Een dagje logeren in Heerenveen

Ineke Bollema uit Heerenveen, 44 jaar, getrouwd en twee kinderen. Een prachtig voorbeeld hoe een idee zich zomaar kan omzetten in een prachtig logeerhuis voor kinderen met ADHD of PDD-NOS.

Ineke Bollema

Kinderen met deze stoornissen drukken een zware stempel op een gezin. Ineke kan het weten, ze heeft zelf een zoon van 11 jaar met PDD-NOS. Anderhalf jaar geleden zocht ze een leuke logeerplek voor haar zoontje. Ze kwam erachter dat er eigenlijk niet één was voor kinderen met deze stoornis, wel voor gehandicapten, maar niet voor hen. ‘Als het er niet is, dan moet er één komen,’; zei ze tegen zichzelf. En zogezegd, zo gedaan.

‘Het was een hele praktische gedachtegang, ik ga een huis huren en tover het om in een logeerhuis,’ vertelt Ineke. Op de vraag of ze niet enige problemen was tegengekomen bij de oprichting antwoord ze stellig nee. Kennelijk gaan sommige dingen toch makkelijker dan je over het algemeen denkt. Vorig jaar november opende het logeerhuis, met zes kinderen en zes personeelsleden. Destijds was het huis om het weekend open, sinds maart elk weekend en de schoolvakanties. Ondertussen werken er zeven vaste krachten, nog eens zeven vrijwilligers en vijf stagiaires voor de opvang van 27 kinderen. Je kunt dus gerust zeggen dat Ineke weet wat ze doet.

Logeerhuis Heerenveen

Het logeerhuis is volgens haar zo bijzonder omdat het de wensen van de ouders en de kinderen tegemoet komt. Uit eigen ervaring weet ze hoeveel rust het ouders geeft om hun kinderen een weekendje ergens te kunnen laten logeren. Juist omdat ze die eigen ervaring heeft kan ze ouders gerust stellen. ‘Veel mensen hebben een groot schuldgevoel dat ze hun kinderen hiernaar toe brengen, maar voor beide partijen is het absoluut een uitkomst.’

Het logeerhuis is niet gratis. Deze kinderen hebben een persoonsgebonden budget toegewezen gekregen en met dat geld kunnen ouders dit soort zorg toepassen. In het huis werken naast de vrijwilligers dan ook gewoon mensen met een professionele opleiding, want dat vraagt het begeleiden van deze kinderen gewoon.

Ineke heeft gezorgd dat het huis er kwam. Ze is sponsors gaan zoeken, en heeft ervoor gezorgd dat het logeerhuis Heerenveen nu een stichting is. Het huis zelf heeft ze via de woningcorporatie toegewezen gekregen. ‘Die zagen een dergelijke bestemming wel zitten, en ik kende de directeur, wat het toch een stukje makkelijker maakt.’ Zelf begeleidt ze de kinderen niet, maar zorgt ze voor de randvoorwaarden. Arbeidscontracten, intakegesprekken, ouderbegeleiding, voldoen aan regels, en ga zo maar door.

Het initiatief heeft haar veel tijd gekost, zeker in het begin. Nu nog steeds is zij minstens zestien uur per week voor het logeerhuis in touw. Sinds 1 juli is Ineke een dag minder gaan werken voor de stichting Caleidoscoop, haar reguliere baan. Deze dag krijgt ze nu via haar eigen stichting uitbetaald. ‘Op een gegeven moment is dat nodig. Je moet ontzettend zorgvuldig zijn, en uiteindelijk zijn er een hoop mensen van je afhankelijk. Als je dat alles op vrijwillige basis blijft doen, dan kan de professionaliteit wel eens in het geding gaan komen.’

Ze is erg tevreden over hoe het logeerhuis nu loopt. Bij de start kreeg ze van Nuon nog een prijs voor beste initiatief. Je doet het uiteindelijk voor de kinderen, die erg veel plezier beleven aan het logeerhuis, maar het is er ook voor de ouders. Die kunnen in zo’n weekend weer energie opdoen, want het leven met een kind met een stoornis is echt niet even makkelijk.

In de toekomst hoopt ze nog meer voor de stichting te kunnen gaan werken, maar daarvoor moet er eerst nog meer bestaanszekerheid zijn. En waarom ook niet. Soms mondt vrijwilligerswerk nu eenmaal uit in je baan van je dromen.

Door Bas Stoffelsen

Ook iemand voor een ‘tomaat voor een daad’ opgeven?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 10 oktober 2005 :: 10.26 uur

23 Comments

23 reacties

 1. Wat een goed initiatief, moet je wel van heel goede huizen komen en bulken van energie om dit project te starten. Proficiat!

  Reactie door e.krul — maandag 10 oktober 2005 @ 11.44 uur

 2. In één woord: GEWELDIG!! Van harte!

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 10 oktober 2005 @ 13.38 uur

 3. mooi iniatief .maar ik wil toch wel opmerken .dat de ,stichting , vorm steeds meer als bedrijfs vorm word gebruikt .een stichting heeft geen WINST OOGMERK .maar wil niet zeggen dat er geen winst gemaakt word .(wil hier mevr niet zwart maken .maar noem het beestje bij zijn naam )

  Reactie door texas henkie — maandag 10 oktober 2005 @ 16.57 uur

 4. Lieve Ineke, gefeliciteerd met een welverdiende tomaat voor een daad! En inderdaad, zoals E.Krul@1 al zei: voor een dergelijk initiatief moet je heel wat in je hebben! Complimenten!

  Reactie door J3roen — maandag 10 oktober 2005 @ 18.25 uur

 5. Dit keer niet heel erg Kies, lieve Henk, maar gelijk heb je wel, helaas. Woningcorporaties, nietwaar? Gelukkig dat in DIT geval een woningcorporatie bijsprong. Zo zie je maar, het kan ook goed gaan. Gelukkig maar in dit geval!

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 10 oktober 2005 @ 19.13 uur

 6. Mooi initiatief, veel succes!

  Reactie door Rode Peper — maandag 10 oktober 2005 @ 20.00 uur

 7. (5)lydia het is ook niet op mevr gericht .ik wilde alleen aangeven dat een stichtingsvorm misleidend kan zijn .en dat er steeds meer louche instellingen zich van deze misleidende rechtsvorm bedienen .mocht ik de indruk gewekt hebben dat ik mevr daarmee in een kwaad daglicht wilde stellen ,dan bied ik bij deze mijn excusses aan .

  Reactie door texas henkie — maandag 10 oktober 2005 @ 20.45 uur

 8. Je bent een kanjer, Henk en je weet dat ik je daar nooit van zal betichten. Maar ik begrijp je best, hoor. Het is ook niets om je vreselijk over op te winden. Vond het alleen hier even niet erg kies van je, snap je. ? :D

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 10 oktober 2005 @ 23.02 uur

 9. Tsja…opzich is het heel fraai dat mensen dit soort initiatieven uitvoeren…Maar ikzelf krijg er de laatste tijd een beetje een vieze na-smaak van.
  Natuurlijk zet je zelf iets op als het er niet is, maar het maakt wel dat de regering er lui van wordt.
  Nog niet zo lang geleden, vorige week geloof ik, zag ik in Netwerk een reportage over een ondernemer die zorginstellingen uit de grond stampt, de Thomas-huizen. Erg leuk en opzich te prijzen, maar dan denk ik weer aan Hoogervorst die vast bij zichzelf denkt: “Lekker makkelijk, hoeven wij het niet meer te doen.”
  Ander voorbeeld zijn zwenkkranen. Die worden nu niet meer vergoedt in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten omdat je ze bij de Gamma kunt kopen. Opzich prima dat die dingen voor iedereen toegankelijk zijn, maar als gehandicapte minima zonder loodgieters in de omgeving zit je wel met een probleempje. En dit soort dingen hoor ik in mijn omgeving ook al uit verschillende gemeenten met verhoogde toiletpotten.
  Begrijp me goed; eigen initiatief is OK, te prijzen zelfs, maar denk ook aan de consequenties.
  Even een andere kant…

  Reactie door Attie — dinsdag 11 oktober 2005 @ 13.29 uur

 10. Mevrouw Attie,

  juist omdat de overheid geen gehoor wil geven aan ouders met kinderen met beperkingen zijn dit soort initiatieven een uitkomst. zo lang we in Nederland meedoen aan de bureaucratie zijn het juist ouders die dit soort plannen kunnen realiseren. Hoe vaak hoor ik mijn omgeving wel niet dat dit soort plannen soms jarenlang moet gaan duren voordat er iets gebeurt. als ik kijk naar onze eigen gemeente ( Heerenveen) was het niet eens mogelijk om een bv een donatie los te krijgen toen we gingen starten. Dus op de overheid zit ik echt niet te wachten. Maar als positief mens hoop ik dat zij in Den Haag ooit het licht nog eens zien en ons bijstaan ipv in de weg staan. Laten we toch aub daadwerkelijk eens gaan samen werken.

  Reactie door ineke — dinsdag 11 oktober 2005 @ 20.02 uur

 11. Ineke,

  Als nog gefeliciteerd!!

  Reactie door chrisinactie — donderdag 17 november 2005 @ 18.54 uur

 12. hallo,
  ik vind dit een super idee!! Er zijn, naar mijn idee te weinig van dit soort huizen.
  Ik doe de SPW flex opleiding en ben erg geinteresseerd om eens een kijkje te nemen bij jullie, als die mogelijkheid daar toe is. En misschien dat ik vanaf februari bij u zou kunnen stage lopen??
  Mailt u mij even terug, wie weet kunnen we dan wat voor elkaar betekenen.
  groetjes en ga zo door Dymphina

  Reactie door dymphina — maandag 21 november 2005 @ 15.47 uur

 13. harstikke mooi dat je dit bent begonnen, ik heb deze site gevonden omdat ik ook op zoek ben naar gastgezinnen voor 2 van mijn kids die pddnos hebben
  en echt er zijn veel en veelste weinig

  succes met alles en wie weet ooit tot ziens, moet nl eerst de pgb’s rond krijgen
  carla

  Reactie door carla — dinsdag 17 januari 2006 @ 20.34 uur

 14. Prima hoor dat je dit mogelijk hebt gemaakt! Het is gewoon nodig! Wij zijn ook zo begonnen als ouders van een kind met een verstandelijke handicap en autisme en starten deze zomer ook met twee logeerhuizen; een voor kinderen met een verstandelijke en of lichamelijke beperking en een voor kinderen met een vorm van autisme.Ik wens je heel veel succes en misschien kunnen we eens contact met elkaar openemen om iets voor elkaar te kunnen betekenen?
  Mary

  Reactie door mary korten — zondag 26 maart 2006 @ 13.44 uur

 15. Wij zijn ook een logeerhuis begonnen voor kinderen met autisme, pdd, adhd en verstandelijke beperking.
  Zie onze website:
  http://www.mysiteinc.com/ariesulman/logeerhuis.htm

  Reactie door Baanvak41 — dinsdag 4 april 2006 @ 15.46 uur

 16. Een erg goed initiatief waar wij als medewerkers van het logeerhuis erg content mee zijn.

  Kijk voor meer informatie over het logeerhuis eens op de website http://www.loogeerhuisheerenveen.nl

  admin logeerhuis

  Reactie door M.Boonstra — maandag 22 mei 2006 @ 10.28 uur

 17. Een erg goed initiatief waar wij als medewerkers van het logeerhuis erg content mee zijn.

  Kijk voor meer informatie over het logeerhuis eens op de website http://www.logeerhuisheerenveen.nl

  admin logeerhuis

  Reactie door M.Boonstra — maandag 22 mei 2006 @ 10.28 uur

 18. Sinds 1 januarie 2002 draait in Diever Therapeutisch Centrum Egelantier.
  In eerste instantie gericht op alternatieve geneeswijzen als NEI, NLP, Intagra, Bach Bloesems, uitgeoefend door mijn vrouw, Grietje Greveling.
  Sinds 1 maart zijn de activiteiten van het centrum uitgebreid met “logeren voor kinderen en volwassen met verstandelijke beperkingen en licht lichamelijke handicaps”. Dit is ontstaan vanuit mijn (Meente Flokstra) achtergrond/werkervaring als onderwijzer en sociotherapeut bij Stichting Hoeve Boschoord, behandelcentrum voor mensen met sterke gedragsproblemen in combinatie met licht verstandelijke beperkingen.
  We hebben 30 jaar ervaring in de zorg in een breed gebied (autisme, w.o. asperger, pdd, adha, nah
  Er zijn nog een paar plekjes vrij in ons huis, dus misschien een idee voor zoekenden.

  Vorig jaar had ik al eens gekeken op de website van http://www.logeerhuisheerenveen.nl en wat mij o.a. aansprak was: geen uitgebreide aanmeldingsprocedure, maar in een paar punten aangeven wat de client nodig is, en als het huis dit kan bieden, gewoon proberen. Zo zat het toch?

  Succes met jullie huizen in Heerenveen.

  Reactie door m. flokstra — donderdag 25 mei 2006 @ 12.11 uur

 19. Nog even als aanvulling bij reactie nr. 18

  We hebben inmiddels zelf ook een website:

  http://www.tcegelantier.nl Mail ons eens wat je er van vind.

  Reactie door M. Flokstra — donderdag 25 mei 2006 @ 22.02 uur

 20. Wij zijn “gebruikers” van het logeerhuis Heerenveen, voor onze dochter en binnenkort misschien ook voor 2 van onze andere kinderen. We zijn heel erg tevreden over de logeermogelijkheid die hier geboden wordt, en de goede en professionele begeleiding die aan onze kinderen gegeven wordt!
  Wat een uitkomst!
  Uniek en enig in zijn soort…

  Reactie door marjan — zondag 4 juni 2006 @ 21.04 uur

 21. hallo ik ben Nathalie Potjes en ik moet een werkstuk maken over gehandicapten omdat ik later ook met deze mensen wil gaan werken. maar nu ben ik al een poosje op zoek naar het antwoord op deze 2 vragen:

  wat is het makkelijke en moeilijke aan gehandicaptenbegeleider en Wat voor hulpmiddelen zijn er om gehandicapten en de begeleider het makkelijk te maken? ik zou het fijn vinden als u hier antwoord op zou kunnen geven.

  met vriendelijke groeten Nathalie Potjes

  Ik vind dit huis egt een heel erg goed initiatief!!! egt leuk!!

  Reactie door Nathalie — woensdag 6 december 2006 @ 16.49 uur

 22. hallo ik ben Nathalie Potjes en ik moet een werkstuk maken over gehandicapten omdat ik later ook met deze mensen wil gaan werken. maar nu ben ik al een poosje op zoek naar het antwoord op deze 2 vragen:

  wat is het makkelijke en moeilijke aan gehandicaptenbegeleider en Wat voor hulpmiddelen zijn er om gehandicapten en de begeleider het makkelijk te maken? ik zou het fijn vinden als u hier antwoord op zou kunnen geven.

  met vriendelijke groeten Nathalie Potjes

  Reactie door Nathalie — woensdag 6 december 2006 @ 16.50 uur

 23. leuke site leuke logeerhuis

  Reactie door amanda kroon — dinsdag 2 oktober 2007 @ 15.10 uur