Meer vrijwilligers

Ook het kabinet neemt het belang van vrijwilligerswerk serieus. Eén van hun komende maatregelen is de belastingvrije voet voor onkostenvergoeding te verdubbelen, van 735 euro naar 1500 euro.

Zonder vrijwilligers zijn we in dit land helemaal nergens. Nederland telt er nog steeds 1 miljoen maar het worden er wel minder. Vrijwilligerswerk zorgt voor maatschappelijke betrokkenheid en moet op een goede manier worden gestimuleerd, meer financiële vrijheid kan daarbij helpen. Als je nog iemand kent die zich al jarenlang inzet als vrijwilliger, kijk dan ook eens even hier!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 26 augustus 2005 :: 11.11 uur

59 Comments

59 reacties

 1. Is idd erg belangrijk. Een onmisbaar kenmerk in onze samenleving. Is en goede zaak als de onkosten vergoeding wordt opgetrokken.

  Lees ook mijn verhaal over het VROM door op mijn naam te klikken.

  Reactie door redst@r — vrijdag 26 augustus 2005 @ 12.23 uur

 2. Ik heb er gemengde gevoelns over, natuurlijk is het belangrijk dat mensen zich sociaal inzetten en zich maatschappelijk betrokken voelen, maar dit kabinet maakt er handig gebruik van deze mensen.

  1 miljoen vrijwilligers is hen eigenlijk veel te weinig.

  Het is echt geen cadeautje hoor die 1500 euro, maar zakelijk eigenbelang, waarom zou je gekwalificeerde mensen inzetten, als het ook voor een appel en een ei kan.

  Tegelijkertijd is het dus verkeerde bezuiniging en uitbuiting.

  Ondertussen is de werkdruk nog steeds heel hoog in de zorg en de vrijwilligers onmisbaar.

  Reactie door e.krul — vrijdag 26 augustus 2005 @ 12.44 uur

 3. Alles goed en wel, Jan, maar het kabinet zou eigenlijk zo veel mogelijk belangrijke maatschappelijke taken (zoals in de zorg) alleen door vrijwilligers willen laten doen! Krul slaat de spijker op de kop!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 26 augustus 2005 @ 13.27 uur

 4. Nou nog een flattax van zeg 20% met een belastingvrije voet van 10.000 euro en ik ben ook weer gelukkig :-)

  Reactie door McCarthy — vrijdag 26 augustus 2005 @ 13.53 uur

 5. Ik ben, als bijstandsgerechtigde, zogenaamd sociaal en maatschappelijk “geactiveerd” en doe vrijwilligerswerk via de Onbenutte Kwaliteiten Bank (OK Bank) met toestemming van de Sociale Dienst. Ik ontvang een bonus daarvoor. Als je meer dan tien uur per week dat vrijwilligerswerk doet, dan ontvang je maandelijks een bonus van 61,25 euro. BELASTINGVRIJ. Da’s heel wat minder dan de 125 euro die men nu voorstelt en dan nog is het de vraag of DIE onkostenvergoeding bij het belastbaar inkomen wordt opgeteld en voor de mensen met een laag inkomen, die afhankelijk zijn van huursubsidie (strakjes huurToeslag, die overigens ook TERUGGEVORDERD kan worden!!) alleen maar geld zal kosten uiteindelijk, doordat dan de huurtoeslag (EN de zorgtoeslag!!) kunnen verdwijnen!! Want die inkomensafhankelijk over het inkomen van het LOPENDE jaar.
  Deze maatregel is aardig voor mensen die vrijwilligerswerk doen, terwijl ze geen uitkering ontvangen! Voor de mensen in de uitkering zal deze maatregel misschien wel averechts blijken te werken?

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 26 augustus 2005 @ 13.55 uur

 6. Ik heb enkele jaren vrijwilligerswerk gedaan. Als overblijf kracht en in de ouderraad van een basisschool waar ik ook veel hand en spant diensten verrichtte. Ik deed dat ook omdat ik het graag wilde. Het was een zinvolle “vrijetijdsbesteding”. En werd ook gewaardeerd. Eigenlijk zou vrijwilligers werk niet nodig moeten zijn maar zo steekt het nu eenmaal in elkaar.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 26 augustus 2005 @ 14.02 uur

 7. @5 Volgens mij hoef je een onkostenvergoeding niet op te geven voor de belasting mits je onder een bepaalde grens blijft. En die grens wordt nu op getrokken.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 26 augustus 2005 @ 14.06 uur

 8. @ L.M. lembeck ():

  Allereerst: gefeliciteerd met je “geactiveerd” zijn! Voelt dat goed?Onbenutte Kwaliteiten Bank klinkt in elk geval heel zinvol. Maar blijf inderdaad goed letten op je saeck…..

  Overigens heb ik zelf ook altijd, naast werk, activiteiten verricht die je “vrijwilligerswerk” (want onbetaald)zou kunnen noemen, maar in feite in mijn eigen sociale en politieke straatje pasten.(Acties voeren, informatie verspreiden, taallessen geven, sociaal-juridische hulpverlening, e.d.).

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 26 augustus 2005 @ 14.37 uur

 9. Inderdaad slaat krul bij nr. 2 de spijker op z’n kop. Het is het uitbuiten van mensen op een zo goedkoop mogelijke mannier. Dit kabinet gaat het misschien wel verdubbelen, maar krijgen het viervoudig weer terug.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 26 augustus 2005 @ 14.41 uur

 10. Een vrijwilligers vergoeding is altijd goedkoper dan een salaris.Uitgekookt weer van JP,tje!!!

  Reactie door marianne — vrijdag 26 augustus 2005 @ 15.07 uur

 11. Vrijwilligers in verenigingen en voor uitstapjes van bejaarden, gehandicapten e.d.: prima. Scholieren daar een maand of wat stage laten lopen: uitstekend!

  Maar vrijwillgers misbruiken voor werk wat structureel gedaan moet worden?
  Net als de hoe-heten-die-Uitmelk-ert-banen-nu?.
  Het geeft mij het gevoel dat dit kabinet doelbewust mensen voor een zeer laag loontje wil laten werken. Net genoeg brood en spelen om niet in opstand te laten komen.

  Reactie door Gekke Gerrit — vrijdag 26 augustus 2005 @ 15.43 uur

 12. Gisterenmorgen ben ik met twee ROOD leden naar de Voedselbank in Rotterdam gereden. Als je dan ziet hoe 150 vrijwilligers bij de Voedselbank de paketten samen staan te stellen dan wordt je eerst behoorlijk pissig dat dit in Nederland moet bestaan. Aan de andere kant alle waardering voor de 150 vrijwilligers in Rotterdam en nog eens honderden vrijwilligers in Nederland die zich inzetten bij de verschillende verdeelpunten in het land. Het lijkt wel een subcultuur aan het worden. Dat ze maar snel overbodig mogen worden (en zich op een andere manier nuttig mogen inzetten).

  Reactie door Arie — vrijdag 26 augustus 2005 @ 15.54 uur

 13. Ik voel me wel een beetje lullig bij al die teleurstellende reacties over vrijwilligerswerk.
  Gewone commerciële bedrijven maken vaak misbruik van stagiaires, dat is bekend. Maar als je je inzet voor een club, vereniging of school e.d. dan is het vaak niet mogelijk om de uren betaald te krijgen. Dat is altijd zo geweest onder alle soorten regeringen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik gebruikt werd om kosten te besparen. Om deze verhoging van de onkostenvergoeding aan deze mislukte regering op te hangen als zijnde een truc of zo, vind ik niet kloppen. Feit is wél dat onder dit kabinet het geld wat de gemeentes beschikbaar stellen voor speeltuinen en verenigingen etc. aardig is verminderd. Maar ook als dat niet het geval was, dan nog moet er gebruik van vrijwilligers gemaakt worden. Neemt niet weg, dat ik deze regering liever gisteren dan vandaag zie vertrekken.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 26 augustus 2005 @ 16.13 uur

 14. Na bijna een jaar in de WW en met behulp van wat schop geld van mijn oude werkgever, krijg ik nu langzaam een zaligmakend gevoel over me.
  En dat ik eigenlijk in een fantastisch land leef.
  Ondersteunt door ondernemend Nederland die mij na 180 Sollicitaties wel duidelijk hebben gemaakt dat ik met me 57 jaar recht heb op een eeuwig durende vakantie, dus van dat schuld gevoel ben ik ook af.
  Dit in tegenstelling wat onze meesters in den Haag beweren .
  Heerlijk in mijn stoel in de tuin en bij de buren schilderende Polen lekker door werkend zonder klagen en met 30 graden gewoon 12 uur per dag.
  Al was het voor mijn rust wel wat vervelend omdat ze ook op zondag werkte.
  Maar dat neem ik dan maar op de koop want ik wil niet te kritisch zijn op die Polen zodat evt. toekomstige eeuwige vakantie van mijn landgenoten in gevaar kan komen.
  Wel heb ik bij die Polen mij beklaagd over die sla plukkend landgenoten van ze, ook zij keurde die actie van hun landgenoten sterk af.
  Alleen het weer van afgelopen dagen valt tegen, maar ja dat wordt wel weer verzacht door de enorme bezorgdheid van Boer Veerman om de buiten lopende kippen . Want laten we eerlijk zijn met dit weer stuur je nog geen hond naar buiten.
  Ook de behoefte om tijdens mijn vakantie in het buitenland vertoeven is totaal niet aanwezig ,op dinsdag ga ik lekker naar een markt waarbij ik het gevoel heb dat ik in Paramaribo loop ,en vrijdags ga ik naar een Turkse markt ontzettend gezellig.
  Volgens de politie is de criminaliteit in Nederland bijna nul dus loop ik lekker daar met mijn beurs in de achterzak en op andere locaties onbezorgd rond om mijn boodschapjes te doen.
  En ben ik mijn beurs vergeten dan kan altijd even bij een voedselbank naar binnen wippen zodat ik toch mijn boodschapjes kan doen.
  Heerlijk is het gevoel dat ik na een ongeveer vier jaar durende financiële SM behandeling omdat ik volgens de meesters uit den Haag een stout en verwend niet hard genoeg werkend jongetje was, en dat die zelfde meesters nu vinden dat ik na die behandeling het omgekeerde ben en recht heb op een klein beetje zoet en niet meer op de roe.
  Al heb ik wel het gevoel dat onze meesters veel meer zoets krijgen maar ja wie het kleine niet eert is grote niet weert.
  Ook de commotie om de TV programma’s en de reclame is mij niet duidelijk prachtig zijn toch die filmpjes om te zien waarbij de man bijna zijn vrouw een beurt geeft om dat ze een lening hebben af gesloten.
  Ook spannende films uitzenden is niet meer nodig onze meesters laten regelmatig wat TBS los die dan door je achtertuin lopen en dat geeft al spanning genoeg.
  Prachtig is wekelijks terug kerend vragen uurtje met de echte toverende Harry Potter, dat knipt met de vingers en de economie draait op rolletjes.
  Mooi is om te zien hoe een klein dwerg zalmpje na die truc kan schaterlachen als een kerel van twee meter.
  Ook kijk ik graag naar de zeer leerzame programma’s waar managers vertellen hoe ze de zakken vullen en Boer Veerman verteld hoe je de belasting of het UWV gerust kan stellen als je iets verkeerd opgegeven heb met de woorden een slordigheidje.
  Ook ben ik na het zien van deze programma’s af van dat klootten schuld gevoel af, als ik een dropje stal uit de pot bij de supermarkt,
  Prachtig is te zien de soap Goede en Slechte tijden van het Koninklijk huis met gangster meisjes een gewezen Prins die naast de pot heeft gepiest enz.
  Het is te veel om hier allemaal te vertellen.
  Het kost ons wel een paar duiten maar het is prachtig.
  Ik klaag niet meer ik zit op mijn toppunt van zaligheid.
  Ondanks deze riante positie toch maar overgegaan naar vrijwilligerswerk want dat schuld gevoel raakte ik niet kwijt.
  En 1500Euro kan ik ook nog wel gebruiken.

  Reactie door Jofel — vrijdag 26 augustus 2005 @ 17.02 uur

 15. lijkt missschien een leuk idee, maar een heleboel vrijwilligers bij sportverenigingen en scouting krijgen helemaal geen onkostenvergoeding. dus maakt het helemaal niet uit of dat bedrag verhoogd word.

  Reactie door claudia — vrijdag 26 augustus 2005 @ 17.41 uur

 16. Vennootschapsbelasting word ook verlaagd, deze moet juist omhoog naar mijn mening!

  Reactie door John — vrijdag 26 augustus 2005 @ 17.53 uur

 17. @ 16/John

  Waarom moet de venootsschapsbelasting omhoog?

  Reactie door McCarthy — vrijdag 26 augustus 2005 @ 18.01 uur

 18. Goed idee:
  Mevrouw Balkenende krijgt € 1.500,– onkosten vergoeding om soep uit te delen in gaarkeukens die door het kabinet worden opgericht om hun rampzalig beleid te verzachten ;-)

  Reactie door Henk S — vrijdag 26 augustus 2005 @ 18.03 uur

 19. Hoi reactie 14,,haha leuke bijdrage..
  fantasie gebruikt,..goed hoor..zo dramatisch stukje…ik heb genoten,even bij de Toneelschool solliciteren..super.
  Wat een drama in je leven,maar waardeer je sterke bijdrage ! Top ! je mag meer schrijven van mij hoor..

  Reactie door eric — vrijdag 26 augustus 2005 @ 18.10 uur

 20. niks tegen mensen die vrijwilligerswerk doen,
  maar deze regering met de zogenaamde voordelen in 2006,is alleen maar bezig om herkozen te worden,
  ze beloven je een mooi stukje vlees,maar je hebt in 2007 alleen nog maar het vet.
  waar is de reklame van 62 euro standaard ziekenfonts,weg!! wordt staks dik 120-140 euro.dus wat nu voordeel,,
  laat me niet lachen,je wordt weer belazert,wel te rusten

  Reactie door ad — vrijdag 26 augustus 2005 @ 18.21 uur

 21. Bedankt Jofel. kan je ook een trucje met je oren?
  Toch leuk, en dat meen ik.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 26 augustus 2005 @ 18.46 uur

 22. Volgens de media gaan de rijken volgende jaar nog rijker worden… maar liefst 5%!

  Reactie door Farshad — vrijdag 26 augustus 2005 @ 18.52 uur

 23. Ik heb jarenlang vrijwilligerswerk gedaan zonder daar ooit een cent voor gekregen te hebben, sterker nog ik durf te beweren dat ik er geld bijgelegd heb. De Overheid moet zorgen voor BANEN (betaalde banen) en geen vrijwilligerswerk (dat ik overigens wel belangrijk vind)stimuleren door van 735 euro per jaar over te stappen naar 1470 euro per jaar. Het werk moet immers gedaan worden,zodoende zijn er goedkope arbeidskrachten.Uit protest hiertegen zouden alle vrijwilligers eens een week dienen te staken. Heel Nederland ligt dan plat.

  Reactie door JE. Mulder — vrijdag 26 augustus 2005 @ 19.02 uur

 24. Het zou niet gek zijn als de overheid een centraal punt vrijwilligerswerk in het leven zou roepen met een kosteloos telefoonnummer aangevuld met een goede informatieve website om naar interesse en regio te kunnen zoeken.
  Een interactieve website waar behoefte en aanbod elkaar vinden.
  Ik ben er van overtuigd dat we zeker een miljoen potentiële vrijwilligers kunnen activeren.

  Reactie door Liberaal-Socialist — vrijdag 26 augustus 2005 @ 19.08 uur

 25. glass helder!!!!!

  Reactie door Patrice — vrijdag 26 augustus 2005 @ 19.19 uur

 26. Sorry; maar waar mensen nu op zitten te wachten is normaal betaalde banen en geen vrijwilligerswerk! Ik wil best ook wat uren vrijwillig doen, maar graag niet onder dwang van een sociale dienst! Want als je het eenmaal doet, dan kom je er niet meer vanaf.

  En als het bedrijfsleven nu al veel liever die polen aan het werk willen zetten in hun bedrijven, laten ze dan maar ook deze inzetten voor het onbetaalde werk wat er nog over blijft.

  Nog even en we worden in natura betaald; water en brood voor het pleps.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 26 augustus 2005 @ 20.06 uur

 27. @Accept en #2krul

  helemaal mee eens!

  Reactie door ReneR — vrijdag 26 augustus 2005 @ 20.07 uur

 28. Zo is het maar net ReneR. Vrijwilligers werk bij (sport)verenigingen of op scholen b.v. prima en heel goed allemaal. Maar niet in de zorg of wat dacht je van bij de brandweer b.v. Betaalde banen wil ik zien. Ik ga geen vrijwilligerswerk doen, want ik betaal mij al scheel aan belastingen en ziektekosten, dus mijn aandeel aan de maatschappij en dit schijnheilige kabinet wordt door mij al ruimschoots geleverd.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 26 augustus 2005 @ 20.51 uur

 29. Nederland telt circa vier miljoen vrijwilligers en 225.000 verenigingen en stichtingen.

  Met Zweden en Noorwegen telt Nederland van alle Europese landen het hoogste percentage vrijwilligers.

  Vrijwilligerswerk heeft ook een economische waarde. Berekeningen voor Nederland lopen uiteen van bijna € 5 miljard tot ruim € 14 miljard per jaar.

  Feiten die mij wel aan het denken zetten.

  Reactie door Sonja — vrijdag 26 augustus 2005 @ 21.08 uur

 30. Een tip voor de liberaal socialist, in de meeste gemeentes is eeen steunpunt vrijwilligerswerk. Dat is zo’n knooppunt waar veel vrijwilligersvacatures te vinden zijn.
  Voor wat betreft de vrijwilligersvergoeding, een goede zaak alleen hebben de meeste vrijwilligersorganisaties geen budget om vrijwilligers een onkostenvergoeding te geven. Misschien lopen we met deze regeling wel een ander risico, krijgen we dadelijk ook een tweedeling in het vrijwilligerswerk.

  Reactie door Johan Berendsen — vrijdag 26 augustus 2005 @ 21.16 uur

 31. NOU, JA!!!
  Weer uitbuiting van de “domme burger”.

  @23, ook ik heb jaren Pro Deo vrijwillegerswerk gedaan(leerlingen bijlessen gegeven.)
  Er moet nu inderdaad gezocht worden naar BETAALDE BANEN!
  Anders lopen er in 2006 veel onverzekerden rond!

  Reactie door Elsa De Leeuwin — vrijdag 26 augustus 2005 @ 21.19 uur

 32. Slimme heren die daar in het Haagse de lakens uitdelen, sinds vandaag weten we dat ze naast hun eigen zakken ook die van enkele van hun kiezers gaan vullen.

  Nu weer even terzake, wordt je als vrijwilliger door de Haagse heren dadelijk niet zo erg bij de maatschappij betrokken dat je van die 1500 euro onkostenvergoeding ook je ziektekostenpremie van 1100 euro moet gaan betalen? Dan weet ik nu al in welke zakken dit geld terecht komt!

  Reactie door hanri — vrijdag 26 augustus 2005 @ 21.45 uur

 33. vind je het gek dat buitenlandse werknemers goedkoper werken .hebben die ook zo veel regels als wij nederlanders en zo veel kosten als ze dat wel hebben dan werken ze voor niets want dan kan het er niet uit wel voor de werkgever maar niet voor de werknemer de levens standaard
  is in polen niet zo hoog als in ned maar als ze hier leven vraag ik me af hoe ze het doen. dan moet de regering hier maar wat regels afschaffen ze weten het toch zo goed??????????? als je hun moet geloven zijn we nog steeds een rijk land am me hoela als je de mensen zo uitkleed.

  Reactie door j.h.vanos — vrijdag 26 augustus 2005 @ 22.45 uur

 34. Vrijwilligers zijn eigenlijk nog erger dan Polen!

  Reactie door Simon — vrijdag 26 augustus 2005 @ 23.24 uur

 35. Vrijwilliger ben je bij een vereniging en daar wordt je niet voor betaald,hoogstens één keer per jaar een ” gezellige ” avond als beloning!Voor de rest moeten er betaalde banen zijn en geen zgn vrijwilligers die betaald worden.

  Reactie door Diny — vrijdag 26 augustus 2005 @ 23.40 uur

 36. Het meeste vrijwilligerswerk wordt gedaan door mensen die een baan hebben en het daarnaast doen. Verder wordt vrijwilligerswerk ook ingezet als instrument van o.a. sociale activering. Zolang dit niet arbeidsverdringend, maar wel integrerend, deskundigheidsbevorderend of additioneel is geen probleem. Dat wordt het wel als mensen die bijvoorbeeld een ID baan hebben jarenlang aan het lijntje worden gehouden indien zij volwaardige arbeid verrichten, maar dat is een ander verhaal. Vrijwilligerswerk is goed. Het vergroot de maatschappelijke betrokkenheid maar moet altijd als aanvullend en vooral vrijwillig functioneren. Werlozen worden de komende tijd ingezet in z.g gemeenschapstaken. Daarbij zal heel goed moeten worden bekeken of dit het doel dienst van deelnemer en maatschappij of alleen het doel dient van mensen die slavenarbeid opnieuw willen invoeren.

  Reactie door Kees — zaterdag 27 augustus 2005 @ 1.01 uur

 37. Ik zal nooit vrijwilligerswerk verrichten.
  Werken zonder vergoeding is iets voor criminelen die gepakt zijn en natuurlijk voor volk dat op deze manier een plekje in de hemel wil kopen.

  Reactie door Rasses — zaterdag 27 augustus 2005 @ 2.03 uur

 38. Reactie 37
  IK WEL
  Toen ik bij mijn moedertje op bezoek was in het verpleegtehuis fluisterde zij mij toe Jofel ik voel me net een zeehondje uit Pieterburen,ik zij hoe zo mams? Ze antwoordde ook die blijven alleen leven door vrijwilligers.
  Die oudjes kunnen wel verwaarloost zijn maar ze blijven slim.

  Reactie door Jofel — zaterdag 27 augustus 2005 @ 10.24 uur

 39. @38
  En Lenie ‘t Hart vult haar zakjes met behulp van vrijwilligers. Haar naamsbekendheid zorgt voor menige snabbel.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 27 augustus 2005 @ 10.29 uur

 40. Nederland heeft de meeste vrijwillers ter wereld (zo’n 25% van de Nederlandse bevolking zet zich in voor een organisatie, club, buurthuis, voor bejaarden enz. Het meeste vrijwilligerswerk wordt gedaan door mensen die trouwens al een baan hebben.

  Reactie door Kees — zaterdag 27 augustus 2005 @ 10.31 uur

 41. Die onkostenvergoeding wordt trouwens betaald door de organisatie waar men voor vrijwilligt. Die heeft dat geld niet, dus waar praten we dan over? Het geld wordt n.l. niet vanuit het Rijk betaald of vanuit de Gemeente. Vrijwilligerswerk is wel degelijk belangrijk. Ik krijg een bonus en ik ben daar heel erg blij mee. Maar ik zou het ook doen, zonder die bonus. Zo blijf ik sociaal en maatschappelijk ZINvol bezig en help ik een beetje mee een organisatie overeind te laten blijven. Een sociaal netwerk waar andere groepen en organisaties zich bij aansluiten en die allemaal bezig zijn voor de onderliggende mensen in onze maatschappij. Maar ik zou ook rustig in een kantine van een sportclub hetzelfde voelen wat ik nu voel. Lijnen trekken op een veld, helpen afwassen en schoonmaken of met mensen gaan winkelen, blokje om, of gewoon koffie drinken. Vrijwilligerswerk vind je letterlijk overal in de maatschappij. En het is echt heel hard nodig dat er meer vrijwilligers komen. Maar dat moeten mensen zijn die iets willen doen voor anderen, zonder iets ervoor terug te willen ontvangen! Vaak is een glimlach al een “betaling” waar je het mee moet doen. Maar ook de sfeer, de gezelligheid, en de wetenschap dat je iets goeds doet. Kortom, onzelfzuchtig bezig zijn voor andere mensen, dieren en de natuur. Moeten we dan altijd iets terugkrijgen voor wat we geven?

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 27 augustus 2005 @ 11.42 uur

 42. Weer zoiets asociaals.,

  je maakt onkosten, en dat krijg je vergoed.,

  dus waarom moet er belasting worden worden betaald over de vergoeding daarvoor.?

  net zoiets belachelijks als een huurwaardeforfait,

  krijgen we ook een eigen auto-forfait, want het bezit is goedkoper dan elke dag huren toch?

  en dan een eigen vrouwforfait.,

  ja zo lust ik er nogg wel een paar,

  het kabinet is al zo gewend aan hun eigen asocialiteit dat ze dat al norm vinden!
  en het valt hun blijkbaar helemaal niet meer op ,en ze denken de burger ook nog even om de tuin te leiden

  kan iemand zalm en balkenende en de gues even een keer aansluiten op het lichtnet!

  Reactie door Jansonius — zaterdag 27 augustus 2005 @ 12.23 uur

 43. Bij voortgaand gevoerd beleid is over een jaar of tien 30 a 40% van NL gedwongen vrijwilliger.Zijn we meteen het ‘sociaalste’ land van de wereld.
  (volgens de Kneus en J.P.B.dan)
  De voedselbank misschien al naar de beurs.
  En iedereen volop aandelen in armoede.

  Reactie door Alex — zaterdag 27 augustus 2005 @ 13.01 uur

 44. Even off top : ik lees net dat de baby die in het Big Brother huis geboren moet gaan worden onder de regels van de kinderarbeid gaat vallen. De rechten als foetus worden hem/haar echter al ontzegd, de moeder paft er voor de camera’s lustig op los. schande ! Ik zie de redactievergadering bij Talpa al voor me, mooi zo jongens veel commotie, veel aandacht, rook nog even lekker door. Jan, stel daar eens kamervragen over dit is echt schandelijk, de vrouw mishandelt haar ongeboren kind voor de ogen van de camera.

  Reactie door Don — zaterdag 27 augustus 2005 @ 13.05 uur

 45. Toch is het vreemd dat in een land met veel geld, veel werkloosheid en veel motivatie om zinnig bezig te zijn, vrijwilligerswerk niet betaald wordt. Eigenlijk klopt dit niet..

  Reactie door cynthia — zaterdag 27 augustus 2005 @ 13.44 uur

 46. Vrijwilligerswerk tussen mensen die om elkaar geven is ok. Maar wat betreft de hulp van vreemden zou ik liever niet afhankelijk zijn van vrijwilligers. Als je weet dat je de ander wat te bieden hebt, en kunt komen tot een uitwisseling van waarden (hoeft niet eens per se geld te zijn, kan ook bijvoorbeeld prettig gezelschap zijn om maar wat te noemen), dan is dat op langere termijn veel betrouwbaarder dan telkens maar weer hopen dat die vrijwilliger komt opdagen.

  (Maar goed, ik geef toe dat ik makkelijk praten heb. )

  Reactie door geldwolfje — zaterdag 27 augustus 2005 @ 13.57 uur

 47. Grappig, net terug van een weekje Zonnebloem aan boord op de Rijn. Helemaal kapot maar rechtstreeks betaald in je hart, wat een verrijking. Opvallend hoe mensen zonder overleg de handen ineen slaan en aan het werk gaan. Heb er veel van opgestoken en ben nu van mening dat deze mentaliteit weer teurg zou moeten komen qua invuling van “werken”. Dus geen misbruik maken van vrijwilligers om nog meer winst te maken maar werken vanuit je hart zou weer overal normaal moeten worden. Niet de winst maar de kwaliteit van leven zou overal centraal moeten staan, hebzucht zou verbannen moeten worden. En nu even moe en voldaan pitten.

  Reactie door Ninka — zaterdag 27 augustus 2005 @ 15.25 uur

 48. Heb jaren bij een vrijwilligerscentrale gewerkt. Ruim achthonderd organisaties, en acht tot tien keer zoveel vacatures.

  Veel ouderen die nog graag wat willen doen, mensen in de ziektewet die langzaam terug de maatschappij invullen. Een extra zakcentje om eens wat extra’s te kunnen.

  De vacatures die het snelst vervult werden waren degene waar vaak de grootste vergoeding voor werd gegeven… Waardoor er naar heel veel vacatures niet eens meer gekeken werd. Omdat de ene organisatie wel een flinke vergoeding kan bieden en de andere niet, is dat een flinke concurrentie, een oneerlijke concurrentie…

  Vrijwilligerswerk doe je voor je sociale contacten, om iets te doen voor de maatschappij, om je wat minder nutteloos te voelen als je toch al niet kan werken… maar niet voor geld.

  Reactie door Chase — zaterdag 27 augustus 2005 @ 16.03 uur

 49. Het werk binnen de SP is ook liefdewerk en ” oud papier” denk maar aan alle vrijwilligers die dit willen doen, bezorgen van de Tribune, bestuursfunctie’s,staan bij evenementen,etc. etc. ik heb dit alles ervaren, maar had er als “vrijwilliger” toch een prettiger gevoel aan over gehouden als dit niet alles geheel vrijblijvend was geweest….ons gezin moet tenslotte ook eten toch?

  Reactie door pien — zaterdag 27 augustus 2005 @ 17.31 uur

 50. Vrijwilligerswerk wordt in de toekomst beter betaald.

  Maar wie betaalt mijn medische kosten als tijdens het vrijwilligers werk mij iets overkomt en er is geen contract tussen de hulpverlener en mijn zorgverzekeraar in 2006?

  Wanneer er geen contract is volgens de zgn. Naturapolis, hoeft er niets vergoed te worden.

  Ik doe dus maar geen vrijwilligerswerk buiten mijn woonplaats anders kan ik wel eens zwaar financieel de klos worden.

  Fijn toch zo een nieuwe zorgverzekering als je weinig te besteden hebt: familiebezoek, werk, vrijwilligerswerk worden zo wel erg beperkt tot de eigen woonplaats of gebied waar de zorgverzekeraar actief is.

  Is die contractenpolitiek in de nieuwe zorgverzekering misschien een verkapte oplossing voor het fileprobleem?

  Het zal bovendien vrijwilligerswerk noch het aanvaarden van werk buiten het gebied van de zorgverzekeraar erg populair maken.

  Reactie door kosmopoliet — zaterdag 27 augustus 2005 @ 18.26 uur

 51. Ik heb geen belastingvrije voet, maar wil wel een wit voetje bij de belasting halen. Of ze hier vrijwillig aan mee willen werken… dat is de vraag.

  Nu zonder gekheid: vrijwilligerswerk wordt nog vaak onderschat, net als het werk dat mantelzorgers doen. Zo heeft mijn moeder jarenlang voor mijn vroegdemente vader en mijn meervoudig gehandicapte broer gezorgd. Op die manier werd voorkomen dat ze teveel een beroep op maatschappelijke en dure instanties hoefden te doen. Maar zwaar was het natuurlijk wel.
  Ik weet zeker dat mijn moeder geen lintje of benoeming wil, maar ik weet ook zeker dat er veel meer mensen zijn in soortgelijke situaties die niet gezien worden. Veel speelt zich namelijk in het verborgene af. ‘Wij redden het wel’ is het credo, ook als het te moeilijk wordt. Financiële compensatie kan dan handig zijn om dingen makkelijker te kunnen doen. Zo heeft mijn broer af en toe begeleiding van een fantastische vrijwilliger, waardoor mijn moeder de gelegenheid krijgt zich op te laden. Morele begeleiding is namelijk minstens zo belangrijk.

  Dus: een tomaat voor een daad of een aardbei voor een karwei… het is goed wat een vrijwilliger doet! ;-)

  Reactie door Marco Marian Maus — zaterdag 27 augustus 2005 @ 19.56 uur

 52. Ik doe al jaren met veel plezier vrijwilligerswerk en zoals hier al eerder is gezegd kost dat meestal alleen maar geld dan dat er een vergoeding voor staat. Maar dat maakt ook allemaal niet uit, als het maar leuk is! Toch?
  Zonder vrijwilligers draaien de (sport)verenigingen niet en veel evenementen zouden zonder vrijwilligers niet kunnen draaien. Misschien wel een idee om als vrijwilligers inderdaad een keer een dag te staken, kijken wat er dan gebeurd ;)…

  Speaking of vrijwilligers: Heb je Henk al kunnen bereiken Bas? :O Ben benieuwd! ;)

  Reactie door Mirella — zaterdag 27 augustus 2005 @ 20.32 uur

 53. Vraagje:

  Waarom gaan de politicie en zakenlui niet een jaartje vrijwilligerswerk doen en op 70% van het minimum leven en naar de voedselbank?

  stelling:
  Ieder mens is gelijk en heeft als organisme op deze planeet recht op de hele planeet. Niemand staat boven een ander en niemand kan eigendom clamen van deze planeet.

  Vrijwilligerswerk dat betaald werk verdringt is een uitwas en moet verdwijnen en daar zou de SP voor moeten streven als echt sociale partij.

  Vrijwilligerswerk dat iemand voor de lol doet is een hobby en is per definitie onbetaald.

  Die vergoedingen laten zien dat het kabinet inziet dat ze hier op kunnen verdienen (een vrijwilliger = goedkoper dan een pool)
  een teruggang van vrijwilligerswerk kost hun dus geld. Dat is de enige reden voor deze regeling en daar is dus NIETS sociaals aan!

  EN Jan ik weet dat jij geen hypocriet bent, echter de rest van de haagse kliek is het wel, echter in dit geval ben je blij met een dode mus.

  Reactie door Toine — zondag 28 augustus 2005 @ 1.16 uur

 54. Kwam dit tegen, vind het nogal ver gaan, maar goed….

  http://barslecht.nl/weblog/2005/05/janmachismo

  Reactie door lambert — zondag 28 augustus 2005 @ 9.45 uur

 55. Dit is echt heel leuk, maar zou het niet eens tijd worden om actie te ondernemen en aan de vrijwilligers van Nederland gaan vertellen wat dit voordeel inhoud en hoe het werkt. Want meeste vrijwilligers zullen er echt niet aan denken als ze hun belastingpapieren invullen. Is dat niet een idee!

  Reactie door JeroenV — zondag 28 augustus 2005 @ 11.26 uur

 56. Nog even een reactie op Toine

  Ben je zelf nu niet een beetje hypocriet!

  Veel vrijwilligers werk word gedaan omdat het niet mogelijk is om dat werk te laten doen door een betaald persoon. Denk er eens aan wat er gebeurt als alle functies bij verenigingen betaald gaan worden. Dan worden contributies onbetaalbaar. En ik denk niet dat het een taak is van de overheid om te zorgen dat al die mensen betaald worden of om de verenigingen zoveel geld te geven dat ze toch door kunnen gaan.

  En het aantal banen dat weggenomen word door vrijwilligers zal best wel meevallen. En als het gebeurt dat er minder vrijwilligers komen en meer betaald werk. Dan is dat juist goed voor de economie omdat er dan dus banen bij komen en de belasting inkomsten stijgen. Maar dan onstaan er dus wel problemen bij verenigingen en andere organisaties!

  Dus alles heeft 2 kanten!

  Reactie door JeroenV — zondag 28 augustus 2005 @ 11.33 uur

 57. Vrijwilligers doen belangrijk werk en verdien best wat steun!

  Reactie door pino — zondag 28 augustus 2005 @ 14.03 uur

 58. de gemeete geldrop-mierlo betaalt jaarlijks 63000 EURO!!!!!! aan ,HET GOED, (KRINGLOOP WINKEL)om 10 deeltijd VRIJWILLIGERS AAN DE GANG TE HOUDEN !! voor wie het niet weet ,het goed, was voorheen eigenaar vam marktplaats.nl weet je meteen waarom je je eigen spulletjes die je naar de winkel bracht een paar dagen later op marktplaats te koop stonden .

  Reactie door texas henkie — zondag 28 augustus 2005 @ 20.39 uur

 59. @ Lambert (54):

  Zie je zelf niet, dat het allemaal loze kreten zijn? Veel geschreeuw, en helemaal geen wol? Dat het om een in wezen jaloerse auteur gaat, die zich verbeeldt geestig te kunnen schrijven? Zie je ook maar één enkel, met feiten onderbouwd, degelijk argument?
  Nou dan!

  Reactie door Olav Meijer — maandag 29 augustus 2005 @ 17.50 uur