Troonrede voor velen onbegrijpelijk

Bericht van de NOS

De troonrede gisteren was voor ruim 7 miljoen volwassen Nederlanders niet of nauwelijks te begrijpen. Dat is 60 procent van alle Nederlanders boven de 18 jaar. Slechts 15 procent begreep zonder moeite wat de koningin voorlas.

Dat zegt BureauTaal, een adviesbureau voor gemeentes en ministeries op het gebied van taal. Het ontbrak in de rede aan tussenkopjes, zegt het bureau. Ook stonden er te lange woorden in.

De conclusie is dat de troonrede aardig in de pas loopt met de manier waarop de overheid communiceert, zegt het bureau. Over het algemeen begrijpt 60 procent van de Nederlanders daar niets van.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 21 september 2005 :: 9.30 uur

13 Comments

13 reacties

 1. Het zal wel aan mij liggen, maar ik vond de troonrede dit jaar simpeler dan ooit?

  Reactie door Sonja — woensdag 21 september 2005 @ 22.32 uur

 2. Nou en. Betalen doen we toch wel.

  Reactie door Mag ik ook even? — woensdag 21 september 2005 @ 23.11 uur

 3. tja, heb het net nog even nagelezen maar om nu te zeggen dat het moeilijk was wat taalgebruik nou nee. Wat chaotisch mischien wel.

  Reactie door reinoud — woensdag 21 september 2005 @ 23.40 uur

 4. Een pseudeo-wetenschapplijk slag in de lucht.
  Anyway, de mensen gaan niet af op dat soort teksten, die (de meerderheid) vallen en staan met de beloftes en ontkenningen van de ‘leiders’ (de laatste NL leider was van voor 1900)

  Reactie door Barend — donderdag 22 september 2005 @ 0.53 uur

 5. Ehm.. zo moeilijk was ‘ie nou toch ook weer niet te begrijpen? En ik ben nog wel 16..

  Reactie door Joost — donderdag 22 september 2005 @ 8.00 uur

 6. …Maar toch niet, omdat hun taal niet te begrijpen is, vermoed ik, maar eerder omdat hun ‘gedachtengoed’ “los” is van iedere emotie die hun handelen daaruit bij wel meer dan 60% van de burgers oproept…

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 22 september 2005 @ 9.56 uur

 7. Héééhhh, Boudewijn… back in town?? Goed zo! Ik heb de troonrede gevolgd en had geen enkel probleem, maar zou dat probleem niet kunnen zitten in het feit dat mensen al van te voren gaan denken dat het saai en moeilijk is en dan al niet meer geconcentreerd willen luisteren? Trouwens, luisteren, ECHT luisteren is ook iets dat niet iedereen gegeven is, nietwaar? :) :( :(

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 22 september 2005 @ 10.11 uur

 8. @ Sonja 91):

  Kan je dus nagaan, hoe het WAS! :)

  De Troonrede is, eerlijk is eerlijk, zeker wel taaltechnisch verbeterd (b.v. veelal minder lange zinnen), maar nog steeds behept met ambtenarenjargon (abstracte zinnen, uitdrukkingen en termen als “ecosystemen” en “crisisbeheersingsoperaties”). Vaak is verder onnodig de lijdende vorm gebruikt (dat hoort en leest moeilijker). Voor de meeste mensen, die niet zo gewend zijn regelmatig met “taal” om te gaan, is het toch moeilijk om alles in één keer op het gehoor helemaal te begrijpen. Dus er is nog heel wat te verbeteren.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 22 september 2005 @ 15.31 uur

 9. Je komt er heel snel achter wat ze precies bedoelt hebben in de troonrede als je portomonee nog sneller leeg is dan in al die voorafgaande jaren. Er staat dat we worden bedonderd, voorgelogen, genaaid, bestolen en doorverwezen en gestuurd worden naar de voedselbankjes en de voor ons speciaal ingerichte minimasupermarktwinkel. Kortom, voor de minima niets nieuws onder de zon. Opsomming voor de minima qua troonrede: armoede, achteruitgang, inleveren, schulden, deurwaarders , incasso’s en het zij al wat meer van deze ellende. Zoals ik al zij, niets nieuws dus. Maar jou, oud nieuws is ook nieuws. Ook al wist je het allang van te voren dat we genaaid zouden worden. Tot zover mijn vertaling van de troonrede voor de rijken. En begrijpt u het niet ?. De gemiddelde minima is er sneller achter wat er in de troonrede voor de rijken bedoelt wordt dan hem lief is.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — donderdag 22 september 2005 @ 16.12 uur

 10. Maar jou, oud nieuws is ook nieuws, moet zijn, maar ja, oud nieuws is ook nieuws.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — donderdag 22 september 2005 @ 16.15 uur

 11. Ik hoor bij die kleine groep die het wel hebben begrepen.
  Achteraf had ik liever bij die grote groep gehoord en het niet begrepen

  Reactie door frans — donderdag 22 september 2005 @ 17.53 uur

 12. Er viel niet zo veel te begrijpen van deze troonrede want er werd weinig concreets gezegd.Het was héél VAAG.Er werd gesproken over ”mensen”maar niet over WELKE mensen.

  Reactie door Diny — donderdag 22 september 2005 @ 23.16 uur

 13. Een voorstel: Laat de troonrede in 3 “talen” opstellen.
  Jip en Janneke taal (Zeer eenvoudig)
  Middelbaar (Voor mensen met meer scholing)
  Academisch (NRC niveau)
  Laat de konining de Rede op haar manier uitspreken,kies via teletext de gewensde
  “ondertiteling”

  Reactie door Andre — zondag 25 september 2005 @ 22.50 uur