Indonesië

Vandaag heeft minister Bot gezegd dat nu ook ons land 17 augustus 1945 ziet als dé onafhankelijkheidsdag van Indonesië. Op die dag – twee dagen na de capitulatie van Japan – riepen Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit.

Zoals bekend heeft ons land dat tot nu toe steeds geweigerd. Want waarom zouden we anders daarna nog jaren oorlog gevoerd hebben om de archipel binnen het koninkrijk te houden?

Het heeft zestig jaar geduurd, maar beter laat dan nooit. Het is een volgende stap in het proces van verzoening met het gegeven dat de toenmalige regering en de politieke partijen waarop zijn gezag toen rustte een grote fout hebben gemaakt.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 15 augustus 2005 :: 13.18 uur

46 Comments

46 reacties

 1. Bij Veteranendag 32 een paar pagina’s terug schreef ik op de website, waarop ik op dat onderdeel geen reacties kreeg:

  Hoewel de “politionele acties”, eigenlijk post-koloniale oorlog, als fout wordt gezien, toch een paar achtergronden. 2 dagen na de capitulatie van Japan op 15 augustus riepen Indonesische nationalisten, pemoeda’s, geinspireerd door de Japanse slogan ‘Azie voor de Aziaten’, de republiek Indonesië uit. Toen Nederlanders, die het konden navertellen, -250.000 niet-, verzwakt uit Jappenkampen kwamen, werden ze op straat met gepunte bamboestokken door Indonesische nationalisten, pemoeda’s, vermoord. Hoewel de vergelijking niet geheel opgaat (Nederlanders vormde een wit koloniaal apartheidsregime, joden in Nederland niet, als gewone minderheid) toch de volgende vergelijking: Een jood heeft een 2e W.O.-concentratiekamp overleefd en wordt bij terugkomst in Nederland op straat vermoord vanwege z’n afkomst.
  Dat Nederland daar militair op gereageert heeft is dan niet geheel onlogisch. Maar dat werd een guerilla/vrijheidsstrijd met 6000 dooien aan Nederlandse kant en 70.000? doden aan Indonesische kant, die vervolgens alle witten, gemengden en ‘fout’ in de bersiap- Molukkers, die op het verkeerde paard hadden gewed door in het KNIL te dienen en hadden meegecollaboreerd met de witte bezetters (waar ze geen vrienden mee maakten bij de Javanen), als bootvluchteling het land heeft uitgewerkt.
  Bij de dekolonisatie van Suriname, Zuid-Afrika en Antillen was en is er meer tijden is er geen dekolonisatieoorlog geweest, omdat deze 3 landen niet door Duitsers of Japanners bezet waren geweest, want in Indie was er een machtsvacuum na de Japanse bezetting.

  Reactie van barend — donderdag 30 juni 2005 @ 15.16

  Reactie door barend — maandag 15 augustus 2005 @ 13.40 uur

 2. Ik kan het je nog wel sterker vertellen Barend.

  Je schrijft dat je vergelijking tussen de situatie in Indonesie en je gefantaseerde situatie in Nederland na WO II niet geheel opgaat. Je vergelijking gaat geheel niet op.

  De politionele acties van Nederland in Indonesie hadden als doel om Indonesie als kolonie te kunnen behouden. Punt.
  Zoals Jan Marijnissen in zijn introductie al schrijft, 60 jaar na 17 augustus 1945 wordt deze datum eindelijk door de Nederlandse regering erkend als onafhankelijkheidsdag. Liever laat dan nooit. Een stap in de goede richting.

  Reactie door Henk Tukkers — maandag 15 augustus 2005 @ 15.38 uur

 3. nu nog excuses voor al het leed dat wij daar hebben aangericht

  Reactie door edwin — maandag 15 augustus 2005 @ 15.56 uur

 4. Hoezo wij? Ik was nog lang niet geboren!!!

  Reactie door ACCEPT — maandag 15 augustus 2005 @ 16.01 uur

 5. Had de Nederlandse regering dan moeten zeggen: Ja eigenlijk normaal dat je die koloniale kutariers op straat doodslaat als ze wel een Jappenkamp overleefd hebben. Hadden die kutariers maar niet de koloniale boer moeten spelen en moeten oprotten naar hun eige land, Holland. Want Jappenkampen waren terecht, want Hollandse ariers horen in hun eigen land Nederland. God straft meteen. Eigen schuld dikke bult. En dat kutariers op straat gelyunched worden is ook normaal. God straft dubbel. Dus eigenlijk wel goed dat machtsvacuum en zo’n onafhankelijkheid pleit ons vrij om die domme kutariers aan hun lot over te laten na 350 jaar koloniaal verleden en normaal te dekoloniseren zoals in Suriname. En eigenlijk best normaal om alle Indo’s halve zolen en Molukkers met hun eigen staat RMS fantasienshit ook etnisch weg te zuiveren. Niks Verenigde staten van Indonesie, niks zelfbeschikking van Atjehers, niks zelfbeschikking van Papoeas en Molukkers, gewoon Merdeka Indonesia ofwel Javaans Indie. Kamerbreed was men toen voor militair ingrijpen ook de SDAP de voorloper van de PvdA. Maar ja, toen bestonden de intelligente SP-ers nog niet met hun wijsheid achteraf.

  Reactie door barend — maandag 15 augustus 2005 @ 16.08 uur

 6. barend heb je ook een bron voor het doodslaan want dat verhaal ken ik niet

  de politionele acties waren vanwege het uitroepen van de onafhankelijkheid en waren gewoon fout

  accept, nederland was wel geboren

  Reactie door edwin — maandag 15 augustus 2005 @ 16.16 uur

 7. Het is weer een ‘vreemde politieke tijdreis constructie’ die de regering hier tentoonspreid. Toen ging het niet op, maar nu met nOg verder terugwerkende kracht wel… tssssss.

  Er zijn ‘politionele’ acties geweest, dus dan zet je die mensen, compleet met medailles, ook een hak, idem wellicht vooor de indonesiers die aan de Nl zijde stonden.

  Voor de goede orde, barend is een ander persoon die dezelfde naam gebruikt.
  Ik schrijf deze met een hoofdletter en de url in de naam is aanklikbaar.

  Reactie door Barend — maandag 15 augustus 2005 @ 16.35 uur

 8. ..ik kan het niet onderdrukken..bij dit bericht moet ik toch steeds aan Willem Oltmans denken…die met Kennedy heeft gesjoeld en met Soekarno een innige band had…die heerlijke relnicht Willem,..kleurrijk en stapelgek..ik verlang naar zo-n mensen…we moeten het vandaag doen met Bart Chabot waar Sjef van Oekel en Herman Brood ook al wijlen zijn..
  Waaarrrrr zijn ze gebleven..?? Oltmans zou trots zijn,dat meneer Bot toch nog wat..toegeeft…

  Reactie door eric — maandag 15 augustus 2005 @ 16.38 uur

 9. @6 edwin
  Een Indische vrouw, dus gemengd Europees/Indonesisch, vertelde mij dit bij de Pasar Malam Besar, de Indische markt op het malieveld in Den Haag van 9-19 juni 2005, bij een stand over Jappenkampen: Nederlanders, moesten door hun voormalige beulen, de Japanners beschermd worden tegen de inlandse bevolking= autochtone Indonesiers, omdat ze met bamboestengels werden doodgeslagen. Zij bevestigde dat verhaal, dat ik wel eens gehoord had en of gelezen in een krant. Ik zei tegen haar dat er veel te weinig over Jappenkampen bekend was en dat ik pas op de Pasar Malam voor het eerst eens het getal van 250.000 gehoord had (6 miljoen van de Europese kampen is een paraat getal voor velen, ontkenning is juridisch strafbaar in veel landen) en dat daar veel te weinig documentaires op tv over zijn gemaakt zijn vergeleken met de Europese vernietigingskampen en dat ik dit verhaal wel wist, maar een grotere groep jongeren niet. Verder had je ook buitenkampers en Chinezen en had de Japanse minderheid in Indonesie, die samen met Koreanen een 5e kolonne vormde. Er bleken al wapens in Japanse winkels in Indie te zijn, beweert Pans Schomper. Maar ik ben geen superdeskundige.
  Ik ben nu bezig met een best-seller boek van die Pans Schomper, 16-jarige zoon van een hotelier in 1943, geheten “Indie vaarwel”, die ook met een stand op de Pasar Malam Besar stond, die zijn periode in Jappenkampen en de periode na de Japanse capitulatie, de bersiap, beschrijft. Als Soekarno een jaar na de Japanse capitulatie de onafhankelijkheid had uitgeroepen, na enig herstel van het vooroorlogse koloniale gezag, was de situatie een heel andere geweest. Goede documentaires op tv zou de meningsvorming ten goede komen om een goed beeld te krijgen van die tijd.

  Reactie door barend — maandag 15 augustus 2005 @ 16.46 uur

 10. de vader van een vriendin van mij had ook in een japenkamp gezeten, is 35 jaar later aan de gevolgen daarvan overleden omdat de jappen het leuk vonden nieren kapot te slaan, maar dat verhaal ken ik niet als het waar is was dat een incident en iedergeval geen reden voor de 2 ‘politionele acties’

  Reactie door edwin — maandag 15 augustus 2005 @ 17.04 uur

 11. Het lijkt me niet meer dan normaal dat een land, zover verwijderd van het hoofdbestuur, en waar wij als Nederlanders mede onze welvaart vandaan haalden, liefst de zaken zelf wilden regelen en profiteren van de rijkdommen welke hun land kon bieden.
  Soekarno is geen terrorist geweest maar iemand met een visie.
  Dat onze regering dit zo laat wilde erkennen zal wel te maken hebben gehad met de planters e.a. die middels slavenarbeid hun vermogen hebben vergaard.
  Laten ze dan niet aan mijn kop zeuren met tempo doeloe maar de waarheid onder ogen zien dat ze het volk van Indonesie hebben uitgebuit en geef terug wat ze hebben verdiend.
  Maar daar zul je de handen wel niet voor op elkaar krijgen.

  Reactie door J.Kreuning — maandag 15 augustus 2005 @ 17.30 uur

 12. @ 6Edwin
  Nog een bron Teletekstpagina 220 Netwerk op 15 augustus 2005:

  In Netwerk een reportage over de aanval op een evacuatietransport in Soerabaja in oktober 1945, waarbij ruim 100 Nederlandse vrouwen en kinderen omkwamen. In de eerste maanden na de Japanse capitulatie (die periode heet bersiap weet ik), vandaag 60 jaar geleden, heerste wanorde, chaos en geweld in Nederlands-Indie.

  Ongeregelde strijdgroepen van met messen en bamboesperen bewapende nationalistische jongeren (pemuda’s, heetten die weet ik) zaaiden dood en verderf onder de Nederlanders die in en buiten de interneringskampen de oorlog hadden overleefd.

  Kijken dus naar Netwerk, Nederland 1 vanavond om 20.30-21.05 uur of de herhalingen van 00.15-06.15 uur. Op Nova gaat het ook over 17 augustus met een Indie-veteraan. Die veteranen hadden het ook over “incidenten” of “excessen” of volgens het oorlogsrecht oorlogsmisdaden.
  Politiek en regeren is vooruitzien en met kennis terugzien, maar ik ben vergeten of de SP-fractie akkoord is gegaan in 1993 met het beschermen van de enclave Scebrenica. Luns liep een beetje achter dat hij Nieuw-Guinea in 1964 niet wilde dekoloniseren, terwijl koloniale mogendheden als Engeland en Frankrijk wel aan het dekoloniseren waren, hoewel dat tussen Frankrijk en Algerije zelfs in 1961 nog vrij bloedig was.

  Reactie door barend — maandag 15 augustus 2005 @ 18.32 uur

 13. Barend, het heeft weinig zin om op dit forum mensen op te roepen om naar een reportage over de waarheid te kijken. Lees maar een wat van de reacties voor jou, men gelooft liever leugens.

  Reactie door Sjoerd — maandag 15 augustus 2005 @ 21.48 uur

 14. barend, is erg wat er toen gebeurd is, had al een keer iets gelezen over indonisiers die door jappen opgeleid werden, wist niet dat dit ervan gekomen was

  maar hoe erg ook, dat was geen rechtvaardiging voor wat nederland daar gedaan heeft en ook niet de oorzaak

  nederland moet gewoon haar excuses aanbieden voor 300 jaar overheersing en de politionele acties ook moet de nederlandse regering de nederlandse militairen die daar gevochten hebben excuses aanbieden

  Reactie door edwin — maandag 15 augustus 2005 @ 23.23 uur

 15. 17 augustus 1945. Iemand in Indonesie, die Soekarno heet, roept de onafhankelijkheid uit. Stel dat een idiaan in de V.S., een inuit/eskimo in Canada, een Aboriginal in Australie, een Maori in Nieuw-Zeeland de onafhankelijkheid uitroepen, dan neem je dat toch ook niet serieus. Of moeten dan alle blanken ook weer terug naar Europa?
  Sterker nog. Indonesie heeft alle buitenlanders het land uitgetrapt, die geen rasechte Indonesiers waren. Als Janmaat alle niet blanke buitenlanders uit Nederland had weten te trappen, was hij toch ook niet zo’n held geworden als Soeharto? Oké, maar buitenlanders maken hier nog niet (helemaal) de dienst uit.

  Reactie door Sjaak — maandag 15 augustus 2005 @ 23.37 uur

 16. Als je een land 300 jaar leegrooft kun je wat verwachten…

  Reactie door Kees — dinsdag 16 augustus 2005 @ 7.34 uur

 17. ik weet er te weinig van om te reageren .puur om het feit dat er vroeger op school tijdens de geschiedenisles nooit aandacht is besteed.IK WEET NU WAAROM.

  Reactie door texas henkie — dinsdag 16 augustus 2005 @ 9.24 uur

 18. Gaan we nu ook de proclamasi van de vermoorde RMS-Molukker Soumoukil voor een eigen staat ook erkennen? En waarom is er altijd zoveel aandacht voor 15 doden bij een staatsgreep van Bouterse in Suriname (omdat het een klein landje is dat we nog wel aankunnen?), terwijl er bij de machtswisseling van Soekarno en Soeharto tegen de 1000.000 doden zijn gevallen. Of is dat een detail van de wereldgeschiedenis?
  Ook Indie-veteraan Ponce Princen, die overliep naar de pemuda’s, Indonesische vrijheidsstrijders (door Indie-veteranen peloppers genoemd)of TNI, de naam van het toen opgerichte Indonesische leger, heeft zich later voor de mensenrechtenschendingen in Indonesie ingezet.

  Reactie door barend — dinsdag 16 augustus 2005 @ 9.29 uur

 19. Aan de weinige reacties op deze site blijkt de geringe kennis over die periode en over Indonesie, omdat er te weinig documentaires op tv over zijn gemaakt. Veel postkoloniaal calvinistisch erfzondecomplex en zondebesef proef ik, hoewel niet alle kanten van de verhalen bekent zijn. Naast het boek Indie Vaarwel van Pans Schomper is er het Moluks Historisch Museum, Kruisstraat 313, 3581 GK Utrecht, 030-2367116, http://www.museum-maluku.nl Ik ben er wel eens geweest. Naast Nederlandse en Engelse kolonialen die aan Japanse spoorlijnen zoals Pakan Baruspoorlijn en Birmaspoorlijn hebben gewerkt met onder elke biels 1 dode, hebben ook veel Indonesische dwangarbeiders, Romusha’s geheten de dood daar gevonden onder Japanse bezetting.

  Reactie door barend — dinsdag 16 augustus 2005 @ 9.47 uur

 20. Dus Jan, als je rug wat beter is moet je eens met Krista van Velzen naar het Moluks Museum gaan. Misschien de “volgende stap in het proces van verzoening met het gegeven dat de toenmalige regering en de politieke partijen waarop zijn gezag toen rustte een grote fout hebben gemaakt”, zoals jij schreef hierboven, DAT ZIJ DE ONAFHANKELIJKHIEDSVERKLARING VAN MOLUKKER SUMOUKIL niet serieus hebben genomen.

  Reactie door barend — dinsdag 16 augustus 2005 @ 10.06 uur

 21. @19

  Er is sowieso onder de bevolking weinig kennis van geschiedenis, lokale geschiedenis en wereldgeschiedenis, dus zo vreemd is dat eigenlijk niet. Geschiedenis onderwijs is in Nederland enorm westers gericht. We kennen de Europese ontdekkingsreizigers, maar wie weet wie Zheng He is?

  Hetzelfde geld voor aardrijkskunde. De meeste mensen kennen b.v. de grote steden in Europa en de VS, maar vertel ze over de miljoenensteden achter Moskou en in China (behalve de bekende steden langs de kust) en ze staan met de mond vol tanden.

  Reactie door Joop — dinsdag 16 augustus 2005 @ 10.33 uur

 22. Nou, alweer een incident in een dorp in Suriname na de onafhankelijkheid in 1975, namelijk 40 doden in 1986 staat er nu op teletekst 125. Samen met 15 decembermoorden met Bouterse in 1982 wel 55!! dooien. Veel hoor. Maar niets vergeleken bij de 100.000den doden in Indonesie na 17 augustus 1945 of na 1949. Hoeveel doden zijn er na 1949 gevallen in Atjeh en in de koloniale Atjehoorlog rond 1900 en waarmee Indonesie nu in Helsinki een vredesverdag heeft gesloten? Dat staat dan weer niet op teletekst, misschien omdat er niet 100.000 dode Surinamers zijn gevallen bij de onafhankelijkheid en wel 100.000 dode Indonesiers zijn gevallen bij de politionele acties tussen 1945 en 1949 door Nederlandse militairen in Indie/Indonesie.

  Reactie door barend — dinsdag 16 augustus 2005 @ 11.49 uur

 23. Zeker zijn wrede dingen gedaan tegen Nederpanders, “Inso’s” enz. in de bersiap-periode na de capitulatie van de Japanners. Maar de fundamentele oorzaak van alle ellende blijft natuurlijk toch liggen in de soms uiterst wrede koloniale uitbuiting door de Nederlanders vanaf ongeveer 1600. Toen de Engelsen gedurende een korte periode (in de 19e eeuw) heersers waren over “Nederlands” Indië ervoer de bevolking dat als een verademing, en ze verzette zich ertegen toen de macht weer aan de Nederlanders werd overgedragen.
  Het uiroepen van de onafhankelijkheid door Soekarno en Hatta was een natuurlijk gegeven in de dekolonisatieperiode. De Nederlandse regering verzette zich daar echter op een onverantwoorde manier tegen en wilde hoe dan ook de staatkundige banden met Nederland in stand houden. Bij beide “politionele acties” (een eufemisme voor regelrechte oorlogvoering) heeft de Veiligheidsraad dan ook ingegrepen. Er is zelfs een internationale boycot tegen Nederland gevoerd. Alleen de CPN verklaarde zich duidelijk tegen het militaire optreden van Nederland en solidair met de Indonesische vrijheidsstrijd.
  En Barend, Nederlanders hebben ook heel wreed opgetreden. Speciaal berucht is R. Westerling geweest, die in Zuid-Celebes duizenden burgers over de kling heeft gejaagd, en voor zijn oorlogsmisdaden nooit is berecht.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 16 augustus 2005 @ 11.55 uur

 24. Natuurlijk: “Nederlanders en Indo’s”(2e regel)!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 16 augustus 2005 @ 11.56 uur

 25. Nou ik het toch over vuile Nederlandse handen heb met bloed eraan. Bij de genocide van Banda moorden Nederlanders bijna alle Bandanezen uit om de kruitnagel- of nootmuskaatbomen in handen te krijgen in de 17de ? eeuw.

  Reactie door barend — dinsdag 16 augustus 2005 @ 12.17 uur

 26. Ik heb me hooglijk verbaasd over het betreffende bericht. “Met terugwerkende kracht” erkennen we het alsnog. Wat betekent dat concreet? Dat zij die tussen ’46 en ’49 in Indonesie een uitkering van de Nederlandse Staat genoten die maar weer moeten terugbetalen en claimen bij de Indonesische overheid? Wat een onzin zeg. Met als klapstuk de toevoeging dat de politionele acties wel kaarsrecht overeind blijven. Zo blijft het een zeer hol gebaar en het goedkoop terughalen van het morele gelijk.
  Veel en veel liever had ik gezien dat men excuses aan had geboden voor de politionele acties (zowel aan de Indonesiers als aan de oud-strijders, die er mmestal ook niet zo heel veel aan konden doen). Gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer, maar we mogen er wel spijt van hebben. Dan kan men tenminste ook eens beginnen met te erkennen dat, hoewel-ie ook wel het e.e.a. op zijn kerfstok heeft, Poncke P. in elk geval de moreel juiste keuze heeft gemaakt, ondanks de gevolgen die dat voor hem persoonlijk en zijn familie heeft gehad.

  Reactie door Bolleke — dinsdag 16 augustus 2005 @ 15.22 uur

 27. Is dit belangrijk?????

  Reactie door ReneR — dinsdag 16 augustus 2005 @ 22.50 uur

 28. Ja, dit onderwerp is belangrijk. We kunnen alleen aan een goede toekomst werken als we bereid zijn om onze fouten in het verleden te erkennen.

  Reactie door Henk Tukkers — donderdag 18 augustus 2005 @ 1.37 uur

 29. wat heeft bot nu weer gedaan. de beerput gaat weer open, maar komt de echte waarheid naar boven? mij lijkt het alleen een kwestie geld. want waarom zouden wij op eens anders moeten denken na 60 jaar. wat ik wel weet is dat ons land samen met japan naast elkaar zitten en een krans leggen bij een monument dat er is voor onze familie die voor ons gestorven zijn. terwijl japan nog steeds niets bij name noemt voor wat ze ons aangedaan hebben. welk belang dienen onze vertegenwoordigers dan? die van auto import (het geld dus)of van het volk? heeft bot nu iets gedaan van uit zijn hart tegenover de indo’s en indie gangers of moet er nog het een en ander gebeuren om de handel met indonesie te verhogen zodat we minder last hebben van de chineze concurentie?

  zelf ben ik een indo van 48 jaar. ik hoor nog wel eens iets van onze volksvertegenwoordigers over de indo’s, maar meer over indie gangers. mijn ouders en voorouders hebben net als de joden veel verloren in indie. hiervoor hebben zij een schamele uitkering gekregen, terwijl de joden een veel grotere vergoeding hebben gehad. DUS het draait allemaal om geld. is het daarom ook dat je zo weinig hoort van de indo’s. de hoge heren hebben al lang beslist, er moet meer in het laatje blijven en beter is dat er nog meer bij komt.

  Reactie door Wally — donderdag 18 augustus 2005 @ 11.45 uur

 30. Uiteraard gaat Bot daar niet alleen naar toe om spijt te betuigen en dat soort dingen. Er zit vast nog veel meer achter en in de toekomst zullen we wel zien wat dat was.

  Ik kan me soms best storen aan al dat gedoe over oud-Indië-gangers en hoe boos men word als je er iets verkeerds van zegt. Als je iets verkeerds over oud-SS-ers zegt, dan is het goed, maar je moet niets verkeerds zeggen over oud-Indië-gangers. Die mogen allemaal monumenten hebben en weet ik het wat allemaal.

  Reactie door Fjodor — donderdag 18 augustus 2005 @ 12.48 uur

 31. @ Wally (29) en Fjodor (30):

  Dit nieuwe “gebaar” heeft zo lang geduurd omdat de oud-militairen die in “Indië” hebben gevochten zich altijd sterk hebben gekant tegen erkenning van de uitroeping van de onafhankelijkheid door Soekarno en Hatta. Dus ik vind het helemaal niet zo verwonderlijk dat het nu pas gebeurt, maar waar wel goed dat het eindelijk gebeurt.
  Dit staat los van de verhoudingen met de vroegere bezetter Japan. Dit land is immers in augustis 1945 uit Indonesië vertrokken en had niets van doen met de “politionele acties”.
  Nederland heeft al jaren economische betrekkingen met Indonesië, en ook een speciale ontwikkelignsrelatie met dat land gehad. Ik zie niet dat achter de nieuwe stap meer moet worden gezocht dan de inlossing van een oude “ereschuld”. Zeker hebben Nederlanders en Indo’s ook geleden door de gebeurtenissen vroeger, maar dat mag een “normalisatie” van de onderlinge verhoudingen tussen Nederland en Indonesië, na al die jaren, niet in de weg staan.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 18 augustus 2005 @ 14.12 uur

 32. #30..hoe dan ook, geen vergelijking mogelijk. Tegenwoordig met her referentiekader van nú is het gemakkelijk om over mensen in het verleden te oordelen, maar met het referentiekader van de mensen tóen kwamen ze tot hun eigen oordeel. Andere tijden.

  Reactie door Kees — donderdag 18 augustus 2005 @ 19.34 uur

 33. Toch vraag ik me af of het wel goed is dat Bot deze dag erkend. Het gaat voorbij aan de positie van de Molukkers, die lang niet altijd even hoffelijk zijn behandeld door Sukarno en zijn opvolgers, noch door Nederland en de internationale gemeenschap.En dan druk ik me mild uit.

  Reactie door Johnito — vrijdag 19 augustus 2005 @ 18.58 uur

 34. Het gaat dan ook alleen maar om de handel en de wandel. Zo zag ik een tijdje geleden op tv een indonesische minister fel uithalen naar Nederland(ers) (ongewenste vreemdelingen, meldplicht voor Nederlanders e.d.) en dit is dus gewoon ouwerwetse “politiek’. En de Molukkers zijn mooi in de steek gelaten ja.

  Reactie door Kees — vrijdag 19 augustus 2005 @ 19.27 uur

 35. Die Japanse werkkampen (geen vernietigingskampen) hadden de Japanners afgekeken van de Nederlanders die al in 1927 zo een instelling hadden ingericht te Boven Digoel/ Tanah Merah (Nieuw Guinea) daar zaten 3000 Indonesiërs vast zonder vorm van proces.

  De erkenning van 17 augustus 1945 als stichtingsdatum van de Repoeblik Indonesia is jaren lang tegen gehouden door de N.I veteranen, maar vooral de Indo’s, die hier in NL kwamen als de eerste asielzoekers. 10-tallen jaren hebben zij ons verveeld met hun slachtofferverhalen, terwijl zij gewoon collaborateurs met de Nederlandse bezetter waren.
  In die verhalen komen de “inlanders” die o.a. gedwongen waren als romusha en Ianfu (“troostmeisje”) voor de nieuwe bezetter te werken niet voor. Deze “inlanders” moesten na gedane arbeid lopend naar huis, stierven aan de kant van de weg, waar zij door de ratten werden opgevreten. Station Tanah Abang te Jakarta was een groot sterfhuis. Ze ware te zwak om……..

  In al de Indo verhalen in NL verteld komt geen “inlander” voor, hoogstens een vrouwtje waarmee ze vanachter het gedek een eitje voor een jurk konden ruilen (er waren ook goeie Inlanders). Jarenlang hebben we verhalen moeten aanhoren over niet betaalde salarissen, een kille ontvangst en het negeren van deze mensen door de NL regering. Terwijl zij en vooral hun kinderen het beter hadden gekregen dan zij ooit hebben mogen dromen.

  Die gespeelde verbazing toen de poorten van de interneringskampen opengingen en zij het rood-wit zagen wapperen,, die “bruintjes” hadden zich ineens tegen de mensen gekeerd die niets dan goeds voor hen hadden gedaan. Voordat de Japanners kwamen heeft Nederland jarenlang een beleid van repressie gevoerd en daar hebben ze terecht de tol voor moeten betalen. Indië verloren rampspoed geboren, e ris nog een beerput vol vreselijke verhalen. Nou is het wachten op iemand die de kracht heeft de loodzware deksel die de put aan het oog onttrekt, te lichten.

  Reactie door londoh — vrijdag 19 augustus 2005 @ 19.53 uur

 36. Ik ben een zoon van een indo en een blanke moeder,mijn vader heeft ook in een jappen kamp gezeten en heeft daar nooit meer over willen praten. Twee jaar geleden is hij helaas overleden en langzaam kom ik nu teweten wat er toen allemaal gebeurd is. Ik schaam mij dat ik een hollander ben!!!

  Reactie door Dave Groeneveld — donderdag 1 september 2005 @ 9.25 uur

 37. Voor heel veel mensen word die 60 jaar alleen erkend door Nederland zelf.
  de rest van de wereld erkend 27 nov 1949 waarna op 17 augustus 1950 pas de eenheidsstaat republik indonesia was uitgeroepen en dus een feit werd.
  Wat moesten die molukkers wel niet denken die op hulp van Nederland wachtten toen het indonesisch leger hun land kwam binnen vallen met wapens die zij van de Nederlanders hadden gekregen om de RMS strijders tegen te houden.De RMS is in feite eerder geploclameerd dan de RI van Soekarno nl. op 25 april 1950.
  zij moesten vanaf 1950 t/m 1963 doorvechten
  zonder internationale hulp totdat hun president wijlen. dhr. christian Soumokil werd gepakt en geexcuteerd aan een kruis.
  400 jaar bediend door Molukkers en dan zoiets flikken.
  en nu ook nog 60 jaar erkenning ?
  ook is West-papua (irian jaya) een voorbeeld van een 2e x onderdrukt worden..
  oost-timor is nu vrij van indonesie en hun jihad troepen..,maar de molukken,west-papua en celebes worden nog getijsterd door die indonesische troepen.
  beelden die echt belangrijke informatie bevatte mocht niet eens op de tv komen.

  foute boel nu snap ik waar indonesie het corruptiebeleid vandaan heeft nl. Van de Nl. Regering.

  http://www.geocities/alifuru67

  staan zaken die men misschien niet tegelijk begrijpt maar zat plaatjes die
  bewijzen wat het Indonesisch politiek toneel uitvoerd.

  Reactie door Geintergreerde — zondag 19 februari 2006 @ 16.42 uur

 38. http://www.geocities.com/ambon67/noframe/index67.htm

  sorry had de verkeerde link

  Reactie door Geintergreerde — zondag 19 februari 2006 @ 16.47 uur

 39. ^^ Goede reactie van “Geïntegreerde”!

  Morgen is het 1 mei.. Waarschijnlijk wordt het een zoveelste trieste dag zonder aandacht voor de fascistische uitspattingen van het koloniale leger in Jayapura wanneer daar misschien de Morgenstervlag weer gehesen zal worden door mensen die het stokje er niet bij neerleggen, die waardig willen leven.

  Met het vernietigen van Papua en het uitroeien van de bevolking sterft voor mij de illusie op een duurzame wereld waar mensen bestaan.

  De mens is slim genoeg om allerlei uitvindingen te doen waarmee natuurlijke evenwichten verder verstoord worden, maar kennelijk over het algemeen te dom om er duurzaam mee te leren leven – vooral een gebrek aan vermogen tot samenwerken, denk ik.

  De vernietiging van de zeldzame samenlevingen waar evenwichten nog in enige mate door de mens beheerst worden staat voor mij een beetje symbool voor het kennelijke verstandelijk onvermogen bij de mens om te voorkomen dat men de eigen kinderen vernietigt.
  (En dat laatste gebeurt dan meestal onder aanvoering van drogredenen, vertoon van hypocrisie waar ik heel cynisch van wordt. .. en het toppunt is wel wanneer Nederlandse politici dan ook nog eens pleiten voor stimulering van de bevolkingsgroei. :S )

  Martijn

  Reactie door Martijn IJzereef — zondag 30 april 2006 @ 12.40 uur

 40. Wat een studentikoos gelul allemaal zeg.
  Nederland was een imperialistisch land, of men weet niet meer dat twee en twee, vier is.
  Indië was van de Indiërs en niet anders.
  Ook hier ging het om de diefstal van grondstoffen e.d.
  Hulde aan wijlen Ratio Koster, aan Piet van Staveren en al die anderen, die aan de goede kant gingen staan.
  Walgen doe ik nog steeds van de bewierookte Indië-vrijwilligers die gingen vechten tegen de communisten.
  De toenmalige vertegenwoordiger van het ANJV, Fred Schoonenberg, zei niet voor niets:
  “Maak van onze jongens geen SS-ers”
  De smeerlap W. Drees ging door met zijn praktijken.

  Reactie door Arie van Kooten — donderdag 1 juni 2006 @ 16.49 uur

 41. Alle oorlogen zijn heftig ziek, Vooral als het gaat om te kolonialiseren en jezelf economisch te verrijken (1 reden tot oorlog). Ook je geloof uirbreiden op deze aardkloot met geweld is ook ziek (een 2e reden tot oorlog) Dit was vroeger zo en dat gaat door tot het einde der banale mensheid.
  Ik zelf als indo heb ook een opa gehad die in een jappenkamp heeft gezeten en heb ouders en familie die ternauwernood aan de dood zijn ontsnapt. Tja, wat doe je als je jong bent en zoekt avontuur en je gaat de dienst in om maar naar het buitenland te gaan.Want Nederland was een koud kikkerlandje volgens mijn leidse opa. Er breekt oorlog uit, je bent geen echte soldaat maar iemand die als een soort politie moet optreden ter bescherming van de nederlandse kolonie. Je wordt gevangen genomen en moet meehelpen aan de dodenspoor
  waarna je geluk hebt het te overleven om je hele familie met je indonesische vrouw naar Nederland over te brengen. Je komt die trauma nooit meer te boven evenals je kinderen niet die de leeftijd hadden om alles nog te herinneren tot aan het eind van hun leven. Wat doe je dan als kleinkind
  die wonder boven wonder gelukkig nog geen oorlog heeft meegemaakt en het allemaal niet kan bevatten hoe de mensheid zo cruel kon/kan zijn? Je leeft verder met de hoop zoveel mogelijk info te verschaffen en het aan de volgende generatie door te vertellen. Dat je nooit moet rekenen op enige voldoende hypocriete medeleven van de wereldstaat, achterstallig loon of enige
  ander leedverzachtende compensatie.
  Wat me wel tegenvalt, als derde generatie indo, is dat er voor de hele indische gemeenschap die Nederland heeft helpen blijven te bestaan in Indonesie geen eigen monument heeft. Niet te verwarren met het
  monument dat bestaat als kolonisatie-monument die afgezet wordt voor alleen de hoge pieten tijdens de 15aug. herdenking.
  Ach, alles wordt zo verdoezeld alsof we er maar blij mee moeten zijn. Geef de oudere
  mensen nog een strohalm VOORDAT die allemaal doodgaan van verdriet.
  We leven nu allemaal in een welles nietes situatie. Voor de meeste indo’s heeft Nederland allang verlies geleden. Geef deze generaties nog een beetje eer door een groots monument waardoor de oudjes
  rustig ‘heen kunnen gaan’ en hun geloof in ook hun Nederland een beetje bij kunnen schaven. Met hartelijk grtzz, Randy
  1 van de nieuwe generatie ambassadeurs van het Indisch Huis

  Reactie door Randy S. Mark — woensdag 30 augustus 2006 @ 17.35 uur

 42. We eisen van de Turken de genocide op Armeniers te erkennen terwijl Nederlandse geschiedenis meer dan één zwarte bladzijde heeft die amper besproken wordt. Wanneer komt er in de Nederlandse geschiedenisboeken te staan dat de VOC een dubieuze manier van “handel” drijven had en wanneer gaat Nederland erkennen dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan volkerenmoord? Sukarno rules!!!

  Reactie door Eric — vrijdag 6 oktober 2006 @ 21.37 uur

 43. lekker seksen

  Reactie door piemel — zondag 15 oktober 2006 @ 19.01 uur

 44. Wie kan mij helpen?
  Ik ben op zoek naar wetenschappelijke studies over geweld tegen indo’s gedurende de “bersiap”.
  Wie waren de geweldsplegers en wat waren hun motieven?
  Wat was de houding van de indonesische gezagdragers en regering t.o.v. dit geweld?
  Had geweld voorkomen kunnen worden?

  Reactie door iwan faiman — vrijdag 27 oktober 2006 @ 23.45 uur

 45. Ergens in september 2006s heeft Premier Balkenende de nederlandse bevolking aangespoord de V O C-mentaliteit weer te laten herleven.
  De reactie van 16 miljoen zielen waren zeer pover. Wie weet zitten we over 50 jaar
  weer hierover te filosoferen. Rechtvaardige
  gezagsdragers komen van onder het volk voort, ook in Nederland. Het kan niet anders
  indien de virus van het slavendrijver”s “vak” in de gene is blijven
  steken en dat de verwiojdering ervan door geen enkel hedendaagse gezagdrager, is te bewerkstelligen. Zolang de overgrote merendeel van delfstoffen hoognodig voor het voortbestaan van het Noorden, onder de evenaar liggen en blijven liggen, zal de mens die zich heeft weten te ontwikkelen soms zelfs met de uitroeing van hele bevolkinggroepen, om dit te verkrijgen, alles doen om dit zo te behouden. Zolang de overgrote merendeel van de bevolking in deze industrie landen dit niet kunnen beseffen en hun bestuurders tot andere gedachten weten te besturen, zullen wij s”morgens
  dood en verderf van mede aardbewoners voor ontbijt op tafel zien. Als wij een vredelievende natie zijn, waarom dan als nummer elf staan op de lijst van naties die
  alhoewel wij 16.7 miljoen zielen op een oppervlak van 1027 km2 zijn, toch elk jaar weer opnieuw zo”n negen biljoen euro op de begroting uittrekken voor wapen fabrikage/aankopen. Dat de Amerikanen voor het jaar 2007 weer 500 biljoen hebben gevraagd voor de oorlogvoering/souvereine landen en gebieden bezetten, mag niemand baten. Weet wel dat het
  geld dat de zes “vijanden” van de Verenigde Staten en Europa voor hun verdediging op de begroting van 2005 heeft staan, amper 130 biljoen zijn en zo”n dertig (30%) van de overige landen zijn. Het land Israel besteed ook hetzelfde als Nederland, 9 miljoen euro per jaar en is op de tiende plaats op de wereld ranglijst. Op het moment dat ik hier reageer, staat de digitale
  telraam van de oorlogsvoering, in Irak op US$ 333. De derde wereld heeft als wapens veroestte geweren en alleen maar de knowhow van aanmaak van springstoffen. Zij beschikken niet over
  vliegdekschepen, gevechtsvliegtuigen dat de beste radarsystemen niet kunnen waarnemen. Wij beschikken over munitie dat zelf hun weg naar hun doelen weet te vinden. Pas konden wij op Discovery nog genieten van het geweer dat de tegenpartij verscholen achter een rotsblok, kan treffen
  Sorry dat ik zo breed heb gereageerd. Wij moeten ons niet door anderen over zulke kwesties laten misleiden.

  Reactie door robert — vrijdag 3 november 2006 @ 22.56 uur

 46. Wat ik erg jammer vind is dat heel weinig Nederlanders echt iets over het voormalig Nederlands Indië afweten. Ik heb er mijn jeugd en de Japanse bezetting door gebracht. Ik heb (en nog) ziels veel van dat land en volk gehouden. Ben terug geweest in 1996 voor een maand, pracht land Indonesië, lief volk.
  Ben terug geweest waar ik eens woonde met mijn ouders.
  Jammer dat er in 1945/46 niet door de toenmalige regering met Sukarno is onderhandeld. Ik heb Sukarno’s graf in Blitar (Oost Java) bezocht.

  Reactie door Elizabeth van Kampen — vrijdag 27 april 2007 @ 18.37 uur