Weinig ondernemingslust

Jongeren dromen niet meer van ondernemen. Ondernemen is ook niet makkelijk. Je moet geïnspireerd zijn, lef hebben, doorzetten. Je steekt je nek uit, en je hebt kans om op je bek te gaan.

Op mijn tour door het land spreek ik vaak met ondernemers. De verhalen van deze mensen zijn voor mij inspirerend. De mentaliteit om er zelf iets van te maken, je eigen ideeën te ontplooien en tegenslagen te boven te komen, spreken mij zeer aan. Vaak wordt gedacht dat de SP niet zo weg is van ‘ondernemen’. Dit is een van die vooroordelen waar ik nog wel eens tegenaan loop. Vaak verwarren mensen dan onze verontwaardiging over excessen die ook voorkomen en het respect voor de mensen die staan voor hun zaak.

Tegen de ondernemers in spe zou ik willen zeggen: Ga eens praten met iemand die er verstand heeft, praat eens met een ondernemer in de buurt, stap eens naar binnen en vraag hoe hij is begonnen. Laat je inspireren. Je moet het uiteindelijk natuurlijk zelf doen, want dat is ‘ondernemen’…

Zie ook eens dit interview over ondernemen, met het blad Metaal & Techniek (oktober 2002)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 24 augustus 2005 :: 16.17 uur

88 Comments

88 reacties

 1. Heel toevallig Jan. Ik ga voor me zelf beginnen. Althans dat is de bedoeling. Via reintegratie(IRO) een eigen plan gemaakt wat is goedgekeurd door het UWV. Gister moets ik alleen nog een dagje testen ondergaan, omdat het UWV wil weten of ik geschikt ben voor het ondernemersschap.(En jawel, ik ben het :0 )
  Alleen tijdens de onderzoeken kwam mijn politieke gedachten ter spraken, en daar kreeg ik ook het een en ander over te horen. Blijkbaar ben je volgens de ingeburgerde gedachten, niet instaat zelfstandig te gaan, met een socialistische gedachten. Volgens de psyg, moet je egoistische en egocentrische zijn om te slagen. Volslagen onzin dus

  Reactie door redst@r — woensdag 24 augustus 2005 @ 17.41 uur

 2. redstar (1)harstikke leuk .maar!!!!!!!!! ben bang dat je een foute start maakt .het uwv heeft geen verstand van ondernemen .ondernemings plannen zijn waardeloos .deze geven een veel te rooskleurig beeld .ga eerst een langs de kamer van koophandel (ja dat is hun eigen reclame boodschap maar wel waar )die kunnen je helpen en adviseren .om bijv NIET TE STARTEN ! de kamer gaat o.a. samen met jou onderzoeken of er geen overkill is van bedrijven in jouw doelgroep in de regio (veel varkens maken de spoeling dun)en inderdaad zoals jan adviseert ga is met (bonafide)ondernemers in de buurt praten )nogmaals het u.v.w heeft totaal geen verstand van ondernemen .laat je geen zand in de ogen strooien .

  Reactie door texas henkie — woensdag 24 augustus 2005 @ 17.57 uur

 3. texas henkie,

  Dat is allemaal al gedaan, alleen ga ik scholingen volgen die het UWV vergoed.

  Reactie door redst@r — woensdag 24 augustus 2005 @ 18.00 uur

 4. Net gehoort de propaganda van het kabinet om het politieke klimaat voor hen te zuiveren?

  Zelfs de WW premie gaat met 1!!! procent naar beneden…woooooow ik ga nu al mijn spaargeld ertegenaan gooien hoor.

  Reactie door ReneR — woensdag 24 augustus 2005 @ 18.19 uur

 5. Probleem blijft altijd de financiering. Ook ik heb al tijden plannen voor avondwinkel maar durf het niet aan vanwege het risico en weinig financiele armslag…zou dus bijna alles moeten lenen om zoiets op te zetten, en vanwege laag salaris is er weinig te lenen. Gemeenten zouden dit soort initiatieven wat ruimhartiger moeten ondersteunen (mits levensvatbaar natuurlijk)

  Reactie door Kees — woensdag 24 augustus 2005 @ 18.24 uur

 6. @5, avondwinkel? hoeveel procent duurder dan een gemiddeld overdag winkel?

  Heb je al een businessplan? Wat ben je aan (camera, inbraak vertraging e.d.) beveilging kwijt?
  De bank wil wel hoor, als jouw plan maar levensvatbaar is.

  Ondernemen is toch vaak iets dat je doet om een minimaal aantal redenen:
  - Je kan het beter dan je eigen (veelal) kleine baas en collegae en neemt niet zelden klanten mee
  - je bent je collega’s zat en wil voor jezelf meer keuzes kunnen maken, op je zelf staan
  - je hobby is geen werk in te vinden maar wel klanten
  - of 4 je gaat alleen maar voor het geld. Dat laatste is er voor de gemiddelde ondernemer nu dus steeds meer ehhh minder…

  En zoals ik al eerder schreef, de ondernemers worden langzaam wakker. Ik woon in ‘een VVD dorp’ toch zijn er al ondernemers die niks meer stemmen hier, hoogstens SP als we meedoen.

  Reactie door Barend — woensdag 24 augustus 2005 @ 19.05 uur

 7. Unnerneem’n kan mooi weez’n, moar zekers in ‘t begin is ‘t gin vetpot kan ik oe vertell’n. Dan is ‘t de kop d’r veur en hoop’n daj niet al te veul verlies moakt. Aj geliek droai’n, dan hej ‘t goed doan, moar winst moak’n kom pas loater. Dan pas kun ie de vrucht’n van oe bedrief plukk’n.

  Ik snap wel ‘n woarum as veul mens’n ‘t hiel apart vind as zie heur’n dat de SP niet teeg’n bedriev’n is. Unnernemers word voak zien as kapitoalist’n die hun warknemers veur ‘n euro en ‘n bos wortels an ‘t wark hebt. En socialist’n hebt niet veul op met kapitoalist’n.

  Moar gelukkig wett’n oes Marijnissen en aand’re echte socialist’n wel better. ‘n Unnerneming op zich is niks verkeerd, starker, d’r bunt duuz’nden mens’n die doar ‘t geld verdient um elk’n dag weer ‘n stoete te kunn’n köpp’n.

  ‘t Is allent wel hiel jammer dat d’r ‘n relatief kleine club is die unnernemers ‘n slechte noam geev’n.

  Reactie door Derk — woensdag 24 augustus 2005 @ 19.08 uur

 8. #6-Niet veel duurder, is flauwekul/afzetterij. Slim inkopen.Redelijk goed plan in concept klaar. Die camera enz. is precies het risico waar ik het over had, als avondwinkel ben je kwetsbaar voor proletarisch winkelende klanten/agressie enz. Maar ligt een beetje aan de ligging, buurt en of je breed personeel hebt. :) Je zet me aan het denken…toch maar eens verder bij andere banken informeren.

  Reactie door Kees — woensdag 24 augustus 2005 @ 19.37 uur

 9. Ik denk dat iedere ondernemer een business plan heeft, alleen niet iedere ondernemer zet deze op papier.

  Ik ben ook aan het twijfelen of ik voor me zelf kan beginnen. Van de ene kant wil ik heel graag, maar van de andere kant ben ik toch wel een beetje bang.
  WAt me aantrekt in het ondernemersschap is dat ik zelf verantwoordelijk ben voor alles. doe ik het goed, dan wordt ik beloond, doe ik het niet goed dan zal ik er de consequenties voor dragen.

  De psycholoog die dit vertelde (1) heeft zeker ook de top-managers geadviseerd.
  En kijk maar eens wat dit voor een maatschappelijke gevolgen heeft…

  Reactie door alexander — woensdag 24 augustus 2005 @ 19.55 uur

 10. Het is een hardstikke leuk idee om te beginnen, maar men houdt ook de Dekkerakkoordjes in het achterhoofd. De laagdrempelige intitiatieven (avondwinkels, telefoonwinkels, tabakszaakjes e.d.) die ondernemers vanuit een WW of bijstand willen beginnen, lopen als vanzelf tegen allerlei problemen aan; in feite ben je al vogelvrij verklaard voordat je begonnen bent en is het niet zeldzaam dat je de zoveelste trendvolger bent.
  Da’s erg jammer, want ik vond het bijvoorbeeld altijd fijn om een Surinaamse avondwinkel in de straat te hebben. Zoiets houdt de buurt ook bij elkaar.

  Reactie door Jory — woensdag 24 augustus 2005 @ 19.56 uur

 11. Quote :
  “in feite ben je al vogelvrij verklaard voordat je begonnen bent”

  Elke zelfstandige ondernemer is in dit land volgelvrij verklaard, of je nu vanuit een uitkering begint of niet.
  Misschien is dit wel een verklaring voor het ‘gegraai’ en ‘slechte’ werkgevers.
  Als je vanuit niks een bedrijf opbouwt (vanuit een uitkering verdien je nog meer respect) en jaren lang bent uitgekleed door de overheid geef ik je geen ongelijk als je de zaak ten gelde maakt als je de kans krijgt en bij je zelf denkt, ‘krijg allemaal maar de vinket*ring’ en met je duiten naar het buitenland vertrekt.

  Reactie door ronald — woensdag 24 augustus 2005 @ 20.01 uur

 12. Jan, dat ik dit mag meemaken, de voorman van de SP stimuleert het ondernemerschap. Het moet niet gekker worden, dadelijk ga ik nog op je stemmen ! Mensen, geloof me, het ondernemerschap is het mooiste wat er is. Gewoon doen, neem het risico, geloof in jezelf. Laat je goed voorlichten, maar volg ook vooral je eigen weg.

  Reactie door Don — woensdag 24 augustus 2005 @ 20.02 uur

 13. @9,
  Wie weet heeft deze psycholoog dat idd gedaan, maar hij was erg reeel. Hij gaf aan wat de vooroordelen zijn.

  Ik ben persoonlijk van mening dat het heel goed is te combineren.

  En een beetje angst houd je scherp. Risico lopen doe je toch. Het ligt ook aan je eigen inzet, en bij mij is het de drang onafhankelijk te zijn, en nu heb ik de kans dit te gaan doen.

  Reactie door redst@r — woensdag 24 augustus 2005 @ 20.05 uur

 14. redst@r (1),

  Veel succes!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 24 augustus 2005 @ 20.17 uur

 15. Redst@ar, go for it, leef je droom, leef het leven dat je waard bent !

  Reactie door Don — woensdag 24 augustus 2005 @ 20.31 uur

 16. Ik heb ondervonden dat als je vanuit een uitkeringssituatie wilt gaan ondernemen, je vooral NIET bij het UWV of het CWI moet aankloppen. Toen ik voor 50% uit de WAO en in de WW werd geslingerd vanwege de nieuwe keuringswetten ( en dus tzt 100% in de WW kom), had ik mijn plan om zelf aan de slag te gaan al klaar. De arbeidsdeskundige wilde er echter niets van horen, maar had geen enkele moeite om mij door te verwijzen naar een “reïntegratiedeskundige” die volslagen onbekwaam was, maar wel eventjes een paar duizend euro per jaar opstreek voor een beetje aanklungelen.

  Nou red ik het ook wel zonder UWV, het is alleen erg zuur om te zien dat er zoveel geld zonder ook maar een moment stil te staan bij de ROI (return of investment), terwijl het tekentabletje van 200 euro dat ik voor mijn plan nodig had er blijkbaar niet afkon en ik een jaar lang elk dubbeltje heb moeten omdraaien.

  Aanvankelijk wilde ik webdesign gaan doen. Tekenen heb ik altijd leuk gevonden en ik heb zelfs een akte LO Tekenen en 3 eerste prijzen in tekenswedstrijden behaald. Helaas ben ik allergisch voor de oplosmiddelen in verf, ik krijg het er benauwd van en heb dus nooit veel kunnen schilderen. Lang leve de computer en de digitale tekenprogramma’s! Het was (en is nog steeds) alsof het paradijs voor me openging.

  Twee dagen nadat die arbeidsdeskundige mijn plan van tafel had geveegd (er was geen markt voor, volgens haar), verkocht ik een logo en dat beviel zo goed dat ik ook een leaderboard mocht maken. Mijn allereerste klant! Ondanks dit succes ga ik toch niet door met webdesign. Niet omdat er geen markt voor is. Ik ben er van overtuigd dat er wel degelijk een redelijke boterham mee te verdienen is. Maar ondernemen is passie voor je vak, anders red je het niet. En ik vind webdesign een beetje beperkt voor wat betreft de creatieve expressie.

  Mijn jeugddroom was het illustreren van boeken, met name van het genre Harry Potter en Lord of the Rings. Maar ook sprookjes en de jeugdboeken van de Arbeiderspers (jawel, 100% socialistisch opgevoed). Van solicitaties waar ik al meer dan een jaar steevast wordt afgewezen, wordt ik alleen maar verdrietig en depressief. Niets te verliezen, alles te winnen. Dus ik heb besloten om eens flink hard te gaan werken aan het waarmaken van die jeugddroom. Eenvoudig? Nee, beslist niet. Maar wel ontzettend leuk (en soms erg frustrerend als het niet wil vlotten) en voor mij een reden om elke dag met frisse energie in te gaan.

  Voor geïntereseerden over hoe het verder gaat (wie weet zijn er nog meer kunstenaars in spé met een droom),:zie link onder mijn naam.

  En Redst@r. Veel succes!

  Reactie door Margreet — woensdag 24 augustus 2005 @ 20.35 uur

 17. @1 Redst@r, go for it en veel succes, toch zou ik het advies van texas henkie in de gaten houden!

  Reactie door Walking Bull — woensdag 24 augustus 2005 @ 20.42 uur

 18. ron(12)de sp is nooit tegen ondernemerschap gweest .wel tegen uit buiting .de v.v.d en het c.d.a zijn tegen vrij ondernemerschap!!! als je in een kleine gemeente woont is de plaatselijke middenstand gegarandeerd lid van de v.v.d of c.d.a. .als je als nieuwkomer /starter een bedrieging word voor die gasten zullen ze hun raadsleden c,q wethouder de opdracht geven je kapot te maken .bijv door extreme controle .milieu e.d. en geloof me er zijn genoeg corrupte ambtenaren die daar aan mee willen werken .

  Reactie door texas henkie — woensdag 24 augustus 2005 @ 20.44 uur

 19. 18) Texas Henkie, ik ben het zelden met je eens, maar je advies aan Redst@ar wat betreft het UWV is heel goed. Het UWV zuigt en heeft echt geen verstand van ondernemen, bij de KVK ben je inderdaad aan een beter adres. Ook op internet zijn diverse fora voor (startende) ondernemers waar nuttige tips uitgewisseld worden.

  Reactie door Don — woensdag 24 augustus 2005 @ 20.51 uur

 20. don (19)er is niks veranderlijker als een mens !gelukkig.

  Reactie door texas henkie — woensdag 24 augustus 2005 @ 22.43 uur

 21. Quote:

  Misschien is dit wel een verklaring voor het ‘gegraai’ en ’slechte’ werkgevers.
  Als je vanuit niks een bedrijf opbouwt (vanuit een uitkering verdien je nog meer respect) en jaren lang bent uitgekleed door de overheid geef ik je geen ongelijk als je de zaak ten gelde maakt als je de kans krijgt en bij je zelf denkt, ‘krijg allemaal maar de vinket*ring’ en met je duiten naar het buitenland vertrekt.

  Interessant punt, en ik kan me zo voorstellen dat dit gebeurt.
  Alleen produceren managers (geen ondernemers) nu de meeste problemen, en deze zijn vaak geen ondernemer, maar gewoon in loondienst.

  Reactie door alexander — donderdag 25 augustus 2005 @ 0.52 uur

 22. Ik ben ondernemer én SP’er; iets wat prima samengaat. Ik begrijp dan ook niet dat de SP niet voor het ondernemerschap en ondernemers zou zijn; hetgeen je regelmatig hoort.

  Een economie draait immers alleen als de welvaart eerlijk wordt gespreid in een land en “de massa” een zekere mate van koopkracht heeft.

  Door het huidige beleid is het klimaat om te starten met ondernemen behoorlijk verziekt. Ik werk nu bijna acht jaar voor mezelf, maar het is tegenwoordig moeilijker om je hoofd boven water te houden, dan het destijds was om te starten…

  Reactie door Jeroen — donderdag 25 augustus 2005 @ 1.10 uur

 23. margreet(16)laat het uwv en de rest gewoon stikken .begin gewoon hobby matig dus niet voor hele dagen .dan kom je erzelf achter of er een markt is .informeer eens bij de kamer v koophandel en de belastingdienst naar de kleinondernemings regeling (je hoeft dan zelfs geen btw af te dragen en je inkomsten zijn legaal )als je voorlopig begint met bijv 10 uur per week kan het uwv of een sociale dienst je NIET!!!!!! TEGENHOUDEN !!!! daar je a.onder het urencriterium blijft (1225 werkuren per jaar) en daardoor voor de wet geen zelfstandige bent b.je nog volledig beschikbaar bent voor de arbeids markt en zodoende je uitkeering houd. ook de sollicitatie plicht natuurlijk .en laat je niet dollen door zogenaamde,deskundige, van de sociale dienst ,u.w.v.i.m.k. praat met ondernemers uit de buurt die kennen het gemeentelijk beleid t.o.v. startende ondernemers .en dat is meestal niet fraai .en verderswil ik wel kwijt dat socialisme en ondernemers schap de ideale combinatie is .ik heb regelmatig klanten via de sp hulpdienst kunnen helpen .en dat is betere reclame dan een dure advertentie in welk blad dan ook.nogmaals een sociaal hart en een paar centen verdienen gaat prima samen .

  Reactie door texas henkie — donderdag 25 augustus 2005 @ 4.08 uur

 24. Ter aanvulling van mijn eerdere stelling (onder “185.000 euro” d.d. 18 augustus jl.), dat bij minister Veerman niet slechts sprake is van de schijn van belangenverstrengeling, maar een reële belangenverstrengeling, het volgende nieuwsbericht (Utrechts Nieuwsblad vandaag):

  “Minister Veerman is actief betrokken bij de bedrijfsvoering van zijn boerderijen in Frankrijk. Dat melden Neuwe Revu en tv-programma NSE. Wie minister wordt, moet belangen in een bedrijf overdragen aan een onafhankelijke derde. Volgens Veerman is dat gebeurd maar is er administratief wat misgegaan.”

  Tja, quod erat demonstrandum (oftewel: dat is hetgeen bewezen moest worden!).

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 25 augustus 2005 @ 10.04 uur

 25. Beste Jan,
  ik ben ook ondernemer, en ik wil groeien en personeel aannemen. Maar dat durf ik niet, want als een medewerker zich ziek meldt ben ik de lul, dan kan ik twee jaar lang zijn salaris doorbetalen. Door deze geweldige rechts-bescherming van de werknemers durf ik ze niet aan te nemen.

  Reactie door Robert — donderdag 25 augustus 2005 @ 10.53 uur

 26. Ook ik ben (SP)ondernemer en als ik destijds naar de adviezen van zowel KVK als de ondernemers advies groep had geluisterd, was ik nooit begonnen.
  Ik had sterk de indruk dat zij liever een ondernemers stop zagen, dan dat er meerdere ondernemers zich gingen vestigen.
  Ondernemer zijn is geen vak, dat moet in je zitten.
  Het probleem is echter dat jan en alleman met die ondernemer mee wil vreten.
  KVK
  Branche organisatie
  buma stemra
  Zalm
  de lokale overheid.
  Voor je ook maar een dag je zaak geopend hebt, heb je al een aanzienlijke postbak facturen liggen.
  Dankzij de ondernemersgeest van een paar jonge ondernemers (vraag = aanbod) is in ieder geval de borsthoning (ook wel jodevet – masse) weer terug in de handel.

  Reactie door Sinne — donderdag 25 augustus 2005 @ 11.59 uur

 27. Ik symphatiseer ook met de SP maar met ondernemerschap hebben ze weinig op. Als ondernemers ter sprake komen op SP-pagina’s gaat het altijd over ‘sterke schouders’ en ‘zwaarste lasten’. Heel veel ondernemers hebben grote zorgen en zijn dag en nacht bezig met hun bedrijf. Met de karakterisatie ‘sterke schouders’ kunnen zij zich absoluut niet identificeren.

  Reactie door Paul Geveke — donderdag 25 augustus 2005 @ 11.59 uur

 28. Aanvulling op nr. 24:

  Sorry, Jofels stukje (“Voor Polen dreigt uitbuit-CAO” van gisteren, nr. 90) had ik nog niet gelezen. Hij had het al gemeld.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 25 augustus 2005 @ 13.30 uur

 29. Ik ben ook een ondernemer, maar meer gedwongen, omdat er in mijn beroepsgroep geen werk is, en omdat ik (inmiddels) ik te non-conformistisch ben.
  En wilde ik bijv. mijn kind niet elke dag in een kinderopvang zien. Maar het is een moeilijk vak, dat zien jongeren goed. Geen vast inkomen, geen vakantiegeld, geen pensioenvoorziening, en als ik ziek ben verdien ik niks. En natuurlijk 7 dagen per week werk en vaak ook in de avonden.

  Reactie door Sonja — donderdag 25 augustus 2005 @ 13.50 uur

 30. Ben het roerend eens met artikel over ondernemen.
  Ik ben zelf 57 jaar en zit al bijna 4 jaar in de WW. Bijna noodgedwongen begin je dan voor jezelf. Ik ben begonnen met het maken van websites en verkoop elektrische vloerverwarmingsystemen. Loopt allemaal prima.
  De ondernemersgeest moet er wel inzitten: ik heb geprobeerd om iets uit de grond te stampen voor 50 plussers (zie http://www.secondhalf.nl) maar dat is verschrikkelijk moeilijk. De meesten die in de WW of WAO zitten hebben ooit een baan gehad en willen neit allen voor zichzelf beginnen.
  Ik heb dat wel gedaan en heb er geen spijt van. Ik zeg ook weer niet: hier had ik vele jaren eerder aan moeten beginnen. De ervaringen die ik opgedaan heb als directeur van diverse ondernemingen (in loondienst) helpen me nu dit voor mijzelf op te zetten.
  Ik probeer ook jongeren enthousiast te maken om de producten die ik verkoop te gaan verkopen: men hoeft neit te investeren etc. De animo is erg laag: men durft gewoonweg niet de stap te wagen uit die beslotenheid van een uitkering.
  Jammer: het zou er veel anders uitzien als Nederland wat weer mer ondernemersgezind zou worden.

  Reactie door Aart Dijs — donderdag 25 augustus 2005 @ 14.39 uur

 31. Gefeliciteerd Aart. Alle respect.
  Ik heb de link even gevolgt en dan lees ik:

  SECONDHALF krijgt geen medewerking van diverse uitkerende instanties, dus we zien ons genoodzaakt dit initiatief te stoppen.

  ?

  Reactie door Gandalf — donderdag 25 augustus 2005 @ 15.00 uur

 32. je moet startkapitaal hebben, dat is een enorme drempel. Als je vermogende ouders hebt dan kun je wel..oneerlijk hoor. Anders moet je sparen..ook dat is niet altijd realistisch
  je moet veel afdragen!
  De papierwinkel is enorm en dat is vreselijk saai! Er zitten ook veel haken en ogen aan
  Je moet een goed netwerk hebben
  Je loopt een groot risico..

  Reactie door cynthia — donderdag 25 augustus 2005 @ 15.10 uur

 33. Ik wilde ook ooit een eigen bedrijf beginnen, maar om geld te krijgen van de bank, moest ik een marktonderzoek laten doen. Toevallig ben ik zelf opgeleid tot marktonderzoeker, maar dat mocht natuurlijk niet, dat was niet objectief. Het geld voor zo ‘n onderzoek, destijds zo ‘n 10.000 gulden, had ik niet, dus weg leuk idee. En 1 ik ben het met je eens dat wanneer je socialist bent, er plotsklaps allerlei karaktertrekken aan je worden geplakt, zo zou je dan niet ambitieus en zakelijk genoeg kunnen zijn. Ik merk het zelf, omdat ik meerdere malen voor sales functies ben afgewezen, door mijn politieke voorkeur. Ze moeten eens wakker worden, want de SP is er juist voor de kleine ondernemer!

  Reactie door kaatje — donderdag 25 augustus 2005 @ 15.33 uur

 34. Vriendin van mij is trouwens bezig een internationaal netwerk op te zetten voor ondernemers vanuit een sociale en milieuvriendelijke gedachtengang. De bedoeling is tot innovatieve technologieen te komen en die breed te implementeren. Ze heeft al aardig wat ondernemers bij elkaar gesprokkeld en niet de minsten. Nu maar hopen dat het een succes wordt.

  Reactie door kaatje — donderdag 25 augustus 2005 @ 15.43 uur

 35. Als de SP dan kennelijk zo vóór ondernemers is dan zou ik het aardig vinden als Jan en c.s. zich eens verdiepen in de netelige onduidelijke situatie waarin met name freelancers zich bevinden. Ik hoef maar de term “verkapt dienstverband” en “VAR” te noemen en de nekharen van de zzp-er (zoals dat dan heet) gaan overeind staan. Juist de links partijen hebben met het oog op de immer bodemloze put van de uwv deze onduidelijkheden gecreerd. Dáár zou ik wel eens en stukje over willen gedachtenwisselen met m’n stadsgenoot. (of lezen hier op het log, dás ook al mooi)

  Reactie door Roland Wolters — donderdag 25 augustus 2005 @ 16.26 uur

 36. oh ja ik “zzpee” sind 1997 reedsch

  Reactie door Roland Wolters — donderdag 25 augustus 2005 @ 16.27 uur

 37. Wat zal de VVD hier blij mee zijn !
  Eindelijk worden de ondernemers door de SP voor vol aangezien. Overboord met die verkalkte ideeen en opvattingen dat de productiemiddelen in handen moeten zijn van de gemeenschap!Leve het “gebonden” ondernemerschap.Toch maar weer eens naar China.

  Reactie door Pontius Maximus — donderdag 25 augustus 2005 @ 17.23 uur

 38. @27 en anderen,

  Als volgens jullie de VVD zo’n gezonde kijk op het ondernemerschap heeft, leg mij dan maar eens even uit hoe het komt dat ondernemen tegenwoordig bijna ondoenlijk is geworden. En nee, dat komt niet alleen door de recessie, maar heeft inderdaad te maken met een eerlijke hernivelering…

  Reactie door Jeroen — donderdag 25 augustus 2005 @ 17.46 uur

 39. Het is toch wel sterk eigenlijk. Rechts Nederland claimt voor de ondernemer te zijn en zegt bovendien dat links dat niet is, terwijl ik als ondernemer onder het juk van rechts de kost niet meer kan verdienen…

  Reactie door Jeroen — donderdag 25 augustus 2005 @ 17.49 uur

 40. Ondernemen gaat toch echt het beste binnen een gezonde economie. Een gezonde economie begint bij een eerlijke spreiding van welvaart en daarmee koopkracht.

  En daarvoor moet je toch echt bij de SP wezen!

  Reactie door Jeroen — donderdag 25 augustus 2005 @ 17.53 uur

 41. Ik denk; dat als je ondernemers zou vragen naar het gebied “ondernemen in nederland” dat, je al heel snel dit soort dromen laat varen.

  Reactie door ReneR — donderdag 25 augustus 2005 @ 18.15 uur

 42. @41, ReneR,

  Inderdaad. Ondernemen is van een droom een nachtmerrie geworden. Ik lig er in ieder geval regelmatig wakker van…

  Reactie door Jeroen — donderdag 25 augustus 2005 @ 18.18 uur

 43. Nooit gedacht dat er zoveel (potentiele) ondernemers bij de SP aangesloten waren.
  Zelfs hebben ze “vrienden” onder hen.
  Och ja waarom ook niet.Ook de voorouders van Frits Philips zijn als kleine zelfstandigen begonnen en nog wel in een tijd dat Karl Marx,nota bene familie,zijn grootste werk tot stand heeft gebracht nl.”Das Kapital”,jullie allen wel bekend hoop ik(en met dank aan Philips die toen al wist hoe je zo goedkoop mogelijk gloeilampjes kon laten produceren)
  en zie eens hoe die Philipsen terecht gekomen zijn.

  Reactie door Pontius Maximus — donderdag 25 augustus 2005 @ 19.07 uur

 44. @41 ReneR. Ooit gehoord van manipulatie van voorspelbaar gedrag…….wat een teleurstelling.

  Reactie door Mollenvanger — donderdag 25 augustus 2005 @ 19.13 uur

 45. @37 “Verkalkte ideeën zitten meer in jou koppie Pontius nogwat. Blijkt uit alles wat je hier te berde brengt. Je denkt met oeroude dogma’s hier een beetje populair te doen. Nee, dank u.

  Reactie door Gandalf — donderdag 25 augustus 2005 @ 19.27 uur

 46. #45

  Nee, ben blij dat er meer mensen achterkomen, dat deze Pontius maximus geen hoogvlieger is op dit log.

  #42

  Tja; een vriend van mij; een heel goede schilder wilde ooit ook eens de sprong wagen en voor zichzelf beginnen. Alleen kreeg hij geen startsubsidie, omdat hij een starfblad had volgens de sociale dienst. Dat heeft hem altijd tegengezeten en nu mag hij leven onder curatele van 30 euro per maand van de schuldsanering; dit nog drie jaren lang.

  Reactie door ReneR — donderdag 25 augustus 2005 @ 20.11 uur

 47. Alex Jones’ new documentary. Martial Law: 9/11 Rise of the Police State exposes the high-tech control grid that is being set up across America Out of the ashes of the September 11th tragedy, a dark empire of war and tyranny has risen. The Constitution has been shredded and America is now a Police State. This film exposes not just who was behind the 9-11 attacks, but the roots and history of its orchestrators. The entire documentary is 2 hours and 35 minutes in duration but has been spit into 3 parts.

  Part-I
  http://radio.indymedia.org/uploads/alex_jones_-_martial_law_911__1_of_3_.wmv
  Part-II
  http://radio.indymedia.org/uploads/alex_jones_-_martial_law_911__2_of_3_.wmv
  Part-III
  http://radio.indymedia.org/uploads/martial_law_p03_bb.wmv

  we moeten meer mensen hebben zoals alex jones , de media verbergt heel veel dingen. meschien iets voor jou Jan ^^

  Reactie door Jeroen — donderdag 25 augustus 2005 @ 20.13 uur

 48. en Op http://www.reopen911.org staat ook wat intressante informatie

  Ik geloof zelf dat het een inside job was

  Reactie door Jeroen — donderdag 25 augustus 2005 @ 20.15 uur

 49. @43 Maximus.
  “en zie eens hoe die Philipsen terecht gekomen zijn”
  Ja, jammer dat je er niet bij schrijft HOE Herr Frits Philips zo groot is geworden.

  “In 1934 kwam Hitlers herbewapeningsprogramma op gang. Philips-bedrijven waren er snel bij en leverden vanaf 1935 navigatie- en communicatieapparatuur voor het Duitse leger, de Kriegsmarine en de Luftwaffe. Dit blijkt uit Liste der Fertigungskennzeichen für Waffen, Munition und Gerät. Nach Buchstaben geordnet. Berlin 1944. Gedrückt im Oberkommando des Heeres. In het Bundesarchiv te Koblenz is te lezen dat Philips-medewerker Willi Kronhagel leider was van een speciale commissie voor boordradio’s voor vliegtuigen en schepen. In het Bundes Militärarchiv te Freiburg ligt een overzicht van de laatste technische ontwikkelingen van de landmacht van augustus 1942. Daaruit blijkt dat Philips ook meedeed aan de ontwikkeling van mijndetectoren en tropenbestendige verbindingsapparatuur. Zonder al deze navigatie- en communicatieapparatuur kon een bommenwerper of jachtvliegtuig bij slecht weer nauwelijks opereren, zonder zulke apparatuur zou de slagkracht van de vloot aanzienlijk kleiner zijn en zonder zulke apparatuur kon het leger al bijna helemaal niet opereren.”
  http://www.groene.nl/1996/03/pl_phili.html

  Waarin een ondernemer al niet ‘groot’ in kan zijn. BAH!

  Reactie door Sonja — donderdag 25 augustus 2005 @ 20.22 uur

 50. Ik verander m’n naam maar weer ‘ns van Jeroen (v. 42 e.a.) naar Jeroen1, gezien reacties van andere Jeroenen (47, 48) anders wellicht misverstanden oproepen.

  Reactie door Jeroen — donderdag 25 augustus 2005 @ 20.43 uur

 51. @43, Pontius Maximus,

  Ondernemers bij de SP zijn ondernemers die verder kijken dan hun neus lang is. Wellicht ook een aardig idee voor jou…

  Reactie door Jeroen1 — donderdag 25 augustus 2005 @ 20.53 uur

 52. Er is ook in 1995 een een kaart spel op de markt uitgekomen die alle voorspellingen goed had tot nu toe!
  zoals in 1990 hadden ze voorspelt dat de Twin towers zou in storten en de pentagon
  en de ufo’s boven mexico hier een paar links:

  http://www.niburu.nl/showarticle.php?articleID=9285

  http://www.cuttingedge.org/news/n1753.cfm

  http://www.mysterydatabase.com/modules.php?name=News&file=article&sid=314

  Goed uitkijken voor die amerikanen

  Reactie door Jeroen — donderdag 25 augustus 2005 @ 21.18 uur

 53. Bush is volgens mij ook alleen maar christenen om meer burgers achter zich te krijgen.

  als die zo heilig was dan had die deze tekst wel opgevolgd:

  Gij zult niet doden

  Reactie door Jeroen — donderdag 25 augustus 2005 @ 21.49 uur

 54. @52, Jeroen,

  niburu.nl? Dat neem je toch zeker niet serieus mag ik hopen?

  Reactie door Jeroen1 — donderdag 25 augustus 2005 @ 21.49 uur

 55. de hele Bush familie is groot geworden door de finaciering van hitlers reich
  en nooit gestraft

  Reactie door Jeroen — donderdag 25 augustus 2005 @ 21.50 uur

 56. Het voelt aan als een paradox als de SP zich zou inzetten voor het vrije ondernemersschap.
  Toegegeven, dit is wellicht een vooroordeel gevoed door uitspraken en presentatie in vele vormen.
  De constatering dat het ondernemersmilieu in de gevarenzone komt lijkt me echter niet minder juist, zeker als het gaat om starters. Ook als dit mede wordt geponeerd en dus onderschreven door de Hr. Marijnissen.
  Een opmerkelijke bijdrage vond ik @ 35) Roland Wolters.
  Mede door zijn beknoptheid van uitstekend niveau en blijk gevende van zeer goede kennis over de materie zonder te verwateren.
  Ondanks dat ik overtuigd ben dat de SP niet de vijand is van de (startende) ondernemer mis ik wel een profiel.
  Er wordt door de SP veel gedaan voor een sociaal Nederland maar een werkelijk “loket” voor de ondernemer voel ik als een gemis als we de SP als een volkspartij willen zien.
  Ik denk dat ook hier de SP veel zou kunnen betekenen.
  Enige opmerkingen, eerder door de Hr. Marijnissen gedaan, om wellicht slechts voor het MKB voor de nationale markt iets te willen doen passen niet in de mondialisering.
  Nederland is al lang geen eiland meer en (jonge) ondernemers met een blik over de grenzen zouden ook door de SP moeten worden verwelkomd.
  De eerste jaren van een onderneming zijn beslissend voor de toekomst.
  (en voor potentiële werkgelegenheid)
  Een vrijstelling van vennootschapsbelasting over de eerste Euro 250.000 winst lijkt me voor deze groep, onder voorwaarden, een zinvolle investering.
  Een innoverende SP zou zelfs met plannen kunnen komen om voor deze groepen in onze samenleving, maar ook groepen die de boot dreigen mis te lopen, naar vormen te willen zoeken waar, als gewenst, het vrije ondernemersschap een optie kan zijn.

  Reactie door Liberaal-Socialist — donderdag 25 augustus 2005 @ 22.25 uur

 57. De dames en heren hier hebben het Paula B. kennelijk toch te moeilijk gemaakt. Die is nu uitgeweken naar Anja M.

  Reactie door r.k.h — donderdag 25 augustus 2005 @ 23.16 uur

 58. 56. Lees “Heel de mens” maar eens door op de SP website en wellicht word je nog lid ook! De SP staat erect voor het ondernemerschap, alleen niet voor de graaierij. Eerst lezen mannetje, dan oordelen.

  Reactie door kaatje — vrijdag 26 augustus 2005 @ 0.13 uur

 59. #57

  Ja, dat was me ook al opgevallen. Het schijnt een toevluchtsoord te zijn voor mensen die niet tegen goede argumenten en een stevige discussie kunnen…

  Reactie door ReneR — vrijdag 26 augustus 2005 @ 0.46 uur

 60. Ik zal zeggen dat ondernemen in Nederland nooit zo moeilijk is geweest. Ik ben ondernemer reeds 18 jaar en geloof mij zo slecht als het nu is in Nederland is het nooit geweest!!

  Geef me liever een linkse overheid! De beste tijd heb ik onder een linkse coalities gehad. Waarom? Omdat er dan in gewone zaken als onderwijs, gezondheidzorg geinvesteerd wordt. De huidige overheid wil warmte maar wil niet stoken.

  Hoe verwacht men dat er een economie draaiend kan blijven met bezuinigingen alleen?? Zijn ze helemaal gek geworden in Den Haag?

  Liever gisteren als morgen naar de stembus en geloof mij ik heb in het verleden anders gestemd maar doe mij nu maar SP.

  Een gefrustreerde zelfstandig ondernemer..

  Reactie door Jabulani — vrijdag 26 augustus 2005 @ 0.53 uur

 61. jabulani(60)je had beter eerder sp kunnen .stemmen!!! lees de dossiers op de website eerst maar eens door de sp is een ,ONDERNEMENDE ,partij .

  Reactie door texas henkie — vrijdag 26 augustus 2005 @ 9.00 uur

 62. iedereen is wel graaierig iedereen neemt wel meer geld aan als die dat aangeboden krijgt zou ik ook doen.

  ps: niburu is een vage site klopt maar soms staat er wel nutige informatie zoals o.a 9/11 en ufo’s etc. de media houd de feiten verborgen van 9/11
  http://www.reopen911.org ( van jimmy walter)

  Reactie door Jeroen — vrijdag 26 augustus 2005 @ 11.07 uur

 63. Ondernemen… klinkt zo leuk, totdat je erachter komt dat je nog voor de overheden, gemeente, leveranciers 60 tot 80 uur per week jezelf staat uit te sloven.. kaal plukken doen ze je toch ! Of je nu hard werkt of op je luie gat zit.. water naar de zee dragen is er niets bij.
  Na 25 jaar lig je onder de zoden (als daar nog plek is) en dan zeggen ze over je…. ‘het was een harde werker .. ‘

  op naar de Bahama’s !

  Reactie door Swell — vrijdag 26 augustus 2005 @ 11.19 uur

 64. @ Pontis Maximus (43) en Sonja (49):

  Ja geweldig, die Philipsen! Want toegevoegd kan nog worden: ze wisten hun fabrieksgebouwen te sparen door al vóór de inval van de Duitsers in 1940 overleg met hen te voeren. Ach ja, het is maar wat je “goed terecht komen” noemt, hè…..

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 26 augustus 2005 @ 13.06 uur

 65. @ 57 en 59:

  Zou het niet zo kunnen zijn, dat Paula B., die jullie menen hier te moeten afkammen, als een beschaafd mens de voorkeur geeft aan rustig en degelijk communiceren, zonder schelden en verdachtmaken, waarin het hier wel eens ontaardt?

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 26 augustus 2005 @ 13.13 uur

 66. Keer het tij! Omsingel het kabinet
  Op zaterdag 24 september om 13 uur wordt het Binnenhof in Den Haag massaal omsingeld. Het is genoeg geweest met het harde beleid van dit kabinet, dat volgens onderzoek nog maar door 19% van de bevolking wordt gesteund! Daarom zullen we, op zaterdag na Prinsjesdag, hand in hand het kabinet massaal de rug toekeren.

  Twee jaar Balkenende II heeft meer kapot gemaakt dan ons lief is. Enorme bezuinigingen hebben de sociale voorzieningen uitgehold. De aanvallen op de georganiseerde solidariteit hebben de klok vele jaren teruggezet. Onder dit kabinet is de kloof tussen rijk en arm, oud en jong, autochtoon en allochtoon toegenomen.

  Dit kabinet van ‘waarden en normen’ heeft weinig respect getoond met het op straat zetten van duizenden vluchtelingen, het doorgaan met kernenergie en het ongemoeid laten van al maar stijgende topsalarissen terwijl de uitkeringen verder onder druk komen staan. Daarom hebben vier op de vijf Nederlanders geen vertrouwen in dit kabinet. Daarom hebben duizenden mensen deel genomen aan protesten tegen het kabinetsbeleid. Op 2 oktober vorig jaar demonstreerden 300.000 mensen in Amsterdam.

  Op zaterdag 24 september om 13 uur willen we samen met u ons ongenoegen over het kabinet laten horen door het Binnenhof met een massale menselijke keten te omsingelen. Kom ook naar Den Haag en laat merken dat het genoeg is geweest met het harde rechtse beleid van dit kabinet. Doe mee, keer het tij!

  Zie voor meer informatie: http://www.keerhettij.nl

  Reactie door Jeroen — vrijdag 26 augustus 2005 @ 16.05 uur

 67. #65 Olaf meijer (hoeder van het fatsoen)

  Communicatie moet aan bepaalde voorwaarden voldoen jongen; ga jij je maar eens daarin verdiepen.

  Er moet met name sprake zijn van een wisselwerking. dat is op dit log nog het geval. En niet van een 1-richtingverkeer met een meningfilter! Ik heb trouwens helemaal niets tegen Paula hoor; ik vond d’r wel leuk en als ze niet meer hier wil komen, dan zal ik d’r wel missen. In deze harde maatschappij moet je wel tegen een stootje kunnen en daar is dit log nog wel een afspiegeling van gelukkig.

  Amen dominee Olaf

  Reactie door ReneR — vrijdag 26 augustus 2005 @ 16.19 uur

 68. @45,46,49,51,64.
  Wat een verassende naieve reacties en uitspraken.
  Wat als een ironische benadering van het “graaiende ondernemerschap”,dus niet het “fatsoenlijke” ondernemerschap van de SP(wat dat dan ook moge zijn want het ondernemen impliceert nou eenmaal dat er winst gemaakt moet worden linksom dan wel rechtsom)bedoeld was wordt hier op dit log volledig uit zijn verband gerukt.Ik had toch wel wat meer inzicht en zelfreflectie verwacht van de doorsnee SPer.Helaas is men blijkbaar zo verblind door en in de war geraakt van dit nogal controversiele onderwerp(maatschappelijk versus individueel ondernemen) dat de ongefundeerde kritiek zich nu uit in een onbenullige scheldkannonade.
  Als de voorganger roept dat ondernemers onethisch handelen of amoreel zijn dan is er een instemmend geknik van de volgelingen.Als de voorganger besluit dat het ondernemerschap volgens gereviseerde richtlijnen toegestaan is dan is iedereen opeens ondernemer of wil dat graag zijn.Maar ja het ondernemerschap brengt nu eenmaal met zich mee dat je je uit de naad moet werken om iets te bereiken,dat je in economisch slechte tijden personeel moet ontslaan,dat je “winst”moet maken om te herinvesteren ,je er geen sociaal leven meer op na kunt houden of dat je door de overheid getild kunt worden en dat is voor velen van hen blijkbaar toch een brug te ver.
  Speciaal voor @49.Sonja:(en met dank aan Philips die toen al wist hoe je zo goedkoop mogelijk gloeilampjes kon laten produceren).Moet het nog ironischer!

  Reactie door Pontius Maximus — vrijdag 26 augustus 2005 @ 17.59 uur

 69. Een gewetensvraag aan mijn vriend :Wat zou jij doen als startend SP.ondernemer als je snel personeel nodig hebt : “een “goedkope” pool of een “dure” nederlander.
  Antwoord : als ze allebei evengoed geschoold zijn en hard werken,graag een pool.

  Reactie door Mollenvanger — vrijdag 26 augustus 2005 @ 19.00 uur

 70. Een scheldkanonnade is toch iets anders beste Pontius. Hetgeen u opmerkt in @68 zoals zelfreflectie treft ook u zelve, gezien uw reactie onder 68. Ik denk dat u wel goede bedoelingen heeft maar enige arrogantie is u niet vreemd. Wil nog niet zeggen dat u het bij het juiste eind heeft.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 26 augustus 2005 @ 19.02 uur

 71. @ beste gandalf,ik wil graag discussieren op grond van feiten en op een gelijkwaardige basis.Enige zelfspot,wat door jou blijkbaar voor arrogantie wordt aangezien,is mij daarbij niet vreemd.
  Dit is m.i.waar het bij veel deelnemers aan dit forum aan ontbreekt. Men is zo overtuigd van het gelijk van zijn/haar partij dat een open discussie bijna onmogelijk wordt.Er wordt nogal eens aangevoerd dat men zijn heil dan maar ergens anders moet gaan zoeken maar dit weblog is een open (democratisch-zonder censuur?) log waar een ieder(nog steeds) toegang tot heeft.Indien men dat niet wenselijk acht
  moeten zij in overleg met de beheerder maar besluiten voor een aanmeld en inlogprocedure.Dan zijn ze fijn onder elkaar zonder lastig gevallen te worden door “criticasters” van buiten.Maar ja op deze manier word je nooit een volwaardige partij die,als ze in de toekomst ook maar enige regeringsverantwoordelijkheid wil gaan dragen of uitoefenen,toch ook compromissen zal moeten sluiten omdat er ook partijen zijn met een andere maatschappijvisie.En dat nu ligt aan de basis van ons democratisch rechtsbestel.

  Reactie door Mollenvanger — vrijdag 26 augustus 2005 @ 19.31 uur

 72. Hej Jeroen – goeie actie!

  Reactie door Sonja — vrijdag 26 augustus 2005 @ 22.03 uur

 73. Dit standpunt van de SP verbaast me helemaal niks! De SP komt op voor wat Ayn Rand “the little guy” noemde. Het is gewoon weer een vorm van Robin Hood-isme waarbij men geld wil verschuiven van de arme naar de rijke ondernemers.

  Waarom moeten kleine bedrijven in godsnaam op een andere manier worden behandeld als grote bedrijven? Kan iemand mij dat uitleggen? En zoals jullie weten ben ik niet gevoelig voor argumenten als “die arme man doet ook zijn best”. Fuck it. Ik wil rationele argumenten! Dat wil zeggen dat ik wil weten wat ík hieraan heb (hoe het in mijn voordeel is). Ik daag eenieder hier uit dat te beargumenteren!

  Want als men kan kiezen tussen een supermarkt waar men zeer goedkoop zijn boodschappen kan doen of een kruidenier die veel hogere prijzen vraagt omdat hij anders gewoon niet rond kan komen… dan kiest men, als de rationeel denkende mens, toch voor de supermarkt? Ik wel. Het zou een vorm van nep-kapitalisme zijn als men de kruidenier een maandelijkse subsidie toestopte en dit financierde door het bedrag van de supermarkt af te nemen. Toch is dit mechanisme (geld overhevelen van grote bedrijven naar kleine) wat partijen die het kapitalisme VIJANDIG gezind zijn, zoals de de SP, voorstaan.

  Reactie door geldwolfje — zaterdag 27 augustus 2005 @ 8.55 uur

 74. haha, zin 4: “van de arme naar de rijke” moet natuurlijk zijn “van de rijke naar de arme”

  Reactie door geldwolfje — zaterdag 27 augustus 2005 @ 8.56 uur

 75. @71 Beste mollenvanger, nu even serieus.
  Soms is het lastig om hetgeen hier geschreven wordt goed in te schatten betreft de bedoeling die de schrijver heeft. Als Pontius schrijft: “Ik had toch wel wat meer inzicht en zelfreflectie verwacht van de doorsnee SP-er “ en “wat een verrassende naieve reacties en uitspraken” is dat in mijn ogen toch wel wat arrogant. Als dat ironisch bedoelt is dan heb ik dat verkeerd op gevat. Ik zelf ben vaak zo ironisch bezig dat men vaak zegt, doe eens gewoon. Daar ontbreekt het mij niet aan, ironie dus. Wat me vaak opvalt is dat de SP standpunten – waarvan hier de meeste schrijvers aanhanger zijn- onderuit worden gehaald met “oneliners”(sorry voor het engels) en het gebruik van engelse teksten die door de betreffende schrijver gebruikt wordt om meer indruk te maken of zoiets. Toch vraag ik mij af waar de schoen wringt i.v.m. mijn reactie op Pontius. Ik vind dit log geweldig goed, omdat feitelijk iedereen hier zijn zegje kan doen maar als je een afwijkend standpunt hebt, kun je reacties verwachten.
  Ook is het volgens mij zo dat niet iedereen –en dan doel ik meer op mijzelf- overal maar “verstand” van heeft maar toch wel iet over een bepaald onderwerp wil zeggen. Ik vind dat dat moet kunnen anders wordt het wel erg elitair hier. En dat geldt voor mijzelf ook met mijn L.O. en lts. (ironie.)
  Ps. Hoe kan het dat mollenvanger reageert op mijn reactie op Pontius? Is u een en de zelfde?

  Reactie door Gandalf — zaterdag 27 augustus 2005 @ 10.21 uur

 76. Vandaag op het nieuws;
  Pannenkoekenhuisjes en lingeriezaken hebben grote toekomst.
  Ik zie deze combinatie helemaal zitten.
  Leuke, in lingerie geklede dames, die pannenkoeken en poffertjes verkopen.
  Welke SP-er durft in dit gat in de markt te springen?

  Reactie door Liberaal-Socialist — zaterdag 27 augustus 2005 @ 15.15 uur

 77. 73,

  Waarom kleine bedrijven onzien moeten worden:
  1) waarom worden kinderen ontzien ?
  2) waarom laat Ajax de kweekvijver niet lensschoppen door de grote jongens ?
  3) waarom beschermen (de meeste) dieren hun jongen ?

  Het is in de evolutie een goede statergie gebleken dat het jonge en tere goed beschermd wordt in een kritische fase.
  Dit geeft het meeste succes op overleven en garandeert dat het jonge de ruimte krijgt om te groeien.

  Reactie door alexander — zondag 28 augustus 2005 @ 12.31 uur

 78. Waarom kleine bedrijven ontzien moeten worden:
  Wanneer ze failliet gaan hebben ze niets meer.
  Het failliet gaan van ‘grote’ bedrijven is echter een boekhoudkundige truuk om schulden te laten kwijtschelden, dat vele voordelen biedt voor de directie, die er toch al warmpjes bijzat.
  Een bedrijf wordt niet voor niets ‘groot’. Omdat zij goed boert.

  Reactie door Sonja — zondag 28 augustus 2005 @ 14.35 uur

 79. Mollenvanger of pontius, hoe kun je commentaar hebben op andere als je zelf constant mensen beledigt? Hoezo feiten…?
  Het heeft er inderdaad alle schijn van dat jij je meer voelt dan anderen..ironie is een verkapte vorm van spot en vaak minachtend bedoelt! Een tip naar jou toe: generaliseer niet zo en wordt niet persoonlijk..dan kunnen we weer verder met het praten over feiten.. Ps: ik vond jou stukje ( 71) een heleboel gelul met geen enkel inhoudt..maar dat is mijn mening. Haal de sp er ook maar niet bij a.u.b. de sp groeit en jammer voor jou misschien, maar zeer veel mensen hebben hun geloof verloren in het kabinet en de partijen die deze vertegenwoordigen! Er is geen reden om deze partijen als volwaardig aan te zien..vind ik..
  Ooh ja en verdiep je eens in de sp, het valt best mee hoor! Dan kun je daar ook meer feitelijk over meepraten

  Reactie door cynthia — maandag 29 augustus 2005 @ 17.28 uur

 80. @77 Alexander

  Redenatie d.m.v. het trekken van analogieën is altijd link. Mijn antwoorden zijn als volgt (en zoals je ziet weinig zinvol):
  1. Kleine kinderen worden niet ontzien. De gevolgen van hun daden worden gedragen door hun ouders.
  2. Omdat Ajax geen boksclub is, maar een voetbalclub.
  3. Behoud van de soort.

  Je hebt het over “het jonge en tere”. Ik neem aan dat je daarmee startende bedrijfjes bedoelt. Het zou kunnen dat je gelijk hebt, dat deze bedrijven in het begin ontzien zouden moeten worden. Het grote probleem is alleen: hoe bepaal je of een bedrijf een starter is, of dat het al talloze kansen heeft gehad, maar deze stuk voor stuk heeft laten passeren? Of maakt dat niet uit en gaat het erom dat het klein is (blijft)? Allemaal lastige vragen dus, die je dan toch zult moeten beantwoorden.

  Reactie door geldwolfje — maandag 29 augustus 2005 @ 18.39 uur

 81. @78 Sonja

  “Waarom kleine bedrijven ontzien moeten worden:
  Wanneer ze failliet gaan hebben ze niets meer.”

  Mja. Maar als ik een nieuwe auto koop en die vervolgens moet afbetalen houd ik ook verdomd weinig geld over. Ik heb dan ook bijna niets meer. Dat is toch geen reden om mij in welk opzicht dan ook te ontzien?

  “Het failliet gaan van ‘grote’ bedrijven is echter een boekhoudkundige truuk om schulden te laten kwijtschelden, dat vele voordelen biedt voor de directie, die er toch al warmpjes bijzat.”

  Je roert een interessant punt aan: dat grote bedrijven BV’s op kunnen richten en die kunnen laten ‘ploffen’. Ik ben met je eens dat dat een slechte zaak is. Sterker nog, het zou keihard aangepakt moeten worden. Maarja, met types als Laurens Jan Brinkhorst in de regering zal dat voorlopig niet gebeuren. Die vinden faillissementen ‘niet zo erg’ ( http://vvd.maaktwerkvannederland.nl/nieuws.php?id=5586 ; overigens ben ik geen VVD-lid, maar een google search gaf dit als eerste bron).

  “Een bedrijf wordt niet voor niets ‘groot’. Omdat zij goed boert. ”

  Daar kun je nog alle kanten mee op. Een groot bedrijf heeft blijkbaar een product dat veel mensen willen hebben, anders was dat bedrijf nooit groot geworden. Als dat bedrijf failliet gaat, zijn dus ook veel klanten de dupe. Immers, een belangrijk alternatief wordt uit de markt gehaald, zodat alleen de producten van concurrerende producenten overblijven. Als een klein bedrijf daarentegen uit de markt wordt gedrukt (of het leven wordt zuur gemaakt door overheidsregulering) dan is dat effect veel kleiner. Ergo: kleine bedrijven moeten hard worden aangepakt en grote bedrijven moeten worden ontzien.

  Maar eigenlijk vind ik dat ook weer niet zo’n sympathieke manier van redeneren. Het beste zou gewoon zijn dat zowel grote als kleine bedrijven worden ontzien, denk ik.

  Reactie door geldwolfje — maandag 29 augustus 2005 @ 18.40 uur

 82. Mooi, chapeau Jan we zitten op één lijn.

  Reactie door Peter Hoopman — maandag 29 augustus 2005 @ 21.30 uur

 83. #73 De macht van het getal brengt de variatie in gevaar. Op het laatst heeft iedereen een eenheidsworst. Het lijkt wel ouwerwets communisme maar heet nu weer kapitalisme. whats in a name, a deed is a deed, indeed. And nothing is the same…

  Reactie door Kees — maandag 29 augustus 2005 @ 23.12 uur

 84. @83 Kees

  Ok, Kees. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Sommige formules (Starbucks bijvoorbeeld) zijn zo succesvol dat ze lokale bedrijven uit de markt kunnen duwen. Het grote verschil tussen centraal geplande en spontaan ontstane “eenheidsworst” is echter wel dat dat laatste een duidelijk optimum is. Wanneer iemand een beter concept voor een bedrijf bedenkt en investeerders kan overtuigen van de superioriteit van zijn of haar idee, dan zal er toch weer (tijdelijk) variëteit ontstaan.

  Reactie door geldwolfje — dinsdag 30 augustus 2005 @ 20.14 uur

 85. fuck, er ging iets mis.

  Reactie door geldwolfje — dinsdag 30 augustus 2005 @ 20.14 uur

 86. Tijdelijk en daarna steeds minder en dan gaat het mis…bijvoorbeeld Oma kan niet meer naar het buurtwinkeltje want die is gesneuveld in de concurrentiestrijd van de Supers, die daarna weer duurder worden. Die superideeén zijn vaak ook een beetje kortzichtig gericht op de portemonnee van die grappenmakers.

  Reactie door Kees — woensdag 31 augustus 2005 @ 6.42 uur

 87. Ach, als het evenwicht een paar keer verschuift komt die ene mega supermarkt de boodschappen ook nog wel bij oma thuis brengen. En de variatie-rijke buurtwinkel heeft het nakijken.

  Reactie door geldwolfje — donderdag 1 september 2005 @ 18.49 uur

 88. Beste Jan,

  Ik ben het met je eens, ondernemen is erg leuk, maar je moet er echt een doorzetter voor zijn. Ik als kleine zelfstandig onderneemster (communicatie en designbureau, http:www.acanthiscommunicatie.nl) ben nu 5 jaar zelfstandig. Heb het allemaal zelf uit gezocht en ben de eerste 2,5 jaar ook nog 2 dagen per week bij een bedrijf werkzaam geweest, zodat ik basisinkomsten had.

  Toen het aardig liep heb ik besloten 100% te gaan ondernemen, want die stap moet je een keer nemen. Het werk in diensverband zorgde wel voor vaste inkomsten, maar weerhield mijn bedrijf van groei.

  Doorzetten is van belang, want als ik kijk wat ik daadwerkelijk overhoud na aftrek van alle verzekeringen en creche kosten, is dat geen vette boterham. Maar ik zie het als een investering in de toekomst. beetje bij beetje groeien de zaak en de inkomsten.

  Wat ik erg jammer vind is, dat je als vrouwelijke ondernemer niet verzekerd bent voor zwangerschapverlof. Ik werk ontzettend hard en veel, waarschijnlijk meer dan iemand met een baan die wel met verlof kan en salaris behoud. Ik kan me hier wel voor verzekeren, maar dat is ontzettend duur en voor kleine ondernemers niet op te brengen. Dit geld ook voor een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo zijn er natuurlijk nog meer nadelen aan het ondernemerschap.

  Maar ik wil niet meer terug naar loondienst, ben veel te blij met mijn vrijheid, vind hard werken niet erg en heb al veel geleerd en wil en ga nog meer leren.

  Wat betreft leren heb ik een tip voor startende en gevestigde ondernemers: Sluit je aan bij een netwerkclub. Ga eens rondkijken bij een paar en word lid bij de club waar je een goed gevoel bij hebt. Je kunt veel leren van ander ondernemers en daarnaast (ik spreek uit ervaring) krijg en gun je ook opdrachten.

  Voor vrouwelijke startende ondernemers kan ik Stichting Entre Jeunes aanraden. Dit is een inspirerend landelijk netwerk van vrouwelijke ondernemers. Inmiddels ben ik 2,5 jaar bestuurslid en we hebben een hele leuk club! Het is echt zeer inspirerend en ondernemend. http://www.entrejeunes.nl

  Ik kan nog wel even enthousiast doorschrijven, ik denk dat ik toch maar eens een weblog moet beginnen.

  Jan, misschien kan je je sterk maken voor (vrouwelijke) ondernemers en (startende) ondernemers een hart onder de riem steken m.b.t. verzekeringen, arbeidsongeschiktheid, zwangerschapsverlof en kinderopvang.

  Succes bij de verkiezingen!

  Karlijn.

  Reactie door Karlijn — donderdag 24 augustus 2006 @ 22.33 uur