Onzinnig bewaren

De bewaarplicht van internetgegevens is van de zotte. De kosten wegen absoluut niet op tegen de baten, het is niet aangetoond dat het een effectief opsporingsmiddel is en het middel staat absoluut niet in verhouding met het uiteindelijke doel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de privacy van diegene wiens gegevens worden bewaard.

Stop de bewaarplicht

De SP staat dan ook ten volle achter de petitie ‘stop de bewaarplicht’

XS4ALL, de internetprovider, laat op zijn site zien hoe bizar de bewaarplicht gaat werken. Vanaf 5 september laten ze een teller lopen die meet hoeveel ‘pakketjes’ de provider heeft verzonden en ontvangen. De teller staat nu op 707 miljard. Heeft iemand enig idee hoeveel pakketjes dit in één jaar zijn, voor 450 miljoen Europese burgers?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 07 september 2005 :: 0.10 uur

37 Comments

37 reacties

 1. Ben het met je eens dat de bewaarplicht van de zotte is

  Zijn toch 2 dingen die ik net zo zot vind en waar de politiek nog geen aandacht voor heeft:

  De privacy van persoonlijke nl domeinnamen, die is er niet!!! Iedereen kan via Whois je gegevens opvragen en veel providers werken niet mee aan het bezwaar maken tegen opname van gegevens in het openbare deel van het registratieregister. Een bezwaar tegen opname van gegevens in het openbare deel van het registratieregister zou rechtstreeks via SIDN moeten lopen.

  Verder vind ik dat iedereen een vast ip nummer moet hebben. Er zijn mensen die het leuk te vinden vanuit hun eigen anonimiteit anderen tot het bot te traineren, te bedreigen, etc. De politie weet bij aangifte niet wat zij hier mee aan moet en doet dus ook helemaal niks. Een vast ip geeft anderen de mogelijkheid personen en mail te blokkeren.

  De persoon achter een ip mag natuurlijk alleen bekent zijn bij de eigen provider en mag alleen opgevraagd worden door justitie

  Reactie door edwin — woensdag 7 september 2005 @ 2.50 uur

 2. “Heeft iemand enig idee hoeveel pakketjes dit in één jaar zijn, voor 450 miljoen Europese burgers?”

  Tja.

  Hebben alle 450 miljoen burgers XS4ALL?
  Staat 707 miljard voor een gemiddelde per dag? Of was dit het totaal van slechts 1 dag.

  Het zijn er in ieder geval veel te veel.
  Al konden we dat alles opslaan, wie gaat dat allemaal controleren?

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 7 september 2005 @ 3.17 uur

 3. Moet opeens denken aan Duitsland in de jaren 70/80. Toen waren er bij de geheime diensten meer ‘verdachten’ geregistreerd dan er duitsers waren…
  Men zou natuurlijk bij een heterdaad aanvullende informatie kunnen vissen uit die gigantische berg data…men zou ook een bepaald beeld van iemand aan elkaar kunnen knutselen. Het vertrouwen in justitie is een beetje gedaald de laatste tijd (…)Als ze de info die ze al conventioneel hebben vergaard nu eens beter beoordelen, dan verdwijnen er geen onschuldigen meer in de cel en kunnen terreurverdachten niet meer aan het moorden slaan terwijl men in de gaten wordt gehouden…

  Reactie door Kees — woensdag 7 september 2005 @ 5.48 uur

 4. Wanneer wordt er bij de mensen een chip geimplanteerd, zodat Big Brother de totale controle krijgt?

  Ik mag hopen op een revolte om dit te voorkomen.

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 7 september 2005 @ 7.13 uur

 5. Kijk anders ook even hier, ook van XS4ALL in samenwerking met European Digital Rights;

  http://www.dataretentionisnosolution.com/

  Reactie door Bung Phê — woensdag 7 september 2005 @ 7.26 uur

 6. Wie heeft er nog geld om aandelen in de DVD-recorders en andere dataopslag technieken te kopen?

  Reactie door Gekke Gerrit — woensdag 7 september 2005 @ 8.10 uur

 7. Johan Smeets heeft een punt. Gaat het eigenlijk wel om anti-terrorisme maatregelen? Of is dit een manier om de bevolking steeds meer te controleren?
  Inderdaad, wanneer krijgen we allemaal een chip ingeplanteerd?
  Hier beginnen we met de Belastingdienst:
  Zorgtoeslag
  Kindertoeslag
  Huurtoeslag
  Iedereen MOET nu met de Belastingdienst in zee hiervoor. De controle wordt ook zo makkelijker voor de overheid.
  Verder hoorde ik Lousewiese van der Laan iets heel zinnigs zeggen:
  Via een Internetcafé en een buitenlandse provider, hotmail (?) en mobieltjes die ook via buitenlandse providers werken kan men alle opsporing van vandaag de dag ontlopen. Tsk tsk tsk!

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 7 september 2005 @ 8.44 uur

 8. we zijn allemaal het slachtoffer van deze rechtse (europese)dictatuur .ik ben veroordeeld voor het ,gijzelen ,? van een wethouder .tot een taakstraf van 80 uur .maar!!!!!!! voor dat het hogerberoep dient .word ik verplicht !!!!!!!!!! mijn d.n.a. !!!! af te staan .wat dertig jaar bewaard blijft . alleen bij vrijspraak kan ik bij de rechter een verzoek indienen om geen profiel van mijn d.n.a aan te maken .echter deze kan het weigeren en tegen de beslissing kan geen beroep aangetekend worden .(gijzeling wil zeggen ik ben op mijn stoel blijven zitten .maar ik heb bewijs dat een ambtenaar corrupt is met mede weten van het college .zodoende moet mijn ruggegraat gebroken worden .gaat ze niet lukken )maar ja ,de meeste nederlanders laten zich dit welgevallen .want de overheid heeft ,zoethoudertjes, voor ze gebouwd .en die mensen het gevoel gegeven dat ze er zelf beter van zijn geworden .word wakker nederland .niet lullen!!!! maar bussen vullen !!!!!!!! http://www.keerhettij.nl

  Reactie door texas henkie — woensdag 7 september 2005 @ 9.46 uur

 9. Volgen doe je pas als er aanleiding voor is, een sterk staaltje van misbruik van nieuwe technologie. Toen ze uitvonden dat je iemand achterna kon lopen gingen ze toch ook niet massaal achter mensen aanlopen voor het geval dat? Zo absurd is het idee dus, mafkezen.

  Reactie door Ninka — woensdag 7 september 2005 @ 11.56 uur

 10. ‘t Is hiel apart. Kiek, Marijnissen, ‘t is niet allent zo dat d’r alderbarstendst veul data bewoard worr’n mot. Moar wat kun ie d’r met?

  Ie hebt straks bieveurbild ‘n verzoameling databases met miljard’n tillefoongesprekk’n, e-mails en aal zulks wat of bewoard bliev’n kan. Ie kunt dat wel opsloan, moar prebeer moar weer ‘s wat werum te zuuk’n. En nog lastiger, prebeer moar ‘s soam’nhaang te vind’n. Ok lastig is ‘t um zin van onzin te scheid’n, dunkt mie.

  Zult die luu wel deurhebb’n um hoeveel data ‘t in ‘n joar aainliks giet?

  Kortom, ‘t kost oes almoal alderbarstendst veul geld en ‘t is moar de vroag of ie d’r wat met kunt.

  Ik geleuf dat die terrorist’n zich de bult’n lach’n.

  En nog wat aans Marijnissen. De CIA en zulks, den hebt enorme informatienetwark’n, den hebt de beschikk’n oaver hiel veul inlichtings en zulks, moar zie hebt de anslag in Amerika niet voorkoom’n kunt. En dan denk ie dat dat met nog meer informatie wel lukt? Ik geleuf d’r hielmoal niks van.

  Reactie door Derk — woensdag 7 september 2005 @ 12.42 uur

 11. Ook Retecool blijft zich mengen in de discussie: http://retecool.com/comments.php?id=10415_0_1_0_C

  Reactie door Blues — woensdag 7 september 2005 @ 13.15 uur

 12. De regering zal wel denken:

  Wie wat bewaard heeft wat…

  Reactie door ReneR — woensdag 7 september 2005 @ 14.51 uur

 13. Volkomen onzinnige maatregelen! Laten ze maar eens wat nuttigs bedenken en daar al die miljoenen aan besteden (8 miljoen opstartkosten, 2 miljoen op jaarbasis)!

  Overigens vond ik nog wel een leuk T-shirt op die site: http://www.sml-x.com/catalog/images/tomaat-2.jpg

  Reactie door Mirella — woensdag 7 september 2005 @ 14.58 uur

 14. Donner: ‘Internetgegevens centraal opslaan’

  Door Bart Veldstra – woensdag 7 september 2005 – 14:59 – Bron: Redactie Tweakers.net – Submitter: I_m_eddy – Views: 1.831

  In een brief aan de Tweede Kamer stelt de minister van Justitie voor om de internetgegevens op een centrale plaats op te slaan om zo de kosten voor providers te drukken. Alle vergaarde digitale informatie zal worden ondergebracht bij het CIOT, waar nu ook al de gegevens van gebruikers van telefoondiensten zijn opgeslagen. Het voordeel van deze oplossing is volgens minister Donner dat internetaanbieders geen extra verplichtingen hebben dan enkel het beschikbaar stellen van hun gegevens. Het CIOT zal dan de gegevens opslaan en indexeren voor gebruik door de autoriteiten.

  Het kostenplaatje is een van de belangrijkste bezwaren die de ISP’s hebben tegen de bewaarplicht. Maar veel bedrijven zijn van mening dat dit ook het recht op privacy schendt. Het ISPO, een overleg van verschillende internetaanbieders die standpunten formuleren over politieke beslissingen over het internetgebruik, zet daarom zijn vraagtekens bij de beveiliging van de toegang tot de centrale database bij het CIOT. Vandaag en morgen zal op Europees niveau vergaderd worden over de richtlijnen voor het controleren van telecommunicatie en internetgedrag binnen Europa.

  Reactie door edwin — woensdag 7 september 2005 @ 15.30 uur

 15. Is het nou zo dat wanneer er een mailtje wordt gestuurd met bijv. de woordcombinatie “bom”, “allah”, en “Geert Wilders”, dat er bij de AIVD allerlei alarmen afgaan, of worden die miljarden emails allemaal doorgelezen? Kan iemand me dat eens uitleggen?

  Reactie door Sonja — woensdag 7 september 2005 @ 15.32 uur

 16. Zekers Sonja. En as ie de combinatie “bom”, “allah” en “Geert Wilders” in ‘n bericht op ‘t weblog van Marijnissen achterloat, dan hef ie de popp’n hielmoal an ‘t daans’n.

  Reactie door Derk — woensdag 7 september 2005 @ 15.35 uur

 17. die bellen rinkelen nu iedergeval in the states, die scannen al jaren al het communicatie verkeer

  Reactie door edwin — woensdag 7 september 2005 @ 15.42 uur

 18. Zag een paar weken geleden minister Donner en Verdonk bij Charles Clarke in de UK. Kan me herinneren dat Tony Blair hetzelfde riep op de vrijdag voordat hij met vacantie ging.
  Voert Donner nu het beleid van Blair hier in Nederland uit????

  Ook wel lastig, al die internetters die met slechts een mailtje naar willekeurige nieuwszenders allemaal lastige vragen opwerpen. Omtrent de bomaanslagen in Londen bijvoorbeeld.

  Gaan we straks aan postbodes vragen om brieven te kopieren en een jaartje te bewaren?

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 7 september 2005 @ 16.29 uur

 19. 1@. edwin
  Ik ben niet voor een vast ip nummer.
  Straks gaan we net als in de UK ook overal CCTV camera’s plaatsen, onder de mom van veiligheid. En ik bedoel overal, ook op de werkvloer. Zoals nu reeds bij veel bedrijven van toepassing.
  Daar kan te gemakkelijk misbruik van gemaakt worden. Tijden veranderen.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 7 september 2005 @ 16.35 uur

 20. Voor diegene die een introductie willen in de bewaarplicht wil ik wijzen op een artikeltje dat ik heb geschreven voor het blad Livre.

  Het staat in Livre #15 en kan na (gratis) aanmelden gedownload worden van: http://www.livre.nl

  Verspreid het artikel gerust. Ik heb het onder een Creative Commons licentie uitgebracht. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben.

  Reactie door BjornW — woensdag 7 september 2005 @ 16.54 uur

 21. (15)je hebt nu een streepje achte je naam .bij de aivd ?

  Reactie door texas henkie — woensdag 7 september 2005 @ 16.58 uur

 22. @21. texas henkie
  Hopelijk geen streepje door je naam.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 7 september 2005 @ 17.00 uur

 23. 2:
  uw vraag:
  Staat 707 miljard voor een gemiddelde per dag? Of was dit het totaal van slechts 1 dag.
  het antwoord staat al in de inleiding:
  XS4ALL, de internetprovider, laat op zijn site zien hoe bizar de bewaarplicht gaat werken. Vanaf 5 september laten ze een teller lopen die meet hoeveel ‘pakketjes’ de provider heeft verzonden en ontvangen.

  Reactie door Mary — woensdag 7 september 2005 @ 17.05 uur

 24. 19@ Rob alles is al te traceren dus dat maakt geen bal uit en bij de meeste providers heb je al een vast ip nummer

  als je goed gelezen had had je kunnen zien dat ik tegen big brother ben, sterker ik geloof dat de overheid dingen bewust uit de hand laat lopen om dat soort (camera)maatregelen te kunnen nemen

  Reactie door edwin — woensdag 7 september 2005 @ 18.47 uur

 25. Hahaha, mijn werk op het internet wordt regelmatig bezocht door de “US Military” e.d. dus gebrek aan dat soort aandacht heb ik idd niet.
  Maar goed, ik begrijp nog steeds niet wat nou precies de bedoeling is van die bewaarplicht. Gaat dan iemand al je email navorsen als je ergens solliciteert?

  Reactie door Sonja — woensdag 7 september 2005 @ 20.13 uur

 26. @24.edwin
  Ik ben blij dat je tegen Big Brother bent, edwin. Maar waarom ben je dan voor een vast ip nummer?
  Corrigeer me wanneer ik het mis heb, maar zover ik weet heb je bij ADSL een vast ip nummer en niet bij een dail-up verbinding.

  Wat mij vooral bezig houd is waarom?
  Waarom deze gegevens opslaan.
  Wat heeft dit voor zin en wat rechtvaardigd de daaruit voortvloeiende kosten?
  De enige mogelijke reden die ik kan zien is censuur.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 8 september 2005 @ 1.02 uur

 27. Wanneer mensen weten dat ze zich niet langer vrij kunnen uiten via het internet zullen ze zich beperken in hun uitspraken.
  Wie wil zich nog uitspreken tegen de heersende politieke elite wanneer men weet dat dit vroeg of laat tegen zich gebruikt kan worden?
  Lijkt mij dat het voor journalisten moeilijker wordt om bronnen te vinden die zich willen uitlaten over wat dan ook wanneer deze bronnen getraceerd kunnen worden. ( er zijn gelukkig nog wel andere vormen van communicatie dan alleen het internet, maar toch. )
  Wat komt hierna, deportaties? Of politieke gevangenen zoals men in de UK nastreeft?

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 8 september 2005 @ 1.16 uur

 28. Ik ga me echt niet beperken in m’n uitspraken, noch in mijn persoonlijke correspondentie, noch op het internet. Laat het maar voor de rechter komen!

  Reactie door Sonja — donderdag 8 september 2005 @ 8.42 uur

 29. Hm, misshien kan op deze manier een nieuw record-priemgetal worden gevonden? :)

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 8 september 2005 @ 11.07 uur

 30. @ Texas-Henkie (8):

  De desbetreffende regeling heb ik nog niet bestudeerd, maar ik kan mij niet voorstellen, dat bij vrijspraak eventueel DNA-materiaal van de verdachte niet zou moeten worden vernietigd. (Indien dat niet om andere geldige redenen al wordt bewaard).

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 8 september 2005 @ 11.14 uur

 31. @ Derk (10):

  “Ok lastig is ‘t um zin van onzin te scheid’n, dunkt mie.”
  Nou, jou lukt dat wel aardig, Derk! :)

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 8 september 2005 @ 11.17 uur

 32. Zag gisteren een interview met Charles Clarke op de BBC. Ging over het opslaan van telefoon en internet gegevens om terrorisme te bestrijden. Gisteren en vandaag vind er overleg plaats met de rest van de EU landen.
  Charles Clarke had het tevens over een lijst met mensen die de Britse regering onwenselijk acht voor Britse belangen. Er zouden reeds 5200 personen opstaan.
  Het lijkt mij dat dit idee om informatie op te slaan met name door de UK gedragen wordt.

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 8 september 2005 @ 15.07 uur

 33. @32 Rob, het lijkt hier sprake te zijn van een doorgevoerde “beroefsverbot” -achtige taferel, maar dit keer met verder strekkende consequenties.

  Ach moeten we ons nog verbazen?

  1. Overal CCTV observatie.
  2. Telefoonverkeer masaal aftapen.
  3. Internet massaal aftapen.
  4. Gegevens massaal bewaren – dit punkt doet me denken dat de lui die ooit bewerden dat Internet een “free space” was tot nu toe gelijk hadden. Daarom de inperkende maatregelen.
  5. Omkeren van de bewijslasten: alleen al bij “vermoeden voor aktiviteiten” (door een of andere domoor) wordt je van je vrijheid beroofd zonder dat de beschuldiging wordt bewezen! Het zou voldoende zijn dat de aanklager gewoon zegt dat hij vermoeden heeft!

  Zou mij iemand willen vertellen waar is de Vrijheid verdwenen?
  Of is nog steeds de hypotheek belangrijker?

  Reactie door Walking Bull — vrijdag 9 september 2005 @ 12.45 uur

 34. ’stop de bewaarplicht’ (en behoud van het recht op privacy)

  1 van de redenen dat ik voor xs4all gekozen heb!

  Reactie door riave — vrijdag 9 september 2005 @ 17.19 uur

 35. @33.walking bull
  Nee, ik verbaas me nergens meer over. Ben wel bezorgt.
  Vraag me af hoeveel “blacklist” er reeds in omloop zijn.
  Laten we vooral kritische vragen blijven stellen. Kennis is macht.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 10 september 2005 @ 2.04 uur

 36. Deze discussie loopt al enkele maanden op een ander web-form.
  Naast technische verhalen, wordt ook middels vraagstellingen de problematiek naar voren gehaald.

  http://forum.fok.nl/topic/728902
  http://forum.fok.nl/topic/752326
  http://forum.fok.nl/topic/752808
  http://forum.fok.nl/topic/751529

  Ik blijf zitten met de volgende vragen .
  [*] Wie controleert de opslag van de gegevens en zijn ze hack-proof. Het lijkt me geen wenselijke situatie dat een dataopslag wat vol zit met virussen, spyware en credit-informatie op enige wijze contact kan maken met de buitenwereld (en dat is precies wat de overheid wil doen… op afstand monitoren). Want je kan zelf de beste systeembeheerder te wereld zijn… maar als een derde partij een zooitje er van maakt dan liggen je gevoelige gegevens alsnog op straat.
  – Dit is mijn grootste persoonlijke belemmerende factor aan het systeem van de bewaarplicht. –
  [*] Welke soort van dataminers worden er straks op los gelaten.
  - Politieke voorkeur / Stemgedrag
  - Geloofsovertuiging
  - Sexuele voorkeur
  - Verdachte transacties
  - Haatzaaiende teksten
  En wie geeft bevel tot het onderzoek naar een persoon ?. Is dat een rechter of kan de AIVD (of een andere derde partij) autonoom op onderzoek uit.
  [*] Waarom is er een verschil met het briefverkeer en het internetverkeer. Ik kan anoniem een brief versturen met bedenkelijke teksten. Maar op het internet moeten dergelijke gegevens voorzien zijn van een IP-header ?. Terwijl er geen maatregelingen in de maak zijn om willekeurig briefverkeer te onderscheppen en te openen. Terwijl het verschil tussen beide datastromen an sich niet zo heel erg groot is.
  [*] Kosten – en baten analyse. Los van de vraag op dit systeem technisch uitvoerbaar is. Worden de kosten doorberekend aan de klant. Aan welke extra kosten moeten we dan denken. En sterker nog.. was het beoogde rendement van deze voorstellen.
  [*] Wat wordt er nu opgeslagen ?!. Een paar weken terug waren het alleen de IP-headers. Maar volgende de laatste voorstellen moet nu echt alles worden opgeslagen.
  [*] De technische uitvoerbaarheid van het systeem ?. Kan zo’n systeem werkelijk monkey-proof opgezet worden ? Zodanig dat er geen mogelijkheden of opties overblijven om dit systeem te omzeilen. Want op een bedenklijk systeem waarbij de achterdeur net zo wijd openstaat als de voordeur zit ik niet te wachten.
  [*] Wie controleert nu wie ?, Wat wordt er met de gevonden resultaten gedaan. Worden deze geconcretiseerde resultaten voor langere termijn opgeslagen (zonder strafbaar feit). Zo ja met welk doel ?
  [*] En nog veel meer vragen……

  Ik hoop dat de SP hier werk van maakt ik zit niet te wachten op een totalitaire staat waarbij zelfs de DDR vroeger van zou watertanden.

  I can’t believe the news today
  Oh, I can’t close my eyes
  And make it go away
  How long…
  How long must we sing this song?
  How long? How long…
  ’cause tonight…we can be as one
  Tonight…

  2005 – http://xs46.xs.to/pics/05371/1984.jpg

  Reactie door Edwin Staps — maandag 12 september 2005 @ 18.29 uur

 37. Die bewaarplicht is volkomen wereldvreemd. We bouwen .nl vol met servers die elk fragment internetverkeer gaan opslaan. Dat kost menig internetprovider z’n faillliet. Wellicht dat we dan Bin Laden kunnen traceren in Ouwe Pekela. Moet tpg-post ook een afschriftje bewaren van elke verstuurde brief en elk telefoongesprek worden opgenomen?

  Reactie door Henk Tukkers — donderdag 15 september 2005 @ 1.25 uur