Overleg in Luxemburg wordt voortgezet

Zelfs voorzitter Straw betwijfelt of ze eruit komen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 03 oktober 2005 :: 12.04 uur

64 Comments

64 reacties

 1. kom ik op deze weblog en het eerste dat ik zie is toch wel een DT-fout zeker….

  Het is ‘betwijfelT’ jongens! ;)

  Reactie door Bert — maandag 3 oktober 2005 @ 12.07 uur

 2. Ik vind dat Turkije niet bij de Europese Unie thuishoort,dus op dat punt steun ik Oostenrijk. Turkije ligt nml. in Azie en niet in Europa.Verder is het land overwegend een aanhanger van de Islam en dat past niet bij een Europa waar men katholiek is of het protestantisme aanhangt.

  Reactie door JE. Mulder — maandag 3 oktober 2005 @ 12.30 uur

 3. Ik vind dat je politiek en godsdienst of atheisme van elkaar moet scheiden.

  Reactie door e.krul — maandag 3 oktober 2005 @ 12.38 uur

 4. Turkije NIET bij de EU.
  Het is gewoon geen europees land. Werk trek je de grens anders. Mag Iran er wel bij? Mongolie? Algerije?

  Reactie door McCarthy — maandag 3 oktober 2005 @ 12.40 uur

 5. Daar Bush vorig jaar nogal druk heeft uitgeoefend op de EU om Turkije toe te laten, lijkt het niet onwaarschijnlijk dat zijn vriend gouverneur Rambo Schwarzenegger straks naar Oostenrijk wordt gestuurd om zijn voormalige landgenoten aan te manen in de pas te blijven lopen met de EU inzake Turkije.

  Reactie door C.Tilyx — maandag 3 oktober 2005 @ 13.00 uur

 6. Heftig onderwerp het beeld wat veel aferikaans mensen van europa hebben is zoveel mooier dan het hier werkelijk is. dit heb ik zelf ervaren in 6 maanden die ik door afrika heb gereist hebben zo’een 300 afrikanen mij gevraag of ik kan zorgen dat ze maar europa mee konden als ik dan vroeg wat ze daar wilde kreeg ik de beschrijving van een soort paradijs het is heb ook heel moeilijk uit te leggen datze zelf rijk zijn en europa sociaal veel armer is (Want dat is echt zo!) een documantere die een goed beeld geeft wat vluchtelingen door maken en hoe he mensen handel die op bassis van het beeld wat mensen in afrika hebben goede zaken doen is “Sahara Express” informatie vindt je op deze link: http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/20772786/
  Nederland en de mensen hier zouden er goed aan doen hun gasten zo te behandelen zoals bv afrikanen hun gasten behandelen
  dat idee geeft mij hoop

  Reactie door Wolfy8 — maandag 3 oktober 2005 @ 13.09 uur

 7. bolkenstein is terug http://www.stopbolkenstein.org.
  mede daarom sta ik achter oostenrijk .zolang dit corrupte europa niet duidelijk voor de menselijke maat kiest .in plaatsvan de peon .moeten we heel voorzichtig zijn mhet zomaar toe laten van nieuwe lidstaten .
  turkije is in mijn ogen nog te veel een militiaristiche staat .de buiten grenzen met azie worden groter en zijn volgens mij slecht te controleren .zodat er nog meer arme arbeidskrachten de europese arbeidsmarkt opstromen .en zodoende de problemen alleen maar groter worden .bedrijven zullen deze mensen tegen elkaar uitspelen om de salarissen en sociale voorzieningen nog verder uit te kleden .turkije .nu even niet !

  Reactie door texas henkie — maandag 3 oktober 2005 @ 13.10 uur

 8. Mjah ik begrijp zowieso niet waarom de E.U groter moet worden …. ze krijgen het nu al niet voor elkaar om alles eens goed te regelen.
  Laat staan als een joekel van een land als Turkije erbij komt, die hoe je het ook wend of keert een heel andere invalshoek heeft als heelveel westerse landen.

  Kortom: pas als het hier een beetje naar behoren loopt dan pas leden erbij!

  Ik hoop dat Oostenrijk zijn poot stijf blijft houden.

  Reactie door waiter — maandag 3 oktober 2005 @ 13.50 uur

 9. Ik heb geen idee wat er zo aantrekkelijk is aan het toetreden van Turkije aan de EU. Economisch? Strategisch? Wel weet ik dat het een groot land is waar de gemoederen qua geloof behoorlijk oplopen. Zo’n 60 miljoen mensen waarvan 30% Alevieten en de rest Soennieten. Beiden zijn Islamitisch maar de één gunt de ander het ligt nog niet in de ogen. Ik weet niet of we nou zo blij moeten zijn met een dusdanig groot aantal mensen(stemmen) die zo veel moeite hebben elkaar te respecteren en vrij te laten in hun wijze van geloofsbeleving.

  Reactie door Tamiem — maandag 3 oktober 2005 @ 14.10 uur

 10. Ik snap echt niet dat bijna al die EU-ministertjes zo weinig ruggengraat hebben tegen Turkije; ze zijn zelfs bereid om te onderhandelen terwijl Turkije een van hen gewoon niet erkent. Wat is dit voor een achterlijk gedoe?! Er is slechts één land dat nu luistert naar de Europese bevolking, en dat is Oostenrijk, en ik hoop dat Oostenrijk zich niet onder druk laat zetten door die ministertjes die enkel zichzelf vertegenwoordigen en niet hun eigen bevolking. Ik snap echt niet dat andere landen niet gewoon zeggen: “Turkije, wij stellen de regels vast en als jullie een van onze leden, namelijk Cyprus, niet erkennen, dan houdt het verhaal gewoon op.” Het lijkt haast wel alsof de EU bij Turkije wil in plaats van andersom.

  Reactie door Daniël O. — maandag 3 oktober 2005 @ 14.13 uur

 11. @ Tamiem: weet je waarom de EU Turkije erbij wil? Omdat Turkije een leger heeft dat groter is dan die van Frankrijk en Engeland tezamen. De toetreding van Turkije hangt volledig samen met de wil van de EU om een groot leger te hebben, waarschijnlijk als tegenwicht tegen de VS en China. De EU is in haar machtszucht bereid om zelfs haar eigen ziel te verkopen hiervoor.

  http://www.theage.com.au/news/World/Turkish-army-crucial-to-EU-power-hopes/2004/12/17/1102787272096.html?oneclick=true

  Reactie door Daniël O. — maandag 3 oktober 2005 @ 14.21 uur

 12. @Daniël
  Ik geloof ook dat dat zo is. Dat de EU bij Turkije wil. Economisch en Strategisch. En Amerika wil het graag. Ik weet nog niet waarom maar er is vast een reden voor waarom dit hete hangijzer toch steeds weer op de agenda komt.

  Reactie door Tamiem — maandag 3 oktober 2005 @ 14.22 uur

 13. @ E.Krul

  “Ik vind dat je politiek en godsdienst of atheisme van elkaar moet scheiden.”

  Dat doen ze in Turkije beter dan hier.

  Reactie door PrimeEvil — maandag 3 oktober 2005 @ 15.13 uur

 14. Ja, ik hoop dat dat waar is, dan kunnen we nog veel van Turkije leren, misschien vertrek ik dan naar Turkije.

  Reactie door e.krul — maandag 3 oktober 2005 @ 15.31 uur

 15. 11
  tegenwicht tegen usa???
  dan vindt ik het wel vreemd dat die uncle ben rice,even moet bellen.
  en dat de usa/trut zich gaat bemoeien met zaken waar ze geen donder mee te maken hebben.
  laat turky eerst maar eens stoppen met die smerige praktijken,en eens echt toegeven,
  dat ze mensen hebben vermoord,die tegen de regering waren,
  geen aso’s er bij,die hebben we al meer dan genoeg

  Reactie door ad — maandag 3 oktober 2005 @ 15.36 uur

 16. @13 & @14: Ik begrijp niet waar zoveel gebrek aan kennis vandaan komt. De islamitische bevolking van Turkije wordt continue onder schot gehouden door het fascistische Turkse leger, uit angst dat de islamisten opnieuw een greep naar de macht doen.

  Reactie door Geert Geel — maandag 3 oktober 2005 @ 15.46 uur

 17. @ 14

  Dat wordt inderdaad steeds aantrekkelijker.

  Reactie door PrimeEvil — maandag 3 oktober 2005 @ 15.46 uur

 18. @12: In ruil voor goed gedrag binnen de NAVO, eist Turkije toetreding tot de EU. Bush heeft dat de Turken ook beloofd. Vandaar dat nu er problemen zijn, Erdogan gaat klagen bij mevrouw Rice.

  Reactie door Geert Geel — maandag 3 oktober 2005 @ 15.48 uur

 19. @ 16

  Mischien weten ze daar wèl hoe ze islamisten in toom moeten houden?

  Reactie door PrimeEvil — maandag 3 oktober 2005 @ 15.49 uur

 20. Ik vind dat de uitbreiding van de EU te snel gaat. 12 “Arme” landen erbij en wel ineens, we gaan naar een situatie toe dat we nog eens met weemoed terugdenken aan die goeie ouwe tijd dat we slechts wat allochtonen hadden om onze onlustgevoelens op bot te vieren. De Baltische staten, Polen, Bulgarije, Roemenië e.a allemaal nog maar nét achter het ijzeren gordijn weggesleept. Zij komen straks massaal hálen
  wat er hier te halen valt, zij willen óók welvaart. Niet straks, maar nu! Polen die in het weekend hier drogisterijen komen leeghalen en daar helemaal niets van hebben. Roemenen, Bulgaren, Letten die in Spanje de (wegen)bouw “geadopteerd” hebben en de lokale werkers verdringen. Transport sector die nu al lijdt onder de goedkope arbeidskrachten uit Oost Europa. En dit is nog maar het allerreerste begin. Voordat die nieuwkomers ons welvaartspeil hebben bereikt gaan er nog ongelukken gebeuren. We hebben in Nederland geen massale invasie van arme Spanjaarden, Portugezen of Grieken gezien die gebruik maakten van de EU regels. Met die nieuwkomers ben ik daar helemaal niet zo zeker van.
  Laat Turkije ( over 15-20 jaar ) toetreden erger kan het niet worden.
  Als JPB’s dromen uitkomen is hij straks ook president van Turkije

  Reactie door William — maandag 3 oktober 2005 @ 15.51 uur

 21. Turkeye is de laatste schakel in het proces van het erdoor drukken van de neo-liberale agenda.
  Met Turkeye achter de hand kunnen ze straks de arbeiders volledig kapot maken. Europa zal overspoeld worden door turkse arbeiders die het nog voor veel minder doen dan de Polen en straks de Roemenen.

  Reactie door kaatje — maandag 3 oktober 2005 @ 17.06 uur

 22. Tegengewicht tegen USA is niet nodig dat land staat aan de afgrond.
  Gewoon nog even wachten.

  Reactie door Jofel — maandag 3 oktober 2005 @ 17.15 uur

 23. Wat ik er over wil zeggen is dat sinds de grenzen overal open zijn gegaan, is ook de Beerput open gegaan, en het helpt ook niet om een ontstopper te gebruiken. Maar natuurlijk wil Turkije graag bij de Europese Unie dat land hoorde ik gisteravond op TV doet het goed. Als hun hier in Nederland eerst de eigen problemen maar eens op zien te lossen.En Nederland heeft straks helemaal niets meer in te brengen als nog ja en amen knikken , maar ze hebben toch al niet veel te vertellen, en dat wordt steeds minder wandt de grote maken dan de dienst wel uit, en wij hebben het nakijken .

  Reactie door johan — maandag 3 oktober 2005 @ 17.35 uur

 24. @22: Dat hoop ik niet. Als Amerika valt, valt de hele Westerse wereld. Beslist niet jofel Jofel….

  Reactie door Geert Geel — maandag 3 oktober 2005 @ 18.05 uur

 25. We hebben nog een wereld in het noorden ,zuiden en het Oosten Geert dus niet zo somber.

  Reactie door Jofel — maandag 3 oktober 2005 @ 18.26 uur

 26. @25; helaas zijn dat niet mijn favoriete woonplaatsen. Hoewel? Australie?

  Reactie door Geert Geel — maandag 3 oktober 2005 @ 19.44 uur

 27. Oostenrijk: Effe dimmen!

  Ik lees hier gemengde reacties.

  Ik wil er nog wel een gedachte die bij mij opkwam aan toevoegen. En zie dit los van de discussie over de aard van de Europese Unie, die m.i. veel te veel tot een (ultra) liberaal project is verworden.

  Namelijk: De binnenlandse sentimenten die de Oostenrijkse regering tot z’n huidige houding brengen. Zaken als het feit dat de Turken op een haar na Wenen hadden veroverd op het toppunt van hun macht. (Was misschien helemaal niet zo slecht geweest … denk aan de 1e en 2e WO … maar dat terzijde.)

  Laten de Oostenrijkers niet te hoog van de toren toeteren als ze de geschiedenis er aan de haren bijslepen. Want: Waar kwamen zéér velen van de kampbeulen in de 2e WO vandaan?? Bovendien willen de Oostenrijkers graag Kroatië erbij hebben. Ook daarvan weet ik nog wel wat ‘vervelende details’ uit de 2e WO. De Ushtasha ging zó verschrikkelijk tegen Joden, Zigeuners en Serven tekeer dat zelfs de SS er van onder de indruk was!

  Dus dames & heren uit Oostenrijk wat dit betreft: Even dimmen!

  Tot slot wordt er geschermd met ‘niet compatibel’ zijn met ‘onze cultuur’.

  Men gaat dan voorbij aan het feit dat Turkije een seculier land is. De macht van de kerk zou in Oostenrijk wel eens groter kunnen zijn. Ook vraag ik mij af wat het percentage vrouwlijke hoogleraren en andere hoogstaande posities is in Turkije t.o.v. Oostenrijk (of misschien zelfs Nederland …). Dat zou wel eens hoger kunnen zijn.

  Goed, er zijn nog wel andere discussie punten die bij een evt. toetreding van Turkije (over 10 jaar of zo) bij de EG om aandacht vragen. Maar nu stop ik, want mijn reactie wordt dan veel te lang.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — maandag 3 oktober 2005 @ 20.27 uur

 28. Turkije in de EU laten is hetzelfde als het paard van Troje binnenhalen op het turfschip van Breda terwijl je op hetzelfde moment de geest uit de fles laat. Het land hoort niet bij de Europese gemeenschap, omdat het historisch, sociaal en cultureel geen enkele verwantschap toont met welk Europees land dan ook. De manier van politiek bedrijven waarbij er niets anders bestaat dan het eigen gelijk, is typerend voor landen uit dat gebied (zie de kwestie Cyprus). Altijd vindt men daar wel weer een reden om onder gemaakte afspraken uit te komen of meent men dat afspraken niet voor hen gelden (zoals we dat recentelijk weer met Marokko zagen…). Ook op mensenrechten zal men zich niet laten aanspreken. Dat kan nooit een basis zijn voor samenwerking. Daarnaast heeft het nog steeds een immense fascistoide leger- en politiemacht, die gewoon zijn eigen gang gaat. Zouden de Turken zelf snappen dat ze alleen maar als voorpost van het westen in het midden-oosten worden gebruikt als ze toetreden?

  Reactie door Jan Voorbij — maandag 3 oktober 2005 @ 20.32 uur

 29. @27. Hou toch eens op met het verzinsel dat Turkije een seculier land is. Hoe kom je erbij! Ze hebben daar een heel groot fascistisch leger nodig om de islamisten onder controle te houden. En ondanks dat zijn er al meerdere islamitische coups gepleegd.

  Seculier? laat me niet lachen. Turkije is net zo seculier als Noord korea democratisch….

  Reactie door Geert Geel — maandag 3 oktober 2005 @ 20.34 uur

 30. Geert,

  Dat Turkije lange tijd (en nog steeds) behoorlijk hardhandig is/wordt geregeerd is mij bekend. Dat zal bij toetredings onderhandelingen ongetwijfeld ook een rol spelen. Maar vergelijk het eens voor de lol met Saoedie Arabië …

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — maandag 3 oktober 2005 @ 20.51 uur

 31. Dat Turkije bij Europa zou horen komt doordat ze nog steeds Constantinopel hebben, en dat nog niet aan de blanken of de christenheid (kies maar) is teruggegeven. Het zal voor politiek correcten wel een heet hangijzer zijn dat ik ze hier nooit over hoor, en wel over de kerk, de Azteken, de Maya’s, de Inca’s, dus mijn vraag is: hoe zien ze de val van Constantinopel? Dit is wat wringt en waar van wordt weggekeken, en dat komt omdat men alleen het blanke ras beschuldigt van kerk, slavernij, discriminatie en imperialisme. Wees eens een keer consequent.

  Reactie door W6969 — maandag 3 oktober 2005 @ 21.11 uur

 32. Turkije moet niet bij de EU, want het ligt niet in Europa. Het is een vooral Islamitisch land en dat is voor Europa een te ver van mijn bedshow. Nee, dank u wel.

  Reactie door ACCEPT — maandag 3 oktober 2005 @ 21.15 uur

 33. Beste Evert, dan zie ik onderhuids weinig verschil. Zodra het leger de wapens laat vallen zal Turkije er in no time niet veel anders uitzien.

  3 Coups in 30 jaar. Lang leve de democratie in Turkije. Als het om een moslimland gaat, gelden er in het Westen plotseling heel andere criteria als we praten over mensenrechten en het begrip seculier.

  Ik begrijp het geknuffel dan ook niet met een politiek-religieuze ideologie die, als er niet zoveel aanhangers waren, beslist als sektarisch zou zijn gekwalificeerd.

  En was het niet Erdogan die democratie vergeleek met een trein? “Je stapt in op een bepaald punt, en als je het doel bereikt hebt stap je er weer uit”.

  Een fijne partner in Europa.

  En wat denk je dat de tot nu toe onder schot gehouden islamisten gaan doen zodra de grenzen open gaan? Die komen allemaal naar Nederland. Daar mogen ze namelijk hun kwaadaardige preken zonder enige hinder verspreiden.

  Je mag dan ook verwachten dat toetreding van Turkije tot de EU zal leiden tot een versneld radicaliseringsproces onder Europese moslims.

  Bush wordt bedankt met zijn gekonkel binnen de NAVO…..

  Reactie door Geert Geel — maandag 3 oktober 2005 @ 21.22 uur

 34. Staat en godsdienst zijn gescheiden, gedeeltelijk europees en westers georienteerd. Gedeelten die totaal niet westers zijn en een halve militaire dictatuur…over een jaartje of tien…., lijkt me prima. Is het hier dan beter?

  Reactie door Kees — maandag 3 oktober 2005 @ 21.30 uur

 35. Je mag het niet hardop zeggen want dan ben je gelijk weer anti… enz., maar naast Turkije staat Israël al, door Bush gelobbied, te popelen om ook de EU in te stappen. De vraag stellen of men daar nou zo blij mee moet zijn is even beladen als de kwestie Turkije, en zal ongetwijfeld politiek nog een grotere impact krijgen dan het Turkije/Cyprus-schisma.

  Reactie door C.Tilyx — maandag 3 oktober 2005 @ 21.35 uur

 36. Nee dank u, ook Israël niet in de EU graag.

  Reactie door ACCEPT — maandag 3 oktober 2005 @ 21.40 uur

 37. @Kees: Ik zou zeggen, ga er eens heen voor een jaar of wat. En blijf dan niet in het ooit christelijke Constantinopel hangen, maar ga ook eens het platteland op. Neem wel een doekje mee voor als je weer eens bespuugd wordt.

  Reactie door Geert Geel — maandag 3 oktober 2005 @ 21.51 uur

 38. Ehhh… zouden de Turkse burgers uberhaupt wel bij de EU willen horen als ze weten wat de (vooral negatieve) gevolgen voor ‘de gewone man/vrouw’ zijn???? Misschien een mooie taak voor de SP om ze dat te gaan vertellen? Daarom, als er daar folders rondgebracht moeten worden laat het maar weten :).

  Overigens, wat mij betreft mag Turkije gerust bij de EU!

  Reactie door Cees — maandag 3 oktober 2005 @ 22.08 uur

 39. Zou het ook niet gewoon mogelijk zijn om zaken te regelen met Turkije zoals vrijhandel? Dan hoeft Europa zich niet te bemoeien met interne aangelegenheden van een Aziatisch land. Als de EU regels zo’n walhalla zijn, en zo goed werken, zou je toch zeggen dat Turkije die als zelfstandige staat overneemt en door het eigen parlement loodst, om zo het verkeer met Europa te versoepelen? Waarom moet er toch altijd een soort ideologische gelijkschakeling plaatsvinden (lees: een systeem ookal zijn daarbinnen linkse en rechtse speelruimtes)? Handel kan toch met iedereen?

  Reactie door W6969 — maandag 3 oktober 2005 @ 22.22 uur

 40. Waarom moet het zo snel en gelijk zo veel? Ik houd het niet meer bij, maar krijg wel de indruk dat al die arme(re) landen die erbij komen een enorme kostenpost worden, die wij moeten betalen. Dus wat ik eerder al dacht: West Europa zal achteruit gaan en de mensen zullen veel armoede gaan krijgen, meer nog dan nu, en Oost Europa gaat een heel klein beetje vooruit, zodat 7/8 van de bevolking gewoon arm blijft ten gunste van die 1/8 stinkend rijke boeven!

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 3 oktober 2005 @ 22.51 uur

 41. @Jan Marijnissen

  Ook bevatte je toespraak tijdens de algemene beschouwingen de volgende elementen:

  “De meerderheid van dit volk wil geen marktwerking”

  “De meerderheid van dit volk wil geen nieuw zorgstelsel” En toch gaat deze regering voort. En zo had je nog een paar.

  Dat is natuurlijk zo Jan. Maar de S.P. heeft in Brussel wel VOOR onderhandelingen met Turkije gestemt. Terwijl uit een opinie van de Hondt blijkt, dat een zeer ruime meerderheid van DIT VOLK TEGEN TOETREDING VAN TURKIJE IS.

  Alleen hier heb je dit argument niet gebruikt Jan. En dat is niet consequent. De S.P. hoort TEGEN toetreding van Turkije te zijn, zoals de meerderheid van dit volk daar tegen is. En je weet wel waarom.

  Trek een stop uit je bad vol water en wat je dan ziet, dat gebeurd er straks met de bevolking van Turkije in de achtergebleven streken als ze lid worden van de EU. Want anders dan de Letten en de Litouwers, heeft elke turk wel ergens familie in Europa zitten en daar gaan ze net zo lang op elkaar zitten hokken, totdat ze een ons wegen. Maar er zijn nog genoeg andere redenen om ertegen te zijn. Dankjewel EU en dus ook S.P.?

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 4 oktober 2005 @ 0.17 uur

 42. Hoewel ik in principe een fel voorstander ben van verregaande toenadering van de EU tot Turkije en ook een Turks lidmaatschap op termijn wel zie zitten, moet de uitbreiding van de EU stoppen. In de huidige structuur van de EU heeft Brussel te veel macht en is te ondoorzichtig. De EU moet meer een samenwerkingsverband tussen landen zijn en geen regering van de superstaat Europa. Dan pas zou uitbreiding van de unie constructief zijn.

  Reactie door J3roen — dinsdag 4 oktober 2005 @ 0.18 uur

 43. Maak van alle landen op deze aardkloot maar een Europa. Ten gunste van Amerika! Een stelletje arme individuen, kunnen er makkelijk bij om te MISBRUIKEN.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — dinsdag 4 oktober 2005 @ 0.39 uur

 44. Ik ben een groot voorstander van het beginnen met toelatingsbesprekingen tot de EU met Turkije en ben dan ook zeer teleurgesteld dat de SP hier heeft tegengestemd..
  Regeren is vooruitzien en uitbreiding met Turkije zal voor Europa en Turkije van groot belang zijn in de toekomst.
  Jammer dat de SP samen met Wilders een populistisch standpunt heeft ingenomen. Soms moet je durven tegen de mening van de meerderheid van het volk in te gaan. Je kan ook een slaaf van de opiniecijfers worden.

  Reactie door Rob — dinsdag 4 oktober 2005 @ 1.57 uur

 45. #Rob

  Als dat waar is Rob, dat de S.P. toch tegen heeft gestemt, dan is dat goed nieuws en heb ik weer een reden om me heel erg thuis te voelen bij de S.P.!

  Ik vind dat je argumentatie voor Turkije verdomd zweverig is (vind je zelf ook niet). De douane unie met Turkije kan gewoon doorgaan, daar is toch niks mis mee?

  Bovendien; als je het nieuws hebt gelezen een 2tal maanden terug, dan kon je lezen dat er eens een demonstratie van turkse vrouwen was voor meer rechten voor vrouwen en deze werd keihard uiteengeslagen. Nou, dit soort kutlanden hoef ik niet; om maar niet te spreken van de vakbondsleden die daar hebben moeten wegvluchten!

  oostenrijk hou vol !!!!

  Reactie door ReneR — dinsdag 4 oktober 2005 @ 2.16 uur

 46. Met Evert Wesker (26) en Rob (44) ben ik het in principe eens. Turkije neemt inderdaad een speciale positie in wat betreft de Europese Unie. Het is in meerdere opzichten een “grensgeval”. Maar argumenten als: “het is niet Europa” en “het is islamitisch” snijden geen hout. Turkije ligt nu eenmaal, evenals Rusland, formeel voor een deel in Europa en voor een deel in Azië. Verder heeft het land eeuwenlang deelgenomen aan de Europese geschiedenis, en economsiche betrekkingen met Europese landen gehad. Het islamitisch zijn betreft een godsdienst, en zeker Europa zou op dat punt niet mogen discrimineren. Bovendien: er zijn al veel islamieten in Europa; niet alleen migranten, maar ook al eeuwenlang in Bosnië. En Turkije hanteert een vrij scherpe scheiding tussen kerk en staat sedert de modernisering in westerse zin door Kemal Pasja (“Atatürk”).
  Omdat Turkije al sinss begin jaren zestig geassocieerd-lid is van de Eurpoopese Unie (en dat is heel wat meer dan slechts een “douane-unie”) en het sedertdien altijd beloofd is, dat zou worden onderhandeld over een volledig lidmaatschap (terwijl dat helemaal niet het geval is met recentelijk toegetreden Oost-Europese leden), is het goed dat dit eindelijk gebeurt. Natuurlijk zal Turkije aan een aantal voorwaarden moeten voldoen, zoals eerbiediging van de mensenrechten. (Hierin schieten overigens heel wat huidige lidstaten nog tekort!). Maar er is nog een lange weg te gaan, waarin veel ten goede kan gebeuren. B.v. wat betreft de kwestie-Cyprus.
  Deze laatste is zeer gecompliceerd en heeft een heel lange geschiedenis. En niet mag worden vergeten, dat recentelijk juist de Grieks-Cyprioten (niet de Turkse) ervoor hebben gekozen, niet gezamenlijk (dus met het Turkse deel) lid van de Europese Unie te worden.
  En wat betreft coups, Geert Geel (33): hadden we die ook niet b.v. in Spanje, Portugal en Griekenland?
  (En W6969 (31): als je al zo nodig over “ras” wilt praten (wat eigenlijk een onwetenschappelijk begrip is): Turken worden tot het Kaukasische “ras” gerekend, evenals alle (overige) Europeanen. Wat een onzin!).

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 4 oktober 2005 @ 14.05 uur

 47. Het punt dat de Europese Unie een neo-liberaal project is en een verandering in de richting van een meer sociaal Europa heel noodzakelijk is, is een ander verhaal. Het is niet terecht het lidmaatschap van Turkije daaraan te koppelen.
  Het spookbeeld van een soort “overstroming” door Turken is ireëeel. Dergelijke indianenverhalen werden ook opgehangen toen Zuid-Europese landen lid werden.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 4 oktober 2005 @ 14.12 uur

 48. Zelfcorrectie:

  In nr. 46 moet “Kemal Pasja” worden veranderd in: Mustafa (Kemal) Efendi. (“Atatürk”(erenaam sedert 1934) betekent: “vader der Turken”).

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 4 oktober 2005 @ 14.23 uur

 49. Turkije is een democratie zegt Bot. Bot is een smerige leugenaar….

  Reactie door Geert Geel — dinsdag 4 oktober 2005 @ 17.30 uur

 50. #47 Olaf Meier

  Olaf; we zijn al “overstroomt” (sorry, maar ik gebruik nu even je eigen woorden) door turken, kijk maar eens in Rotterdam of Gouda. Deze ontwikkeling heb ik inderdaad niet gezien bij de Italianen en de Spanjaarden, maar dat zijn dan ook wat meer ontwikkelde landen dan Turkije en op sommige terreinen zelfs t.o.v. Nederland.

  Maar ik wist al langer, dat je blij bent met elke verhoging van de armetierige bevolkingsdichtheid van dit land met vreemde culturen, want er kan nog veel meer bij, er is immers werk en geld en ruimte zat hier in dit land hè?

  Reactie door ReneR — dinsdag 4 oktober 2005 @ 20.39 uur

 51. @49 Geert Geel

  De werkelijkheid is meestal nog erger dan de fantasie.

  Want nederland is ook geen democratie.

  Reactie door ReneR — dinsdag 4 oktober 2005 @ 20.40 uur

 52. @47: Beste Olav, Zuid-Europese landen hadden niemand te bekeren. Gezien het aantal Turken dat al naar Europa is geëmigreerd, mag je het ergste vrezen. En geef de Turken ongelijk. In Europa mogen ze zo orthodox, zo fundamentalistisch zijn als ze willen. Ze mogen meedoen aan lokale verkiezingen en krijgen nog bakken geld toe. Anders dan in het thuisland. Daar worden ze vermoord als ze opruiende taal spuien.

  Europa is het paradijs op aarde voor vooral onderontwikkelde en streng gelovige moslims.

  Turkije tot de EU laten toetreden is niets meer of minder dan een domme zelfmoordactie. Het begrip ‘Paard van Troje’, zal in de toekomst dan ook worden vervangen door de ‘Kameel uit Istanboel’.

  Reactie door Geert Geel — dinsdag 4 oktober 2005 @ 21.11 uur

 53. @51; Nederland is geen democratie. Vertel mij wat nieuws? Verkiezingen zijn net zo triviaal als de huid van een kameleon. De kleur mag dan wel veranderen, maar onderhuids is het beest onveranderd.

  Reactie door Geert Geel — dinsdag 4 oktober 2005 @ 21.13 uur

 54. 52 en 53. We hopen dan ook met de SP weldegelijk iets te kunnen veranderen.
  verklaar je nader waarom jij denkt dat de SP daartoe niet in staat zou zijn.
  het paard van Troje, daar kan ik me een beetje in vinden wat betreft de invloed van Amerika om de CAO’s onderuit te halen.
  Wie trekt er aan de touwtjes?

  Reactie door kaatje — woensdag 5 oktober 2005 @ 1.34 uur

 55. @54: Ik denk dat de SP te klein is om er iets aan te veranderen. Maar ik weet ook niet wat precies de beweegredenen van de SP zijn om er iets aan te willen veranderen.

  Wie er aan de touwtjes trekt?

  Bush met zijn verdomde NAVO.

  Reactie door Geert Geel — woensdag 5 oktober 2005 @ 10.19 uur

 56. @ ReneR (50):

  Kennelijk heeft het woord “overstroming” bij jou een geheel andere betekenis dan bij mij. Dat wordt dus lastig discussiëren.
  (Is het trouwens nu echt zo moeilijk mijn naam eens correct te spellen?).

  @ Geert Geel (52):

  De Turken hebben hier ook “niemand te bekeren”. Zij hanteren verder een vrij stringente scheiding tussen kerk en staat.
  Toch wel een beetje prietpraat van jou.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 5 oktober 2005 @ 15.15 uur

 57. @56: Vrij stringente scheiding van kerk en staat?

  Kom nou Olav Meijer. Als ik in Nederland een coup pleeg en de SGP, net als de Christenunie en het CDA met veel geweld verwijder, ook al hebben zij de verkiezingen gewonnen, noem jij dat dan ook een ‘vrij stringente scheiding tussen kerk en staat’?

  Want zo is het geregeld in Turkije.

  “De Turken hebben hier ook “niemand te bekeren.”

  Vandaar dat ze in het verleden meermaals hebben geprobeerd Europa te veroveren.

  Deze keer lachen ze zich kapot. Krijgen ze het cadeau…

  Reactie door Geert Geel — woensdag 5 oktober 2005 @ 15.44 uur

 58. @55, Geert Geel,

  “Bush en zijn verdomde NAVO”? Zijn we het daar in ieder geval wél over eens!

  Kleine dingen groeien groot, Geert. De SP groeit gestaag; er zal een dag komen dat we er wel iets aan kunnen doen! Trouwens, komen we nu al een heel eind; want de SP vecht als een leeuw!

  De beweegredenen van de SP zijn duidelijker dan die van welke andere partij ook! Ik kan het eigenlijk (bijna)in één woord samenvatten: EERLIJKHEID! Eerlijke verdeling van de welvaart in Nederland en daarbuiten, eerlijke gelijke kansen in de zorg en het onderwijs voor iedereen, eerlijkheid en transparantheid van bestuur…etc…

  Kijk eens op: http://www.sp.nl/partij/theorie/

  Reactie door J3roen — woensdag 5 oktober 2005 @ 19.07 uur

 59. @57, Geert Geel,

  Inderdaad, Geert, de scheiding van kerk en staat mag van mij ook wel iets sterker, overal…

  Overigens kan ik je verzekeren dat in Turkije geen verovering van Europa gepland staat, in Duitsland en Rome evenmin. Wat dat betreft hebben we van de V.S. meer te vrezen…

  Reactie door J3roen — woensdag 5 oktober 2005 @ 19.12 uur

 60. @59: Liever een cowboyhoed op m’n kop dan een theedoekje…..

  Reactie door Geert Geel — woensdag 5 oktober 2005 @ 20.06 uur

 61. Háha cowboy hoed….droom maar lekker verder een pikhouweel en een streepjespak kan je krijgen, net als de Daltons, van die pseudo sheriffs, die jouw extra dwangarbeid geven daar je zo brutaal bent te denken dat je een hoed van hen mag opdoen. Hoe je het in je hoofd haalt is al erg genoeg om de doodstraf te riskeren volgens mij.

  Trouwens in Turkeye is hoofddoek dragen ook allang streng verboden, ze lopen daar allemaal zonder en degenen die het wel dragen worden door velen als de pest vermeden.

  Ik heb niks met Turkeye en turken. Net zoals bij elk volk heb je aardige en kut turken denk ik, die mensen staan cultureel gezien te ver van ons/mijn bed, maar wij zullen moeten samenwerken tot bepaalde hoogte in het belang van ons continent en als een blokvorming tegen noord amerika.
  Wij moeten naar overeenkomsten gaan zoeken en daar vanuit gaan, een begin maken in belang van onze handelsbelangen o.a..
  tevens denk ik om als een stok achter de deur van Turkeye te staan op het gebied van mensenrechten, zo helpen wij indirect het Turkse volk in zijn geheel, want dan durven ze niet meer te martelen enz. enz. en dat helpt de mensen aldaar.

  Ik wil met iédereen samenwerken, samenwerken moet zolang zij niet de wet hier komen bepalen niet in micro laat staan op macro niveau….

  Poten thuis van onze soevereiniteit en onafhankelijkheid derhalve.

  NIKS ÉÉN EUROPA ÉÉN REGERING………WIE HEEFT DIE DOMME ZELFVERNIETEGINGSPLAN BEDACHT, DIE HAD ZEKER WEL EEN HEKEL AAN NEDERLAND EN WIL NEDERLAND GEWOON MIN OF MEER OVERDRAGEN, JA CADEAU DOEN. I.I.G HAD DIE PERSOON M.I. GEEN ZUIVERE MOTIEVEN.

  Ik zie ook helemáál niet in hoe JP minister president van Europa zal kunnen gaan worden vanuit een gevangenis, of vanuit de positie die hij in zal verkeren, wanneer zijn gezang afgelopen is en koppen hebben gerold.Het zal voor hem en die anderen zeker geen einde verhaal zijn ,absoluut, maar het vervolg zal wél een andere invulling krijgen dan meneer zich zit voor te stellen, geheit wedden?.
  Wat een misplaatste verbeelding zég!!! Laat maar lekker dromen …totdat de koude douche komt.

  Ik ben bang dat turkeye, terug naar de kern, samen met amerika gaat heulen en ons dan komt verdelen en voor bush/amerika is het makkelijker, effeciënter één geheel/één hoop, te verdelen dan stukjes stukjes zelfstandige Staten van Europa, ergo doet hij gaarne inspanningen om de kliek hier op één hoop te helpen vegen, overzichtelijker en past in zijn taktiek die een tegen de ander te gaan opsteken, verdeeldheid zaaien, zoals toen tegen Duitsland en Spanje.
  Dus er moeten goede Europesche loyaliteits wetten worden vervaardigd met de stelling dat niemand elkaar verraadt of weigerd elkaar te helpen, bij aanval of wat dan ook voor gevaar of anders.
  Zuid en Midden Amerika zitten vol feiten en voorbeelden van hét amerikaanse methode. Allemaal tuimelen ze/burgers daar verdeeld over elkaar
  Amerika lacht ondertussen lekker in zijn vuistje.
  Had hij Turkeye niet omgekocht met de belofte te zullen zórgen dat zij in de EU zullen komen? jaaaa, dat dééd hij en hij hield woord en dat is een gevaarlijk gebaar naar de Turken toe waarvoor hij m.i. zeker dankbaarheid voor zál blijven eisen en derhalve zoals zijn aard is ook te pas en te onpas wederdiensten verwachten.
  amerika krijgt teveel invloed hier in Europa, zoveel dat zij nu zelfs eisen kunnen stellen en doordrukken bij van het opstellen en uitvoering van ons beleid hier in Europa.
  Hoe vaak had amerika Europa niet bedreigd en de Europa openlijk beschaampt en naast zich neer gelegd? genoeg voorbeelden om op te noemen en nóg vertrouwd onze ….JP blindelings op amerika en verkocht hij goedkoop onze veiligheid en levensgenot aan die omhoog gevallen criminele terroristische provocatuers .

  Reactie door C. F. — zondag 9 oktober 2005 @ 0.26 uur

 62. OVERBEVOLKING IS HET EINDE VAN DE NATUUR

  Reactie door Erik — zondag 30 oktober 2005 @ 15.28 uur

 63. Ik vind dat Turkije niet bij Europa hoort want het land ligt in Azie het zijn Aziaten en geen Europeanen en dan komt er nog eens bij wat Mr. Mulder ook opmerkte dat het Islamieten zijn en dat Europa katholiek en protestants is.

  Reactie door Rik — donderdag 9 februari 2006 @ 10.23 uur

 64. Turkije mag van mij gerust in de EU,want ze hebben er heel veel moeite voor gedaan om in de EU te komen. Als nu Oostenrijk daat tegen is is het hun eigen mooie probleem.De meerderheid wil dat ze in de EU komen en dan moeten een paar mensen niet zitten te zeiken dat ze er niet bij mogen.

  Reactie door Turkije heeft het verdient — dinsdag 11 april 2006 @ 9.04 uur