Energiekosten

Zoals vanmiddag in het vragenuurtje duidelijk werd, wil minister Brinkhorst geen enkele toezegging doen omtrent de compensatie voor de stijging van de energieprijzen. Het blijft dus onzeker of mensen gecompenseerd zullen worden.

Gelukkig blijft niet iedereen afwachten en gaat de provincie Drenthe actief mensen adviseren om energie te besparen. Alle mensen krijgen gratis een adviseur aangeboden die tips op maat geeft. Dat kan per huishouden 125 euro per jaar schelen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 13 september 2005 :: 22.27 uur

31 Comments

31 reacties

 1. Jan,
  Ik heb vandaag geen tijd gehad het vragenuurtje te kijken. Maar ik weet zeker als het aan J P en Zalm licht, de prijzen de pan uitrijzen.

  Reactie door johanna — dinsdag 13 september 2005 @ 22.52 uur

 2. NUON en andere energie leveraars verdienen goed aan de overheid. Middels de burger EN via bijspijker-initiatieven. Die de burger indirect ook al zelf betaalt. Sigaar uit eigen doos dus ook.

  SP voert op dat de korting voor burgers verhoogd kan worden.
  Dat is m.i. niet slim, want dan geef je de dure bedrijven, via een omweg, gewoon en alsnog het door hen gevraagde geld…

  Meer geld als compensatie van koopkracht is net zo’n sluipmoordenaar als asbest, maar dan voor de economie.

  De regering moet iets aan de kosten doen, OMLAAG uiteraard, gheffingskorting is het b e l o n e n van deze dure ex-staats en nu dan private bedrijven.

  Reactie door Barend — dinsdag 13 september 2005 @ 22.53 uur

 3. Dit soort wethouders zouden er meer moeten zijn. Ik hoop dat hij/zij zich ook hard maakt voor een structurele oplossing.

  Reactie door roel — dinsdag 13 september 2005 @ 22.57 uur

 4. Om 125 euro per jaar te bezuinigen, zou ik op zijn minst 3000 euro moeten gaan uitgeven aan isolatie. Leuk zo’n ‘gratis’ advies, maar het blijft water naar zee dragen.

  Reactie door Sonja — dinsdag 13 september 2005 @ 22.59 uur

 5. Met dit soort berichten op de site lijkt het tijd, m’n lidmaatschap van de SP te heroverwegen. Kijk eens naar wat Michael Moore schrijft over Bush, zou ik zeggen!

  Reactie door Simon — dinsdag 13 september 2005 @ 23.10 uur

 6. Ik heb mijn huis voorzien van dubbelbeglazing en een muurje opgetrokken waar eerst een houten plaat stond. (onder het raam)

  Daarbij heb ik een zibro-kacheltje gekocht om s’morgens bij te warmen. De centrale verwarming hoef ik dan niet aan te zetten.

  Ik hoop dat het wat uitmaakt.

  (ps de kunstof kozijnen komen uit Polen) Scheelt dik de helft. Soms is Poolse familie zeer handig…..)

  Reactie door alexander — dinsdag 13 september 2005 @ 23.12 uur

 7. Dat is werkelijk TOP van de provincie Drenthe! Nu hopen dat de andere provincies dit voorbeeld zullen gaan volgen. Dan zullen bij veel mensen zich niet in het riool gezakt voelen. Alhoewel, het is tenminste warm door de rottingsprocessen. Sorry dat ik wat bot ben. Komt door die stompzinnige gezegdes tijdens dat vragenuurtje: “je moet het niet door de Amerikaanse bril kijken”. Ging over creches, de Geus. En niet lang daarna haalt Brinkhorst Amerika wel erbij! En los hiervan, het drama van de parkmoord. Hoe moeten die ouders en die jongen zich niet voelen die met naam en toenaam worden genoemd, ook de man die voor dit delict onnodig gestraft is, omdat hij 112 heeft gebeld?
  Excuses zijn niet voldoende! Grove fout betekent ontslag!
  De gewone mens moest eens per ongeluk eens iets vergeten, zonder kwade bedoelingen dat wat minder belangrijk is dan deze schertsvertoning. dan komt de burger er niet met een sorry er van af, je staat op straat!

  Reactie door Elsa De Leeuwin — dinsdag 13 september 2005 @ 23.17 uur

 8. Helaas heb ik het vragenuurtje niet gezien.De Overheid dient, in ieder geval,de minima een tegemoetkoming te geven in de gestegen energieprijzen. Brinkhorst heeft dat voor zichzelf niet nodig (Wanneer gaat die man eindelijk eens opstappen?)In Belgie krijgen de minima wel een tegemoetkoming die kan oplopen tot 150 euro. (Het plan is daar in ieder geval al gelanceerd ).Bij een extra inkomsten voor de Staat kan er best een paar honderd miljoen af om de laagstbetaalden te ontzien. Stel het maar voor bij de Algemene Beschouwingen,Jan.

  Reactie door JE. Mulder — woensdag 14 september 2005 @ 3.36 uur

 9. Energie bespoar’n. De luu hebt makkelik proat’n. Moar op ‘n boerderij is zulks niet zo hiel makkelik Marijnissen.

  Wie hebt in de huuskoamer ‘n holtkachel. Wieter hebt wie ‘n zunne-energie um ‘t woater waarm te hold’n en ‘n windmöl’n. Moar de trekkers en de stall’n woar as de koei’n en peerd’n loopt, doar blieft wie gewoon veul energie gebruuk’n.

  As boer word ‘t almoal steeds duurder, dan hef ie teeg’nwoordig niet allent met de braandstofpriez’n van doan, moar de energiepriez’n stijgt, de oldste geet aaner joar noar de Hogeschool Drenthe in Emm’n hen. Moar ja, ‘t boer’nvak dat blif toch ‘t mooiste wat d’r is.

  Elke mörg’n zie ik de zunne opkomm’n oaver de veld’n en zie ik de reeën laangs ‘t bos groaz’n. Ik zul veur gin geld in de stad will’n woon’n.

  Reactie door Derk — woensdag 14 september 2005 @ 8.35 uur

 10. hypocriet en volksverlakkerij .de overheid (waaronder de provincie )hebben destijds onze!!!!!!! energie bedrijven geprivatiseerd.!
  en de zakken van de directies gevuld .als aandeelhouder van deze bedrijven vult de overheid nog steeds hun zakken!die ratten van de provincie drenthe besodemieteren hun inwoners .want iedereen die weet dat tot nu toe .bij het zuiniger omgaan met energie .de MILIEU BELASTING OMHOOG GAAT!!!!!! kortom hoe minder je stookt !hoe hoger de belasting .ik zou als ik jullie was er toch maar eens over denken om 24 september naar den haag te gaan .word wakker nederland .www.keerhettij.nl

  Reactie door texas henkie — woensdag 14 september 2005 @ 8.59 uur

 11. Aan de glunderende hoofden van deze regering te zien lijkt het er op dat de vette jaren er aan komen. Handenwrijvend laten ze straks het volk weten dat het zoete in aantocht is. Voor diegene met een uitkering – waarvan de ontkoppeling niet losgelaten wordt – die geconfronteerd met forse prijsstijgingen, huurverhoging, exorbitante energiekostenstijging, een te verwachte ziektekosten verhoging die zijns gelijke niet kent en het risico geheel of gedeeltelijk hun wao uitkering te verliezen, zal deze verdeel en heers politiek voor hun alleen maar windeieren leggen. Om enigszins iets goed te maken ( d.w.z géén verdere achteruitgang) moet deze regering “m flink uit de broek laten hangen”. En dat denk ik toch niet.

  Dat wij met een regering zitten die niet weg te branden is en de bevolking tegen zich in het harnas jaagt, hebben we te danken aan de oppositie. De verdeeldheid bij links is daar duidelijk schuld aan. Let hier vooral op de Judasrol van W. Bos. Dat wordt toch wachten tot 2007. Maar dan?????

  Reactie door Gandalf — woensdag 14 september 2005 @ 9.07 uur

 12. En alweer heeft Sonja gelijk. Om 125 euro per jaar te kunnen besparen, moet je voor 3000 euro isoleren. Daarbij: als huurder moet je daarvoor toestemming vragen aan je verhuurder, of je dat wel mag. En dan krijg je te horen dat je dat niet mag doen, omdat de woning dan teveel waard wordt. Net zoals dubbele beglazing aanbrengen. Dat mag ook niet. We hebben hier, en dat zal bij Sonja ook wel zo zijn, enkel glas van 3mm dun! In de slaapkamer bestaat de pui uit twee plaatjes hout zonder iets er tussenin. Verder is de woning zo tochtig dat je geen kans hebt op koolmonoxidevergiftiging. Wat wel mag zijn tochtstrips en je krijgt het advies in ‘s avonds de gordijnen dicht te doen en tapijt te nemen ipv laminaat of vinyl. Tapijt is warmer aan je voeten. Je kunt een gordijn voor je voordeur hangen om de kou erachter te houden. En veel meer kan je als huurder niet doen. Heb je ook nog een minimuminkomen, dan is zelfs dit al een investering om van te schrikken. NIet iedereen heeft geld op de plank liggen voor zelfs deze kleine aanpassingen. Corporaties zouden verplicht gesteld moeten worden de woningen tochtvrij en voorzien van goede isolatie EN, en dat is het allerbelangrijkste, een goede verwarmingsketel te voorzien. Momenteel is het rendement van mijn moederhaard nauwelijks 40%!! Een HR combiketel komt op ruim 60% heb ik begrepen. Misschien zelfs wel meer. Zo betalen de minima procentueel het meeste om hun woning te verwarmen. En dat zijn nu juist de mensen die zich dat niet kunnen permitteren. Ik roep niet voor niets over Thatcheriaanse toestanden!

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 14 september 2005 @ 9.25 uur

 13. Tip
  Koop een HR ketel
  Je hele huis dubbele beglazig.
  Alle ramen voorzien van rolluiken.
  Alle oude was machines er uit.

  Kosten gem. 14000 Euro
  Goede Tip voor een minima

  Reactie door Jofel — woensdag 14 september 2005 @ 9.27 uur

 14. @ Boer Dek (9):

  Nogmaals:
  jouw relativerende boerenkijk op het leven is een verfrissende landwind door dit soms wat bedompte weblogementje. Doorgaan!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 14 september 2005 @ 9.45 uur

 15. Is dit misschien iets voor de SP.om haar imago als “actiepartij” een beetje op te vijzelen i.p.v. gratis adviseurs aan te bevelen? Of toch te riskant met het oog op de gunstige peilingen…..
  Britten houden protest tegen dure benzine
  LONDEN (ANP) – Groot-Brittannië maakt zich op voor een driedaagse protestactie tegen de hoge brandstofprijzen. Demonstranten willen vanaf woensdag actie gaan voeren bij bezinestations en olieraffinaderijen. Ze eisen dat de regering de accijnzen op brandstof verlaagt.

  Reactie door Pontius Maximus — woensdag 14 september 2005 @ 9.46 uur

 16. @9 Oh wat krijg ik dan zin om vanuit de
  omgeving Utrechtstad, even te sprinten naar
  de Dwingelose heide, waar vlak na zonsondergang de herten even zich laten zien. Als we vroeger met de kinderen naar de camping reden op vrijdagavond dan ging
  na Havelte het autoraampje open om de landelijke lucht op te snuiven en vooral die nostaligische lucht van wat de boer
  zelf in de fik zette en zich al aan de horizon soms vertoonde met een klein rook-
  pluimpje, inderdaad dan lag het westen ver
  achter me. De witte wieven zijn nu ook meer
  en meer zichtbaar en de bramen rijp.
  Bosbessen en cantharellen maken het tot ‘n
  feest: leve het landleven, bofferds daar,
  maar veelal ook berehard aanpakken !

  Reactie door Madelief — woensdag 14 september 2005 @ 10.01 uur

 17. Nu begrijpen we wat marktwerking inhoudt he, het gaat niet om de burger die dan kan kiezen uit het voordeligste, nee het gaat om winstdraaien en geld loskrijgen van de burger.

  Het volk als melkkoe van de grote bedrijven
  en het kabinet!

  Reactie door e.krul — woensdag 14 september 2005 @ 10.09 uur

 18. Zelfs prijsafspraken worden niet geschuwd in deze!

  Reactie door e.krul — woensdag 14 september 2005 @ 10.09 uur

 19. @12) Van heel vroeger ken ik de isolatie
  mogelijkheden, maar een laminaatvloer met
  isolatie eronder, is een eenmalige uitgave
  en vloerbedekking heeft al snel vaste slijt
  plekken en vergt vermoeiend onderhoud.

  Evengoed een los kleed op die vloer valt nog wel eens op de kop te tikken, en voor
  isolatiegordijnen, ook ik heb tegenwoordig
  een opentrap in de huiskamer naar boven
  waar alles overdag flink gelucht wordt
  (tegen elkaar openzetten) vond ik bij,ik
  dacht de Kwantum of gewoon op de markt, een
  soort aluminiumkleurig isolatiegordijnstof
  -enigszins lijkend op een diaprojectie-
  scherm materiaal- dat nu zo mogelijk ‘s
  nachts vóór de voordeur wordt gehangen.

  Echter hoe meer isolatie, hoe meer condens-
  vorming en daardoor ook die zgn “wéér”uit-
  slag op de meest gekke plaatsen.

  Een HR ketel maakt wel degelijk verschil en hoe de stand van de zon benut kan worden, of niet.
  Bij ouderwetse CVketels, waarbij je zelf
  de zuurstoftoevoer in de gaten moet houden,
  is de meeste kans op koolmonoxydevorming en
  ook deze winter zullen er wel weer mensen
  aan overlijden, als gevolg van vermeende
  zuinigheid, dus zeker ook nog een extra
  triest vooruitzicht.

  Ook de thermostaat (indien aanwezig) dient
  op de juiste plek aangebracht te worden en
  een ieder naar zijn omstandigheden moet van
  de juiste warmte voorzien kunnen worden.
  Veel bejaarden krijgen vast nieuwe voeten-
  zakken en kruiken kado en eerder dan 5
  december.
  Sparen doe ik intussen voor de zgn
  Blauwe Engel als die nog in omloop is, de
  beste die ik tot op heden tegenkwam.
  De druppel die de emmer dan doet overlopen
  is vaak nog dat als je een aantal van die
  klussen zelf ter hand neemt, de naaimachine
  het af laat weten, en alleen door een expert gerepareerd kan worden. Foei, wat ‘n
  mens wel niet voor ellende aan één stuk
  door voorgeschoteld krijgt! Dat is dus
  niet mals (vlees) noch zelfs maar het neusje van de zalm.
  Ja ik weet het op dit moment off topic:
  Gaan we soms toch weer suikerbieten verbouwen of waren die ook kankerverwekkend
  dan blijft er nog leidingwater met vitaminepillen over. Als dié nu eens op
  doktersrecept zouden kunnen krijgen deze winter….en de ziekenfondsen verplicht
  worden om mensen tanden en kiezen kadoo te
  doen, al zitten ze maar vastgeplakt aan een
  plaatje, dat zou een overgroot grijs aantal
  inwonertal de bek van verbazing weer kunnen doen openvallen over zoveel mede-
  dogen en voorkomt ook dat zelfs veel ziekten en overbodige bezoeken aan artsen.
  De armoede zal aan alle kanten zichtbaar
  worden en de Kniertjes stola’s in de mode.

  Reactie door Madelief — woensdag 14 september 2005 @ 10.34 uur

 20. Hèhè, je hebt ‘dóór, Krul! ;)

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 14 september 2005 @ 11.35 uur

 21. Ik heb deze minister Brinkhorst gezien bij buitenhof, en daar vertelde de man dat hij zijn collega in belgie gesproken had en men daar geen prijscompensatie krijgt voor gestegen energiekosten.
  Op zondag morgen je collega bellen omdat je die vraag verwacht had in buitenhof, ja ja we geloven het hoor.
  Meer dit schrijven de Belgen dus wie liegt er nu.

  De Belgische regering laat de accijns op autobrandstoffen voorlopig niet meestijgen met de olieprijsverhogingen. Burgers die op gas stoken, krijgen begin 2006 een fiscaal goedmakertje. Gezinnen met lage inkomens kunnen ook nog eens aanspraak maken op een extra korting op de energierekening van 195 euro. De maatregelen blijven van kracht zolang de olieprijs niet daalt onder de 50 dollar per vat.

  Reactie door leen — woensdag 14 september 2005 @ 11.36 uur

 22. Beste Derk, 9, doe hest geliek dast buut’n woonst, dat wil’n wij ook wel moar we bent veur waark aan stad vastplakt veurlopig.
  Wij heb’n al n’pietreuliekachel en wil’n nog een derbie koop’n veur ast `n strenge winter wordt, want anders betoalen wie ons scheel aan stookkost’n aan `t privatiseerde nutsweez’n. Dat ken ja nait oet veur portemonnee, as `t moand’n lang
  fraist zunder dooi’n. Mie dunkt dat half
  halfmodoal Holland dan op tand’n biet’n mot van kôlde en uutsuunigingen mot om wat warmte te kun’n permiteer’n.

  Nou, hoi.

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 14 september 2005 @ 17.38 uur

 23. Ik wordt elke dag genaaid!

  Waar blijft mijn gelukszalige hoogtepunt?

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 14 september 2005 @ 18.25 uur

 24. kunnen Derk en C.Ttilyx zich ff opgeven voor een inbugeringscursus aub

  Reactie door peter — woensdag 14 september 2005 @ 23.49 uur

 25. foutje, moet zijn inburgeringscursus

  Reactie door peter — woensdag 14 september 2005 @ 23.50 uur

 26. Johan Smeets ge zult geen gas nodig hebben, dan krijg je het vanzelf aangenaam warm. En tevens de manier om nog meer werkeloze slaven te fokken! Hatelijke lach richting kabinet.

  leen, Belgie is tenminste bezig om wat aan brandstof te doen. Gebruikte vet-olie zuiveren en het blijkt nog te kunnen. Ze gaan eerst bij de frituurzaken het anders weggegooide gebruikte olie ophalen en verwerken in een fabriek. Auto’s zouden ervan kunnen rijden.

  Wat gebeurt in verschillende europeese landen, onze Oosterburen b.v. Maar wil jij als Nederlander even gaan tanken, buiten het geld dat je bespaart maar ook ten behoeve van het milieu. Snappen ze je bij de grens dan staat Zalm (hmm, visje bakken in plantaardige olie, maar ook dat wordt duur betaald) met zijn koffertje wijd open, want dat is smokkelen en mag niet!
  Zelfs als je een behoorlijke hoeveelheid olie om te koken, koopt van de supermarkt. Dat mag wel maar owee niet in de benzine tank van je auto. Als de wouten je betrappen. Hup, koffertje staat weer te gapen.

  Waarom niet de machines laten draaien om biologische electriciteit op te wekken? Neenee, kost te veel om de fabrieken om te bouwen en er is meer werk!
  De motor van de auto is uitgevonden met behulp van Kokosolie, dus..
  De boeren hebben weer werk om koolzaad te kweken enzovoort enzovoort.

  Wat milieu en afval, uitwerpselen van koeien, varkens en meer vee, verwerken. Er zijn geloof ik 2 kleine raffinaderijtjes hier in Nederland, weet even niet waar. Strond en pies weg, hopen minder vervuiling en huppekee de boer hoeft geen accijns meer te betalen en men heeft het aangenaam warm in de winter. Maar het zijn nog proefjes.
  Dit kabinet wil niet het lef van ondernemers hebben, afspraken met Amerika. Als Bush niet nalatig was geweest en het fonds wat er aanwezig was, gebruikt had voor dijken en naar de gewone mens had geluisterd, die verstand hebben over de weersgesteldheid, Katrintje, waren er minder doden te betreuren, de stad en de aardoliebronen grotendeels behouden! Nederland als een slaafs hondje. Want we zijn we zijn toch bondgenoten. Het ergste van dat alles is, omdat Bush verdomde om direkt hulp te bieden aan die arme stad. Balkenende een marineschip stuurt met voedsel en water, maar hier de minderbedeelde, Jan Modaal laat zakken in een grote beerput. De bevolking heeft WEL LEF om te ondernemen als het met onbenullige regeltjes het niet wordt tegengehouden. Met grote meerderheid hebben ze toch NEE gezegd tegen de EU. Vanmiddag kruispunt, had Balkellende er toch weer over zijn droom/ideaal! Dromen zijn bedrog, maar als ik wakker wordt zie ik hem nog!

  Ik wens U allen: slaap lekker en vooral gezond weer op!

  Reactie door Elsa De Leeuwin — donderdag 15 september 2005 @ 0.11 uur

 27. ha ha moet ik even lachen.

  Adviseren de politici in drenthe zeker om de koukleumende mensen maar een kat aan te schaffen en die op schoot te leggen als warmtebron….

  En dat is het “zoet” wat de regring ons dus voorziet.

  Churchill was eerlijker: Bloed zweet en tranen. Want dat is wat we gaan krijgen.

  Reactie door ReneR — donderdag 15 september 2005 @ 0.12 uur

 28. #12

  Natuurlijk Lydia, de rijkeren die kunnen vanuit hun hypotheek makkelijker een zonneboiler aanschaffen of ze smijten gewoon nog wat hout op hun open haard.

  Eigenlijk kunnen die mensen gewoon flink doorstoken; want hun bankrekening is de bepalende maat.

  het zou zo moeten zijn, dat gas en stroom dan maar op de bon gaan om het eerlijk te verdelen zonder dat de rijksten ermee vandoorgaan.

  Reactie door ReneR — donderdag 15 september 2005 @ 0.16 uur

 29. @28. ReneR. Geldt dat ook voor die mensen die hun geld en rijkdom in de staatsloterij of postcodeloterij hebben gewonnen…………….

  Reactie door Pontius Maximus — donderdag 15 september 2005 @ 17.15 uur

 30. @28

  Da’s mooi proat’n, moar wat is eerlik? En wel bepoalt wat of eerlik is?

  Energie op de bon, dat liekt mie niks. Dan moj ‘n hiel ambtenoar’n apperoat hebb’n die as de bonn’n verdielt en de verdiel’n controleert.

  En ie zult dan ‘n hiel bulte regels hebb’n. Stel ie woont allent in ‘n flat, dan krieg ie minder energie as iene die met twei kinder in ‘n zelfde flat woont? En wat as ie allent in ‘n rijtjeshuus woont, of in ‘n vriestoand huus? En wat as ie niet allent bunt, moar twei of vier kinder hebt?

  En hoeveul bonn’n zul ik as boer krieg’n? Hoe wol ie dat bepoal’n? ‘t Is ‘n bedrief, moar mien vrouw, mien kinder en ik woont op de boerderij. Dus ie zult dan alderbarstendst veul regels krieg’n, da’s niks.

  De energie kan volg’ns mien veul goedkoper. Die topmanagers bie de grote energiebedriev’n kunt wel wat minder verdien’n, de koppeling tuss’n eulie en gas kan wel verdwien’n en aal zulks meer.

  Reactie door Derk — donderdag 15 september 2005 @ 20.15 uur

 31. Kozijnen uit Polen, ja dan ben je goed bezig. Solidair hoor met de bedrijven die hier last hebben van de verslechterende concurrentiepositie en vooral ook goed voor de Nederlandse werkgelegenheid.. zo hou je de WIA betaalbaar.. applaus!

  Reactie door Bart — donderdag 9 november 2006 @ 1.36 uur