Minder loon?

Om de concurrentie met de Polen het hoofd te kunnen bieden heeft staatssecretaris Van Hoof voorgesteld dat bouwvakkers met minder loon genoegen nemen.

Dit is precies wat er met de liberalisering van Europa wordt beoogd. In plaats van in te grijpen in de oneerlijke concurrentie tussen de Poolse en Nederlandse arbeiders, laat Van Hoof met dit voorstel precies zien waar het ze allemaal om te doen is.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 23 september 2005 :: 11.41 uur

59 Comments

59 reacties

 1. De bekende aap uit de mouw? En nu maar vasthouden aan ook zeer bekende uitdrukkingen…gerechtigheid duurt het langst.

  Reactie door Ninka — vrijdag 23 september 2005 @ 12.10 uur

 2. Dus toch…
  Misschien tijd om Poolse ministers in te vliegen? Zijn waarschijnlijk ook goedkoper en slechter dan de huidige kunnen ze in elk geval niet zijn ;-) En dan mogen de huidige eventueel blijven als ze met minder genoegen nemen…

  Reactie door Bob van Ooik — vrijdag 23 september 2005 @ 12.20 uur

 3. Door met minder loon genoegen te nemen zal de koopkracht van de bouwvakkers afnemen, dit is in tegenspraak met de uitspraken van JPB gisteren in de algemene beschouwingen. De staatssecretaris wist dat hij dat zou zeggen voor het debat, dus het zoveelste voorbeeld van de kluit bedonderen. Terugroepen naar de kamer die makker en zijn onzin laten inslikken of een motie van wantrouwen indienen. Die zal ‘t wel niet halen maar dan krijgt het leugenachtige karakter van dat asociale zooitje wat zich het kabinet van Nederland noemt weer de aandacht die ‘t verdient.

  Reactie door henk van beers — vrijdag 23 september 2005 @ 12.26 uur

 4. Aan alle kiezers die voor de VVD gaan stemmen in 2006 en 2007: Luister naar jullie beste man Dhr van Hoof. Hij kan haarfijn uitleggen dat jullie genoegen moeten nemen met minder loon.

  Reactie door Tamiem — vrijdag 23 september 2005 @ 12.39 uur

 5. @Henk
  Ik zie het woord zooitje staan in jouw bijdrage. Dat doet me denken aan een debat over Europa waar Balkende flipte omdat iemand “zooitje” zei. Misschien allemaal morgen bij de omsingeling een bord met ZOOITJE erop en heel hard zooitje roepen?

  Reactie door Tamiem — vrijdag 23 september 2005 @ 12.42 uur

 6. De heer van Hoof zal dat heus niet roepen tegen zijn eigen kiezers. Die roepen dat het voor hun nog veel meer moet omdat dat in het buitenland ook zo is. Wel een prachtig argument hebben ze nu in de hand gegeven dat als een topmanager roept dat het in het buitenland nog beter verdienen is we een manager uit Polen kunnen halen om het tegendeel te bewijzen. Lang leve de topmanagers uit Polen (schijen ook nog vrouwen te zijn trouwens :-) Nog beter Russische omdat de mannen daar massaal aan de Wodka zitten. Ook de datingsites van Russische vrouwen schijnen zeer populair te zijn. En de SP heeft ook zijn grondbeginselen toch een beetje uit het oude rode oosten? Of zit ik nu te zwetsen en is me in de christelijke opvoeding me ook maar wat wijsgemaakt? We gaan voor Russische topmanagers lijkt me, veel goedkoper en nog gezellig ook.

  Reactie door Ninka — vrijdag 23 september 2005 @ 12.46 uur

 7. ZIE JE NOU WEL…EUROPA DUS NEE…LIBERALISERING NEE…EN al onze decennialang bevochten rechtjes afpakken,zeker..ja en wij zijn achterlijk..
  DAAAAAAAAAAAAGGGGGGGGG !!!! Hebben mijn voorouders nog voor op de barricades gestaan..Van Hoof zei eigenlijk gister op TV…”we moeten maar wennen aan het Europese idee…Enig redding is niet netjes praten,maar vaak minder genuanceerd..HEE VAN HOOF ,BEN JE SOMS ACHTERLIJK OF ZOO…???? Ik zat kokend voor de TV..

  Reactie door eric — vrijdag 23 september 2005 @ 12.51 uur

 8. Inderdaad, Jan, we konden er gewoon op wachten. Dit kabinet is veranderingsgezind, dat is waar, maar dan terug naar de 19e eeuw.

  @Bob van Ooik (2):

  Poolse ministers? Tja, het kabinet heeft al geprobeerd van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer een Poolse landdag te maken. Dus wie weet……

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 23 september 2005 @ 13.07 uur

 9. Ergens kan ik mij herinneren dat de Poolse werknemers hier onder de Nederlandse arbeidsvoorwaarden aan het werk zouden… Niet andersom! :?
  Waar halen ze het vandaan, leugenachtig ZOOITJE!!!

  Reactie door Mirella — vrijdag 23 september 2005 @ 13.19 uur

 10. Ondanks mediatraining en een ingezet charme-offensief van dit kabinet,worden de effecten van hun beleid en de gevolgen hiervan steeds duidelijker.
  De opmerking van staatssecretaris van hoof over de aanpassing van de nederlandse bouw-cao,NAAR BENEDEN WEL TE VERSTAAN om de groeiende oost-europese concurrentie aan te kunnen, is het bewijs dat dit kabinet de druk op onze arbeidsmarkt wil verhogen.
  Conclusie: de leugens van dit kabinet zijn snel maar de waarheid achterhaald ze wel !!
  Dus nog meer reden om morgen in Den Haag te gaan demonstreren tegen dit kabinet!!

  Reactie door visgert — vrijdag 23 september 2005 @ 13.28 uur

 11. Het Kabinet wil IEDEREEN voor een grijpstuiver aan het werk hebben.Laat van Hoof dan daarmee beginnen en zijn topsalaris terugbrengen op het minimum.

  Reactie door JE. Mulder — vrijdag 23 september 2005 @ 13.38 uur

 12. He bah… Wanneer snappen jullie arme linkse rakkers nou eens dat de wereld niemand een inkomen verschuldigd is. in een ondernemende cultuur (zoals onze wereld) dient iedereen te beseffen dat NIEMAND jou een inkomen verschuldigd is…

  Wen er maar lekker aan, want wat mij betreft is de rechtse opkomst nog maar net begonnen!

  Reactie door Peter — vrijdag 23 september 2005 @ 13.46 uur

 13. Hallo Peter

  Hierbij nodig ik je uit om maandag dat stevige verhaal van jou op onze bouw te komen vertellen.

  Reactie door Joop — vrijdag 23 september 2005 @ 13.59 uur

 14. 12. be careful what you wish for Peter….. Ook jij kan in de toekomst ziek worden

  Reactie door kaatje — vrijdag 23 september 2005 @ 14.03 uur

 15. Neoliberaal kapitalisme. De rijken rijker en de armen armer.
  Armoede wordt afgedwongen.

  Bah!

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 23 september 2005 @ 14.06 uur

 16. Sorry maar dat is dus het resultaat van alles eerlijk delen. Als je armoede wilt bestrijden moet je dus rijkdom opgeven.

  Jullie willen toch eerlijke handel met de 3e wereld? En wat voor de 3e wereld geld geld dus ook voor oost-Europa. Als je eerlijke handel wil moet je dus accepteren dat de lonen sterk zullen dalen want onze de banen kunnen niet meer beschermd worden. Beschermen is namelijk niet eerlijk.

  Reactie door daniel565 — vrijdag 23 september 2005 @ 14.11 uur

 17. @12: Sweet Dreams, Peter. We dienen helemaal niets, en niemand! De tijd van “dienen” is voorbij, alleen het kabinet snapt dat nog niet helemaal. De tijd van “delen” komt er aan, simpelweg omdat er geen humaan alternatief is. Alleen moet “delen” niet verward worden met het uitspelen van werknemers uit het ene land tegen werknemers uit het andere land.

  Reactie door Johnito — vrijdag 23 september 2005 @ 14.28 uur

 18. @ Peter 12: Wanneer snappen rechtse brallers een keer dat het volk niemand
  gehoorzaamheid verschuldigd is?
  In een dynamische cultuur zoals in ons land dient iedereen te beseffen dat NIEMAND een fout kabinet respekt voor haar gezag verschuldigd is, als zulks bedoeld is om zakken van rijken te vullen ten koste van een samenleving met gelijke rechten voor iedereen.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 23 september 2005 @ 14.37 uur

 19. En intussen zie ik zo zeer regelmatig het woord “dienstenrichtlijn”weer voorbij komen in de diverse kranten. Blijkbaar is dat dus nog steeds niet van de baan, dat gedrocht van Bolkestein!

  Reactie door Opa-Buiswater — vrijdag 23 september 2005 @ 14.47 uur

 20. CDA: Ieder voor zich en God voor diegenen die zich zelf helpen!

  Reactie door Gekke Gerrit — vrijdag 23 september 2005 @ 14.55 uur

 21. @ 12, en wanneer snappen de werkgevers (ondernemers) nu eens dat niemand arbeid aan hen verschuldigd is?

  @ 16, waarom moet alles naar beneden worden bijgesteld? Het is toch veel beter te proberen de levensstandaard van het arme deel van de wereld op ons niveau te brengen?

  Reactie door emma — vrijdag 23 september 2005 @ 15.02 uur

 22. @21: Emma, dat is precies het grote taboe van het neo-liberalisme…

  Reactie door Johnito — vrijdag 23 september 2005 @ 15.03 uur

 23. Overigens ben ik blij dat ik tegen de grondwet heb gestemd. Dit had iedereen natuurlijk kunnen zien aankomen.

  Reactie door emma — vrijdag 23 september 2005 @ 15.03 uur

 24. @ 22, wat is precies dat grote taboe? Het feit dat niemand hen arbeid verschuldigd is of het omhoog brengen van de levensstandaard van de rest van de wereld?

  Overigens denk ik beide, want neo-liberalisme staat blijkbaar voor: zoveel mogelijk werk laten verrichten tegen zo weinig mogelijk geld, uitbuiting dus.

  Reactie door emma — vrijdag 23 september 2005 @ 15.05 uur

 25. Emma: “waarom moet alles naar beneden worden bijgesteld? Het is toch veel beter te proberen de levensstandaard van het arme deel van de wereld op ons niveau te brengen?” Dat is volgens mij dus het taboe. Dat wel doorbroken moet worden.

  Reactie door Johnito — vrijdag 23 september 2005 @ 15.12 uur

 26. beste jan

  Laat de polen maar eens voor hun baantje
  kunnen solliciteren kijken of balkenende
  zijn visie handteerd.

  Reactie door richard — vrijdag 23 september 2005 @ 15.16 uur

 27. Echt, ik háát het om gelijk te krijgen! Precies DIT had ik kort geleden nog voorspeld. Gatverdamme, wat een klerezooitje maken die lui in Europa ervan, zeg!
  Bedenk wel dat als het minimumloon verlaagd wordt, de uitkeringen verlaagd worden. Die zijn nu al structureel te laag!

  Reactie door L.M.Lembeck — vrijdag 23 september 2005 @ 15.25 uur

 28. Jajaja, was te verwachten. Als het aan neo-liberalisme licht kunnen we binnenkort een salaris van 1 euro per dag verwachten…

  Reactie door Farshad — vrijdag 23 september 2005 @ 15.43 uur

 29. Ja hoor PRiMA!
  10% minder loon, en de over-all kosten (huur: 0 % is al te veel e.d.) van het leven aller dag 20% omlaag.
  Plafond stellen aan de kosten, oftewel de ‘vrije markt’ afremmen en beknotten.
  Zou het ons gaan lukken?…

  Reactie door Barend — vrijdag 23 september 2005 @ 15.50 uur

 30. @28
  licht=ligt
  :D

  Reactie door Farshad — vrijdag 23 september 2005 @ 16.13 uur

 31. Waar blijven de vakbonden?

  Het is bijna weer 2 oktober. Misschien een dag om als protest het hele land plat te gooien!

  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — vrijdag 23 september 2005 @ 16.16 uur

 32. 16 (Daniël): Eerlijk tegenover wie?

  Er is geen enkel land, hoe rijk het ook is, dat eerst denkt aan de belangen van mensen in andere, minder ontwikkelde landen en pas in de laatste plaats aan de belangen (en hier in het bijzonder dus aan het welvaarts- en welzijnsniveau) onder de eigen ingezetenen. Bovendien: een land dat niet in staat is om de welvaart onder de eigen burgers eerlijk te verdelen zal dat nog minder in staat zijn te doen onder burgers van (minder ontwikkelde) landen wereldwijd. Immers, als een willekeurig land een politiek heeft om de verdeling van de welvaart een steeds kleiner wordende groep ten goede te laten komen (het omgekeerde van wat ‘eerlijk delen’ werkelijk betekent), dan is er geen reden te veronderstellen dat die politiek een totaal andere zou zijn als het gaat om de verdeling van de welvaart op mondiaal niveau.

  Eerlijk delen is weliswaar een principe dat nagestreefd zal blijven moeten worden, willen we een betere wereld dichterbij brengen, maar om het ook echt in praktijk te kunnen brengen moeten we, als land, als overheid, als burgers erkennen dat ook geldt dat er eerlijk gedeeld zal moeten worden in de welvaart onder de eigen burgers. Elk land dat er voor staat om, ook op mondiaal niveau, eerlijk te willen delen in de welvaart, zal eerst bij zichzelf moeten beginnen.

  Van dat laatste kan natuurlijk geen sprake zijn als de Nederlandse overheid een voorstel doet aan alle hier werkzame bouwvakkers om maar genoegen te nemen met wat minder loon. Wat dan zou moeten zorgen dat er door de werkgevers hier minder Polen worden aangetrokken – althans zoals het waarschijnlijk in de ‘plannen’ (voorstellen) zal staan, de werkelijkheid zou wel eens een andere kunnen zijn.

  Uiteindelijk wordt hier niemand beter van, noch de Nederlandse bouwvakkers, noch de Poolse die het werk van de Nederlandse nu al meer en meer overnemen. Want in de hypothetische situatie dat (straks) alle bouwwerkzaamheden door Polen worden uitgevoerd, dan zullen het naar alle waarschijnlijkheid de Polen zijn die voor de werkgevers te duur worden en worden de mogelijkheden ongetwijfeld volop benut om arbeiders van nog ‘goedkopere landen’, zoals Bulgarije of Roemenië (landen die straks ook lid zullen zijn van de EU) of nog verder weg aan te trekken. Als het uiteindelijk alleen de werkgevers zijn van (bouw)bedrijven die hiervan profiteren, dan is het evident dat een ‘eerlijk delen’ op de wijze dat ‘hoge’ salarissen hier op het niveau van een land als Polen zouden moeten worden ‘bijgesteld’, het ideaal van eerlijk delen in de welvaart niet dichterbij zal brengen. Integendeel: elke poging het op deze wijze te realiseren zal tegelijk een verloochening van dit ideaal zijn.

  Reactie door David Tompot — vrijdag 23 september 2005 @ 16.17 uur

 33. Als ondernemers en regering zo graag de lonen naar beneden willen hebben laat huren,energie,water,verzekeringen en alles wat voor een eerste levensbehoefte nodig is dan ook goedkoper worden, het gevolg is dat veel mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen als zij poolse salarissen gaan ontvangen.
  Het is duidelijk dat deze regering een grote kloof tussen rijk en arm aan het slaan is.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 23 september 2005 @ 16.27 uur

 34. welkom in de New World Order.

  Reactie door Toine — vrijdag 23 september 2005 @ 16.28 uur

 35. Brrr, wat een eng nationalistisch type, die Marijnissen.

  Reactie door piet — vrijdag 23 september 2005 @ 16.32 uur

 36. Henk van Beers 9nr.3): “Door met minder loon genoegen te nemen zal de koopkracht van de bouwvakkers afnemen.”

  Nou, dat kun je natuurlijk niet zeggen weant je weet niet wat je van jew euro’s kan kopen. Als de prijzen harder dalen dan de lonen, stijgt de koopkracht.

  Eric (nr.7): “Ik zat kokend voor de TV..”

  Dat is dan in ieder geval erg geemancipeerd! (grapje)

  Visgert (nr.10): “De opmerking van staatssecretaris van hoof over de aanpassing van de nederlandse bouw-cao,NAAR BENEDEN WEL TE VERSTAAN om de groeiende oost-europese concurrentie aan te kunnen, is het bewijs dat dit kabinet de druk op onze arbeidsmarkt wil verhogen.”

  Ja maar heb je er wel eens aan gedacht dat lagere lonen ook lagere prijzen betekenen?

  Rob de Kuster (nr.15): “Neoliberaal kapitalisme. De rijken rijker en de armen armer.”

  Nee Rob, de armen rijker en de rijken nog veel rijker. Beiden rijker, een winwinsituatie dus. Of wou je soms dat iedereen even arm was?

  Emma (nr.21): “waarom moet alles naar beneden worden bijgesteld? Het is toch veel beter te proberen de levensstandaard van het arme deel van de wereld op ons niveau te brengen?”

  Dan stel ik voor om 1000000 miljard dollr en 1000000 miljard euro bij te laten drukken. Dat wordt over de derde wereld verdeeld en ziedaar, armoedeprobleem opgelost zonder dat wij er slechter van worden!

  Emma opnieuw (nr.24): “Overigens denk ik beide, want neo-liberalisme staat blijkbaar voor: zoveel mogelijk werk laten verrichten tegen zo weinig mogelijk geld, uitbuiting dus. ”

  Ja, want dan kun je ook je prijzen naar beneden gooien, zodat de minima goedkoope kunnen shoppen bij de Aldi en de Schlecker.

  Richard (nr.26): “beste jan

  Laat de polen maar eens voor hun baantje
  kunnen solliciteren kijken of balkenende
  zijn visie handteerd.”

  Wie oh wie legt mij uit wat hiermee wordt bedoeld?

  L.M. Lembeck (nr.27): “Echt, ik háát het om gelijk te krijgen! Precies DIT had ik kort geleden nog voorspeld.”

  Uhm, als u zo goed de toekomst kunt voorspellen, kan ik dan bij u terecht voor beleggingsadviezen? (grapje)

  “Bedenk wel dat als het minimumloon verlaagd wordt, de uitkeringen verlaagd worden. Die zijn nu al structureel te laag!”

  Kunt u me dan het juiste uitkeringsniveau aangeven? Het liefst via een wiskundige formule.

  Folkert de Lepper (nr. 31): “Het is duidelijk dat deze regering een grote kloof tussen rijk en arm aan het slaan is.”

  Een kloof die de SP graag dicht wil gooien met andermans geld…

  Reactie door piet — vrijdag 23 september 2005 @ 16.49 uur

 37. Wat een geouwehoer over het verminderen van het loon. De sukkels van de VVD zien blijkbaar niet dat alles in dit land schrikbarend duur is.

  Reactie door jojo — vrijdag 23 september 2005 @ 16.49 uur

 38. @Piet: Andermans geld? Je bedoelt dat geld dat extra aan bureaucratie en medische kosten gaat worden uitgegeven door bijvoorbeeld het nieuwe zorgstelsel? Dat geld dat bij elkaar wordt gewerkt door werknemers, of ze nou Pools, Nederlands of Smurfs zijn? Dat geld wat door belastingen en premies is betaald? Dat geld dat misbruikt wordt om HSL-lijnen, Betuwelijnen, en andere prestigeprojecten aan te leggen? Dat geld dat op gaat aan subsidies voor multinationals die dat totaal niet nodig hebben? Dat geld dat geroofd is van de bevolking, doordat prijzen (zogenaamd niet door de euro) verdubbelden en inkomens hetzelfde bleven? Moet ik doorgaan? Bedoel je DAT met andermans geld? Ga je schamen!

  Reactie door Johnito — vrijdag 23 september 2005 @ 16.56 uur

 39. nr. 38: “Je bedoelt dat geld dat extra aan bureaucratie en medische kosten gaat worden uitgegeven door bijvoorbeeld het nieuwe zorgstelsel? Dat geld dat bij elkaar wordt gewerkt door werknemers, of ze nou Pools, Nederlands of Smurfs zijn? Dat geld wat door belastingen en premies is betaald? Dat geld dat misbruikt wordt om HSL-lijnen, Betuwelijnen, en andere prestigeprojecten aan te leggen? Dat geld dat op gaat aan subsidies voor multinationals die dat totaal niet nodig hebben? Dat geld dat geroofd is van de bevolking, doordat prijzen (zogenaamd niet door de euro) verdubbelden en inkomens hetzelfde bleven? Moet ik doorgaan? Bedoel je DAT met andermans geld? Ga je schamen!”

  We zijn het eens! Je noemt allerlei uitgaven die ik ook liever vandaag dan morgen geschrapt zie worden.

  Reactie door piet — vrijdag 23 september 2005 @ 17.08 uur

 40. Als een regering niet meer opkomt voor z’n eigen burgers, zijn de rapen wel goed gaar.
  Dit kabinet speelt met vuur. De rotzakken.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 23 september 2005 @ 17.12 uur

 41. @36. Piet

  Nee Rob, de armen rijker en de rijken nog veel rijker. Beiden rijker, een winwinsituatie dus. Of wou je soms dat iedereen even arm was?

  In een liberaal kapitalistische maatschappij (zoals de USA dat voorstaat) worden de verschillen tussen rijk en arm alleen maar groter. Om meer winst te behalen moeten lonen omlaag, grondstoffen goedkoper. In een liberaal kapitalistische maatschappij worden de armen niet rijker, Piet. Helaas.

  Om armoede aan te pakken, moeten we het kapitalistisch systeem onder handen nemen.
  Armoede is geen kwestie van pech gehad, het wordt afgedwongen. Kapitalisme genereerd armoede, zonder armoede kan kapitalisme niet functioneren. Zoals we het nu met liberalisering van de arbeidsmarkt hier in Europa kunnen constateren. De lonen omlaag, was toch het argument?
  In de komende jaren zal dit in alle beroepsgroepen doorgevoerd worden. En wie profiteren hiervan?

  In een liberaal kapitalistische maatschappij ben je als arbeider helemaal nergens.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 23 september 2005 @ 17.47 uur

 42. Beste Piet, met je binnenkomer in 35 ben je in je daarop volgende commentaren voor niemand hier serieus te nemen.
  Ondernemer zeker? Zo te horen wel.
  Nou, ondernemers moeten het kabinet tot rede manen, nu dat lagere lonen wil en staatssecretaris van Hoof de postbode met het slechte nieuws laat spelen.
  En waarom?
  Omdat deze politiek bedreigend is voor ondernemers. Door te beknibbelen op de uitgaven voor Arbeid zal Produktie niet meer gemotiveerd plaatsvinden, en zal groeiende onvrede leiden tot massa-stakingen. Wèg winst-maximalisatie!!

  Elke ondernemer/econoom weet dat alleen een boterham met tevredenheid garant staat voor een stabiel produktieproces, een prettige sfeer op de werkvloer en mooie
  groeicijfers in het verschiet.

  Meer arbeid voor minder loonkosten willen is het domste wat een regering kan eisen.
  Het is het touw waarmee de macht zichzelf wurgt!

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 23 september 2005 @ 18.00 uur

 43. Riep Balkie gisteren niet trots dat door de flexibele arbeidsmarkt werkgevers nu makkelijker personeel konden aannemen? Om die opmerking completer te maken had hij ook moeten zeggen dat mensen makkelijker ontslagen kunnen worden. En om het verhaal helemaal compleet te maken had hij moeten zeggen dat Polen nu makkelijker aangenomen worden en Nederlanders makkelijker ontslagen.
  Lang Leve Flexibilisering.
  FlexibilFlexibil, Hiep Hoi!

  Reactie door Ben — vrijdag 23 september 2005 @ 18.16 uur

 44. Ik ben heel blij met deze oproep c.q. dit idee uit vvd kring.
  Deze zogenaamd liberale club heeft kunnen groeien doordat heel veel gewone mensen, dwz mensen met een gewone baan en een gewoon loonstrookje vvd zijn gaan stemmen.
  Ik hoop op nog veel meer van dit soort ingevingen van partij prominenten, opdat de loonslaven onder het vvd electoraat de schellen van de ogen vallen. De resterende stemmers, topfiguren, een deel van de ondernemers en rijk geborenen zullen hooguit nog goed zijn voor een zeteltje of 5 a 10.

  Reactie door twijfelaar — vrijdag 23 september 2005 @ 18.41 uur

 45. @ 36 Piet, waarom reageer je niet op “en wanneer snappen de werkgevers (ondernemers) nu eens dat niemand arbeid aan hen verschuldigd is?”

  En jouw antwoord (Dan stel ik voor om 1000000 miljard dollr en 1000000 miljard euro bij te laten drukken. Dat wordt over de derde wereld verdeeld en ziedaar, armoedeprobleem opgelost zonder dat wij er slechter van worden) op mijn stelling is echt onzinnig!

  Reactie door emma — vrijdag 23 september 2005 @ 19.14 uur

 46. Wanneer gaat van Hoof op toer langs de verschillende bouwplaatsen om zijn verhaal uit te leggen?

  Deze vraag heb ik via mail de VVD gestuurd.

  Krijg ik net zoveel respons, als bij mails naar J.P. (=0), en stijg in de potentiele gevarenlijst van de AIVD?

  Reactie door Johan Smeets — vrijdag 23 september 2005 @ 20.55 uur

 47. Werken tegen een lager salaris bijvoorbeeld minimumloon of minimumjeugdloon of voor de helft daar van of misschien voor daar de helft weer van lijkt me prima……… maar dan ook geen bonussen meer voor de heren managers of CEO’s.
  Maatregelen zoals als zij voorstellen om meer concurrerend te kunnen werken kan elke scholier uit groep vier, of vijf van het basisonderwijs mij goed onderbouwd voorleggen, maar ja die laten we toch ook geen multinational runnen?
  Laat de heren en dames managers en CEO’s zich maar eens bezig gaan houden met innoveren in plaats van saneren! Waar blijven de frisse ideeën van deze te goed betaalde sukkels die alleen oog lijken te hebben voor de organisatiestructuur omdat ingrepen daarin op korte termijn goed scoren maar op de lange termijn onze eigen economie uithollen.

  Nederland, een land waar uitsluitend managers nog recht van spreken hebben?? Nee toch?

  Reactie door hanri — vrijdag 23 september 2005 @ 21.59 uur

 48. peter(12) ik breek morgen je benen .kan je rechtstreeks naar m..thausen .want dan ben je niet meer productief .

  Reactie door texas henkie — vrijdag 23 september 2005 @ 23.57 uur

 49. @12 peter ook een zakkenvuller?

  Vertil je maar niet aan de €-tjes. Je mocht eens ziek worden, en je €’s glijden tussen je vingers door in de Schatkist.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — zaterdag 24 september 2005 @ 2.08 uur

 50. Ik ben mij er van bewust dat de Europese politiek in een zodanig gevorderd stadium zit, dat terugkeer naar ons verleden op zich niet meer mogelijk is.
  De godin van de opperste vooruitstrevendheid heeft niet alleen haar rol subliem gespeeld, doch tevens ook de gehele show reeds bij voorbaat gestolen.
  Anderszins; te laat is het nu sowieso. Zelfs zo laat dat het bijna niemand nog duidelijk voor de geest zal staan hoe dit drama van Europese eenwording ooit gepland en opgevoerd is geraakt geworden.
  De kartonnen flap met het Barbie en Ken geld van minister Zalm zag er nog zo aanlokkelijk uit. Maar nu het eerste gedeelte van de show er reeds op zit, staan we in de foyer tijdens de pauze, oog in oog met de goddelijke Europese diva. Haar verschrikkelijk afgeschminkte gezicht staat in schril contrast met de gemaakt blije gezichten van de ministers die haar zo enorm hebben aangeprezen. En als zij tot ons spreekt, dan ruikt het.

  Tot zo ver eens. Maar dan dat geklaag! Daar kan ik niet mee overweg. Ik wil ook de Gulden terug, ik wil ook een stevige autonome koers varen, ik wil ook………

  Voordat je verder klaagt, moet je je bedenken dat je je net zo schamen moet als ik. Ook ik had niet in de gaten dat de overval beraamd werd. Maar nu we in de tang zijn genomen, rest alleen een pijnlijk gevecht als optie om uit deze barre positie te kunnen ontsnappen.
  Pijnlijk omdat het oplevert wat we wensen doch tegelijkertijd kost wat we eigenlijk niet zouden moeten willen betalen.

  Het principe van bestaan blijft echter eten of gegeten worden. Op de kim gloort reeds het ongunstige licht van het verval zoals dat een eeuw geleden ook reeds in het hart van Europa gevoeld moest worden. En wat daar nou precies van kwam…
  Laten we in vredesnaam zo snel mogelijk vergeten dat we het geweten kunnen hebben!
  Alleen in het beste geval komt er in de toekomst iemand langs die, anders dan in de verleden eeuw, de aanwakkerende behoefte naar zelfredding in positieve daadkracht gaat vertalen.

  Reactie door Sjaak — zaterdag 24 september 2005 @ 3.37 uur

 51. Iemand een idee hoe de volgende regering in polen eruit gaat zien?

  Reactie door Dave — zaterdag 24 september 2005 @ 15.11 uur

 52. Minder loon ?? laten ze eerst zelf maar eens het voorbeeld geven en laten we zeggen 50 % van hun salaris inleveren.

  Bij ons hebben een tijdje terug ook een aantal portugezen gewerkt. Aangezien ik geen portugees spreek heb ik en mijn collega’s ze lekker laten aanmodderen.
  Het werk wat ze afleverde was ook niet van zo’n hoog peil, de helft hebben we kunnen overdoen.
  Na twee weken waren ze weg, opgeruimd staat netjes.

  Nu is het wachten tot er polen komen maar die krijgen dezelfde behandeling want wij discrimineren niet.

  Reactie door asociaal — zaterdag 24 september 2005 @ 18.29 uur

 53. en cnv kwaad, ha ha grotere melopers hebben er nog nooit bestaan.

  Reactie door ad — zondag 25 september 2005 @ 2.43 uur

 54. en zo is dit kabienet steeds weer bezig er een schepje boven op te doen.
  tot dat de bom knapt,en ik hoop dat dat snel gebeurt.

  Reactie door ad — zondag 25 september 2005 @ 3.07 uur

 55. Geachte burgers.

  Ik lees iedere week de reacties op stellingen op de SP-site.
  Wat mij begint op te vallen is,dat bijna iedereen het weet, hoe het moet of moet gaan.Vooral als het om eigen belang gaat.
  Ik zelf ben ook pas gaan reageren toen mijn portemonee slonk.
  Nu zie ik in dat dit fout is.
  Wat ik vreemd vindt is dat er zo velen reageren maar weinig handelen.
  Ik hoor, waar zijn de bonden, waar zijn de hulp instanties etc. etc.We wachten weer af.
  Ik vraag mij af, waar zijn de nederlandse burgers, artsen, specialisten, ook de mensen van het UVW die het niet eens zijn met de WAO regelingen,waar zijn de nederlanders, waarvan onze voorouders op de barricades stonden.
  Zijn we het verleerd om de straat op te gaan.
  Laten we het zover komen tot dat nederland geheel is af gebroken door een stelletje machtswellustigen.
  Ik heb het vaker gezegd en geschreven.Wij hebben de macht, gooi nederland met z’n alle plat, ga met een paar miljoen mensen naar den Haag, daar moeten de klappen vallen, niet op een web-site.
  We zullen weer zelf moeten gaan terug vechten, en niet afwachten naar de volgende
  zet van dit kabinet. het is tijd voor daden.
  Wordt burgelijk ongehoorzaam.
  Of heeft dit kabinet ons bang gemaakt.

  Martien Lourens

  Reactie door Martien Lourens — zondag 25 september 2005 @ 9.56 uur

 56. Wat laat wellicht…

  Emma (nr. 45): “@ 36 Piet, waarom reageer je niet op “en wanneer snappen de werkgevers (ondernemers) nu eens dat niemand arbeid aan hen verschuldigd is?”

  Prachtig punt. Inderdaad is niemand verplicht om bij een bepaalde werkgever te werken. Je moet dus zorgen dat je een aantrekkelijk bedrijf bent. Vanuit westers oogpunt gezien bieden de sweatshops/HP/Nike etc. misschien erbarmelijke arbeidsomstandigheden maar vanuit het punt van de potentiele werknemrs niet. Het is voor hen immers een hele vooruitgang: van zwerver/boer etc. naar een baan in een fabriek. Nogmaals, Nike moet meer bieden dan die werknemers nu hebben, anders krijgen ze daar niemand aan het werk.

  Als werknemers hun baan niet prettig vinden kunnen ze gewoon een andere baan gaan zoeken. Vrijheid der arbeiders, prima toch?

  Reactie door Piet — dinsdag 27 september 2005 @ 19.15 uur

 57. Rob de Kuster (nr. 41): “In een liberaal kapitalistische maatschappij (zoals de USA dat voorstaat) worden de verschillen tussen rijk en arm alleen maar groter.”

  Zucht. Dat ontken ik toch ook niet. Het gaat erom dat de armen rijker worden en de rijken ook. Maar de rijken veel meer dan de armen. Over Amerikaanse armen wordt altijd verschrikkelijk zielig gedaan, maar wist je wel dat 40 pct. van de mensen daar onder de armoedegrens een eigen huis heeft?

  C. Tilyx: “Beste Piet, met je binnenkomer in 35 ben je in je daarop volgende commentaren voor niemand hier serieus te nemen.”

  Vertel mij dan eens waarom het beshcermen van Nederlandse arbeiders tegen Poolse arbeiders niet nationalistisch zou zijn…

  Grappig overigens ook dat iedere reactie op Peter (nr. 12) ad hominem is.

  Reactie door Piet — dinsdag 27 september 2005 @ 19.21 uur

 58. Wat zouden we denken van ‘n Nederlands parlement van Poolse kamerleden en ministers? Met Pools salaris, uiteraard. Wel eerst even het koningshuis naar Gdansk verhuizen, maar misschien is dat niet eens nodig in ‘n vereend Europa…?

  Reactie door Boudewijn Pleines — woensdag 28 september 2005 @ 9.23 uur

 59. Zal je zien wat er gebeurt, als ze straks in de raad van bestuur van Philips doorkrijgen, dat managers uit ‘t Oostblok veel en veel goedkoper zijn… En trouwens, commissariaten ook… “Wel even vast de winstmarges voor onze volgende hoofdvestiging in China projecteren op de huidige cijfers…, minus de kosten ervan, uiteraard. ‘n ‘Win, win en win again-situatie’, wat ons betreft. Hè? O, in Roemenië. Zei ik China?”… “Ach! U moet goed begrijpen dat het toch ook al ‘n belangrijke stap omhoog is, van omkomen naar nog net NIET omkomen. We verwachten er geen stapels bedankbrieven voor, hoor, maar…, op z’n minst…”

  Reactie door Boudewijn Pleines — woensdag 28 september 2005 @ 11.02 uur