Kort lontje?!

SIRE is een nieuwe campagne over ‘het korte lontje’ van ons Nederlanders begonnen. Het filmpje (quicktime) laat zien hoe snel een kleine irritatie volledig uit de hand loopt en overslaat op omstanders. Ze is misschien een tikkeltje overdreven, maar het scheelt niet veel meer van de werkelijkheid in de randstad. Nederlanders irriteren zich steeds meer en gebruiken ook steeds vaker niet het aanspreken, maar juist het schelden of afreageren als middel om deze irritatie te uiten.

SIRE

Of de campagne succes gaat hebben valt te bezien, maar een oproep tot meer aanspreken en minder wegkijken heeft altijd mijn zegen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 11 augustus 2005 :: 10.58 uur

91 Comments

91 reacties

 1. Jan,helemaal mee eens..
  zonder te vervallen als moraalridder van het CDA..is deze toon wel goed,denk ik..
  en niks “zeikkarakter van die 51 spotjes”…deze is wel goed..,maar er ging wel even wat mis in de opvoeding,he..met onze giga 24uursmaatschappij (ach ja de kinderen)…je krijgt wat je verdient..
  Vroeger vond ik Duitse kinders altijd hoogst irritant (toen ik zelf kind was) en nu als ouwe lul vind ik NL-kinders ook vaak om je kapot te ergeren..
  Dus of het spotje echt helpt..maar een spiegel hoe belachelijk we ons vaak gedragen…heel goed..ook mijn steun !!!!

  Reactie door eric — donderdag 11 augustus 2005 @ 11.15 uur

 2. Ach iedereen ergert zich aan iedereen, en vergeet zelf in de spiegel te kijken..

  Reactie door Karin — donderdag 11 augustus 2005 @ 11.16 uur

 3. ..en ik heb zelf een kleine spruit…dus ik moet me als papa nog bewijzen..
  maar wel een SP-papa dan..maar het debiele gedrag uit spotje is vaak eigen verantwoordelijkheid maar ook result opvoeding…dat wilde ik zeggen..en verder gewoon tomaatrood denken en stemmen..komt alles goed !

  Reactie door eric — donderdag 11 augustus 2005 @ 11.17 uur

 4. En nu al die korte lontjes in al die weblogs nog…

  Reactie door Gekke Gerrit — donderdag 11 augustus 2005 @ 11.36 uur

 5. Waarschijnlijk is het ook zo dat er vele met ijsbergtoppen rondlopen. Daarvan zie je dus de hele voorgeschiedenis tot een moment niet.

  De lontjes smeulen dus al een tijd en door de ‘frisse’ wind van iets nieuws op het pad gaat ie ineens met een vaart naar het kruidvat dat al lang en breed was opgebouwd en groeiende.

  Reactie door Barend — donderdag 11 augustus 2005 @ 11.36 uur

 6. Zoals het verstandig is om niet een brandende lucifer bij een licht onvlambare stof te houden, zo is het soms ook verstandig om niet te snel in te gaan op provocerende of zelfs dreigende uitlatingen van mensen die dat als normale vorm van communicatie zijn gaan beschouwen.

  Laten we in ieder geval hopen dat de actie mensen tot denken aanzet, en nog beter: ook tot (ander) handelen.

  En nog een kleine noot bij de introductie van deze posting: ik neem aan dat er “zegen” wordt bedoeld, in plaats van “zege”.

  Reactie door David Tompot — donderdag 11 augustus 2005 @ 11.51 uur

 7. Het is niet “zich irriteren”, maar “zich ergeren”. Men irriteert een ander en een ander ergert zich daaraan. Zo erger ik mij aan slordig taalgebruik. Dat irriteert mij namelijk. Toevalligerwijs staat er op ons log onder de titel ‘Stichting Ideële Reclame zoekt ruzie’ een minder positieve mening over deze nieuwe campagne, maar die is te lang om hier weer te geven. Zie http://www.opinieleiders.nl/techlog/pivot/entry.php?id=110

  Reactie door Cpt. Iglo — donderdag 11 augustus 2005 @ 12.05 uur

 8. @7 ‘leuk’ altijd weer als een taalpurist vol overtuiging van de eigen natuurwetten op de muil gaat :-)

  ir• ri’ te• ren
  (

  Reactie door Barend — donderdag 11 augustus 2005 @ 12.24 uur

 9. Hmm hij breekt af op een ascii teken hier volgt de rest uit de Prisma:
  ir• ri’ te• ren
  FransLatijn irriteerde, h. geïrriteerd
  1 prikkelen lichte, oppervlakkige beschadiging veroorzaken: dat zalfje irriteert de huid;
  2 ergeren, ontstemmen: dat gezeur begint me te irriteren

  Reactie door Barend — donderdag 11 augustus 2005 @ 12.25 uur

 10. Goed hoor zo’n campagne. Maar het is ook dringend noodzakelijk dat asociaal gedrag in dit land KEIHARD aangepakt gaat worden. Lijkt me geen thema om aan rechts over te laten!

  Reactie door Robert — donderdag 11 augustus 2005 @ 12.30 uur

 11. Mensen met een kort lontje denken meestal ach zo ben ik niet. Of zo erg ben ik niet.
  Ik heb niks tegen deze campange Maar er zijn zoveel oorzaken van een kort lontje (drank,drugs,stress,leefomstendgheden,geldzorgen enz.)En of deze campange de doelgroep bereikt?
  Laten we ons ook vooral inzetten om Nederland socialer en leefbaar te maken.

  Reactie door eva — donderdag 11 augustus 2005 @ 12.44 uur

 12. Met een Asociale overheid is het bestrijden van asocialiteit dweilen met de kraan open.,

  Vaak wordt ook het slachtoffer dader en dus in dit geval de burger dader.,
  en is de asociale cirkel rond,

  De overheid hoort het goede voorbeeld te geven, maar doet dit niet.,

  Allemaal de dupe van jan-peters minderwaardigheids complex!
  Waarschijnlijk probeerd jpeetje door super-asociaal te regeren groter te worden.
  Dat het steeds harder averrechts werkt komen we met de dag achter.,
  Volgens de balkenende logica: minder geboortes, dus meer vergrijzing, dus meer bezuinigen, dus nog minder geboortes., afijn,
  ben blij dat hij nog een week reces heeft, voordat het grote verzieken weer begint!

  Reactie door Jansonius — donderdag 11 augustus 2005 @ 12.46 uur

 13. Zo zou het moeten zijn, maar als je de kranten eens nakijkt…. Gister in de Telegraaf: een jonge doodgeslagen, omdat hij iets zei tegen iemand die door rood reed.

  Hoeveel mensen zijn er nog die durven aanspreken?
  En hoe is het zo gekomen? Misschien het politieke bewind in Nederland ook een betje schuldig aan het geiriteert raken van de burger.

  Reactie door redst@r — donderdag 11 augustus 2005 @ 12.51 uur

 14. Te dicht op elkaar, luchtverontreiniging en een asociale overheid, veroorzaakt; moedeloosheid, wanhoop, slaapproblemen, concentratieproblemen, prikkelgevoeligheid, lichamelijk onwel bevinden en een zeer prikkelbaar gedrag.

  Reactie door e.krul — donderdag 11 augustus 2005 @ 12.52 uur

 15. 10 helemaal mee eens. Maar..
  Ik liep van de week in A’dam, komt een grietje van een jaar of 20 met een collectebus van het aidsfonds op me af. Ik zei haar geen geld te hebben, want ik had op dat moment ook gewoon echt niets. Omdat ik wel een net pak aanhad, was mijn weigering voldoende redenen om me te tracteren op de opmerking:” Dat je geen geld hebt, is je aan te zien.” Pardon! Laat mij dan maar een kort lontje hebben, maar ik pik dit soort dingen dus niet. Asociaal gedrag wordt door mij altijd keihard aangepakt. Als ik me er zelf schuldig aan maak, accepteer ik het omgekeerde ook van een ander.

  Reactie door kaatje — donderdag 11 augustus 2005 @ 12.53 uur

 16. De Bek wordt te groot en het Hart krimpt.

  Reactie door e.krul — donderdag 11 augustus 2005 @ 12.57 uur

 17. Als men als bestuurders van dit land het ikke ikke en de rest kan stikke beleid invoert ja dan worden de lontjes steeds kleiner.

  Reactie door leen — donderdag 11 augustus 2005 @ 12.59 uur

 18. Ik ken de campagne niet, maar feit is dat de gemiddelde burger steeds gefrustreerder raakt. En dat komt door dat oeverloze gepolder hier. Wat is gepolder? Nooit eens je eigen mening geven, nergens voor staan, maar in alles wat je zegt al meteen rekening houden met de -mogelijke – andersluidende – mening van de gesprekspartner of tegenpartij. Hierdoor ontstaat er nooit een discussie en haal je nooit het onderste uit de kan in onderhandelingen. Immers, je laat je direct in de kaarten kijken als onderhandelaar, waardoor de ander het onderste uit de kan kan krijgen. Zie de netto-betalingen aan de EU. Ook op de SP-site zie je de verharding, en ik merk het bij mezelf. De politiek (behalve SP en eerder Pim Fortuyn) luisert niet en je hebt het gevoel dat alle beslissingen die genomen worden ten nadele gaan van jou, dag in dag uit. Het zorgstelsel, prijsverhogingen, de privatiseerde sector met alle verslechteringen, de grootschalige globalisering waardoor veel mensen werkloos worden, de nieuwe landen, Polen die erbij komen… Heel veel Nederlandse werknemers zoals vrachtautochauffeurs zijn/worden momenteel ontslagen. Hun plek wordt ingenomen door goedkope Polen, hetzelfde in de agrarische sector, loonbedrijven, bedrijven die het gemeenschappelijk groen netjes houden, moeten concurreren met collega-bedrijven die met Polen EUR 30000,- per maand goedkoper werken. Werkgevers werken met strafpuntenlijsten om redenen te verzamelen om dure Nederlanders te ontslaan… Dit is wat onze politiek voor ons Nederlanders regelt. En Nederland wordt door Brussel op haar vingers getikt als ze Polen een vergunning laat aanvragen. Dat mag niet en Nederland accepteert dat! Nederland bouwt niet omdat ze de milieuwet overtreedt, en Nederland accepteert dat. Dit is de frustratie van de burger: wij worden dagelijks geconfronteerd met oplopende kosten en maatregelen waar wij last van hebben, en hebben al jaren het gevoel dat niemand onze belangen behartigt! Waar is de nationale trots in Nederland? Italie doet moeilijk als een nationale bank door ABN AMRO dreigt te worden overgenomen, Frankrijk staat op haar achterste benen als Amerikanen interesse hebben in Danone, VS stelt paal en perk aan overnames van Amerikaanse bedrijven door Chinezen… Dit is allemaal niet goed, maar in die landen heerst kennelijk wel een gevoel van trots dat mensen doet opkomen voor het eigen land en bedrijfsleven. Nederland kent dat gevoel niet en laat zich kritiekloos leegvreten, qua bijdrage EU, qua cultuur, qua geloof, qua alles… Nooit wordt eens een streep getrokken en gezegd: nu is het afgelopen, dit is Nederland en hier staan we voor. Er is commotie over het fijn stof, waar Nederland heel veel last van heeft, en wat doet Nederland vol van introspectie? Ze gaat ZELF onderzoeken of ze zelf niet meer produceert dan de landen om haar heen! Want, zo blijkt, Nederland is NETTO-EXPORTEUR van fijn stof! Geen ander land zou ooit op het idee komen om dit zelf te gaan onderzoeken, laat staan publiceren, want je geeft andere landen zo weer gratis een stok om Nederland mee te slaan. Elk ander land zou roepen dat ze zo’n last hebben van het fijn stof van anderen. En laat die anderen, Duitsland, dan maar bewijzen dat het niet van hen komt. Maar Nederland gaat zelf onderzoeken en publiceert zo snel mogelijk de resultaten die Brussel mooi kan aangrijpen om Nederland weer nieuwe eisen en/of strafmaatregelen op te leggen. Een absurde neiging tot introspectie en mededogen is wat ons Nederlanders karakteriseert, je zou er een fantastische Asterix en Obelix aan kunnen wijden. Al zelfbespiegelend gaan wij ten onder! Als TBS-ers op proefverlof regelmatig op beestachtige wijze onschuldige burgers vermoorden, dan hebben wij medelijden met de TBS-ers als de proefverlofregeling ter discussie gesteld wordt. Nee, overhoop gestoken worden met twintig messteken in je eigen voordeur, dat is leuk!

  Reactie door Paul Geveke — donderdag 11 augustus 2005 @ 13.02 uur

 19. Ik denk dat je de irritaties van mensen op een veel breder vlak moet zien en dat er een samenhang van meerdere faktoren ten grondslag liggen. Het ontevreden zijn met het niet gehaalde doel en leven wat je mischien voor ogen had etc. Wie zal het zeggen, ik weet het niet. Maar zoals het meestal vanuit Den Haag naar verloop van tijd weer opgelost wordt in zulkse gevallen dat is weer met boetes en onderdrukking wat weer nog meer agressie en woede en irritaties opwekt. Dit spotje laat zien hoe de meeste mensen zijn geworden, maar ik zou eens een keer graag zien dat er onderzoek plaats zou vinden die eens ging uitzoeken waarom dat mensen zo zijn geworden en met die uitkomst aan de slag gaan. Persoonlijk denk ik dat dit onomkeerbare neerwaartse spiraal is, en dat is niet alleen in Nederland zo. Zie het geweld over de gehele wereld eens toenemen. Ik ben blij dat ik er over 100 jaar niet meer ben.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — donderdag 11 augustus 2005 @ 13.05 uur

 20. Jan,

  Als je je zegen geeft aan deze campagne, kan dat misschien een bijdrage leveren aan een zege! :)

  Het is een feit: in Nederland is onbeschoft gedrag in de openbare ruimte steeds meer “bon ton” geworden, wat des te meer opvalt, als je in het buitenland bent!
  Nederlanders worden door anderen niet voor niets steeds meer als botte horken ervaren.
  Zo’n campagne is de moiete van het proberen waard. Sommige Postbus 51-campagnes blijken wel degelijk aan te slaan.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 11 augustus 2005 @ 13.07 uur

 21. Noem mij 1 sire/pb51 spotje wat wel succes gehad heeft… Lekker van het slachtoffer de dader maken.
  Voor een mentaliteitsverandering is heel wat meer (geld) nodig. En het is de overheid die daarin sturend moet zijn.

  Reactie door @bacus — donderdag 11 augustus 2005 @ 13.13 uur

 22. zolang er nog ouders zijn die hun 12 jarige dochter meenemen naar de kroeg, die vervolgens haar moeder een trut noemt, omdat ze geen bier krijgt, zie ik het er echt niet beter op worden.
  Buiten dit soort gevallen om , is het inderdaad heel interessant te kijken hoe het toch komt dat mensen steeds a-socialer worden. Vroeger had je dan het nature-nurture debat, wwaarbij de opvoeders dan werden gezien als de nurture kant. Sinds nog niet zo ‘n lange tijd hebben we een derde factor, namelijk de overheid. Zij werken het recht van de sterkste in de hand, 1 brutaal iemand heeft de halve wereld, dus zijn er m.i veel mensen die gewoon nu maar doen waar ze zin in hebben, de rest is toch zinloos.

  Reactie door kaatje — donderdag 11 augustus 2005 @ 13.14 uur

 23. @ Bacus (21):

  Nou, b.v. campagnes als “Glaasje op, laat je rijden” vroeger en de BOB-campagne nu slaan wel degelijk aan. D.w.z.: ze hebben een bepaald effect. Daarmee wordt niet beweerd dat de problemen uit de wereld zijn, of dat er geen andere, aanvullende acties nodig zouden zijn.
  Van het slachtoffer de dader maken is in dit geval in het geheel geen sprake.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 11 augustus 2005 @ 13.59 uur

 24. Als men het niet eens is met een dergelijk initiatief, kan men ook voor het alternatief kiezen….klagen, afkraken, verantwoordelijke(n) aanwijzen en verder weinig tot niets ondernemen.
  Wel, volgens mij is dat laatste iets dat we met z’n allen de laatste jaren hebben gedaan. Niet echt succesvol, is gebleken.
  Wellicht wordt het dan toch tijd om open te staan voor iets anders en ons te realiseren dat we het uiteindelijk toch zelf moeten doen. U weet wel: “Verbeter de wereld en begin bij jezelf”.

  Reactie door Trees — donderdag 11 augustus 2005 @ 14.25 uur

 25. Ik denk dat Olav Meijer in zijnreactie ( 20) de spijker aardig op zijn kop slaat. Het is inderdaad “bon ton”om op alle mogelijke manieren je irritatie te laten blijken, helemaal sinds er iemand heeft uitevonden dat het politiek volkomen correct is om te zeggen wat je denkt. Probleem is dat veel mensen eerst wat zeggen en dan pas denken. Of een heleboel zeggen maar iets anders doen ( dit kabinet) waardoor er een klimaat onstaat waarin de frustratie zo enorm groot wordt, dat deze op elkaar afgereageerd wordt. En zo’n campagne is natuurlijk wel weer aardig, maar diep in hun hart weten de meeste nederlanders precies waar het aan schort. Heb je geen campagne voor nodig, wél een kabinet dat een sociaal gezicht teruggeeft aan de maatschappij waarin zorg voor elkaar weer méér wordt dan een loze kreet. En vooral een stuk zekerheid omtrent werk en inkomen……..

  Reactie door Opa-Buiswater — donderdag 11 augustus 2005 @ 14.32 uur

 26. Het korte lontje maakt de dienst uit op straat. Wie de krant openslaat of naar Hart Van Nederland kijkt weet wel wat ik bedoel. Geweld is aan de orde van de dag in dit land. Het komt ook door de regering. Steeds meer betalen van steeds minder geld.

  Verder heeft de media grote invleod op de mensen. al dat geweld op tv…

  Het gaat niet goed nee. Ik vraag me dan ook af of zo’n spotje ervoor zorgt dat het weer wat veiliger wordt op straat…

  Reactie door dj digital — donderdag 11 augustus 2005 @ 14.32 uur

 27. Steek je de hand dan ook in eigen boezem, Jan?

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 11 augustus 2005 @ 14.38 uur

 28. Ik ben eerder bang dat het mensen op een idee brengt.

  Reactie door Lucide — donderdag 11 augustus 2005 @ 14.50 uur

 29. had ik een lontje?

  Reactie door braakwater — donderdag 11 augustus 2005 @ 15.11 uur

 30. hee reactie 7..je hebt wel een erg kort lontje..haha..als ik zelf een kort lontje heb,kan ik je zeggen..:
  hoe spel jij..: “zeikert met een d of t ??
  sorry,groetjes van kortlont
  niet te flauw,he…want ik erger met mijn lontje weer aan de “neerlandici”…

  Reactie door eric — donderdag 11 augustus 2005 @ 15.24 uur

 31. sorry…erger “ME” (sorry)

  Reactie door eric — donderdag 11 augustus 2005 @ 15.25 uur

 32. reactie 1 (ik dus) heeft wel een erg kort lontje….die spot is ook voor mij dus..
  Gelukkig zie ik het zelf…de meesten niet

  Reactie door eric — donderdag 11 augustus 2005 @ 15.28 uur

 33. Wie niet weg is, is gezien, houd je adem in en stik niet.. 16 miljoen mensen op een vierkante meter de snavel afbranden door te vragen je frustraties die je blijkbaar erg hoog liggen in te slikken.. teveel gevraagd ? Ik denk het niet, het is meer een gewoonte zo te reageren, verminderde capaciteit in EQ door oppervlakkigheid in de leefgemeenschap. Burocratie bij overheden, bedrijven en instellingen maken van mensen niet meer dan een lastig voorwerp wat als het in de weg staat schriftelijk een flinke afbrander verdient omdat er gedacht wordt er geen enkele band mee te hebben, daarin ligt volgens mij de grondslag van alle frustratie, de pen is machtiger dan het zwaard, iedereen verstaat de taal en de wil van de machthebbers die rechtstreeks tot ons spreken in de brochures, verklaringen, contracten.. regels..etc. Het individu aangevallen tot in het diepst van zijn hart via berekende weg. Ik denk niet dat het zin heeft om als een van de hoofdschuldige te vragen alstjeblieft iets aardiger voor elkaar te zijn om van de andere kant er voor te zorgen dat de frustraties aangewakkert worden door je eigen optreden … hoewel,, het is dezelfde oen die je ook weet te besodemieteren en die alles pikt en slikt… of zijn het de mensen die de overheid toch al niet wist te bereiken die zich los van alles verbannen voelt en maling heeft aan welk advies dan ook, de absolute asociale onder ons verweven door alle niveau’s ? Sommige mensen bereik je met reklame, waarschijnlijk zijn dit dezelfde mensen die luisteren naar wat er gezegd wordt en daar naar proberen te handelen, de anderen die toch al niet bereikt werden zullen zich hier ook niet aan storen… nou ja, als je niets doet ben je schuldig, en schuldig is de overheid, wie het ook is geweest die ons gebracht heeft waar we nu zijn. Terwijl zij ons naar de klote helpen moeten we nog aardig tegen elkaar gaan doen ook…? Welk voordeel heeft de overheid daarbij ? Ik was me er niet meer van bewust dat de overheid iets geeft om haar mensen, politici..? Dat zijn toch zakkenvullers die terwijl het schip zinkt voor vrouwen en kinderen de boot verlaten en ondertussen met de zakken vol om zich heen roepen ‘aardig zijn! , aardig zijn voor elkaar!’ Je zaait wat je oogst ..

  Reactie door Swell — donderdag 11 augustus 2005 @ 17.16 uur

 34. mm.. dit laatste moet natuurlijk zijn, oogst wat je zaait !

  Reactie door Swell — donderdag 11 augustus 2005 @ 17.21 uur

 35. te veel beestjes op een plek .zo simpel is het .

  Reactie door texas henkie — donderdag 11 augustus 2005 @ 17.42 uur

 36. Uitgerekend nu komt de reclame in beeld. Dit bevestigt het beeld van veel mensen dat de mens een egoist is en niet om anderen denkt. Ik denk dat we af moeten van al die negativiteit..gecreeerd door de media en dit flutkabinet! Er leven zoveel mensen in nederland!! Ik vind het een wonder zoals het loopt! Wellicht zou Sire een campagne..hoe gedraag jij je fatsoenlijk..moeten maken? Typisch ook dat veel mensen niet kijken naar hun eigen gedrag, wel naar die van een ander!!
  Ik zou willen pleiten voor een kijk naar jezelf en verbeter je manier van reageren campagne..het heeft geen zin om naar een ander te wijzen..
  Cynthia

  Reactie door cynthia — donderdag 11 augustus 2005 @ 18.31 uur

 37. @8 en 9 (Barend) je vergist je. Ergeren kan zowel overgankelijk als wederkerend gebruikt worden: iets ergert (of irriteert) mij, en ik erger mij daaraan. Irriteren daarentegen is uitsluitend overgankelijk te gebruiken. Iets irriteert iemand en iemand ergert zich daaraan. Discussie gesloten.

  Reactie door Cpt. Iglo — donderdag 11 augustus 2005 @ 19.27 uur

 38. eric (1),

  Er zijn bij het cda geen moraalridders,
  die mooie praatjes over normen en waarden van het cda zijn er alleen om de mensen voor de gek te houden. Want het asociale beleid wat het kabinet voort is onverenigbaar met de normen en waarden die ze zeggen te hebben.

  eric (3),
  SP-papa? Dat is een goede insteek. Een goed begin is het halve werk.
  Veel succes met het opvoeden van je kleine spruit.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 11 augustus 2005 @ 20.30 uur

 39. Het is simpel. Zet maar eens veel ratten bij elkaar in één hok, dan krijg je grote agressie onder de ratten. Met de mensen is het niet anders, er leven teveel mensen hier in Nederland op elkaar. Maar ook televisiegenres als realiteitstelevisie en hiphopartiesten die de jeugd ophitsen is zwaar gif.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 11 augustus 2005 @ 21.10 uur

 40. Een kort lontje is elders al vervangen door ontsteking op afstand.

  Reactie door Alex — donderdag 11 augustus 2005 @ 21.37 uur

 41. in vrankrik is het mortar,maar hier is het liegen

  Reactie door Patrice — donderdag 11 augustus 2005 @ 21.37 uur

 42. Vroeger had je nog leuke en enge horror films, maar tegenwoordig amper met al die kijkwijzer ongein, maar goed weet je ook welke films je links kunt laten liggen, tot en met de category “16 jaar en ouder” of het moet een commedie zijn.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 11 augustus 2005 @ 22.15 uur

 43. Het komt niet door de film of tv. Karakter, opvoeding, omgeving, drank/drugs, egoisme, gebrek aan perspectief, sociale druk. Daar komt het allemaal van…

  Reactie door Kees — donderdag 11 augustus 2005 @ 22.24 uur

 44. slechts 19 van de bevolking steunt nog dit kabinet ,die andere 81% worden steeds meer genaaid door deze regering en worden gefrustreerd .dus word het lontje steeds korter .willen we het lontje weer langer maken moeten we eerst dit kabinet weg jagen .meedoen !! http://www.keerhettij.nl .bij de weg .van dat dolgedraaide kapitalistische systeem in nederland word je ook niet vrolijker van .

  Reactie door texas henkie — donderdag 11 augustus 2005 @ 22.34 uur

 45. Tja, een actie tegen hufterigheid en
  a-sociaal gedrag.Prima hoor, maar de lieden die ik voortdurend hierover hoor
  zijn dezelfden die verantwoordelijk zijn
  voor een beleid van ieder voor zich en
  God voor ons allen.Dus: de pyromaan gilt
  om de brandweer.Een politiek die armen armer maakt en rijken rijker is een
  criminele politiek.Het levert precies op
  wat je kunt verwachten: een egoistische,
  calculerende burger en wie niet zo succesvol calculeren kan stelt zich op
  andere wijze schadeloos.
  Balkenende,De Geus c.s. zijn een groter
  gevaar voor een geciviliseerde samenleving
  dan, hoe verwerpelijk ook, zich misdragende jongeren in de tram.
  De Sire-campagne is m.i. niets anders dan
  een middeltje tegen een kwaal waarvan de
  maker van het middeltje blijkbaar geen idee heeft.Zoiets heet gewoon kwakzalverij.

  Reactie door Ad — vrijdag 12 augustus 2005 @ 0.39 uur

 46. Mijn steun heeft het ook. Mijn Nederlandje is al veel te lang verworden tot een proletenlandje!

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 12 augustus 2005 @ 8.58 uur

 47. Ik vind ik het altijd weer verbazingwekkend hoe sommige mensen bijna ontploffen als je iets politieks zegt over Amerika en/of Israël, zelfs al gebuik je daarvoor niet meer dan 10 nette woorden in maar één zin en is je mening niet eens ongenuanceerd, maar daarentegen weloverwogen en overdacht.
  Schuimbekkend worden dan meteen alle clichés naar je toe gespuid: je bent anti-dit en anti-dat (vul maar in, naam van land en volk)) en een ondankbare linkse onruststoker.
  Hoewel het een klein groepje is dat andere meningen aldus overschreeuwt, zie ik het verschijnsel de laatste tijd weer meer opduiken in de media, en dat mensen die dit overkomt maar weer gaan zwijgen omdat verdedigen tegen deze buitenproportioneel onheuse bejegening alleen maar méér olie op het vuur werpt.

  (Ja zou het door die olie komen ? :) )

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 12 augustus 2005 @ 9.42 uur

 48. Schuimbekkend worden dan meteen alle clichés naar je toe gespuid: je bent anti-dit en anti-dat (vul maar in, naam van land en volk)) en een ondankbare linkse onruststoker.

  Tylix, dat is toch wat je graag wilt zijn ?

  Reactie door Don — vrijdag 12 augustus 2005 @ 9.46 uur

 49. Sommige mensen hier hebben dus ook een kort lontje… :)

  Reactie door kees — vrijdag 12 augustus 2005 @ 11.28 uur

 50. Ik krijg een kort lontje van alle censuur bij alle ingezonden brieven in dagbladen. Maar ook Anja op een officiele SP-site kan er wat van met haar smalle politiek correcte bandbreedte, iets dan anderen ook hadden opgemerkt op de site van Jan, die minder moeilijk doet, dus dan maar op Jan z’n site hetzelfde verhaal, dan mag Anja erop reageren, ha ha:

  De censuur van de Nederlandse pers over Israel/Palestina is verschrikkelijk. In Belgie is het al beter vond ook Mohamed Bouyeri. Wanneer wordt Bart Nooy / kaartenmaker Jan de Wit/ Anja eens geintervieuwd in de Volkskrant, Trouw, NRC, Parool, in NOVA, bij 2 vandaag, Netwerk, HP/De Tijd , Vrij (subjectief) Nederland met hun Oranje Shifra zieligheidsverhaaltje, Groene Amsterdammer, Elsevier. Gelukkig is er nu deze website van Anja, waar mensen op elkaar makkelijk kunnen reageren. Het nivo van de Nederlandse pers is trouwens belabberd, want veel redacteuren zijn dom/lui en frustereren het maatschappelijk debat met hun karige plaatsingsbeleid. Verder is het lastig voor Eddo Rosenthal om helemaal emotioneel en etnisch onafhankelijk verslag te doen over het conflict. Bart Nooy zou een goede vervanger zijn als niet jood/Palestijn. In de NRC stond gisteren 11-8-05 dat het demografisch slimmer is de 22% bezette gebieden op te geven, want in Groot-Eretz Israel zakt het persentage joden van 51 naar 42% van 2005 tot 2020, terwijl dat percentage zonder bezette gebieden van 76 naar 65 terugzakt van 2005 tot 2020, omdat het kindersaldo 4,6 per Palestijnse vrouw hoger ligt dan de 1,3 per joodse vrouw.

  Reactie door harry — vrijdag 12 augustus 2005 @ 11.35 uur

 51. leef en lAAT leven……….

  Reactie door anita — vrijdag 12 augustus 2005 @ 11.39 uur

 52. Ik begrijp niet goed wie hier nou een kort lontje heeft. Toch niet elke discussie hoeft gesmoord te worden omdat mensen elkaar tegenwoordig nogal snel te lijf gaan ?
  Anders ga je echt naar een jaren 50 scenario.
  Toen was geluk heel gewoon, zonder discussie en iedereen had een lang lont.

  Reactie door Don — vrijdag 12 augustus 2005 @ 12.27 uur

 53. Deze Don is een triest voorbeeld van het gedrag waar ik het in mijn posting 47 over heb.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 12 augustus 2005 @ 13.18 uur

 54. Tylix, dit gaat echt nergens over. Het is duidelijk dat jij hier alleen je eigen geneuzel door anderen bevestigd wilt hebben.
  Jammer dat je het zo persoonlijkt maakt, of verwacht je dat iedereen het zonder morren met jou eens is ?

  Reactie door Don — vrijdag 12 augustus 2005 @ 13.39 uur

 55. Tilyx jij je zin. Je hebt je aardig uit de tent laten lokken. Don is mijn alter ego om vertstokte socialisten als jij een beetje te jennen, zodat je je ware gezicht laat zien. Jij wilt geen discussie, jij wilt gelijk hebben, mensen als jij maken een socialistische dictatuur mogelijk. Ik weet waar ik met jou aan toe ben. Mij zie je hier niet meer, ik hoop alleen dat jij en je kameraden nooit enige regerings verantwoordelijkheid krijgen. Amen en veel plezier met elkaar verder !

  Reactie door Don — vrijdag 12 augustus 2005 @ 13.47 uur

 56. @ Alex (40):

  Als de korte lontjes hier op dezelfde wijze worden vervangen, zal het er heftig aan toegaan, vrees ik! :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 12 augustus 2005 @ 13.49 uur

 57. Olav, voor ik ga – leg het mij nog 1 keer uit. Als jullie praten over iemand met een kort lontje bedoel je iemand die het niet zonder meer met je eens is toch ? Of is het een methode om iemand die het niet met je eens niet serieus te hoeven nemen, van je te vervreemden zodat je hem niet hoeft te respecteren ?

  Reactie door Don — vrijdag 12 augustus 2005 @ 14.03 uur

 58. @ Don (57):

  Arme Don, wat een ziekelijke blikvernauwing! Wie heeft het gehad over het al dan niet eens zijn met iemand? Als je nr. 20 (en 23) serieus leest, zie je dat ik het in het algemeen heb over onbeschoft gedrag in de openbare ruimte. Maar ja, wie de schoen past trekke hem aan, hè.
  Verder ga ik je hier niets meer uitleggen: dat lijkt onbegonnen werk.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 12 augustus 2005 @ 14.12 uur

 59. Voor de oplettende lezer :

  ik :

  ben arm (arme Don)
  een triest voorbeeld
  heb een ziekelijk blikvernauwing

  En dat alleen omdat ik het niet met je eens ben. Doe maar lekker paternalistisch, Sovjet style.

  Reactie door Don — vrijdag 12 augustus 2005 @ 14.16 uur

 60. @ Don (59):

  Dat bedoel ik dus: eerst maar eens goed lezen en zelf een “oplettende lezer” zijn!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 12 augustus 2005 @ 15.02 uur

 61. Jeetje…een kort lontje betekent dat iemand ‘ONTPLOFT’ bij tegenstand. Beschaafde mensen kunnen het best met elkaar oneens zijn zonder elkaar af te slachten, zowel fysiek, verbaal alswel emotioneel. Het in een hokje duwen van mensen zonder inhoudelijk in te gaan op diens argumenten is niets anders dan een gebrek aan weerwoord. Individualisme zal moeten groeien naar Socialisme in zijn meest zuivere vorm. Voorwaarts kameraden!

  Reactie door Kees — vrijdag 12 augustus 2005 @ 15.41 uur

 62. @ Kees (61):

  Het moet je toch duidelijk zijn, dat Don in nr. 57 alleen maar provoceert. (Let ook op het gebruik van het woord “jullie”). Dit is niet de eerste keer. Daarom heb ik met hem wat minder geduld dan in het algemeen het geval is.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 12 augustus 2005 @ 15.48 uur

 63. Olav, je begrijpt werkelijk niet wat ik bedoel. In het algemeen geef ik in mijn comments provocerend tegengas, voordat “de internationale” aangeheven wordt. Enkel om die reden wordt ik in aantal comments op deze topic in de categorie “korte lontjes” geplaatst. En met jullie bedoel ik diegenen die nergens inhoudelijk op in gaan en gewoon liever hebben dat je van dit forum verdwijnt als je er anders over denkt (cq. een kort lontje hebt). In comment 57) was in trouwens helemaal niet aan het provoceren, ik verbaasde mij alleen dat je het zonder meer met Tylix ongenuanceerde commentaar eens was. Hij kan er echt niet tegen dat ik er anders over denk.

  Reactie door Don — vrijdag 12 augustus 2005 @ 15.58 uur

 64. @ Don (63):

  OK, ik zal nog een keer serieus reageren.

  Hoezo was ik het met “Tilyx’ ongenuanceerde commentaar eens”? Zelf had ik allen maar in de nrs. 20 en 23 commentaar geplaatst. Dat ging dus helemaal niet over eventuele verschillen van mening. In nr.56 regaeer ik op het commentaar van Alex in nr. 40, dat ik heel spits vond. In deze “thread” heb ik dus helemaal niet op Tylix gereageerd. Daarom kwam jouw commdntaar in nr. 57 voor mij geheel uit de lucht vallen.
  Snap je nu dat je, als je zelf niet goed leest, verwarring -en in dit geval ook irritatie- kan stichten?

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 12 augustus 2005 @ 16.40 uur

 65. Sorry voor de typfouten. Ik ben in haast om te vertrekken.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 12 augustus 2005 @ 16.43 uur

 66. Enneh…nog voor de duidelijkheid: in nr. 56 had ik met “korte lontjes” geen enkel specifiek persoon op het oog.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 12 augustus 2005 @ 16.53 uur

 67. Don 54: Jij bent degene die steeds op de man speelt en niet op de bal als je iets leest van sommigen op deze website waarvan je weet dat die niet jouw opinie representeert.
  Ik ben het met Olav 62 eens dat het geduld een keer opraakt als iemand inhoudelijk op geen enkel standpunt ingaat maar wel hapsnap oneliners opdist om etiketten te plakken op wat volgens Don andersdenkenden zijn, pratend vanaf een `we’ tegen `jullie’ sokkel. Dat is irritant, en zoals je in 59 reageert stel je je slachtofferig op en plak je op een onbehouwen en emotioneel misplaatste wijze een Sovjetdictatuur-etiket zonder dat het nodig is. Je gooit daarmee de deur dicht voor een communicatie op een beschaafd level die jij vast ook zou willen, toon dan eens dat je dat kunt in plaats van
  mij en anderen steeds te betichten van demagogie, bah, ik heb het gehad met dat soort insinuaties! Sterker nog, ik ken dat wel, ik trap er niet meer in!

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 12 augustus 2005 @ 18.20 uur

 68. # Dat was me duidelijk Olav. Ik doelde ook niet op jou. Soms hou ik wel van een portie provoceren. Zijn de russen nu beter af dan in de Sovlettijd.. :) Relativeren kan nooit kwaad…

  Reactie door Kees — vrijdag 12 augustus 2005 @ 18.37 uur

 69. Als ierdereen vindt dat het altijd anderen zijn die een kort lontje hebben, komen we er niet veel verder mee. Zo is de situatie op het moment in Nederland.

  Reactie door Ronald — vrijdag 12 augustus 2005 @ 22.53 uur

 70. olav en tilyx .waarom hebben jullie zoveel woorden nodig om uit te leggenwaarom iemand een (don)een lul is !!!

  Reactie door texas henkie — vrijdag 12 augustus 2005 @ 23.06 uur

 71. texas henkie heeft dus een kort lontje en vervalt in vloeken !!!!!!

  Reactie door asociaal — vrijdag 12 augustus 2005 @ 23.28 uur

 72. De lontjes worden steeds meer vervangen door slaghoedjes.

  Nu nog wachten op de juiste klap uit Den Haag.

  Boem.

  Reactie door Johan Smeets — zaterdag 13 augustus 2005 @ 11.57 uur

 73. It used to be The Finger,
  but it’s now on the trigger… :)

  Reactie door Kees — zaterdag 13 augustus 2005 @ 13.46 uur

 74. 71) Texas Henkie, insgelijks, aangenaam !

  Reactie door Don — zaterdag 13 augustus 2005 @ 15.58 uur

 75. Don, niet weggaan! Iedereen mag zijn mening hebben. Het wordt alleen een rotdiscussie als mensen persoonlijk gaan worden , dat hoeft ook niet vind ik!!!!
  Waarom zou je iemand willen aanvallen..ik bedoel het is een discussie..een ander heeft altijd een andere mening anders moet je niet gaan discussieren…Dat heet tolerantie en dat kan niet zonder respect voor elkaars mening Don.

  Reactie door cynthia — zaterdag 13 augustus 2005 @ 17.05 uur

 76. ik denk dat deze agressie komt omdat Nederland wel degelijk te vol is en de mensen te dicht op elkaar zitten. Dit veroorzaakt agressie en vermindert de tolerantie ten opzichte van elkaar!

  Reactie door marcel — zaterdag 13 augustus 2005 @ 22.39 uur

 77. # 73
  Guns don’t kill, people kill.
  #76
  Ja dat klopt, zelfs op dit weblog waar misschien wel 100 km van elkaar verwijdert bent is de afstand nog te kort en veroorzaakt agressie(texas henkie).

  Het is mij wel opgevallen dat bepaalde mensen graag hun mening willen opdringen als zijnde waarheid en wanneer ze een beetje tegengas(kritiek) krijgen dan worden ze een beetje giftig. Zo sociaal zijn die socialisten dus niet.
  Hopelijk is dat niet een rooie (leuke woordspeling) draad die door de sp heen loopt.

  Reactie door asociaal — zaterdag 13 augustus 2005 @ 23.29 uur

 78. Ik heb zelf ook een kort lontje, dat geef ik eerlijk toe. Maar dat is ook niet zo gek ook zeg, niemand houdt meer rekening met elkaar.

  Mensen die in de trein willen stappen, ‘vergeten’ vaak maar even dat er ook nog mensen zijn die willen uitstappen. Bij dit soort a-socialen ga ik echt niet vragen of ze opzij willen gaan, van mij krijgen ze een rotopmerkingen.

  Veel mensen staan te kleppen in de supermarkt, midden in het looppad. Misschien dat hun er eens rekening mee kunnen houden dat er nog andere mensen lopen! Ook daar ga ik niet vragen of ze opzij willen gaan.

  Mensen die voordringen in een rij: daar ben ik ook niet vriendelijk tegen.

  Mensen zouden veel minder vaak een kort lontje hebben als de mensen eens vaker rekening houden met andere mensen, ipv te denken dat ze alleen op de wereld zijn.

  Reactie door Karin — zondag 14 augustus 2005 @ 13.16 uur

 79. Wat mij in deze diskussie, maar ook op andere delen van de sp site een beetje opvalt, is dat men zo snel naar de overheid wijst. Ik lees echter graag wat andersdenkenden schrijven. Bedenk dat de meeste van ons weten hoe ‘het hoort’. Acteer dan als zodanig en geeft dat aan anderen, bv je kinderen, door.
  Woon je te dicht op een ander, stap dan op, pak je biezen, Nederland heeft veel lege plekken. Maak je toekomst zelf.
  Heb je aan 1 baan niet genoeg inkomen. Neem dan 2 banen. Elders in de wereld heel normaal.

  Reactie door Piet — zondag 14 augustus 2005 @ 13.40 uur

 80. ..ik wil bij deze toch even wijzen op een overheid die niet toestaat dat iedereen zomaar ergens anders kan gaan wonen (zeker niet in Rotterdam..), en werkgelegenheid ligt ook al niet overal voor het oprapen, zeker niet bij die ‘lege’ plekken…

  Reactie door Kees — zondag 14 augustus 2005 @ 15.08 uur

 81. Hee piet, was het maar zo simpel! Met een minimum inkomen kun je willen verhuizen, maar huizen zijn niet voor het oprapen..banen ook niet. Zoek het zelf maar uit zeg je hiermee, tsja dat is wat dit kabinet ook zegt en daarom hebben we nu schrijnende gevallen…

  Reactie door cynthia — zondag 14 augustus 2005 @ 16.54 uur

 82. Meer aanspreken en minder weg kijken? Hou toch op! Ik loop lekker door en snel ook en ik zal ook nooit getuigen.

  waarom? omdat een dader in no time weer vrij is. ik wil best risico nemen maar dan wel het idee hebben dat een straf ook echt een straf is.

  dat ‘de maatschappij ben jij” gelul hoor ik al sinds Lubbers 1 en ik zeg: ik doe niks meer tot ze in den haag eens wat gaan doen (ergo: ik doe dus nooit meer wat)

  Reactie door nico — maandag 15 augustus 2005 @ 12.25 uur

 83. Ergeren is een wederkerend werkwoord, dus hierbij gebruik je ‘zich’. Het ergeren vindt plaats bij jezelf. Irriteren gebeurt buiten jezelf, kan dus niet wederkerend zijn, dus ook geen wederkerend voornaamwoord. Iets irriteert je, wekt irritatie op, en daar kun je je dan weer aan ergeren,duidelijk??

  Reactie door ellen — maandag 15 augustus 2005 @ 15.28 uur

 84. Weet je nog die pakkende tekst van een aantal jaren terug ??

  “Die pet past ons allemaal”
  Ja maar alleen als ze er een Walther P5 naast leggen.

  Reactie door asociaal — maandag 15 augustus 2005 @ 17.20 uur

 85. “juist het schelden of afreageren als middel om deze irritatie te uiten.”
  Dat heet tegenwoordig vrijheid van meningsuiting. Of “eerlijk zijn”.

  Maar een nog erger euvel is mijns inziens de angst om beschuldigd te worden van censuur. Op deze manier is bijv. het internet een grote debiele schreeuwclub geworden met allerlei mensen die denken dat het okee is om anderen te kwetsen en te beledigen. Ooit was het een teken van beschaving om je in te houden of je genuanceerd uit te drukken.

  Reactie door Sonja — maandag 15 augustus 2005 @ 20.25 uur

 86. ..als dat kwetsen en beledigen nu beperkt bleef tot het internet, misschien is het wel therapeutisch (?) Erger vind ik het gedrag op straat, en dan vooral in het verkeer. Ik stond vandaag op de Coolsingel op de tram te wachten en zag binnen vijftien minuten zo’n agressie dat ik buiten mijn milieubezwaren blij was dat ik niet in de auto zat. Sinds de controle op de tram is het daar trouwens een stuk prettiger vertoeven. Dan zie je ook hoe allemaal verschillende mensen kunnen lachen met en om elkaar en dat is leuk om mee te maken. Maar men kijkt dan elkaar in de ogen, er is non-verbale communicatie én sociale controle. Iets wat op internet niet het geval is. Je kunt hier anoniem met iemand de vloer aanvegen wat in de tram vast niet zou lukken… Nou, ik wens iedereen een prettige reis, ook op dit weblog.

  Reactie door Kees — dinsdag 16 augustus 2005 @ 20.40 uur

 87. Nou kees fijn dat je je prettig in de tram voelt maar je ziet toch wel dat te danken is aan de ‘zwaardere’ controle. Schijnbaar is dat toch nodig.

  Reactie door asociaal — woensdag 17 augustus 2005 @ 18.30 uur

 88. Beste aso, dat zei ik ook. Dat zal je verrassen. Linkse mensen kunnen best realistisch zijn :).

  Reactie door Kees — woensdag 17 augustus 2005 @ 19.33 uur

 89. ..heb je ook een verklaring voor die agressie in het verkeer?

  Reactie door Kees — woensdag 17 augustus 2005 @ 19.35 uur

 90. ..heb je ook een verklaring voor die agressie in het verkeer?

  Reactie door Kees — woensdag 17 augustus 2005 @ 19.35 uur

 91. hahaha, ik ging effe pissen, ramde bovenstaand bericht eruit en kreeg toen het bericht: rusatig aan, je kan maar om de vijftien seconden reageren (of zoiets :) ) Jeetje, of ik denk te snel, of ik pis te snel :)

  Reactie door Kees — woensdag 17 augustus 2005 @ 19.37 uur