De timmerman

Elke dag krijg ik tientallen mailtjes en brieven. De komende tijd kun je hier dagelijks voorbeelden van dergelijke brieven lezen. Ze vormen voor mij een belangrijke inspiratiebron naast alle gesprekken die ik door het hele land met mensen voer.
Laat ze ook jou inspireren…

Via e-mail
Onderwerp: Algemene Beschouwingen
Datum: Do, 15 september 2005

Beste Jan,

Hierbij mijn visie die ik graag met je wil delen.

Ik zei als kind eigenlijk al dat je de problemen moet oplossen bij degene die de problemen ervaren. Iemand die op dit moment goed met z’n geld kan rondkomen die staat voor mij zeker niet op een primaire plaats. De primaire plaats van problemen die opgelost moeten worden is mijns aanziens de armoedebestrijding. Steeds meer mensen kunnen niet meer de eindjes aan elkaar knopen en zullen volgend jaar zeker met de te hoge ziektekostenpremie in grote financiële problemen terecht komen, ZONDER DAT ZIJ HIEROM HEBBEN GEVRAAGD! Want dat zit mij het meeste dwars, men wordt geconfronteerd met torenhoge bedragen die men moet betalen. Waar haalt men het lef vandaan om iemands levenspad te gaan verstoren met het zenden van grotere rekeningen cq premies… Wanneer iemand al aan de grond zit, doet deze regering er nog een flinke schep zand bovenop. Armoedebestrijding want elk mens verdient een goed leven, ook als je niks ‘waard’ bent.

Dat doet mij denken aan een verhaal over de handen van een timmerman:

Er was eens een timmerman. Deze timmerman was rechtshandig, hij maakte zijn hele leven met zijn rechterhand de mooiste meubels en sierlijkheden uit hout. De linkerhand lijkt zijn hele leven niets beters te kunnen verrichten dan af en toe helpen.

De regering ziet alleen maar “rechterhanden”, maar vergeet daarbij dat de “linkerhanden” ook een groot aandeel vormen in deze maatschappij. Zij ziet liever de linkerhanden ook rechterhanden worden zodat de productiviteit vooruit gaat en daarmee de economie.

Maar dan slaat de timmerman met zijn rechterhand een spijker, mist! De harde hamer komt met een klap neer op de linkerhand die de spijker vasthield. Geschrokken laat de rechterhand de hamer vallen en neemt de rechterhand de linkerhand in de hand en begint deze te troosten. De linkerhand voelt zich snel een stuk prettiger, want samen moeten ze toch door in het timmermansleven.

Met vriendelijke groet,

Alexander van Hattum

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 02 oktober 2005 :: 0.11 uur

94 Comments

94 reacties

 1. “Aleen degene die de spijker op z’n kop weet te slaan, dient de hamer te hanteren.”

  Het lijkt trouwens wel alsof hier alleen WAO’ers en andere inactieven hun klaagzangen voor de eigen parochie aanheffen – Heilige Sint Jan uit Oss heeft het er maar druk mee, of vergis ik me?

  Reactie door Lucida — zondag 2 oktober 2005 @ 1.31 uur

 2. nee hoor lucida ook hard werkende mensen die het niet meer betalen kunnen.
  en ook hardt werkende die het niet eens zijn met de aso plannen/aanpak van deze regering en aanhangers.

  dus weer sla je de plank voledig mis,

  Reactie door ad — zondag 2 oktober 2005 @ 2.03 uur

 3. Het probleem is alleen dat de rechterhanden geen tijd meer voor het troosten van de linkerhanden heeft.
  Daar kan zelfs de regering niks aan doen aangezien dit een trend is die uit het buitenland komt.
  Als de rechterhand toch tijd neemt om de linkerhand te troosten dan wordt diezelfde rechterhand ingehaald door buitenlandse rechterhanden.

  Reactie door Ronald — zondag 2 oktober 2005 @ 8.55 uur

 4. Via http://www.sargasso.nl

  Het failliet van de babyboomers
  01-10-05 om 21:31 – Franz Fitekz

  Ze zijn rijk, ze zitten tegen hun pensioen of zijn al gestopt met werken, en ze zijn voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het opbouwen van de maatschappij zoals wij die nu kennen. Maar moeten we ze daar wel zo dankbaar voor zijn?

  De babyboomers, aan het eind van hun werkend latijn, klagen steen en been over de jeugd van tegenwoordig. Die zou namelijk het begrip solidariteit niet meer kennen, en niet bereid zijn te zorgen voor hun ouders. Jongeren zouden niet bezig zijn met inhoud, oppervlakkig zijn en vooral bezig met het krijgen van ‘korte kicks’ en de toekomst niet voor ogen hebben.

  Uit een enquete van ’s Neerlands grootste tijdschrift Plus Magazine blijkt evenwel dat de babyboomers ook niet zo solidair zijn als ze graag doen geloven. Slechts 7.8 procent geeft aan bereid te zijn een deel van de AOW af te staan als jongere generaties in de problemen komen. Dat terwijl 38,5 procent wel zegt extra inkomsten te hebben voor na het pensioen. De mate van persoonlijke rijkdom blijkt niet van invloed op het antwoord; rijke en arme babyboomer zien solidariteit als iets van de twintigste eeuw.

  Goed. Dan niet solidair. Er zit wel iets in de stelling dat je voor je ouders hoort te zorgen. En als een hele grote generatie ineens hulp nodig heeft bij het ouder worden, dan moeten we een beetje ingeven op de exorbitante rijkdom die ze ons gegeven hebben.

  Maar die dankbaarheid kan helaas maar beperkt zijn. De generatie die voor de babyboomers moet zorgen, krijgt nog genoeg op de boterham de komende jaren. De babyboomers die rustig achterover zakken om de dankbaarheid in grote scheppen binnen te halen, heeft de prachtige maatschappij namelijk niet zo toekomstbestendig ingericht. Een grote afhankelijkheid van olie, de nadere gigantische klimaatveranderingen, alle bijeffecten van het experiment van globalisering heet; naast voor de babyboomers zorgen zullen de jongere generaties alle zeilen moeten bijzetten om de boel in de hand te houden. Daar zullen ze zeker nog wat extra geld voor nodig hebben. En zolang er nog veel babyboomers op invloedrijke posities zitten, is een beetje hulp en toekomstgericht beleid ook wel op zijn plaats. Anders kunnen de kindertjes van de babyboomers niet eens voor ze zorgen.

  Laat die babyboomers maar voor die linkerhanden zorgen.

  Reactie door Ronald — zondag 2 oktober 2005 @ 9.14 uur

 5. Lucida als jij vindt dat alleen degene die de spijker op zijn kop slaat de hamer moet hanteren wat heb je er dan op tegen dat hij niet werkt? Bovendien kun jij je tijd niet beter gebruiken, tijd is immers geld en als je toch niet inhoudelijk kunt reageren is het al helemaal zonde want het moet wel iets opleveren je investering. Zonder je hersens te gebruiken zul je het in de maatschappij niet ver schoppen.Ik hoop voor je dat je nooit jezelf in een auto half te pletter rijdt of laat rijden op die mooie asfaltwegen van ons en bij iemand terechtkomt die zegt: misschien moet je gewoon niet autorijden als je het niet kunt.Bovendien als je geen risico neemt zoals die timmerman kan je niets overkomen maar presteer je ook niets, had je ook nooit die mooie bijdrage geleverd en moet je thuis in je glazen huisje gaan zitten. Ik hb het gevoel dat je daar al zit als ik je zo bezighoor.

  Reactie door Henny — zondag 2 oktober 2005 @ 9.19 uur

 6. WAO-ers en andere inactieven? Zo, dat klinkt echt heel minderwaardig! Het zijn de mensen met een lager inkomen, of de uitkeringsgerechtigden die hun verhaal steeds meer naar buiten durven te brengen. En dat is logisch, deze mensen hebben nagenoeg niks meer te verliezen. Ze moeten al toekijken hoe het allemaal voor hun nog meer kansloos wordt. Dit is juist goed. Laat een ieder die het nu al veel slechter heeft, volgend jaar allemaal maar met hun verhaal naar buiten komen. Dan weten diegene ook dat ze uit hun isolement kunnen komen. En dan komt er vanzelf een opstand, zodat het Kabinet wel moet luisteren!

  Reactie door Monique — zondag 2 oktober 2005 @ 9.57 uur

 7. Ronald, ik ben 54 jaar dus een baby-boomer neem ik aan? Wij hebben 30 jaar heel hard gewerkt, veel harder dan veel anderen van onze leeftijd met een van 8 tot 5 baan inderdaad, maar we zijn door omstandigheden alles kwijtgeraakt ook onze pensioenvoorziening (huis) Wij kunnen in de bijstand komen in de toekomst en hebben op 65-jarige leeftijd alleen AOW. Wij hebben heel veel belasting betaald,ook betaald voor scholing van de kinderen en voor hun ziektekosten maar tot daar toe, het gaat nu niet om mijn gezin, het gaat er mij wel om dat je niet zo moet generaliseren.Ik denk weldegelijk aan de jeugd heb ook zelf 3 kinderen maar ik ben het desondanks niet in alles met je eens en soms doen dergelijke reacties, je hoort niet anders meer, me ook veel pijn. Wel vind ook ik dat het riante ‘prepensioen’en de riante pensioenen net zoals alles in onze maatschappij gewoon belast moeten worden, het zijn gewoon inkomsten. Dat er zoveel ouderen zijn t.o.v. jongeren daar kunnen die ouderen niets aan doen, zij zijn gewoon geboren in een tijd dat veel kinderen in een gezin normaal was, zelfs niet te reguleren, er waren geen voorbehoedsmiddelen. Door die grote gezinnen hadden velen het ook niet zo breed, kregen geen kans om te gaan studeren want er moest geld binnenkomen. Zij hebben samen met die vele kinderen ook gezorgd voor de opbouw en bijgedragen aan de scholing van hun kinderen, die het vervolgens veel beter kregen.Zij waren toen ook hard nodig in Nederland (waarom moesten wij anders buitenlandse krachten inhuren)Bovendien is het grote aantal ouderen in de toekomst t.o.v. het aantal jongeren evengoed een gevolg van het feit dat veel jongeren helemaal geen kinderen meer nemen omdat ze vrij willen zijn. Hebben zij in deze dan geen enkel aandeel en/of verantwoordelijkheid. Zij hebben die keuze,zij kunnen kiezen. Wij hebben zo hard gewerkt dat wij in al die jaren maar 3 keer op vakantie zijn geweest in de hoop dat als de kinderen ouder werden we dat konden inhalen, niet dus. Als ik nu om me heen kijk gaat iedereen,met of zonder baan wel op vakantie en vaak meer dan 1x per jaar. Mijn dochter 23 die daar geen geld voor heeft vraagt zich weleens af waar al die mensen dat toch van doen.
  Ik denk dat het best mogelijk is al die zaken goed te regelen zonder groepen uit te sluiten. Maar wat ik nu zie zelfs aan jouw reaktie is dat niet alleen de jeugd maar ook de ouderen allemaal op een hoop gegooid worden om maatregelen erdoor te drukken waar velen het slachtoffer van worden. Ik heb het gevoel dat ik dadelijk een dubbele rekening mag betalen en zo zijn er heel veel meer mensen.

  Reactie door Henny — zondag 2 oktober 2005 @ 9.57 uur

 8. Lucida, lever eens een fatsoenlijke bijdrage, jouw egoïsme ontsiert deze
  site.

  Reactie door C.Tilyx — zondag 2 oktober 2005 @ 10.12 uur

 9. Mooie parabel. Kan zo uit het Nieuwe Testament gehaald zijn.
  Ook heel leuk om te lezen dat ik als babyboomer nu rijk ben en achterover kan leunen. Maar niets is minder waar. Wat ik wel merk is dat nuanceren niet iedereen gegeven is en dat met name mensen die nogal egoïstisch zijn (en misschien ook wel gierig?) het hardste ongenuanceerd tekeer gaan tegen de mensen die het (in ons landje) niet redden. Daarbij totaal voorbijgaand aan de wetenschap dat het ook hèn kan overkomen: in de bijstand of WAO terechtkomen en in het laatste geval geen Zorgtoeslag te krijgen vanwege je inkomen, maar nauwelijks 175 euro per maand over kunnen houden om van te leven, vanwege de medische kosten.= die zelf betaald dienen te worden.
  Al die mensen kunnen zelfs dakloos worden en in de goot terechtkomen. En die situatie is misschien maar enkele maandinkomens verwijderd van waar je nu staat.
  Je hebt altijd TWEE handen nodig om iets te bouwen of op te bouwen of te herstellen. Leg de pleisters dus klaar en zorg dat er altijd TWEE handen aan het werk zijn in dit landje.

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 2 oktober 2005 @ 10.33 uur

 10. ronald
  je hebt niet in de gaten dat de baby bomers zelf meestal ook kinderen hebben en jij beweerdt dat die baby bomers dus slechte ouders waren/zijn,die niet aan de toekomst gedacht hebben van hun kinderen.
  maar net zoals nu hadden de meeste baby bomers,niets te vertellen.
  werken met je donder,zie maar hoe je er komt,ik betaal de km vergoeding wel,
  hoor je wie dat zeiden.
  1-2 week per jaar GROTE vakantie,zaterdags werken,
  om te sparen voor de school waar het joggie of meisie naar toe moest,4-5 dagen overuren draaien,
  en nog hielden ze niet veel over wandt het joggie moest toch een treintje hebben op sinterklaas,dus met een inkomen van 80-90 gulden werdt het ding van 30 gulden aangeschaft.
  dus gun ze een keer wat.
  en geef de werkelijke schuldigen de schuld.
  maar het is makkelijker een oudere te jennen en geld af te pakken/stelen,dan een jongere ,wandt die laat zich niet meer slaan.of bestelen.

  Reactie door ad — zondag 2 oktober 2005 @ 10.37 uur

 11. Ronald en anderen.
  Waar twee honden vechten om een been……

  Reactie door f.baron — zondag 2 oktober 2005 @ 10.46 uur

 12. f.Baron gaat de derde ermee heen. Exact.
  Ik ben dan wel 54 en heb moeilijke jaren meegemaakt maar ik moet eerlijk zeggen dat ik nu niet jong meer zou willen zijn. Wij hebben ons die prestatie nog zelf opgelegd maar nu is de druk ban buitenaf zoveel groter ook op de jeugd.

  Reactie door Henny — zondag 2 oktober 2005 @ 11.03 uur

 13. En zo schuifelen we met zijn allen naar de afgrond, alleen de volgorde van vallen nog bepalen!

  Reactie door Johan Smeets — zondag 2 oktober 2005 @ 11.05 uur

 14. Vroeger noemde men het realiteitszin of bitter waarheid, tegenwoordig noemt men het: klaagzang.

  Zij die het aan niets ontbreekt noemen het altans zo.

  Ook is het volgens hen zo, dat wie opkomt voor de misstanden in deze maatschappij, op zijn minst een WAO èr, WW èr of bijstandstrekker is (uitvreters dus).

  Met tunnelvisie kom je niet ver, zonder empathie ook niet, het zegt dan ook meer over hen die deze conclusie trekken, dan over de mensen die de misstanden en ongelijkheid in deze maatschppij aankaarten.

  Reactie door e.krul — zondag 2 oktober 2005 @ 11.29 uur

 15. dat is nu DE MACHT.
  En als iemand weet dat te doorbreken dan hoor ik het graag.
  Steeds meer mensen,bedrijven scharen zich achter de overwinnaar(zonder aan hun medemens of dier) te denken.
  Als we de ikke ,ikke en de rest kan stikke mentalitiet niet doorbreken dan is DIT ons lot.
  dakloos zijn(onder een kartonnen doos slapen,sloppenwijken,honger,vlooien en ziektes en begraven worden…als we geluk hebben in een kartonnen doos).
  Misschien nemen ze niet eens de moeite hiervoor.
  Daarom denk ik.Zelf ziekenhuis beginnen,zelf medicijnenfabriek runnen,zelf eigen scholen en de medemens NIET laten stikken maar opvangen.
  Dan maar in dienst van SP maar wel eten,verzorging en rust in je mind.Dus leven.Voor de gewone mens.

  Reactie door anita — zondag 2 oktober 2005 @ 11.44 uur

 16. sorry Amita maar ik vind je helemaal niet gewoon.

  Reactie door Tamiem — zondag 2 oktober 2005 @ 12.07 uur

 17. 16 1e is het Anita en is Amita een andere logger en ten tweede weten jullie niet meer wat een gewoon mens verlangt en wat gewoon is.

  Reactie door anita — zondag 2 oktober 2005 @ 12.23 uur

 18. Anita, niet zo boos doen! Tamien bedoelde juist dat ze vindt dat jij net zo bijzonder bent als ieder ander mens. En dus niet “gewoon” in de betekenis van onbetekenend.
  En verder zijn er genoeg mensen hier die heel goed weten wat jij bedoelt met de posting. Beter dan ze zouden willen.

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 2 oktober 2005 @ 14.14 uur

 19. Welke gemeente komt met de eerste gaarkeuken?

  Reactie door JE. Mulder — zondag 2 oktober 2005 @ 15.10 uur

 20. Ik vraag me de laatste tijd dagelijks af of dit hele land collectief gek geworden is. Op iedere nieuwssite, ieder weblog, iedere discussie op TV, hoor je hetzelfde riedeltje: iedereen weet dat het zo niet langer kan, WE kunnen het niet langer betalen, het is allemaal de schuld van die uitvreters, de WAO-ers, de WW-ers, de buitenlanders, de moslims, etc, de ene zondebok na de andere wordt tevoorschijn getoverd.

  Nou, dan ben ik blij dat ik niet iedereen ben. Ik weet namelijk wel zeker dat we in Nederland een goed sociaal stelsel hadden (let wel: HADDEN), wat betaalbaar en eerlijk was. En ikweet ook, dat het zo WEL door kon gaan.

  Ik heb eerlijk gezegd zwaar de pest aan het gepolariseer, aan de pimplistische schreeuwers die overal en nergens maar roepen dat het allemaal aan die “linxen” ligt en dat “ze met de poten van mijn geld af moeten blijven”. Daardoor gaat dit land naar de kloten!

  Denk eens na, nou voor één keer eens gewoon, redelijk nadenken: drie jaar geleden was dit een welvarend land, met de sterkste economie ter wereld. Werk zat, welvaart alom, en als je getroffen werd door een ziekte of je baan kwijtraakte, dan kon je terugvallen op de sociale zekerheid die we SAMEN hebben opgebouwd. En nu? Nu wordt het met de dag slechter. Je betaalt veel meer voor veel minder zorg terwijl dat geld niet bij de arts terechtkomt, maar verdwijnt in de een of andere bureaucratische draak. Dag in dag uit gaan er bedrijven failliet en raken er meer en meer mensen hun baan kwijt. Nu al hebben veel mensen geen geld genoeg om eten te kunnen kopen en iedere dag wordt er meer van ons sociale stelsel afgebroken. En al die schreeuwers, die roepen dat dat terecht is, worden die daar één cent beter van? Reken maar van niet, jongens, volgende week ben jij aan de beurt, dan ben ook jij je baantje kwijt en word je ook nagewezen: kijk, door die profiteur…

  Stop maar eens met domweg naroepen wat je voorgekauwd wordt, dat alle “babyboomers” rijk zijn is een fabeltje. Als je geen werk hebt ben je niet automatisch een uitvreter en in je eentje red je het niet. Volgende week kun jij aan de beurt zijn, en als we het niet samen doen, gaan we allemaal ten onder.

  Reactie door sjouke — zondag 2 oktober 2005 @ 16.31 uur

 21. Ik beweer helemaal niks hoor, eerst beter lezen, dit is een onderzoek gehouden onder babyboomers.
  Die vertonen ook bar weinig solidariteit blijkens dit onderzoek.
  En de solidariteit die ze dan toch tentoon spreiden is voornamelijk gericht op hun eigen groep.

  Reactie door Ronald — zondag 2 oktober 2005 @ 17.30 uur

 22. @8 Lucida schrijft anders een prachtig stukje op haar/zijn weblog, dus die bijdrage is er wel. Verder denk ik dat het wel klopt wat Lucida zegt, wellicht kan elke reaguurder op deze site (‘t zijn altijd dezelfden namelijk) eens aangeven of ze een baan hebben of in de WAO/WW zitten? Geeft wel een duidelijk beeld denk ik.

  Reactie door Omaha — zondag 2 oktober 2005 @ 17.48 uur

 23. Opvallend hoe men er hier in slaagt, zonder cijfermatige onderbouwing, de onbetaalbaarheid van de verzorgingsstaat te ontkennen, en de vergrijzing te negeren.

  De realiteit is hard, maar struisvogelpolitiek heeft ons eind jaren ’70 veel meer ellende opgeleverd die met een eenvoudige acceptatie van de realiteit grotendeels voorkomen had kunnen worden.

  De meesten hier lijken voor struisvogelpolitiek te kiezen.

  Reactie door PJORourke — zondag 2 oktober 2005 @ 18.22 uur

 24. @PJORourke: Dat heb je geweldig cijfermatig onderbouwd, nu geloven we natuurlijk meteen collectief dat “iedereen wel weet dat..”.

  Overigens voor de cijfermatige onderbouwing van hoe je wél een betaalbaar sociaal stelsel kunt onderhouden, hoef je maar op de site van het Centraal Bureau voor Statistiek te kijken, daar zijn de alternatieve begrotingen voor volgend jaar helemaal doorgerekend.

  Reactie door sjouke — zondag 2 oktober 2005 @ 19.48 uur

 25. Ronald voor een objectief onderzoek heb je capaciteiten nodig, hersens dus. Ik weet niet wat voor werk je hebt maar als jij op je werk ook zo reageert dan vraag je uitkering maar vast aan.

  PJORourke. Opvallend hoe jij er in slaagt, zonder cijfermatige onderbouwing de onbetaalbaarheid van de verzorgingsstaat aan te tonen. De realiteit is hard, maar struisvogelpolitiek heeft jou tot nu toe blijkbaar geen windeieren gelegd. Niet genoten van de jaren 90?

  Reactie door Henny — zondag 2 oktober 2005 @ 19.50 uur

 26. excuses, ik bedoelde het Centraal Plan Bureau. Ik haal die twee steeds door elkaar. Maar hier dus:
  http://www.cpb.nl/nl/pub/notitie/20sep2005_sp/notitie.pdf

  Reactie door sjouke — zondag 2 oktober 2005 @ 19.55 uur

 27. Toch kan ik me erom verkneukelen hoe neo-reactionaire bralgasten als 1, 22 en 23 zich erover opwinden dat ze hun onnozele gelijk hier niet krijgen.
  :)

  Reactie door Haan — zondag 2 oktober 2005 @ 19.56 uur

 28. @Anita
  Het was inderdaad niet mijn bedoeling je boos te maken. Ik zou zo graag af willen van het zelfbeeld dat we van onszelf hebben en ik ben allergisch voor woorden als gewoon. Want wie zijn dat dan eigenlijk. Wie zijn dan de niet gewonen? Wie zijn er dan bijzonder. Jij bent voor mij bijzonder en allesbehalve gewoon. Net als elke aardling trouwens. Iemand een idee hoe kreten als de gewone man, Jan met de Pet, de zwakken, de armen en rijken vervangen kunnen worden? Liefst woorden die ons sterker maken in het gevoel dat we allemaal gelijk zijn.

  Reactie door Tamiem — zondag 2 oktober 2005 @ 19.56 uur

 29. Met gelijk bedoel ik even veel waarde hebben. We zijn allemaal natuurlijk unique indidviduen.

  Reactie door Tamiem — zondag 2 oktober 2005 @ 20.05 uur

 30. Tamiem ook mensen met een hoog salaris, goede banen, gestudeerde mensen zijn ‘gewoon’op enkele zeer begaafde mensen na die je wel uitzonderlijk mag noemen, dat kan op vele vlakken zijn, “geld” heeft hier al helemaal niets mee te maken. Wij zijn geen gewone mensen maar gewoon “mens”. Het zijn anderen die menen dat ze meer ‘waard’ zijn in geld en denken met geld alles te kunnen kopen, ook waardigheid. Maar waardigheid zit van binnen, niet in je portemonnee. In Parijs zijn daklozen die professor zijn geweest aan een universiteit, dat zegt dus helemaal niets over waar je terecht kunt komen alleen hebben veel mensen dat blijkbaar nog niet in de gaten. En zoals je in de discussies toch merkt gaan inkomen en intelligentie, inkomen en verstand, inkomen en integriteit niet per definitie samen. Maar ik begrijp je wel ik heb er ook een bloedhekel aan.

  Reactie door Henny — zondag 2 oktober 2005 @ 20.32 uur

 31. Tamiem ook mensen met een hoog salaris, goede banen, gestudeerde mensen zijn ‘gewoon’op enkele zeer begaafde mensen na die je wel uitzonderlijk mag noemen, dat kan op vele vlakken zijn, “geld” heeft hier al helemaal niets mee te maken. Wij zijn geen gewone mensen maar gewoon “mens”. Het zijn anderen die menen dat ze meer ‘waard’ zijn in geld en denken met geld alles te kunnen kopen, ook waarde en waardigheid. Maar waardigheid zit van binnen, niet in je portemonnee. In Parijs zijn daklozen die professor zijn geweest aan een universiteit, dat zegt dus helemaal niets over waar je terecht kunt komen alleen hebben veel mensen dat blijkbaar nog niet in de gaten. En zoals je in de discussies toch merkt gaan inkomen en intelligentie, inkomen en verstand, inkomen en integriteit niet per definitie samen. Maar ik begrijp je wel ik heb er ook een bloedhekel aan.

  Reactie door Henny — zondag 2 oktober 2005 @ 20.34 uur

 32. Sorrij tweemaal, de computer had kuren

  Reactie door Henny — zondag 2 oktober 2005 @ 20.35 uur

 33. Alternatieve begrotingen voor volgend jaar zijn precies dat: voor volgend jaar. Ze hebben geen oog voor de problemen van 2030, ze zijn slechts geschreven om te scoren bij de (beperkte) modellen van het CPB en de interpellatiemicrofoon.

  Petje af voor een kabinet dat verder denkt dan de volgende aflevering van Den Haag Vandaag.

  Reactie door PJORourke — zondag 2 oktober 2005 @ 21.08 uur

 34. Henny: de jaren ’90 waren een periode van hoogconjunctuur. Dat gebeurt ongeveer elke 25 jaar een keertje. Die hoogconjunctuur volgde wel pas na twaalf jaar saneren, zoasl we nu ook aan het doen zijn.

  Een systeem is pas betaalbaar, als dat ook in mindere economische tijden zo is. En dan negeer ik nog de demografische trends, die wijzen op structureel veel hogere uitgaven voor zorg en AOW. Waar moet dat geld vandaan komen?

  Tot nu toe lijkt het standpunt van de vakbonden veel op “babyboom eerst, de rest kan verrotten”.

  Reactie door PJORourke — zondag 2 oktober 2005 @ 21.12 uur

 35. @34: en weer geen onderbouwing, he, alleen wat vaag gezeur over “kortetermijndenken”, terwijl de alternatieve begrotingen allemaal (!) een grotere economische groei laten zien dan die van het kabinet.

  Overigens, hoogconjunctuur in een periode dat andere landen het economisch een stuk slechter doen, komt dat aanwaaien? (Ik zal je helpen: nu moet je ergens het woord: “macro-economisch” gebruiken, slaat weliswaar meestal nergens op, maar wordt door rechtse brallers vaak als laatste strohalm gebruikt).

  Reactie door sjouke — zondag 2 oktober 2005 @ 21.17 uur

 36. @PJORourke
  Je vraagt naar geld. Ik weet zeker dat SP heel wat bezuinigingen aan kan voeren maar dat je het daar dan weer niet mee ens bent. Het gaat om de keuzes die je maakt. Waar besteed je geld aan. Want als ik het goed begrijp dan vindt je dat er te veel geld gaat naar de babyboomers en andere niet werkenden.
  Ok ik trap af: 45% van alle hypotheekrente teruggaven gaat naar de 6 tot 10% rijksten van dit land. Ophouden/afbouwen/plafond inbouwen en daarmee heb je ongeveer een bezuiniging van 3.1 MILJARD euries. Even ter vergelijking aan hypotheekrente teruggaaf werd in 2004 7 miljard uitgegeven. Aan huursubsidie 1,5 miljard. Er wordt dus 3 keer meer geld uitgegeven aan het subsidiëren van huizen van reeds draagkrachtigen dan aan de minder draagkrachtigen.

  Reactie door Tamiem — zondag 2 oktober 2005 @ 21.21 uur

 37. Sjouke: de begrotingstekorten van 2002 en 2003 tonen overduidelijk aan dat de oude situatie niet te betalen was. De demografische tendensen zeggen genoeg over het toekomstperspectief.

  Nederland was in de jaren ’90 verre van uniek kwa hoogconjunctuur, zelfs een beetje een laatbloeier.

  Het is natuurlijk makkelijk mensen als “rechste brallers” weg te zetten die niet in jullie wereldje van wensdenken passen. Het helpt ook de discussie om zeep. Of is dit de bedoeling?

  De alternatieve begrotingen zijn door de partijen zo ontworpen dat ze het in de beperkte modellen van het CPB goed doen. Kees Vendrik van GroenLinks heeft dat openlijk toegegeven. Simpele zielen trappen daar in. Economen, econometristen en regeringen niet.

  Reactie door PJORourke — zondag 2 oktober 2005 @ 21.26 uur

 38. @Tamiem: ik ben geen voorstander van marktverstorende uitgaven als hypotheekrenteaftrek, maar vind het onacceptabel die af te schaffen zonder stevige lastenverlichting.

  Huursubsidie is ook marktverstorend: zorgt voor hogere huurprijzen, waar de steenrijke corporaties van profiteren, ten koste van de burger. Liefst afschaffen, en het bouwen van goedkope woningen eenvoudiger en goedkoper maken.

  Prepensioen: geen belastingvoordelen meer. De pensioengerechtigde leeftijd is niet voor niks 65 jaar in dit land.

  Er zijn waarschijnlijk weinig bezuinigingsvoorstellen waar ik het niet mee eens zal zijn. Er is overal minimaal vet weg te snijden.

  Reactie door PJORourke — zondag 2 oktober 2005 @ 21.30 uur

 39. In haar reactie (nr. 22) schrijft Omaha

  “Lucida schrijft anders een prachtig stukje op haar/zijn weblog, dus die bijdrage is er wel. Verder denk ik dat het wel klopt wat Lucida zegt, wellicht kan elke reaguurder op deze site (’t zijn altijd dezelfden namelijk) eens aangeven of ze een baan hebben of in de WAO/WW zitten? Geeft wel een duidelijk beeld denk ik.”

  Zoals ik elders al schreef: ‘ze bedoelen in hun beperktheid het goede, alleen komt het soms zo verrot uit hun strot’. Kennelijk ligt in hun incasseringsvermogen gewoon wat lager, dan ik had gedacht – het zij zo… En wellicht had ik ze met mijn bespiegelingen niet moeten overvragen, want daar houden ze, naar is gebleken, een andere (meer beperkte) opvatting op na.

  Overvragen in de zin dat ze maar alles op een gouden schaaltje door vadertje staat aangereikt willen krijgen?!… En oh wee degene die daar kritische kanttekeningen bij plaatst, hem zijn hel en verdoemenis…

  De non-argumenten die sommigen bezigen zijn ‘arm van geest’, lopen mank en ademen de onwelriekende geur van een bijeengeraapte geloofsgemeenschap van melaatsen en ongeneeselijk zieken. Het is een subcultuurtje van wegkwijnende en afstervenende socialistische bedevaartgangers – hopeloos smachtend op hun eeuwige verlossing en de hun zo plechtig beloofde heilstaat.

  Maar niet gewanhoopt zou ik zeggen, want hun is de Heilige Sint Jan uit Oss gezonden, die weet uit dit allegaartje van verschoppelingen en lijdenden nog wel een vette eenheidsworst te draaien, of zoals deze Grote Weldoener het zelf zo mooi kan zeggen, ‘inspiratie uit te putten’…

  Reactie door Lucida — zondag 2 oktober 2005 @ 21.35 uur

 40. Prachtige argumenten, Lucida, zo inhoudelijk en onderbouwd ook, helemaal geen ronkende demogogische retoriek. Of misschien hier en daar toch een beetje? En je onderbouwing kan toch nog een tikje steviger. Toch even aan werken misschien?

  Reactie door sjouke — zondag 2 oktober 2005 @ 21.39 uur

 41. @1 Lucida @22 Omaha
  Hoezo lucida en Omaha, gaan jullie er vanuit dat mensen die niet werken anders sociaal denkend zijn dan mensen die werken? Zegt wel wat over jullie socialiteit.

  @4 Ronald

  Ga jij er vanuit dat elke zg. babyboomer ’s Neerlands grootste tijdschrift Plus Magazine op de leestafel heeft liggen en meteen ook deelneemt aan de enquête? Wat betreft de kinderen van 50% van deze babyboomers, deze hoeven zich echt niet zoveel zorgen over hun toekomst te maken als jij ze wilt doen geloven, de financiële middelen die vrijkomen nadat pa en ma hun woning verkocht hebben zullen veelal deels in de zakken van de naboomers terecht komen. De babyboomers leveren daarmee nog een extra bijdrage aan de samenleving in plaats dat ze achterover zakken om de dankbaarheid in grote scheppen binnen te halen.

  Ik geef echter wel toe dat de sociale voorzieningen in Nederland anders ingericht kunnen worden, nu worden deze voorzieningen deels weggegeven aan groepen die het bepaald niet nodig hebben.
  Maak voorzieningen als kinderbijslag inkomensafhankelijk, laat hypotheekrenteaftrek aan een maximum verbonden zijn, verlaag met het vrijkomende geld deels de belastingen en gebruik een ander deel om de armoede te bestrijden en de uitkeringen gelijke tred met de lonen te laten houden.

  Voer een sociale dienstplicht voor jongeren in, door hun inzet zullen ze zich meer verbonden gaan voelen met de maatschappij waarin zij leven en hun inzet zorgt er tevens voor dat vergrijzend Nederland niet van zorg verstoken blijft. Misschien dat er in de weekenden nog plaats is voor de hardwerkende Lucida en Omaha, ook zij kunnen nog wel wat sociale vaardigheid gebruiken.

  Reactie door hanri — zondag 2 oktober 2005 @ 21.48 uur

 42. @37: de tekorten van 2002 en 2003 zijn gewoon een op een toe te schrijven aan het zittende kabinet, net als de tekorten in de jaren 80 (van Agt, Lubbers), die huizenhoog opliepen bij een sterk krimpende economie.

  En de benaming “rechtse braller”, die verdien je als je geen onderbouwde argumenten aandraagt maar slechts populistisch gezwets.

  Deze bijvoorbeeld:
  “De realiteit is hard, maar struisvogelpolitiek heeft ons eind jaren ‘70 veel meer ellende opgeleverd die met een eenvoudige acceptatie van de realiteit grotendeels voorkomen had kunnen worden.”

  Zulke uitspraken zonder onderbouwing verraden je meteen.

  Reactie door sjouke — zondag 2 oktober 2005 @ 22.35 uur

 43. Sjouke: Sinds wanneer is een pleidooi voor meer bezuinigingen, een zeer impopulair iets, populistisch gezwets? Dat lijkt me nogal tegenstrijdig.

  Die tekorten liepen op door een krimpende economie. Door die tekorten moest er dus bezuinigd worden, mede in de wetenschap dat de vergrijzing er aankomt.

  Verder zie ik weinig onderbouwing in jouw betogen, alleen maar een haast religieus geloof in de betaalbaarheid van de verzorgingsstaat.

  Reactie door PJORourke — zondag 2 oktober 2005 @ 22.47 uur

 44. 43

  Ingehuurd door Balkenende 11 zeker!

  Reactie door e.krul — zondag 2 oktober 2005 @ 22.56 uur

 45. 39

  Ik ingezet zeker door je rechtse makkers.

  Reactie door e.krul — zondag 2 oktober 2005 @ 22.58 uur

 46. @43: in mijn betogen is niets religieus te vinden, de onderbouwing vind je in de alternatieve begrotingen, die alle overigens een tendens van stimulering hebben in plaats van afbraak. Religieus geloven hoeft niet als je de cijfers hebt, ook de cijfers van krimp in de jaren ’80 door bezuinigen (van Agt, Lubbers) en de herhaling daarvan vanaf 2002 (Balkenende I en II). Het beleid van afbraak heeft bewezen fout te zijn, daar helpt geen demagogie tegen.

  Reactie door sjouke — zondag 2 oktober 2005 @ 23.03 uur

 47. Lucida, hoe oud ben je? Heb je je sporen in de samenleving al verdiend, je bijdrage aan de economie al geleverd? Is die even groot als je retoriek?

  Reactie door Henny — zondag 2 oktober 2005 @ 23.16 uur

 48. Johan, we hoeven niet met z’n allen naar de afgrond te schuiffelen als we de moed hebben elkaar een hand te geven, daar gaat het juist om, maar als we dat niet meer kunnen opbrengen dan denk ik inderdaad dat je gelijk krijgt.

  Reactie door Henny — zondag 2 oktober 2005 @ 23.27 uur

 49. Mijn gevoel voor rechtvaardigheid heeft alles te maken met mijn behoefte aan veiligheid. Wat gebeurd er in landen waar extreme rijkdom en extreme armoede naast elkaar bestaan? En op werelds niveau tussen rijke landen en arme landen? Juist-GEWELD. Er gaan nu enorme bedragen naar het bestrijden van deze symptomen van ongelijkheid en wanhoop. Wat doet een wanhopig iemand die niet meer kan zorgen voor eten voor zijn kinderen en ziet dat er bij de buren wel genoeg te eten is? De hebzucht van enkelen zorgen voor woede en wanhoop. We moeten leren delen. We moeten inzien dat het welzijn van anderen ook ons welzijn bevorderd.

  Reactie door Tamiem — maandag 3 oktober 2005 @ 0.06 uur

 50. 46: De krimp begon in het laatste jaar van Kok, zonder bezuiniging. Balkenende 1 heeft niet kunnen bezuinigen. Van Agt heeft ook nauwelijks kunnen bezuinigen; sterker nog, dat is tegenwoordig juist het linkse argument tegen Van Agt-Wiegel. Conjunctuur is cyclisch, en een onbetaalbaar, en veel te riant, sociaal stelsel zorgt ervoor dat er in zulke tijden bezuinigingen noodzakelijk zijn. Dit niet willen inzien vertoont een grote liefde voor oogkleppen.

  Het is overigens geen afbraakbeleid, maar een constructief beleid: zelfredzaamheid wordt bevorderd, arbeid gestimuleerd. Dat is heel wat beter dan het vergroten van de armoedeval, waar het verhogen van uitkeringen onherroepelijk op neer komt. Dan loont werken relatief minder.

  Reactie door PJORourke — maandag 3 oktober 2005 @ 0.07 uur

 51. @50: Gelul. De kabinetten van Agt en Lubbers staan samen voor een staatsschuld van 300 miljard (3.000.000.000) gulden en een record aan werkloosheid, een ongekend slechte economie. Tekorten komen regelrecht uit beleid, dat is duidelijk gebleken in de jaren ’80 en nu weer. Dat is een direct gevolg van beleid.

  Hoeveel staatsschuld heeft Balkenende tot nu toe veroorzaakt en hoeveel komt er nog?

  Hoe lang nog afbraakbeleid? Hoeveel moet de economie in Nederland nog inkrimpen?

  Reactie door sjouke — maandag 3 oktober 2005 @ 2.18 uur

 52. correctie: 300 miljard is: 300.000.000.000 gulden. driehonderdduizendmiljoen. Dankjewel, Dries en Ruud.

  Reactie door sjouke — maandag 3 oktober 2005 @ 2.20 uur

 53. Wat mij betreft mogen brulkikkers…. eh bralkakkers als Lulcido en z’n trawanten hun grauwe kroppen hier leegblazen zolang dat maar niet ten koste van kwetsbaren in de maatschappij. Dit fascho figuur schept er simplistisch genoegen in goedkope vangogh-stijl imaties te debiteren om andersdenkenden op te naaien. Zeker met een gouden lepel in je besmuikte smoelwerk geboren Lulcido? Die laat zich er graag uitslaan, vooral in de kleinmetaalsector, kom eens langs!

  Reactie door Haan — maandag 3 oktober 2005 @ 7.58 uur

 54. 53.

  Ook een goede morgen,

  Valt niet altijd mee de nieuwe werkdag na het weekend.
  Ik ben van eenvoudige komaf, en gelijk uw Grote Roerganger stond ik al op mijn 15e in het fabriek.

  Wat is het toch, dat de een wel om zijn eigen inzet wordt geroemd, en de ander als goedkope imitatie wordt geridiculiseerd? Is het misschien omdat ik het grauw niet naar de mond praat, en me, i.t.t. de Heilige Sint Jan uit Oss, niet laat voorstaan op mijn persoonlijke verdiensten? Veel lezers van deze site zijn verbitterd, arm van geest en bestaan voor een groot deel uit domme krachten.

  Ik schreef al voordat Van Gogh naam maakte, maar niettemin bedankt voor het compliment. En op de vraag van een andere spuugnijdige lezer (nr. 47) bijna 50.

  Maar helaas moet ik het kort houden, want er moet nu eenmaal brood op de plank.
  Kameraad de Haan zelfs de term Lulcido is al niet meer origineel, een enkele rode haan misschien die er nog naar kraait.

  Reactie door Lucida — maandag 3 oktober 2005 @ 9.13 uur

 55. Het intrigeert mij zeer dat een aantal lezers het moeilijk kunnen aanvaarden dat er hier mensen aanwezig zijn. Hoe vaak ik het woord grote roerganger of napraters o.i.d. heb gehoord is niet te tellen. Dus mag ik concluderen dat als je hier een bijdrage levert je vooral uit moet kijken dat je het niet eens bent met de weblogeigenaar. Doe je dat wel dan ben je een naprater, dom en arm van geest. Dat is nogal wat zeg! Dat houdt voor mij in dat ik naar het weblog van een totaal anders denkende moet gaan wil ik slim en rijk van geest worden. Kun iemand me een weblog aanraden waar ik vrij mijn mening kan uiten bij een totaal anders denkende politicus?

  Reactie door Tamiem — maandag 3 oktober 2005 @ 10.30 uur

 56. # Lucida (alle bijdragen)

  Wat een verademing!
  Eindelijk eens iemand die in fantastisch duidelijke stukjes hier een andere vorm van misbruik aan de kaak stelt dan De Hr. Jan Marijnissen doet.
  Alleen al door deze bijdragen verhoogt zij/hij hier het kwaliteitspeil.
  Het gaat er dan niet eens om of je de inhoud onderschrijft.
  Ik hoop dat tegenreacties zich nu willen gaan optrekken aan deze kwaliteitsverhoging.

  Reactie door Liberaal-Socialist — maandag 3 oktober 2005 @ 12.03 uur

 57. Ongelooflijk, wat een gemanqueerde werkelijkheidsbeleving hier. Tekorten zouden door bezuinigingen komen en zouden dus de oorzaak van “afbraakbeleid” zijn. Met zulke vrienden heeft de SP geen vijanden meer nodig.

  Tekorten komen door stelsels die niet toekomstbestendig zijn en alleen in periodes van hoogconjunctuur te financieren zijn.

  Dit is een verzamelpunt voor zelfverklaarde losers, die de overheid – en indirect de medeburgers – als pinautomaat beschouwen. Leeg te plunderen om aan al hun behoeften te voorzien. De werkende – die zelf niet al te veel overhoud na dat de Robin Hood van de verzorgingsstaat, de belastingdienst, is langsgeweest, mag niet zeuren en moet zonder morren voor het kabelpakket en de Wehkamprekening van de zelfverklaarde loser betalen. Zogenaamde “solidariteit”. Hoe versleten dat woordje niet geworden is.

  Reactie door PJORourke — maandag 3 oktober 2005 @ 12.04 uur

 58. Sorry Tamien.
  Dat had ik niet zo begrepen.
  ik vind dit web-log van Jan zo goed dat iedereen zijn/haar woordje mag zeggen maar ik kan mij zo kwaad maken dat mensen van andere partijen soms zo idioot reageren.Zo zelfingenomen.Als ik het maar goed heb kan mij jullie leven niets schelen.Dat bedoel ik…dan ga ik ook nog als schop na ze even lekker op deze site natrappen.
  Dus ben ik misschien te fel in mijn woorden.Nogmaals mijn excuses.
  Maar ik blijf fel tegen iedereen die “ballerig”doet op deze site.
  SP staat niets voor niets voor menswaardig,gelijkwaardig en sollidariteit.
  Dus als ze dit niet (willen) bezitten deze eigenschappen dan kunnen ze retour antwoord krijgenMaar ik zit er dus ook weleens naast en dan is het goed dit met elkaar uit te praten toch???
  Fijne week allemaal.

  Reactie door anita — maandag 3 oktober 2005 @ 12.13 uur

 59. Het ga je goed PJORourke. Ik neem aan dat je het hier niet langer uit houdt. Het is je goed recht om je van deze club af te keren en een andere plek zoekt waar je je niet aan zoveel stress hoeft bloot te stellen. Dat is namelijk helemaal niet goed voor je gezondheid. Zoek een weblog waar mensen zijn en denken zoals jij en voel je daar op je plaats. Of is er toch iets hier wat je maar blijft boeien en voel je de behoefte om steeds weer terug te keren? Ik ben benieuwd waarom je hier steeds weer komt ondanks de enorme frustraties die je daarbij schijnt op te lopen. Er is vast wel een andere politicus waar je je mening vrijelijk kunt uiten zonder ons soort mensen in grote getale tegen te komen. Veel succes.

  Reactie door Tamiem — maandag 3 oktober 2005 @ 13.21 uur

 60. @Anita
  Ja het is zeker goed om onduidelijkheden even uit te praten. Fijn dat je nog even reageert.

  Reactie door Tamiem — maandag 3 oktober 2005 @ 13.25 uur

 61. @ Lucida (1):

  Kan je ook nog eens iets anders verzinnen dan “de Heilige Sint Jan uit Oss”? Wellicht heb je een haat-liefde-verhouding met het Rooms Katholicisme of ga je gebukt onder een onvoldoende verwerkt, half mislukt losmakingsproces, maar deze monotone dreun gaat echt vervelen en heeft geen enkel zinvol effect!

  Reactie door Olav Meijer — maandag 3 oktober 2005 @ 17.05 uur

 62. Onder economen is het een algemeen bekend feit dat aan de kapitalistische productiewijze een afwisseling van hoog- en laagconjuctuur inherent is. (Er zijn ook nog langere termijn-verschijnselen: de z.g. Kondratiew-golven). Een regering kan dit mechanisme als zodanig niet echt beïnvloeden, maar wel de hevigheid van de schommelingen indammen door een verstandige conjunctuurpolitiek. Dus in een hoogconjuctuurfase de economie niet inflatoir aanjagen, en in een laagconjunctuurfase niet door onverstandige bezuinigingsmaatregelen de conjunctuur verslechteren tot een echte recessie. En dat is juist wat dit kabinet-Balkenende -gelijk zijn “illustere” voorganger in de jaren dertig, Colijn- wél doet. Aldus ook alle verstandige economen.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 3 oktober 2005 @ 17.23 uur

 63. @ Olav Meijer: Exact, zo werkt het. De recessie van de jaren ’80 en de huidige crisis waren bij een verstandig beleid lang niet zo diep geweest en hadden ook niet zoveel geld hoeven kosten.

  Reactie door sjouke — maandag 3 oktober 2005 @ 17.34 uur

 64. Nr. 61 Zoiets heet een epitheton. In wezen doe ik niets anders dan dat waar de ‘Heilige Sint Jan uit Oss’ zelf ook zo ‘sterk’ in is – een paar voorbeeldjes om dit te onderstrepen:

  - Minister-president, “het volk” wil het anders, beter, socialer.

  - Er was “nog nooit” een kabinet dat zo weinig vertrouwen genoot onder “het volk” als dit kabinet.

  - “Nog nooit” heeft een regering zo ver afgestaan van het volk dat ze moet leiden.

  - En “nog nooit” is er zoveel bitterheid, schamperheid en cynisme geweest over ministers en het gevoerde beleid.

  - Minister-president, “de mensen willen” solidariteit

  - “De Mensen willen” geen groeiende maatschappelijke ongelijkheid.

  - “De mensen willen” geen verdere liberaliseringen, privatiseringen en marktwerking.

  - U heeft de afgelopen jaren niets anders gedaan dan “de mensen” bang maken, hel en verdoemenis preken door mensen doemscenario’s voor te houden als enig reëel alternatief voor uw beleid.

  - Minister-president, er bestaat veel wantrouwen jegens uw regering en uw politiek. En het zit diep, kan ik u verzekeren, heel diep. “De mensen” zijn teleurgesteld, boos en voelen zich belazerd.

  - Met bitterheid hebben “de mensen” het over zich heen moeten laten komen, en ze zijn er zelf ook bitter van geworden.

  - “De mensen” hebben in januari 2003 niet voor dit beleid gekozen – ik zei het al eerder, maar hebben wél dit beleid toegediend gekregen.

  - “Veel mensen” zijn erg bezorgd.

  - Minister-president, “de mensen” geloven in dit land, maar niet in deze regering.

  - “De mensen” houden van dit land, maar niet van dit kabinet.

  - “De mensen” willen offers brengen voor dit land, maar niet voor deze bewindslieden.

  - “Mensen willen” kunnen vertrouwen dat de dingen zijn wat ze lijken, maar U kunt ze dat vertrouwen niet geven.

  - “Mensen willen” opbouwen, niet afbreken.

  - “Mensen willen” trots kunnen zijn op hoe we met elkaar omgaan in dit land, maar Uw aanpak bewerkstelligt precies het tegendeel.

  - “Mensen willen” solidariteit, eerlijkheid en gemeenschapszin, maar U luistert niet, u lijdt aan overmoed en veroorzaakt veel onbehagen.

  - “Mensen willen” politiek en moreel leiderschap dat ze ergens brengt waar het beter is dan hier en nu.

  - “Mensen willen” geen groeiende maatschappelijke ongelijkheid. Ze willen een overheid die een ‘schild is voor de zwakkeren’, om het met de woorden uit uw eigen kring te zeggen.

  - “Het UWV begint steeds meer op Lourdes te lijken: je gaat er ziek in en je komt er gezond verklaard weer uit.”

  - Dit soort zaken hakt er veel meer in dan u misschien denkt. (En ga zo nog maar even door!…)

  Maar kameraad Meijer, wanneer jij “ambachtelijke bereider van socialistisch eenheidswordt” smakelijker vindt bekken, wil ik met alle plezier ook wel voor een tijdje die mantra voor je aanheffen.

  Reactie door Lucida — maandag 3 oktober 2005 @ 18.06 uur

 65. @ Lucida (64):

  Bedankt voor het aanbod, maar ik sla het aanbod af, want ik heb het niet zo op dergelijke “epitheta” en “mantra’s”. De “socialistische eenheidsworst” mag je dus op je eentje opeten! :)

  Reactie door Olav Meijer — maandag 3 oktober 2005 @ 19.19 uur

 66. @Olav,

  Je schrijft:”ik heb het niet zo op dergelijke “epitheta” en “mantra’s”.”

  Ik maak hieruit op dat dit tevens ook jouw kritiek op de ‘Heilige Sint Jan uit Oss’ betreft?!…

  En m.b.t. jouw ‘analyse’ (reactie nr. 62): economie is hoofdzakelijk een kwestie van vertrouwen, en wordt nog al eens ten onrechte gelijkgeschakeld – zowel door verstandige als onverstandige economen – met het achterhaalse begrip van een ‘maakbare samenleving’.

  Reactie door Lucida — maandag 3 oktober 2005 @ 19.49 uur

 67. Hè Olav, dat sidafiguur heeft jouw stuk al op zijn lullige weblog geplaatst en herhaalt als een genetisch gemanipuleerde aap hoe hij het met zichzelf heeft getroffen…
  Wat zit hier achter?

  Reactie door C.Tilyx — maandag 3 oktober 2005 @ 20.57 uur

 68. Het mensdom gaat ten onder aan hypertrofie der rede van enkelen

  Reactie door Henny — maandag 3 oktober 2005 @ 21.10 uur

 69. #57 “Tekorten komen door stelsels die niet toekomstbestendig zijn en alleen in periodes van hoogconjunctuur te financieren zijn.”

  Joh…, ga je dit persoonlijk aan de Bush de tekortenkoning van US of A vertellen?

  Reactie door hanri — maandag 3 oktober 2005 @ 21.10 uur

 70. #57 “mag niet zeuren en moet zonder morren voor het kabelpakket en de Wehkamprekening van de zelfverklaarde loser betalen”

  Zeuren en morren doe je al behoorlijk dus je zult je hier best thuis voelen.

  Ik ga er vanuit dat jij op jou manier ook lekker meeprofiteert van de aftrekposten van of sla jij de diverse mogelijkheden die de NL verzorgingsstaat je biedt op voorhand af omdat jij je geen profiteur wilt voelen?

  Reactie door hanri — maandag 3 oktober 2005 @ 21.25 uur

 71. @57, P.J. O’ Rourke,

  Met zo’n kortzichtige blik moet het leven wel heerlijk simpel voor je zijn. Jammer van je analyse, waar je ongetwijfeld wel even over hebt gedaan, maar helaas voldoe ik niet aan je omschrijving van “zelfverklaarde loser”, noch “plunder ik de staatskas” om mijn rekeningen te betalen.

  Sterker nog, knakker, ik werk me de hele week klem en betaal een behoorlijk bedrag aan belastingen en dat vind ik zelfs prima, wetende dat minder bedeelden dan ook normaal kunnen leven! In tegenstelling tot wat jij klakkeloos stelt zijn er ook nog mensen die simpelweg niet rond kunnen komen omdat zij ONDER DE ARMOEDEGRENS leven!

  Reactie door J3roen — maandag 3 oktober 2005 @ 22.45 uur

 72. Het probleem van deze site, jeroen, is dat men hier de persoonlijke verantwoordelijkheid van ieder individu wegcijfert, om de mens uiteindelijk te verlagen tot een hulpeloos, hopeloos, reddeloos soort figuur dat alleen bij de gratie van de goedheiligen van de SP verder leven kan. The Road to Serfdom indeed.

  Vervolgens negeert men de verschillen tussen primaire levensbehoeften en luxe-artikelen. Wanneer zal op deze webstek de eerste bedelbrief verschijnen van iemand die zich geen Ferrari kan veroorloven?

  Reactie door PJORourke — maandag 3 oktober 2005 @ 22.59 uur

 73. Speciaal voor de te zeer geraakten een mantra om weer op te bloeien. Deze kan domweg tot in den treure worden herhaald of gezamenlijk gezongen ter bewerking van een religieus gevoel van verbondenheid.
  [i]
  Ontwaakt, ontwaakt verworpen der aarde!
  Ontwaakt, verdoemden in hongers sfeer!
  Reed’lijk willlen stroomt over de aarde
  En die stroom rijst al meer en meer.
  Sterft, gij oude vormen en gedachten!
  Slaafgeboor’nen, ontwaakt, ontwaakt!
  De wereld steunt op nieuwe krachten
  Begeerte heeft ons aangeraakt!

  Makkers, ten laatste male,
  Tot den strijd ons geschaard!
  En d’Internationale
  Zal morgen heersen op aard!

  De staat verdrukt, de wet is logen
  De rijkaard leeft zelfzuchtig voort
  Tot het merg wordt d’arme uitgezogen
  En zijn recht is een ijdel woord
  Wij zijn het moe naar anderer wil te leven
  Broeders, hoort hoe gelijkheid spreekt:
  Geen recht, waar plicht is opgeheven,
  Geen plicht, leert zij, waar recht ontbreekt.

  Makkers, ten laatste male,
  Tot den strijd ons geschaard!
  En d’Internationale
  Zal morgen heersen op aard!

  De heersers door duivelse listen
  Bedwelmen ons met bloedige damp.
  Broeders, strijdt niet meer voor anderer twisten
  Breekt de rijen! Hier is uw kamp!
  Gij die ons tot helden wilt maken,
  O, barbaren, denkt wat ge doet
  Wij hebben waap’nen hen te raken,
  Die dorstig schijnen naar ons bloed

  Makkers, ten laatste male,
  Tot den strijd ons geschaard!
  En d’Internationale
  Zal morgen heersen op aard!
  [/i]

  Zonder goedgeloof varen weinigen wel. Is er al nagedacht over de vorming van een Janjeugd? Jongeren die al vroeg worden getraind in samenzang, socialistische werkelijkheidsinkleuring en een vlotte wijze van onderhoudend converseren vanuit de juiste kampvuurgeest?

  Reactie door sjun — dinsdag 4 oktober 2005 @ 0.56 uur

 74. Wat ik mij nog afvraag:
  Die timmerman(szoon), komt die toevallig uit Hendrik Ido Ambacht?

  Hebben we het over een gewezen vakbaondsleider of over een partijideoloog die vele veren veren heeft gelaten? Een beginselvaste die evolueerde tot beginselloze om te eibdeligen als schaamteloze zelfverrijker….

  Is hij het of hebben we een ander te verwachten

  Reactie door sjun — dinsdag 4 oktober 2005 @ 1.02 uur

 75. 65 Goede morgen Olav.
  Flinke naamsbekendheid ondervind je én
  hoe voelt dat?
  Ik kwam je geciteerd tegen op het de si
  te van LuciDA…..en natuurlijk ook
  veelvuldig PJORourke en Sjun beiden op
  hetzelfde adres van LuciDA.
  Zonder naam of adres vond ik er ook het
  duo Henne en Humoris (die, LucidA, de
  schouderklopjes gevend, danwel hem de
  vragen voorleggend, die hij uitgebreid
  heeft behandeld.
  Henne en Humoris, komen niet vanaf een
  emailadres of website, maar zo uit de
  lucht vallend en zorgen voor de dialoog.
  Op welke van de 5 jij op die site gaat
  reageren lijkt me grappig om te zien.
  Maar mocht ik een sprookje over Finland
  willen schrijven, heb ik al in ieder ge-
  val 5 figuren op lokatie, ZO BIJDEHAND !
  Vermoedelijk voeg ik er dan nog een
  nieuwe aan toe: Albert !

  Inmiddels zal een mevrouw LUCIDE uit
  Veendam de mogelijke vergissingen hebben
  begrepen.

  Fijne dag verder, ‘t wordt mooi weer !
  Groet, Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 4 oktober 2005 @ 7.43 uur

 76. Die Lucidalog in bruinhemdkleuren met nationaal-socialistische retoriek is niet om aan te zien. Erop reageren lijkt me af te raden omdat de bedoeling erachter waarschijnlijk is om zodoende ip-adressen te vangen (web-log.nl biedt die mogelijkheid) zodat na pesterij intimidatie volgt. Ja deze benauwende laarzenknechten van de kleinburgerij denken het groots aan te pakken, hun
  belachelijke `offensief’ tegen de SP komt kennelijk voort uit minderwaardigheidsgevoelens en zelfhaat.

  Reactie door Emiel — dinsdag 4 oktober 2005 @ 8.59 uur

 77. Bij gebrek aan argumenten zie ik een tendens tot groepsdenken en vorming van vijandbeelden. De scheldpartij ter vervanging van de rede. Velen hier zullen nog moeten wennen aan het idee van “andersdenkenden”.

  Reactie door PJORourke — dinsdag 4 oktober 2005 @ 12.00 uur

 78. Voor Lucida. Geweldig. Heel leuk.

  Reactie door Algra — dinsdag 4 oktober 2005 @ 14.35 uur

 79. 77. Ik denk dat een discussie met andersdenkenden niet makkelijk is omdat die kritiek hebben en dat is voor de meesten onacceptabel .Zie b.v. reactie 53.Zegt alles.

  Reactie door Algra — dinsdag 4 oktober 2005 @ 14.43 uur

 80. @72, P.J. O’Rourke,

  Ik zeg dit niet snel, maar je kraamt ongefundeerde beschuldigingen uit en wat je zegt is dus klinklare onzin. Als je dit weblog nou eerst eens een jaartje bezoekt voor je meent te kunnen oordelen over wat hier wel en niet gebeurt…

  Daarnaast zijn er legio sites met nog veel grotere problemen en ben je vrij om hier niet te komen als het je niet bevalt.

  Reactie door J3roen — dinsdag 4 oktober 2005 @ 15.08 uur

 81. 78 en 79 Zou ik toch denken dat hier het
  CDA onverwacht een duit in het zakje kwam
  doen, een man uit Sneek? Natuurlijk kan ik
  me vergissen: ook zijn pagina was niet be-
  reikbaar.
  Wat een verrassingen toch allemaal deze
  week, weer een nieuw inzender erbij Algra,
  maar ik houd het maar op een brainwave.
  Hoe meer zielen hoe meer vreugd die graag
  komen in alle eer en deugd.
  Wat de avond brenge moge………………
  het zal me weer benieuwen.
  Reakties van diegenen die mogelijk het
  Vragenuurtje vanmiddaag hebben kunnen zien.
  Met belangstelling tegemoetziende…

  Reactie door Madelief — dinsdag 4 oktober 2005 @ 16.06 uur

 82. (Reactie nr. 76)

  Emiel schrijft:

  “Die Lucidalog in bruinhemdkleuren met nationaal-socialistische retoriek is niet om aan te zien. Erop reageren lijkt me af te raden omdat de bedoeling erachter waarschijnlijk is om zodoende ip-adressen te vangen (web-log.nl biedt die mogelijkheid) zodat na pesterij intimidatie volgt. Ja deze benauwende laarzenknechten van de kleinburgerij denken het groots aan te pakken, hun
  belachelijke `offensief’ tegen de SP komt kennelijk voort uit minderwaardigheidsgevoelens en zelfhaat.”

  Ik heb geaarzeld of ik hier nog woorden aan vuil wil maken, maar goed het ‘bloed kruipt waar het niet gaan kan’.

  Ik kan elke bezoeker van mijn weblog verzekeren, dat het mij volstrekt niet boeit de gegevens van welke entiteit (of echte naam) IRL te achterhalen. Ik weet zeer wel een scheiding te maken tussen de digitale wereld en de ‘echte’ wereld, een realiteit waarvan we allemaal slechts een nietig onderdeeltje vormen.

  De retoriek van bruinhemden, en nationaal socialisme is niet alleen oudbakken maar ook volslagen uit de lucht gegrepen. Het zegt iets over de angsten die sommigen met zich meezeulen. Als iets hun onbekend of vreemd is dan zien ze al gauw spoken. En ja dan helpt het natuurlijk om heel hard in het donker te schreeuwen. Maar wees gerust kameraad Emiel in het donker zijn alle koeien zwart.

  Het is wel een teken aan de wand dat er maar een handjevol mensen zijn die zich de moeite doen om aan het ingebakken “ressentimentencultuurtje” van oppervlakkigheid, bangmakerij en verdachtmakingen te ontstijgen, en er naar streven een eigen geluid te laten horen in het circuit van papgaaien en na-praters.

  Maar Emiel, kom eens met argumenten op grond waarvan het voor mij de moeite zou lonen jou of anderen die het niet met mijn opvattingen eens zijn te intimideren of te bedreigen!… Waar kameraad blijkt dat volgens jou uit? Zou het niet zomaar eens zo kunnen zijn Emiel, dat iemand die anderen daarvan beschuldigt in de kern van de zaak alleen zichzelf en zijn ‘eigen’ motieven blootgeeft? En zo ja, zegt dit donkerbruine vermoeden dan niet meer over Emiel dan over Lucida.

  En wat je losse flodder over zelfhaat betreft, beste Emiel: is voor jou en mij niet voldoende elkaar uit genade voor onszelf lief te hebben, opdat wij het geniepig fluisterende ‘duiveltje’ in onszelf helemaal niet meer nodig hebben , en met hem het onmenselijk drama van belasteren en beschuldigen waar hij ons toe tracht aan te zetten (een mensonwaardigheid dat zich slechts in onze eigen verbeelding afspeelt) voorgoed naar het rijk der fabelen te verwijzen?…

  (In reactie op nr. 75)
  Oh ja, Madeliefje mijn kind, ik had jou, ondanks de voor je zelf wat pijnlijke verwarring, toch wel als een wat ‘slimmere’ meid ingeschat – zeker nadat ik je zonder het hier gebruikelijke gescheld en gebral op jouw vergissing had gewezen.

  Maar in plaats van ‘vrouwmoedig’ die vergissing toe te geven doe je er nog een schepje bovenop, in de hoop wellicht verder gezichtsverlies te versluieren. Ach, zoals ik al vaker lieden met een te groot ego heb voorgehouden: ‘niet ik maar zij moeten er mee leven’.

  Ik, daarentegen, kijk frank en vrij de wereld in, en heb het demonisch souffleurtje van aanmatiging en zelfoverschatting al lang van mijn schouder afgeschud. Zouden meerderen eens moeten doen, (want) ik kan hun verzekeren dat lucht op, en maakt lichter van hoofd en gemoed.

  Reactie door Lucida — dinsdag 4 oktober 2005 @ 16.45 uur

 83. @ Sjun (73):

  Goh, joh, je hebt wel ver in het verleden moeten graven om je punt te maken!
  Maar kennelijk ben je er nog steeds niet van op de hoogte, dat de SP in 1989 het Marxisme(-Leninisme) als grondslag verlaten heeft. :)

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 4 oktober 2005 @ 17.05 uur

 84. Zit jij daar onder mijn duiven te schieten Emiel?

  Reactie door Ryan3 — dinsdag 4 oktober 2005 @ 17.07 uur

 85. @ Madelief (75):

  Ook ‘s morgens, Madelief.
  “Op welke van de vijf ik ga reageren” ? Misschien wel helemaal niet, want zo kan je aan de gang blijven. Om werk zit ik niet verlegen, net zo min als een bezigheidstherapie.
  Het heeft er alle schijn van, dat hier sprake is van en georganiseerde claque. (Lucida, PJORourke, Sjun, Algra).Men heeft kennelijk niets beters te doen…..

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 4 oktober 2005 @ 17.13 uur

 86. @Olav,

  Schijn bedriegt! En dat weet jij donders goed. Maar dacht je anders dat ik verlegen zou zitten om dit genavelstaar? Het gaat mij om argumenten en mogelijke tegenargumenten.

  Jij en Madeliefje lijken daar dus niet over te beschikken, en zoeken dan maar naar andere zaken, waarmee jullie de ledigheid van jullie nogargumentatie mee trachten op te vullen. Zoiets heet slowchatten.

  Op geen van die mensen – die door jullie valselijk aan mij gelinkt worden – heb ik gereageerd, juist omdat ze het met me eens lijken te zijn.

  En zoals ik al eerder schreef ik zit niet om complimentjes verlegen, netzomin als ik om valse aantijgingen van jou, Madeliefje en anderen verlegen zit.

  Ik ben oprecht ook in mijn kritiek, al is die voor sommigen nog zo confronterend. Dat er zich daarnaast anderen geroepen voelen om mij daarin te steunen, neem ik net zo makkelijk voor lief als het feit dat weer anderen mij zonder grond menen te moeten belasteren – het zij zo.

  Jammer alleen van de discussie want die wil ik wel degelijk op basis van argumenten voeren, en daarnaast wil ik de schrijfster indien gewenst ook nog wel van goede raad voorzien, en die hoeft niet altid duur te zijn, al lijkt het erop dat ik mijn inspanningen wel duur betaal…

  Reactie door Lucida — dinsdag 4 oktober 2005 @ 18.07 uur

 87. Laat ik eerst iets aardigs zeggen:

  De SP doet het goed met het contact houden met de achterban. Men zoekt de kiezer op, ook middels dit forum.
  Een voorbeeld voor andere partijen.

  Wat mij verder opvalt is dat hier uitsluitend mensen uit 2 categorieen posten, zij die SP belijdenis gedaan hebben en geheel in de leer zijn en mensen die niets van de SP moeten hebben.

  Op het geluid van andersdenkenden wordt direct gereageerd met het bekende etiketten plakken: fascist, nazi, bruinhemd etc. Jammer dat niet op de inhoud wordt ingegaan.

  Zou het misschien niet beter zijn voor Nederland wanneer we de zaken pragmatisch benaderen? We kunnen ook naar standpunten kijken waar de SP het zelfs met rechtse partijen (voor zover die bestaan in Nederland) eens is. Een voorbeeld is de kwestie Europa.

  On topic: In plaats van het schijven van zielige verhalen zou de SP beter voorlichting kunnen geven aan de mensen uit haar doelgroep om zich voor te bereiden. De SP kan zelfs onderhandelen met verzekeraars voor een collectieve verzekering voor haar doelgroep, dat kan vele Euros schelen.

  Reactie door Oud_student — dinsdag 4 oktober 2005 @ 18.29 uur

 88. Voor Madelief 81 Fout helemaal mis geschoten.En voor de hr. Olaf sorry ik heb niet het genoegen deze mensen te kennen, maar uw berichtje tja, daar moet ik helaas van denken dat het precies ook op jullie slaat.En nog iets ik vind het heel opwindend om te lezen wat jullie denken. Of mag dat niet? Omdat ik misschien anders denk ?

  Reactie door Algra — dinsdag 4 oktober 2005 @ 18.33 uur

 89. Beste oudstudent 87: jouw posting is een mooi voorbeeld van een echt interessante bijdrage van iemand die oplossingsgericht naar samenwerking met de rechterzijde zoekt.

  Helaas, maar dat weet je waarschijnlijk niet, opereren er lieden die niks met SP politiek te maken willen hebben maar wel via deze SP-site uit zijn op het aangaan van conflicten. Mensen als Lucida en zijn meelopers die met nihilistische bijdragen
  komen en meteen grof geschut in stelling brengen. Afgezien dat ze blij mogen zijn dat ze niet worden verwijderd (ook in café’s en aan Nederlandse borreltafels gooien waard en gastheer immers onruststokers en twistzoekers er meestal snel en slagvaardig uit, normaal toch?)moet zulk crapaille niet vreemd opkijken als het een koekje van eigen deeg terug krijgt.
  Gegroet oudstudent, en ik hoop u meer te lezen.

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 4 oktober 2005 @ 21.38 uur

 90. @ Lucida (85):

  Meer dan het volgende heb ik niet gezegd:
  “Het heeft er alle schijn van, dat hier sprake is van een georganiseerde claque.”
  Ik heb dus niet gezegd dat dat inderdaad het geval was, want dat kan ik niet weten.
  En als je wat verder gekeken hebt op dit weblog, kan je weten dat ik wel degelijk inhoudelijke argumenten gebruik, wanneer ik dat zinvol en de moeite waard vind.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 5 oktober 2005 @ 15.25 uur

 91. De timmervrouw gaat koffie schenken nu!
  Wie nog trek in een heerlijk geurende bak
  bruine koffie? Jij Olav, en vele anderen
  die te veel in aantal zijn om even op te
  noemen. Maar misschien is het meer tijd
  voor een glas rode wijn, met een bouquet
  waar je U tegen zegt: fijne avond voor allen met wie ik vandaag graag om een grote
  ronde tafel had gezeten, fijne avond !
  Zeer zeker ook de zon heeft vandaag flink
  bijgedragen aan mijn uitstekende humeur !

  Reactie door Madelief — woensdag 5 oktober 2005 @ 17.27 uur

 92. Georganiseerd,sorry nee. De wens is de vader van de gedachte. Misschien zou je kunnen denken dat iemand graag wil weten wat de gedachten zijn van de SP. Nou bij deze ik ben volkomen genezen van deze zeuderige en klarige ontevredenheid. Dan P.v.d.A. Jammer

  Reactie door Algra — woensdag 5 oktober 2005 @ 20.21 uur

 93. Herstel Zeurderige en Klagerige.

  Reactie door Algra — woensdag 5 oktober 2005 @ 20.22 uur

 94. hoeveel verdien je met timmerman

  Reactie door Lil-D — zaterdag 13 mei 2006 @ 10.23 uur