17 miljoen euro

Voor dit uitzicht.

Aarde

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 03 oktober 2005 :: 15.51 uur

29 Comments

29 reacties

 1. ach als je van gekkigheid niet meer weet wat je moet doen met je geld,dan knal je het toch gewoon nutteloos de ruimte in,

  Reactie door ad — maandag 3 oktober 2005 @ 16.00 uur

 2. Als hij nu ook nog eens 11 miljoen naar de Nederlandse staat overmaakt kan hij daar naast het uitzicht ook nog eens genieten van het onvervalste analoge publieke bestel. Het valt immers buiten het bereik van KPN’s Digitenne!

  Reactie door Remco van Kaam — maandag 3 oktober 2005 @ 16.02 uur

 3. Maar dan heb je ook wat. Het geheel waar alles om draait van buitenaf gezien.
  Een mogelijkheid tot het verkrijgen van begrip omtrent dit alles is inderdaad aan te merken als waarachtige wetenschappelijke opdracht…

  Reactie door alex — maandag 3 oktober 2005 @ 17.53 uur

 4. Zou veel meer moeten gebeuren.
  Dan komt er meer geld beschikbaar om de ruimte verder te ontdekken.
  Als er vroeger geen ontdekkingsreizigers geweest waren zouden we nu nog denken dat de aarde plat is

  Reactie door peter — maandag 3 oktober 2005 @ 18.01 uur

 5. #3

  Die zijn er nog steeds hoor!

  Reactie door Erik van Donk — maandag 3 oktober 2005 @ 18.18 uur

 6. Een prachtig uitzicht, eigenlijk onbetaalbaar, maar voor de rest… :-)

  Ik vind het prima dat rijke mensen zich voor heel veel geld de ruimte in laten schieten. Ruimtevaart is denk ik best belangrijk, niet alleen om meer te weten te komen over waar we als mensheid vandaan komen, maar ook omdat de ruimtevaart tal van producten heeft die we in het dagelijks leven goed kunnen gebruiken.

  Reactie door Fjodor — maandag 3 oktober 2005 @ 18.35 uur

 7. Nou en. wat een dom onderwerp. Voor een van honger stervend kind in Afrika, is een boterham met hagelslag net zo onbereikbaar als die reis van 17 miljoen euro voor ons.

  Hou toch op met dat populistische gedreutel en verzin een echt onderwerp….

  Reactie door Geert Geel — maandag 3 oktober 2005 @ 18.46 uur

 8. Tjonge, dat is nog eens een “room with a view”, zeg! Een adembenemend uitzicht. Eerlijk gezegd ben ik stinkend jaloers op die stinkend rijke Greg Olsen. Nee, niet vanwege zijn geld, maar vanwege deze trip. En als zijn geld goed besteed wordt aan verdere ontwikkeling van de ruimtevaart en wetenschap: so be it.
  Want net als Fjodor vind ik ruimtevaart (en astronomie) niet alleen heel fascinerend, maar ook nuttig voor de verdere ontwikkeling van de mensheid. Natuurlijk, toegegeven, mits het een en ander niet buitenproportioneel veel middelen vergt en niet militair wordt aangewend, maar wordt besteed aan wetenschapsontwikkeling en aanverwante zaken. Ook dit is een politieke afweging.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 3 oktober 2005 @ 18.48 uur

 9. Als ik het geld had, zou ik ook geen seconde aarzelen. Lijkt me fantastisch!!

  Wie weet trouwens of die man zijn andere geld niet aan goede doelen besteedt?

  Daarbij zijn dergelijke reisjes altijd eerst voor het creme de la creme om later voor meer mensen toegankelijk te worden.

  Reactie door Martijn — maandag 3 oktober 2005 @ 18.50 uur

 10. Ik ben altijd uitermate geïnspireerd geweest (en nog) met het zonnestelsel, ik deed het vandaag met een brilletje uit het jaar 1999 (dat was ook een spectaculaire zonsverduistering) met de verduistering van zon/maan, ik heb vandaag zelfs in mijn werk mensen daarmee verblijd,( deze zonsverduistering begon om ongeveer 10.00 uur in de ochtend en eindigde rond 11.30) de volgende totale zonsverduistering is pas over 76 jaar, reisjes naar(ISS) deze bestemmingen zijn weggelegd voor de rijkere onder ons..maar inspireren nog steeds, onder de armeren is er ook nieuwsgierigheid , gelukkig had ik mijn brilletje van de vorige zonsverduistering bewaard! En dat Maakt ook gelukkig!! En toen kwam mijn dochter met de tip dat je ook door een CD naar de zon kan kijken! Hoe simpel en gelukkig je kunt zijn en je mensen om je heen het kunt maken toch?……..

  Reactie door pien — maandag 3 oktober 2005 @ 19.28 uur

 11. @7 Volgens mij is er behoorlijk wat kruisbestuiving tussen ruimtevaart-technologie en militaire technologie. En ja, ook tijdens de ontwikkeling van militaire technologie heeft men dingen gevonden die in het dagelijks leven bruikbaar zijn. Denk maar aan veel elektronica waar we gebruik van maken.

  De drang om steeds hoogwaardiger technologie te ontwikkelen ten behoeve van militaire doeleinden heeft de techniek in het algemeen een stevige zet in de rug gegeven. Optische instrumenten nog preciezer maken, elektronica nog zuiniger en sneller maken etc., dat komt militaire apparaten ten goede en met name de Amerikaanse defensie steekt daar miljarden dollars in.

  Helaas is het doel van al die militaire apparaten het gebruik ervan in oorlogen en andere narigheden.

  Beter zou men de ruimtevaart kunnen gebruiken om de technologische ontwikkelingen vooruit te duwen, maar ja, daar valt niet direct geld te verdienen en je verkrijgt er niet meer olie door.

  @8 Inderdaad, zo is dat altijd geweest. Toevallig zag ik laatst nog een documentaire over mens en vervoer. Vroeger was autorijden alleen iets voor de heel rijken en daarvoor waren het ook de rijken die een fiets bezaten.

  Maar ik denk dat het nog wel wat langer zal duren voordat ook ruimtereizen voor de gemiddelde burger iets gewoons is. :-)

  Reactie door Fjodor — maandag 3 oktober 2005 @ 20.03 uur

 12. gelukkig hebben we de fotos nog !we hoeven helemaal de ruimte niet in .laten we eerst op onze eigen aarde de rotzooi opruimen zodat onze kinderen over 40 jaar nog adem kunnen halen .en ieder kind op deze aardkloot te eten en drinken heeft en een fatsoenlijk leven kan leiden in een gezonde leefomgeving .en miljoenairs staan nou niet bekend als milieu ridders .zonde van die 17 miljoen .

  Reactie door texas henkie — maandag 3 oktober 2005 @ 20.05 uur

 13. precies!! texas…en net zoals ik uw waardeer als dhr/mevr lembeck, hr e.krul,madelief, en degene die ik onlangs vergeten mag zijn…

  Reactie door pien — maandag 3 oktober 2005 @ 20.19 uur

 14. Hij zal er niet armer van worden.Mij dunkt dat het beter besteed zou kunnen worden.

  Reactie door JE. Mulder — maandag 3 oktober 2005 @ 20.35 uur

 15. Mwah,

  Ik ga er geen moreel oordeel over vellen. Als ik in de gelegenheid zou worden gesteld om een keertje de ruimte in te gaan zou ik, denk ik, zelfs als er een 1% kans op verongelukken is, géén seconde aarzelen.

  We kunnen van de foto’s genieten, dat is waar. Maar ze zelf maken is nog veel leuker denk ik.

  Kijk maar eens op de Himalaya & ander moois galerij op m’n privé website. Dan begrijpt u misschien waar ik op doel.
  :-)
  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — maandag 3 oktober 2005 @ 20.40 uur

 16. Lijkt mij geweldig om zoiets ook mee te maken, maar ik moet denk ik nog even doorsparen. Ik vind het ook zeer fascinerend de ruimtevaart. Ik hoop ook dat ze ooit nog eens ergens leven vinden op een ander planeet, dat zou pas nieuws zijn en is het geloof in één klap waardeloos geworden.

  Reactie door ACCEPT — maandag 3 oktober 2005 @ 20.52 uur

 17. Natuurlijk is 17 miljoen een hoop geld en veel mensen zullen denken, moet dit nou? Ik denk dat het een enorme stimulans wordt voor de ruimtevaart. Van die 17 miljoen kosten gaat ongetwijveld een deel in de ontwikkeling van nieuwe technieken zitten, die ook gebruikt kunnen worden in de ‘echte’ ruimtevaart. Als een enkele rijke paticulier nou eenmaal zo gek is om dit bedrag daarvoor neer te leggen, is dit toch mooi meegenomen?

  Reactie door Fred Buisekom — maandag 3 oktober 2005 @ 21.14 uur

 18. Het is de man z’n eigen geld. Wat iemand met z’n eigen geld doet, dat is een prive aangelegenheid.

  Dan kun je wel zeggen dat je met 17 miljoen euro een hele hoop kunt doen voor de derde wereld, maar ik denk niet dat het aan ons is te bepalen wat iemand met zijn geld zou moeten doen.

  Reactie door Fjodor — maandag 3 oktober 2005 @ 21.23 uur

 19. Van mij mogen ze alle rijken de ruimte inschieten :)

  Reactie door Kees — maandag 3 oktober 2005 @ 21.24 uur

 20. Evert, ik heb je foto’s gezien. Fantastisch. Blijkbaar is er geen raket voor nodig om jezelf te verbazen over de schoonheid van de natuur….

  Reactie door Geert Geel — maandag 3 oktober 2005 @ 21.29 uur

 21. Evert je foto’s zijn fenominabel, zulks prachtigheid is niet te overstemmen, echte klasse, en zo een lef…ik neem mijn petje af voor zulke mannen c.q. vrouwen die dit doen..nou wat let je ga voor de volgende expeditie

  Reactie door pien — maandag 3 oktober 2005 @ 21.31 uur

 22. Daar wil ik mee zeggen dat wij als armlastige toch kunnen meekijken in het land van de rijkere, en ons kunnen kwijlen eraan…want laten we eerlijk zijn wie kan dit bekostigen? Ik niet en de meesten van ons niet, maar ben wel eerlijk, mooie reportage………
  liefs Pien

  Reactie door pien — maandag 3 oktober 2005 @ 21.43 uur

 23. Van deze “astonaut” weet ik niets, maar Mark Shuttleworth is wel een bekende naam voor mij. Behalve uitstapjes in de ruimte maken, houdt hij zich ook bezig met het financieren van Open Source software, zoals Ubuntu Linux wat vooral bedoeld is om ook Afrika te betrekken bij het world-wide-web. Ubuntu Linux draait nl. prima op stokoude afdankertjes van computers uit het rijke westen.

  Mark Shuttleworth heeft dit plaatje gemaakt tijdens die ruimtetrip (ook met gratis software, maar geen Open Source)

  http://www.povray.org/posters/

  Reactie door Margreet — maandag 3 oktober 2005 @ 22.33 uur

 24. Als zoveel geld had zou ik het ook doen. Zonder enige twijfel. Een van de allergrootste gebeurtenissen die je in je leven kunt meemaken denk ik (naast kinderen krijgen dan).

  Reactie door Sonja — maandag 3 oktober 2005 @ 22.49 uur

 25. @7, Geert Geel met jou kan ik praten.
  Rotzooi op aarde opruimen, ook honger is rotzooi. En tevens ben ik tegen het achterlaten van dure rotzooi in de ruimte!

  Er is hier op aarde ook nog zoveel te ontdekken en daar hoef je niet ver weg voor te gaan. Even om het hoekje kijken.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — dinsdag 4 oktober 2005 @ 0.11 uur

 26. Tja

  het is nu ook de “markt” die bepaald, wie er de ruimte in mag….Marktwerking in de ruimte(vaart).

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 4 oktober 2005 @ 4.08 uur

 27. @ Fjodor (11):

  Dat klopt. Dat militaire aspect is zeker een bedenking. Maar waarschijnlijk is deze “kluisbestuiving” onvermijdelijk.

  @ Evert Wesker (15):

  Is de Mount Everest nog steeds niet omgedoopt in “Mount Evert”? :)

  @ Elsa de Leeuwin (25):
  Citaat: “En tevens ben ik tegen het achterlaten van dure rotzooi in de ruimte!”
  Helemaal mee eens: we moeten de ruimte niet vervuilen. Maar de satellieten komen op den duur op aarde terug en verbranden grotendeels in de dampkring.
  Verder is het voor mij geen kwestie van óf-óf, maar én-én!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 4 oktober 2005 @ 14.36 uur

 28. Met een beetje fantasie komt de hele damp
  kring vol te zitten met troep, in wat voor
  stofdeeltjes, of as, ten leste ook en komt
  de Ozon er niet meer doorheen, wéér een
  probleem opgelost.
  Laat iemand vanuit een Delftse discipline
  hier nu eens een vak kúndige toekomst-
  voorspelling over doen.
  Zij kunnen er althans iets meer over ver-
  tellen en wat ziét de Sterrenwacht in Leiden dan of Drente gebeuren in de toekomst, en welke mondiale beslissingen
  zal dat moeten gaan inhouden?
  Maar…wie weet…geschiedt er binnenkort
  toch nog een wonder en neem ik een enkele
  reis, dat spoort vast beter dan hier !!

  Reactie door Madelief — woensdag 5 oktober 2005 @ 12.44 uur

 29. Dat zijn de betere vakanties!

  Reactie door Bas — donderdag 6 oktober 2005 @ 8.59 uur