Onderwijs in de mail

Af en toe is er een emailactie en stroomt mijn mailbox over. Een mooie uitvinding die mail, maar soms ook wel lastig omdat mensen snel een antwoord verwachten. Iemand uit het onderwijs heeft deze keer een actie opgezet, gericht aan alle fractievoorzitters. Om niet iedereen van een antwoord te hoeven voorzien, behandel ik hem maar gewoon hier, want ik kan niet anders dan het er mee eens zijn en aangeven dat ik er zeker aandacht aan zal besteden.

Geachte fractievoorzitter,

In de afgelopen weken speelde dit kabinet even voor Sinterklaas. Maar het onderwijspersoneel dreigt vergeten te worden. Wanneer minister Van der Hoeven haar zin krijgt, wordt de min-lijn opgelegd aan alle werknemers in het onderwijs. Dat betekent een korting van 1 miljard euro op de arbeidsvoorwaarden van onderwijspersoneel. Ik vind dat onbegrijpelijk! Zeker met een lerarentekort dat binnen vijf jaar zal oplopen tot 50.000. Op dit moment verdwijnen duizenden onderwijsassistenten en conciërges uit de school die juist zo’n belangrijke rol spelen voor de leerlingen en die de werkdruk in de school flink verminderden. Zijn we terug bij af?

Dit kabinet beweert dat het onderwijs belangrijk vindt. Hoe kan het dan de mensen in het onderwijs vergeten? Zij verliezen hun baan en worden blijvend gekort op hun salaris. Onderwijs is mensenwerk. Daarom vraag ik u te investeren in mij en mijn collega’s.

Wij rekenen op uw steun bij de komende Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 11 september 2005 :: 19.29 uur

21 Comments

21 reacties

 1. huh voor sinterklaas spelen . niks van gemerkt. oh wacht sinterklaas geeft niks dat is gewoon geld van de ouders die het aan de kinderen geven dus een sigaar uit eigen doos ( waar de armen kinderen altijd minder krijgen dan de rijke kinderen.) zie de overeenkomsten met dit cabinet. goede actie overigens

  Reactie door Douwe Jan — zondag 11 september 2005 @ 19.50 uur

 2. Wil je door het bos de bomen nog zien dan moet je het bos omhakken.
  Dus ook met dit kabinet.
  Voor zover ik kan zien als sinterklaas bij mij langs komt moet ik veel in die zak doen en dan loop die schijnheilige door om het aan de hoog verdieners uit te delen.
  En speelt dan sinterklaas ik hoop wel dat die sinterklaas van het dak valt.

  Reactie door Jofel — zondag 11 september 2005 @ 20.15 uur

 3. Vind die emailactie van de onderwijsbonden eigenlijk een heel slappe reactie op de voorstellen van de regering. De bonden zouden acties moeten organiseren die uitgaan van eigen kracht in plaats van individuele leden te laten bedelen bij fractievoorzitters.

  Reactie door Ed Sorrento — zondag 11 september 2005 @ 20.19 uur

 4. ja ik vind dat je gelijk hebt Ed. maar ze doen toch wel meer mag ik hopen. laten we het maar zo stellen elke actie tegen dit cabinet en haar wan beleid is een goede actie .

  Reactie door Douwe Jan — zondag 11 september 2005 @ 20.34 uur

 5. En het erge wat die worsten is, dat door die worsten, het kabinet weer in worst aan het stijgen is volgens M.de Hond.

  Reactie door redst@r — zondag 11 september 2005 @ 21.13 uur

 6. Bezuinigen op onderwijs is bezuinigen op de toekomst.
  Als de Hr. Marijsissen/SP alleen maar zou vechten voor volstrekt gratis onderwijs tot en met Universitair Onderwijs en het terugbrengen van respect voor onderwijzend personeel, en dit dus ook vertaald in beloning, zou ik alleen daarom al op hem gaan stemmen.

  Reactie door Liberaal-Socialist — zondag 11 september 2005 @ 21.17 uur

 7. Er moet gewoon weer een giga-protestactie komen, net zoals vorig jaar. Dat maakt tenminste echt indruk.

  Reactie door Karin — zondag 11 september 2005 @ 22.18 uur

 8. Sinterklaas?? Jaahh, voor de rijken. Maar echt niet voor de middeninkomens (niet echtm tenminste) en al helemaal niet voor alleenstaanden… Dat wordt in de kou zitten de komende winter…. spijt me voor die scholen, maar die kunnen hun kachel misschien ook een graadje lager zetten?? Hou je misschien een halve klasse-assistent aan over? Een half ei is beter dan een lege dop?

  Zonder gekheid. Natuurlijk moeten die mensen blijven werken daar. Waarom kan dat dan niet in een gewone, betaalde baan zijn? Krenten daar in Den Haag.

  Reactie door L.M.Lembeck — zondag 11 september 2005 @ 23.18 uur

 9. En zo wordt er weer verder beknibbeld op ons toch al karige onderwijssysteem.
  Het belang van goed onderwijs blijkt in Den Haag toch nog steeds niet door te dringen.
  Wat is er gebeurd met ‘investeren in de kenniseconomie’?. Overvolle opleidingen met minimale capaciteit aan docenten zijn het resultaat van dit soort maatregelen. Een ramp voor toekomstig Nederland. Dank u wel Maria.

  Reactie door Bartkun — zondag 11 september 2005 @ 23.47 uur

 10. Ons land besteedt al minder geld aan onderwijs dan in de ons omringende landen. Het is de zoveelste bezuinigingsronde.Wanneer gooien ze daar in Den Haag nu eindelijk eens de handdoek in de ring?

  Reactie door JE. Mulder — maandag 12 september 2005 @ 0.04 uur

 11. ja ze hebben geen geld voor de echt nodige dingen in nl
  helemaal niets??, uit aardgas opbrengst,
  oo even vergeten dat wordt doorgesluist naar terror bestrijding,hoop dat het werkt wandt de enige terroristen zijn cda/vvd/d00.

  Reactie door ad — maandag 12 september 2005 @ 0.22 uur

 12. ps 77 mil 2006/7 hoofdzakelijk voor personen en opjecten beveileging,
  1 keer raden welke opjecten/personen,
  ze worden bang,
  zijn eindelijk de rollen eens omgedraait.hoop ik

  Reactie door ad — maandag 12 september 2005 @ 0.32 uur

 13. Beste Jan,

  vergeef mij altublieft mijn gekunstelde familiariteit. Maar meedoen eist zijn tol.

  Ik hoop dat je ook aan mij denkt en aan de bootjes waar ik mijn geld mee verdien. Die dingen worden al een tijdje niet meer in Nederland gebouwd, dus zoals je zult begrijpen is mijn nood behoorlijk hoog.
  Verstoken van gezin en sociaal leven worstel ik mij een weg naar mijn vroegpensioen. Althans, daar was ik mee bezig. Niet meer. Ik hoop gewoon mijn vijfenzestigste te kunnen halen ten einde de martelgang te kunnen besluiten met de verlossing.
  Beste Jan, ik hoop dat je me kunt beloven dat ik kan blijven geloven in iets waar ik mee bezig ben.
  Graag zou ik zien in welke zin mijn doen en laten bijdragen aan een constructie. Zielsgelukkig zou ik zijn als een politicus sprak over de wereld waarin ik leef in plaats van de fictie die ik opgedist krijg.

  Reactie door niks — maandag 12 september 2005 @ 1.00 uur

 14. In het kader van onderwijs:

  Waarom geloven jullie in een hyrarchisch systeem als socialisten?

  Moeten wij niet streven naar een systeem zonder hyrarchie?

  http://www.geocities.com/CapitolHill/1931/secA1.html#seca11

  Reactie door Toine — maandag 12 september 2005 @ 2.24 uur

 15. Invloed vanuit de oppositie op de plannen van dit kabinet is veelal zonder resultaat. Het is echt knokken tegen deze regering. Daar gaat ie weer. Dit kabinet weet zich – ondanks de geringe populariteit – gesteund door een kamermeerderheid. Het pleit bezorgen voor enkele beroepsgroepen hoe goed bedoelt ook, werkt niet. Misschien wordt er een grove bezuiniging een beetje bij gesteld waardoor deze ietsjes minder grof wordt. Maar toch. Nee, HET TIJ MOET GEKEERD WORDEN. Zaterdag 24 september in Den Haag!!!
  En ik hoop dat de landelijke SP over deze demonstratie ook de grote trom roert.
  Goede morgen overigens.

  Reactie door Gandalf — maandag 12 september 2005 @ 6.32 uur

 16. Ja ja Sinterklaas is voor mensen met geld, de rest kan wat pepernoten krijgen.

  Reactie door e.krul — maandag 12 september 2005 @ 10.12 uur

 17. Politici weten niets van de wereld waarin het overgrote deel van het volk leeft, dat is het probleem.

  Wie meer te verteren heeft begrijpt hier zo wie zo niets van.

  Reactie door e.krul — maandag 12 september 2005 @ 10.20 uur

 18. Tja erg bitter de bezuinigingen op het onderwijs.. Het lerarentekort over 2-3 jaar gaat een groot probleem worden, maar nu zitten we met een overschot. Ik, en met mij heel veel meer studenten, zijn ooit aan de PABO begonnen met idee als ik afstudeer dan heb ik zeker een baan. Dit was ons toen ook belooft. 4 jaar later, nu wij dus allemaal afgestudeerd zijn blijkt van die belofte helemaal niets te kloppen. Op dit moment zit ik thuis en kan ik geen werk vinden voor de klas. Van de jaargang die voor mij is afgestuurd weet ik dat veel mensen al blij zijn met een invalbaantje voor 2/3 dagen in de week. Ook onder mijn lichting moeten veel mensen het doen met een paar uurtjes per week invallen. Veel van deze afgestuurden gaan logischer wijs steeds verder afstaan van het vak wat ze geleerd hebben. En er word niets gedaan…. Als deze 2 a 3 lichtingen verloren gaan voor onderwijs, omdat mensen in het bedrijfsleven werk gaan zoeken, dan vergroot dat in 2009/2010 het lerarentekort alleen maar! Maarja waarschijnlijk heeft de minister er nog niet aangedacht om de leraren die zitten te popelen om aan het werk te gaan ook een fatsoenlijke baan/overbruggingsperiode te geven!

  Reactie door Frank Stoffer — maandag 12 september 2005 @ 11.02 uur

 19. Onderwijsassistenten dan te vervangen door
  oudleerlingen die nog geen baan konden
  vinden? Leent het werk zich daartoe?
  Concièrges die onontbeerlijk zijn, van vele
  markten thuis dienen te zijn, een enorm be-
  langrijke verbindingsschakel kan betekenen,
  niet te vervangen zijn door bewakingscamera
  die vanuit de administratie onder het werk
  door ‘éven’ in de gaten dienen te worden
  gehouden…..waar is men, juist nu, mee
  bezig? Moeten er dan nu “praat”papieren op
  tafel komen die naar ampel beraad weer
  rustig hun overbodige discussie gaan bewijzen? Bezuinigen waarop? En kennis, én
  overdracht, én materiaal, en ook nog op de
  VEILIGHEID, binnen het onderwijs op vele
  fronten van mammoetonderwijsinstellingen ?
  Concièrges zijn gouden medewerkers binnen
  deze organisaties, géén karwei is ze te veel of te min, zelfs als de daartoe aange-
  wezen figuren te weinig klankbord kunnen
  zijn, hebben ze mogelijk nog een luisterend
  oor, zién ook véél, en niet zelden ook
  niét door de vingers !! Maken ze daar dus nu ook al wegwerpartikelen van? Schande!!!

  Reactie door Madelief — maandag 12 september 2005 @ 15.33 uur

 20. en maar moppen vertellen over domme belgen .laat een belgisch of nederlands kind van 12 jaar maar eens een nederlands dictee maken .geef je te raden welke het beste uit de bus (niet die van 24 september natuurlijk ) komt.

  Reactie door texas henkie — maandag 12 september 2005 @ 18.07 uur

 21. Middels doelbewuste maatregelen, het land naar de klote helpen is ook een vak.

  Vraag JP en consorten maar!

  Reactie door Johan Smeets — maandag 12 september 2005 @ 18.50 uur