De keuringsdienst

Nu ik noodgedwongen de afgelopen tijd rust heb moeten nemen, zie ik ook tv-programma’s waar ik normaal nooit aan toe kom. Zo heb ik op de BRT weer afleveringen van Bonanza gezien. Ik zag crimi’s waar ik nog nooit van gehoord had, laat staan ooit gezien. (Die engelse zijn de beste!)

Vanavond zag ik voor het eerst de Keuringsdienst van Waarde van de RVU op N3, een geweldig en onthullend programma.

Wist je dat Bar le Duc Frans is voor Utrecht en dat het bronwater met die naam dus ook gewoon uit Utrecht komt, en dat hetzelfde geldt voor Sourcy? Het is precies hetzelfde water dat het waterleidingbedrijf uit dezelfde waterloop oppompt.

Voor mij ook geen dekbed met dons. Het programma liet zien hoe in Hongarije ganzen gefokt om drie maal in hun leven kaal geplukt te worden om de mens te warmen. ‘Nee, dat gebeurt niet meer, dat is verboden’, zei de handelaar.

Oh ja, en de stelling over brood ‘hoe donkerder, hoe gezonder’ is onzin.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 16 augustus 2005 :: 22.27 uur

69 Comments

69 reacties

 1. Haha, vermaak je je achter de tv? Laat de opwinding over verkoopsprookjes niet in je rug schieten.. ;)

  Ik vind trouwens de spotjes over de nieuwe zorgwet (nu op de radio en tv) ergere volksverlakkerij. ‘is dat dan niet duurder’ ‘Dan krijg je geld van de belastingdienst terug’… eerst zien dan geloven…

  Reactie door Renske — dinsdag 16 augustus 2005 @ 22.43 uur

 2. Ja en melk is ook slecht voor je gezondheid. Bruinbrood eigenlijk ook. Ik wist het al veel langer.

  Wederom was het de media en de overheid, die dergelijke zaken zo vaak hebben gepromoot, dat haast geen mens dan meer daarover kritisch ging nadenken.

  Reactie door ReneR — dinsdag 16 augustus 2005 @ 22.46 uur

 3. Zo te lezen moet je eens wat vaker TV kijken Jan, dan kom je nog iets aan de weet ;)
  En hoe donkerder hoe gezonder? Ach, ik denk dat niets zozwart/wit is als men ons wil doen geloven…

  Reactie door Robert — dinsdag 16 augustus 2005 @ 22.50 uur

 4. Mijn favoriet is nog altijd
  “Yes, minister.”
  Politieke satire op maandagavond op BBC4.
  Oude afleveringen uit de jaren ’70, maar ik geniet er nog altijd van.

  Mvg,

  Rob

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 16 augustus 2005 @ 22.50 uur

 5. Het leven bevat vele gewone dingen…
  tot we ze gaan snappen…

  Reactie door Barend — dinsdag 16 augustus 2005 @ 22.59 uur

 6. Inderdaad een zeer goed programma Keuringsdienst van waarde. De afleveringen die nu uitgezonden worden zijn herhalingen met evt. updates erin verwerkt. Dit programma zal ook wel sneuvelen in de vernieuwingsdrift van staatssecretaris v/d Laan?!

  Reactie door Jules Timmerman — dinsdag 16 augustus 2005 @ 23.05 uur

 7. Hoi Jan,
  Wat ons eten betreft als je alles op de verpakking na moet kijken dan kan je in feite weinig meer eten. Zoveel geur, kleur, smaakstoffen en andere toevoegsels zitten er tegenwoordig in ons eten dat het niet leuk meer is.
  Wat het brood betreft, het gezondste is nog brood zelf bakken dan weet je tenminste wat er in je brood zit.

  Maar verder vermaak je, je prima met de televisie lees ik Jan. Rustig aan blijven doen met je rug hoor.

  Reactie door Paula Buisman — dinsdag 16 augustus 2005 @ 23.17 uur

 8. Dit programma zou verplichte kost voor alle consumenten moeten zijn, want we worden aan alle kanten bedondert.

  Ik zag vanwege eerder tijdgebrek ook bijna alle afleveringen in 2 dagen via de website.

  De telefoonfragmenten en filmpjes bij de uitzendingen zijn ook opmerkelijk.
  Zeker het fragment bij de uitzending over verantwoord frituren.

  Reactie door Bart — dinsdag 16 augustus 2005 @ 23.32 uur

 9. Een harstikke goed programma. Ook de afleveringen over China!! Kun je vast op hun website wel zien. Kijken zou ik zeggen.

  En oja, Jan, zo zie je maar: het zijn niet alleen bejaarden die veel TV kijken. Als je noodgedwongen veel moet rusten kijk je zelfs op de dag wel eens. Heb ik ook heel goede ervaringen mee;-))

  Reactie door Mary — dinsdag 16 augustus 2005 @ 23.37 uur

 10. @7 Bart, via welke website kun je dit programma zien?

  Reactie door Barend — woensdag 17 augustus 2005 @ 1.04 uur

 11. Toch kun je meestal beter in de kroeg zitten, dan voor de tv. De mensen in het gemiddelde café zijn toch 9 van de 10 keer interessanter dan de mensen die ik op de verrekijk zie.

  (Maar als je dan toch moet kijken, neem dan ook eens de tijd voor West Wing [zondag RTL4, 0:15] en Absolute Power [donderdag BBC2, 23:00]. Vooral mensen met een bovengemiddelde interesse voor politiek zullen hiervan smullen, zoals ze dat vroeger deden voor Yes, minister.)

  Reactie door Barry — woensdag 17 augustus 2005 @ 1.34 uur

 12. Enige weken terug was er een aflevering te zien over de herkomst van ons vlees. Die aflevering van “Keuringsdienst van Waarde” onthulde dat de herkomst niet altijd even duidelijk is te achterhalen. Waar bij elk verpakt stukje biefstuk keurig vermeld stond uit welk land het vlees van de geslachte koe vandaan kwam, bleek het bij verkocht gehakt ten enenmale onduidelijk wat de herkomst van dat ‘vlees’ (of “vleesbereiding”, volgens de Brusselse etikettering) is. Gehakt kan namelijk overal vandaan komen, al bleek in die aflevering dat de herkomst van het oorspronkelijke vlees waaruit gehakt als eindprodukt (of als bijprodukt?) ontstaat, in Botswana gezocht moest worden. Een land van herkomst dat echter op geen enkele verpakking van verkocht gehakt was (en is) terug te vinden. Blijkbaar bestaat er de (algemeen geldende) regel dat gehakt gehakt is, ongeacht waar het vandaan komt (want de mensen kopen het toch wel) maar dat biefstuk pas biefstuk is als het érgens vandaan komt (het land van herkomst was (en is) dan ook altijd netjes vermeld op de verpakking).

  Dat was een opvallende ontdekking over het verschil tussen een stukje vlees en een bal gehakt. Over de ingrediënten van dit gehakt werd maar helemaal niet gesproken, want wat er allemaal door gehakt heen wordt gedraaid (voordat gehakt gehakt wordt) had ik zelf wel graag willen zien. Mischien komt er nog een vervolg op deze eerste aflevering, waarin dan speciaal wordt ingegaan op de vraag “gehakt, wat zit daarin?”.

  Een vraag die overigens ook gesteld kan worden over die andere bal die massaal gegeten wordt: de bitterbal (en de kroket als cilindervormige variant daarvan).

  Van vlees naar vis: in een andere aflevering bleek dat ‘vers’ bij vis niet altijd betekent wat mensen denken dat het betekent: namelijk dat het recent gevangen is, niet langer dan 1 à 2 (hooguit) weken geleden. Een vertegenwoordiger van een visverwerkend bedrijf onthulde een even simpele als logische waarheid: ‘vers’ is een ander woord voor ‘niet (meer) ingevroren’. De conclusie van een van de onderzoekers van de KvW was dan ook helder: ‘verse’ vis is dus vis die maanden, zo niet jaren al is ingevroren geweest. Oftewel: ‘verse’ vis is dus vis die in een luchtledige verpakking, maanden, soms jaren moet ‘wachten’ op het moment dat hij gegeten wordt. Eerst ingevroren, daarna pas vers.

  Reactie door David Tompot — woensdag 17 augustus 2005 @ 1.48 uur

 13. Het voordeel van weinig TV kijken is.dat je in de zomermaanden,als de herhalingen aan bod komen,je naar alle programma.s kunt kijken,die dan voor jou nieuw zijn.

  Reactie door JE. Mulder — woensdag 17 augustus 2005 @ 2.50 uur

 14. De keuringsdienst van waarde is inderdaad een prachtig programma. Niet van groot maatschappelijk belang, maar ronduit hilarisch was ook de aflevering met die speelgoedhelicopter (eind november) die niet wou vliegen, notabene ook nog “speelgoed van het jaar”!

  Zelfs toen de producent met een kampioen modelvliegen kwam aanzetten om de heli op een ECHT vliegveld te demonstreren, crashte het prulding genadeloos op het asfalt.

  Kijk, da’s nou nog ‘ns humoristische teevee!

  Reactie door Jeroen — woensdag 17 augustus 2005 @ 2.59 uur

 15. Het programma heb ik nog nooit gezien, ik zal er eens op gaan letten.

  Reactie door Helma D. — woensdag 17 augustus 2005 @ 6.38 uur

 16. @9 Die aflevering van Keuringsdienst….. heb ik ook gezien. Veel vlees dat gekocht wordt bij b.v. .AH is van een koe die soms meer dan een jaar eerder in Afrika is geslacht en diep gevroren heeft gewacht om op ons bord te komen.
  In de tijd dat ik nog werkte in de offshore was het mogelijk om in de vrije tijd een lijntje uit te gooien en dan een kabeljauw aan de haak te slaan en na enkele dagen ingevroren mee naar huis te nemen. Dat was pas vis. Als ik op de markt die kabeljauwkoppen met ingevallen ogen ( waaraan je kunt zien hoe vers de vis is ) zie liggen denk ik: die hebben ze zeker ergens op het stand gevonden!

  @10 Het voordeel van “regelmatig” tv kijken is dat je in de zomer de herhalingen niet hoeft te zien (!).

  Goede morgen overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 17 augustus 2005 @ 7.16 uur

 17. Een geweldig kritisch programma! Ook de afleveringen over de slavenchocolade waren erg goed.

  Reactie door Rudy Nordhausen — woensdag 17 augustus 2005 @ 7.33 uur

 18. Heb de afgelopen seizoenen nog maar weinig afelveringen gemist. Uitzonderlijk goede onderzoeksjournalistiek. Nu worden er compilaties van het afgelopen seizoen uitgezonden.

  @12: Dat het vlees van het AH-gehakt uit Botswana komt vind ik nog niet zo’n probleem. Dat het soms tot 2 jaar op -24 graden ingevroren ligt in Engeland en vervolgens als “vers” verkocht wordt vind ik erger…

  Reactie door Fetse — woensdag 17 augustus 2005 @ 8.52 uur

 19. Mijn vader woonde vlakbij een ‘ganzeleverkwekerij’. 6 keer per dag ging daar de etensbel, en dan wisten die ganzen niet hoe snel ze onder de trechters moesten gaan hangen, zo lekker vonden ze het. Dus dat is ook weer een heel ander verhaal dan dwangvoeding.

  Reactie door Sonja — woensdag 17 augustus 2005 @ 9.25 uur

 20. Het word tijd dat er eens nieuwe bedrijven onstaan die het hele proces op orde hebben vanuit een niet graaigedachte. Veel bedrijven besteden alle aandacht aan verkoop en facturering en de rest schijnt ze nog maar bar weinig te deren.

  Reactie door Ninka — woensdag 17 augustus 2005 @ 9.32 uur

 21. Jan, je kunt gerust een donzen dekbed kopen, mits je kiest voor IJslands dons. Dat is van eidereenden en wordt uit de nesten van de eidereenden gehaald. Maar wel zo, dat niet alles weg is en de eenden met een beetje extra eigen dons de boel kunnen herstellen. Het is het beste dons in de wereld en daarom zal het wel duur zijn. Maar dat dons kan je rustig kopen.

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 17 augustus 2005 @ 10.09 uur

 22. Tja, gisteren met de trein geprobeerd thuis te komen. Kwart over zes reed niet meer vanwege een zelfdoding bij Lage Zwaluwe. Twee en een halve uur gewacht. Eindelijk naar Breda met tien minuten vertraging. Bus net een minuut weg. Weer een uur gewacht. Elf uur thuis.
  Sorry, ik heb even geen TV kunnen zien.

  Reactie door Arie — woensdag 17 augustus 2005 @ 10.41 uur

 23. Ja Jan,
  Ik denk omdat jullie zo druk zijn met problemen oplossen en vooral overal tegen te moeten vechten dat je natuurlijk nooit veel tijd had voor de tv.
  Nu als je wel kijkt,leer je juist veel van het gewone leven (niet altijd alleen maar NOVA,ZEMBLA,2 VANDAAG) maar gewone programma’s.Dan zie dat er meer gebeurt achter de schermen wat niet deugd.
  Zo zag ik een programma op at5 met Daphne Westerhoff waarin ze vertelde dat vandaag de dag alle kleine varkentjes nog mishandeld worden (en dat alleen voor het grote geld) staartjes worden geknipt,tanden eruitgeveild en gecastreerd ZONDER VERDOVING.Dat leerde ze al op de school voor veehouderij.Dus deze mensen zijn dierenbeulen.Wat kost een prikje?????? peanuts.Ze zijn geheel verkokerd!!!!!!.
  Hoop dat er eindelijk veel aandacht aan gegeven zal worden.En dat toch ook de partij van de dieren met jullie mee zou kunnen regeren.Dit volgende kabinet.
  Fijne dag nog.

  Reactie door anita — woensdag 17 augustus 2005 @ 11.04 uur

 24. Vlees is ook niet goed voor je, maar daar wordt echter veel reclame voor gemaakt en wordt massaal gegeten.

  Reactie door E.Krul — woensdag 17 augustus 2005 @ 11.12 uur

 25. Om maar te zwijgen over al het leed, dat veroorzaakt wordt door mensen, bij dieren.

  Reactie door E.Krul — woensdag 17 augustus 2005 @ 11.14 uur

 26. Dit programma staat bij mijn favorieten.
  Ik kijk ze meestal op het internet omdat ik dan zelf het tijdstip kiezen kan.

  Reactie door alexander — woensdag 17 augustus 2005 @ 11.28 uur

 27. Mijn pleegdochter heeft nog nooit vlees gegeten (12 jaar) en is goed gezond.
  Ik heb gemerkt dat veel jeugd geen boter meer op brood doet. Ook geen margarine. Daar zitten toch diverse vitamine toevoegingen in van rijkswege? In dat licht zou het misschien zinvol zijn om vitamine toe te voegen aan mayonaise of in frisdrank en patat!!!!

  Reactie door Gandalf — woensdag 17 augustus 2005 @ 11.30 uur

 28. Wat een geleuter allemaal.

  Reactie door Robert — woensdag 17 augustus 2005 @ 11.38 uur

 29. De hele voedingssector is grote big business.
  Ze willen zo wienig mogelijk (kwaliteit) verkopen tegen zo groot mogelijke winst. wij, Nederlanders valt dit niet zo op, omdat het geleidelijk gaat. De chemie in het voedsel is iets waar we aan wennen, en de karton smaak van het vlees nemen we aan dat het zo hoort.
  Totdat iemand ander vlees eet.
  Dit is bij mij gebeurt bij mensen die hun eigen varkens slachten en dit vlees eten. (het varken wordt wel eerst gekeurd).
  Dit vlees heeft smaak van zichzelf. Gehakt gemaakt van dit vlees heeft een totaal andere smaak dan die prut van de winkel.
  Meer dan een beetje peper en zout heb je niet nodig.

  Ook eieren en kippen. Kippensoep van een diepvrieskip stinkt. Dit moet moet maggie en andere prut op smaak gebracht worden.
  Als je soep trekt van een echte kip, en geen vleesfabriek dan proef je ineens echte soep.

  Voedsel zit in een donkere hoek waar alle misstanden weggemoffeld worden. Alleen markreting en sprookjes worden losgelaten op de burgers.
  Deze marketing neemt belachelijke vromen aan. Fruit in schampop en groene thee in balsam…….

  Reactie door alexander — woensdag 17 augustus 2005 @ 11.54 uur

 30. Hier kun je alle afleveringen van de keuringsdienst van waarden nog eens bekijken. Zelf van 2003 en 2004. Een uiterst boeiend programma!

  Reactie door Snowie — woensdag 17 augustus 2005 @ 12.23 uur

 31. Vlees komt binnenkort gewoon uit het lab:
  http://noorderlicht.vpro.nl/noorderlog/

  Naar beneden scrollen naar “Vlees uit de reageerbuis”

  Pas op er staan beelden op waardoor u een vijfde seconde lang verblind kunt raken. Hoe dat komt, wordt ook uitgelegd.

  Reactie door Gekke Gerrit — woensdag 17 augustus 2005 @ 12.42 uur

 32. Misschien is het wel ècht Uteregs graachwoater, Jan. Dan is het tóch iets speciaals! :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 17 augustus 2005 @ 13.07 uur

 33. Nergens voor nodig om vlees te eten. Er zijn genoeg ander produkten om aan je eiwitten te komen. Het is echt van de zotte hoe ze met dieren omgaan. Verder is een synthetisch dekbed prima en heb je s’morgens ook geen niesbuien! En verder water uit de kraan hier in het Noorden is net zo lekker dan bronwater. Kwaliteit doet niet onder voor bronwater, zoniet nog beter. En brood koop ik bij de warme bakker. Dat is lekkerder van smaak en zit niet zoveel troep in als bij de supermark, want dat is massaproduktie.

  Reactie door ACCEPT — woensdag 17 augustus 2005 @ 13.37 uur

 34. Jan…als je echt wil genieten van NL 3 moet je vandaag eigenlijk de film “Festen” kijken…bloedgaaf drama uit Scando-land..
  je weet niet wat je ziet..feestje,waar zoonlief “feestelijk” onthult dat zijn vader,het feetsvarken eigenlijk een verkrachter was…Mooiste film ooit gezien
  Maar….nu de vraag..kijk je voetbal NL-Duitsland op SBS6 of ga je voor een goede film op NL 19.10 (zelfde tijdstip)

  Festen dus….een feest om te kijken.
  Ik neem hem op..en voor mij geen voetbal!!

  Reactie door eric — woensdag 17 augustus 2005 @ 13.59 uur

 35. Bonanza….Jan,daar kan ik werkelijk in wegzakken…heerlijk is dat…de decors,de acteurs…topdrama en altijd spannend..
  nee ik ben niet gek,maar wel nostalgisch!!

  Reactie door eric — woensdag 17 augustus 2005 @ 14.06 uur

 36. Dit was een herhaling… Maar het blijft een verbijsterend programma…

  Reactie door mariekefotografeert — woensdag 17 augustus 2005 @ 15.03 uur

 37. In the brittanica lees ik hele andere dingen over ‘Utrecht’. ;-)

  Bar le Duc
  capital of Meuse département, Lorraine région, northeastern France. It extends out along the narrow valley of the Ornain River, west of Nancy. To the northeast is the Canal de la Marne au Rhin, on the southwest the Canal des Usines. The Ornain River valley is enclosed by wooded and vine-clad hills. btw. the water seems to come from a place called Utrecht, regarding our source. J.Marijnissen.
  Last edit: 17-08-2005

  Reactie door Alex — woensdag 17 augustus 2005 @ 15.08 uur

 38. Staat daar nog verder bij vermeld:
  A right on the left orientated politician involved in politics. But not now.

  Reactie door Alex — woensdag 17 augustus 2005 @ 15.16 uur

 39. Ik vraag me echt af wat er zo goed aan Bonanza was. Ik bleef er niet voor thuis.
  In die tijd was “Rawhide” toch wel een stuk vlotter, met ( wie kent hem nog) Manolito.

  Reactie door Gandalf — woensdag 17 augustus 2005 @ 15.42 uur

 40. Las in de spits over verrotte ingeblikte haring, een ´delicatesse´uit Zweden waar je omgeving van wegvlucht zodra je het blik opentrekt. Ik vrees dat we ook in nederland zulk soort delicatesses steeds meer krijgen voorgeschoteld…tegenwoordig kan je niks meer eten. Ik eet tegenwoordig vrij weinig van alles (zelfs dit kabinet let op mijn gezondheid, waarvoor dank :) )

  Reactie door kees — woensdag 17 augustus 2005 @ 15.43 uur

 41. Als de bezineaccijns wordt bevroren, is dat ook de verhoging van de bus- en treintarieven van de baan? Jan, kun jij onze vrienden van milieupartij D66 hieraan houden!

  Reactie door Robert — woensdag 17 augustus 2005 @ 15.59 uur

 42. @37
  Op een 2-liter pak mineraalwater staat:
  Bar-le-Duc natuurlijk mineraalwater wordt gewonnen uit de Bar-le-Duc bron te Utrecht.

  Reactie door twijfelaar — woensdag 17 augustus 2005 @ 16.35 uur

 43. @37 Twijfelaar
  Bij twijfel s.v.p. Raadpleeg http://www.janmarijnissen.nl

  Reactie door Alex — woensdag 17 augustus 2005 @ 16.39 uur

 44. Water, ja daar zit niks in. Brood, daar zit wat in! Wat weten we inderdaad niet precies….en daarom kun je maar het beste alles bij de ‘geitenwollensokken en slabaardenwinkels’ kopen. En zelfs dan weet je niks zeker.

  @18 de oplossing; eet geen vlees meer. Voorkomt niet alleen dierenleed maar is ook nog eens beter voor het milieu. En voor de mensheid in zijn algemeenheid. Het is maar een idee….

  Reactie door utopia — woensdag 17 augustus 2005 @ 16.40 uur

 45. Ook bij vragen op gebieden die niets met nautische problemen van doen hebben.

  Reactie door Alex — woensdag 17 augustus 2005 @ 16.44 uur

 46. Tja Jan, je hebt dan echt al enige tijd een goede reeks van zeer informatieve afleveringen gemist wanneer je nu de Keuringsdienst van Waarde voor het eerst hebt gezien.
  Zeker door de onrust die hun afleveringen over chocolade en kinderslavernij in afrika teweeg hebben gebracht.
  Zelfs van de chocolade die op de markt wordt i.v.m. de film ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ stond niet vast of er geen kindslaven gebruikt zijn…
  Meer erover staat op hun website http://www.kvw.tv/

  Reactie door Guido — woensdag 17 augustus 2005 @ 17.01 uur

 47. @41 Robert
  Wishful thinking:
  Met ingang van de besprekingen rond de begroting rond prinsjesdag is alles in NL bevroren met terugwerkende kracht tot twee jaar geleden.

  Reactie door Alex — woensdag 17 augustus 2005 @ 17.09 uur

 48. @ Alex (38):

  “A politician involved in politics”?
  You’re not serious, Alex! :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 17 augustus 2005 @ 17.38 uur

 49. Utopia (44):

  In water blijkt juist brood te zitten! :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 17 augustus 2005 @ 17.40 uur

 50. @48 Olav
  Ja het stond in de brittanica. Daar ben ik niet verantwoordelijk voor. Zij ook niet volgens de kleine lettertjes.

  Reactie door Alex — woensdag 17 augustus 2005 @ 18.12 uur

 51. Ik kon het niet laten.

  Even opgezocht waar Bar le Duc ligt. Ik kon niet geloven dat een bisschopsstad refereert aan een hertog (duc = hertog). Volgens een website op internet is Bar le Duc een stadje iets westelijk van Metz in Frankrijk.

  Maar het gevoel dat je met die watertjes bedonderd wordt blijft.

  Reactie door Drob — woensdag 17 augustus 2005 @ 18.41 uur

 52. Nou, op mijn werk merkt men dus het verschil in ieder geval niet…een aantal collega’s was zeer op het ‘bronwater’van Bar le Duc gesteld. Men drinkt het bij liters en is niet aan te slepen. Als expiriment (ik liep steeds me de ;’;;l; te sjouwen met die pakken)hebben we vervolgens de lege pakken gevuld met Rotterdams kraanwater. Tot nu toe geen klachten :)

  Reactie door Kees — woensdag 17 augustus 2005 @ 18.49 uur

 53. Dat “Utrechts” … vréselijk, wát een afschuwelijk plat taaltje is dat toch! Nee, dan ik. Ik spreek en schrijf tenminste Algemeen Beschaafd Nederlands, want ik kom oorspronkelijk uit de allermooiste stad van Nederland: Haarlem! :) hihihi

  Overigens: Manolito zat toch niet in Rawhide? Zat Manolito niet in die serie die speelde op de “Shiloh” ranch?
  En dan had je ook nog “The Verginian”… bloedmooie vent was dat! :)

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 17 augustus 2005 @ 19.22 uur

 54. Jan Marijnissen,

  Ik hoop wel dat je een aan ander alternatief zacht bed hebt (waterbed ofzo) inverband met je rug?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 17 augustus 2005 @ 20.14 uur

 55. Mensen die moeite hebben met het consumeren van vlees omdat het zo zielig is voor de dieren voelen bij toverslag helemaal niets meer wanneer het om vis gaat. “Ja maar die hebben een goed leven gehad.” Okee. Dan mag u ook eerst een goed leven leiden om vervolgens langzaam te stikken op het dek van een boot. Of levend ingevroren worden, dat is ook nog een optie.

  Reactie door Sonja — woensdag 17 augustus 2005 @ 20.48 uur

 56. Sonja
  Het is natuurlijk allemaal dierenleed als je het bekijkt.
  Maar varkens hebben alleenmaar leed.
  Dus na geboorte zonder verdoving staart eraf,tanden geveild en gecastreerd.Dan in te kleine hokken gepropt zodat ze elkaar verwonden.Oormerk en vervuild eten(diervoederschandalen) en op zijn laatst in gangen gedreven waar ze stikken(vergast dood gemaakt worden).
  Dus van geboorte tot aan de dood een rot leven.
  En ze zijn juiist zo intelligent.
  Maar ook vissen hebben gevoel.
  Nu niet dierenliefhebbers daar kunnen jullie niets mee,weet ik.Maar ik ben lij dat het mij WEL een zorg is.

  Reactie door anita — woensdag 17 augustus 2005 @ 21.02 uur

 57. ik heb laatst 25 kilo rundsvlees gekocht zonder schuldgevoel !deze runderen staan hun hele leven in de wei .worden niet volgespoten met antibiotica .je mag bij de slacht aanwezig zijn als je wild .kortom een heerlijk stukje biologisch vlees voor een zacht prijsje 125 euro .je moet alleen thuis het vlees verder bewerken o.a vet wegsnijden .en je bent er zeker van dat er geen sulfiet en andere roosmakers inzitten .als we allemaal biologisch gaan eten (wel of geen vlees is een keuze die iedereen voorzichzelf maakt)zijn we zo van die zwaargesusidieerde bio industrie af .en heb je geld over neem dan een adoptie kip. verbeter de wereld begin bij jezelf .

  Reactie door texas henkie — donderdag 18 augustus 2005 @ 7.00 uur

 58. @ Lembeck (53):

  Hé, Lembeck, je komp toch niet oan me staadjie, woar? Toevallig wel de oudste en lange tijd enige echte stad in de noordelijke Nederlanden! :)

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 18 augustus 2005 @ 10.10 uur

 59. niks

  Reactie door Robert — donderdag 18 augustus 2005 @ 11.16 uur

 60. Zie je wel, Olav, ik heb gewoon gelijk dus! Niet om áán te horen, dat Uteregts!!
  Haags is ook al zo verschrikkelijk. Neen, geef mij dan maar gewoon ABN, of desnoods plat Rotterdams! Echte, eerlijke, mouwenopgestroopte Rrrotterdams! Kèn je dat niet hóre dan? :)

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 18 augustus 2005 @ 11.28 uur

 61. @53 Volgens mijn fysieke harddisk zat Manolito samen met Rodey Yates (Clint Eastwood)in Rawhide. Of ik moet mij wel heel sterk vergissen.

  Nu blijkt dat in de vegetarische boterhamworst van AH visolie is verwerkt.
  Dat gaan ze nu veranderen.

  Reactie door Gandalf — donderdag 18 augustus 2005 @ 15.25 uur

 62. Je zult wel gelijk hebben, Gandalf. Ik ging op mijn geheugen af… Vond destijds Rowdy Yates een lastpak, maar voorman Gil Favor was het einde… Herinner je je die aflevering met die geisers? SPANNEND!!

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 18 augustus 2005 @ 19.40 uur

 63. #55. Sonja, vissen hebben een korte termijn geheugen. daarom is een goudvis in een kom zo blij met een plastic kasteeltje ofzo. Zwem zwem in het rond ‘verrek, een kasteeltje…hmm plantje. Verrek, een kasteeltje…hmmm plantje enz enz. Een varken is een hoogintelligent dier, heeft geheugen, inprentingsvermogen en gevoel. Ik eet dus liever vis. Overigens hebben planten ook gevoel. Maar we moeten tenslotte toch iets eten, mits met respect. daarom vind ik indianen mooi, zij namen nooit meer dan nodig is van de bison, maakte er ook kleding van en baden voor de ziel van het dier.

  Reactie door Kees — donderdag 18 augustus 2005 @ 19.53 uur

 64. @62 Die niet, maar de naam Gill Favor was ik kwijt. Nu niet meer. Dank. Altijd leuk die oja momenten.

  Reactie door Gandalf — donderdag 18 augustus 2005 @ 21.20 uur

 65. Line’m up, MOVE ‘m OUT!! Alleen dat eerste woord, daar ben ik niet meer zo zeker van. Klonk meer als: Hid’m up, maar dat lijkt me geen juist woord zo.

  Een Raw hide was een zweep, gemaakt van de huid van een dode koe. Dit leer was niet gelooid. Zo was het toch?

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 18 augustus 2005 @ 23.03 uur

 66. http://www.sing365.com/music/lyric.nsf/Theme-From-‘Rawhide’-lyrics-The-Blues-Brothers/B56C46585EF244D748256B1F001C1AA7
  ..ken niet alles uit m’n hoofd, maar ik google als de beste :)

  Reactie door Kees — vrijdag 19 augustus 2005 @ 17.07 uur

 67. Erg hoor, er gebeuren zoveel rotdingen waar mensen en dieren de dupe van zijn…BAh ik haat globalisering!

  Reactie door cynthia — dinsdag 23 augustus 2005 @ 18.15 uur

 68. robert, dan moet jij je hand uit je broek halen…:)

  Reactie door cynthia — maandag 29 augustus 2005 @ 17.53 uur

 69. #61 – Gezien ik vernoemd ben kan ik met stellige overtuiging vermelden dat Manolito uit de serie “The High Shaparel” komt.

  Niet belangrijk wel leuk.

  Reactie door Manolito — vrijdag 2 september 2005 @ 11.27 uur