Interview GPD-bladen

SP-leider Jan Marijnissen was drie maanden vanwege een ernstige hernia aan het bed gekluisterd. Deze week pakte hij de draad weer op. Met één voornemen: de Socialistische Partij moet gaan regeren.

DEN HAAG – Hoe slopend waren de afgelopen jaren eigenlijk voor Jan Marijnissen? “Je hoort vaak dat een hernia veroorzaakt wordt door een overbelasting. Maar ik was niet overspannen of zo. Toen de SP begin jaren negentig nog een tweemansfractie was, had ik het veel zwaarder dan de afgelopen tijd met z’n achten.”

De SP-fractievoorzitter moest vanuit het ziekbed toezien hoe partijgenoot Harry van Bommel de show stal in de campagne tegen de Europese grondwet en hoe de SP op forse zetelwinst kwam te staan in de opiniepeilingen. Had hij dat succes niet liever zelf geoogst? “Het was een hele geruststelling te zien dat de SP gewoon doordraait als ik er niet ben. De afgelopen jaren is toch het beeld ontstaan dat de SP Jan Marijnissen is. Maar ik ben niet onmisbaar. Ik heb weer eens boeken kunnen lezen en films kijken. En bovenal heb ik geleerd te relativeren. Niet dat ik voordien moeite had om te delegeren, ik bemoei me nooit met het dagelijkse werk van mijn collega’s. Maar ik had die campagne natuurlijk wel graag zelf gedaan. Daar hadden we heel hard aan gewerkt. Maar je moet je erbij kunnen neerleggen als iets echt niet gaat. Ik kon gewoon niks meer.”

De afgelopen jaren is vaak gespeculeerd wie Marijnissen zou moeten opvolgen. Van Bommel, Agnes Kant, Marijnissen vindt dat ze het goed deden tijdens zijn ziekte. Maar over vertrekken denkt hij nog absoluut niet na. “Er staat voldoende talent klaar. Maar voorlopig ga ik gewoon door. Ik heb nog voldoende energie. Onder Paars-2 heb ik serieus gedacht of ik er niet mee moest stoppen, politiek viel er niets te winnen in de Kamer. Die situatie is veranderd. Daarnaast zijn er bij andere partijen allemaal nieuwe leiders gekomen. Terwijl de burger juist behoefte heeft aan herkenbare politici, die met ervaring en gezag ergens voor gaan.”

Marijnissen zal zich bij die beslissing ongetwijfeld gesterkt voelen door de gunstige opiniepeilingen. De partij zou bij de volgende kamerverkiezingen wel eens kunnen verdubbelen. Maar bij de vorige verkiezingen in 2003 kon de SP die gunstige peilingen niet verzilveren. Veel linkse stemmers kozen toch voor de PvdA.

“Dat zie ik niet snel nog een keer gebeuren”, zegt Marijnissen. “In 2003 zou de PvdA de toenmalige coalitie van een meerderheid kunnen afhouden. Nu is het anders. CDA, VVD en D66 staan zo ver op achterstand in de peilingen, die halen het nooit meer. Het moet wel heel raar lopen als de PvdA de volgende verkiezingen niet wint. In dat geval zullen veel linkse kiezers juist voor de SP kiezen, om te voorkomen dat Wouter Bos een coalitie aangaat met het CDA of de VVD.”

Het liefst zou Marijnissen een regering vormen met PvdA, GroenLinks of de ChristenUnie. “Als je de plannen van de PvdA naast die van ons legt, dan moeten we daar best samen uit kunnen komen. Het liefst zou ik de komende anderhalf jaar ook samen met hen willen optrekken tegen het kabinet. Maar de PvdA-top onder aanvoering van Bos wil dat niet. Die wil de deur openhouden naar het CDA. Toch zou het land erbij gebaat zijn als we samen een duidelijk alternatief bieden voor het huidige beleid. Alleen zo kan het cynisme onder de burger worden weggenomen, het idee dat het toch allemaal niets uitmaakt.”

Zijn pogingen om gezamenlijk een tegenbegroting in te dienen op Prinsjesdag zijn op niets uitgelopen. “Maar we zijn op de goede weg. Onder Melkert was er helemaal geen samenwerking met de PvdA, onder Bos is die er wel. Wat niet wil zeggen dat we koste wat kost met hen willen regeren. We moeten wel echt iets kunnen veranderen in dit land. Maar als Bos nadenkt, zal hij zien dat hij met ons meer wensen uit het PvdA-program kan inwilligen dan met CDA of VVD.”
Toch zijn de verschillen tussen beide partijen nog groot. “De PvdA is een bestuurspartij, wij van oorsprong een actiepartij. Ik zal er in tegenstelling tot Bos ook nooit voor pleiten om alle linkse partijen op te laten gaan in een grote beweging. Dat is de dood in de pot. In een tweepartijenstelsel, waar de grote partijen in Nederland graag naartoe willen, is er geen alternatief voor de kiezer. Kijk naar Engeland of de Verenigde Staten. De twee machtsblokken daar lijken zo veel op elkaar, dat steeds minder burgers naar de stembus gaan.”

Maar kan een partij die de protest-tomaat als symbool voert, wel regeringsverantwoordelijkheid aan?
Marijnissen bezweert: “De SP is veranderd. Onze slogan ‘stem tegen’ is bij de vorige verkiezingen al veranderd in ‘stem voor’. We hebben inmiddels voor ieder plan van dit kabinet een alternatief, dat is doorgerekend door het Centraal Planbureau op betaalbaarheid. Ik sta te popelen om iets te doen, want uiteindelijk krijg je als oppositiepartij weinig voor elkaar. Het cynisme onder de mensen die in het land het werk moeten doen, de leraren, de verpleegsters, is verontrustend. De afgelopen jaren is er zo veel kapot gemaakt.”

“Balkenende schermt met eigen verantwoordelijkheid en concurrentie. Maar waarom moeten ziekenhuizen met elkaar concurreren? Als ik een hernia heb, wil ik toch niet op internet opzoeken welk ziekenhuis het beste is? De overheid moet gewoon zorgen dat alle ziekenhuizen goed zijn en die moeten juist zo veel mogelijk samenwerken. Wij roepen al jaren dat het fout zou gaan met het vmbo, met de tweede fase, met de liberalisering van de energievoorziening en de zorg. Ik schat in dat onze kansen om in de regering te komen groter zijn dan ooit.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 01 september 2005 :: 20.36 uur

39 Comments

39 reacties

 1. Goed idee voor als je in de regering komt: geef het volk de mogelijkheid een regering naar huis te sturen. Dat moet toch te doen zijn zonder dat het een te makkelijke noodgreep wordt. Het probleem nu is dat de Kamer en het Kabinet met een mond spreken, oftewel wat nou oppositie we drukken alles er wel met een meerderheid doorheen, en bij elk schandaal houden we al onze regeringsgenoten het hand boven het hoofd.

  Peter

  Reactie door Ishamael — donderdag 1 september 2005 @ 20.53 uur

 2. I hope so in 2007. Make my day SP. Mocht het lukken, dan is er veel werk aan de winkel om de puinhoop van dit kabinet weer op te ruimen en NL weer socialer te maken.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 1 september 2005 @ 20.58 uur

 3. Nou Jan, daar zit ik op te wachten. Je hoeft ook niet tot 2007 te wachten. Wat mij betreft, liever in 2005. Probeer deze regering maar naar huis te sturen. Ik denk dat je veel mensen een plezier mee doet.

  Reactie door johanna — donderdag 1 september 2005 @ 21.07 uur

 4. godzijdank is er tenminste nog 1 partij die aan de mensen onderaan de maatschappij denkt,iets dat je soms weer een beetje moed geeft tegenover alle ellende die deze regering die alleen maar aan zich zelf en met de mensen met een dikke beurs denken

  Reactie door L Post — donderdag 1 september 2005 @ 21.10 uur

 5. Ik hoop het, want ik ben al het vertrouwen in de huidige coalitie al jaren kwijt! Mensen mogen best goed verdienen, als het maar niet door uitzuiging. Ieder mens heeft recht op een menswaardig leven. Menswaardig bestaan = dat iedereen over voldoende financiele middelen bezit om te kunnen leven. Weg met de armoede in Nederland, weg met de coalitie Balkenende, weg met zelfverijking, weg met de vernederingen en het zaaien van zogenaamde angst in de bevolking door een arrogant kabinet dat niet echt van NEDERLAND houdt.

  VMBO is prachtig, maar deze studenten mogen niet in het vakje RISICOVOLLE jonge mensen geplaatst worden.

  Getekend door een leerkracht (jammergenoeg) in de WAO.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — donderdag 1 september 2005 @ 21.50 uur

 6. Ik krijg er zin in! Mijn stem heb je, zoals altijd, al binnen. Niet omdat ik nu eenmaal altijd SP stem, maar omdat er wat mij betreft nog steeds geen andere, betere partij is.

  Oh enne… mocht je nog eens wat bestuurlijke invloed verwerven in de komende jaren, stopt het rokertje pesten dan eindelijk eens?

  Reactie door Rimshot — donderdag 1 september 2005 @ 22.15 uur

 7. Ik denk wel eens. Stel dat er zo’n linkse regering komt en het lukt niet.(bijvoorbeeld door grote meningsverschillen met de pvda) Welk alternatief is er dan nog voor de kiezers? NU hebben ze nog hoop…
  (ik denk dat, omdat ik de pvda voor geen cent vertrouw)

  Reactie door Warrior — donderdag 1 september 2005 @ 22.25 uur

 8. de p.v.d.a. en groenlinks .laten het oppositie voeren lekker aan de s.p over .is lekker veilig .en straks fakkelen ze je weer af jan !! maar laat maar komen die verkiezingen .zonder de rest te beledigen .maar als ik zie hoe krista v.velzen gegroeit is als kamerlid .want actievist is ze in hart en nieren .heb ik er alle vertrouwen in .(sorry .maar ik vind het nou eenmaal een prachtwijf )

  Reactie door h.verbeek — donderdag 1 september 2005 @ 22.50 uur

 9. Met een land experimenteer je niet. Laten we dus hopen dat het bij een hersenspinsel blijft.

  Reactie door McCarthy — donderdag 1 september 2005 @ 23.28 uur

 10. Interessant is om te horen op welke punten de SP dan concessies wil doen, want coalitie is coalitie.

  Reactie door BJ — donderdag 1 september 2005 @ 23.36 uur

 11. Jan, in de GPD-dagbladen zeg je:
  “Toen de SP begin jaren negentig nog een tweemansfractie was, had ik het veel zwaarder dan de afgelopen tijd met z’n achten.”

  Is het niet zo dat de SP-TK-fractie vanaf de “afwezigheid” van kamerlid Piet de Ruiter (november 2003) en het vertrek van Ali Lazrak (begin 2004) feitelijk uit slechts zeven personen bestaat? Graag jouw reactie.

  Reactie door Kees Huizenga — vrijdag 2 september 2005 @ 0.00 uur

 12. Lucht, en de stank daarvan. Waarheid is een illusie, en JM komt daar ook achter. Geef ons nu brood.

  Reactie door Simon — vrijdag 2 september 2005 @ 0.30 uur

 13. @BJ
  Wat in mijn ogen interessanter is is of de partijen in staat zijn “het samen delen”, zowel nationaal als mondiaal,als basis voor hun samenwerking in volle overtuiging kunnen uitdragen.
  Ik geloof dat ze dat kunnen. Met de liberalisering en de marktwerking als vijand kunnen ze een krachtig blok vormen. Ieder mens is in wezen sociaal. Ik geloof dat de machtsverschillen en de ongelijke verdeling van rijkdommen de oorzaken zijn voor veel ellende en agressie in onze maatschappij en de wereld.

  Reactie door tamiem — vrijdag 2 september 2005 @ 0.30 uur

 14. Jan, Ga bij een eventuele Regeringsdeelname (eerlijk gezegd zie ik dat in 1,2,3, niet gebeuren)niet in zee met Groen Links,die gaan teveel nadruk leggen op het milieu en houden daarom beslissingen jarenlang op.Is je ministerploeg al samengesteld?Als je nog iemand zoekt met geen enkel belang in wat dan ook…..Succes!

  Reactie door JE. Mulder — vrijdag 2 september 2005 @ 1.13 uur

 15. Waarom wil de SP nu regeren, PvdA is nodig en die wil niet.
  Ledengroei wordt afgedwongen, afdelingen moeten 50 leden hebben, of het nu een gemeente met 100.000+ inwoners is, of 12.000 inwoners kent…

  Echter procentueel kan een kleine gemeente veel meer aanhangers hebben en dito ‘resultaat halen’ dan een grote.
  Die kanjers mogen echter de raad niet in, want geen 50 leden, SP meer politiek?

  Nee, de SP is er nog steeds niet aan toe, eerst intern de woorden bij de eigen daden voegen, dan anderen vertellen hoe het beter kan.
  Kwantiteit boven kwaliteit is een slechte weg, eerste weg het ravijn in….

  Reactie door barend — vrijdag 2 september 2005 @ 1.38 uur

 16. Barend, die 50 leden zijn echt nodig om een afdeling draaiende te houden. Anders zou de SP ook verworden tot een puur parlementaire partij. De SP is er voor de bevolking dat houdt in dat er van alles georganiseerd wordt in de gemeenten en dat de SP’ers regelmatig op straat te vinden zijn. Dat lukt echt niet als je zoals bij de VVD maar 7 leden nodig hebt om een afdeling te worden.

  Reactie door kaatje — vrijdag 2 september 2005 @ 10.46 uur

 17. @kaatje, dat is een zwakke redenering.
  Immers, als een ‘afdeling’ 21 goeddeels actieve leden kent, zelfs de middenstand er op wil stemmen, dat op een bevoliking van 12.000 nuchtere en ook politiek geslagen mensen, die of al lid zijn van een partij, of dat niet willen om uiteenlopende redenen, als je mensen hebt sympathisanten in bijna iedere club, wijk, actiegroep…. Als je kans hebt op 1 a 4 zetels…. als het al de 3e maal is dat men als SP ‘boven je’ (zo ver zijn we al) je de hoop geeft op deelname…
  Als je je I.O. stilzwijgende verliest
  Als je overkoepelende afdeling doet of je niet bestaat
  Als de partijraad geen zaken als deze bahandelt
  Als…. etc.

  Dan ben je als partij niet toe aan regeren.

  Een grote stad heeft heel veel leden, 1300 of zo en weet je hoeveel er volgens een bestuurslid aldaar, sterk in de EU debatten, actief zijn? 19…..

  Jammer maar helaas, de SP opent de Lijn met ‘zoveel leden’ maar niet met ‘zoveel wijsheid’.
  Deelname? Tuurlijk, mensen willen de SP wel eens zien regeren.
  Maar de praktijk en het verleden zijn politiek gezien vaak garanties, en een partij die intern opereert zoals ik meemaakte, die gaat het niet redden.

  Reactie door barend — vrijdag 2 september 2005 @ 11.34 uur

 18. Ik ben het met JM mee eens dat de kansen zijn er inderdaad erg groot.

  Degene, ook aan linkse zijde, die nu doen alsof hun neus bloedt zullen straks zeker rekening moeten houden met de resultaat dat SP en JM gaan boeken.

  Nogmaals veel succes en doe verstandig!

  Reactie door Walking Bull — vrijdag 2 september 2005 @ 12.36 uur

 19. Er is genoeg geëxperimenteerd met Nederland door de Vvd en het Cda de prutsers. Keer op keer leveren ze het bewijs zeer onkundig te zijn op het gebied van besturen gezien de geschiedenis en reputatie van deze losers. Het dringt maar niet tot die puddingdrap door wat tegen de schotten aanklotst in hun bovenkamer dat ze Nederland niet kunnen besturen. Van Agt, prutsertje, Porno Ruudje(Dirty Old Man), prutsertje, Wiegel, prutsertje etc. Nee, niets om trots op te zijn of om over naar huis te schrijven. Worden vaak ook nog zeer ten onrechte opgehemelt en geprezen door van het zelfde soort meedenkende prutsertjes en losers. Denk niet dat ze het in de zin der wet verstandelijk vermogen bezitten in te zien wat voor stumpers en stakkers het daadwerkelijk zijn. Maar goed, tijd voor de echte experts op dit gebied van besturing en inzicht,de SP. Jan, liever vandaag nog, dan morgen. Is dit gruwelkabinet ook niet voortgekomen uit een experiment?.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — vrijdag 2 september 2005 @ 12.45 uur

 20. De Ideeën zijn goed, en onze kamerleden zijn bevlogen en gedreven genoeg om eerlijke ministers te worden.
  Zolang er een coalitie gevormd kan worden waarin we voldoende in de melk te brokkelen hebben, heb ik er het volste vertrouwen in. Ik neem aan dat als dit het geval is,(de coalitie, niet mijn vertrouwen) de SP lekker in de oppositie blijft zitten en niet zoals draaikont partijen ons de krenten uit de pap laten eten.

  Gáán met die campagne! is het devies. Werk aan de winkel!

  Reactie door Bertil — vrijdag 2 september 2005 @ 13.25 uur

 21. 17. dit lijken me geen zaken voor op het weblog, neem maar contact op met je regio-afgevaardigde, er zullen heus wel gegronde redenen zijn waarom er in jullie gemeente niet meegedaan wordt, de citeria zijn duidelijk. Gewoon zorgen dat je 50 leden krijgt. Als al die mensen op jullie willen gaan stemmen, kun je ze ook wel duidelijk maken dat ze wel lid moeten worden, anders wordt er gewoon niet meegedaan.

  Reactie door kaatje — vrijdag 2 september 2005 @ 13.46 uur

 22. Onze wens: een gezonde Jan Marijnissen én een gezonde samenleving! Daar wordt iedereen beter van! :-)
  Groetjes van M3

  Reactie door Marco Marian Maus — vrijdag 2 september 2005 @ 14.58 uur

 23. (21) Is dit het Jan Marijnissen web-log of het Kaatje-web-log? Ik dacht dat ook andersdenkenden hier hun mening mochten geven… Zelfs niet SP-ers, al hebben sommigen daar mischien moeite mee

  Reactie door Warrior — vrijdag 2 september 2005 @ 15.28 uur

 24. Kaatje heeft wel een puntje… Andersdenkenden zijn het leukst, of mensen moeite met je hebben is totaal niet relevant, wel toon en inhoud van de discussie toch? En o ja, de Christenunie…die RAUwvoet rules! Echt waar die man staat licht arrogant en keihard voor z’n zaak en weet dat ook goed te verwoorden. Als alle echte christenen nu eens CU gingen stemmen en alle echte socialisten SP dan kreeg je een interessante combinatie van mensen die doen waar ze voor staan…

  Reactie door Keesje — vrijdag 2 september 2005 @ 16.45 uur

 25. Nee, we hebben heus geen moeite met niet Sp’ers. Alleen moet je niet gek opkijken dat we het niet eens zijn met Cda of Vvd standpunten. Een beetje Sp”er weet behoorlijk goed het verschil tussen links en rechts. Maar goed, we waren er zelfs al achter dat bepaalde mensen slecht tegen kritiek kunnen en het nodig schijnen te hebben om onterecht opgehemeld te worden. Voor een arm in je reet moet je bij Porno Ruudje wezen, die ramt jou hem er met alle plezier in. Een leuke bijkomstigheid in deze, je mag zelf kiezen hoe diep, plus een glaasje warme melk. Vindt ie lekker en hot. Flauwekul natuurlijk. Welkom, zoveelste meer rechtse discussies zoveelste leukerhet wordt. Nogmaals welkom. En schroom je niet om een discussie aan te gaan.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — vrijdag 2 september 2005 @ 17.03 uur

 26. Mijn favoriet: een kabinet van SP en ChristenUnie haha. Als je ziet dat de PvdA, SP en GroenLinks samen 59 zetels hebben en het CDA en ChristenUnie 45 (SGP laat ik achterwege, die stemmen eerder op de VVD) en als iedereen van PvdA en GroenLinks op de SP stemt en iedereen van het CDA op de christenunie… dat moet helemaal geweldig zijn!!! :D

  Reactie door marijn — vrijdag 2 september 2005 @ 18.46 uur

 27. Jan M. of een ander lid van de SP-fractie in de Tweede Kamer: wil je reageren op reactienummer 11, boven?
  Bij voorbaat mijn oprechte dank.

  Reactie door Kees Huizenga — vrijdag 2 september 2005 @ 18.59 uur

 28. Jan……we GAAN er voor!!!!!!!!

  Reactie door IngeB — vrijdag 2 september 2005 @ 19.56 uur

 29. @21 Kaatje, overal is de plek voor vooruitgang
  voor MINDER politiek
  tegen: regels zijn regels.

  Deden de pVVDa d66 en cda leden het maar, toch? Of was je niet blij met die CDAer?

  Reactie door barend — vrijdag 2 september 2005 @ 21.01 uur

 30. Ik ben benieuwd, Ik vond het interview leuk om te lezen maar vrees dat GL ten onder gaat in het gevecht dat de SP en de PvdA gaan voeren. In mijn ogen is de CU wel een alternatief maar de vraag is hoe sterk die zich gaan opstellen bij christelijke punten als abortus, en hoe de PvdA daar op gaat reageren.

  we zullen zien!

  Reactie door Jan-Derk — vrijdag 2 september 2005 @ 22.04 uur

 31. Abortus is niet specifiek christelijk thema en moet altijd critisch en individueel worden getoetst. Wat betreft respect voor het menslijk leven zit je met die CU wel goed. Het opdoeken van abortus zal niet gebeuren en er zou meer aandacht kunnen worden besteedt aan preventie. Het probleem ligt in dePVDA zelf. Zolang die zich ‘vijandig’ zal blijven opstellen tegen de SP zitten we nog een hele tijd zonder ‘links’ kabinet. Een PVDA- mevrouw kreeg een SP folder aangeboden en riep direct: Hee, de SP, de vijand! Kijk, dat moet er nog even uit. Worden het misschien nog echte SOCIAAL-Democraten :)

  Reactie door Keesje — zondag 4 september 2005 @ 11.14 uur

 32. Ook al waardeer ik Marijnissen (i.t.t. Rosenmuller) zeer om zijn vaste principes, een overheersende rol van de SP in de regering zal Nederland onherroepelijk verder in de problemen brengen.

  Het toch al slechte ondernemersklimaat wordt dan nog slechter. Net als in Duitsland zullen bedrijven voorzichtiger worden en (evt.) naar het buitenland vertrekken.

  Daarnaast zal door een nog grotere sociale zekerheid, de ´werkprikkel` afnemen, zodat een kleinere groep werkenden & ondernemers (MKB !) een grotere groep ontvangers in leven moet houden…

  Gevolgen; minder MKB (dé banenmotor in NL), vertrek grote(re)bedrijven & daardoor een groeiende werkeloosheid.

  Reactie door Tony Veer — dinsdag 6 september 2005 @ 21.11 uur

 33. SP aan het regeren is het faillisement van de B.V. Nederland. Critisch in de kamer o.k. Een duurzame economie besturen in deze moeilijke tijd vraagt om meer dan ideologische ambities. Zonder sterke economie is mn. de kleine man de dupe. Zwevende kiezer bezint eer ge begint, kies liever een anders links alternatief!!

  Reactie door Flip — dinsdag 6 september 2005 @ 21.32 uur

 34. Tony,

  Die kreten over slecht ondernemersklimaat hoor ik al jaren. Als je dan onderzoeksresultaten ziet en daar NL telkens als één van de populairste vestigingslanden ziet verschijnen mag je je toch wel eens afvragen hoe dat zit…

  Reactie door Leo — dinsdag 6 september 2005 @ 21.37 uur

 35. @ Leo; Met ondernemersklimaatwordt wel iets meer bedoeld dan alleen een vestigingsland. Ik ben zelf (eenmans)ondernemer en moet er echt niet aan denken dat een partij als de SP mee gaat regeren. Blijf de boel maar lekker op scherp houden in de oppositie.

  Reactie door Marcel — woensdag 7 september 2005 @ 0.36 uur

 36. Erg mooi allemaal, doet me denken aan “de groenen” in Duitsland. Liggen de stropdassen al klaar, of ga je ze lenen van Joschka Fischer?

  Reactie door Jan — woensdag 7 september 2005 @ 9.05 uur

 37. Ach ach, als links, en zeker nSP(=extreem-links) aan de macht komt, zal de BV Nederland als een kaartenhyuis in elkaar klappen, glijden we af naar bv een land als Albanie. Eerste wat die links rakkers doen is de hypotheekaftrek afschaffen, dan gaat gelijk meer dan de helft van Nederland failliet, maar dat interesseert links helemaal niks natuurlijk (overigens veel linksers zijn overigens erg rijk (Paul Witteman, Paul Rosenmoller, Marcel van Dam, en nog vele anderen van links allooi). DUs wilt Nederland overleven, en niet helemaal volstromen met mensenb van over de grens, want dat wordt met links ook lachen, en wie draait daarvoor op, de hardwerkenden, en maar dokken…

  Reactie door 300b — woensdag 7 september 2005 @ 9.09 uur

 38. Nee het gaat nu hartstikke lekker hoor :)

  Reactie door kees — vrijdag 9 september 2005 @ 10.31 uur

 39. Het gaat de goeie kant op. Zo zie je maar weer wat een paar maandjes bedrust kunnen doen :-)

  Jan, beloof me dat je niet alleen winst behaalt de 22ste, maar dat je ook echt WINT!

  Reactie door Peter M — woensdag 15 november 2006 @ 23.00 uur