Gevaarlijk dichtbij

Vandaag bleek dat in Turkije de voor de mens gevaarlijke variant van de vogelgriep is opgedoken.

Eergisteren zijn in het Europees Parlement twee amendementen van de SP aangenomen. Het eerste amendement zorgt ervoor dat er voldoende vaccins komen om de ziekte te bestrijden. De ander heeft ervoor gezorgd dat in het rapport over de vogelgriep wordt opgenomen dat de de hoge vogelconcentraties in de bio-industrie ook onderdeel zijn van het probleem van de snelle verspreiding van dierziektes.

Dit is iets wat niet graag wordt erkend door de politiek en de mensen van de bio-industrie. Het betekent namelijk dat deze takken ook verplicht worden om maatregelen te nemen. Pas nog, met de ophokplicht, werd enkel de biologische landbouw aangepakt. Veerman werd voor deze maatregelen teruggefloten door Brussel.

Vanavond debateert de Kamer met Veerman over de vogelgriep.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 13 oktober 2005 :: 21.40 uur

30 Comments

30 reacties

 1. Quote:”De ander heeft ervoor gezorgd dat in het rapport over de vogelgriep wordt opgenomen dat de de hoge vogelconcentraties in de bio-industrie ook onderdeel zijn van het probleem van de snelle verspreiding van dierziektes.”

  Grote klasse! Dan heeft deze nare zaak in ieder geval nog tot iets goeds geleid…

  Reactie door Johnito — donderdag 13 oktober 2005 @ 22.16 uur

 2. Wat ik uit de media begrijp is er nog geen vaccin tegen het muterende griepvirus.
  Wel zijn er virusremmers,maar deze werken vooral de overdracht van het virus tegen en niet de griep zelf.

  Wat mij opvalt is de erg lakse houding van de tweede kamer,ipv zich voor te bereiden op een echte menselijke catastrofe praat men vooral over de economische belangen,nl de kippen.

  In deze situatie zou van af dag 1,dus nu, een voorlichtingscampagne moeten starten om de mensen te wijzen hoe te handelen en op de hoogte te houden van de stand van zaken per dag.
  Zeker als je hoort dat mocht het virus zich muteren het aantal doden geschat word tussen de 7 en 150 miljoen.

  Reactie door Beste Kerel — donderdag 13 oktober 2005 @ 22.23 uur

 3. Hoe naar ook, ik ben van mening dat de ophokplicht, achteraf gezien, een goede maatregel is en dat men zich eraan moet houden. Het verplicht inenten van hobby-dieren vind ik ook een goede maatregel. Eigenlijk zouden ALLE dieren ingeënt moeten worden, zonder gezeur over markt… Het gaat hier nauwelijks nog over diervriendelijkheid en zo. Dit gaat over iets veel groters dan dat. Dat mogen we niet uit het oog verliezen met opmerkingen over zielige kipjes in schuren! Dan maar zielig, als het een pandemie kan helpen voorkomen.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 13 oktober 2005 @ 22.48 uur

 4. ik vind het een raar virus .het zou door trekvogels verspreid worden .dus ze zijn vanaf rusland eerst naar turkye gevlogen en dan zouden ze nu nog naar nederland moeten vliegen .ik geloof er niks van .als je ziet dat zelfs nestle en shell eu landbouw subsidies opstrijken .komt de slechts mogelijke gadachten in me op .

  Reactie door texas henkie — donderdag 13 oktober 2005 @ 23.06 uur

 5. @4: Da’s raar, ik krijg ook zulke gedachten. Die vogels zijn het ook niet die even aan komen vliegen en dan geleidelijk naar het westen toe de ziekte verspreiden, het zijn die andere vogels die er weer baat bij hebben. Dat weten we toch allemaal. Is het niet de terrorisme waarmee we bang worden gemaakt, dan is het wel een dodelijke ziekte, enz.
  Zolang we maar in de greep van angst en onzekerheid blijven, dat is de opzet!

  Reactie door monique — donderdag 13 oktober 2005 @ 23.23 uur

 6. 4,5

  Wat terrorisme aangaat deel ik je mening,maar wanneer dit virus muteert,hebben veel liberalen en christendemocraten hun zin,de mensen met de minste weerstand zullen het loodje leggen,dus lagere ziektenkosten premie en minder wachtlijsten in de gezondheidszorg en voor elke over gebleven oudere prive verpleging,want er zijn dan waarschijnlijk meer verzorgenden dan hulpbehoevenden.

  Nee,bang uitgevallen ben ik zeker niet, maar de huidige gang van zaken beangstigt mij heel erg.Zeker omdat er gesproken word over in het gunstigste geval van 7 miljoen doden met een uitloop naar 150 miljoen,dat zijn getallen die ik mij gelukkig niet voor de geest kan halen.

  Verder verontrust het mij dat wereldwijd de epidimilogen,zoala Ostrehuis het niet hebben over of het komt maar wanneer.

  Ik ben oprecht heel bezorgt.

  Reactie door Beste Kerel — donderdag 13 oktober 2005 @ 23.55 uur

 7. Tip,voor Zalm,Opties schrijven op de aandelen crucell en Dela,elk nadeel heeft zijn voordeel,of niet Gerrit.

  Reactie door Beste Kerel — vrijdag 14 oktober 2005 @ 0.24 uur

 8. “maar wanneer dit virus muteert,hebben veel liberalen en christendemocraten hun zin,”
  Sorry hoor, zulk vijanddenken hoort ergens in de 17e eeuw plaats.

  Reactie door speedfreak1 — vrijdag 14 oktober 2005 @ 2.21 uur

 9. (8) Ook hier zitten zieke geesten…

  Reactie door Warrior — vrijdag 14 oktober 2005 @ 8.51 uur

 10. Tja, hoe ie ‘t ok bekiek’n, ik denk wel dat Veerman toendertied geliek har met zien moatregels. Europa vun ‘t wat veurboarig, moar ie kunt met dit soort ding’n niet veurzichtig genog weez’n.

  Reactie door Derk — vrijdag 14 oktober 2005 @ 9.10 uur

 11. Natuurlijk was angst ook mijn eerste reactie, bij nadere beschouwing wel raar dat de dreiging vanuit Turkíje komt, net nu
  dat land economisch vooruitgaat door toerisme en EU-genomineerd is, wordt ons aangeraden in Turkije uit de buurt van pluimvee en gevogelte te blijven.
  Ik vrees slechte gevolgen voor Turkse import-produkten die juist nu een welvarende handelsfactor vormen voor veel 3e generatie Turkse Nederlanders hier.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 14 oktober 2005 @ 10.23 uur

 12. @ Texas-Henkie (4):

  Het virus verspreidt zich via de ontlasting van trekvogels, waardoor weer de vogels op het land worden besmet. Het gevaar bestaat niet zozeer in het vogelgriepvirus als zodanig, maar in de mogelijkheid van mutatie daarvan doordat het in aanraking komt met het menselijke griepvirus. Als dan een variant ontstaat die van mens op mens kan besmetten, is de beer los…..
  Het is dus helemaal geen fantasie. In het begin van vorige eeuw is waarschijnlijk op soortgelijke wijze de “Spaanse griep” ontstaan, die miljoenen mensen het leven heeft gekost (waaronder halfzuster van mijn moeder).

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 14 oktober 2005 @ 10.25 uur

 13. De een zijn angst, is de ander zijn brood.

  Reactie door e.krul — vrijdag 14 oktober 2005 @ 10.46 uur

 14. Moeder natuur is permanent bezig zich te herstellen, zo zie ik dat. Als de mens er een puinhoop van maakt of er zijn ergens teveel van, dan krijg je zoiets. Als de ene ziekte uitgeroeid is, dan kondigt zich er een nieuwe aan en zo zal het altijd blijven om de natuur in evenwicht te houden.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 14 oktober 2005 @ 10.48 uur

 15. wij onderwerpen ons zelf al jaren aan een ophok plicht.

  Reactie door e.krul — vrijdag 14 oktober 2005 @ 11.50 uur

 16. Ik denk ok dat de vogelgriep en veul vee-ziekt’n ‘t gevolg bunt van intensieve veehouderij.

  As d’r in ‘n gebied teveul beest’n van ‘t zulfde soort bunt, dan zörgt de natuur d’r veur dat doar ‘n end an komt. De natuur reguleert zichzölf um zichzölf in staand te kunn’n hold’n.

  Dit mechanisme van de natuur kunt wie allent under controle hold’n deur verantwoordlikker met de natuur um te goan. Grote hoeveelheed’n kipp’n, swien’n en koei’n op ien hoop, dat gef op de duur nou ienmoal probleem’n. Um die probleem’n te veurkomm’n mot wie gewoon van ‘n hiel bende vee oaf.

  Dat klinkt hiel simpel, moar zo is ‘t. Nou snap ik ok wel dat d’r hiel wat boer’n bunt die as van de veeteelt leeft, dus um de simpele oplossing te realiseer’n, is d’r meer neudig dan allent de veestoapel uutdunn’n. Wie mot ok die boer’n ‘n alternatief anbied’n.

  Dus dat betiekent dat ook de consument’n en veural de politiek heur steentie biedroag’n mot. De consument’n bunt ‘n drievende kraacht achter de vleisproductie en de politiek mot ‘n alternatief bedenk’n.

  En, moar dat mot ie moar niet wieter vertell’n, wie mot oaf van die grote fastfood fabriek’n woar as hiel wat vleis in verwarkt zit. De McDonalds en zulke prut. :-)

  Ik wet aainliks niet iens hoe of de SP hier oaver denkt. Moar ik har ‘s leez’n dat de SP ok ‘n gruune partij is, met oog veur de natuur.

  Veurig joar geleuf ik stond’n d’r ‘n hiel bende SP-ers ‘n eind wieter op ‘t veld te protesteer’n teeg’n joagers. Joagers dat bunt die luu met dure getrainde hond’n, dikke bierboek’n, ‘n geweer en ‘n grote terreinwaag’n.

  Ik snap niet woarum as die rieke luu zun dikke 4×4 neudig bunt, misschien um de bierboek’n te kunn’n vervoer’n. Ok dat mot ie trouw’ns moar niet wieter vertell’n. Want in de biologische winkels hier in de buurt kump nogal wat rieke vrouwluu, die wolt dan gezond en biologisch doen en zo. En ja, mien boerderij levert ok an die biologische winkels. ;-)

  Goed, ik hef weer ‘n hiel verhoal intikt. Ik goa moar weer ‘s an ‘t wark. Mien oldste zeun is vanmiddag vrie en wie mot ‘n stuk an de stal bouw’n. Mien vrouw hef besloot’n dat wie ‘n poar geit’n op de boerdrij hebb’n mot. Dus ik mot nou eerst wat ruumte bouw’n.

  Reactie door Derk — vrijdag 14 oktober 2005 @ 13.12 uur

 17. 16 Derk

  Hoi Derk, ik wil wel geitenkaas van je afnemen!

  Waor woon oe?

  Reactie door e.krul — vrijdag 14 oktober 2005 @ 13.59 uur

 18. Noat te voal geit’n he Derk, anders kriegt ie weer allelei zeiktes. Moar doe est wel geliek hoar Derk, overal ben te voal van.

  Er wordt ook veel te veel gesjoemeld met de dieren. Waar zijn de koeien in het weiland en kippen horen los te lopen en niet beestachtig in een hokje.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 14 oktober 2005 @ 14.17 uur

 19. Dat geldt trouwens ook voor mensen Accept.

  Reactie door e.krul — vrijdag 14 oktober 2005 @ 14.28 uur

 20. en niet beestachtig in een hokje.

  Reactie door e.krul — vrijdag 14 oktober 2005 @ 14.29 uur

 21. Oke krul, het is een uitdrukking hé.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 14 oktober 2005 @ 14.32 uur

 22. @ Derk (16):

  Juist heel graag wil ik “wieter vertell’n” dat we afmoeten “van die grote fastfood fabriek’n woar as hiel wat vleis in verwarkt zit. De McDonalds en zulke prut.”!
  Inderdaad heeft de SP “oog veur de natuur”, maar het kan nog weel een slagje beter, hoor! Jouw commentaar kan daartoe bijdragen. Ga vooral door met het intikken van je verhalen! :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 14 oktober 2005 @ 15.03 uur

 23. Ja inderdaad, die McDonalds mag van mij ook wel opdoeken. Ik heb gehoord dat McDonalds heel wat stukken grond opkoopt in Brazilie om het vervolgens te kappen en er vee neer te zetten. Milieuverpesters dus die McDonalds! Hetzelfde geld voor Burger King.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 14 oktober 2005 @ 15.14 uur

 24. Ik lees net op teletekst dat we “totaal” niet bang hoeven te zijn voor de vogelgriep… daar er door minister hoogervorst nu geschermd word met aantallen van 30 procent inkoop van een vaccin voor onze bevolking en daarvan word de helft voor het eind van dit jaar geleverd….hahaha dat word vechten om ingeënt te worden als het daadwerkelijk zover is. Dat betekend dus dat maar 15 procent van onze bevolking ingeënt kan worden ( voor het eind van het jaar), ofterwijl de andere 85 procent van de Nederlandse bevolking mag dus gewoon voor het eind van het jaar de vogelgriep krijgen! En wie zullen de gene zijn die dit vaccin krijgen? Zal waarschijnlijk per opbod beschikbaar komen…wie het meest kan betalen zogezegd..bah

  Reactie door pien — vrijdag 14 oktober 2005 @ 18.25 uur

 25. Ik heb trouwens ook veel medeleven met de boeren die al met alle regeltjes aan banden zijn gelegd…en al die dieren die op onorthodoxe wijze in vrachtwagens worden gesmeten (vergast,nek omgedraaid etc.) terwijl er voor die dieren ook vaccins zijn maar dat volgens Nederlandse regeltjes niet mag/niet kan, Sterkte pluimveeboeren…ik leef mee met jullie!!

  Reactie door pien — vrijdag 14 oktober 2005 @ 18.37 uur

 26. @Pien, daar sluit ik mij helemaal bij aan.

  Reactie door Rode Peper — vrijdag 14 oktober 2005 @ 19.35 uur

 27. dank je..rode peper….!!!

  Reactie door pien — vrijdag 14 oktober 2005 @ 20.15 uur

 28. Ja.hoor de vogelgriep is uitgevonden door de economische grootmachten, En de regering wil alle armen uitroeien.Hahahahahahahahahahaha, wat een vergezochte onzin.

  Reactie door Reina — zondag 16 oktober 2005 @ 12.24 uur

 29. 12 én de tante van mijn moeder ook en menig
  een binnen zijn familie.
  Maar nu? Wat gebeurt er met al die trek-
  vogels en straks weer terug of die post-
  duiven die op en neer gaan?
  Daar hoor je niemand over !
  De ‘lekken’ zullen er te over zijn voor die
  genen die even verder doordenken en weten
  dat alleen “voeten wassen” slechts een
  psychologisch effect sorteert om angsten
  er mee weg te duwen.
  Grondstoffen, oppervlakte water, drinkwater
  en zoveel meer dat zijn invloed zal doen
  gelden, daar helpt geen ene richtlijn voor.
  Zelfs vegetarisch eten kan in de voorberei-
  ding nog onvoldoende waarborgen inhouden.
  Het om beurten aanraken van Pin-automaten
  kan nog onvoorstelbare gevolgen hebben !
  Straks komt er nog een gat in de markt voor
  uitwasbare katoenen handschoenen, zoals die
  50 jaar terug ook ‘normaal’ gedragen werden
  en er van antigriepinjecties nog nooit enige sprake was. Verzin maar iets wat al-
  thans een begin inhoudt, anders dan het
  slechts te laten bij “handen wassen” vóór
  en ná alle mogelijke contacten.
  Het bij alle gelegenheden zoenen p.p. 3x
  zal dan ook wel wat verminderen, maar echt
  tegengaan is haast uitgesloten dan, helaas.

  Reactie door Madelief — zondag 16 oktober 2005 @ 18.17 uur

 30. Wat is dat, de bio-industrie?

  Reactie door Boer Koekoek — zondag 5 maart 2006 @ 16.34 uur