Oorstrelend en hartveroverend

Popnota SP

Nederlandse artiesten verdienen een eerlijke kans. Talent krijgt steeds meer problemen om voet aan de grond te krijgen bij podia en media.

Arda Gerkens publiceert vandaag namens de SP ‘Oorstrelend en hartveroverend’.

Vergeleken met het buitenland krijgen onze creatieve schrijvers en artiesten erg weinig steun en aandacht. En dat is raar, want de popcultuur is een levende cultuur die voor veel mensen erg belangrijk is. Helaas hebben platenmaatschappijen en media weinig aandacht voor nieuw talent en meer voor de grote klappers.

Ondersteuning van nieuw talent leidt tot een bloeiende popcultuur, meer waardering voor het nationaal product en stijgende verkoopcijfers. Een relatief kleine investering in nieuw Nederlands talent kan een grote impuls geven aan onze pop. (Van het huidige budget beschikbaar voor cultuur gaat maar 0,35% naar de popsector).

Je kunt de nota hier lezen. (pdf 0,5 Mb)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 06 september 2005 :: 10.53 uur

13 Comments

13 reacties

 1. Een zeer arm cultureel land, net als het landschap is zij vlak. Net die paar heuveltjes die Nederland rijk is, is ongeveer gelijk aan de diepte van de cultuur.
  De Nederlandse mens loopt liever en vooral, laat lopen, achter de glittertjes aan in plaats van zich echt te verrijken.
  Nederland als muzikaal klompenland, veel verder zal men met dit klimaat en dit landschap niet komen. Daarnaast is Popmuziek vaak maatschappijkritisch en weert zich tegen de gevestigde orde, reden genoeg om in het kader van censuur deze vorm van cultuurbesteding niet aan te moedigen. Het bedrijfsleven weert zich al jaren tegen de maatschappijkritische popmuziek of rock, als zij het mogelijk kan maken dat bouwvergunningen voor popcentra’s niet door kan laten gaan zullen zij dit zeker niet laten.

  De besteding van de subsidies ligt helemaal in lijn met de al decennia lange onenigheid tussen links en rechts waarvan rechts meent dat ze gewonnen heeft en zij nu duidelijk de touwtjes in handen heeft en de macht om dat wat zij niet kunnen gebruiken weg te moffelen al dan niet te vernietigen door onophoudende wansmaak te verkondigen via commerciele pulpstations.

  Reactie door Swell — dinsdag 6 september 2005 @ 11.55 uur

 2. Off topic:

  Maar niet minder belangrijk. Frankrijk verlaagt de belasting om de burgers tegemoet te komen in de hoge brandstofprijzen. Elke extra euro die daar in de staatskas beland door de hoge brandstofprijzen wordt teruggeven aan de burger. Zie Http://Msn.Telegraaf/binnenbuitenland/
  Kijk Balkenende en Zalm zo hoort het, zo ga je met je burgers om. Neem eens een voorbeeld aan Frankrijk,ze weten anders ook heel goed de nadelen uit het buitenland voor ons te halen.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — dinsdag 6 september 2005 @ 12.05 uur

 3. Bovenstaande link werkt niet.
  De link naar dit bericht moet zijn http://WWW.telegraaf.nl

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — dinsdag 6 september 2005 @ 12.11 uur

 4. Het grootste probleem is niet subsidie.
  Ik heb zelf jarenlang in allerlei bandjes geoefend, en het was een leuke hobby waar we wel geld voor over hadden.

  Lastiger is dat veel oefencentra te maken kregen met een strengere handhaving van de milieu/geluidsnormen.
  Daardoor moesten sommige kleine oefencentra hun deuren sluiten, of veel geld investeren in betere geluidsisolatie (dan kan een éénmalige subsidie wel uitkomst bieden).
  Ook kleine zaaltjes kregen te maken met die regels.

  Ander probleem was dat ‘zwarte’ optredens door de fiscus werden aangepakt; een zaaltje moest altijd elke vergoeding aan een band opgeven, ook als het om kleine bedragen ging. Die bandjes kregen dan een naheffing, en met een belastingdruk van 53% betekent dat dat je als band je onkostenvergoeding moet verdubbelen.
  Dat merkt de bezoeker aan de entree, en hoeveel mensen zijn bereid veel geld te betalen voor een onbekend bandje?

  Juist in het kleine circuit kun je als band ‘groeien’, zelfvertrouwen kweken en beter op elkaar in leren spelen.
  Minder regels heeft meer positief effect dan meer subsidie.

  Reactie door arend — dinsdag 6 september 2005 @ 16.16 uur

 5. @ 4 encore

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 6 september 2005 @ 17.42 uur

 6. De grijs gedraaide plaat van de SP (een matige cover van de hit “back to the USSR” van the Beatles…):

  Maak elke NL burger en organisatie afhankelijk van de staat (lees: de belastingbetalers..) en maak ze tot willoze brave subsidiesponzen.

  Maar ja…er is blijkbaar een markt voor :(

  Reactie door Charles — dinsdag 6 september 2005 @ 18.12 uur

 7. Nee je hebt elkaar nodig en houdt elkaar in evenwicht, kwestie van voortschrijdend inzicht. En een CD-speler natuurlijk :)

  Reactie door Kees — dinsdag 6 september 2005 @ 18.37 uur

 8. Ja, ze verdienen een eerlijke kans, maar in plaats daar van krijg je van die blerende jongeren in tv programma’s. Weg met die troep, eerst maar wat moeite doen voor je op de buis mag. Dat is geen goeie ontwikkeling, en maakt het artiesten beroep alleen maar belagelijk.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 6 september 2005 @ 19.48 uur

 9. ik heb arda vanavond gehoord bij bnn (radio 1)en ben het met haar eens .onze jeugd moet ook kennis kunnen maken met popmuziek die commercieel minder interesant is . en dat ze ook eens iets anders horen dan amerikaanse (indoctrinerende )popmuziek .allen met het subsidie bedrag (max 1,8 miljoen) ben ik het niet eens ,dit moet hoger ! dus arda werk aan de winkel .

  Reactie door texas henkie — dinsdag 6 september 2005 @ 22.08 uur

 10. Ach steeds meer jongeren vinden hun muziek op internet…. Ik heb trouwens wel een tip voor onze jeugdige cultuursnakkers: KEXP radio Seattle. Universiteitsradio uit de staat Washington (niet alles uit Amerika is cut). Die draaien gewoon van alles en ze hebben nog een streaming archive ook. Helemaal gratis, alleen moet je natuurlijk wel internet hebben. Wat ‘goed’is of niet blijft trouwens altijd subjectief. Ik word al m’n hele leven gedemoniseerd met m’n muzieksmaak dat wordt afgedaan als pokkeherrie, terwijl ik van de gecompliceerde melodielijnen aan het genieten ben. En als de jonkies willen dansen willen ze dansen. Maar goede muziekprogramma’s op tv zijn nooit weg. Of waarom geen talentenjacht voor jonge bandjes iedere avond een uurtje op tv?

  Reactie door Kees — woensdag 7 september 2005 @ 6.20 uur

 11. Valt me vies tegen van Jan. Ik dacht dat hij voor de armen op kwam. Dit rijmt echter niet met de gedwongen winkelnering van “cultuur”.

  Ook de armen betalen namelijk belasting. Die “cultuur” is namelijk echt niet gratis hoor.

  Deze vorm van socialisme heet ook wel salonsocialisme. Met mooie praatjes over de ruggen van zowel rijk als arm je eigen voorkeuren door de strot van de bevolking rammen.

  bah bah en nog eens bah

  Reactie door McCarthy — woensdag 7 september 2005 @ 20.17 uur

 12. Inderdaad, vooral sinds midden jaren negentig is het zeer droevig gesteld met de ruimte die je als bijvoorbeeld popmuzikant krijgt om je ding te doen. Dit is sindsdien voornamelijk te wijten aan de aangescherpte milieuregels die zoveel podia dwongen te sluiten. Daarbij is het voor ‘den ‘ollander’ over het algemeen onaanvaardbaar dat je er dan ook nog een boterham mee zou mogen kunnen verdienen, want hier in het land is alleen stenen sjouwen een vak, en muziek maken doe je toch voor je plezier..??!!! En dan nog even dit voor McCarthy: Ja, zo kom je ook op voor de armen: en wel de armen van culturele geest die wij in dit landje zijn met onze lijfspreuk ‘Doe maar gewoon….etc’. Dat uitgangspunt is pas bah bah en nog eens bah….

  Reactie door Jahannas — donderdag 8 september 2005 @ 12.40 uur

 13. Ik denk dat niet alleen platenmaatschappijen en media weinig aandacht hebben voor talent, maar ook de meeste luisteraars. Zij willen instant’muziek’ met vette beats en fotomodellen die in microfoons playbacken.
  Er zijn muzikanten die nog een instrument kunnen bespelen en echt kunnen zingen, ook wanneer het live is.
  Zo hebben zowel de Finn Brothers (Tim en Neil Finn van het vroegere Split Enz en Crowded House) als Robert Plant (zanger van Led Zeppelin) in het afgelopen jaar zeer goede nieuwe platen uitgebracht. Helaas krijgen hun songs geen enkele radio- aandacht in Nederland. Songs die ergens over gaan, met prachtige teksten en afwisselende muziek, waarbij het experimenteren met verschillende soorten muziekinstrumenten en -stijlen niet geschuwd wordt. Maar je moet echt zoeken om te ontdekken dat er nog zulke muziek gemaakt wordt. De platenmaatschappijen hebben er namelijk geen enkel belang bij wanneer het niet door de grote massa geconsumeerd kan worden.
  En dan heb ik het nog niet gehad over andere kunstdisciplines, zoals film, schilderkunst en literatuur…

  Reactie door Marco Marian Maus — donderdag 8 september 2005 @ 17.46 uur