Ouder en wijzer

Bert de Vries, oud CDA-minister, heeft een boek het licht doen zien. In ‘overmoed en onbehagen’ distancieert hij zich van het beleid van Balkenende en de zijnen. Hij verwijt hem neoconservatisme in combinatie met neoliberale opvattingen. Ook is hij van mening dat het kabinet de economische toestand en verwachtingen welbewust negatiever voorstelt dan de werkelijkheid. Met name het hameren op de desastreuze gevolgen van de vergrijzing vindt hij onjuist. Al die nieuwe ouderen gaan ook belasting betalen over hun pensioenen…

Kortom: Voor iedereen die geïnteresseerd is in politiek, lees dit boek.

(Mijn eerste debat in de Kamer in 1994 ging over de buitenlandse aspergestekers in Limburg. De Vries was toen minister van Sociale Zaken. Het viel mij op dat hij ondanks de hoogte van mijn toon er geen enkele moeite mee had te zeggen dat hij mijn zorgen deelde.)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 01 september 2005 :: 12.10 uur

57 Comments

57 reacties

 1. Is het al ergens in digitale vorm te krijgen ? Ik koop geen CDA boek.

  Reactie door Degtyarev — donderdag 1 september 2005 @ 12.18 uur

 2. Bert de Vries. Een man met een goede instelling. Kom daar maar eens om, heden ten dage.

  Reactie door Gandalf — donderdag 1 september 2005 @ 12.18 uur

 3. Jammer dat hij het licht niet eerder heeft gezien, destijds toen zijn partij er een zooitje van maakte. Maar goed, men is nooit te oud om te leren…

  Reactie door kaatje — donderdag 1 september 2005 @ 12.26 uur

 4. Van Agt over Palestina vorige week.
  Nu een menselijker De Vries?
  Leegloop bij het CDA?
  Of zijn dit afleidingstactieken?
  Sorry voor mijn paranoia geest.

  Reactie door Gekke Gerrit — donderdag 1 september 2005 @ 12.27 uur

 5. Jong gedaan,oud geleerd………..

  Reactie door Pontius Maximus — donderdag 1 september 2005 @ 12.35 uur

 6. Het is meer dan duidelijk dat deze regering in het geheel niet onder de indruk is van welke van hun beleid afwijkende mening in de samenleving dan ook.

  Bij D66 hebben we al gemerkt dat dat zover gaat, dat zelfs afwijkende meningen binnen de eigen partij daaronder vallen.
  Ik vrees dat dat bij de CDA net zo zal werken.
  De regeringsleden verkondigen tenslotte de absolute waarheid, de rest is niet waar of slechts een kleine onzorgvuldigheid of een administratieve incorrectheid of een kwestie van beleving of niet goed begrepen of …. nou ja, verzin zelf maar wat.

  Reactie door Renée — donderdag 1 september 2005 @ 12.36 uur

 7. Dit klinkt ongelooflijk.
  Eindelijk een CDA-er die wakker wordt!

  Nu de immer hieraan (regeringen, uitverkoop) meewerkende oud PvdA-ers(ook achterban) nog.

  Reactie door barend — donderdag 1 september 2005 @ 12.37 uur

 8. Het verstand komt met de jaren!

  Reactie door JE. Mulder — donderdag 1 september 2005 @ 12.38 uur

 9. Met die Melkutbanen had ik al de indruk dat al die opgewerkte arbeiderskinderen (mede dankzij gezinspolitiek middels privileges 2-verdieners in de vorm van goedkope klusjesvrouwen en mannen en kinderopvang en loonkostenverhogende luxe deeltijdbaantjes etc. etc. met als gevolg onbetaalbare kosten van elementaire behoefte in de vorm van wonen; geen kasteelwoningen voor alleeenstaande vrouwen en mannen terwijl zolderkamertjes voor hen ook al onbetaalbaar zijn geworden.)dat de Paarse Geest een aanzet wilde geven tot herstel van vergroting tussen arm en rijk.

  Uiteraard moeten al die kosten weer doorberekend worden in de prijzen en de Euro krijgt de schuld. Hleaas nog zoveel meer voorbeelden aan te halen verzieken arbeidsmarkt.

  Sommigen lijken zich pas echt opgewerkt te voelen als ze “erbij horen” tennis en hockey (Melkut had geen aanleg en daarom mocht hij scheidsrechter zijn).

  M.i. lacht Van Aartsen Wouter in zijn vuistje uit omdat die nu al alles lijkt te doen om zijn gunsten te winnen.

  (Bij begrafenis Bernhard zie je die ex-mkb voorz, voormalige Onderwijs, naam kwijt Wouter op de schouders slaan, die dan weer groeit etc. etc….)

  Helaas lijkt onder deze coalitie slechts een versterkte voortzetting van dit paarse beleid, met als alibi “vergrijzing in de toekomst” en “veiligheid” (portefeuille ex UWV-er Broeder Joustra (gebeld door Donner voor deze (beheer ?) functie.)

  Eindeloos over door te gaan. Dus ook verhoging belastingvrije som voor Veerman c.s.

  Reactie door verkouteren — donderdag 1 september 2005 @ 12.45 uur

 10. Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen. Niets is zo onbetrouwbaar als een CDA’er……………Ik hecht dan ook geen enkele waarde aan zo’n boek.

  Reactie door Gerard — donderdag 1 september 2005 @ 13.05 uur

 11. Ik sluit niet uit dat dr. Bert de Vries en andere verontruste voormalige leden van de ARP op termijn lid worden van de ChristenUnie.
  André Rouvoet trekt in ieder geval vele oud-ARP’ers (waaronder vele oud-CDA-leden!) aan.

  Heel belangrijk is wat Willem Aantjes gaat doen.

  Reactie door Kees Huizenga — donderdag 1 september 2005 @ 13.06 uur

 12. 4@Gekke Gerrit
  Ik snap er ook niet meer van.
  Ben benieuwd hoeveel er nog volgen.

  Reactie door leen — donderdag 1 september 2005 @ 13.21 uur

 13. Nou Jan, of ik dat boek ga kopen… nee !!
  Noch het boek noch de auteur interesseren mij niet. Dr.Bert was in zijn tijd nou ook weer niet zo’n aanwinst voor het land.Hij kon ook liegen alsof het gedrukt staat….kijk…en zijn boek is gedrukt!!!
  Tot lees.
  Henk de Bruin

  Reactie door Henk — donderdag 1 september 2005 @ 13.29 uur

 14. De boel begint onbetaalbaar te worden, er moet dus gewoon hard gesaneerd worden. De Vries loopt nu gewoon mee te huilen met de linkse wolven in het bos.

  Reactie door McCarthy — donderdag 1 september 2005 @ 13.36 uur

 15. @Gerard (10): of er nu wel of niet onbetrouwbare CDA’ers bestaan, maar het is echt wel een heel duidelijk teken aan de wand dat Balkenende zelfs uit eigen kring, nota bene door een oud-minister, aangevallen wordt over het christen-democratische gehalte van zijn beleid. Dat doet zeer, hoor, vergis je daar niet in. En het zal een heleboel CDA-aanhangers er bewust van maken dat er iets serieus aan de hand is, want de meeste partijgenoten houden elkaar de hand boven het hoofd. Dat dat nu niet meer het geval is, is alleen al een teken dat er echt stront aan de knikker is. Reken maar dat Balkenende hier niet blij mee is, en let maar op: ze gaan hier ongetwijfeld mee spindoktoren. Ofwel door het zo hard mogelijk te negeren, of door er iemand anders tegenover te zetten die hetzij de boodschapper hetzij de boodschap gaat aanvallen.

  Reactie door Anne-Marie Mineur — donderdag 1 september 2005 @ 13.59 uur

 16. “Al die nieuwe ouderen gaan ook belasting betalen over hun pensioenen”

  En waar worden die pensioenen van betaald? Daar ligt het probleem!

  Ach, ik zeg altijd maar: “Het probleem is niet belangrijk; de oplossing wel!” Waar ik het dus wel mee eens ben is dat er te veel wordt gezeurd over de gevolgen van de vergrijzing. Daardoor is men geneigd om de hoop op te geven en zich te berusten in het feit dat de economische vooruitgang verder zal afnemen.

  Er zal echter vast wel een oplossing voor zijn. De werkende Nederlanders zullen productiever moeten worden. Dat kan wellicht met langere werkdagen en een latere pensioenleeftijd, maar volgens mij zijn er efficientere en betere oplossingen. Misschien zouden we eens wat harder moeten werken aan vernieuwingen. En dat hoeft niet á la het “Fins model” (google maar…), maar door gewoon te kijken waar wij in Nederland goed in zijn en hoe wij dat verder kunnen uitbuiten om daarmee wereldwijd geld te verdienen.

  We moeten dus kijken waar Nederland goed in is. Zo hebben “wij” al eeuwenlange ervaring in handel en transport (denk aan de VOC), watermanagement (denk aan flevoland en de deltawerken), het bankwezen, etcetera. Hoe kunnen wij ons in deze gebieden verder specialiseren, gaten in de wereldmarkt dichten en als land nog rijker worden?

  Eén belangrijk aspect hierbij is dat ‘s lands inkomsten worden bepaald door de export. We zullen hierbij dus goed in de gaten moeten houden dat je naast tastbare goederen ook diensten kunt exporteren. En laten we ons alsjeblieft niet concentreren op de technologie-markt. Daar zijn we al te laat mee….

  (Dit was even een vlotte brainstorm. Ik ben dol op die dingen :-) )

  Reactie door Marco — donderdag 1 september 2005 @ 14.01 uur

 17. Je bedoeld zeker: OUDER EN MINDER ACHTERBAKSER.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 1 september 2005 @ 14.01 uur

 18. Hoe komt het toch dat die oude cda’ers ineens socialer en pragmatischer worden?

  Reactie door Jory — donderdag 1 september 2005 @ 14.41 uur

 19. Tsja, heeft echt zoden aan de dijk gezet, Jan.
  Nu, 11 jaar later, moeten de asperges nog steeds door buitenlanders geoogst worden, omdat jij het toen en nu wel prima vond en vind dat duizenden uitekeringstrekkers lekker op zolder hun wietplantage runnen i.p.v. verplicht aan het werk geschopt te worden in o.a. de aspergeteelt.
  Jij hebt echt een verschil gemaakt, hoor Jan :)

  Reactie door Charles — donderdag 1 september 2005 @ 14.58 uur

 20. Geweldig..uit de katholieke hoek krijg je bij geboorte een chromosoompje mee…dat je plotseling op latere leeftijd…(eng woord)…iek…LINKS wordt…haha
  Want we hadden Lubbers al bij Lowlands,heerlijke alternatieve scene en hij was daar bijna blowend zullen we maar zeggen..”leuk idee”,zei Lubbers (topimitatie van Paul Groot bij Koefnoen)
  en Van Agt hakt ook alsmaar tegen Amerika en tegen Israel../doet ook linksig aan..
  dan nu Bert De Vries…ja inderdaad Jan…
  ouder en Wijzer…ga jij als je oud bent dan heerlijk rechts worden…hahahaa

  Reactie door eric — donderdag 1 september 2005 @ 15.03 uur

 21. 4. je zal wel gelijk hebben Gekke Gerrit.

  Reactie door kaatje — donderdag 1 september 2005 @ 15.44 uur

 22. Bert de Vries, oud CDA-minister, heeft volgens mij al zijn schaapjes op het droge.
  Het is altijd al geweest: het kabinet heeft liever sterfgevallen dan ouderen.
  SCHANDE.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — donderdag 1 september 2005 @ 15.51 uur

 23. Eerlijk gezegd erger ik me dood aan die CDA’ers die pas nadat ze op dood spoor zijn gerangeerd, hun sociale gezicht durven tonen.
  Volgens mij zijn ze bang dat hen straks ‘de stoel naast Hem’ niet is gegund als ze zo egoistisch blijven als ze vroeger hebben geregeerd!

  Reactie door paul jan — donderdag 1 september 2005 @ 16.55 uur

 24. bert schrijf jij even een boekje voor mijn onderdanen .geen punt jan peter!voor die rechtse ballen van het c.d,a blijf ik een ongelovige !

  Reactie door h.verbeek — donderdag 1 september 2005 @ 17.38 uur

 25. http://www.cda.nl/domains/cda/content/downloads/speech.Marja.doc

  Hier kon je de reactie van de huidige partijvoorzitter van het CDA lezen op het boek van de Vries.

  Reactie door Beste Kerel — donderdag 1 september 2005 @ 18.41 uur

 26. Toch, als (regering) Balkenende écht neoconservatief en neoliberaal zou zijn, dan was er al lang een grootschalige belastingverlaging geweest. Ik denk dat kenmerkend voor Balkenende I en II is dat ze vooral géén politiek heeft. Enerzijds pappen en nathouden, en anderzijds half werk achterlaten. Een beetje zoals Paars zeg maar. Het grote verzadigde politieke centrum.

  Reactie door Daniël O. — donderdag 1 september 2005 @ 18.55 uur

 27. Nee, Henk, deze man deugt echt wel. Hij vind ook dat de paniek over de vergrijzing onterecht is. Mag dan een CDA-er zijn, hij deugt wel. En zo ken ik er, gelukkig, nog een paar. Zelfs prima VVD-ers! Mensen die als mens gewoon deugen.

  Jan, wá kos dá boek??? Ik heb een bijstandje, weet je…. en boeken benne duur.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 1 september 2005 @ 19.55 uur

 28. http://www.kantel.nl/Z5_Aktueel/Z5099_Artikel/A035.htm

  Destijds, memoreert De Vries, bedroeg het financieringstekort 10 procent van het nationale inkomen. ‘Dat moest omlaag. Maar we kozen voor geleidelijkheid. De verzorgingsstaat mocht niet harder afgebroken dan strikt noodzakelijk. Het heeft tot 1994 geduurd voordat de overheidsfinanciën op orde waren. Ook hebben we de overheidssalarissen met 3 procent verlaagd. Dat gaf gedoe, maar leidde snel tot resultaat.’

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 1 september 2005 @ 20.02 uur

 29. Als een oud CDA bewindsman zelf zegt dat dit kabinet onder valse voorwendsels regeert zegt genoeg van deze hufters.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 1 september 2005 @ 20.13 uur

 30. Straks is na 20:30 uur een interview met Bert de Vries bij Netwerk (EO).

  Op het NOS Journaal van 20:00 uur hoorde ik zojuist dat oud-minister Bert de Vries bij de volgende verkiezing van de Tweede Kamer wellicht niet meer op het CDA gaat stemmen. Inderdaad, dan mag J.P. Balkenende het ergste vrezen!

  CNV-voorzitter René Paas ( zie: http://www.cnv.nl ) is woedend over het feit dat de hogere inkomens er volgend jaar behoorlijk op vooruitgaan. De minima nauwelijks of niet (toevoeging KBH: mede vanwege het nieuwe zorgstelsel; minder huursubsidie en hogere energielasten).

  Reactie door Kees Huizenga — donderdag 1 september 2005 @ 20.30 uur

 31. Weer een CDA-er die uit de kast komt. Goed natuurlijk, maar wel veilig achteraf. Als ze zich nou werkelijk zouden opwinden zouden al die oud-bewindslieden in een club moeten gaan zitten en hun partijen eens flink de oren wassen. Maar die roeping bestaat helaas niet. Ze blijven loyaal. Jammer.

  Wat ik lees in de reactie van het CDA (bedankt voor de link Beste Kerel!) is uitermate hautain en kinderachtig en gaat dus niet in op de inhoud van het boek (tenmiste, kritiek op het CDA wordt 1. ontkend en 2. teruggegooid), maar proberen De Vries als een dom nietszeggend lulletje af te schilderen. “Het CDA is niet links of rechts,” ja, haha, vertel dat maar aan de dominee. Verder is de hele reactie een lusthof van demagogische propaganda waar Stalin bij verbleekt. En nota bene nog een eerbetoon aan Fortuyn om de zaak ‘af te maken’.

  Helemaal pathetisch is dat alles wordt ontkend wat De Vries schrijft, waarna het met een retoriek op middelbare schoolniveau juist weer dubbel wordt bevestigd!

  Reactie door Sonja — donderdag 1 september 2005 @ 20.41 uur

 32. Grappig dat De Vries nu noemt dat de vergrijzing geen probleem hoeft te zijn, omdat de financiering eigenlijk al rond is. Toen De Vries minister was heb ik dat uitgebreid in verschillende media gepubliceerd en aangetond dat het toen gevoerde bezuinigingsbeleid onzinnig was. Toen heeft hij en de rest van de politiek mijn argumeneten genegeerd. En nu komt De Vries met precies dezelfde argumenten: 15 jaar later. Wie weet heeft hij het gewoon overgekalkt. Ik ga me niet zitten ergereen door zijn boekje nu te gaan lezen. Hij had gewoon 15 jaar geleden open moetten staan voor onderbouwde argumenten.

  Dezelfde argumenten gelden voor de staatsschuld. Die bestaat niet! Als de pensioenfondsen alles zouden uitbetalen, dan is door de belastingheffing de staatsschuld vrijwel weg en door de bestedingsimpuls ontstaat er zelfs een geweldig positief staatssaldo. De huidige politici komen daar misschien over 15 jaar ook achter.

  Reactie door Drob — donderdag 1 september 2005 @ 21.10 uur

 33. lydia(27) de vries belicht een probleem .waar hij het met het c.d.a. niet eens is .met de rest van het beleid blijkbaar wel .het zijn rechtse ballen en ze blijven het .bij de weg tot 24 september meid .

  Reactie door h.verbeek — donderdag 1 september 2005 @ 22.28 uur

 34. @ 7 en 8. Tsja van je ‘foutjes’, kan je leren.
  Maar het verheugt mij dat een CDA’r het licht begint te zien. Ik vind dit toch dapper om zijn eigen partij aan te bekritiseren.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — vrijdag 2 september 2005 @ 2.01 uur

 35. #3 Kaatje

  Welnee; dit is de typische omslag van een christenmens in de latere jaren van zijn leven. Op het laatst worden het weer wat vromere mensen en gaan ze ineens ook weer naar de kerk, nadat ze zelf jarenlang een asociaal belied hebben gevoerd en verdedigd.

  let maar eens op als Balkenende en die schijnheilige de Geus oud en grijs zijn, die gaan dan ook zich laten ontvallen, dat het destijds toch bij nader inzien wat anders had gemoeten. Bah!

  gewoon weer een poging om eventuele afdwalende CDA schapen weer bij de kudde te krijgen. vergeet niet hoe vies het politiek spelletje is van het CDA!
  Maar wat verwacht je dan ook al;s je zegt met de bijbel in de hand een partijprogram op te stellen. Een boek vol moord en doodslag, leugens en verdoemenis.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 2 september 2005 @ 2.20 uur

 36. Ik vind dit sterk van deze man.
  Ook gister met Netwerk goed alles op een rijtje.
  In mijn omgeving zijn zeer veel van het CDA die zich schamen voor het huidige beleid en hun partij top.
  Mede door deze uitlatingen van een zeer deskundig man raakt McCarthy steeds meer in opperste verwarring en plaats deze zeer deskundig persoon onder de meelopers.

  Reactie door Jofel — vrijdag 2 september 2005 @ 8.39 uur

 37. Ik zag bij Netwerk gisteren een volkomen verbijsterd man. Zo’n felle reactie van het CDA had hij blijkbaar niet verwacht.

  Reactie door Sonja — vrijdag 2 september 2005 @ 9.13 uur

 38. Vandaag in Trouw staat een uitgebreid interview met Bert de Vries. Het staat helaas niet op de website. Gisteren dacht ik (15) dat dit verhaal wel zou worden weggespindokterd, maar nu ben ik daar niet meer zo zeker van. Het is waar: het kan best zijjn dat Balkenende hier niet gelukkig mee is, maar het CDA is groter dan Balkenende, en uiteindelijk gaat het erom dat de partij het overleeft, de poppetjes doen er dan veel minder toe. Door nu een oud-CDA’er zo’n verhaal te laten vertellen laat het CDA in zekere zin een proefballonnetje op waarmee het kan zien hoe de wind waait. Wordt dit verhaal enthousiast omarmd door de kiezer, dan kan de partij langzaamaan een koersverandering inzetten. Blijkt er helemaal niet zo enthousiast op gereageerd te worden, dan vaart “het moederschip” gewoon lekker door. Zijn de reacties zeer gemengd, dan zullen we wel vaker dit soort geluiden horen, naast de neoconservatieve prietpraat van Balkenende. Dat zie je binnen de VVD ook: naast Schultz van Haegen en Rutte staan Kamp en Verdonk. En in de PvdA had je Pronk, en heb je nu Diederik Samsom, om de linkervleugel tevreden te stellen.

  Hoe zit dat eigenlijk binnen de SP? Harry van Bommel voor de intellectuelen, Krista van Velzen voor de actievoerders, Agnes Kant voor de zorg, Anja Meulenbelt voor de feministes, Jan Marijnissen voor de arbeider? :-)

  Reactie door Anne-Marie Mineur — vrijdag 2 september 2005 @ 9.45 uur

 39. @ Anna-Marie Mineur: Piet de Ruiter voor de sociale zekerheid?

  Reactie door Kees Huizenga — vrijdag 2 september 2005 @ 11.51 uur

 40. Ach ja, achteraf is het allemaal zo helder. En als je geen verantwoordelijkheid draagt is het makkelijk om te zeggen dat er niet hoeft te worden bezuinigd. Maar ja, het sociale stelsel met alle vangnetten is wel heel erg zwaar en kost de bedrijven ook handen vol met geld. Dus: prima dat het stelsel gemoderniseerd wordt.

  Reactie door Robert — vrijdag 2 september 2005 @ 12.25 uur

 41. Werkgelegenheid was er in de jaren ’70 nog
  ruim voldoende. Arrogant om die hoe dan ook inmiddels voornamelijk in de opruiming
  te hebben gegooid en er onvoldoende al dan
  een nieuw soort werkgelegenheid voor in de
  plaats te hebben gesteld (en ook de vereiste opleidingen en omscholing daartoe).
  De massa-ontslagen werden vergezeld van een cursus: hoe kan ik het beste solliciteren (liever nog: camoufleren)?

  Daarna diezelfde burgers de strot toeknijpen met of zonder fatsoenlijke af-vloeiingsregelingen, ze er letterlijk doodziek door te laten worden van de opgezadelde ellende die een sneeuwbaleffect van je wélste had, om hen
  vervolgens mee te delen, dat ze toch wel
  heel erg gemakkelijk en graag in de Bijstand wilden belanden, smeriger kon men
  het niet maken, de schuld gemakshalve bij
  de burger neerleggen: laf, laf en nog eens
  LAF !!

  Reactie door Madelief — vrijdag 2 september 2005 @ 15.28 uur

 42. By the way: ik denk dat ik binnenkort mijn
  haar nog eens rood verf, zo furieus ben ik
  hierover.
  Bert de Vries steekt er nu zijn nek vooruit
  ten koste van een goed imago en zal derhalve wel weer afgeschilderd gaan worden al de klokkenluider die beter zijn
  mond had kunnen houden, of de verraaier van
  Kabinetszaken, terwijl ik het enorm waarderen kan als iemand “openlijk schuld
  bekent en missers toegeeft” van welke partij hij ook komt.
  De omzet van zijn boek, mogelijk een reuze
  bestseller, zal hij toch echt niet nodig
  hebben om er zijn pensioen mee aan te vullen: Oh nee, want hij was groot en
  mocht er zijn ! Zeker weten !
  Als geen ander schijnt hij te beseffen dat
  hoogmoed voor den val komt the sooner the
  later.
  Hoop dus dat dit boek snel in alle biblio
  theken te vinden is !, voorzover het zeker
  door een groep gelezen zal worden die absoluut niet kapitaalkrachtig is en ook
  nooit zal worden.
  “Ren je rot”en spaar geen centen,
  bedrieg het volk, verlaag de spaarrente !
  Erg benieuwd wat dit boek allemaal te vertellen zal hebben, en mogelijk kan de heer de Vries ergens 10 hoog gaan wonen om
  verzekerd te zijn van een blijvend mooi
  uitzicht: …glas helder….!! Al vast
  bedankt voor de moeite van het optekenen, in beeld brengen en begrijpbaar te maken
  voor de nu volwassen generatie van toen !.

  Reactie door Madelief — vrijdag 2 september 2005 @ 15.39 uur

 43. Het was inderdaad een verademing om eens een duidelijk ander geluid uit de CDA-hoek te horen. Jeepee zal wel lekker uit z’n pan zijn gegaan!

  De redelijkheid van De Vries staat in schril contrast met de arrogantie van het huidige CDA…

  Reactie door J3roen — vrijdag 2 september 2005 @ 21.51 uur

 44. Daar ik het terecht vind dat Dhr:B de Vries van het c.d.a. dat hij zijn mening geeft over het beleid van dit kabinet.
  Maar volgens mij laat het c.d.a. zich mee sleuren door de V.V.D. En denken ze nu weer zieltjes te kunnen winnen om wat zoethoudertjes uit te delen voor de mensen die eerst het zuur en nu van het zoet mogen proeven , en let maar op mijn woorden zodra de algemene beschouwingen achter de rug zijn gaat dit beleid van C.D.A. V.V.D en als aanhangsel D.66 weer gewoon op de oude voet door.En of het ooit nog iemand zal lukken om dit land nog op orde te krijgen nou dat betwijfel ik. Het wordt er niet beter op.Maar om de Econemie weer uit het slop te halen moeten wij het geld weer meer uit gaan geven ,volgens Zalm, maar de alleenstaanden in de maatschappij komen er weer het bekaaist van af. Maar alleen jammer dat wij nog twee jaar met dit kabinet opgezadelt zitten .of zouden door de acties die op 24 Sept gevoerd worden in de Haag, de Heren wakker worden. Of gaan ze verder met slapen???

  Reactie door johan — zaterdag 3 september 2005 @ 8.12 uur

 45. Geniet en leef met mate!
  New Orleans toont de a-sociale gevolgen van een uitgekleed en verzwakt overheidsapparaat en een toenemende scheve verdeling van (collectieve) rijkdom.
  In die lijn: nu ook in Nederland, want is De Vries’ boek een symptoom van overmoedig, doorgeschoten marktdenken en van de lankmoedige sociale stilte op links?

  Ter bestrijding van ons huidige sociale onbehagen: alleen al van de jaarlijkse rente van onze Nederlandse pensioenpot van meer dan 650 miljard euro(!) kunnen minstens tien generaties rustig bijkomen van hun levenlange inzet en werk op de markt of voor de overheid.

  Kortom: verdeel en geniet onze bestaande collectieve rijkdom beter, stem links!

  groet Willem

  Reactie door willem — zaterdag 3 september 2005 @ 9.55 uur

 46. 14 McCarthy:
  Dat de boel onbetaalbaar dreigt te worden komt door de sjoemelende en zakvullende rechtse rakkers en hypocryte leugenaars. Maar daar weet jij natuurlijk niets van.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — zaterdag 3 september 2005 @ 12.23 uur

 47. Het probleem met al die CDA-ers is (Van Agt, Lubbers, De Vries) dat ze het licht pas WENSEN te zien NA hun mooie politieke baantjes. Verfrissend dat D66-minister Pechtold dat eens anders doet en in Trouw vandaag al zijn mening over het e.e.a. verkondigt (i.c. de exploitatie van de angst voor terrorisme).

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 3 september 2005 @ 18.46 uur

 48. Drob, 01.09.05

  J U I S T !!!! je hebt het bij het goede eind !!!!

  Reactie door Henk — zaterdag 3 september 2005 @ 19.37 uur

 49. IK vindt dat Bert de Vries nu toch over gewaardeerd wordt als sociaal zijnde, in die tijd van was die ook echt niet populair, zo als bij regeringen waar het CDA in vertegenwoordigd was betekende het veelal inleveren ook bij Bert de Vries.
  Het is nu nogal makkelijk om poulair te doen, is goed voor het verkoop van zijn boek ja.
  Net zo als den Uil altijd verweten is van uitgeven, zo was de Vries niet die sociale minister zo als men nu wil sugereren.

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 3 september 2005 @ 22.06 uur

 50. Laten ze hem eerst maar even onderwerpen aan de zaanse verhoormethode om te kijken wat hier achtersteekt en de bedoeling is. Ik ben niet zo goedgelovig ten opzichte van een Cda’er om te geloven dat hij eindelijk of uiteindelijk het licht heeft gezien. Ik vertrouw ook geen Cda’er en ook geen ex Cda’er. Zoals ik altijd zeg, een ander vertrouwen?. Ik vertrouw mezelf nog niet eens, laat staan een ander. En Jan, als je hem ziet ga hem eens vragen wat hij gaat stemmen in 2007.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — zondag 4 september 2005 @ 11.49 uur

 51. De Vries heeft gelijk:
  1. De pensioenen zijn opgebouwd uit premies en die maken het mogelijk gepensioneerden uit te betalen. De jonge garde spaart ook op die manier en ontvangt t.z.t. pensioen.
  2. Het polariseren door Balkenende c.s. tussen ouderen en jongeren dat hierover geregeld wordt gevoed is blijkbaar iets dat bij de normen en waarden van jpb hoort.
  3. Een vergelijking met de jaren dertig gaat wel degelijk op:
  We hebben weer met een van huis uit AR premier te maken (toentertijd Colijn) met een rechts conservatieve instelling. Jpb danst geheel naar de pijpen van Zalm en het kabinet is eigenlijk een kabinet Zalm-1. Zalm trok ook de stekker uit Balkenende-1 in de hoop er beter van te worden. Herinner je je nog de kreet binnen de VVD “Zalm for president”? Het herstel kwam in de dertiger jaren als allerlaatste in Europa en dat zien we ook nu gebeuren. Toen is de gulden veel te laat gedevalueerd en het geneuzel over het financieringstekort kun je daarmee vergelijken.
  4. De staatsschuld vergelijken met de hypotheek die iemand neemt om te kunnen wonen, zoals de Vries doet, is heel valide. Als het goed is dan investeert de overheid daarmee in de samenleving en daar is niets mis mee.
  5. De hypocrisie van dit kabinet komt heel duidelijk naar voren o.a. met:
  A. In tijden van loonmatiging krijgen eenderde van de ambtenaren van Verkeer en Waterstaat een bonus van 3 % van hun jaarsalaris (E.W. van deze week).
  B. Het bedrifsleven wordt geprest om de uittreding bij 57 1/2 jaar te stoppen. Op Remkes’ ministerie wordt een groot aantal ambtenaren op die leeftijd met een behoorlijke bonus met vervroegd pensioen gestuurd.
  Over de ambtenaren die er beter van af komen dan de rest:
  Volgns de Volkskrant van 22 maart 2005 vorig jaar drie maal zoveel ambtenaren in de VUT als in 2003, een totaal van 5000. Als klap op de vuurpijl lees je dan ook nog dat bij de helft er niet genoeg premie was betaald, wat dan gerepareerd wordt met een extra toeslag. Dat is dus puur een cadeautje.
  6. Bij het kabinetsgeneuzel over wat marginale verbeteringen wordt de grote klapper, het nieuwe zorgstelsel maar nauwelijks genoemd. Dat gaat behoorlijk op de lagere inkomens drukken ondanks wat tegemoetkomingen via de belasting.
  En dan de bureaucratie die voor het nieuwe stelsel nodig zal zijn: Is dat in overeenstemming met de uitgesproken bedoeling van het kabinet om de bureaucratische druk te verminderen ?
  7. “De burger moet meer uitgeven en dan komt de economie weer op gang”. Ja, eerst de burger geld uit de zak kloppen en hem er dan van beschuldigen dat hij het moet uitgeven om zodoende economisch herstel te bevorderen. Naast het uit de zak kloppen van s’burgers geld heb je ook nog de bangmakerij voor de toekomst. Zelfs al zie je nog kans om wat over te houden, dan nog bedenk je je wel twee keer voordat je wat uitgeeft omdat volstrekt onduidelijk is wat ons boven het hoofd hangt.
  8. Lekkere meevaller uit het aardgas; ja voor wie ? Natuurlijk voor de overheid en wie betaalt het via de energierekening ? Juist: de burger.

  Een troost: Het CDA met Jpb gaat een heel bang verkiezingsjaar tegemoet. Jpb, en met hem het CDA dreef omhoog doordat hij zo handig was om niet mee te doen aan de demonizering van Fortuyn. Dat is kapitaal waar hij nu niets meer aan heeft en we kunnen alvast al vieren Jpb met zijn CDA flink gaan verliezen. Maar helaas is dat pas als al het kwaad is geschied en welk kabinet er ook op moge volgen: er zal niets van de schade worden gerepareerd.

  Reactie door Gerrit — zondag 4 september 2005 @ 11.57 uur

 52. Lees mijn http://www.sdnl.nl/pimpelpaars.htm met de gestelde vragen aan het einde:

  Een onderzoek door uw dienst naar de werkelijke verhoudingen:

  privé en staatsschuld in 1990, vergelijken met 1994, 1998, 2002 en hoe zijn de bedragen en verhoudingen momenteel nu we in een recessie belanden?
  Hoe groot waren het aantal “kostbanen” in 1990, te vergelijken met 1994, 1998, 2002 en hoe zijn de aantallen nu? Lees http://www.sdnl.nl/iedereen.htm voor de definitie van kostbanen mijn column?
  Hoeveel “kostbanen” zijn overgeheveld van publieke sector naar de zakelijke markt, onder de dooddoender ‘privatiseren’ zoals van de energiesector, de NS, de PTT, het GAK en nog vele meer?
  Hoeveel controlerende door de overheid opgelegde dienstverlening is er zoals advocaten, accountants, boekhouders, KVK, fiscalisten enz., enz.?
  Hoe groot was het inwoner aantal in Nederland in 1990, 1994, 1998, 2002, en zijn er nu in verhouding tot de bovengenoemde schulden, rekening houdend met de inflatie vanaf 1990?
  Het mooiste zou zijn een onderzoek per jaar en wie de verantwoordelijke ministers zijn geweest.
  lees mijn visies op http://www.sdnl.nl/pimpelpaars.htm (hier staan ook diverse CBS-getallen inzake kostbanen op) en http://www.sdnl.nl/vangnet.htm
  Mijn oplossing is de sociale woningbouwcorporaties te ontmantelen. De 27 miljard euro van hun vermogens daarmee vrijmaken voor grootschalige woningbouw om de kunstmatig gehandhaafde woningnood op te lossen, maar bovenal de gewone huis- tuin en keukenburger een stukje grond tegen een redelijke prijs laten kopen, en eigen bouw zoals in de 70-tiger jaren stimuleren.
  Een nieuwe woning geeft behoefte aan nieuwe meubelen, nieuwe keukens, nieuwe gordijnen, nieuwe vloerbedekking enz., enz. Mensen hebben vertrouwen in hun (toekomstige?) huis en hebben daarvoor wel de moed om te investeren, mits er waar voor hun geld geboden wordt en niet zoals bij de VINEX-locaties, http://www.sdnl.nl/nma.htm dat er 25 tot 50 duizend euro teveel werd betaald!

  Laat Zalm met Balkenende het heen en weer krijgen en stuur ze met pensioen, dat pensioen is namelijk voor dit soort lui in kostbanen uitstekend verzekerd! Ontneem ook Wim Kok zijn rechten en eretekens en verbiedt hem nog ooit in Nederland te komen. De uitkomsten zullen verbazingwekkend zijn en de politiek zal zich wel weer onthutst, verbijsterd en geschokt tonen.

  De gemeenten en sociale woningbouwcorporaties in collusie met projectontwikkelaars en aannemers hebben de bouwgrond zo duur gemaakt en ontoegankelijk voor “eigenbouwers” dat drie onverantwoorde zaken hebben plaats gevonden:

  Opdrijving van de prijzen van huizen, een heuse vulkaan volgens Wim Kok in 1999 http://www.sdnl.nl/quekel-40.htm maar hij liet alles op zijn beloop.
  Géén sociale woningbouw aangezien de sociale woningbouwcorporaties hun investeringen veelal deden in dure verkoopwoningen met hoge winsten voor zichzelf.
  Een bijna onmogelijkheid om via gemeenten een bouwvergunning te krijgen als particulier omdat gemeenten (geheime?) afspraken hebben met projectontwikkelaars en de winsten in de zakken komen van deze projectontwikkelaars c.q. van de gemeenten. Ik ken er een die 150.000 gulden winst per woning maakte in Oisterwijk met een project van 284 woningen waarvoor hij van zijn vriendje Pieter van Geel de contingenten had gekregen.
  Zo zijn er nog vele tientallen oorzaken te noemen, lees http://www.sdnl.nl/grondbank.htm ook http://www.sdnl.nl/nma.htm http://www.sdnl.nl/vangnet.htm en http://www.sdnl.nl/pimpelpaars.htm alsook http://www.sdnl.nl/quekel-ondernemers.htm en u weet de vele onthutsende, verbijsterde en geschokte antwoorden!

  Met vriendelijke groet,
  Paul Quekel senior

  Reactie door Paul Quekel senior — zondag 4 september 2005 @ 15.04 uur

 53. wat een moedige man, die bert de vries!!! Er zit nog een goeie bij het cda hoor! Hij heet jansen geloof ik en zit in een werkgroep over sociale zekerheid. heb hem wel eens op de radio gehoord met heel goede kritiek. Kunnen die niet samen hun partij muiten of zich aansluiten bij de sp????

  Reactie door prinses minima — zondag 4 september 2005 @ 17.22 uur

 54. Als mede oorspronkelijk Anti-Revolutionair
  juich ik dit alles toe.
  Het wordt tijd voor een nieuwe A.R., dat wordt dus de N.A.R.

  Reactie door gerard — zondag 4 september 2005 @ 21.08 uur

 55. Ach met voortschrijdend inzicht is niks mis!

  Als hij nou alle dingen zou lezen en zien en vooral ervaren wat hij nu aanricht, zou bijvoorbeeld Jan Peter dan het licht gaan zien, zodat zijn van god verlaten geest en ziel zich ternauwernood zou gaan bekommeren om zijn naaste in de ruimste zin des woords?(want hij is niet voor niks christelijk minister president) God is naar mijn weten niet religieus en zit met een beetje hoop in je platte hersens. Doe dus een beroep op je gezonde verstand en je geweten…Ik snap die gasten gewoon niet.

  Reactie door Kees — dinsdag 6 september 2005 @ 22.17 uur

 56. Tja de heer de Vries is inhoudelijk sterk en heeft vakkennis. Hij onderbouwt wat hij zegt met cijfers.
  Daar kan niemand om heen. Het komt er inderdaad dus op neer, dat het om een ideologische strijd/keuze gaat.

  Maar dat is het vaak in de politiek.
  Alleen de bangmakerij van politici staat mij niet aan.

  Reactie door MD — dinsdag 20 september 2005 @ 11.23 uur

 57. betting football…

  Chickasaws,Angeleno coffer:popularizes sycamore germany 2006 http://germany-2006.your-sport-betting.com/

  Trackback door betting football — woensdag 17 mei 2006 @ 19.17 uur