Mensen zoals ik…

Elke dag krijg ik tientallen mailtjes en brieven. De komende tijd kun je hier dagelijks voorbeelden van dergelijke brieven lezen. Ze vormen voor mij een belangrijke inspiratiebron naast alle gesprekken die ik door het hele land met mensen voer.
Laat ze ook jou inspireren…

Per Mail
Datum: 30 september 2005
Onderwerp: nieuw zorgstelsel

Geachte Heer Marijnissen,

Als eerste wil ik u bedanken voor het feit dat u het steeds weer opneemt tegen het zootje ongeregeld dat op dit moment het land regeert. Ik woon samen met mijn vriend en we hebben maar 1 inkomen. Op dit moment wacht ik nog op de uitslag van mijn aanvraag voor een uitkering. Ze hebben me al gezegd dat ik niet veel geld krijg omdat mijn vriend werkt. Hij verdient ongeveer 1000 euro in de maand. Wij kunnen met die 1000 euro net rond komen en dan bedoel ik ook net. Wij hebben geen geld over voor leuke dingen zoals uitgaan of andere leuke dingen. Dat vind ik op zich niet zo erg.

Wat ik wel erg vind en wat mij ernstige zorgen baart…

… is het nieuwe zorgstelsel. Ik ken zoveel mensen in mijn directe omgeving die nu al niet in staat zijn om zich te verzekeren omdat het gewoon veel te duur is voor mensen zoals ik. Nu komt het nieuwe stelsel eraan en dan moet ik bijna het dubbele gaan betalen straks. Dan kan ik niet meer rondkomen. Ik vind dit een schandalige situatie in een land als Nederland.
Ik ben goed opgeleid, maar kan niet aan werk komen. Dus ik moet met mijn vriend rondkomen van een bedrag dat voor 2 mensen echt te weinig is. Waar ik mij over verbaas, is dat de wat rijkere mensen er wel op vooruit gaan.

Kunt u zich voorstellen dat ik mij grote zorgen maak over hoe ik straks verder moet? Er komen toeslagen, maar met de maximale toeslag (als ik daar al voor in aanmerking kom) betaal ik meer en ben ik minder goed verzekerd. Kunt u mij uitleggen hoe zoiets mogelijk is in een land als dat van ons? Ik leerde op school vroeger dat Nederland een verzorgingsstaat was en dat we daar trots op moesten zijn. Maar het wordt hier steeds erger en ik ben bang dat het hier dankzij Balkenende en de zijnen straks net zo erg word in de zorg en op andere gebieden als in Amerika. Realiseren de heren van de regering zich wel dat ze hier met mensen van vlees en bloed te maken hebben? Dat ze niet met cijfers te maken hebben. Dat door iedere verandering die er doorgevoerd wordt MENSEN in de problemen komen?

Ik ben er wel trots op dat er nog mensen zijn zoals u, die het opnemen voor mensen zoals ik. Iedere keer als ik een debat in de Kamer op tv zie, word ik in ieder geval gerustgesteld dat er nog mensen zijn zoals u. Die wel om mensen geeft. Mijn stem had u en die heeft u. Dank u voor alles wat u voor mensen zoals ik doet.

Met vriendelijke groet,
(de briefschrijfster blijft liever anoniem)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 04 oktober 2005 :: 13.50 uur

57 Comments

57 reacties

 1. Goed opgeleide mensen, die niet aan werk kunnen komen.

  Zo zie je maar weer wat die ‘zelfredzaamheid-religie’ voor goeds doet in dit land.

  Goed opgeleide mensen die dus maar gedwongen worden om -noem maar eens wat- afwasser of schoonmaker te worden, (zoals ik ook een veel te lange tijd heb gedaan – totdat ze gingen ‘reorganiseren’) gewoon om zichzelf een tijd te kunnen bedruipen ofwel zichzelf te redden. Maar die banen waar ze geschikt voor zijn blijven uit.

  En zo wordt je uitgebuit en bedrogen door deze regering. bah.

  mvg,
  Piet -die nog een andere naam aan het bedenken is.

  Reactie door Piet — dinsdag 4 oktober 2005 @ 14.19 uur

 2. Hier draait mijn maag dus echt van om. Het MOET echt anders!
  Het schrijnende is dat er zoveel meer mensen zijn in dezelfde situatie zoals de briefschrijfster. Het roer moet om!

  Reactie door frances — dinsdag 4 oktober 2005 @ 14.22 uur

 3. Vive la revolution!

  Reactie door Jansonius — dinsdag 4 oktober 2005 @ 14.48 uur

 4. Jan,

  Ik denk dat iedere Nederlander verplicht
  een half jaar naar een ontwikkelingsland gestuurd moet worden, om eens tussen de echte armoede te zitten.
  Als ze dan terug komen beseffen ze pas hoe rijk ze het hier eigenlijk hebben.
  Ik spreek uit ervaring want ik heb dat ook 3 jaar gedaan en moet nu rondkomen van een minimum loontje.

  Reactie door peter — dinsdag 4 oktober 2005 @ 14.49 uur

 5. Ja vreselijk dat nieuwe zorgstelsel. Ze zouden de hele handel direct moeten provatiseren.

  Reactie door Piet — dinsdag 4 oktober 2005 @ 14.49 uur

 6. Alweer een schrijnend verhaal. Het wordt steeds moeilijker om je hoofd boven water te houden in dit #$%^&land.

  Kom je wel in aanmerking voor een uitkering als je samenwoont? Wordt je werkende partner dan niet geacht in je levensonderhoud te voorzien?

  Reactie door J3roen — dinsdag 4 oktober 2005 @ 15.23 uur

 7. Verzorgingsstaat hoeft nou ook niet van mij, een zorgzame samenleving wel!

  Reactie door e.krul — dinsdag 4 oktober 2005 @ 15.37 uur

 8. Voor 1000 euro in de maand met z’ n tweetjes krijg je wel bijna of geheel de zorgtoeslag, maar dan nog. Je gaat er nog steeds op achteruit en de aanvullende verzekering kunnen jullie natuurlijk nooit betalen. Hemelschrijend is het. Ik hoop voor jullie tweeen dat je nooit ziek wordt, anders zullen jullie aangewezen zijn op de barmhartigheid van artsen die niet bereid zijn hun eed van Hippocrates te schenden.
  om maar weer eens met ReneeR te spreken:” Tijd voor de revolutie!”
  (Graag wel een actie in Amsterdam en niet in Den-Haag. Veel mensen konden de reis niet betalen.)

  Reactie door kaatje — dinsdag 4 oktober 2005 @ 15.40 uur

 9. 4@Peter
  Je kunt een ontwikkelingsland niet vergelijken met de situatie in Nederland.
  Ook ik heb veel van de wereld gezien, ook de armoede, en ik vertel je er is nog niets veranderd.

  Reactie door leen — dinsdag 4 oktober 2005 @ 15.43 uur

 10. Het gaat erom ,dat we met elkaar een bepaald systeem hadden, dat nu eenzijdig door een niet door de bevolking gewenste regering in een niet door de bevloking gewenste richting wordt gestuurd.

  balkenende is een s weer aan het lobbyen voor zijn europa gedachte, of zijn ambitie om europees president te worden, die kerel is totaal niet in nederland geinteresseerd., laat hem in godsnaam in nigeria blijven, hebben ze er een neger bij!

  Reactie door Jansonius — dinsdag 4 oktober 2005 @ 17.00 uur

 11. ik ben iedere keer weer verbaast over de naiviteit en gelatenheid
  van de nederlandse bevolking .
  1.deze regering ziet de armoede niet!
  die zien ze wel !maar zakken vullen kan alleen over de rug van een ander
  2.deze regering ziet de afbraak van de sollidariteit niet !!
  die zien ze wel .sterker ze vegroten deze .daar de VERDEEL EN HEERS taktiek de enige is om je snode ondemocratische plannen door te voeren .
  3.deze regering ziet de tweedeling
  in de zorg niet !!!
  die zien ze wel .maar hun achterban wil hun zakken vullen over de rug van zieken (verzekerings maatschappijen )
  4.deze regering ziet niet dat goede nutsvoorzieningen van groot belang zijn voor haar inwoners ?
  dat zien ze wel .daarom stijgen de prijzen gigantisch want de mensen maken er toch(noodgedwongen)gebruik van .dus lekker zakken vullen

  de nederlandse bevolking ziet niet !!!!!! dat je als christen (balkenende)sociaal democraat (wouter bos) liberaal(zalm) met een stropdas om ,abn pratende .een ontiegelijke minachtende zakkenvullende liegende klootzak kunt zijn .en zolang wij dat niet zien .blijven wij met hen zitten .maar ja hoe krijg je de bevolking wakker .ik weet het niet .niet klagen over je situatie .maar VECHTEN !!!!VOOR VERBETERING !!!!!!!!

  Reactie door texas henkie — dinsdag 4 oktober 2005 @ 18.08 uur

 12. Dit verhaal is van toepassing op heel Nederland langzamerhand. En het is waar: ook al ben je goed opgeleid, dat maakt niets meer uit. En volgend jaar wordt het moeilijk voor iedereen. Maar eh…1000 euro, met z’n tweeën? Een bijstandsuitkering voor een gezin is maar net even 70 euro meer per maand!

  Reactie door monique — dinsdag 4 oktober 2005 @ 18.20 uur

 13. peter (4),

  Ik denk dat er wel genoeg mensen in Nederland bezeffen dat we het beter hebben dan in de ontwikkelingslanden, volgens mij bleek dat ook uit een onderzoek als ik het goed heb.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 4 oktober 2005 @ 19.22 uur

 14. Heeh, Kaatje, er is meer in Nederland dan alleen Amsterdam, lieverd! Ik kom uit Rotterdam en kan “Den Haag” nog wel doen, maar Mokum is te duur. En wat te denken van al die mensen uit de rest van ons mooie landje?
  Doe dan Utrecht! Da’s tenminste in het midden en daar komen alle treinen samen (als de computer niet crasht tenminste :) ).
  Ik heb zelf een bijstand voor alleenstaanden en heb een aanvullende verzekering nodig. Omdat de Zorgverzekeraard pas in december (!!) komen met hun aanbiedingen, kan ik helemaal niets doen nog. Maar dat ik er flink op achteruit zal gaan is wel duidelijk! En ik zal al evenmin mijn No-Claim terugkrijgen, omdat ik tenminste eens per jaar naar een oogspecialist moet. KASSA!
  In dit nieuwe stelsen zijn veel mogelijkheden om met groepen mensen samen verzekerd te zijn, waardoor de kosten gedrukt kunnen worden. Waarom horen we daar niet van? Ik weet bv dat Divoza (directeuren van Sociale Diensten in ons land) dat beslist ook wil. Die zien de bui al hangen. Dus waarom is het zo oorverdovend stil daarover?

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 4 oktober 2005 @ 19.37 uur

 15. Eindelijk gerechtigheid met die nieuwe zorgverzekering. Heb zelf jarenlang een torendure particuliere verzekering moeten hebben, terwijl ziekenfondsers door de afgedwongen solidariteit in de vorm van de wet MOOZ hun verzekering zo goed als door mij betaald kregen. De ziekenfondsers gaan eindelijk een meer reëel bedrag betalen. Je ziet hier een hoop geklaag over de kosten, men heeft blijkbaar geen benul van wat ziekenfonds feitelijk echt kost. Men ziet zeer egoïstisch slechts de nominale premie van € 20,–… Kortom, een eind aan een stukje stelen van de rijken, en dat bevalt me wel. Dan gaan mensen maar eens in plaats van 5 keer per jaar “slechts” 4 keer per jaar op vakantie… Dan schiet men met oud en nieuw bijvoorbeeld voor de verandering eens niet honderden euro’s de lucht in… Want oh, wat hebben we het in Nederland toch slecht… Als ik op straat kijk zie ik tenslotte horden hongerlijdende mensen zonder dak boven het hoofd, de ellende is niet te beschrijven… Ga eens met iemand uit willekeurig afrikaans land praten, en ervaar hoe Nederland zo langzamerhand een land van zeikende zeurders is geworden, en dat gevoel wordt bij mij slechts versterkt door klaagzangen als je hier op deze log tegen komt.

  Reactie door speedfreak1 — dinsdag 4 oktober 2005 @ 20.45 uur

 16. @ Hè friek Ego 15: Dan lijkt het me ook logisch dat tonplus verdieners met kinderen kinderbijslag naar draagkracht krijgen, dus voor mijn part niks, want het lijkt me nergens voor nodig dat ze hetzelfde vangen als minima.

  En voorts vind ik dat ik niet hoef op te draaien voor bv. dure gipsvluchten van weer eens outdoorvacantie vierende neokak dat bulkt van woekerwinsten over andermans rug.

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 4 oktober 2005 @ 21.10 uur

 17. @ speedfreak1,

  U komt vast andere mensen tegen dan ik.
  Niemand in mijn familie, vrienden of kennissenkring gaat 4 tot 5 keer op vakantie. Er zijn er bij die helemaal niet gaan.
  Vuurwerk? Niet bij ons in ieder geval.
  U ziet geen hongerlijdende mensen zonder dak boven hun hoofd? Ik zie regelmatig dakloze mensen hier in de wijk. Gewoon bij het wijkcentrum op een bankje, sommigen bij de ingang van de supermarkten met een daklozenkrantje. Ik zie ook die mevrouw, die na een paar krantjes verkocht te hebben in diezelfde supermarkt een rol beschuit kopen.
  Of misschien gaat u niet naar de juiste opticien…

  Reactie door Helma D. — dinsdag 4 oktober 2005 @ 21.10 uur

 18. (15)behalve je domme (gekozen)naam .is je reactie ook dom .
  wat het begrip sollidarteit inhoud is jou totaal niet bekend . daarom een simpel voorbeeld van een ,ziekenfondser,en in goede jaren (zelfstandige)particulier verzerkerde .
  stel dat ik na 2 jaar particulier verzekerd te zijn ziek word .ik heb 2 jaar lang .350 euro per maand betaald is 8400 euro de behandeling kost 9400 euro dus 1000 euro te kort op de ,balans,
  stel dat ik na 15jaar ziek word als ,ziekenfondser,met een maand premie van 60 euro is 10800 euro
  mijn behandeling kost ook 9400 euro dus 1400 euro over op mijn balans .en daarvan gaan er 1000 naar jouw zodat je behandeld kunt worden .sollidariteit is premie naar draag kracht tenslotte ,plan ,je je gezondheid niet .ziek worden of een ongeval overkomt je .stel dat je daarbij nog invalide word .en je kunt niet meer werken .dan betaal ik met alle plezier mee aan het levensonderhoud van jou en je kinderen .sollidariteit !zie je dat niet zitten ga dan naar amerika daar mag je zelf alles regelen OOK ALS JE IN DE STRONT ZIT!!!!

  Reactie door texas henkie — dinsdag 4 oktober 2005 @ 21.37 uur

 19. Ik zie inderdaad niets in afgedwongen solidariteit, en beschouw dat gewoon als gelegaliseerde afpersing. Ik heb altijd overal zelf voor betaald en zal overal altijd zelf voor betalen, en ik zie niet in waarom dat niet zou gelden voor ieder ander. Of moet uitvreten maar beloond worden? Laten we de afgeperste solidariteit eens echt in het absurde doorvoeren, ik rook, ik drink graag een biertje, ik heb dure hobby’s, ik rijd in een dure auto, ik heb een groot pand dat ik ondermeer gebruik om als zelfstandige voor de overheid een waar godsvermogen aan BTW binnen te garen, ik vind dat al mijn geldverslindende gebruiken best wel eens zwaar gesubsidieerd mogen worden, want ik lever aan dit land tenslotte een enorme fiscale bijdrage.

  Reactie door speedfreak1 — dinsdag 4 oktober 2005 @ 21.46 uur

 20. Oh, nog wat anders texas henkie, mensen die andere opvattingen als dom betitelen doen er goed aan in een spiegel te kijken. Ze zijn namelijk erg dom bezig.

  Reactie door speedfreak1 — dinsdag 4 oktober 2005 @ 21.54 uur

 21. In Nederland heeft ieder huishouden:
  - te eten
  - een dak boven het hoofd
  - verwarming
  - medische verzorging
  - elektriciteit
  - een TV met bijbehorend kabelabonnement
  - een wasmachine
  - een inkomen
  - nog veel andere zaken die inmiddels als vanzelfsprekend worden gezien… en dan halen mensen het in hun hoofd om het over armoede te hebben…

  Reactie door speedfreak1 — dinsdag 4 oktober 2005 @ 22.37 uur

 22. @ speedfreak1,

  Waar u deze wijsheid vandaan haalt, ik weet het niet. Maar ik durf dit tegen te spreken.

  Reactie door Helma D. — dinsdag 4 oktober 2005 @ 22.44 uur

 23. @ speedfreak1,

  Jammer dat u zich met zoveel geld toch nog steeds zo verveelt, dat u probeert vervelende reacties uit te lokken. Probeer eens een hobby of een sport. Of misschien vrijwilligerswerk bij een vereniging of zo.

  Reactie door Helma D. — dinsdag 4 oktober 2005 @ 22.52 uur

 24. Speedfreak1 heeft helemaal gelijk. Waarom werkt die vrouw niet?

  Op naar een ministelsel op Amerikaanse basis!

  Reactie door PJORourke — dinsdag 4 oktober 2005 @ 22.54 uur

 25. Ach gut, men probeert hier zowaar op de man te spelen… Hoe vertederend…

  Reactie door speedfreak1 — dinsdag 4 oktober 2005 @ 22.58 uur

 26. @Speed
  Ik zie dat je je behoorlijk boos maakt op een overheid waar je veel geld aan moet afdragen. Als ik het goed begrijp heb je moeite met het BTW tarief. Het is natuurlijk niet leuk om zoveel geld van je omzet af te moeten staan. En dat jij dat direkt koppelt aan de kosten voor een solidaire samenleving. Ik geloof dat je je woede dan eerder moet richten op de Bouwfraudeurs, een JSF project, een HSL-lijn en alle andere “geld over de balk” gooiende instanties die ons gemeenschaps geld verslinden. Alle egoistische en egostrelende projecten waar best wat minder geld aan gespendeerd kan worden daar moet je dan ook verschrikkelijk boos over zijn.

  Reactie door Tamiem — dinsdag 4 oktober 2005 @ 23.07 uur

 27. Ik maak mij helemaal niet boos op de overheid, dat heeft namelijk zo verrekt weinig zin. Dat BTW-tarief is een gegeven, ik vind het BTW-tarief economisch belemmerend, maar eet er overigens echt geen boterham minder door. Punt is eerder dat mensen maar zitten te kermen over armoede in een land dat nota bene tot de rijkste landen ter werld wordt gerekend. Men is zich in dit land gewoon niet meer bewust van het riante leventje dat we met zijn allen hebben. Ik heb overigens wel diverse bedenkingen bij het gehele systeem, vind overigens niet dat deze regering het uitgesproken slecht doet, maar me daar kwaad om maken… laat staan me opwinden over wat mensen hier neer zetten.

  Reactie door speedfreak1 — dinsdag 4 oktober 2005 @ 23.16 uur

 28. 14. Lembeck, kijk maar hoeveel mensen je bij elkaar kunt krijgen, ik zal dat ook doen; dan gaan we samen onderhandelen met een zorgverzekeraar. Samen sterk!

  Reactie door kaatje — woensdag 5 oktober 2005 @ 1.23 uur

 29. 27. kaatje, inwoners van Hilversum en Weesp kunnen zich collectief verzekeren bij de Agis. Idee om te proberen via je gemeente iets voor elkaar te krijgen?

  Reactie door simone — woensdag 5 oktober 2005 @ 3.31 uur

 30. @Simone: Weet je ook dat Agis tot een van de duurste Zorgverzekeraars van Nederland behoort? Een collectieve verzekering bij Agis geeft 2,65 euro korting en de aanvullende verzekering is 15 euro per maand. ter vergelijking CZ-zorgverzekeringen rekent een premie aanvullende verzekering van 4,95 euro (Stand 2005)

  Reactie door JE. Mulder — woensdag 5 oktober 2005 @ 4.55 uur

 31. 21 Speedfreak

  De werkelijkheid ziet er anders uit, stop met je wensdroom.

  - in Nederland zijn voedselbanken
  veel mensen hebben namelijk niet meer voldoende geld om een fatsoenlijk maaltijd te kopen
  - hoe lang nog een dak boven het hoofd?
  - vaak geen verwarming of schulden i.v.m. hoge energiekosten
  - hebben geen hulp i.v.m. eigenbijdrage
  staan op wachtlijsten
  - tv zonder kabelabonnement of geen tv
  - weten niet hoe ze een nieuwe wasmachine moeten bekostigen of gaan naar de waserette
  of kopen een tweedehands wasmachine die veel energie verbruikt en het eerdaags ook kan begeven
  -hebben inkomen te weinig sinds de komst van de euro en gestegen kosten van levensonderhoud
  - lijden veel mensen aan stress en slapeloosheid en depressie, door hun voortdurende situatie

  Kom op man zet die roze bril af en ga de buurt eens in waar minderdraagkrachten wonen of is het beneden je stand om daar een kijkje te nemen.

  Reactie door e.krul — woensdag 5 oktober 2005 @ 10.48 uur

 32. Als de working Class2 jaar geleden naar de stembus was gegaan had dit kabinet er niet gezeten, maar de working Class blijf liever thuis wand waar is stemmen nou goed voor,Dat hebben we nu dus ondervonden. Die CDA en VVD stemmers blijven niet thuis die gaan trouw naar de stembus, dus moeten we de hand in eigen boezem steken, we zijn zelf schuldig aan aan dit klote kabinet dit kabinet is nog erger dan die NSB ers uit de oorlog, maar wat doet de working class lullen en praten maar wat doen Ho maar, ook de SP-Pvda en noem ze maar op een hoop gelul maar Actie Ho maar. Er is maar een manier om van deze klote zooi af te komen niet lullen maar Actie Actie Actie, maar het zal wel weer bij een hoop geschreeuw blijven, ik schaam me diep voor een hoop nederlanders. Ik ben 61 jaar heb genoeg meegemaakt zit on de WAO ben 4 keer van het dak en de stelling gevallen, maar geef me een geweer en en heleboel medestanders en ik zal deze opstand voor gaan en dit kabinet naar de hel blazen.
  Sorry maar ik ben zeer kwaad en teleur gesteld in de SP en de PVDA en nog meer in (D66 dat is een pure land verraders partij) die met alle winden mee waait deze partij had dit kabinet al lang op kennen blazen maar denken dat ze belangrijk zijn niet dus. Ik kan nog wel even door gaan maar ik kap er mee, als de opstand er komt zal ik er zeker bij zijn waar die ook zal beginnen.

  Reactie door A.Hoeder — woensdag 5 oktober 2005 @ 11.15 uur

 33. Als ik zo’n minder draagkrachtige buurt inloop zie ik daar de grootste mercedessen en BMW’s staan. Waar dat minder draagkrachtige op slaat wordt op die manier dan niet erg duidelijk. Er wordt gerept over voedselbanken, en meer onnodige uitwassen. Er wordt nergens gerept dat het soort omstandigheden in verreweg de meeste gevallen worden veroorzaakt door een omstandigheid als werkloosheid, waar mensen boven hun stand blijven leven. Kortom, het komt gewoon neer op niet met geld kunnen omgaan.

  Reactie door speedfreak1 — woensdag 5 oktober 2005 @ 11.23 uur

 34. 32:

  “dit klote kabinet dit kabinet is nog erger dan die NSB ers uit de oorlog”

  Ga eens naar een dokter man.

  Reactie door PJORourke — woensdag 5 oktober 2005 @ 12.21 uur

 35. Aan de trol `Speedfreak1″ : “Ik zie inderdaad niets in afgedwongen solidariteit, en beschouw dat gewoon als gelegaliseerde afpersing.”
  – dan zeg je al je verzekeringen op… waar denk je dat verzekeringen op gebaseert zijn?

  Reactie door Reinoud — woensdag 5 oktober 2005 @ 13.25 uur

 36. In Nederland heeft ieder huishouden:
  - te eten
  - een dak boven het hoofd
  - verwarming
  - medische verzorging
  - elektriciteit
  - een TV met bijbehorend kabelabonnement
  - een wasmachine
  - een inkomen
  - nog veel andere zaken die inmiddels als vanzelfsprekend worden gezien… en dan halen mensen het in hun hoofd om het over armoede te hebben…
  REAKTIE VAN SPEEDFREAK1.

  NOU MOOI NIET SPEAD ENIK KEN VELE LETTERLIJKE GEVALLEN EN MENSEN DIE NU ZONDER WATER GAS ELEKTRA OF WONING ZITTEN, SOMMIGEN PAS NOG ERUIT GEGOOID ZO GAAT DAT DAGELIJKS EN DAAR HOOR JE NOOIT OVER HÉ? HIER IS ÉÉN VOORBEELD VAN DE MENSEN SCHULD GEVOELENS AANPRATEN, HET IS HUN SCHULD DAT ZIJ MAAR 800 OF 1200 EURO WETTELIJK KRIJGEN, AL KREGEN ZE 5000 DAN NOG ZET HET NAAST ONZE ‘ELITE’VERDIENERS EN MEENR mARIJNISSEN DIE O ZO ZOGENAAMD MET JE MEELEEFT….SORRY HOOR MAAR KRITIEK MOET JE OOK TEGEN KUNNEN ANDERS DEUG JE OOK NIET VOOR DE POLITIEK, DERHALVE WIE DAARVOOR KIEST MOET MET ALLE RESPEKT TEGEN KRITIEK KUNNEN.ZELFS DE STASIE IS AFGESCHAFT ALHOEWEL HET IN NEDERLAND IS INGEVOERD DE LAATSTE JAREN, MAAR DÁT IS EEN ANDERE TOPIC!
  DANK U WELGEMEEND EN MIJN EXCUSES AAN WIE DAN OOK, MAAR IK STA ER PÁL ACHTER!

  Reactie door C.F — woensdag 5 oktober 2005 @ 13.32 uur

 37. Nog weer een gevalletje CapsLock. Ik ken zat bijstandsgerechtigden in een relatief dure gemeente die van hun bijstand gewoon rondkomen, het is weliswaar geen poel van grote luxe, maar creperen doen ze bepaald niet, en ze hebben allemaal de nodige luxegoederen in huis. Voor deze mensen wordt overigens wel strikt financieel bewind gevoerd, met andere woorden, het komt heel gewoon neer op financieel wanbeleid van de persoon zelf als hij in de veel bezongen armoede belandt. Mensen die zonder nutsvoorzieningen zitten hebben om te beginnen zelf grote fouten gemaakt, anders waren ze niet afgesloten. Maar ja, als je met een zeer bescheiden inkomen toch de behoefte hebt om altijd het nieuwste van het nieuwste te willen hebben, en dat dan maar met bijvoorbeeld de ComfortCard (rente 20% eff/jaar) koopt, dan kun je natuurlijk wachten op de problemen. Maar wederom wordt de schuld voor eigen stompzinnig handelen weer eens bij de overheid gelegd. Misschien moet er een wet worden geformuleerd die eigen stompzinnig handelen strafbaar stelt.

  Reactie door speedfreak1 — woensdag 5 oktober 2005 @ 13.55 uur

 38. Hr. Speedfreak compliment.Wat ik wel eens wil weten als deze mvr.onbekend, ze schrijft dat ze hoog opgeleid is, misschien straks een goede baan vind, wat dan ? Dan denk ik dat ze heel gauw andere gedachten krijgt over samen delen.Hard werken en een goed salaris die verdien jezelf en daar moet je al heel veel van af staan, dacht ik zo.

  Reactie door Algra — woensdag 5 oktober 2005 @ 14.32 uur

 39. 37,38

  Blijkbaar gaat u uit van het standpunt dat hoe hoger het salaris hoe minder sociaal de mensen zijn.
  Helaas moet ik u hierbij terleurstellen,de gene met de door u geventileerde gedachten zijn vaak de”zou wel willen maar behoor tot de net niet geslaagden”van deze samenleving.

  Vele anderen zien wel het gevaar van het creëren van een maatschappelijke onderklasse,door het doorvoeren van maatregelen die alleen een bepaalde groep mensen treft n.l.de minder draagkrachtigen.Niet alleen dat deze mensen onevenredig hard worden getroffen maar ook voor de middenstand hebben deze maatregelen funeste gevolgen.

  Ik hoop voor u dat u ooit in een positie komt te verkeren dat u onafhankelijk de problemen kunt analyseren,maar gezien uw attitude betwijfel ik of u die positie ooit zal bereiken.

  Reactie door Beste Kerel — woensdag 5 oktober 2005 @ 15.22 uur

 40. U bent vrij om te denken. Maar om mij even op weg te helpen hoe heet de S.P. afgevaardidgde in de kamer ook al weer ,ik geloof dat hij 87.000 euro verdiend, en dat usssen haakjes de Hr. ??? komt praktisch niet op zijn werk en weigerde hij ook niet het gevraagde gedeelte in de S.P. terug te storten.Beste Kerel weet jij het? Of het ik het mis. Ja, dat zal het zijn.

  Reactie door Algra — woensdag 5 oktober 2005 @ 15.46 uur

 41. Sorry, beetje slordig bericht, geen tijd meer. Doei. Ik moet werken.

  Reactie door Algra — woensdag 5 oktober 2005 @ 15.48 uur

 42. 40 Wat een stemmingmakerij! In de kamer zit van de SP niemand die niet komt opdagen en ook niemand die niet meewerkt aan de afdrachtregeling. Dat dit in het verleden wel eens gebeurd is, kan de beste overkomen. Absolute controle over mensen en nooit inschattingsfouten maken is nooi eenmaal niemand gegeven en ook zeker niet de bedoeling.

  Reactie door kaatje — woensdag 5 oktober 2005 @ 15.58 uur

 43. @ Speedfreak 1 (15 e.v.):

  Citaat: “Dan gaan mensen maar eens in plaats van 5 keer per jaar “slechts” 4 keer per jaar op vakantie…”
  Kan je nagaan wat je denkraam is. Nooit gehoord van b.v. bijstandsgerechtigden die (praktisch) NOOIT op vakantie kunnen. Ach ja, te veel speed gebruikt, zeker.
  Kan je je wel permitteren met je kennelijk zeer royale inkomen (zie nr. 19: dure hobby’s, dure auto en groot pand). Jij hebt de LUXE om je niet kwaad te hoeven maken over het regeringsgebeleid. En wat je in nr. 21 opsomt hebben een heleboel mensen juist niet (meer) allemaal. Maar dat ontgaat jouw nogal troebele blik.

  Dit is op de man gespeeld, en niet inhoudelijk discussiëren volgens jou? Inderdaad, bewust. Een inhoudelijke discussie is met zo’n provocateur niet de moeite waard.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 5 oktober 2005 @ 16.07 uur

 44. 40,41

  Kunt u mij uitleggen welke relevantie er bestaat tussen uw vraag en mijn bijdrage?

  Maar ik lees dat u nog moet werken,mag ik u hierbij veel arbeidsvreugde toewensen.

  PS
  Voor uw geruststelling Dhr.Lazrak is geen SP afgevaardigde,net zo min als Dhr.Wilders nog afgevaardigde voor de VVD is.

  Reactie door Beste Kerel — woensdag 5 oktober 2005 @ 16.14 uur

 45. Maar grappig hoe iedereen hier met een dure breedbandverbinding vanachter een dure PC zit te schelden op een regering die verantwoordelijk zou zijn voor een vermeend armoede-probleem. Verder, kijk eens op http://www.speedfreaks.nl en je weet direct waar mijn nick over gaat. Dat in reactie 43 een kortzichtige het nodig vindt om op de man te spelen verbaast me niets, het is in bepaalde kringen nu eenmaal gebruikelijk om te doen als je het met iemand niet eens bent.

  Reactie door speedfreak1 — woensdag 5 oktober 2005 @ 17.36 uur

 46. @45, Speedfreak,

  Wij doen in ieder geval nog iets enigsinds nuttigs met onze PC’s en breedbandverbindingen!

  Daarnaast ben je tegenwoordig met een PC van honderd euro en een zefgemaakte WiFi antenne (van een conservenblikje) al online…

  Reactie door J3roen — woensdag 5 oktober 2005 @ 21.50 uur

 47. Nou, jeroentje, mag jij eens gaan uitleggen wat er zo nuttig is aan het bezigen van oudbakken linkse retoriek op een forum van een eeuwige oppositiepartij.

  Reactie door PJORourke — woensdag 5 oktober 2005 @ 22.58 uur

 48. @47, P.J. O’Rourke,

  Haha! Jeroentje vind dat nuttig, omdat Jeroentje dan z’n ei kwijt kan en bovendien dit weblog een mooie kijk in de samenleving én een kweekvijver voor nieuwe ideeen vormt voor de SP! Ja, zélfs jouw bijdragen zijn nuttig, JP…eh…PJ!

  Reactie door J3roen — woensdag 5 oktober 2005 @ 23.10 uur

 49. Jan, kun je nou eens aan iedereen duidelijk uitleggen dat mensen er NIET op achteruit gaan in het nieuwe zorgstelsel? Ik word een beetje moe van die kortzichtige mensen die niet verder kijken dan de accept giro die ze elke maand in de bus krijgen. Ziekenfonds wordt voor het grootste deel via het loon betaald, en daar ga je er dus volgend jaar op vooruit.

  Informeer de onwetenden, dat is ook een taak van de SP. En gebruik dit soort flauwekul niet om de meute op te hitsen tot weer een protestoptocht met SP-tomatensoep-in-plastic-bekertjes.

  Reactie door Pipo de Clown — woensdag 5 oktober 2005 @ 23.43 uur

 50. Wat een prachtig weblog! Dagelijks live-entertainment! Vandaag, jawel: Pipo de Clown! Dat wordt lachen!

  Reactie door J3roen — woensdag 5 oktober 2005 @ 23.46 uur

 51. @Pipo
  Voor velen zal het uitkomen op een 5 euro per maand wat ze minder kwijt zijn. Je hebt gelijk dat de woede zich ten onrechte richt op dit aspect van het nieuwe zorgstelsel. Ondernemers met 2,5 keer modaal gaan er zelfs ongeveer 300 per maand op vooruit.

  Het is jammer dat het accent niet komt te liggen op het andere aspect. De macht aan de verzekeraars die over de rug van de zieke(géén consument) winst willen maken. Het stoort mij vreselijk dat we nu een regering hebben die het toezicht op betaalbare en laagdrempelige zorg in de buurt in de prullebak doet.
  Een situate: ik zit bij de dokter en hij schrijft mij een medicijn voor. Ik zeg dat is mooi dokter maar mag ik even bellen met mijn verzekeraar? Hallo, ja ik wou even vragen of medicijn &*%$&&* (kunt u misschien even wat duidelijker schrijven dokter)wel of niet door u wordt vergoed? Nee? Oh dan moet ik even aan de dokter vragen of hij een medicijn wil uitzoeken dat wel vergoed wordt. Ogenblikje aub…….ja hallo: ja er is wel een medicijn het heet %^&()&*) maar is veel duurder kan dat?.Ja natuurlijk mevrouw want bij die fabrikant krijgen we korting enz enz.

  Reactie door Tamiem — woensdag 5 oktober 2005 @ 23.55 uur

 52. @51 Tamiem

  OK, we zijn het in elk geval eens dat de briefschrijfster er niet op ACHTERuit maar VOORuit gaat.

  Wat betreft verzekeringsmaatschappijen: je kunt ervoor kiezen om je bij een maatschappij zonder winstoogmerk te verzekeren. Weet je in elk geval dat het ze niet om winst te doen is. Bijvoorbeeld Unive of Zorg en Zekerheid.

  Verder heb je er zelf de hand in of je vrije keus in arts, ziekenhuis etc wil. Kies de polis die het best bij je past, maar doe niet alsof je geen keus hebt. Uiteraard moet voor die luxe een beetje extra worden betaald, maar ja, zo blijft de zorg betaalbaar, ook als we straks met 7 miljoen bejaarden zijn (waaronder jij en ik).

  Reactie door Pipo de Clown — donderdag 6 oktober 2005 @ 0.08 uur

 53. @Pipo
  Ja dat is belangrijke informatie over de Unive. Ik heb al mijn verzekeringen daar lopen juist omdat ze geen winstoogmerk hebben.
  Ik blijf er echter bij dat bepaalde basis voorzieningen zoals de zorg onder de strenge controle van de overheid moeten blijven en niet moeten worden overgedragen aan de markt.
  Ik vind het ook raar dat er nu een bedrag vast staat(gegarandeerd inkomen voor die verzekeringen) zonder dat ze onderling hoeven te concureren. Als je concurentie dan ziet als middel om dingen goedkoper of beter te maken spreek dan niet alvast een bedrag af en stel geen fonds in om compensatie te geven aan verzekeringen die veel mensen uit een bepaalde postcode regio hebben. Daar snap ik eerlijk gezegd niets van.

  Reactie door Tamiem — donderdag 6 oktober 2005 @ 0.23 uur

 54. Ik vind het jammer dat je de indruk hebt dat ik graag een vrije keus zou willen hebben. Ik wil een goed ziekenhuis in de buurt. Ik wil niet nadenken over welk ziekenhuis of arts als ik met een doodziek kind met spoed naar het ziekenhuis moet. Ik wil niet eerst na moeten checken of de arts in een maatschap werkt of in loondienst en of ze wel of niet een contract hebben met mijn verzekering. Gaan de verzekeringen me dat allemaal op papier geven? Krijg ik een lijst met namen van ziekenhuizen en artsen waar mijn verzekering een contract mee heeft? Het zal allemaal wel los lopen wat mij betreft en ik zal er een week of wat aan moeten besteden om de juiste keuze te maken. Ik hoop dat de ziekenhuizen niet straks komen klagen dat ze de onbetaalde rekeningen niet geincasseerd krijgen. Die rekeningen van bepaalde behandelingen die achteraf toch weer niet onder de vergoeding vallen. En dus door de patiënt zelf betaald moeten worden. Of dat een aanvullend pakket dusdanig duur is dat veel mensen er toch vanaf zien. Wie bepaalt wat een redelijke prijs is en wat je ervoor mag verwachten.

  Reactie door Tamiem — donderdag 6 oktober 2005 @ 0.37 uur

 55. wie tegenwoordig een dure internet verbinding heeft, heeft zoveel geld zat dat ie het niet eens de moeite waard vindt om te kijken of er ook goedkoper verbindingen bestaan. Ik sta volledig achter 43.
  Mensen als jij lopen niet alleen met hun kop in een stalen doos maar horen en zien ook niks ofwel doen het zéér selectief.
  Dat is nou een ware wonen in een tunnel voorbeeld.
  Er plegen mensen zelfmoord in dit land, ouders vermoorden zichzelf en hun kinderen, LETTERLIJK OMDAT ZIJ HET NIET MEER WETEN EN DAGELIJKS ACHTERVOLGD WORDEN DOOR AGRESSIEVE DEURWAARDERS, meneer speakfreak number 1.
  Gij doet uw naam echt eer aan….nothing else than freak speak.

  De derde wereld erbij halen en ons leven in Nederland daarmee gaan vergelijken is ónzinnig en onvergelijkbaar, want;
  1) wij leven nou éénmaal in hoogontwikkeld RIJKE Nederland
  2) Wij hadden die zwartjes uitgebuit om het beter te hebben en we zijn dus verplícht het beter dan zij te hebben anders zijn niet zij de achterlijken maar WIJ, achter af!
  Wij hebben hun bestolen misbruikt en vermoord om er beter van te worden maar we eindigen straks op gelijke voet met hen? Hahahahaha, wát een hilariteit zeg, zullen ze ons terecht hard uitlachen en uithonen.
  3) Ik hoef het niet te pikken schuldgevoelens aangepraat te worden met een almoes van een uitkering en naar zelfmoord plannen gedreven te worden terwijl er mensen lopen die per maand 87000 exclusief onkosten niet te vergeten lullend in hun zak steken.

  Eén ding weet ik allang en dat is waarom er in Nederland niets veranderd.
  Ik ben het van harte eens met 11, 17 en 32 vooral.
  Ik doe ook mee aan die opstand als het zover moet komen maar zonder geweer en geweld, goed doordacht en gepland, geweldloos en geceviliseerd, je moet beginnen een goede voorbeeld te zijn, anders verlaag je jezelf m.i. meer dan degenen die je veracht.
  Zoals 11 al zei…. nederlanders zijn naïef en gelaten, dus zal het niet zo snel van komen, maar de mensen worden het nu wel steeds meer en meer zát!
  Het verbaasd mij hoe zij zich berusten en het maar laat gebeuren, ze slikken wérkelijk alles gedwongen’

  Doet mij denken aan een comics book van Billy the Kid van vroeger, Billy staat in een bar waar hij de opdracht had gegeven alléén chocolademelk te verkopen omdat hij niet drinkt. De eigenaar bang, doet wat hij zegt en kwam Billy op een dag derhalve ff controleren, tevreden en heel semi- sociaal bestelt hij een hete kop chocola voor iedereen in het café, als iedereen de dampende chocomelk voor d’r neus heeft, trekt hij zijn revolver en gebied DRINKT in één slok NU!!!,iedereen natuurlijk gelijk die warme chocola in één slok opdrinken, want iedereen scheet in hun broek van angst voor Billy the kid en durfde met hun állen hem niet aan te vallen.
  Nou de politiek is m.i. Billy en de mensen in de bar het volk, m.u.v énkelen tot nu toe, wel zielig hoor.

  Zo tot hier mijn meningen en feiten bedankt voor de aandacht en wees gegroet allen.

  Reactie door C.F — donderdag 6 oktober 2005 @ 2.01 uur

 56. Ik heb de reacties gelezen op mijn brief en ik wilde er nog aan toevoegen dat ik er wel degelijk op achteruit ga. Ik heb geen tv ( te duur) Internetten doe ik in de bibliotheek. Wassen doe ik bij mijn vader. Ik vind mijzelf niet arm. Ik weet dat ik het beter heb dan veel mensen op deze wereld en daar ben ik ook blij om. Maar leven met onzekerheid is voor niemand fijn. Ik weet niet of mijn vriend volgende week nog werk heeft. Of de deurwaarder niet voor de deur staat, of ik wel genoeg geld heb om de huur te betalen. Ik heb geen credit card of iets in die richting.( ook nooit gehad ) Maar ik heb wel moeite om mijn hoofd boven water te houden. En mocht ik een goede baan krijgen, dan zal ik dit voor altijd onthouden en als ik dan meer moet betalen, zo zij het, als ik dan maar niet meer elke dag met zorgen aan mijn hoofd opsta en naar bed ga. Dan kan ik mensen gaan helpen die in de situatie zitten waar ik nu in zit. Nr 38, ik weet dat de mensen die een goed salaris verdienen er ook keihard voor moeten werken en veel moeten inleveren maar mijns inziens houden die genoeg over om fatsoenlijk rond te komen.
  nr 24: Ik wil zo graag werken, maar kan niet aan werk komen. Voor banen als schoonmaakster en werken in een fabriek wordt mij verteld dat ik te hoog ben opgeleid en voor anderen banen mis ik de ervaring. Dat is de reden. Denk niet dat ik me ergens te goed voor voel. Ik leef al heel lang met problemen. Ik kom uit een een-ouder gezin en wij hadden het ook niet breed thuis.
  nr 37: Financieel wanbeleid? Denkt u serieus dat mensen alleen in de problemen kunnen komen door hun eigen schuld? Nieuwste van het nieuwste? Daar durf ik niet eens aan te denken, laat staan dat ik het kan hebben! Ik zal u een recent voorbeeld geven over hoe ik nog verder in de problemen ben geraakt. Mijn vriend en ik hebben laatst ontdekt dat hij veel te weinig betaald heeft gekregen over een periode van 4 maand. Denkt u dat zijn werkkgeven met alle liefde snel gaat toegeven dat er te weinig salaris is overgemaakt? Het duurt nu weer weken voor we dat gemiste geld krijgen, maar ondertussen moet alles wel betaald worden. Zo kun je ook in de problemen komen, door fouten van instanties en werkgevers.

  Reactie door schrijfster — woensdag 12 oktober 2005 @ 12.26 uur

 57. Ja ook ik ben eens een blauwe maandag voor conducteur gaan solliciteren om te horen dat ik daar te hoog voor was opgeleid en ikke maar denken dat hoe hoger je opgeleid ben hoe beter je markt kansen. Ik heb het wel gezien.
  Ook ik dacht nee volgend jaar word het beter, dan hoef ik niet meer met zorgen te slapen en op te staan maar het werd helemaal nooit beter wél erger tot wanhoop toe door allemaal van die voorbeeldjes waar je daar opnoemde, stel je voor er gelijk meerdere van die haaien aan je haak te hebben, gelijk finaal kapot geslagen blijf je derhalve het enige wat ik heb overgehouden is ongeneeslijke ziekte.

  Reactie door C.F. — dinsdag 18 oktober 2005 @ 0.45 uur