AIDS nu ook verleden tijd?

Als er één milleniumdoel is dat kans van slagen heeft is het wel de bestrijding van dodelijke ziekten zoals malaria en AIDS.

milleniumdoelstelling 6

Even geleden berichtte ik al over een schimmel die de malariamug dood. Nu heeft de universiteit North Carolina, Amerika een nieuw medicijn gevonden dat het ‘slapende’ HIV-virus bestrijdt . Dit virus zorgde ervoor dat mensen hun leven lang medicijnen moesten slikken om ontwaking te voorkomen. Bij drie van de vier testpersonen is de behandeling al zeer goed aangeslagen.

Volledige genezing is nu dus bijna mogelijk. Nu nog zorgen dat we het voorkomen, door betere scholing, minder armoede en al die andere milleniumdoelen die vaak onlosmakelijk verbonden zijn met het HIV-virus.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 12 augustus 2005 :: 10.41 uur

23 Comments

23 reacties

 1. Laten we in het westerse europa dan eens beginnen om de RK kerk(Rome) te overtuigen van de noodzaak van het condoom.

  Reactie door Sinne — vrijdag 12 augustus 2005 @ 11.17 uur

 2. Erg fijn dat dit middel ontdekt is, maar verwacht niet dat het binnen 2 jaar op de markt zal verschijnen. Gemiddeld duurt het zo’n 10 jaar voordat een geneesmiddel de markt op kan door alle strikte (op landelijk niveau bepaalde) regelgeving. Daarna zal het producerende pharmaceutische bedrijf 10 jaar het exclusieve verkooprecht op het middel krijgen. Dit zorgt ervoor dat de prijs pas na deze 10 jaar zal dalen en betaalbaar zal worden om de mensen die minder vermogend zijn te helpen. Als we dan eindelijk deze verschikkelijke ziekte de wereld uit hebben geholpen zal de natuur ons weer opzadelen met een volgende bevolkingsbeperkende ziekte.

  Maar ja, hoop doet leven!

  Reactie door Bastiaan — vrijdag 12 augustus 2005 @ 11.39 uur

 3. en nu maar hopen dat dit medicijn ook betaalbaar en te verkrijgen is voor de arme delen van de wereld. En dat er nooit meer van die walgelijke gasten komen die in een laboratorium een virus creeren om een halve wereldbevolking mee uit te roeien.

  Reactie door kaatje — vrijdag 12 augustus 2005 @ 11.52 uur

 4. @ 1+2 : Ik heb hier niks meer aan toe te voegen .Helemaal mee eens !

  Reactie door Diny — vrijdag 12 augustus 2005 @ 12.12 uur

 5. Laten we hopen dat dit inderdaad een stap vooruit zal zijn. Maar de geschiedenis heeft geleerd dat niet te vroeg moet worden gejuicht waar het gaat om bestrijding en uitroeiing van het HIV, dat immers buitengewoon gemakkelijk muteert en al veel varianten kent.
  Het HIV en AIDS-bestrijding moeten de hoogste prioriteit houden, vooral in de arme delen van de wereld, zoals Kaatje ook zegt. Voorlichting en preventie zijn daarbij van het grootste belang.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 12 augustus 2005 @ 12.16 uur

 6. Laten we iedereen overtuigen, dat je ook vooral na dit goede nieuws, condooms moet gebruiken.

  Reactie door e.krul — vrijdag 12 augustus 2005 @ 12.43 uur

 7. he! Bericht 2 en 3 zijn omgewisseld! nr4 was het dus helemaal eens met 1 en 3, raar…

  Reactie door kaatje — vrijdag 12 augustus 2005 @ 13.28 uur

 8. @1: als ze naar de RK zouden luisteren zouden ze alleen maar iets doen met de man/vrouw waarmee ze getrouwd zijn, niks daarvoor en niks tijdens en dan zou er ook geen sprake van een probleem zijn. Als ze wel naar de RK luisteren voor het ene (condoom) en niet voor het andere (geen seks voor het huwelijk, geen overspel etc) is dat hun eigen schuld, niet die van de RK.

  Ik ben het trouwens niet met de RK eens, maar ik vind dat ze voor de verandering geen schuld dragen.

  OT: goed nieuws. :)

  Reactie door Frenzie — vrijdag 12 augustus 2005 @ 15.13 uur

 9. Volgens mij…als mensen nou is meer zouden praten met hun partner dan hadden ze meer sex en minder aids. Want dan hoeven ze in ieder geval niet vreemd te gaan. :) En vrijgezelle mensen nemen zich wel van alles voor maar slikken vaak alles…In de hitte van de strijd gebeuren onnadenkende dingen, zeker onder jongeren. Wat explecietere voorlichting zou goed zijn, maar het is mooi dat er nu een medicijn aan de horizon prijkt. Want er zijn al veel te veel mensen aan HIV overleden, en vooral de kinderen zijn hemelschreiend…

  Reactie door Kees — vrijdag 12 augustus 2005 @ 15.24 uur

 10. Volgens mij…als mensen nou is meer zouden praten met hun partner dan hadden ze meer sex en minder aids. Want dan hoeven ze in ieder geval niet vreemd te gaan. :) En vrijgezelle mensen nemen zich wel van alles voor maar slikken vaak alles…In de hitte van de strijd gebeuren onnadenkende dingen, zeker onder jongeren. Wat explecietere voorlichting zou goed zijn, maar het is mooi dat er nu een medicijn aan de horizon prijkt. Want er zijn al veel te veel mensen aan HIV overleden, en vooral de kinderen zijn hemelschreiend…

  Reactie door Kees — vrijdag 12 augustus 2005 @ 15.24 uur

 11. Goed nieuws: nu ook inzetten voor iedereen! (en laat dit geen verkapt voorbehoedsmiddel worden… ik ben het eens met het condoom pleidooi!)

  Reactie door Renske — vrijdag 12 augustus 2005 @ 15.24 uur

 12. Volgens mij…als mensen nou is meer zouden praten met hun partner dan hadden ze meer sex en minder aids. Want dan hoeven ze in ieder geval niet vreemd te gaan. :) En vrijgezelle mensen nemen zich wel van alles voor maar slikken vaak alles…In de hitte van de strijd gebeuren onnadenkende dingen, zeker onder jongeren. Wat explecietere voorlichting zou goed zijn, maar het is mooi dat er nu een medicijn aan de horizon prijkt. Want er zijn al veel te veel mensen aan HIV overleden, en vooral de kinderen zijn hemelschreiend…

  Reactie door Kees — vrijdag 12 augustus 2005 @ 15.25 uur

 13. 8. tuurlijk is er dan nog steeds een probleem, het kan ook bij de eerste al fout gaan. De RK kerk treft in mijn ogen wel blaam. Als mensen namelijk met meerdere partners sex willen hebben, behoort het puur volgens de bijbel God te zijn die deze mensen straft en niet de Paus. Tenzij je het zover wil doorvoeren dat je aids als een straf van God ziet, maar mensen die dat beweren zijn in mijn ogen gek en behoren opgesloten te worden. Robert Long heeft over de kerk in dit soort zaken trouwens een leuk liedje geschreven het heet:”Jezus redt”, de openingszin is:” Toen’t christendom op aarde kwam en ieder mens het recht ontnam om zo te leven als hij dacht dat goed was.”

  Reactie door kaatje — vrijdag 12 augustus 2005 @ 15.55 uur

 14. Vreemde naam, millenium-doel. Tussen nu en 2105, in duizend jaar.
  Hopelijk zijn de ‘korte’ termijnplannen (2015) op de bijgenoemde site haalbaar.

  Tot die tijd blijven hopen, hopen is gezond en geeft perspectief.

  Reactie door Barend — vrijdag 12 augustus 2005 @ 16.36 uur

 15. Wow, laten we nu hopen dat het een betaalbaar medicijn wordt.

  Reactie door Farshad — vrijdag 12 augustus 2005 @ 18.27 uur

 16. Zo simpel en dan nog een verrekening maken ook :-) ! 2005 + 1000 = 3005
  Misschien zijn we er dan al niet meer als ‘mens’(elijk)heid.

  Reactie door Barend — vrijdag 12 augustus 2005 @ 20.17 uur

 17. @Barend
  De doelstellingen zijn in het milleniumjaar 2000 bedacht en daarom heten ze milleniumdoelstellingen. Het is de bedoeling dat de doelen in 2015 gehaald worden.

  Reactie door Farshad — zaterdag 13 augustus 2005 @ 0.35 uur

 18. @17 Farshad, ja zoals er op die site staat:

  ” In het jaar 2000 beloofden de 189 lidstaten van de Verenigde Naties om binnen vijftien jaar de armoede in de wereld flink terug te dringen. Die belofte is verwoord in acht millenniumdoelen. ”

  Ik snap het wel maar vindt het toch ook wat raar gekozen. Immers, 2015 is 15 jaar verder, een millennium is duizend jaar…

  Nou ja, ze houden zo wel een slag of 985 jaar om de arm :-)

  Reactie door Barend — zaterdag 13 augustus 2005 @ 13.09 uur

 19. Mooi nieuws,

  Ja, die rk kerk kun je nergens van overtuigen.
  Wat is er mis met af en toe wat plezier te hebben in bed, je moet je kennis en ervaring wel op peil houden ;).

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 13 augustus 2005 @ 14.41 uur

 20. @13: Het zou kunnen en het is idd toch wel vreemd als je zou moeten boeten voor de fouten van je man/vrouw op die wijze. Desondanks denk ik dat het “krijg maar onbeperkt kinderen”-principe van de RK (ook onderdeel van de geen condoom-taktiek) op de lange termijn nog veel erger is dan de AIDS.

  Verder zie ik de RK als absoluut niet van invloed op wat ik of wie ik dan ook ken doet. Dat is iets wat ik misschien op Afrika projecteer terwijl dat daar niet het geval is.

  Ik ben tégen de RK, denk dat ze heel veel schuld draagt voor heel veel problemen en ik ben vóór (gratis) condooms (in Afrika), ik vroeg/vraag me alleen af of de RK hier zoveel schuld draagt. :)

  Reactie door Frenzie — zondag 14 augustus 2005 @ 1.18 uur

 21. @20 frenzie

  Ach ja, ‘de kerk’ die hebben onderling ook heel wat kritiek op elkaar (ja het is meer dan de RK alleen!) en veelal vanuit andere Bijbel vertalingen en uitleggingen.
  De mensen hebben hier geen eigen invloed op? Zij zijn onkundig? Zij zijn mentale slachtlammeren?

  In mijn optiek ga je wel heel ver over de schreef. Over mijn schreef wel te verstaan. Je eigen schreef ligt kennelijk nog een heel eind verder.
  Maar wiens schreef is (het dichtst bij) de norm(-en en waarden)?
  Laat mij gokken, vast en zeker de jouwe?

  Reactie door Barend — zondag 14 augustus 2005 @ 16.05 uur

 22. Door de ontwikkelingen van de afgelopen eeuwen in vooral de medische wetenschap worden christenen vaak voor een dilemma geplaats. Ik vind dat daar meer respect voor moet zijn en dat je niet zomaar mensen (bv. de Paus) kan beschuldigen van AIDS omdat ze tegen het condoom zijn.

  Je beschuldigt toch ook een minister niet van MOORD omdat hij een TBS’er verlof geeft???

  Ik zelf als christen vind trouwens wel dat het condoom gewoon gebruikt kan worden. Want als mensen zich via de temperatuurmethode onthouden van sex, dan heeft dat dezelfde bedoeling als een condoom, namelijk geen kinderen krijgen.

  Dat het condoom ook gebruikt wordt om ziektes tegen te houden dat is met name een gevolg van niet-monogaam zijn. Daar kun je tegen zijn (en ook graag daarvoor respect), maar dat is geen reden om het condoom te verbieden.

  De RK moet je echt niet gaan proberen te overtuigen met het AIDS probleem. Maar dat moet je laten doen door christenen die wel voor het condoom zijn. Die kennen de bijbel en kunnen met échte argumenten aankomen. Want AIDS is geen bijbels-argument dus daar bereik je de paus echt niet mee, geloof mij!

  Reactie door Rutger — woensdag 24 augustus 2005 @ 22.45 uur

 23. odds…

  donates?outweighs infirmity parties.parser piles artificiality jazz misunderstanders odds http://www.sport-betting-site.com/

  Trackback door odds — zaterdag 20 mei 2006 @ 13.37 uur