Plan D

Democratie
Dialoog
Discussie

‘t Zal mij benieuwen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 14 oktober 2005 :: 19.12 uur

10 Comments

10 reacties

 1. Aan Wallstrom zal het in ieder geval niet gelegen hebben :-)

  Reactie door W6969 — vrijdag 14 oktober 2005 @ 19.57 uur

 2. Hier in Nederland durft men het debat over Europa met elkaar niet eens aan. Als het bij de bron al niet lekker zit, wat moet dat dan in het europees parlement worden?

  Reactie door Helma D. — vrijdag 14 oktober 2005 @ 20.20 uur

 3. De regering in Nederland moet eerst het begrip Democratie maar eens onder de loep nemen, en dan eerst maar eens kijken of ze dat werkelijk begrijpen. Daarna volgen de woorden eerlijkheid en sociaal. Misschien valt er dan een discussie te voeren, heel misschien…..

  Reactie door monique — vrijdag 14 oktober 2005 @ 20.24 uur

 4. Dat zal wel problematisch worden in het licht van de huidige betekenis van het woord ‘democratie’ alhier. Het totale gebrek aan enige dialoog staat daar garant voor.
  En natuurlijk ook vanwege de niet voor vol aangenomen terdege aanwezige discussie.

  Reactie door Alex — vrijdag 14 oktober 2005 @ 20.51 uur

 5. ’Democratie, dialoog en debat’ is het antwoord van de Europese Commissie op de kloof die velen ontwaren tussen de EU en de burgers.
  Klinkt goed, maar gaat het niet om:
  afzien van Demagogie, Dubbelzinnigheid en Decreten?
  De demagogie van een vrije interne markt als toppunt van zegen.
  De dubbelzinnigheid van de subsidiariteit terwijl de definitie van een banaan (de kromming!) in EU wordt vastgelegd.
  De decreten waardoor nationaal de democratie, dialoog en debat worden gesmoord omdat iets van Brussel moet.

  Reactie door Paul Ulenbelt — vrijdag 14 oktober 2005 @ 23.47 uur

 6. Begrijp ik hieruit dat het de bedoeling is dat bijvoorbeeld Nelie Kroes op haar bekende geaffecteerde wijze ergens in een zaaltje in Jipsingboertange gaat vertellen wat de bedoeling is met Europa. Laat me niet lachen. De hoogte van haar democratisch gehalte is inherent aan de persoon Kroes. Verkeerd tiepje. Lees haar voorgeschiedenis er maar eens op na.
  Goede morgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 15 oktober 2005 @ 9.23 uur

 7. De discussie gaat als een kaarsje uit..ik hoop niet voor de SP…blijven oppassen voor Europa..zou ik zeggen met Oom Barrosso..62 % tegen in NL…poeh..is veel

  Reactie door eric — zaterdag 15 oktober 2005 @ 13.06 uur

 8. Klinkt mij toch teveel als “we zullen het de burger nog eens een keer goed uit- leggen”.

  Reactie door Ed Sorrento — zondag 16 oktober 2005 @ 18.00 uur

 9. zat ben ik het dat gezeur over die brussel gangers/opvreters,
  het lijkt wel loerdes!je moet het geloven anders helpt het niet.
  neem even de AIRBAG voor MOTORrijders,een grotere lariekoek bestaad niet.voor een frontale botsing??,
  maar dat ze raspen als vangreals naast de snelweg plaatsen wordt even overheen gekeken.
  dat je na een frotale,botsing ver weg zweeft en neer komt zonder al te veel schade,maar dan in de mangel genomen wordt door,vangreals,waarschuwings borden/ander verkeer/enz daar helpt echt een airbag niet tegen,op 30 meter afstand,en zo zijn er nog legio voorbeelden,
  hoe een rat te doden,hoeveel gif er op gewassen gespoten mag worden.
  de ijselmeer visserij aan banden leggen,(een van de redenen)omdat het water vervuilt is,terwijl voor een jaar terrug het water te schoon werdt??,enz??

  eerst hun tijd beter besteden,inplaats met onzin/troep aankomen,
  en de grote geld verkwisting.
  vliegreisjes/reistijd vergoedingen als ze er toch al zijn?of vliegreizen declareren tegen de duurste (vastgestelde)tarieven en met een preisvechter gaan.
  vakantie’s die worden verandert in werk vakantie’s.
  en mensen als kroes plaatsen,uit verveling,hebben dat soort vrienden/vriendinnen ook weer wat te doen.

  ik geloof er niet, in zal het ook nooit in gaan geloven.

  Reactie door bert — zondag 16 oktober 2005 @ 19.59 uur

 10. Alhoewel ik persoonlijk een voorstander ben van een slagvaardiger Europa, is het uitblijven van een duidelijk geformuleerd standpunt van onze regering een aannemelijke reden voor het uitblijven van steun van de Nederlandse bevolking.

  De manier waarop Den Haag het landelijk referendum als een aflevering van de teletubbies voorschotelde aan het Nederlandse publiek heeft daar voornamelijk schuld aan. Als ik van Aartsen op tv hoor verklaren dat Den Haag dan ook geen uitleg verschuldigd is aan de “plebs” omdat die het toch niet zullen begrijpen, lijkt mij een volmondig NEE niet meer dan logisch.

  Dat is in mijn ogen dan ook de essentie van het probleem.

  Een engelse historicus heeft ooit gezegd: “power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely”. Helaas lijkt deze man de spijker op de kop geslagen te hebben.

  Waarom ben ik dan toch voor een slagvaardiger Europa? Mijn grootste reden is het feit dat tegenwoordig de macht die sturing kan geven aan het proces van de vooruitgang niet meer bij de politiek ligt. Was in de Middeleeuwen de kerk nog het machtigste orgaan, en is daarna de politiek die rol gaan overnemen, sinds een aantal jaren is die rol overgenomen door multinationals. Enorme bedrijven, die boven de nationale wet staan, omdat ze genoeg middelen bezitten om hun activiteiten elders voort te zetten als er een conflict dreigt. Dat “elders” houdt meestal een derde wereld land in met nog makkelijker om te kopen corrupte regeringen.

  De machtsverdeling aan de onderhandelingstafel zal moeten worden aangepakt, aangezien bedrijven altijd de winst hoger aanslaan dan eventuele ethische bezwaren in een conflictsituatie. Ik denk dat de enige mogelijkheid daarom ligt in een multinational regeringsvorm, zoals de EU.

  De arbeider is aan de onderhandelingstafel uberhaupt al in een positie van de underdog gedrukt, mede dankzij de mogelijkheid van “outsourcen” van deze grote bedrijven.

  Het wordt tijd voor een duidelijk en eerlijk beleid, en zo niet, dan zal er naar mijn mening een wereldwijde revolutie plaats gaan vinden waarmee de arbeider zijn plek aan de onderhandelingstafel met geweld terug zal moeten verdienen.

  Reactie door Harmageddon — zondag 16 oktober 2005 @ 22.16 uur