Recall

Begin deze week stelde ik voor om een referendum over vervroegde verkiezingen mogelijk te maken. Om zo’n referendum af te dwingen zouden dan eerst 1.000.000 mensen hun steun daarvoor moeten laten blijken door middel van hun handtekening.

Hoewel mijn voorstel met de daarbij behorende toelichting velen nog onbekend is, is de uitslag van een onderzoek van Maurice de Hond (zie bij recall referendum) naar de steun voor dit idee zeer bemoedigend.

Behalve de aanhang van CDA en VVD zijn verder alle kiezers van de andere partijen in meerderheid voor.

In de Algemene Beschouwingen zal ik hier verder over debatteren met de Minister-President.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 21 september 2005 :: 22.24 uur

42 Comments

42 reacties

 1. Waar kun je tekenen dan?

  Reactie door Ninka — woensdag 21 september 2005 @ 22.43 uur

 2. Het was niet goed Jan.

  Ook al sta ik grotendeels achter je verhaal, je presentatie was hard, koud en eerder rancuneus dan betrokken. Zo werkt het in Nederland niet.
  Geen enkele vorm van humor of zelfs ironie.
  (Waar je juist heel erg goed in bent)
  Je boezemde de gemiddelde Nederlander alleen maar angst in maar scoorde voor een groot publiek een onvoldoende in het presenteren van alternatieven.
  Ik was dan wel weer blij met je interpellaties waarin je deze vorm wel wist (terug) te vinden.
  Humor, Ironie en alternatief.
  Op de gemiddelde Nederlander liet Femke Halsema door haar warmere uitstraling meer achter om over na te denken en ze stond en staat ook niet ver van je af. Hoe kan dit?

  Ik ben teleurgesteld in je Jan.

  Reactie door Liberaal-Socialist — woensdag 21 september 2005 @ 22.45 uur

 3. Jan je was prima, had wat mij betreft wel wat meer drama in mogen zitten.

  Maar goed ik heb weer eens gratis advies:

  dit staatje drukken op folders en folderen, folderen, folderen;
  http://www.nos.nl/nosjournaal/dossiers/prinsjesdag2005/pdagkoopkrachttabel.html

  Reactie door Degtyarev — woensdag 21 september 2005 @ 22.54 uur

 4. Het woord is dus aan D66. Laat ik bij deze weten dat ik NOOIT MEER op de democraten stem en ze in mijn omgeving in onmin ga brengen als ze niet instemmen met je plan, Jan. Succes ermee, gaat je lukken, kweet t zeker. Misschien moet er wel een compromisje komen, 2 miljoen tekenaars ofzo, maar dan is het nog ok.

  Reactie door Mark — woensdag 21 september 2005 @ 23.03 uur

 5. Liberaal-Socialist noemt het rancuneus en koud. Daar ben ik het volledig mee eens. Jan, je verwoord het Nederland volk optimaal. De mensen zijn ook rancuneus en reageren ook koud. En dat ligt aan dit Kabinet. De burgers zijn geen dom en achterlijk volk. Het Kabinet denkt ze wel wat voor te spiegelen, maar niemand is gek! Door het wantrouwen wat de mensen hebben gekregen in de afgelopen 2 a 3 jaar is iedereen boos en ontstemd, maar staan machteloos. We kunnen niet zeggen dat we nu gaan kiezen omdat we er flauw van zijn. Wat zullen de aankomende 2 jaren lange jaren zijn.

  Reactie door Monique Radix — woensdag 21 september 2005 @ 23.05 uur

 6. Ik had ook de indruk dat jouw inbreng ietwat gematigd was,zo van :ik doe mijn zegje,maar ga er niet te hard tegenin.Ik kan het van hieruit niet bekijken,maar je zult daar ongetwijfeld een reden voor gehad hebben.

  Reactie door JE. Mulder — woensdag 21 september 2005 @ 23.06 uur

 7. Nog iets: hoezo had er meer drama in mogen zitten? Ik vond de one-man show van van Aartsen al ellendig genoeg!

  Reactie door Monique Radix — woensdag 21 september 2005 @ 23.07 uur

 8. ja dat was een hel de van aartsen show….. vooral de lengte ervan…..

  Nou ik vond wat Bos zei wel mooi, die zei “het is ook iets om je rot over te schamen” over het kabinetsbeleid.

  Van mij mogen er wel meer termen in als “asociaal”, “je rot schamen” etc. in.

  “schandalig asociaal beleid van zakkenvullende omhooggevallen nono’s zoals bijvoorbeeld van aartsen” en zo. Het is allemaal zo beleefd en van mij hoeft dat helemaal niet.

  Reactie door Degtyarev — woensdag 21 september 2005 @ 23.12 uur

 9. Mij lijkt het geen goed plan eerlijk gezegd. In dit geval kan het wel klip en klaar zijn dat het kabinet te extreem ver doorschiet in haar zogenoemde lange termijn denken, er zijn ook kabinetten geweest die impopulaire maatregelen moesten nemen en dat echt moesten. Elke twee jaar verkiezingen, een miljoen handtekeningen heb je in slechte economische tijden vrij snel bij elkaar waarschijnlijk.

  Er zijn toch wel alternatieven om sterke oppositie te voeren en meer actie in dit land op gang te krijgen. Hoe flauw is het om als bevolking alleen achter de tv te blijven miezeren, na een geslaagde demonstratie terug te keren naar die spreekwoordelijke luie stoel en dan wel voor een referendum op te komen.

  Reactie door CiNNeR — woensdag 21 september 2005 @ 23.14 uur

 10. Geen woorden maar daden..

  Open op deze website een lijst waar we kunnen stemmen.

  Het eerste internet referendum. 1 stem per IP adres om fraude tegen te gaan. Zelfs met deze beperking is de 1 miljoen makkelijk te halen. Zet de braak foto van hoogervorst er maar boven als motivator…

  Let’s roll

  Reactie door Toine — woensdag 21 september 2005 @ 23.29 uur

 11. Dan ook maar een paar persoonlijke vragen aan de Hr. Marijnisen hoewel ik geen antwoord verwacht;

  Beste Jan;

  1.)
  Waarom houden we incl. de SP zo keihard vast aan een begrotingstekort van slechts 1,8 procent van het BNP?
  Juist de grotere Europese naties hebben hier in de praktijk gewoon (excusez le mot) “schijt” aan en gaan richting 3,5 tot 4 %. In deze landen wordt de nadelige invloed van de invoering van de Euro op deze manier minimaal ondervangen tot maximaal omgezet in een financieel voordeel.
  Heb je geen angst dat onze rechtlijnigheid in deze wordt afgestraft door de wereldeconomie?
  Heb je geen angst dat onze met hard werken opgebouwde reserves op deze manier verdampen? (Gulden naar Euro was ook bemoedigend)
  Vind je niet dat we op dit moment een financiële injectie nodig hebben zelfs als dit zou betekenen dat dit tot een grotere schuld zou leiden om later een betere economie te bouwen voor de toekomst door dit geld te besteden aan investeringen in onderwijs en economie?
  Graag hierop een antwoord.
  2.)
  Wat is er tegen om de BTW te verhogen met 2 % ten behoeve van de minima.
  Is dit niet een uitstekende manier om grootgebruikers te laten betalen voor producten en diensten waar de minima niet/nooit aan toe komen?
  Graag hierop een antwoord.
  3.)
  Wat is er verkeerd aan het invoeren van een belastingvrij bedrag voor werkenden in de vorm van dagelijkse coupons van ca. 5 tot 10 euro per werkdag boven hun gewone salaris om netto bestedingsbedrag voor de minima te verbeteren?
  (Eventueel uit te wisselen voor fracties van niets opbrengende loonsverhogingen)
  Graag hierop een antwoord.

  Reactie door Liberaal-Socialist — woensdag 21 september 2005 @ 23.33 uur

 12. een vraagje aan liberaal-socialist (11)
  Wat is de gedachte achter het belastingvrij maken van een extra deel van het loon van de werkenden?
  Ik zie niet wat mensen die leven van eenuitkering daar nou beter van worden.
  Graag hierop een antwoord :)

  Reactie door twijfelaar — woensdag 21 september 2005 @ 23.49 uur

 13. # 12 Twijfelaar

  Zoals je kunt zien in mijn bijdrage(n) staat deze door mij gewenste maatregel niet los van andere voorstellen. Ik geef toe dat een en ander niet zo maar van elkaar kunnen worden losgekoppeld.
  Zo ben ik onder gegeven omstandigheden een voorstander van om producten vallende onder de 19% regeling in de BTW sfeer te verhogen naar 21 % welk niet eens bevreemding moet oproepen omdat dit in een buurland zoals België reeds een feit is.
  Dit is een aanzienlijk bedrag dat ik het liefst aangewend zie voor de werkelijke minima in een netto toelage zonder overdrachtskosten. Dus ook een soort vrijstellingsbedrag zonder fiscale of andere vormen van sociale premie inhoudingen. (Technisch moeilijk maar haalbaar)
  Zoals je weet is er een zeer groot probleem tussen werkenden en niet werkenden in de zin van, wat in zijn algemeenheid, de armoedeval heet. Deze noemer heeft vele kanten maar enige zou ik graag willen toelichten.
  Als je vanuit een minima positie terug aan het werk wilt gaan zijn hier niet alleen directe kosten mee gemoeid, zoals kleding, woon-werkverkeer etc., maar ook verlies je het recht op vele vormen van financiële ondersteuning in vormen van subsidies en andere directe en indirecte toelagen.
  In de huidige situatie wordt werken veelal gestraft met een minder netto besteedbaar inkomen.
  Een ondersteuning voor de werkende mens in de vorm van belastingvrije werkcoupons kan deze hindernis helpen nemen en zorgt in deze vorm en passant voor een terugdringen van de volstrekt ongezonde opbouw van het loonkostengebouw.
  Is dit systeem zonder voorbeeld? Nee, ook in België (gedeeltelijk) ingevoerd maar we zouden dit in Nederland beter kunnen doen.

  Reactie door Liberaal-Socialist — donderdag 22 september 2005 @ 0.36 uur

 14. Behalve de aanhang van CDA en VVD … laten die nu net zeer veel stemmers en dus aanhang van de aanhang hebben.
  Krijg je ruzie in gezin en bedrijf.

  En stel er komen een miljoen stemmen, dan pleit ik gelijk maar gelijk voor stemmen op partijen voor de nieuwe regering. Scheelt ook kosten en tijd.

  Reactie door Barend — donderdag 22 september 2005 @ 0.45 uur

 15. 1 miljoen stemmen en daarna een referendum?
  Dat zijn 2 acties van de burger.
  Nogmaals mijn idee.

  Na 2 jaar –niet eerder en niet later – regeren wordt er in de kamer gestemd of er wél of niet een referendum komt. Om tot een referendum te komen is 1/3 van de stemmen voldoende, om te voorkomen dat zoals nu een grote oppositiepartij (PVDA) dit kan tegenhouden uit partijpolitieke overwegingen of toekomstige coalitieplannen. Mocht na stemming meer dan 1/3 vóór zijn dan moet door middel van een referendum het volk geraadpleegd worden. Dit brengt de politiek dichter bij de burgers. Dit is dus een variant op het door de SP voorgestelde idee. Mijn idee zoals hier omschreven mag de SP (gratis en voor niets) van mij overnemen!
  Als mijn idee niet realistisch of volstrekt onmogelijk is, hoor ik dat graag. Ik ben ook maar een amateur!!

  Goede morgen overigens.

  Reactie door Gandalf — donderdag 22 september 2005 @ 6.34 uur

 16. Graag wil ik nog even terugkomen op het gebaar van Hoogervorst.
  Ik ben afgekeurd en zit in de wao mede door psychische klachten. Soms heb ik last van hallucinaties. Gisteren toen ik Hoogervorst dat gebaar zag maken dacht ik; het begint weer, die hallucinaties dan . Mijn vrouw zei; nee hoor ik zag het ook.
  Die schok was nog groter. Het kan toch niet zo zijn dat een minister zo’n gebaar maakt naar een volksvertegenwoordiger? Dus eigenlijk heeft hij dat gebaar naar u en ik gemaakt. Dit is een grove schande. En dan even later sorry zeggen en over tot de orde van de dag. Ik hoop niet dat W. Bos die nep excuses heeft geaccepteerd. Het is trouwens wél de minister die ons een nieuw zorgstelsel door de strot duwt. Misschien doelde hij daar ook op met dat gebaar.

  Geeft dit nog repercussies?

  Reactie door Gandalf — donderdag 22 september 2005 @ 6.51 uur

 17. Go, Jan, Go.

  Reactie door Johan Smeets — donderdag 22 september 2005 @ 7.02 uur

 18. @ 16: Het wanstaltig, symbolisch en hoogmoedig gebaar van minister Hoogervorst is een prachtig staaltje van slechte overheidscommunicatie.
  Hoogervorst gaf hiermee aan dat hij niet alleen Wouter Bos, maar de hele volksvertegenwoordiging minacht. Het kabinet Balkenende II zit er voor zichzelf en de gegoede burgerij.

  Ooit was het liberalisme verbonden met verdraagzaamheid en respect. Over “waarden en normen” gesproken …!!!

  Reactie door Kees Huizenga — donderdag 22 september 2005 @ 7.29 uur

 19. Ik vraag me af of dit een goed plan is…ik snap je beweegredenen, maar een kabinet kan dan ook dingen niet afmaken die ze gepland hebben. Hadden de burgers niet 4 jaar geleden moeten nadenken waarop ze stemde en krijgen ze 4 jaar later niet de herkansing? Weet niet of ik er voor moet zijn. Maar ik weet wel dat dit kabinet alles kapot maakt!

  Reactie door Rudy Nordhausen — donderdag 22 september 2005 @ 7.33 uur

 20. @19 Dat heet coalitievorming, nota bene de grote verliezer van de kamerverkiezingen in 2002 de vvd , maakt nu de dienst uit.

  Reactie door Gandalf — donderdag 22 september 2005 @ 8.00 uur

 21. Het is deze regering die het “afrekenen op resultaten” tot de nieuwe norm bij afspraken over beleid heeft gemaakt. Zoals bij alles wat het uitkraamt (o.a. 30% loonsverhoging in ‘n tijd dat alle lonen (?) waren ‘bevroren. O.a.!), wenst het daar zelf natuurlijk weer de uitzondering op te blijven. Waarom niet meteen consequenties verbinden aan dat circus op de Derde Dinsdag van september en als conclusie van de Algemene Beschouwingen ‘n stemronde over het aanblijven van de club van al (in dit geval al tijden!) dan niet falende beleidsmakers? Lik op stuk. Maar bij ontbreken van die mogelijkheid ‘n (bindend) referendum, zeker.
  PS, overigens mag de “liberaal-socialist” die tweede qualificatie van z’n pseudoniem wat mij betreft graag laten varen. Die maakt mijn gevoelen over m’n eigen denkwijze erg oncomfortabel.

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 22 september 2005 @ 8.26 uur

 22. Minister Hoogervorst kotst op zijn collega`s en de uitkeringsgerechtigden en de chronisch zieken.
  Bravo!Wat een goed voorbeeld.Eindelijk eens iemand die zegt wat hij denkt!
  Ik ga er 50 euro per maand op achteruit volgend jaar en mensen die een hoog inkomen hebben 300 euro per maand erbij.
  Hebben ze niet genoeg verdiend met hun koophuis en hypotheeksubsidie?

  Reactie door Joost — donderdag 22 september 2005 @ 8.29 uur

 23. ik vind het niks .zolang een groot deel van de inwoners van dit land geen enkel politiek inzicht/bewustzijn heeft. brengt het alleen maar een hoop ellende .
  het eu referendum heeft de s.p gewonnen door een goede campagne en harde werkende (2e)kamerleden .daar ben ik die mensen nog steeds uiterst dankbaar voor .maar we weten allemaal dat de meeste mensen tegen de grondwet stemde om het feit dat ze dit kabinet een ,hak, wilde zetten .waardoor BLAIR,BALKENENDE , EN BARROSSO .hun asociale beleid zonder grondwet gewoon door kunnen zetten .kortom mijninziens is een dergelijk referendum veel te onderhevig aan de WAAN VAN DE DAG (TIJD) niet doen dus .z,on vvd (v.aartsen en hoogervorst)pak je het het beste aan .door hun beleid te ondermijnen .plat met dit land .en vanaf 1 januari allemaal ziek .de beste manier om van hoogervorst markt zorg af te komen .is te zorgen dat het failliet gaat .als dit land toch naar de klote moet ,dan met zijn alle .dus 1 januarie effe de baas en de doktor bellen .tot zaterdag in den haag .www.keerhettij.nl

  Reactie door texas henkie — donderdag 22 september 2005 @ 8.45 uur

 24. Als dit kabinet enig verantwoordelijksheidgevoel zou hebben hoefden we niet vervroegde verkiezingen af te dwingen maar was dit kabinet al weg. De arrogantie van deze onbeschofte, zelfverijkende fraudeurs, dàt is om te kotsen. En een demonstratie zal weer niets uithalen, ze zullen gewoon zeggen dat de opkomst wat tegenvalt, ook al staan over het hele land de perrons vol met mensen die niet eens meer in de treinen kunnen. Dit kabinet moet ontslagen worden en daar hoefen ze zelf niet eerst over te stemmen. Als een wernemer niet funktioneerd en niet wil luisteren wordt hem ook niet eerst gevraagd of het goed is als hij mischien ontslag krijgt.

  Reactie door PrimeEvil — donderdag 22 september 2005 @ 9.08 uur

 25. Jan, jouw presentatie was gewoon goed, inderdaad, koel en zakelijk, maar direkt en duidelijk. Zoals jij het voorstelde zo is het. De onderste lagen van onze bevolking zijn wederom de lul, de tegenstellingen van de jaren 20/30 van de vorige eeuw komen terug. Arm wordt armer, rijk wordt rijker!Gaan we als armen maar weer viskoppen eten, komt dat advies binnenkort van Balkellende?
  Dat referendum moet er komen zoals er voor alles een referendum moet komen. De NL bevolking moet voor elke belangrijke beslissing kunnen meebeslissen! MOET
  Wij onderlaag moeten als 1 opstaan en een revolte ontketenen. Ons eigen individuele belang even vergeten en zorgen dat al die machtsinstellingen verdwijnen. Achter slot en grendel, aanklacht: machtsmisbruik!
  Zoals fraude met autoverzekeringen harder aanpakken door de maatschappijen zelf een boete te laten opleggen zonder tussenkomst van de rechter???? Weten ze wel (tuurlijk) waarom er meer en meer gefraudeerd wordt??
  Omdat mensen het over het algemeen niet kunnen opbrengen die dure premies en er dan minstens wat voor terugwillen, en als je dat niet krijgt ga je het terugnemen, terugpakken. Als de plannen van deze jongens doorgang vinden zijn we de pineut, dan gaan de grote jongens nog meer macht krijgen en gebruiken ten koste van de kleine man!

  We gaan het volgende doen:

  1. Alle grote jongens ontslaan, geen wachtgelden, geen 70% ww van het laatst ontvangen salaris; maar een minimum ww uitkering.
  2. Nieuwe managers aanstellen. Het salaris wordt afgetopt tot een zeg maar modaal inkomen, alles wat meer is wordt ingehouden en in een fonds gestopt van waaruit armoede kan worden bestreden.
  3. Alle grote instellingen en bedrijven komen onder controle van aangestelde burgers met kennis. Bij conflicten wordt de zaak bekeken door werkelijk onafhankelijke rechter. Rechters waarvan gebleken is dat ze absoluut geen binding hebben met dezelfde instellingen en bedrijven zoals nu wel vaak het geval is.
  4. Justitie wordt corruptie vrijgemaakt en de werkerlijke prioriteiten krijgen de voorrang (misdaad)
  5. Koningshuis wordt opgeheven, Alexander wordt officieel lintjesdoorknipper en krijgt een louter PR functie voor ons land tegen een salaris die overeenkomt met zijn functie. De andere leden van het voormalig koningshuis worden gewone burgers.

  En zo zijn er nog wel meer zaken die moeten veranderen in Nederland. Daar moeten wij, onderlagen en mensen met verstand en de hart op de goede plek aan gaan werken. Dus, inderdaad, referenda, nieuwe verkiezingen en macht aan de SP!

  Reactie door Jean — donderdag 22 september 2005 @ 9.38 uur

 26. Moet je over een paar jaar als ziek bent in een trailerpark gaan wonen omdat je anders de ziektekosten niet meer kunt betalen?
  Is dat nou Modern (het stopwoordje van d66)?

  Reactie door Gerda — donderdag 22 september 2005 @ 9.52 uur

 27. Jan,
  Ik ben eruit, gister schreef ik dat er over WAOers niets te vinden was, betreffende het zoet dat in aankomst is. Maar ik heb het toch gevonden en val ineens onder alleenstaande minima, dat ben ik tenslotte ook. Dus voor mij komt er niets geen zoetigheid bij.
  Dit jaar is zoals bij iedereen, de huur verhoogt en de huursubsidie gedaalt. En betaal nu dan ook 65 euro MEER dan voorheen. Wanneer er nu op allerlei zaken nog verhogingen komen zoals, ziekenkosten verzekering, huur, gas en licht weet ik niet meer waarvan ik moet eten. Om maar te zwijgen van een keer wat kleding kopen of een uitje. De eerste slapeloze nacht is voorbij en ben benieuwd hoeveel er nog volgen.
  En wat hoogervorst betreft, hij moet gewoon blij zijn dat niet ieder die over hem wil kotsen, dat ook doet. Dan zou hij namelijk erin verzuipen.

  Reactie door johanna — donderdag 22 september 2005 @ 10.00 uur

 28. @ Gandalf (16):

  Sterker nog: Wouter Bos heeft op de radio gezegd dat hij de excuses helemaal niet nodig vond! Te gek voor woorden, want ik ben het met je eens: het is een vertoon van minachting voor de Kamer en een minister onwaardig. En verder sowieso onfatsoenlijk in het menselijk verkeer. O ja, wie hadden het ook al weer over “waarden en normen”?

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 22 september 2005 @ 10.35 uur

 29. 27 Johanna

  Ahh jij hebt het ook gezien dus, velen met jouw alleen kunnen die internet niet bereiken.

  Allenstaanden, hoe juist is dit woord en zijn betekenis, zet er minima achter en je bent helemaal bij!

  Reactie door e.krul — donderdag 22 september 2005 @ 11.01 uur

 30. Jan,
  Ga niet mee in de put zitten met mensen die reageren dat je “zonder humor en cynisch “je werk aan het doen ben in de kamer! maar geloof in jezelf, je doet het goed. Ook ons gezin hoort tot de categorie die de met moeite gespaarde eurootjes aan het opconsumeren zijn (goed berekend hoor door al die zalmcalculatoren, vooral voor zichzelf en hun brede vriendenkring).
  Maar over enkele maanden is het op! En dan? Wanneer wordt er gecompenseerd? Maar het moet wel eerst betaald! Waarvan? Jan, jij gebruikt je gezonde verstand tenminste daar met je partij…derest is bluf. En ze willen niemand aan het handje nemen??? Nou ik durf ze niet een een hand te geven………..ik vertrouw ze echt niet, want dit roepen ze al zo lang. Ik werk al te lang in de zorg om te weten bij wie je je veilig moet voelen. Jan, jij doet het echt goed en deelt de bezorgdheid en vertaald het in het Haagse, kop op!

  Reactie door Anne 50 — donderdag 22 september 2005 @ 11.07 uur

 31. 28 Olav

  Met zulke reacties als van Bos, vervagen de normen en waarden des te sneller.

  Je vraagt je af hoe de volgende algemene beschouwingen er uit gaan zien.
  Waarschijnlijk neemt men dan rotte eieren en tomaten mee of spuugt elkaar in het gelaat, om daarna weer met grap en grol met sarcasme overgoten, de zaak te trachten te bagatelliseren en af te leiden.

  En het volk kijkt er naar en wordt tussen de regels door, door de gapende, pratende, wandelende, kotsbewegingen makende, sms’de, cabarateske hanen, aan normen en waarden herinnerd.

  Wat een aanfluiting.

  Reactie door e.krul — donderdag 22 september 2005 @ 11.13 uur

 32. Sorry Jan dat moest ik even kwijt, dat neemt niet weg dat je het geweldig deed.

  Reactie door e.krul — donderdag 22 september 2005 @ 11.16 uur

 33. Er werd nog net niet( altans niet zichtbaar) in de neusgepeuterd en aan de gulp gekrabt!

  Reactie door e.krul — donderdag 22 september 2005 @ 11.18 uur

 34. Exact, Krul. De volgende fase zal zijn: grote kluwens met elkaar mattende parlementariërs, zoals je wel eens in andere landen ziet gebeuren (volgens mijn TV, die ik in dit opzicht wel wil geloven).

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 22 september 2005 @ 11.35 uur

 35. Als ik naar Hogerworst kijk denk ik dat die man wou het hele volk aanzetten om te gaan kotsen over het beleid van de huidige regering, niet waar?

  Reactie door Walking Bull — donderdag 22 september 2005 @ 13.39 uur

 36. Dit kabinet is betreurend….totaal de weg kwijt en niet in staat zich in te leven in de burger. M.i.z. ziet dit kabinet ons alleen maar als melkkoe, alles om de `verzorgingsstaat`veilig te stellen…laat me niet lachen, welke verzorgingsstaat??
  Daarom Jan maak je maar sterk, je doet prima werk en zorg ervoor dat dit referendum er komt het wordt hoog tijd dat dit zooitje ongeregeld verdwijnt!

  Reactie door Fred Kicken — donderdag 22 september 2005 @ 15.39 uur

 37. Verwondering wekkend dat zelfs de MP het
  gewone woord “wondermiddel” niet in de mond
  durft te nemen, waarschijnlijk omdat ook te
  veel in de sprookjesboeken van het Kabinet
  voorkomt, derhalve bedient hij zich van
  het woord ‘panacee’, en ach, zo verwonderlijk is dat dus niet als je dat vanaf het pluche van de zetels doet en in
  zijn geval zal dan het woordje bank dan ook
  wel ‘canapee’ heten en is hij vast gek op
  anagrammen oplossen, maar politiek moet dus
  klinkklare taal bevatten en aan de zijde
  van het Kabinet dient dan gewerkt te worden
  aan praktijk gerichte oplossingen en niet
  eindeloos lang ideologische mogelijke oplossingen ten tonele gevoerd, aktie dus !

  Reactie door Madelief — donderdag 22 september 2005 @ 15.51 uur

 38. @ Madelief (37):

  Misschien is Balkenende ook wel gek op cryptogrammen oplossen. In elk geval is hij volgens mij een crypto-satanist!

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 22 september 2005 @ 16.47 uur

 39. Een miljoen handtekeningen voor nieuwe verkiezingen wil nog niet betekenen dat er een regering komt met ander beleid. De kans is heel groot dat het electoraat toch weer stemt voor (nog meer) marktwerking. Want dat schijnt ondertussen door älle partijen als een onbetwistbaar gegeven geaccepteerd te worden. Als die miljoen ondertekenaars zich bewust zijn dat daar verandering in moet komen zal het zin hebben nieuwe verkiezingen af te dwingen.
  Om dat inzicht om te buigen moet nog heel veel straatwerk verricht worden.

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — donderdag 22 september 2005 @ 17.24 uur

 40. Heb daar straks even gezien dat iedere Nederlandse Burger weer meer aan de Europese Unie betaald het is gewoonweg belachelijk en het gaat maar allemaal door , nou nog even en Nederland is helemaal naar de KL, als ze daar in den Haag eerst maar eens aan hun eigen mensen in dit land denken , maar ik vraag mij of of ze dat nog wel kunnen.

  Reactie door johan — donderdag 22 september 2005 @ 17.58 uur

 41. Wat deze regering nodig heeft is een resocialisatiecursus. Bij psychiaters heet dat cognitieve gedragstherapie. Verder denk ik dat een consult bij een oorarts ook wenselijk is. Het onaangepaste a-sociale gedrag (sms-en, vinger in de keel, gapen) maakt bij mij een winderig- en boergedrag los.
  Jammer, want ik heb mezelf toch redelijk opgevoed.
  Wanneer er een miljoen handtekeningen verzameld wordt, zal ik de eerste zijn om een laag oude kranten boven op mijn versleten zolen te leggen en ervoor te zorgen dat er vuur uit mijn sloffen komt.

  Reactie door simone — donderdag 22 september 2005 @ 18.06 uur

 42. 42 Helemaal niet nodig Simone, iedereen
  krijgt tegen de Kerst een pakketje van het
  Kabinet, zijnde een briketje, dat vervaar-
  digd uit de stront van de Franse boerderijen van Veerman, ons zal helpen of
  het vuur op te stoken, danwel met een kleine injectie vuurwerkvaardig kan maken
  voor de Jaarwisseling. Ze zullen in omloop
  gebracht kunnen worden en dit Kabinet met
  talloze prachtige beloften als een….
  baksteen…doen vallen.. je kunt dergelijke
  kadootjes met door Brussel gegeven subsidie
  toch nauwelijks een leuk voorschot noemen
  op alle zoethoudertjes die nu slechts bij
  geruchte de omloop doen en niét in daden
  worden omgezet….och och wat heb ik toch
  te doen met die lui uit de middenklasse, die mogelijk 1 auto moeten bezuinigen en 1
  vakantie (of 2?) minder per jaar, maar verder rustig doorsparen voor de woning of
  buitenverblijf, hetzij binnens- hetzij
  buitenslands…..
  Dan die groep die verkiezen niet hun rug
  recht te houden, en de kosten voor kinderen
  met gemak grotendeels aan de samenleving
  willen presenteren…ach toch…
  Wat zou ik dan nog te goed hebben, als wij
  ons dat ook op die manier hadden willen laten welgevallen? Dat wil je niet weten,
  maar ik had mijn vakantiewoning dan ook
  kunnen exploiteren, ga maar eens goed kijken naar dat privéleven van die achter-
  gestelde middengroep: in dát geval kan ik
  een bekeuring verwachten voor het straks
  missen van 2 middelvingers. Een goeie in-
  vestering is het dus om die maar direct te
  amputeren, voor het geval ik me niet zou
  kunnen beheersen. Zo moet je daar dan mee
  omgaan, als ik ook al betutteld zou worden of ik wel het geld voor de premies zou weten apart te houden, wanneer mij dat tevoren wordt overgemaakt.
  Een wel heel grote groep van laagopgeleide
  mensen wordt dus zo voor imbeciel gehouden
  dat je ze nog dus van een extra zorgtoeslag
  zou moeten voorzien.
  Dezelfde domme mensen zijn het die denken
  dat het hun opgroeiend grut leuk voorkomt
  nog langer aan school gebonden te worden
  dan dat hun ouders naar hun werk zijn.
  Gaat er nog een aantal mensen vertellen, dat hun kostschoolperiode allerminst de
  leukste was in hun leven en zeggen dat ze
  de periode verafschuwden dat er nooit een
  ouder thuis was bij thuiskomst?
  Zijn er nog kinderpsychologen die dan eens
  grondig hun mond gaan opendoen?
  Wie willen er zo vreselijk graag kinderen
  krijgen, maar er niét een aantal jaren in
  steken om ze dan ook een plezierige jeugd
  te gunnen? Wat een wereld ! Wat een liefde!

  Reactie door Madelief — donderdag 22 september 2005 @ 19.30 uur