hoe leef jij’ was een project dat hem dan ook echt nieuwe inzichten gaf. ‘De wereld van Grip’ is de straat op gegaan om de verhalen achter armoede op te tekenen. Door middel van interviews met mensen die in armoede leven probeerde ze aandacht te vragen voor de verhalen van deze mensen. Via het internet, de media, en ook op straat, werden mensen op deze manier bewust gemaakt dat armoede lang niet altijd aan jezelf te danken is (zoals vaak gedacht wordt), maar een probleem is van de hele samenleving.

‘Die interviews hebben me veel extra inzicht gegeven. Elk verhaal is anders, en je komt in totaal verschillende leefwerelden terecht. De verhalen van de mensen in het ‘hoe leef jij?’ project hebben mijn ogen open gedaan. Je krijgt bewondering voor ze, en hun verhalen zijn naast ‘zielig’ ook inspirerend.’

Martin is nu penningmeester voor de vereniging van Grip en besteed ongeveer acht uur per week aan lopende en nieuwe projecten. De vereniging bestaat gemiddeld uit zo’n 15 tot 20 mensen maar het verloop is nog wel groot, mede door de leeftijd van de vrijwilligers. ‘Zoals ik al zei, de betrokkenheid van onze leeftijdsgroep is niet echt hoog, dus daar hebben wij zelf ook last van.’

‘Grip doet creatieve en praktische projecten, maar geeft geen oplossingen. Bewustwording, dat is ons doel.’ En dat is wat Martin er zelf ook aan over houdt aldus hem: ‘Ik merk dat ik beter met mijn omgeving omga, ik sta meer open voor mensen, heb minder vooroordelen.’ Grip werkt dus voor hem, maar of dat voor iedereen zo is kan hij niet staven aan cijfers. ‘Bewustwording is moeilijk te meten, resultaten van projecten als ‘hoe leef jij’ zijn niet echt in cijfers uit te drukken. Ik weet dat het werkt, ook aan de reacties die we krijgen, maar of het op grotere schaal voor veranderingen heeft gezorgd ben ik niet echt van op de hoogte, bewustwording is een langzaam proces. Daarom moeten we ook zorgen dat we een stabiele organisatie krijgen, met meer projecten en meer leden.’

Over de toekomst hoef ik wat dat betreft geen vraag meer te stellen. Van beide werelden, Grip en Martin, zullen we ongetwijfeld meer horen.

Website ‘De wereld van Grip’

Ook iemand opgeven voor de ‘Tomaat voor een Daad’? Klik hier.

door Bas Stoffelsen

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 18 juli 2005 :: 10.28 uur

9 Comments

9 reacties

 1. Een leuke, verfrissende, onconventionele aanpak, die kan leiden tot verdergaande maatschappelijke veranderingsprocessen. Alle wegen leiden naar Rome, niet? (Gelieve dit niet in orthodox-religieuze zin op te vatten).

  Reactie door Olav Meijer — maandag 18 juli 2005 @ 14.42 uur

 2. Goed bezig, die gozer!

  Reactie door Terrebel — maandag 18 juli 2005 @ 20.32 uur

 3. Prachtig !
  Jullie maken het verschil en daar ben ik dankbaar voor. De intentie alleen al, de eerste gedachte voor een dergelijk project, het lef je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Prachtig.
  I hope grip gets a grip on society.

  Reactie door Alie Dekker — maandag 18 juli 2005 @ 22.40 uur

 4. In bos en lommer gaat men ook de confrontatie aan:
  http://frontpage.fok.nl/nieuws/56041

  Reactie door Barend — dinsdag 19 juli 2005 @ 1.11 uur

 5. En alweer een pracht tomaat!
  Jammer dat er zo weinig mensen hier reageren op zulk positief nieuws.
  Gefeliciteerd!!

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 19 juli 2005 @ 8.57 uur

 6. Ja,#5 daar heb je gelijk in,maar het is mij opgevallen dat alleen bij to the point items.
  Wat een ieder eigenlijk bezig houdt 200 tot 300 reacties komt.
  Juist het leuke van deze weblog van Jan is dat er zoveel variatie op is.
  Vind het zelf altijd leuk als je een item onverwachts lees van Agnes of Eric of Harry.
  Vind de meegestuurde links ook altijd een verrijking van de reactie.

  Nu verder over dit initiatief een 10.
  Leuk en tot hopelijk tot navolging van vele anderen.
  Misschien een idee dit item nogmaals NA de vakantie te plaatsen????

  Dit is werken aan een samenleving van binnenuit en in positieve zin.
  Eindelijk ver weg van dat terreur/angstgedoe waar de kranten je mee doodgooien.
  Waar is het nu voor nodig dat in Metro een item wordt geplaatst van de staatssecretaris die ns stations bezoekt en zegt….deze stations zijn niet goed te beveiligen.Nu dan vraag je toch om rottigheid.??????
  Dit soort zaken moeten juist niet overbelicht worden.

  Reactie door anita — dinsdag 19 juli 2005 @ 12.08 uur

 7. Een andere manier is om te proberen met je straat/wijk een internetpagina op te zetten met actualiteiten uit de wijk of straat. Ga langs de deur, gooi een brief in ieders brievenbus met het adres van de website en vraag iedereen af en toe de website te bezoeken en mee te discussieren. Vraag bezoekers van de website eens een feest voor de buurt te organiseren, etc.

  Reactie door Paul Geveke — dinsdag 19 juli 2005 @ 14.56 uur

 8. Een goede idee om via internet mogelijk te maken dat mensen hun mening kunnen uiten :dat voorkomt dat mensen geisoleerd raken in de samenleving ,wat vaak leidt tot een vorm van extremistme .
  Alleen is het in Nederland nog niet voor iedereen weggelegd ,gebruik te maken van internet

  Reactie door fred — woensdag 20 juli 2005 @ 9.39 uur

 9. Wat geweldig! Dit is wat noodzakelijk is!
  De tomaat is verdiend!

  Reactie door cynthia — zondag 24 juli 2005 @ 22.17 uur