Dure boeken

Boeken

Drie stappen zijn er nodig om de schoolboeken fors goedkoper te maken. Op dit moment behoort Nederland nog tot de kleine groep van Europese landen waar de ouders volledig opdraaien voor de kosten van schoolboeken. Het doel van de SP is om de schoolboeken uiteindelijk gratis of tegen een laag huurbedrag te verstrekken.

Stap 1: De BTW op leermiddelen wordt afgeschaft
Stap 2: Het in eigen beheer ontwikkelen van nieuwe lesmethoden wordt gestimuleerd
Stap 3: Scholen gaan zelf, met geld uit de lumpsum, de boeken kopen

Kijk hier voor een uitgebreide uitleg over dit stappenplan.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 07 september 2005 :: 17.10 uur

42 Comments

42 reacties

 1. Heel goed plan, alhoewel ik denk dat ‘gratis’ wel erg moeilijk gaat worden. Belachelijk hoeveel geld studenten/ouders hier in Nederland moeten betalen voor schoolboeken. En hoevaak komt het wel niet voor dat je dure boeken moet aanschaffen die je nauwelijks nodig hebt…

  Reactie door Cem — woensdag 7 september 2005 @ 17.18 uur

 2. Het beste is een boekenfonds waarbij de ouders een kleine bijdrage betalen.De duurdere boeken,zou men op internet kunnen zetten.

  Reactie door JE. Mulder — woensdag 7 september 2005 @ 17.30 uur

 3. Kinderbijslag afschaffen en het totale onderwijs gratis maken.

  Reactie door asociaal — woensdag 7 september 2005 @ 17.38 uur

 4. Hadden we niet afgesproken dat de vervuiler betaald..?

  Reactie door Charles — woensdag 7 september 2005 @ 18.18 uur

 5. Met het eerste en derde punt ben ik het helemaal eens.

  Het tweede punt niet. Het zelf ontwikkelen van leermethoden is een van op zich. De meeste leraren kunnen dat niet. Verder is het een veel te grote extra belasting voor de onderbetaalde leraren.

  Wat het derde punt betreft:

  Als scholen een vast boekenbudget hebben (maar daar moet niet op bezuinigd worden), dan worden ze gestimuleerd boeken veel langer te gebruiken. Het nu steeds wisselen van boeken door de scholen of door de uitgevers gedwongen worden tot vernieuwde uitgaven, maken de kosten voor boeken onnodig hoog.

  Verder hoort het onderwijs gratis te zijn, incl. het academisch onderwijs. Hooguit mag luxe-onderwijs geld kosten (voor onderwijs waar geen maatschappelijke of commerciel vraag naar is).

  Reactie door Drob — woensdag 7 september 2005 @ 19.20 uur

 6. Het maken van zogenaamde kopieboeken zou ook nog tot de mogelijkeheid bestaan. Door het kopieeren van het les materiaal, bij bijvoorbeeld een bedrijf waar verstandelijk gehandicapten werken, sla je dan twee vliegen in een klap. Natuurlijk moet een school hier wel de keus in kunnen houden, omdat zij vaak zelf al beschikken over degelijke kopieermachines, maar mss niet altijd over de tijd.

  Reactie door redst@r — woensdag 7 september 2005 @ 19.38 uur

 7. Creative Commons of GPLD licenties?

  Vreemd toch dat werken door en voor scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen altijd onder copyright vallen? Werk waar de belastingbetaler voor betaald moet bij gebruik nogmaals voor worden betaald. Brazilië is hier al heel ver in: Alle kennis wordt vanzelf onder een heel liberale licentie gepubliceerd, tenzij anders aangegeven.
  Waarom zou nederland dat niet kunnen? Moet wolters Kluwer echt zoveel geld verdienen aan producten die onze algemene kennis (en dus Nederland als geheel) verbeteren?
  Moet het niet zo zijn dat kennis verspreid en vastgelegd wordt onder een publieke licentie, zodat we enkel voor de dragers betalen (als je veel geld hebt koop je een glanzend boek, terwijl je de standaard versie van school kunt lenen, bijvoorbeeld). Maar zodat je in ieder geval niet meer betaald voor de kennis. Met name als die kennis zo algemeen is (3+3=6, daar heeft Kluwer echt geen alleenrecht op) of als die kennis al is betaald. Door de belastingbetaer.

  En misschien is het mooiste van zulke projecten nog wel, dat landen en mensen die echt weining geld hebben kunnen meeprofiteren van onze kennis.

  Reactie door Bèr — woensdag 7 september 2005 @ 19.47 uur

 8. Als je ziet wat voor boeken mijn zusje hier heeft, dan vraag je je af waarom die boeken zo duur zijn. Zit gewoon oud papier tussen. Overigens bleek dat de overheid bewust schoolboeken duur houdt, toen Bol.com niet de toestemming kreeg om boeken tegen een marktprijs aan te bieden (die minstens 5%-10% lager ligt dat de huidige door de overheid bepaalde prijs). Waarom schaft men niet gewoon eerst die wettelijke minimumprijs af?

  Reactie door Daniël O. — woensdag 7 september 2005 @ 20.10 uur

 9. gratis??? Laat me niet lachen zeg. Wat een komieken bij de SP. Niks is gratis beste Jan.

  over de punten:
  1. Zeer goed.
  2. Want?
  3. Kan je idd schaalvoordelen halen. Of het dan goedkoper of efficienter gaat betwijfel ik.

  Was de SP verder niet voor de vaste boekenprijs? Hoe verhoudt zich dat met dit plan?

  Reactie door McCarthy — woensdag 7 september 2005 @ 20.12 uur

 10. Hoezo komen jullie daar nu mee? Naar mijn weten zijn schoolboeken al tijden duur. Had iemand opeens inspiratie, of speelt er nog iets anders?

  Reactie door Branko Collin — woensdag 7 september 2005 @ 20.16 uur

 11. De grote Bos atlas,€ 50,-
  Voorschot schoolboekenfonds €150,- de rest komt nog.En nog €75,- aan andere aanloopkosten. Totaal € 275,- of fl 605. Voorlopig.Verder geen commentaar.

  Reactie door Gandalf — woensdag 7 september 2005 @ 20.50 uur

 12. De overheid heeft de taak te zorgen voor voedsel, onderdak en onderwijs. Deze overheid zorgt ook wel voor deze dingen. Maarrrr niet voor iedereen zonder heel veel pijn. Ik ben nog van de periode dat we ieder nieuw schooljaar boeken moesten kaften. Mijn ouders waren niet rijk maar we hebben allemaal(5 kinderen) goed onderwijs kunnen GENIETEN. Ik moet er niet aan denken dat we in een maatschappij terecht komen waar onderwijs niet een genot meer is maar een aderlating. Hetzelfde geld voor de gezondheidszorg. Ik moet er niet aan denken dat ik als welgestelde wel de dokter kan betalen maar dat voor mijn medelanders wegens geldgebrek dat niet zo vanzelfsprekend is.
  Ik moet er niet aan denken dat ik in een wereld leef waar miljoenen mensen zoals jij en ik omkomen door honger,ziekte of niet de kansen krijgen die ik heb gehad.

  Reactie door tamiem — woensdag 7 september 2005 @ 21.25 uur

 13. Wat ook al zou helpen is als scholen een beter nadachten welke boeken echt nodig zijn.
  Op de middelbare school heb ik regelmatig boeken moeten huren (in het boekenfonds, wat vast wel goedkoper was dan kopen, maar nog steeds erg duur), die we het hele jaar niet gebruikten.

  Reactie door Faery — woensdag 7 september 2005 @ 21.47 uur

 14. “Stap 2: Het in eigen beheer ontwikkelen van nieuwe lesmethoden wordt gestimuleerd”

  Goed voorstel. Vooral als die methoden worden ontwikkeld als digitale modules die op internet worden gezet. Kan voor leerlingen heel aantrekkelijk lesmateriaal opleveren, daagt leraren op een zinvolle manier uit hun vakkennis op peil te houden en bespaart de ouders ook nog een bak centen.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 7 september 2005 @ 22.36 uur

 15. Hoe worden goederen die gratis zijn behandeld ? Mijn ervaring is helaas veelal waardeloos. Een beperking van de kosten voor scholing vind ik een uitstekend initiatief. Het verstrekken van gratis schoolboeken vind ik niet wenselijk. Wellicht dat digitale media een oplossing kunnen bieden.

  Reactie door Renald Chi — woensdag 7 september 2005 @ 22.57 uur

 16. Hebben we het hier over verplicht onder wijs, dan moet leer materiaal gratis verstrekt worden door de overheid, bij deze verplichting is de verantwoordelijkheid dan ook voor de overheid.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 7 september 2005 @ 23.02 uur

 17. Dit lost toch helemaal niks op. Boeken gratis, dan gaan we voor andere dingen betalen.
  Begin eens na te denken over efficientere methodes als internet oid.

  Reactie door Mag ik ook even? — woensdag 7 september 2005 @ 23.07 uur

 18. Hèja, Tamien! Dat herinnerik me ook nog. En dan in dat stevige blauwe of steenrode papier he? Meestal dat steenrode bij ons. Heel dik en sterk papier, bijna karton. En de hoekjes moest perfect zijn. Het was een hele eer om na school met de meester of de juf de boeken te kaften en het bord schoon te vegen. En toch heb ik best veel geleerd en is er een hele stevige basis gelegd, zodat ik nieuwe dingen makkelijker kon absorberen. Daar heb ik nu mijn ernstige twijfels over.

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 7 september 2005 @ 23.08 uur

 19. @17
  Dat is het nu juist hier op dit log. Je mag ook even! De meest gekke ideeen kunnen leiden tot de oplossing. Het gaat erom dat je creatief durft en mag meedenken.

  Reactie door tamiem — woensdag 7 september 2005 @ 23.12 uur

 20. mccarty (9) een land wat meer als 7 miljard uitgeeft aan een papieren straaljager (jsf) kan makkelijk gratis schoolboeken verschaffen .het is tenslotte allebei papier .dus lul niet jongen!

  Reactie door texas henkie — woensdag 7 september 2005 @ 23.40 uur

 21. @texas
  Psies!! Wat zijn je prioriteiten. Ben je bang dan koop je bommetjes voor heel veel geld. Heb je enig gevoel in je donder voor je medemens en hun welzijn dan houdt je héél veel geld over voor opbouwende zaken i.p.v. destructieve speeltjes.

  Reactie door tamiem — woensdag 7 september 2005 @ 23.45 uur

 22. * De kosten van studie zijn, naar mijn mening, een investering in een baan in de toekomst. Het geld dat die investering kost wordt terugverdiend wanneer men gaat werken. Meestal zijn het de ouders die voor de studiekosten van hun kinderen opdraaien, maar hebben hun ouders dat voor hen ook niet gedaan ? Voor alle jaren salaris die ze genoten hebben dankzij die opleidingen mag men best de eigen kinderen financieel ondersteunen wanneer het gaat om de aanschaf van boeken etc.
  * De keuze van de boeken is een schoolkwestie, zij mogen daarin ook verantwoordelijkheid nemen en een boekenpakket samenstellen dat betaalbaar is. Het nieuwste van het nieuwste is niet altijd noodzakelijk. De goedkoopste, adequate oplossing zou hier ook van toepassing moeten kunnen zijn.
  * Het volledig gratis maken van een studie is studeren in de uitverkoop gooien. Het kost niets, dus is er een stimulans minder om een opleiding met goedgevolg te doorlopen. Want lukt het een jaartje niet, nou dan doe je het toch gewoon gratis nog eens een keertje over. Ouders zitten daar dan ook niet meer zo mee. Ouders onttrekken zich nu al veelvuldig aan hun plichten als opvoeders, wanneer zij niet meer financieel verantwoordelijk zijn voor de studie van hun kind zal dat juist nog verder in de hand gewerkt worden.
  * Nee, dan liever, naar Spaans voorbeeld, de BTW afschaffen op (leer)boeken. Daar kan iedereen dan voordeel van hebben en niet alleen maar scholieren.

  Reactie door Carolien — donderdag 8 september 2005 @ 0.32 uur

 23. Als je een studie begint dan heb je voor die studie de motivatie om die studie te volgen. Je gaat niet voor de lol een studie doen en al helemaal niet om er dan maar een jaartje extra over te doen. Je volgt de studie,hoopt op een goed resultaat en als je geluk hebt ,vind je daarna een baan.

  Reactie door JE. Mulder — donderdag 8 september 2005 @ 2.49 uur

 24. Scholen beslissen toch zelf welke leermethode ze kopen? En ouders zitten erbij in de MR, oudercommissies ed. En ze willen altijd de mooiste boeken. Als ze allemaal de goedkoopste willen dan kochten ze die wel.

  Reactie door Robert — donderdag 8 september 2005 @ 8.30 uur

 25. carolien (22)in jouw (en de kabinets visie)is dus studeren enkel weggelegd voor de hogere inkomens .ben er voor de volle 100%van overtuigd dat de meeste ouders kromliggen voor hun kinderen .maar grote groepen mensen .met bijvoorbeeld een uitkeering ,miniuum loon ,en in mijn situatie zelfstandige .zijn momenteel bezig met overleven !!!!!! ieder kind heeft recht op goed en betaalbaar onder wijs .de .sp en gelukkig de meeste mensen in dit land .vinden dat onderwijs voor de volle 100% onder de verandwoording valt van de overheid . ben het wel met je eens dat opvoeden de verandwoordelijkheid van de ouders is .met ondersteuning van de school .

  Reactie door texas henkie — donderdag 8 september 2005 @ 8.45 uur

 26. @25
  Ik begrijp ook dat er een grote groep ouders is die financieel onder zeer grote druk komt te staan door het huidige boekenbeleid en alle extra kosten die studeren met zich meebrengt. En voor die mensen moet er financiele hulp komen. Het afschaffen van het schoolgeld voor 16 en 17 jarige is al een hele goede stap in die richting. Maar er zijn ook regelingen als de Wet tegemoetkoming onderwijskosten en schoolkosten (WTOS)en de studiefinanciering. Bij die laatste 2 zou ook gekeken kunnen worden naar een mogelijke financiele oplossing voor de ouders die het ook daadwerkelijk nodig hebben.

  Reactie door Carolien — donderdag 8 september 2005 @ 9.26 uur

 27. @25) Met nadruk wil ik de bijdrage onder-
  steunen, juist omdat die situatie van o.m.
  uitkeringsgerechtigden, minimale inkomens,
  al dik 20 jaar ouders met schoolgaande kinderen (die zij mogelijk vaak ook verder
  pogen te bréngen dan dat hen zelf aan mogelijkheden werd gegeven)in die positie
  zijn gebracht, dat er meestentijds ook geen
  vakanties meer konden worden genomen, laat
  staan vieren of genieten anderszins.

  Elke reserve cent, zit dan in een pot voor
  schoolboeken, kleding (niet voor niets destijds oversized), schoeisel (dat om de haverklap wijzigt – een jongen van 13 kan al maat 42 schoen moeten hebben – )fietsen,
  reiskosten, apothekerskosten, calamiteiten-
  kosten die niét door een verzekering worden
  gedekt, en dan dus de hele schooluitgaven
  post niet kunnen budgetteren, omdat er ook
  vaak ten onrechte werd “vernieuwd”(zie @13). Vaak ook onregelmatig en onnodig dus.

  Nu dan ook nog het probleem, dat wat er ook
  via computers te volgen zou kunnen zijn, al
  helemaal niet impliceren kan dat elk ouder
  paar voor zijn studerende kinderen een p.c.
  kan aanschaffen etc. Boeken moeten dus veel
  efficiënter worden gemáákt voor gebruik.
  Al veel te veel tijd gaat er inmiddels ook
  af van de zo noodzakelijke nachtrust, en
  wie er nog tijd en geld heeft voor sportieve recreatie is een geluksvogel.
  Er zijn echter ook veel leerlingen die in de Verplichting aan de Leerplichtwet, bloed, zweet en tranen overhouden aan een
  periode, waar ze hun levenlang met plezier
  op hadden moeten kunnen terugkijken.

  Ouders doen doorgaans alles voor hun kinderen en er zijn er helaas ook velen die hun kinderen verwijzen naar de minst
  kostende, of gratis opleidingen, die het
  gemakkelijkst en snelst met een diploma
  worden afgesloten, desnoods een schooldiploma ipv een landelijk erkend diploma. Aan de mogelijkheden van het kind
  zelf, dat mogelijk méér kan, wordt dan helaas niet meer tegemoet gekomen.
  Zelfs gebeurt het dat leerplichtigen meenden eerst wat jaren te werken, al dan niet voor het benodigde geld en/of werkerváring,waarna zij tot een opleiding
  -nog begonnen in de aangegeven tijd ervoor-niet meer wordentoegelaten.

  Beroepsprocedures die ouders dan zelfs vaak onmogelijk kunnen voeren en waarmee instanties zich snel uit de voeten
  weten te maken om het gelijk voor zichzelf
  op te eisen.

  Daar sta je dan als ouders:
  aan de kant met al je goede voornemens en
  het geluk voor je kind voor ogen hebbend!!

  DE Politiek zou de Hofvijver eens flink
  kunnen gaan ontdoen van alle landelijke
  problematiek en doen voorzien van een heel
  flinke zuurstofpomp, dan lijkt het althans
  over er leven in de brouwerij zit, maar
  kennelijk is het praten over bierprijzen nu
  meer relevant: Próóst, zeker weer vele malen ad fundum persoonlijk controleren!
  Tja, het is maar hoe je je taakopvatting
  zou willen beschrijven en uitvoeren,….. blijkt!

  Reactie door Madelief — donderdag 8 september 2005 @ 10.12 uur

 28. Het blijft sappelen om alles te kunnen betalen voor de minima, zelfs met een subsidie voor die boeken. Maar wat moeten al die mensen die net boven die inkomensgrens zitten en die alles zelf moeten betalen? Te vaak komen ook zij in de problemen doordat die boeken veel te duur worden. Zeker, als je meer dan een kind op het middelbaar onderwijs hebt zitten.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 8 september 2005 @ 10.54 uur

 29. @ Folkert de Lepper (16) en Texas-Henkie (25):

  Heel juist. Goed onderwijs is een nationaal belang. De hoge schoolboekenprijzen -en de snelle “veroudering” door steeds nieuwe drukken, tel uit je winst!- zijn een schandaal, en vormen een grote barrière en financiële problemen voor minder draagkrachtigen.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 8 september 2005 @ 12.22 uur

 30. @4 Charles

  Zelf geen kinderen?
  Als je hulpbehoevend bent op je 80e extra veel betalen voor de opleiding van diegenen jouw dan helpen. Maar ja daar was toen (nu) geen geld voor, dus krijg je dan niet de hulp die nodig zal zijn.

  Reactie door Gekke Gerrit — donderdag 8 september 2005 @ 13.49 uur

 31. Als je net je schulden hebt afgelost, kun je je zezelf weer arm lenen, om je kinderen van onderwijs/schoolboeken en andere bijkomende kosten te voorzien. ..SCHANDE, want met de kinderbijslag of het vakantiegeld red je het bij lange na niet! In de meeste gezinnen gaat 1 salaris al volledig op aan rekeningen, als je geluk hebt hou je net 100 eurootjes over om een hele maand van rond te komen.

  Reactie door pien — donderdag 8 september 2005 @ 14.08 uur

 32. @32 Volkomen gelijk Pien, een tijd van
  slapeloze nachten.

  In aanmerking nemend dat men als
  maatstaf neemt het aantal procenten
  dat men mag verwonen, hetzij huren,
  hetzij aflossingen betalen.

  Soms kunnen mensen iets meer verwonen,
  doordat ze op een gunstige lokatie
  alles binnen handbereik en loopafstand
  hebben en liever een flink balkon of
  een tuin hebben, ipv 1 dure gezins-
  vakantie, dan hebben ze het hele jaar
  plezier en ik weet dat velen die keuze
  ook maken en is een dergelijk kosten-
  plaatje volkomen te rechtvaardigen.

  Mensen moeten ook vaak bezuinigen op
  schoonmaakmiddelen en specerijen en is
  de schoenreparatie vaak duurder dan een
  paar schoenen in de uitverkoop gekocht.
  Zout, bleekwater en porti zijn de meest
  onontkoombare basiskosten…en maar….
  rekenen..om van de hoofdpijn nog maar
  te zwijgen. “Stille armoede” en ervoor
  zorgen dat het de kinderen niet opvalt
  noch diegenen die ze mee naar huis
  nemen om gezellig huiswerk mee te maken
  en thee te drinken. Frisdranken? Dan
  moet je wel jarig zijn of zo……en
  massa’s handen die nu omhoog gaan als
  hen gevraagd wordt of ze dat ook ooit
  hebben meegemaakt of gezien, de laatste
  50 jaar van de vorige eeuw.

  Wie nu een computer heeft, zuinig ge-
  spaard of door bijverdienste kan ook
  dus de grootste moeite hebben met het
  niet kunnen gebruiken van een printer
  die zeer regelmatig van papier en inkt
  voorzien moet kunnen worden.

  Studerenden zouden ook geholpen moeten
  kunnen worden aan een computer,zodat
  ook het contact met het thuisfront op
  afstand gemakkelijker mogelijk maakt.

  Vaak zie je in supermarkten hoe men
  boodschappen doet en met hete dagen
  valt fruit over enkele dagen te verde-
  len e.d. niet goed te houden buiten de
  koelkast en brood evenmin, aan extra
  bederf onderhevig en zeker in de “honds
  dagen”. De glasbak vullen ipv de eigen
  knip met retourflessengeld zoals
  vroeger, statiegeldbonnen die absoluut
  niet verloren mogen raken, en met Kerst
  ergens een tak met rode bessen uit een
  plantsoen “kado” krijgen van de natuur.
  Pien, ik wens jou en allen die met jou
  een flink aantal jaren daardoor in de
  knel zitten, veel betaalbare creativi-
  teit in je manier van húis – houden !!

  Reactie door Madelief — vrijdag 9 september 2005 @ 4.19 uur

 33. Gratis == uitverkoop?

  Het engelse woord voor gratis omhelst twee dingen: gratis en vrij.
  et blijkst dat uit “vrij” gratis als vanzelf volgt. Maar dan zonder waardedaling. Mesetal zelf een immense toename van waarde. Denk aan het overweldigend success van wikipedia: Vrije kennis. En dus ook gratis. Maar vooral van hoge kwaliteit. het vrije model van kennisverzamelen en verspreiden bleek als vanzelf een soort garantie voor kwaliteit.
  Gratis is dus zeker niet gelijk aan lagere kwaliteit of slechte waarderingen! Het is niet gelijk aan ‘uitverkoop’.

  Reactie door Bèr — vrijdag 9 september 2005 @ 12.34 uur

 34. Dank je wel Madelief!

  Reactie door pien — vrijdag 9 september 2005 @ 13.49 uur

 35. Stap 2: Vrijschrift loopt al jaren te leuren met iets wat de perfecte invulling is. Zie http://www.vrijschrift.nl/vrijleren/.

  Het zou heel mooi zijn als dit nu eindelijk eens serieus genomen zou worden. Er is ook een maillist op http://mailman.vrijschrift.org/listinfo/vrijleren voor mensen die er serieus mee aan de slag willen.

  Reactie door Wiebe van der Worp — maandag 12 september 2005 @ 1.35 uur

 36. Leerkrachten zijn verantwoordelijk voor de inrichting van hun onderwijs. Al te vaak dicteren de grote uitgevers wat de leerkracht onderwijst. Er staat binnenkort een nieuwe generatie leerkrachten op, zgn. digitale autochtonen, die zijn opgegroeid met technologie en dit als hun wereld beschouwen. (in tegenstelling tot digitale immigranten die hun e-mailtjes uitprinten en een telefoonboek gebruiken als ze een telefoonnummer nodig hebben). Internet is hun plek waar informatie vandaan wordt gehaald. Deze leerkrachten ontwerpen hun eigen onderwijs, omdat ze willen dat hun leerlingen betrokken blijven en plezier hebben in wat er op school gebeurt.
  Deze leerkrachten maken gebruik van verijkte leeromgevingen, diverse soorten media en voor boeken als standaard lesmiddel is hierin geen plaats (slechts als naslagwerk of extra bron).
  De discussie over de prijs van lesboeken lost zich dus vanzelf op.. en sneller dan je denkt.
  Voorbeelden van deze ontwikkeling zie je hier:

  http://www.edusite.nl/edusite/nieuws/14801

  http://millennium.arts.kuleuven.ac.be/delle/nederlands/chapter3.htm

  http://www.de-breul.nl/Vakken/Engels/WQ2/digitaal.htm

  http://www.digischool.nl/so/community/lesmateriaal/

  etc etc..

  Reactie door Erik Bruser — dinsdag 21 februari 2006 @ 13.49 uur

 37. cheap dostinex online

  Dure boeken

  Trackback door Sina Bernhard — donderdag 13 april 2006 @ 3.34 uur

 38. starwars rock music

  Starwars rock music. D…

  Trackback door starwars rock music. Rethidin — donderdag 20 april 2006 @ 2.32 uur

 39. table music

  Table music. Dure boeken

  Trackback door table music. Julia Norberg — zaterdag 22 april 2006 @ 7.49 uur

 40. Limousine Mclean Va…

  Limousine Mclean Va…

  Trackback door Limousine Mclean Va — woensdag 30 augustus 2006 @ 19.01 uur

 41. Videos Girls Bound Gagged…

  Videos Girls Bound Gagged…

  Trackback door Videos Girls Bound Gagged — donderdag 14 september 2006 @ 1.41 uur

 42. Ik vind dat boeken minder duur moeten worden of gratis, omdat ik maar een arme leerling ben.

  Reactie door Tom — donderdag 26 april 2007 @ 11.10 uur